Aylık Raporlar

...

Türkiye Raporu Haziran 2020

1 Haziran 2020

Millî Savunma Bakanlığı’ndan sınır ötesinde süren operasyonlara ilişkin açıklama yapıldı.

Açıklamada, “Irak kuzeyi Metina bölgesindeki arama tarama faaliyetlerinde, terör örgütü PKK’ya ait 53 mayın, 1 savunma el bombası, 2 uçaksavar mühimmatı, 1 adet T-40 mühimmatı, 1 havan aydınlatma mühimmatı ve 1 adet RPG-7 roketi ele geçirilerek imha edildi.” denildi.

Korona virüsü nedeniyle 23 kişi hayatını kaybetti.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın paylaştığı Korona Virüs Tablosu’na göre, Türkiye’de son 24 saatte virüs nedeniyle 23 kişi hayatını kaybetti. Son 24 saat içerisinde 31 bin 525 kişiye virüs testi yapılırken, 827 kişinin virüs testi pozitif çıktı.

2 Haziran 2020

İstanbul’da düzenlenen FETÖ operasyonunda 98’i muvazzaf asker olmak üzere 118 kişi hakkında gözaltı kararı verildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan yapılan açıklamaya göre, etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanan FETÖ üyelerinin beyanları ve ankesör/sabit hat analizleri sonucunda mahrem yapı içerisinde bulundukları tespit edilen 24’ü muvazzaf 42 şüpheli ile mahrem yapılanma içinde sivil yöneticilerle büfe/ankesörlü hatlar üzerinden iletişim sağladığı tespit edilen 74’ü muvazzaf, 2’si sivil 76 şüpheli olmak üzere toplam 118 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi.

Siirt’in Pervari İlçesi’nde operasyona giden askerleri taşıyan zırhlı araç sürücüsünün kontrolünden çıkıp uçuruma yuvarlandı.

Araç, uçurumdan yuvarlandı. Kazada 2 asker şehit olurken, biri ağır 7 asker ise yaralandı. Kazada araçta bulunan 9 askeri personel yaralandı. İhbarla bölgeye sağlık ve kurtarma ekipleri sevk edildi. Ekipler tarafından kaza yerinden alınan yaralı askerler, helikopterle Siirt Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı.

Vatandaşların kan vermek için koştuğu hastanenin önünde izdiham yaşandı. Tedavi altına alınan yaralılardan 2 asker kurtarılamayarak şehit oldu. Diğer yaralıların tedavileri sürdürülürken, hastaneye gelen Siirt Valisi Ali Fuat Atik, doktorlardan bilgi aldı.

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, Uluslararası Uyum Konseyi’ne tam üye olarak kabul edildi.

Sağlık Bakanlığı’na bağlı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunun (TİTCK) tam üyelik başvurusu, Uluslararası Uyum Konseyinin 27 Mayıs tarihli toplantısında oy birliğiyle kabul edildi. Bu sayede ülkemizde ruhsatlandırılan beşeri tıbbi ürünlerin, yapılan klinik çalışmaların, yürütülen farmakovijilans faaliyetlerinin uluslararası standartları karşıladığı tescil edilmiş oldu.

2017 Kasım ayından beri Konseye gözlemci statüsünde katılan TİTCK, üyelik kriterlerinin tamamını yerine getirerek ABD (FDA), Avrupa Birliği (EMA), Japonya (PMDA), İsviçre (Swissmedic), Kanada (Health Canada), Singapur (HSA), Güney Kore (MFDS), Çin (MNPA), Tayvan (TFDA), Brezilya (Anvisa) gibi ilaç otoritelerinin yanında tam üye olarak yerini aldı.

Dışişleri Bakanlığı, Doğu Akdeniz’deki enerji hamlesi için “Yeni ruhsat sahaları, ülkemizin BM’ye bildirdiği kıta sahanlığı sınırları içindedir. Ülkemiz, defalarca duyurduğu bu sahada egemen haklarını kullanmayı kararlılıkla sürdürecektir” açıklamasını yaptı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy’un yaptığı açıklama şöyle: “Türkiye Petrolleri’nin araştırma ve sondaj faaliyetleri gerçekleştirmek üzere başvuruda bulunduğu yeni ruhsat sahaları, ülkemizin BM’ye bildirdiği kıta sahanlığı sınırları içindedir. Ülkemiz, defalarca duyurduğu bu sahada egemen haklarını kullanmayı kararlılıkla sürdürecektir.

Doğu Akdeniz’de ülkemizin ve Kıbrıslı Türklerin haklarını koruma konusunda kararlılığımız tamdır. Bu çerçevede, sismik araştırma ve sondaj faaliyetlerimiz evvelce belirlenen programa göre sürdürülmektedir.”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın paylaştığı verilere göre Türkiye’de son 24 saatte korona virüsten 22 kişi hayatını kaybederken, 786 kişinin virüs testi pozitif çıktı.

Korona virüsü nedeniyle 22 kişinin hayatını kaybetti.

Sağlık Bakanlığının internet sitesinde yer alan ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın da Twitter’dan paylaştığı “Türkiye Günlük Korona virüs tablosunun güncel verilerine göre, bugün 32 bin 325 test yapıldı, 786 kişiye Covid-19 tanısı konuldu.

3 Haziran 2020

Türkiye ve Azerbaycan, imzalanan anlaşma kapsamında karşılıklı olarak vize uygulamasını kaldırdı.

Resmî Gazetede yayımlanan milletlerarası antlaşmaya göre, her iki tarafın geçerli pasaport hamili vatandaşları, bir diğer ülkeye 90 gün süreyle seyahatlerinde vize yükümlülüğünden muaf tutulacak.

Millî Eğitim Bakanlığı “Resmî eğitim ve öğretim kurumları için yüz yüze telafi, tamamlama ve uyum eğitimi 31 Ağustos Pazartesi başlayacak ve üç hafta sürecek” şeklinde açıklama yaptı.

Millî Eğitim Bakanlığı resmî eğitim ve öğretim kurumları için yüz yüze telafi, tamamlama ve uyum eğitimi takvimini açıkladı. 31 Ağustos Pazartesi günü başlayacak olan yüz yüze telafi eğitimleri üç hafta sürecek ve ders yılının başlamasıyla birlikte destekleme ve yetiştirme kursları aracılığıyla yıl boyu devam edecek.

Millî Savunma Bakanlığı, Özel Mayın Arama Temizleme Timleri’nin (ÖMAT) 2015 yılından bu yana 81 bin 485 mayını imha ettiğini açıkladı.

Millî Savunma Bakanlığı’nın Twitter hesabından yapılan açıklamada, “Özel Mayın Arama Temizleme Timlerimiz (ÖMAT), mayınlı arazileri şiş ve detektörle arayarak, mayınların tespitini sağlıyor. İkinci aşamada mayın tarlaları, Mekanik Mayın Temizleme Aracı ile detaylı taranarak, tespit edilememiş mayınlar etkisiz hale getiriliyor” denildi.

Açıklamada ayrıca “Son bir haftada 21 adet antipersonel mayının daha tespit edilmesiyle 2015 yılından bu yana imha edilen mayın sayısı 81 bin 485’e ulaştı” denildi.

Paylaşımda kullanılan görüntüde, ÖMAT ekiplerince tespit edilen mayınların imhası yer aldı.

OHAL’in kaldırılmasından bu yana Millî Savunma Bakanı Akar’ın onayıyla 4562 personelin TSK’dan ihraç edildiği, 531 emekli askerin de rütbelerinin geri alındığı bildirildi.

OHAL’in kaldırılmasından sonra TSK’da 4562 personel ihraç edildi.

Güvenlik kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Türk Silahlı Kuvvetleri, bir yandan korona virüs salgınına karşı çeşitli önlemler almaya devam ederken diğer yandan her türlü terör örgütüne yönelik mücadelesine devam ediyor.

Yurtiçi ve sınır ötesindeki operasyonlarla terör örgütüne büyük darbe vuran Türk Silahlı Kuvvetleri, FETÖ ile mücadeleyi de aralıksız sürdürüyor.

Türksat 5A, 2020’nin son çeyreğinde, Türksat 5B, 2021’nin ikinci çeyreğinde, Türksat 6A, 2022’de uzaya gönderilecek.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, TÜRKSAT A.Ş.’nin Gölbaşı Yerleşkesinde incelemelerde bulundu. Şirketin çalışmaları hakkında bilgi alan Karaismailoğlu, Türkiye’nin uydu yayıncılığında Asya, Avrupa ve Afrika ülkelerine hitap eden, sektörde önemli aktör olduğuna dikkat çekti.

Karaismailoğlu, “TÜRKSAT çalışmalarını kesintisiz sürdürüyor. TÜRKSAT 5A, 2020’nin son çeyreğinde, TÜRKSAT 5B, 2021’nin ikinci çeyreğinde, TÜRKSAT 6A, 2022’de uzaya gönderilecek. Haberleşme uydularımız uzaya ulaştığında ülkemiz, görüntü, ses ve data iletişimi ile birlikte diğer katma değerli hizmetlerimizle dünyada söz sahibi olacak. Cumhuriyetimizin 100. yılında Türkiye, Dünya’da haberleşme uydusu üretebilen 10 ülke arasında yerini alacak” dedi.

Korona virüsü nedeniyle 24 kişi hayatını kaybetti.

Sağlık Bakanlığı, korona virüs salgınıyla ilgili son verileri paylaştı. Yapılan açıklamaya göre son 24 saatte 24 kişi hayatını kaybederken, 867 yeni hasta tespit edildi.

4 Haziran 2020

İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, mayıs ayındaki operasyonlarda 4’ü turuncu, 8’i gri kategoride 78 terörist etkisiz hale getirildi.

İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, “İçişleri Bakanlığı koordinesinde yürütülen iç güvenlik operasyonları çerçevesinde 2020 mayıs ayında kırsal alanda 3’ü büyük, 32’si orta çaplı olmak üzere toplam 10 bin 866, şehirlerde ise 230 operasyon yapılmıştır.”

İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, “Yurt içindeki terörist mevcudu ilk kez 500’ün altına düşürülmüş, terör örgütüne katılım tarihinin en düşük seviyelerine düşürülerek 2020 yılı ilk 5 ayında 16 olarak tespit edilmiştir.”

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, korona virüs salgını nedeniyle kapanan İran ve Irak’a açılan gümrük kapılarının açıldığını açıkladı.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, yeni tip korona virüsü salgını nedeniyle bir süredir kapalı olan başta Habur ve Gürbulak olmak üzere İran ve Irak’a açılan gümrük kapılarının uluslararası yük taşımacılığına yeniden açıldığını bildirdi.

Twitter hesabından “Tüm dünyayı etkileyen pandemi nedeniyle bir süredir kapalı olan başta Habur ve Gürbulak olmak üzere İran ve Irak’a açılan gümrük kapılarımız uluslararası yük taşımacılığına yeniden açılmıştır.” bilgisini veren Pekcan, dünyada bulaşının yayılım hızının düşmesi, Irak ve İran’da pandeminin etkilerinin azalmış olması sebebiyle daha önce bu ülkelere yönelik uygulanan kısıtlamaların kaldırıldığını belirtti.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu yurt dışına uçuşların 10 Haziran’da başlayacağını belirterek, “Yurt dışı uçak seferleri ilk olarak KKTC, Bahreyn, Bulgaristan, Katar ve Yunanistan’a başlatılacak” dedi.

Dış hat uçuşlarının başlatılması için 92 ülke nezdinde girişimlere başlandı. Bu çerçevede yoğun diplomasi gerçekleştiren Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, haziran ayında kademeli olarak, 40 ayrı ülkeye uçuşların başlatılmasının planlandığı müjdesini verdi. İlk aşamada, dış hat uçuşlarının karşılıklı açılması ile ilgili 15 ülke ile ön mutabakat yapıldığını ifade eden Bakan Karaismailoğlu, “Dış hat uçuşlar için 92 ülke ile iş birliğimiz devam ediyor. Kuruluşlar ve muhatap ülkeler ile uçuşların emniyetli bir şekilde yapılması noktasında görüşüyoruz. Hâlihazırda dış hat uçuşların karşılıklı açılması için Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Avusturya, Litvanya, Sırbistan, Kazakistan, Arnavutluk, Beyaz Rusya (Belarus), Birleşik Arap Emirlikleri, Moldova, Özbekistan, Ukrayna, Fas, Ürdün, Sudan ve İtalya ile mutabakat sağladık.” ifadelerini kullandı.

Korona virüsü nedeniyle 21 kişi hayatını kaybetti

Sağlık Bakanlığı, korona virüs salgınıyla ilgili son verileri paylaştı. Yapılan açıklamaya göre, son 24 saatte 21 kişi hayatını kaybederken, 988 yeni hasta tespit edildi.

Yoğun bakıma ihtiyaç duyan hasta sayımız azalmaya devam ettiğini ifade eden Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Test sayımız, tarama amaçlılar dâhil, 54.000’in üzerinde. Yoğun bakıma ihtiyaç duyan hasta sayımız azalmaya devam ediyor. Gelecek günler, el hijyenine özene; maske + sosyal mesafe kuralının her ikisine uymamıza bağlı. Daha iyi tedbir, daha iyi sonuçtur” ifadelerini kullandı.

5 Haziran 2020

Millî Savunma Bakanlığı (MSB), İdlib’de zırhlı ambulans aracına yapılan saldırıda bir askerimizin şehit olduğunu, iki askerimizin de yaralandığını duyurdu.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, “İdlib’de 05 Haziran 2020 tarihinde, Zırhlı ambulans aracına yapılan saldırı neticesinde bir kahraman silah arkadaşımız şehit olmuş, iki silah arkadaşımız yaralanmıştır. Bölgede tespit edilen hedefler ateş destek vasıtalarımızla derhal ateş altına alınarak gerekli karşılık verilmiştir. Bizleri derin bir acı ve üzüntüye boğan bu olayda hayatını kaybeden aziz şehitlerimize Allah’tan rahmet, kederli ailelerine, Türk Silahlı Kuvvetleri ile asil milletimize başsağlığı ve sabır, yaralı personelimiz için acil şifalar dileriz” ifadeleri kullanıldı.

Korona virüsü nedeniyle 18 kişi hayatını kaybetti.

Türkiye’de son 24 saatte 930 kişiye Covid-19 tanısı konuldu, 18 kişi hayatını kaybetti, toplam vaka sayısı 168 bin 340, can kaybı 4 bin 648 oldu.

Sağlık Bakanı Koca, “İyileşen hasta sayısında artış var, artış hızlanacak. Toplam hasta sayısında yer alan vakaların önemli kısmı, izleme sürecindeki belirtisiz vakalardır.” ifadelerini kullandı.

6 Haziran 2020

75 ilde bulunan Gündüzlü Bakım Merkezleri 1 Temmuz’dan itibaren faaliyetlerine yeniden başlayacak.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, gündüzlü bakım alanında tam veya yarı zamanlı olarak engelli vatandaşlara hizmet sunulduğunu aktararak bu yıl itibariyle Gündüzlü Bakım Merkezlerinin sayısının 123’e ulaştığını açıkladı. Selçuk, normalleşme süreci ile birlikte 1 Temmuz’dan itibaren 75 ilde bulunan Gündüzlü Bakım Merkezlerinin faaliyete geçeceğini duyurdu.

Ankara ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) yönetimi, korona virüsü ile birlikte 1974’ten beridir kapalı olan Maraş’ın açılmasıyla ilgili çalışmaları hız verdi. 46 yıldır kapalı olan “Hayalet Şehir” in yeniden faaliyete geçmesi için yol haritası açıklandı.

Ankara ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) yönetimi, korona virüs ile birlikte 46 yıldır kapalı olan Maraş’ın açılmasıyla ilgili çalışmaları hız verdi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın, “Bugün Maraş hemen açılmalı” açıklamasına KKTC’den destek geldi. KKTC Başbakanı Ersin Tatar, Oktay’ın açıklamalarından büyük bir memnuniyet duyduklarını söyledi.

KKTC Başbakanı Tatar, “Hükümetimiz kararlıdır ve Türkiye ile iş birliği içinde halkımızın desteğiyle gereken tüm kararlar gecikmeksizin alınacaktır. Maraş konusundaki çalışmalar diğer tüm çalışmalarımız gidi korona virüsü ile mücadelemiz nedeniyle duraksamıştır ancak yakında yeniden hız kazanacaktır” dedi.

Türkiye’de geçen yıl doğalgaz ithalatının yüzde 10, tüketimin de yüzde 8 düştüğü bildirildi.

Türkiye’nin geçen yılki doğalgaz ithalatı bir önceki yıla göre yüzde 10 azalarak 45 milyar 211 milyon metreküp seviyesine geriledi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun 2019 Yılı Doğal Gaz Piyasası Sektörü Raporu’na göre, geçen yılki doğal gaz ithalatının yüzde 96,4’ünü Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ gerçekleştirdi.

Türkiye’nin 2019’daki doğal gaz ithalatı bir önceki yıla göre yüzde 10 azalarak 45 milyar 211 milyon metreküpe düştü. Bu ithalatın yüzde 33,6’sı Rusya’dan, yüzde 21,2’si Azerbaycan’dan ve yüzde 17,1’i İran’dan boru hatlarıyla yapıldı.

Böylece, bu dönemde boru hatlarıyla yapılan doğal gaz ithalatı toplam ithalatın yüzde 72’sini oluştururken, kalan yüzde 28’lik kısmı sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ithalatı olarak kayıtlara geçti.

Korona virüsü nedeniyle 21 kişi hayatını kaybetti.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, korona virüs salgınına ilişkin son rakamları açıkladı. Türkiye’de korona virüsü nedeniyle son 24 saatte 21 kişi hayatını kaybetti. Bugün 35 bin 846 kişiye virüs testi yapılırken, 878 kişin virüs testi pozitif çıktı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, ‘Toplam vakaların %80’i iyileşti. Yeni iyileşen hasta sayımız 2.000’e yakın. Pozitif tanı konan hastaların büyük kısmı hastalığı belirtisiz ve evde geçiriyor. 81 ilimizde korona virüs sebebiyle dün yatan hasta sayısı 41. Daha iyi tedbir, daha iyi sonuçtur’’ ifadelerini kullandı.

7 Haziran 2020

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar: “Dünya genelinde bu musibetle karşılaşan ordular vaka sayısının azlığı bakımından incelendiğinde Türk Silahlı Kuvvetleri en başarılı durumda”

Millî Savunma Bakanlığının korona virüs salgınına karşı Sağlık Bakanlığı ile koordinasyon içinde aldığı tedbirler sayesinde, yaklaşık 500 bin kişilik TSK’da pozitif vaka sayıları çok düşük seviyelerde tutuldu. Personel sayısına göre en az vaka görülen TSK, bu başarısıyla ABD, Rusya, Fransa, İtalya ve İngiltere gibi önemli orduları geride bıraktı.

Van, Kilis, Hakkâri ve Hatay hudut hatlarında 95 pompalı tüfek, 64 av tüfeği, 20 bin paket kaçak sigara, 2 bin 980 gram kubar esrar ve 200 ilaç ele geçirildiği bildirildi.

Millî Savunma Bakanlığı (MSB), Van, Kilis, Hakkâri ve Hatay hudut hatlarında 20 bin paket kaçak sigara ele geçirildiğini bildirdi.

Bakanlığın Twitter hesabından yapılan paylaşımda, “Hudut kartallarımız sınırlarımızda kaçakçılara göz açtırmıyor. Van, Kilis, Hakkâri ve Hatay hudut hatlarında yapılan arama tarama faaliyetlerinde 95 pompalı tüfek, 64 av tüfeği, 20 bin paket kaçak sigara, 2 bin 980 gram kubar esrar ve 200 ilaç ele geçirildi.” ifadelerine yer verildi.

Suriye’nin İdlib kentinde terör unsurlarınca düzenlenen saldırıda başından yaralanan Tankçı Sözleşmeli Er İsmail Anayurt, 43 gün süren yaşam savaşını kaybederek şehit oldu.

İsmail Anayurt 43 gün süren yaşam savaşını kaybederek şehit düştü. Şehidin baba ve annesi acı haberi Ankara’da aldı. Şehidin Tokat’ın Erbaa ilçesi Tepeşhir Mahallesi’nde yaşayan yakınlarına ise acı haberi askeri ve mülki erkân verdi.

Korona virüsü nedeniyle 23 kişi hayatını kaybetti.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’deki korona virüsü salgınına ilişkin son rakamları açıkladı. Bakan Koca’nın paylaştığını tabloya göre, virüs nedeniyle bugün 23 kişi hayatını kaybetti. Böylece Türkiye’deki toplam vaka sayısı 170 bin 132’ye, toplam vefat sayısı ise 4 bin 692’ye yükseldi.

8 Haziran 2020

Van’ın Çatak ilçesinde PKK’lı teröristlerin yol çalışması yapan firmanın sivil servis aracına yönelik saldırısında 2 işçi şehit oldu, 8 işçi yaralandı.

Van’ın Çatak ilçesi Narlı ile Dalbastı mahalleleri arasında patlama meydana geldi. Van Valiliği’nden yapılan açıklamada “İlimiz Çatak İlçesi Narlı bölgesindeki Belbuka Yaylasına yol çalışması yapan yüklenici firmanın sivil servis aracına bölücü terör örgütü (BTÖ) mensuplarınca saat 18.00 sıralarında EYP ile saldırı düzenlenmiştir. Saldırıda araçta bulunan 2 işçi şehit olurken, 8 işçi de yaralanmıştır. Yaralı işçiler helikopterle Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesine sevk edilerek tedavi altına alınmıştır. Yaralılarımızın hayati tehlikesi bulunmamaktadır.  Şehit işçilerimize Allah’tan rahmet, yakınlarına baş sağlığı diliyoruz. Yaralılarımıza da acil şifalar diliyoruz. Tek amacı bölge halkına hizmet götürmek olan sivil işçilere menfur saldırı düzenleyen Bölücü Terör Örgütünü ve arkasında duranları Tel’in ediyoruz. Saldırı sonrası, bölgede geniş çaplı operasyon başlatılmıştır.” denildi.

Korona virüsü nedeniyle 19 kişi hayatını kaybetti.

8 Haziran’da açıklanan korona virüsü tablosuna göre, yapılan 39 bin 361 testten 989’u pozitif çıktı, 19 hasta da hayatını kaybetti. Toplam hasta sayısı 171 bin 121 oldu. Toplamda 4 bin 711 hasta korona virüsü nedeniyle hayatını kaybetti. Yoğun bakımdaki hasta sayısı 625, entübe edilmiş hasta sayısı 261 oldu. 141 bin 380 hasta da iyileşti.

9 Haziran 2020

Dünya mirası listesinde ülkemizden aday olarak kabul edilen tek doğal alan olma özelliği taşıyan Tuz Gölü’nün doğası bozulmayacak.

Van Gölü’nden sonra 7 bin 414 kilometrekare ile Türkiye’nin ikinci büyük gölü olan Tuz Gölü 1. Derece Site Alanı, Özel Çevre Koruma Alanı, Önemli Kuş ve Bitki Alanı, ülkemizin taraf olduğu Ramsar Sözleşmesi’ne göre Uluslararası Öneme Sahip A Sınıfı Sulak Alandır. Tuza dayanıklı türler açısından önemli bir genetik rezerv alanı, dünya mirası listesinde ülkemizden aday olarak kabul edilen ilk ve tek doğal alandır. Aynı zamanda flamingoların yaşam alanı olan Tuz Gölü yer altı suyu akışı ile üzerindeki gözelerden beslenerek hayatta kalan bir göldür.

Ülkemizin tuz ihtiyacının yüzde 40’ı Tekel tarafından kurulan ve 2006’da özelleştirilen 3 tesis tarafından sağlanıyor. Ancak tuz ihtiyacı kaya tuzundan da sağlanabildiği için Tuz Gölü’nden daha fazla tuz almaya ihtiyaç kalmıyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Hayvancılık Genel Müdürlüğü’nden (HAYGEM) yapılan açıklamada, “1 Ocak 2022 tarihinden itibaren mücbir sebepler dışında besilik canlı hayvan ithalatına hiçbir şekilde izin verilmeyecektir.” denildi.

Bakanlık Hayvancılık Genel Müdürlüğü (HAYGEM), 2019 yılında 660 bin baş olarak gerçekleşen besilik büyükbaş hayvan ithalatının bu yıl 350 bin başa indirileceğini açıkladı. HAYGEM tarafından yapılan açıklamada; son 17 yılda uygulanan politika ve desteklemeler ile büyükbaş hayvan varlığının yüzde 80 artarak 17,8 milyona, küçükbaş hayvan varlığının yüzde 52 artarak 48,4 milyona, kırmızı et üretiminin ise yüzde 186 artarak 1,2 milyon tona ulaştığı belirtildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni normalleşme kararlarını açıkladı.

65 yaş üstü vatandaşların her günü saat 10.00 ile 20.00 arasında dışarı çıkabileceğini duyurdu.

Korona virüsün ardından normalleşme adımlarının yaşanan gelişmelere göre değerlendirildiğinin altını çizen Erdoğan, “Halen devam eden kimi kısıtlamaları gelişmelere göre değerlendiriyor ve milletimizle paylaşıyoruz. Bu haftaki toplantımızda aldığımız kararlar neticesinde; lokanta, kafe, kıraathane gibi işletmelerin kapanış saati 24.00’e uzatılmıştır” ifadelerini kullandı.

“Bugüne kadar destek verdiğimiz ülke sayısı 120’yi bulmuştur. Hekimlerimizin kullandığı ilacı TÜBİAT çatısı altında çalışan bilim insanlarımız kendi senteziyle üretmeyi başardı. Sağlık Bakanlığımızın ruhsat süresini tamamlamasının ardından kullanıma sunulacaktır. İstihdam ve iş gücü piyasamızı ayakta tutma ile vatandaşlarımızın gelir kaybının önüne geçtik. 5,5 milyon ailemize 1 milyon lira karşılıksız yardımda bulunduk.

Kamu bankalarımız aracılığı ile çok kolay şartlarda düşük maliyetli finansman desteklerini devreye alarak nakit ihtiyacımızı karşıladık. Çalışanlarımızı korumak için işten çıkarılmayı yasakladık. Mart ayından bu yana 3 milyondan fazla kişi kısa çalışma uygulamasından yararlandı. Bu kapsamda yaklaşık 5 milyar lira ödeme yaptık. Ücretsiz izne ayrılanlarla kısa çalışma ödeneğinden yararlanamayanlara ise aylık 1777 TL nakdi ücret desteği vermeye başladık.” ifadelerini kullandı.

Korona virüsü nedeniyle 18 kişi hayatını kaybetti.

9 Haziran itibariyle toplam korona virüsü vaka sayısı 172.114, toplam yoğun bakım sayısı 642, toplam entübe sayısı 281, iyileşen hasta sayısı ise 144.598 olarak gerçekleşti.

10 Haziran 2020

“Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi’nde güncellemeye gidildi.

Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi” güncellenerek aşağıdaki başlıklar eklendi.

Eklenen başlıklardan bazıları şöyle:

- Optisyenlik Müesseseleri ile İlgili Alınması Gereken Önlemler

- Gıda Sanayi ve Üretim Tesisleri ile İlgili Alınması Gereken Önlemler

- Gıda Dışı Sanayi ve Üretim Tesisleri ile İlgili Alınması Gereken Önlemler

- Açık Alanlarda Yapılacak Konserlerde Alınması Gereken Önlemler

- Kurban Bayramı ve Öncesinde Hayvan Satış Yerlerine Yönelik Alınması Gereken Önlemler

- Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezlerinde Alınması Gereken Önlemler

- Park/Bahçe, Rekreasyon ve Mesire Alanlarının Kullanımında Alınması

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda ‘Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanunu Teklifi’nin iki maddesi daha kabul edildi. Buna göre, çarşı ve mahalle bekçileri, zor ve silah kullanma yetkisine sahip olacak.

TBMM Genel Kurulunda, Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanunu Teklifinin 2 maddesi daha kabul edildi. Böylece teklifin birinci bölümünde yer alan 9 madde kabul edilmiş oldu.

Teklifin kabul edilen maddelerine göre, çarşı ve mahalle bekçileri, suç işlenirken veya işlendikten sonra, henüz izleri meydandayken; şüphelileri yakalamak, yakaladıkları şüphelilerin kendilerine veya başkalarına zarar vermelerini engelleyici tedbirleri almak, suç delillerinin kaybolmaması veya bozulmaması için gerekli muhafaza tedbirlerini almak, varsa olayın tanıklarının kimlik ve adres bilgilerini tespit ederek genel kolluk birimlerine bildirmekle görevli ve yetkili olacak.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İsrail kırmızı çizgiyi geçerse, İslam ülkeleri olarak bunun sonuçları olacağını İsrail’e göstermek gerektiğini belirterek, “(İsrail’in Filistin topraklarını ilhak planı) Orta Doğu’da kalıcı bir barış için tüm umutları yok edecektir.” ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu, İsrail’e yasa dışı ilhak planlarını durdurması için net bir uyarı göndermek ve Filistin’le tam bir dayanışma içinde olduklarını göstermek için toplandıklarını hatırlatarak, şunları kaydetti:

“İsrail’in Ürdün Vadisi’nin ilhakı ve yasa dışı yerleşimleri uluslararası hukukun ihlali olacaktır. Orta Doğu’da kalıcı bir barış için tüm umutları yok edecektir. Bu durum iki devletli çözüm vizyonunun sonu demektir ve İsrail’i ırkçı bir devlete dönüştürecek olan tek devlet çözümüne gidecektir.”

Çavuşoğlu, işgalci gücün elinde Filistin halkının çilesinin artacağını belirterek, “Bu sonu önlemek için amaç birliği ve ortak tutum sergilemeliyiz.” dedi.

Millîyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli, “Irak’taki Siyasi Gelişmeler ve Hükümet Kurulma Sürecinde Türkmenlerin Dışlanması” hakkında yazılı açıklamalarda bulundu.

Devlet Bahçeli’nin açıklamaları şöyle:

“Türk milleti gönül ve kültür coğrafyalarında varlık-birlik mücadelesi veren soydaşlarının her zaman, her şart altında yanında olmuş, bu kapsamda tarafını ve tercihini sağlam bir iradeyle göstermiştir. Asırlara dayanan, ortak acı ve anılarla beslenen, köklü ve ahlaki kucaklaşmayla temellenen, tarih ve inanç bağlarıyla zenginleşen millet olma hali Türklüğün geçmişten bugüne uzanan devasa muvaffakiyetidir. Komşu coğrafyaların kaotik ortamında özellikle Türkmen kardeşlerimizin hayata tutunma; aynı zamanda millî hatıralarını ve millet olma haysiyetlerini fedakârca muhafaza çabaları takdir ve taltif edilmesi gereken bir kazanımdır.”

Libya’daki son durumu değerlendiren Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar; “Teyide muhtaç bilgiye göre Hafter Libya dışına kaçtı.” dedi.

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, canlı yayında soruları cevapladı. Bakan Akar, asker uğurlamaları hakkında açıklamalarda bulunurken, “Gençlerimize yakışmayan bazı manzaralar görüyoruz.” ifadelerini kullandı. Libya’daki son durumu değerlendiren Akar, “Teyide muhtaç bilgiye göre Hafter Libya dışına kaçtı.” dedi.

Demirören Holding’in Güzel Enerji Total Oil Türkiye ve Milangaz’ın satışı için Ordu Yardımlaşma Kurumu (OYAK) ile yaptığı görüşmeler sonucu firmayı 450 milyon dolara devrettiği açıklandı.

Ordu Yardımlaşma Kurumu (OYAK) ile Demirören Holding arasında Güzel Enerji ve Milangaz’ın için geçen yılın sonundan başlayan görüşmelerde sona gelindi.

OYAK, 2015 yılından bu yana Demirören Holding bünyesindeki TOTAL ile MOil’i 450 milyon dolara satın aldı. Böylece Güzel Enerji’nin, hisselerinin tamamı OYAK Akaryakıt ve LPG Yatırım AŞ’ye geçti.

Bölücü terör örgütü PKK’nın giremediği köylerden biri olan Van Ulupamir’e yapılacak Hidroelektrik Enerji Santrali (HES) projesinin, bölgedeki tarım ve hayvancılığı tehlikeye sokacağı belirtildi. Proje nedeniyle köy halkının bölgeden göç etmek zorunda kalacağı aktarıldı.

Sakalar- İskitler (Gizlenen Anadolu Halkı) adlı sosyal medya hesabından ve Millî Düşünce Merkezi’nden aktarılan bilgilere göre Van’ın Erciş ilçesine bağlı Ulupamir Köyü sakinleri zor günler yaşıyor.

Ulupamir köyünde yaşayan Kırgız Türkleri, Rusya’daki Sovyet rejiminin baskısından dolayı ilk olarak Çin’e daha sonra Afganistan’ın Pamir Dağları’na göç ettiler. O günden bu yana bölgede yaşayan Kırgız Türklerinin varlığının tehlikede olduğu kaydedildi. 

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, Yunanistan’ın Türkiye’ye yönelik ‘savaş’ açıklamalarını değerlendirdi.

Yunan firkateyninin, Türkiye bandıralı kargo gemisinin önünü kesmesi, Türk güçlerinin müdahalesi sonucu engellenmişti.

Son olayların ardından Yunanistan’ın Türkiye’ye yönelik açıklamalarını değerlendiren Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, Yunanistan Savunma Bakanı’nın “Gerekirse Türkiye’yle savaşmaya hazırız” açıklamasının bir dil sürçmesi olduğunu belirterek, “Yunanların Türkiye’yle savaşmayı isteyeceğinin ben matematik olarak uygun, doğru olmadığının altını çizmek istiyorum.” ifadelerini kullanmıştı.

Korona virüsü nedeniyle 17 kişi hayatını kaybetti.

Türkiye’nin korona virüsü tablosu açıklandı. Tabloya göre bugün 17 kişi hayatını kaybetti. Yeni vakalarda yaş ortalamasının düştüğünü belirten Bakan Koca, “Yeni tanı konan hasta sayısı, yeni iyileşen hasta sayımızın %40’ı kadar. Yaş ortalaması yeni vakalarda 36, vefatlarda 71. Yeni hastalar sebebiyle artan yoğun bakım ihtiyacı düne yakın. Virüsün etkisinin azaldığı fikri riskli. “Normal” olan, tedbirdir.” dedi.

11 Haziran 2020

Korona virüsü tedbirleri kapsamında sınırlarda alınan önlemlerde gevşemeye gidildi. İran kara sınır kapılarından yolcu giriş-çıkışlarına yönelik hükümleri hariç diğer hükümleri yürürlükten kaldırıldı.

İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan, ‘Türk ve yabancı ülke vatandaşlarının sınır kapılarımızdan giriş çıkışları’ konulu genelge 81 İl Valiliğine, Hudut Kapısı Mülki İdare Amirlikleri, Jandarma Genel Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Göç İdaresi Genel Müdürlüğüne gönderildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan Cumhurbaşkanlığı Kabinesinde, korona virüs ile mücadelede kaydedilen olumlu gelişmeler doğrultusunda, kara, hava ve deniz sınır kapılarından yabancı ülke vatandaşlarının Türkiye’ye girişi ile vatandaşların Türkiye’den çıkışı konularının değerlendirildiği belirtildi.

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi, 17 Aralık Davası’nda İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 15’i müebbet olmak üzere 61 sanığa verdiği cezaları onadı.

17 Aralık Kumpas Davası’nda İstinaf Mahkemesi, sanıklara verilen cezaların tamamını onayladı. 15’i ağırlaştırılmış müebbet olmak üzere 61 sanığın cezası böylece kesinleşti.

Türkiye Varlık Fonu’nun denetim raporları yasal sürenin bir yıl aşılmasından sonra Meclis’e geldi. Plan ve Bütçe Komisyonu’na sunum yapan Genel Müdür Zafer Sönmez, bazı alım sözleşmelerinin ‘devlet sırrı’ olduğu gerekçesiyle paylaşılmadığını söyledi.

Türkiye Varlık Fonu’nun (TVF) denetim raporları, gecikmeli olarak Plan ve Bütçe Komisyonu’nda ele alındı. Yasal süreyi yaklaşık bir yıl aştıktan sonra TBMM’ye sunulan TVF Yönetimi Anonim Şirketi ile TVF’nin 2018 Yılı Mali Tabloları ve Faaliyetleri ile ilgili Denetim Raporlarının sunumunu Genel Müdür Zafer Sönmez yaptı.

Sönmez, dünyadaki varlık fonlarının değerinin 8 trilyon dolar civarında, 2018 konsolide denetimine göre TVF’nin sermaye toplamının ise yaklaşık 33 milyar dolar olduğunu bildirdi. Borcunu bir yılda ikiye katlayarak 75 milyar TL’ye çıkaran TVF’nin henüz “emekleme döneminde” olduğunu söyleyen Sönmez, muhalefet milletvekillerinin borçlanma eleştirileri ile ilgili, “Ben 15 yıl tarlada çalışmış bir köy çocuğuyum. Varlık Fonu’nda içilen suyun, çayın eğer hesabını biz veremiyorsak bir şekilde gece yatarken öncelikle kendi vicdanımıza sorarız” dedi. Sönmez ayrıca, “Varlık Fonu borçlanma fonu oldu, diyorlar ama ortada yeni bir borç yok.” ifadelerini de kullandı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan ‘2019 Uluslararası Dini Özgürlükler Raporu’nun Türkiye ile ilgili bölümlerinin kaynağı belirsiz iddialar içeren, objektiflikten uzak bir dille kaleme alındığını bildirdi.

Aksoy, raporda Ayasofya ve Kariye hakkında belirtilen konuları yine son dönemde yapılan bazı açıklamalar bağlamında hayretle karşıladıklarını vurgulayarak, şunları kaydetti:

“Ayasofya ve Kariye, Türkiye Cumhuriyeti’nin mülkiyetindedir ve her türlü tasarruf yetkisi Türkiye’nin iç işlerini ilgilendiren bir konudur. Bu eserlere dair verilmiş ya da verilecek kararlar başka ülkelerin işi olamaz. Türkiye, topraklarındaki tüm kültürel ve dini varlıkların değerinin bilincinde olup bu eserleri layık oldukları şekilde korumaktadır.”

Yurtdışı Tükler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, çeşitli ülkelerden gelecek Tük vatandaşları için 14 günlük karantina süresinin kaldırıldığını açıkladı.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı (YTB) Abdullah Eren, yurt dışında yaşayan ve tatillerini ana vatanlarında geçirmek isteyen vatandaşlar için uygulanan 14 gün evde gözetim kuralının kalktığını bildirdi.

Yurtdışı Tükler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, dünyayı etkisi altına alan yeni tip korona virüs (Covid-19) salgını kapsamında, sınır kapılarında ve yurt dışından gelen vatandaşlar için uygulanan sıkı tedbirler, normalleşme adımlarıyla kaldırılmaya başlandı.

Korona virüsü nedeniyle 17 kişi hayatını kaybetti

Toplam hasta sayısı 174 bin 23 oldu. Toplamda 4 bin 763 hasta korona virüsü nedeniyle hayatını kaybetti. Yoğun bakımdaki hasta sayısı 643, entübe edilmiş hasta sayısı 266 oldu. 147 bin 860 hasta da iyileşti.

12 Haziran 2020

Hatay’da katıldığı bir törenden konuşan Vali Rahmi Doğan, Suriye’nin Afrin ve İdlib görev yapan 140 asker ve poliste de korona virüsüne rastlandığını açıkladı.

Vali Doğan, bugün itibarıyla Hatay’da korona virüsü testi pozitif çıkan vaka sayısının 320 olduğunu açıklayarak şunları söyledi:

“Hatay’ın nüfusuna bakıldığında tahminimi söylüyorum, en başarılı illerin başında geliyoruz. Ayrıca, Afrin ve İdlib’te sivil vatandaşların hiçbirisinde pozitif vakaya rastlamadık. Ancak Türkiye’den oraya görev yapmaya giden polislerimiz, askerlerimizin vasıtasıyla ki bunlar da korunaklı alanlarda, mekânlarda kalıyorlar. Bunlarda çıkan pozitif vakalar var. Afrin’de 120 polisimizde, İdlib Hava Taburumuzda ise 20 askerimizde pozitif vaka çıktı.”

Türk Silahlı Kuvvetleri, Akdeniz açıklarında geniş kapsamlı eğitim faaliyeti gerçekleştirdi. 17 uçağın katıldığı tatbikat, 2 bin kilometrelik rotada 8 saat sürdü.

Türk Silahlı Kuvvetlerince Akdeniz’in uluslararası sularında açık deniz eğitimi yapıldı.

Türkiye’deki harekât merkezlerinden komuta edilen ve başarıyla tamamlanan eğitim ile uzak mesafe harekât görevlerinin kesintisiz icra edilmesinin denemesi de yapıldı.

Millî Savunma Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Hava ve Deniz Kuvvetleri komutanlıklarına bağlı unsurlar tarafından Akdeniz’de açık deniz eğitimi icra edildi. Müşterek olarak planlanan eğitim, Türkiye’deki harekât merkezlerinden komuta edildi.

MSB, İdlib’de 5 Haziran’da teröristlerin saldırısı sonucu ağır yaralanan askerimizin şehit olduğunu açıkladı.

Millî Savunma Bakanlığı (MSB) Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliğinden yapılan açıklamada, İdlib bölgesinde 5 Haziran’da teröristlerce zırhlı ambulansa yapılan saldırıda ağır yaralanan askerin, müdahaleye rağmen kurtarılamayarak bugün şehit olduğu belirtildi.

Açıklamada, “Bizleri derin bir acı ve üzüntüye boğan bu olayda hayatını kaybeden aziz şehidimize Allah’tan rahmet, kederli ailesine, Türk Silahlı Kuvvetleri ile asil milletimize başsağlığı ve sabır dileriz.” ifadesine yer verildi.

Korona virüsü nedeniyle 15 kişi hayatını kaybetti.

Sosyal medya hesabından açıklamalarda bulunan Bakan Koca, “Bugünkü vaka sayısı 1.195. Henüz iyileşmemiş hastalarımızın sayısı yaklaşık 25 bin. Yoğun bakım ve entübe hasta sayısındaki artış, beklenen artışın sınırında. Virüsün yayılımı hatalı iyimserlikten kaynaklanıyor. Maske, mesafe ve temizlik kuralına uyalım.” dedi.

13 Haziran 2020

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ayder Yaylası için harekete geçti.

Türkiye’nin gözbebeği Rize’deki Ayder Yaylası’nın çehresini değiştirip, yeniden turizm cenneti yapacak proje TOKİ tarafından hayata geçirilecek. Bu yılsonunda tamamlanması planlanan proje kapsamında, Ayder Yaylası’nda yol ve altyapı inşaatı da devam ediyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, bugün Rize’de yerinde incelemelerde bulunacak.

Ayder’de, festival alanı olarak bilinen 20 dönümlük yeşil alana konulup çevreyi çirkinleştiren ve turistlerin para karşılığı sallandırıldığı 21 adet salıncak, geçtiğimiz eylül ayında, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un talimatıyla sökülüp kaldırılarak söz konusu alan “Kesin Koruma Alanı” ilan edilmişti.

Millî Savunma Bakanlığı (MSB) Libya’dan ilk kez bir fotoğraf paylaşarak, bölgede tuzaklanan mayın ve EYP’lerin temizlenmeye başlandığını duyurdu.

Millî Savunma Bakanlığı (MSB) internet sitesinden Libya’yla ilgili açıklama yaptı. “Darbeci General Hafter’in Libya’da işgal ettiği bölgelerin kurtarılmasıyla birlikte Hafter milislerinin döşedikleri mayınlar da teker teker temizleniyor” ifadelerinin kullanıldığı açıklama şöyle devam etti:

Birleşmiş Milletler’in tanıdığı Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin davetiyle bölgede Libya Ordusu’na Eğitim ve Danışmanlık desteği veren Türk Silahlı Kuvvetlerimiz, masum sivillerin zarar görmemesi ve evlerine dönebilmeleri için mayın ve tuzaklanmış patlayıcıları temizlik çalışmalarına başladı.

 İşgalden kurtarılan bölgelerde sivillerin evlerine emniyetle dönüşlerini kolaylaştırmak maksadıyla Türk Silahlı Kuvvetleri bomba imha uzmanları ve METİ timleri tarafından darbeci Hafter Güçlerince döşenmiş tuzaklı patlayıcılar ve mayın sistemlerinin temizlenmesi ve hayatın normale döndürülmesi çalışmalarına başlandı.

14 Haziran 2020

İstanbul’da gerçekleştirilen operasyonda son yılların en büyük rüşvet ve kaçakçılık organizasyonu ortaya çıkarıldı.

İstanbul’da son yılların en büyük, kaçakçılık ve rüşvet operasyonu düzenlendi. Gözaltına alınan 4 gümrük muayene memurunun ev ve otomobilinden 600 bin lira rüşvet parası ele geçirildi. Kıyafetlerin arasından hatta otomobillerin torpido gözlerinden balya balya rüşvet paraları çıktı.

İstanbul Kaçakçılıkla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri Çin’de üretilen marka ürünleri yurda kaçak yollardan sokan bir çeteyi takibe aldı. Aylarca izlenen çete üyelerinin arasında gümrük müşavirlik çalışanları ile gümrük muayene memurlarının da olduğu tespit edildi.

İçişleri Bakanlığı, 1 milyon TL ödülle turuncu listede yer alan ‘Seyit Batman’ kod adlı PKK’lı terörist Ekrem İptaş’ın etkisiz hale getirildiğini açıkladı.

İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“İç güvenlik operasyonları kapsamında; Hakkâri ve Van İl Jandarma Komutanlıkları koordinasyonunda Jandarma Özel Harekât (JÖH) ve Jandarma Komando birliklerinin katıldığı hava destekli operasyonda, Faraşin Bölgesi’nde 2 terörist silahlarıyla birlikte etkisiz hale getirilmiştir.

Ayrıca Diyarbakır Lice kırsalında, İl Jandarma Komutanlığı ve İl Emniyet Müdürlüğünce gerçekleştirilen hava destekli operasyonda 1 terörist etkisiz hale getirilmiştir. Diyarbakır’da etkisiz hale getirilen teröristin 1 milyon TL’ye kadar ödülle TURUNCU LİSTE’DE yer alan sözde Amed eyaleti maliye ve cephane sorumlusu Seyit Batman kod adlı Ekrem İptaş olduğu tespit edilmiştir.

Böylelikle son iki günde Siirt, Faraşin Bölgesi’nde ve Diyarbakır’da gerçekleştirilen iç güvenlik operasyonlarında etkisiz hale getirilen toplam terörist sayısı 7 olmuştur.”

Bingöl’ün Karlıova ilçesinde meydana gelen 5,7 büyüklüğündeki depremde göçük altında kalan güvenlik korucusu şehit oldu.

Bingöl Valiliği, Bingöl’ün Karlıova İlçesi’nde meydana gelen 5.7 büyüklüğündeki depreme ilişkin yeni bir açıklama yaptı. Valilik’ten yapılan açıklamada, “Karlıova/ Kaynarpınar Köyü’nde göçük altında kalan Güvenlik Korucumuz maalesef kurtarılamamıştır. Şehidimize Allah’tan rahmet, yakınlarına ve Aziz milletimize başsağlığı dileriz” denildi.

TCMB önemli açıklamalarda bulundu.

TCMB Başkanı Uysal açıklamasında “Aldığımız parasal tedbirler, üretim ve finansal istikrarı destekleyerek bu dönemin en az hasarla atlatılmasını amaçlıyor. Önümüzdeki dönemde ülkemizin ve ekonomimizin ihtiyaç duyacağı kararları hızlı bir şekilde almaya devam edeceğiz. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Uysal, “Aldığımız parasal tedbirler, üretim ve finansal istikrarı destekleyerek bu dönemin en az hasarla atlatılmasını amaçlıyor.” ifadelerini kullandı

Uysal, “Önümüzdeki dönemde ülkemizin ve ekonomimizin ihtiyaç duyacağı kararları hızlı bir şekilde almaya devam edeceğiz.” dedi. Uysal, attıkları adımlarla finansal sisteme ve reel sektöre ihtiyaç duydukları likiditeyi uygun koşullarla sağlayarak finansal istikrara ve salgın sonrası toparlanma sürecine destek olmayı hedeflediklerini kaydetti.

Korona virüsü nedeniyle 15 kişi hayatını kaybetti.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’nin korona virüs tablosunu açıkladı. Tabloya göre 15 vatandaşımız korona virüsü nedeniyle hayatını kaybederken, bugün bin 562 yeni hastanın verilere yansıdığı açıklandı. 

15 Haziran 2020

Millî Savunma Bakanlığı, Kuzey Irak’taki PKK hedeflerine yönelik başlatılan Pençe-Kartal Operasyonu’yla ilgili bilgiler paylaştı.

Millî Savunma Bakanlığı’ndan, Kuzey Irak’taki PKK kamplarına yönelik başlatılan Pençe-Kartal Operasyonu’nuyla ilgili açıklama geldi.

Sincar, Karacak, Kandil, Zap, Avaşin Basyan ve Hakurk’taki terör yuvalarına yönelik hava harekatıyla ilgili, bakanlığın Twitter hesabından yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

“Pençe-Kartal Operasyonu ile ülkemizi, milletimizi ve hudut güvenliğimizi tehdit eden teröristlere ait barınak, sığınak ve mağaralardan oluşan 81 hedef imha edilmiştir. Uçaklarımız emniyetle üslerine dönmüşlerdir.Bu harekâtta azami oranda yerli ve Millî mühimmat kullanılarak terör örgütünün anılan bölgelerdeki varlığına ağır bir darbe indirilmiştir. Harekâtın planlama ve icrasında sivil halkın can ve mal güvenliği ile çevrenin korunması konusunda azami hassasiyet gösterilmiştir. Türk Silahlı Kuvvetleri geçmişte olduğu gibi bugün de ülkemizin ve milletimizin beka ve güvenliği için terörle mücadeleye en son terörist etkisiz hale getirilinceye kadar azim ve kararlılıkla devam edecektir.”

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, bu yılın ilk çeyreğinde yapılan denetimler sonucu uygunsuz bulunan 2 bin 798 ve güvensiz bulunan 525 ürüne toplamda 43.6 milyon TL ceza verildiğini açıkladı.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, “Bu yılın ilk çeyreğinde Piyasa Gözetimi ve Denetimi faaliyetleri çerçevesinde 35 bin 370 parti ürün denetlenirken, bunların 2 bin 798’i uygunsuz, 525’i güvensiz bulundu. Bu ürünlere yönelik toplam 43,6 milyon lira ceza uygulandı.” dedi.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, 6 bin 653’ü yerli, bin 957’sinin de ithal olmak üzere toplamda 8 bin 610 ilacın geri ödeme listesinde olduğunu açıkladı.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, 2019 yılında 435 ve 2020 yılında 201 kalem olmak üzere toplamda 636 ruhsatlı ilacın geri ödeme listesine dahil edildiğini belirtti.

Selçuk, bu ilaçların 513 adedinin imal, 123 adedinin ithal olduğunu ifade ederken, 52 ilacın da kanser tedavisinde kullanıldığını söyledi.

Bakan Selçuk, Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) kapsamında ise 2019 yılında 32 ve 2020 yılında 15 olmak üzere toplamda 47 ilacın geri ödeme listesine ilave edildiğini bildirdi. Bakan Selçuk halihazırda SUT Yurtdışı İlaç Fiyat Listesi’nde 374 kalem ilaç olduğunu, bunlardan 74’ünün kanser tanısında kullanıldığını, 50 ilacın da biyoteknolojik olduğunu ifade etti. Geri ödeme listesinde nadir görülen hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçların da yer alması dikkat çekti. Selçuk, “En fazla 2 yaşına kadar yaşayabilen kombine immün yetmezlik hastalığının tek tedavi seçeneği geri ödeme listesinde yer alan ilaç. Milyonda bir görülen hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar da devlet tarafından karşılanıyor.” ifadelerini kullandı.

Millî Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, Akdeniz’de Türk ve İtalyan Deniz Kuvvetleri’ne ait denizaltılarla deniz eğitimleri gerçekleştirildiği bildirildi.

Millî Savunma Bakanlığınca (MSB), Akdeniz’de Türk ve İtalyan Deniz Kuvvetleri’ne ait denizaltılarla deniz eğitimleri gerçekleştirildiği bildirildi.

AA’nın aktardığı habere göre, MSB’nin Twitter hesabından yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Akdeniz’in en etkin denizaltı filolarına sahip iki deniz kuvveti arasında icra edilen eğitimlerle karşılıklı iş birliğinin artırılması sağlandı.”

16 Haziran 2020

Yeni tip korona virüsü salgını nedeniyle ertelenen adli ve idari yargı ilk derece mahkemelerine ait duruşma ve keşifler başladı.

Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK), salgın sürecinde tutuklu ve acil işler, dava zamanaşımı yakın olan soruşturma ve kovuşturma dosyaları, yürütmenin durdurulması istemleri ile ivedi sayılacak diğer iş ve işlemler haricindeki adli ve idari yargı ilk derece mahkemelerine ait duruşma ve keşifleri 16 Haziran 2020’ye kadar ertelemişti.

Rusya Savunma Bakanlığı, İdlib’de gerçekleştirilen Türk-Rus ortak devriyesine bombalı saldırı düzenlendiğini duyurdu.

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, yaralı asker olmadığını, sadece Rus zırhlı personel taşıyıcıda küçük çaplı hasar oluştuğunu söyledi.

Konaşenkov, “Bugün Eriha ile Urum el Coz yerleşimleri arasındaki güzergahta ortak devriye faaliyeti gerçekleştirildiği sırada, militanlar M4 karayolundaki durumun izlenmesinin engellenmesi amacıyla bir terör saldırısı girişiminde bulundu.” dedi.

MSB’den gelen bilgiye göre; “TSK ve MİT koordinesinde Irak kuzeyi Haftanin’de icra edilen hava harekâtıyla 4 PKK’lı terörist etkisiz hale getirildi.”

Bakanlığın Twitter adresinden paylaşılan açıklamada, “TSK ve MİT koordinesinde Irak kuzeyi Haftanin’de icra edilen hava harekâtıyla 4 PKK’lı terörist etkisiz hale getirildi. Terör örgütünün tüm inleri başlarına yıkılacak” denildi.

Dışişleri Bakanlığı, “Türkiye’nin Libya’daki faaliyetleri meşruyken, Fransa Suriye’de olduğu gibi karanlık işler peşinde koşmakta, bölgedeki bazı ülkelerin taşeronluğunu yapmaktadır.” açıklamasında bulundu.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Fransa’nın, Türkiye’nin Libya’ya müdahalesine ilişkin iddialarına yanıt verildi.

Açıklamada, “Fransa Avrupa ve Dışişleri Bakanlığının, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias’ın, Paris ziyaretiyle ilgili açıklamasıyla bir soruya cevaben yaptığı açıklamada, ülkemizin Libya’ya yönelik tutumuna dair iddiaları, Fransa’nın Libya’ya yönelik karanlık ve izahı bulunmayan politikasının yeni bir göstergesidir.” ifadesi kullanıldı.

Korona virüsü nedeniyle 17 kişi hayatını kaybetti.

Toplam hasta sayısı 181.298 oldu. Toplamda 4.842 hasta korona virüs nedeniyle hayatını kaybetti. Yoğun bakımdaki hasta sayısı 732, entübe edilmiş hasta sayısı 303 oldu. 153.379 hasta da iyileşti.

17 Haziran 2020

Mevlüt Çavuşoğlu, Hakan Fidan ve Berat Albayrak’ın içinde yer aldığı heyet Libya’ya gitti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve MİT Başkanı Hakan Fidan, Libya Başbakanı Serrac ile görüştü.

Libya’da Trablus hükümetinin Hafter’e karşı güç kazanmasıyla birlikte ilerleyen adımların ne olacağı konuşuldu. Öte yandan görüşmelerde, Türk askeri birliklerinin pozisyonu, Türkiye’nin bölgede kuracağı Al Watiya Hava Üssü ile Trablus’a yakın bir noktada kuracağı askeri üs ele alındı.

Irak’ın kuzeyine gerçekleştirilen Pençe-Kaplan Operasyonu’nda komandolar Haftanin bölgesine intikal etti. İHA ve SİHA’larla desteklenen komandolar, terör örgütü PKK’ya ait 150’den fazla hedefi imha etti.

Türk Silahlı Kuvvetleri, Irak’ın kuzeyindeki Haftanin bölgesinde teröristlere ait hedefleri Pençe-Kaplan Operasyonu ile imha ediyor. Harekâta katılan birliklerin komutanlarına telsizden seslenen Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, “Türk komandosunun gücünü her zaman gösterdiniz, o dağlarda bugün de bir kez daha göstereceğinize, daha önce yazdığınız destanları yazacağınıza inanıyoruz.” dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank antikor testleri yapılacak illeri açıkladı.

Toplumdaki bağışıklık oranlarının hesaplanması için yapılacak antikor testlerinin hangi illerde yapılacağını Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank açıkladı.

Açıklamaya göre testler; İstanbul, Ankara, İzmir, Kocaeli, Konya, Tekirdağ, Adana, Sakarya, Gaziantep, Manisa, Eskişehir, Bursa ve Kayseri’de yapılacak.

İlk kez Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın Türkiye genelinde 153 bin hanede yapılacağını duyurduğu testlerin uygulanmasına 11 Haziran’da 7 pilot ilde başlanmıştı.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Selçuk, “Çoğu ülkedeki tamamlayıcı emeklilik sistemlerinde devlet katkısı yok ama biz burada yüzde 1 oranında devlet katkısı koyacağız.” dedi.

Bakan Zehra Zümrüt Selçuk, “Sosyal Koruma Kalkanı’yla yaklaşık 20,5 milyar liralık nakdi destek sağladık.” dedi.

Covid-19 sürecindeki sosyal yardımlar konusuna değinen Selçuk, Üç fazda 6 milyon haneyi geçtiğini, 6 milyar lirayı geçmiş durumda olduklarını belirtti.

Korona virüsü nedeniyle 19 kişi hayatını kaybetti

Virüs nedeniyle 19 kişi yaşamını yitirirken, 1261 kişi de iyileşti. Bu verilerle, toplam test sayısı 2 milyon 773 bin 904, toplam vaka sayısı 182 bin 727, toplam vefat sayısı 4 bin 861, toplam yoğun bakım hasta sayısı 745, solunum cihazına bağlı toplam hasta sayısı 306, toplam iyileşen hasta sayısı 154 bin 640 oldu.

18 Haziran 2020

Hâkimler ve Savcılar Kurulu 1. Dairesi, 2020 adli ve idari yargı ana kararnamesini tamamladı. Kararname ile 4 bin 626 dolayında hâkim savcının görev yeri değiştirildi.

HSK, Hakim-Savcı Kararnamesi’ni tamamladı. Söz konusu kararname ile 4 bin 626 hakim ve savcının yeri değişti. HSYK Yaz Kararnamesi’nde İstanbul ve Ankara Cumhuriyet Başsavcısı yerini korudu. Adana Başsavcısı Bilal Gümüş oldu. Gaziantep Başsavcısı Ahmet Çiçekli oldu. Manisa Başsavcısı Ali Ulvi Yılmaz oldu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Erdoğan-Trump arasında Libya konusunda olumlu bir yaklaşım olduğunu söyledi. Çavuşoğlu, ABD ile Libya’da ortak çalışma konusunda talimat aldıklarını açıkladı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye ve ABD’nin Libya konusunda anlaştığını duyurdu.

Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Donald Trump arasında Libya konusunda olumlu bir yaklaşım olduğunu, ABD ile Libya’da ortak çalışma konusunda talimat aldıklarını söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye’nin enerji üretimiyle ilgili, “2020 nisan ayında yerli oran yüzde 79.6, yenilenebilir oran yüzde 66 olarak gerçekleşti. Bu değerler 2000 yılından bu yana aylık bazda en yüksek değerler olarak kayda geçti.” dedi.

Bakan Dönmez, toplantıda komite üyelerine, korona virüsünün dünya için önemli sınav olduğunu belirterek, yerli üretimin, yerli teknolojinin ve kendi kendine yetebilmenin önemine vurgu yaptı. Dönmez, pandemi sürecinde kendilerini sevindiren gelişmenin yerli ve yenilenebilir enerjideki üretim rakamları olduğunu söyleyerek, “Bu yılın ilk 5 ayında yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretimimiz yüzde 66’ya ulaştı. Bu rakamın yüzde 52’si yenilenebilir enerji kaynaklarından geldi. 24 Mayıs günü yüzde 90’a ulaşarak günlük bazda önemli bir rekora imza attık. Öte yandan 2020 Nisan ayında yerli oran yüzde 79.6, yenilenebilir oran yüzde 66 olarak gerçekleşti. Bu değerler 2000 yılından bu yana aylık bazda en yüksek değerler olarak kayda geçti” diye konuştu.

Libya’da, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın toplam 11 sahada arama ve üretim çalışması yaptığı 7 sahada petrol bulduğu ortaya çıktı.

Türkiye, 2000’li yılların ikinci yarısında Libya’da petrol arama ve üretim çalışması yürüttü. TPAO ile Libya’nın Ulusal Petrol Şirketi NOC arasında bir petrol üretim ve paylaşım anlaşması imzalandı. TPAO, bu anlaşmaya dayanarak, toplam 11 sahada arama ve üretim faaliyeti başlattı. Bu çalışma uzun yıllar devam etti. 7 sahada petrol bulundu.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Irak Dışişleri Bakanlığının Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) operasyonlarını protestolarına ilişkin, “Komşumuz Irak’ın, PKK terörüyle mücadelemizde, ülkemizle iş birliği ve uyum içerisinde hareket etmesini bekliyoruz.” ifadesini kullandı.

Sözcü Aksoy, Irak Dışişleri Bakanlığının protestoları hakkındaki soruya yazılı yanıtında, TSK tarafından Irak’ın kuzey bölgelerinde yürütülen “Pençe-Kartal” ve “Pençe-Kaplan” harekâtlarının, Türkiye’nin ulusal güvenliğinin yanı sıra Irak’ın toprak bütünlüğü ve egemenliğini de tehdit eden PKK terör örgütünü hedef almakta olduğunu belirtti.

İsveçli Telia şirketi, Turkcell hisselerini Türkiye Varlık Fonu’na (TVF) 530 milyon dolara (3,6 milyar TL) satıyor.

Türkiye Varlık Fonu (TVF), Turkcell İletişim Hizmetleri AŞ’nin yüzde 26,2 oranında hissedarı oluyor. TVF’den yapılan açıklamaya göre, Telia Company, LetterOne, Çukurova Holding, Ziraat Bankası ve ilgili taraflar ile imzalanan sözleşmeler ile TVF, Turkcell’in en büyük ortağı durumuna gelecek.

TVF’nin hem özel sektörde faaliyet gösteren hem de yurt dışı borsalarda işlem gören bir şirkete yaptığı ilk yatırım olan bu satın alma, fonun, Türkiye’nin rekabetçi şirketlerini destekleme stratejisinin bir parçası olarak nitelendiriliyor.

Korona virüsü nedeniyle 21 kişi hayatını kaybetti.

Sağlık Bakanlığının internet sitesinde yer alan ve Bakan Fahrettin Koca’nın da Twitter’dan paylaştığı “Türkiye Günlük Korona virüs Tablosu”nun güncel verilerine göre; 48 bin 412 test yapıldı, 1304 kişiye Covid-19 tanısı konuldu. Son 24 saatte 21 hasta vefat etti, 1382 iyileşti.

19 Haziran 2020

İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, 66 ildeki 502 yerleşim yerinde karantina kararının kaldırıldığı belirtildi.

Açıklamada, “Ülkemizde korona virüs salgını sürecinde; 19.06.2020 tarihi itibarıyla 66 ilimizde, 5 İlçe 3 İlçe, 2 İlçe Merkezi), 17 Belde, 259 Köy, 257 Mahalle, 40 mezra olmak üzere toplam 578 yerleşim yerinde, 508.678 kişi karantina altına alınmıştır.” denildi.

Interpol tarafından kırmızı bültenle aranan ve yurt dışına kaçmaya çalışan terör örgütü üyesi Sabri Dal, Şırnak Silopi’de yakalandı.

Şanlıurfa’da öldürülen Suruç ilçesi eski belediye başkanı Salih Tekinalp ile oğlu Sait Tekinalp’in faili ve birçok kanlı eylemin sorumlusu olarak İnterpol tarafından kırmızı bültenle aranan PKK’lı terörist, Sabri Dal, Şırnak’ın Silopi ilçesinden Irak’a kaçmaya çalışırken, polis ve MİT operasyonuyla yakalandı.

Irak’ın kuzeyi Zap Bölgesi’nde tespit edilen 4 PKK’lı terörist, hava harekâtıyla etkisiz hale getirildi.

Millî Savunma Bakanlığı (MSB), Irak’ın kuzeyi Zap Bölgesi’nde tespit edilen 4 PKK’lı teröristin, hava harekâtıyla etkisiz hale getirildiğini açıkladı.

Bakanlığın Twitter hesabından yapılan açıklamada, “Terör örgütü PKK’ya yönelik operasyonlarımız kararlılıkla sürüyor. Irak kuzeyi Zap bölgesinde tespit edilen 4 PKK’lı terörist icra edilen hava harekâtıyla etkisiz hale getirildi.” denildi.

Millî Savunma Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliğinden yapılan yazılı açıklamada, harekât bölgesinde, teröristlerle çıkan çatışmada bir askerin yaralandığı ve kaldırıldığı hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak şehit olduğu belirtildi.

Bölgede tespit edilen hedeflerin SİHA’lar ve ateş destek vasıtaları ile yoğun şekilde ateş altına alındığı, hedeflerin tahrip edilerek 4 teröristin de etkisiz hale getirildiği bildirilen açıklamada, “Bizleri derin bir acı ve üzüntüye boğan bu olayda hayatını kaybeden aziz şehidimize Allah’tan rahmet, kederli ailesine, Türk Silahlı Kuvvetleri ile asil milletimize başsağlığı ve sabır dileriz.” ifadelerine yer verildi.

Korona virüsü nedeniyle 23 kişi hayatını kaybetti.

Tabloya göre 23 kişi korona virüs nedeniyle hayatını kaybetti. Bugünkü yeni hasta sayısı ise bin 214 oldu.

Sosyal medya hesabından İstanbul ve Ankara’daki hasta sayılarına dikkat çekerek açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “İstanbul ve Ankara son bir haftanın en düşük vaka sayısı başarısını gösterdi. Ülke genelinde yeni vaka sayısı azalmaya devam ediyor. İyileşen vaka sayımız dün olduğu gibi bugün de yeni vaka sayısının üstünde. Tedbir, karşılıklı olursa sonuç veriyor.” dedi.

20 Haziran 2020

Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç, ABD Uluslararası Dini Özgürlükler Komisyonunun (USCIRF) Pençe-Kaplan Operasyonunu eleştirmesine sert tepki gösterdi.

Büyükelçi Kılıç, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) Irak’ın kuzeyindeki terör hedeflerine düzenlediği Pençe-Kaplan Operasyonunu eleştiren USCIRF’e cevap verdi. USCIRF’in, Türkiye’nin meşru müdafaa kapsamında PKK hedeflerine düzenlediği operasyona dair vakit kaybetmeden kınama yayımlamasına dikkati çeken Kılıç, “YPG/PKK Suriye’de yüzlerce sivili doğrudan hedef alıp öldürürken ölü sessizliği yaşıyordunuz. Utanç verici bir yaklaşım.” ifadelerini kullandı.

Irak’ın kuzeyinde başlatılan ‘Pençe Kaplan’ operasyonu hakkında açıklama yapan Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar “Şu ana kadar hava, kara birliklerimizin ateşi sonucu 700’den fazla hedef vuruldu.” dedi.

Bakan Akar, teröristlerin döktüğü kanların hesabının bugüne kadar sorulduğunu, bundan sonra da sorulmaya devam edeceğini kaydetti. Akar, “Diğer faaliyetlerimizin yanı sıra Pençe-1, Pençe-2, Pençe-3 şimdi de Pençe-Kaplan Operasyonumuz başladı. Mehmetçiğin yeni bir başarısına şahit oluyoruz. Bunu da inşallah başarıyla sonuçlandıracağız.” dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy “Kişisel görüşüm, ben ikinci bir dalga olacağını düşünmüyorum.” açıklamasını yaptı.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Antalya’da düzenlenen “Yeniden Keşfet” tanıtım etkinliğinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bakan Ersoy, “Güvenli Turizm Sertifikasyon Programı’nı kullanmak isteyen ülkelerle sistemimizi paylaşabiliriz. Buradaki kriter turizm ve otel sektörünün bunu yapabilecek durumda olması. Biz Covid-19 süreci sonrası da bu sertifikasyon programını uygulamak istiyoruz. Şu an için 132 temel kriter var. Elbette salgın sonrasında bazı kriterler eksilecek.” açıklamasını yaptı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 330 milyon TL bedel ile inşa edilen Kars Barajı’nın açılış törenine katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Barajlar silsilesine yeni bir halka daha eklemenin mutluluğu içindeyiz. Kısa bir süre önce Ilısu Barajı’nı açtık. Bu barajla tüm bölgeye hizmet edeceğiz. Ardından Yusufeli Barajı’nın gövde betonunun dörtte üçünün tamamlanması sürecine tanıklık ettik.” dedi.

Korona virüsü nedeniyle 22 kişi hayatını kaybetti.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’nin korona virüs tablosunu açıkladı. Tabloya göre bugün 22 vatandaşımız korona virüs nedeniyle hayatını kaybetti. Yeni hasta sayısı ise bin 248 oldu.

Sosyal medya hesabından açıklamada bulunan Bakan Koca, “Son günlerde vaka sayılarımızın arttığı illerden bazılarında yoğun bakım hasta sayıları: Diyarbakır’da 30, Kayseri’de 41, Batman’da 22, Bursa’da 46. İyileşen hasta sayımız bugün de yeni vaka sayımızın üstünde. Tedbirlerle aradaki farkı giderek açmalıyız” dedi.

21 Haziran 2020

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, yerli otomobil ile ilgili son gelişmeleri paylaştı.

Bakan Varank, yerli otomobille ilgili en çok merak edilen fiyatıyla ilgili açıklamada bulundu. Bakan Varank, “Tabiki bir avantajı olacak ama dünya ile rekabet edebilecek bir fiyat politikası uygulamak üzere arkadaşlarımız çalışıyorlar.” ifadelerini kullandı.

Bir televizyon programında soruları yanıtlayan yerli otomobil projesini bir fırsat penceresi olarak gördüklerini söyleyen Bakan Varan “Bu projeyi Türkiye’ye dünya otomobil piyasasına sokacak bir proje olarak görüyoruz. Dolayısıyla biz bu projeyi katma değerli ekonomi üreten gelecekteki planlamalarında çok önemli bir yere oturtuyoruz. Korona virüsünden dolayı tabi ki birkaç haftalık küçük sarkmalar olabilir.

AKP’nin barolara ilişkin yapmayı planladığı değişikliğe tepki göstermek isteyen 80 baro başkanı “Savunma Yürüyüşü” adı altında temsili olarak 20 kilometrelik bir yürüyüş gerçekleştirdi.

İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu yürüyüş için Kartal’da bulunan İstanbul Anadolu Adalet Sarayı’na geldi. Yürüyüş öncesi basın açıklaması yapan Durakoğlu, “Mesleğimizin çok ciddi sorunları var. Bu teklif geri çekilmeli. Siyasal iktidarın hiçbir tavır göstermemesi nedeniyle yapabileceğimiz hiçbir şey kalmamıştı” dedi. Türkiye’de ilk kez 80 baronun bir tavır koyarak bu değişikliklere karşı olduklarını ifade eden Durakoğlu, “Biz bu ülkenin 80 barosu olarak çok zor bir araya gelebiliyoruz. Ama ilk kez böyle bir konumda bir araya gelebilmeyi başardık” diye konuştu.

Millî Savunma Bakanlığı 1 askerimizin şehit olduğunu duyurdu.

Millî Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Pençe-Kaplan Operasyonu bölgesinde, 21 Haziran 2020 tarihinde teröristlerle çıkan çatışmada 1 kahraman silah arkadaşımız yaralanmış ve kaldırıldığı hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak şehit olmuştur” denildi. 

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Kurban Bayramı’na ilişkin açıklamada bulundu.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “(Kurban Bayramı) 1,2 milyon büyükbaş, 3,5 milyon da küçükbaş hayvan kesim için hazır bekliyor. Geçen yıl da aşağı yukarı 800 bin büyükbaş kesildi 2,7 milyon da küçükbaş kesildi. Yani her yıl aşağı yukarı yüzde 50’i daha fazlasını sektör hazır ediyor. Bu konuda vatandaşlarımızın dinî vecibelerini yerine getirmeleri konusunda herhangi bir endişeleri olmasın” dedi.

Korona virüsü nedeniyle 23 kişi hayatını kaybetti.

Tabloya göre 23 kişi korona virüs nedeniyle hayatını kaybetti. Bugünkü yeni hasta sayısı ise bin 192 oldu.  Sosyal medya hesabından açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Bazı illerimizde, vaka artışına rağmen yoğun bakım hasta sayımız düşük: Ankara’da 84, Konya’da 46, Bursa’da 43, Batman’da 22, Siirt’te 8, Van’da 5. İyileşen hasta sayımız bugün yeni vaka sayımızdan 220 fazla. Tedbirlerle aradaki farkı giderek açmalıyız.” dedi.

22 Haziran 2020

Kurban vekâlet ücreti belli oldu.

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, “2020 Yılı Vekalet Yoluyla Kurban Kesim Organizasyonu” tanıtım toplantısında konuştu. Erbaş yurt içi 975 lira, yurt dışı 825 lira olarak vekalet ücretlerinin belirlendiğini açıkladı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz’un bir Yunan gazetesine verdiği mülakat hakkındaki soruya yazılı cevap verdi.

“Avusturya Şansölyesi Sebastian Kurz, bir Yunan gazetesine sığınmacılar konusunda Mülteciler Günü’nden hemen sonra talihsiz açıklamalarda bulunmuştur” diyen Aksoy, sınırlarını en baştan sığınmacılara kapatan ve sınıra duvar örmeyi öneren Avusturya’nın, Avrupa Birliği’nin (AB) ve insanlığın ortak değerlerine, temel insan hakları sözleşmelerine ve 1951 Cenevre Sözleşmesi’ne aykırı davrandığını bildirdi.

Korona virüsü nedeniyle 24 kişi hayatını kaybetti.

Tabloya göre bugün 24 kişi korona virüs nedeniyle hayatını kaybetti. Yeni hasta sayısı ise bin 212 oldu.

Sosyal medya hesabından açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “İzmir’de 28, Kocaeli’de 20, Sakarya’da 3 vakamız yoğun bakımda. Toplam test sayımız 3 milyona yaklaştı. Bugün iyileşen hasta sayımız yeni vaka sayımızın üstünde. Fakat mücadelemiz için aradaki fark yeterli değil. Vaka sayımızı tedbirlerle azaltmalıyız.” dedi. 

23 Haziran 2020

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, “Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un, ülkemizin ilgili BM kararları çerçevesinde ve talebi doğrultusunda Libya’nın meşru hükümetine verdiği desteği ‘tehlikeli bir oyun’ olarak tanımlaması ancak akıl tutulmasıyla izah edilebilir.” dedi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aksoy, Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un ülkemiz, Libya ve Doğu Akdeniz konusunda dile getirdiği hususlar hakkındaki bir soru üzerine, “Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un, ülkemizin ilgili BM kararları çerçevesinde ve talebi doğrultusunda Libya’nın meşru hükümetine verdiği desteği ‘tehlikeli bir oyun’ olarak tanımlaması ancak akıl tutulmasıyla izah edilebilir. Sayın Macron hafızasını yoklar ve sağduyusunu harekete geçirirse, bugün Libya’da yaşanan sıkıntıların kendisinin de desteklediği darbeci Hafter’in saldırılarından kaynaklandığını, Moskova’da ve Berlin’de ateşkes anlaşmasını imzalamayı reddedenin yine savaş ağası Hafter olduğunu hatırlayacaktır. Yıllardır gayrimeşru yapılara verdiği destek nedeniyle Fransa’nın, Libya’nın kaosa sürüklenmesinde önemli sorumluluğu bulunmakta, bu bakımdan Libya’da esas tehlikeli oyunu Fransa oynamaktadır. Cumhurbaşkanı Macron ülkemize yönelik asılsız ithamlarla bu gerçeği örtbas etmeye çalışsa da Libya halkı Fransa’nın kendi bencil çıkarları ve işbirlikçilerinin hedefleri doğrultusunda bu ülkeye verdiği zararları asla unutmayacaktır. Fransa asıl ilkeli tavrı, darbeci ve korsan Hafter’e bağlı milisler ve paralı askerlerin Tarhuna’daki toplu mezarlar başta olmak üzere masum sivillere yönelik işledikleri vahim savaş suçu vakalarının araştırılması konusunda sergilemelidir.” değerlendirmesini yaptı.

İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada “Bitlis kırsalında 20 Haziran’da etkisiz hale getirilen 2 teröristin, gri listede aranan Recep Yaşar, Abdulkahar Çoban olduğu belirlendi.” ifadelerine yer verildi.

Bitlis’in Tatvan ilçesi kırsalında İl Jandarma Komutanlığına bağlı Jandarma Özel Harekat (JÖH) ve jandarma komando birliklerince operasyon gerçekleştirildiği hatırlatıldı.

Açıklamada, “Hava destekli operasyonda etkisiz hale getirilen 2 teröristin, terörden arananlarda 500 bin Türk lirasına kadar ödülle gri listede yer alan sözde Garzan eyaleti sorumlularından ‘Dersim Çektar’ kod adlı Recep Yaşar ve ‘Çektar Canfeda’ kod adlı Abdulkahar Çoban olduğu belirlenmiştir.” ifadelerine yer verildi.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli önemli açıklamalarda bulundu. Pakdemirli, “Yağlı tohum için üreticiye Temmuz’un ilk haftası 700 milyon TL ödeyeceğiz.” dedi.

Tarım sigortasını yapanlara ben her zaman diyorum ki “Alnı açık sırtı pek” ama olmadığı dönemde de işte afet fonundan şuradan buradan yardım gelsin diye devletten bir beklenti var. Siz sigortaladığınız zaman bu riskin zaten %50’si devlet tarafından karşılanıyor, böyle olaylar ne ilk olacak ne de son olacak.

(Salgının tarıma etkisi) Türkiye bir miktar şanslıydı. Beklentimiz geçen yıla göre üretimde bir fazlalık bekliyoruz, o açıdan ciddi bir problemimiz yok, pandemiyle beraber hazırlıklarımızı yaptık. Geç ekim yapabileceğimiz 21 ilde ekstra ekimler yaptık. Pandeminin başında sanki en az 1 yıl sürecekmiş gibi hazırlıklarımızı yaptık.”

Millî Savunma Bakanlığı 6 teröristin hava harekâtlarıyla etkisiz hale getirildiğini açıkladı.

Bakanlığın Twitter hesabından yapılan bilgilendirmede, terör örgütü PKK’ya yönelik operasyonların kararlılıkla sürdürüldüğü belirtildi.

Bu kapsamda, Irak’ın kuzeyindeki Zap ve Avaşin-Basyan bölgelerinde keşif ve gözetleme vasıtalarıyla tespit edilen PKK’lı 6 teröristin hava harekâtlarıyla etkisiz hale getirildiği kaydedildi.

Korona virüsü nedeniyle 27 kişi hayatını kaybetti.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 23 Haziran tarihine ait Türkiye’deki korona virüsü vaka ve vefat sayısını açıkladı. Bakan Koca’nın açıkladığı veriye göre Türkiye’de bugün 1268 yeni vaka tespit edildi, 27 kişi ise hayatını kaybetti.

Twitter hesabından test sayısının 3 milyonu geçtiğini belirten Bakan Koca, “Test sayımız 3 milyonu geçti. Vaka artışı görülen kentlerden Adana’da 14, Ankara’da 21, Kocaeli’de 16 hastamız yoğun bakımda. İyileşen hasta sayımız yeni vaka sayısından fazla. Daha normal bir hayat için tedbirlere uyarak yeni vaka sayılarını azaltmalıyız.” ifadelerini kullandı.

24 Haziran 2020

İçişleri Bakanlığı 81 İl Valiliğine “Düğün Törenlerinde Uygulanacak Tedbirler” konulu genelge gönderdi. 

Genelge ile yeni tip korona virüsü salgınının görüldüğü andan itibaren, Sağlık Bakanlığı ve Korona virüs  Bilim Kurulunun önerileri, doğrultusunda salgının/bulaşmanın toplum sağlığı ve kamu düzeni açısından oluşturduğu riski yönetme, sosyal izolasyonu temin, mesafeyi koruma ve yayılım hızını kontrol altında tutmak amacıyla birçok tedbir kararı alınarak uygulamaya geçirildiği hatırlatıldı.

Alınan tedbirler sonucunda virüsün yayılma ve bulaşma hızının azalması, vaka artış hızının düşüşe geçmesi yönünde kaydedilen olumlu gelişmeler doğrultusunda kontrollü normalleşme sürecine geçilmesi üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında 09 Haziran’da gerçekleştirilen Kabine Toplantısı’nda Korona virüs Bilim Kurulunun önerileri doğrultusunda düğün salonlarının 1 Temmuz 2020 tarihinden itibaren belirlenen kurallara uygun şekilde hizmet vermeye başlayabilecekleri kararı alındığı ifade edildi.

Hakkâri’nin Yüksekova İlçesi’nde, Tuğtepe Karakolu’na İran tarafından açılan ateş sonucu şehit olan Elazığlı Piyade Sözleşmeli Onbaşı Recep Durak (21), Diyarbakır’ın Ergani ilçesinde toprağa verildi.

Hakkâri’nin Yüksekova ilçesi Tuğtepe Karakolu’nda, keşif ve gözetleme faaliyeti sırasında, İran tarafından açılan taciz ateşi sonucu yaralanan 2 askerden Piyade Sözleşmeli Onbaşı Recep Durak, sevk edildiği hastanede kurtarılamayarak şehit oldu. 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “İsrail hükümetine bir kez daha yasa dışı yerleşim birimlerini ve yasa dışı ilhak planlarını derhal durdurması çağrısı yapıyoruz.” ifadesini kullandı.

Çavuşoğlu, BM Güvenlik Konseyi’nin İsrail-Filistin sorununu ve İsrail’in işgal altındaki Batı Şeria’yı ilhak planını görüştüğü oturuma yazılı bir beyan gönderdi.

İsrail’in işgal altındaki yasa dışı yerleşim birimlerinin uluslararası hukuku alenen ihlal ettiğine ve iki devletli çözüm ile adil ve kapsamlı barışın önündeki en büyük engellerden biri olduğuna dikkati çeken Çavuşoğlu, sivillere karşı aşırı ve orantısız güç kullanımının, Kudüs’ün statüsünün aşındırılmasına yönelik girişimlerin, Gazze’ye yönelik ‘insanlık dışı’ ablukanın Filistinlilerin temel hak ve özgürlüklerine zarar verdiğini ifade etti.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, ardışık delici uçak bombasının (SARB-83) ilklere imza atarak testi geçtiğini duyurdu.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, TÜBİTAK Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü tarafından geliştirilen, ardışık delici uçak bombasının (SARB-83) ilklere imza atarak testi geçtiğini açıkladı.

Varank, sosyal paylaşım sitesi Twitter’dan yaptığı açıklamada, “SARB-83, ilklere imza atarak testi geçti! Türkiye’de ilk kez ardışık delici teknolojisine sahip canlı mühimmat test edildi. HABRAS altyapısı sayesinde, gizli mühimmat projelerinin düşük maliyetlerle kısa sürede test edilebilmesi artık mümkün.” dedi.

Korona virüsü nedeniyle 24 kişi hayatını kaybetti.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 24 Haziran tarihine ait Türkiye’deki korona virüsü vaka ve vefat sayısını açıkladı. Bakan Koca’nın açıkladığı veriye göre Türkiye’de bugün 1492 yeni vaka tespit edildi, 24 kişi ise hayatını kaybetti.

Sosyal medya hesabından açıklamada bulunan Bakan Koca, “Vaka sayımızda bir dalgalanma var. Önceki günlere kıyasla test sayımız 10.000 fazla olsa da sonuç hepimizi riskin büyümesine karşı uyarıyor. Artışın sebebi, yazla birlikte, tedbirlerin esnetilmesi. Bu yaz tedbir dışında ikinci bir seçeneğimiz yok.”

25 Haziran 2020

Haftanin bölgesinde tespit edilen 5 PKK’lı terörist daha icra edilen hava harekâtıyla etkisiz hale getirildi.

Pençe-Kaplan Operasyonu kapsamında Haftanin bölgesinde tespit edilen PKK’lı 5 terörist daha hava harekâtıyla etkisiz hale getirildi.

Millî Savunma Bakanlığı yaptığı açıklamada, “Pençe Kaplan Operasyonu başarıyla devam ediyor. Haftanin bölgesinde tespit edilen 5 PKK’lı terörist daha icra edilen hava harekâtıyla etkisiz hale getirildi.” ifadelerine yer verildi.

İçişleri Bakanı Soylu, İdlib’e yönelik yardım kampanyasının başlatıldığı 13 Ocak’tan itibaren 717 milyon 63 bin 102 lira toplandığını bildirdi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, AFAD Başkanlığında düzenlenen “Sivil Toplum Kuruluşları İdlib İstişare Toplantısı”nda yaptığı açıklamada, İdlib’e yönelik yardım kampanyasının başlatıldığı 13 Ocak’tan itibaren 717 milyon 63 bin 102 lira toplandığını bildirdi. 

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, yüz yüze aile danışmanlık hizmetinin maske, sosyal mesafe ve hijyen kurallarına dikkat edilerek, 1 Temmuz’dan itibaren tekrar başlatılacağını duyurdu.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Aile, Çalışma ve Toplum Hizmetleri Genel Müdürlüğü normalleşme takvimini hazırladı.

Buna göre, telefon ve online görüşmeler olarak sürdürülen aile danışmanlığı hizmeti, yeniden yüz yüze olarak yürütülmeye başlanacak. Yüz yüze danışmanlık hizmeti maske, sosyal mesafe ve hijyen kurallarına dikkat edilerek, 1 Temmuz’dan itibaren tekrar başlayacak.

Aile bütünlüğünü korumak ve güçlendirmeye amacıyla hayata geçirilen aile danışmanlığı hizmeti, il müdürlüklerinde ve sosyal hizmet merkezlerimizde görev yapan danışmanlar aracılığıyla ücretsiz sunuluyor. Ülke genelinde, bugüne kadar 40 bin kişiye ücretsiz danışmanlık hizmeti sunuldu.

Valiliklere gönderilen genelgeye göre 65 yaş ve üzerindekiler, izin belgesi alarak turizm amaçlı seyahat yapabilecek.

65 yaş ve üzerindekilerin “Turizm Amaçlı Seyahat İzin Belgesi” için sağlık kuruluşuna, valilik veya kaymakamlığa gitmesine gerek olmayacak.

Turizm Amaçlı Seyahat İzin Belgesi için “Alo 199 Vefa Sosyal Destek Hattı”ndan ya da e-Devlet üzerinden başvuru yapılabilecek. Ayrıca “Turizm Amaçlı Seyahat İzin Belgesi”ni, otobüs, uçak, tren ve özel araçlarla yapılacak yolculuklarda kullanabilecek.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, yaptığı yazılı açıklamada, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın 2019 Yılı Terörizm Raporu’na tepki gösterdi.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklama şöyle denildi:

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın 2019 Yılı Terörizm Ülke Raporunda, Türkiye’nin DEAŞ’la mücadelesi ve Yabancı Terörist Savaşçıların (YTS) hareketlerinin önlenmesi konusundaki çabaları yansıtılmakta, PKK’nın içeride ve dışarıda ülkemizin çıkarlarına yönelik terörist saldırılarının devam ettiği vurgulanmaktadır. Esasen Türkiye, güvenlik güçleri DEAŞ’la göğüs göğüse mücadele veren yegâne ülkedir. Ayrıca, YTS hareketlerinin önlenmesinde sorumluluklarını yerine getirerek, uluslararası toplumun güvenliğine ciddi katkı sağlamaktadır. Diğer taraftan, Türkiye terör örgütleriyle mücadelede sınırları ötesinde gerçekleştirdiği operasyonlarda sivil can kayıplarının oluşmaması için her zaman azami tedbirleri almaktadır.

Korona virüsü nedeniyle 21 kişi hayatını kaybetti.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’nin Günlük Korona virüs Tablosu’nu Twitter hesabından paylaştı. Türkiye’de son 24 saatte 52 bin 303 test yapıldı ve 1458 yeni vaka tespit edildi. 21 hasta ise hayatını kaybetti.

26 Haziran 2020

Hakkâri’nin Çukurca İlçesi’nde PKK’lı teröristler, askeri üs bölgesi yolunda su isale hattı inşaatında çalışan işçilere saldırdı.

Çukurca ilçesi Uzundure bölgesindeki Harkabirin Üs Bölgesi’ne su taşınması için yapılan isale hattı inşaatında çalışan yüklenici firma işçilerine dün saat 17.00 sıralarında PKK’lı teröristlerce saldırı düzenlendi.

Roketatar ve uzun namlulu silahlarla yapılan saldırıda işçilerden Veysel Ateş ve Zeki Kılınç yaralandı. Yaralılar, askeri helikopterle bölgeden alınarak Hakkâri Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı.

Saldırının ardından güvenlik güçleri, bölgede hava destekli geniş çaplı operasyon başlattı. Operasyonda saldırıyı düzenleyen teröristlerden 3’ü etkisiz hale getirildi.

İçişleri Bakanlığınca 81 ilin valiliğine, “İnternet Kafeleri, Salonları ve Elektronik Oyun Yerleri” konulu genelge gönderildi.

İçişleri Bakanlığı genelgesine göre, internet kafeler ve elektronik oyun yerleri, Covid-19 tedbirlerinin alınması şartıyla 1 Temmuz’da faaliyetlerine başlayabilecek.

İnternet kafeler ve elektronik oyun yerlerine maskesiz girilemeyecek, içeride maske çıkarılmayacak. Kaydırak, salıncak, kum/top havuzu gibi oyun alanları hariç AVM’ler içindeki elektronik oyun merkezleri de 1 Temmuz’dan itibaren açılabilecek.

Korona virüs salgınıyla mücadele sürecinde bireysel ve ticari müşteriler tarafından BDDK’ya iletilen şikâyetler sonucunda 16 mali kuruluşa 2,1 milyon TL para cezası kesildi.

BDDK’dan yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Korona virüsü salgınıyla mücadele sürecinde bireysel ve ticari müşteriler tarafından Kurumumuza iletilen şikâyetler incelenmiştir.

Bu kapsamda, şikâyete konu banka dışı mali kuruluşlar hakkında Kurumumuz denetim elemanları tarafından yapılan incelemeler neticesinde düzenlenen Raporda yer alan tespitlere ilişkin olarak, Kurumumuzca söz konusu kuruluşlara iletilen talimatlar, Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketlerinin Kuruluş ve Faaliyet Esasları Hakkında Yönetmelik ve Varlık Yönetim Şirketlerinin Kuruluş ve Faaliyet Esasları Hakkında Yönetmelik’e aykırı işlem tesis ettikleri gerekçesiyle, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulunun 26.06.2020 tarihli ve 9081 sayılı Kararı ile 6361 sayılı Finansal Kiralama, Faktöring ve Finansman Şirketleri Kanunun 44 üncü maddesi ile 5411 sayılı Bankacılık Kanununun 148 inci maddesi uyarınca banka dışı 16 mali kuruluşa toplam 2,1 milyon TL idari para cezası uygulanmasına karar verilmiştir.”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, normalleşme adımları ile birlikte 15 ülkeye başlatılan uçuşlara, yenilerinin eklenmesi hakkında açıklamalarda bulundu.

Bakan’ın açıklaması şu şekilde:

“1 Haziran’dan itibaren yeni normalleşmeye başlamıştık. Artık eski normaller kalktı, yeni normaller diyoruz. Hummalı bir çalışma var. 100 tane ülke ile dış ülkeyle uluslararası uçuşlarının başlaması ile ilgili girişimlerimiz, faaliyetlerimiz devam ediyor. Yoğun bir diploması var. Yaklaşık 15 tane ülkeyle ile ilgili uçuşlarımız başladı. Diğerlerinin de takipçisiyiz.

Tabi bunlar sadece bizim isteğimiz ile olmuyor. Karşı tarafı da ikna edip onların da uçuşlarını sağlamamız gerekiyor. Onunla ilgili de başarılı bir şekilde bir diploması yürütüyoruz. Orada da hükümetimizin, Cumhurbaşkanı’mız ile birlikte el birliğiyle bu işi, bu süreci kısa zamanda atlatılması için çalışıyoruz. Yani salgın sürecini nasıl başarılı atlatırsak, inşallah bu ne yeni normal sürecinde en başarılı şekilde atlatmak için elimizden gelen var gücümüzle çalışıyoruz.”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin ikinci ünitesinin temelinin atıldığını bildirdi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Akkuyu NGS’de hedefimiz birinci üniteyi 2023’te, Cumhuriyetimizin 100. yılında devreye almak.” dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin ikinci ünitesinin temelinin atıldığını bildirdi. Dönmez, “Dört ünitenin de inşaatına başladığımızda burada sahada 15-16 bin civarında insanımız çalışacak.” ifadelerini kullandı.

Bakan Dönmez şunları söyledi:

“Millî Eğitim Bakanlığı ile protokol yaptık. Özellikle Mersin’de ve içinde bulunduğumuz Gülnar ilçesi dâhil olmak üzere buradaki meslek liselerinde nükleer eğitimi ilave edecek bir müfredat değişikliğine gidiyoruz.”

Korona virüsü nedeniyle 19 kişi hayatını kaybetti.

Toplam 51 bin 198 test yapılırken, bin 396 yeni vaka tanısı konuldu, toplam vaka sayısı ise 194 bin 511 oldu. Bugünkü bin 492 kişiyle birlikte toplam iyileşen hasta sayısı da 167 bin 198’ya yükseldi. Toplam entübe hasta sayısının 382, toplam yoğun bakım hasta sayısının ise 963 olduğu açıklandı.

27 Haziran 2020

Yurt dışına çıkacak vatandaşlar, gidecekleri ülkeden istenecek korona testini Sağlık Bakanlığı’nın yetkilendirdiği laboratuvarlarda yaptırabilecek.

Yurt dışına çıkışlarda gidilecek ülke tarafından istenen ‘PCR’ olarak adlandırılan Covid-19 testinin, uçak bileti ile Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilen laboratuvarlara başvurulması halinde yaptırılabileceği belirtildi. Yurt dışına çıkışlarda gidilecek ülke tarafından PCR testi istenmesi halinde, isteyen kişinin söz konusu testi yaptırması mümkün. Buna göre isteyen vatandaşlar, uçak bileti ve varsa görev kağıdını dilekçesine ekleyerek yetkili laboratuvarlara başvurabilecek. Test ücretinin 110 TL olduğu belirtilirken, görevli olarak yurt dışına çıkacak olan kamu görevlilerinden ücret alınmayacak. Ücret, ‘Yurt dışına çıkış - PCR Testi’ konusu ile Halk Bankası Ankara Kurumsal Şubesi nezdinde bulunan hesaba yatırılarak alınan makbuz sağlık tesisine teslim edilecek.

Kahraman komandalarımız Haftanin’de 9 PKK’lı teröristi etkisiz hale getirdi. 

Millî Savunma Bakanlığı, Pençe-Kaplan Operasyonu kapsamında Haftanin bölgesinde tespit edilen 9 PKK’lı teröristin daha etkisiz hale getirildiğini duyurdu.

Bakanlığın sosyal paylaşım sitesi Twitter’daki hesabından yapılan açıklamada, “Kahraman komandolarımız Haftanin bölgesinde terör yuvalarını yerle bir etmeye devam ediyor. Her mağaraya giren, her taşın altına bakan komandolarımız bölgede gizlenen 9 PKK’lı teröristi daha bularak etkisiz hale getirdi.” ifadesine yer verildi.

Korona virüsü nedeniyle 17 kişi hayatını kaybetti.

Bakan Koca Twitter’dan yaptığı açıklamada; “İyileşenler, tanı konanlardan 612 fazla. Dünkü sayı 96’ydı. Son 14 günde tanı konanların %5,68’i 17 yaş ve altından. %63’ü 25-45 yaş grubundan. Bugünkü tanı sayımız dünkünden 24 az. Azalma sürekli olursa bu hızda bile 2 haftada 1.000’in altına inebiliriz.”

28 Haziran 2020

Motorinin litre fiyatına bu gece yarısından geçerli olmak üzere 17 kuruş, benzinin litre fiyatına ise 12 kuruş indirim yapılacak.

Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikasından (EPGİS) alınan bilgiye göre, Ankara’da ortalama 5,94 liradan satılan motorinin litre fiyatı 5,77 lira olacak. Motorinin litresi İstanbul’da 5,89 liradan 5,72 liraya, İzmir’de 5,98 liradan 5,81 liraya inecek.

Ankara’da ortalama 6,35 liradan satılan benzinin litre fiyatı ise 6,23 lira olacak. Benzinin litresi İstanbul’da 6,29 liradan 6,17 liraya, İzmir’de 6,35 liradan 6,23 liraya inecek

Millî Savunma Bakanlığı, Pençe- Kaplan Operasyonu’nda tespit edilen 24 sığınak ve mağarada çok sayıda silah ve yaşam malzemesi il mühimmatın ele geçirildiğini duyurdu.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, 17 Haziran’da başlatılan Pençe- Kaplan Operasyonu’nun planlandığı gibi başarıyla devam ettiği bildirildi. Komandoların, Haftanin bölgesinde yürüttükleri yoğun arama ve tarama faaliyetleriyle teröristlere nefes aldırmadığı belirtilerek, “Terör örgütü PKK’nın bütün inlerine giren ve girmeye devam eden Kahraman Komandolarımız, son olarak 24 adet sığınak ve mağara daha tespit etti. Sığınak ve mağaralarda yapılan aramalarda ise çok sayıda silah, mühimmat ve yaşam malzemesi ele geçirildi” denildi.

Korona virüsü nedeniyle 15 kişi hayatını kaybetti.

Toplam hasta sayısı 197 bin 239 oldu. Toplamda 5 bin 97 hasta korona virüsü nedeniyle hayatını kaybetti. Yoğun bakımdaki hasta sayısı 996, entübe edilmiş hasta sayısı 381 oldu. 170 bin 595 hasta da iyileşti.

29 Haziran 2020

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, Pençe-Kaplan Operasyonuna ilişkin, “Şu ana kadar 41 terörist etkisiz hale getirildi, ciddi miktarda silah, mühimmat ele geçirildi.” dedi.

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, Pençe-Kaplan Operasyonuna ilişkin, “Şu ana kadar 41 terörist etkisiz hale getirildi, ciddi miktarda silah, mühimmat ele geçirildi. Hava hücum harekâtıyla, planlanan bölgelere intikal edildi. Bölgeleri kontrol altına alma çalışmaları sürüyor. Hava hücum harekâtıyla, planlanan bölgelere intikal edildi. Bölgeleri kontrol altına alma çalışmaları sürüyor.” dedi.

Yeni yıldan itibaren elektrikte yeni dönem başlıyor. Şu an kadar dolar üzerinden yapılan elektrikte alım garantisi 2021 ile birlikte TL üzerinden yapılmaya başlayacak. Böylece doların yükselmesinden kaynaklanan elektrik fiyatındaki birim yükselmesi de ortadan kalkmış olacak.

Elektrikte, teşvik uygulamasında dolar’dan TL’ye geçiliyor. Güneş, rüzgar, su gibi kaynaklardan elektrik üreten tesislere, 10 yıllık dönem için dolar üzerinden sabit bir fiyatla verilen elektrik alım garantisi uygulamasına son veriliyor. Yeni yıldan itibaren işletmeye girecek bu özelliklere sahip tesisler ya da santrallar, TL üzerinden piyasa gerçeklerine uygun bir fiyatla desteklenecek. Dolardaki yükselişe bağlı olarak ortalama birim elektrik üretim maliyetlerindeki artışın önü kesilecek.

2000’li yılların başında bir yasayla güneş, rüzgar, jeotermal gibi kaynaklardan elektrik üretimini desteklemek için kısaca YEKDEM olarak bilinen bir mekanizma devreye alındı.

Habertürk’te yer alan habere göre bu mekanizma, 31 Aralık 2020 tarihine kadar işletmeye girecek olan, YEKDEM kapsamındaki üretim tesislerinin 10 yıl süre ile elektrik alım garantisi yoluyla desteklenmesini öngörüyor. Düzenleme ile toplam elektrik üretimi içinde yenilenebilir enerjinin payının artırılması ve bu kaynakların ekonomiye kazandırılması hedeflendi.

YEKDEM kapsamında olan tesislerin ürettiği elektriğin kilovatsaatine, rüzgar ve hidroelektrik için 7.3, jeotermal için 10.5, biyokütle ve güneş için 13.3 dolar/sent alım garantisi veriliyor.

İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Kimlik Paylaşımı Sistemi Katılma Payı Usul Ve Esasları Hakkında Tebliğ’e ilişkin detayları paylaştı.

İçişleri Bakanlığı, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından Kimlik Paylaşımı Sistemi (KPS) katılma payı usul ve esasları hakkında açıklama yapıldı.

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından tutulan kişiye ait nüfus ve yerleşim yeri bilgileri anlık, güncel ve güvenli bir şekilde, 7 gün 24 saat esasıyla 2 bin 8 kamu kurum ve kuruluşuna ulaştırılacak. Konu ile ilgili karar Resmi Gazete’de yayımlandı.

Korona virüsü nedeniyle 18 kişi hayatını kaybetti.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 29 Haziran tarihine ait Türkiye’deki korona virüs vaka ve vefat sayısını açıkladı. Bakan Koca’nın açıkladığı veriye göre Türkiye’de bugün 1374 yeni vaka tespit edildi, 18 kişi ise hayatını kaybetti.

Sosyal medya hesabından açıklamada bulunan Bakan Koca, “Vaka sayımız dünkünden 18, bugün iyileşenlerdense 160 fazla. Yatırılarak tedavi edilenlerle yeni taburcu edilen hastaların sayısı dengede. Yoğun bakımdaki artış olağan düzeyde. Vaka sayılarını azaltmada yeterince kararlı, tedbirlerde dikkatli değiliz.” dedi.  

30 Haziran 2020

Jandarma Astsubay Çavuş Serkan Karakaya’nın eşi Nurcan Karakaya ve 11 aylık bebeği Bedirhan Mustafa Karakaya’nın şehit edildiği saldırının failleri arasındaki gri listede yer alan terörist ‘Partizan’ kod adlı Adil Akyürek ölü ele geçirildi.

İç güvenlik operasyonları kapsamında; Hakkari’nin Yüksekova kırsalında, İl Jandarma Komutanlığına bağlı jandarma komando timlerince gerçekleştirilen operasyonda, 1 terörist etkisiz hale getirildi.

Etkisiz hale getirilen terörist, terörden arananlarda 500 bin TL’ye kadar ödülle, gri listede yer alan sözde “Mirgezer” grubu sorumlusu “Partizan” kod adlı Adil Akyürek olduğu tespit edildi.

YÖK’ten İstanbul Şehir Üniversitesi’nin kapatılmasına ilişkin açıklama geldi.

YÖK’ten yapılan açıklamada, “Marmara Üniversitesi’nin İstanbul Şehir Üniversitesi’ne ilişkin “Gelir açığını karşılama kabiliyetinin bulunmadığı, personel maaşlarının ödenemediği, faaliyetin geçici olarak durdurulması sürecinin uzamasının öğrenci, akademik, idari personel ile kamu ve özel hizmet sağlayıcılarının mağduriyetini arttıracağına ve eğitim öğretim faaliyetlerini sürdüremeyeceğine” dair tespitleri, Yükseköğretim Denetleme Kurulunun raporları ile birlikte değerlendirilmiş; 2547 sayılı Kanunun Ek madde 11/14 fıkrası gereği: “garantör üniversitenin bu konuya ilişkin tespiti” Yükseköğretim Kurulu tarafından onanarak Cumhurbaşkanlığı Makamına arz edilmiş ve söz konusu üniversitenin faaliyet izni Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile kaldırılmıştır.” ifadelerine yer verildi

Bazı yükseköğretim kurumlarına bağlı enstitü, fakülte ve yüksekokul kurulması, kapatılması, birleştirilmesi ile adlarının değiştirilmesine ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı. İstanbul Şehir Üniversitesinin de faaliyet izni kaldırıldı.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yayımlanan karara göre, Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesine bağlı Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Ankara Üniversitesine bağlı Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesine bağlı Gerede Uygulamalı Bilimler Fakültesi, İstanbul Okan Üniversitesine bağlı Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Kırklareli Üniversitesine bağlı Uygulamalı Bilimler Fakültesi, Necmettin Erbakan Üniversitesine bağlı Ereğli Ziraat Fakültesi ile Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesine bağlı Lisansüstü Eğitim Enstitüsü kuruldu.

Üsküdar Üniversitesine bağlı Diş Hekimliği Fakültesi, Yozgat Bozok Üniversitesine bağlı Diş Hekimliği Fakültesi, Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesine bağlı Büyükkutlu Uygulamalı Bilimler Fakültesi, Marmara Üniversitesine bağlı Mimarlık ve Tasarım Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Üniversitesine bağlı İzmir, Trabzon, Bursa Tıp fakülteleri ile Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesine bağlı tıp fakültesinin kurulması kararlaştırıldı.

Ankara, Antalya, Aydın, Bursa, Diyarbakır, Gaziantep, İstanbul, Kahramanmaraş, Kırşehir, Kilis ve Mersin’de “Bataklık” adı verilen eş zamanlı operasyon başlatıldı.

Çok sayıda lüks ev ve taşınmaza, 20 lüks araca, 7 kiralık kasaya, uyuşturucu madde ticaretinden kaynaklı olduğu belirlenen 52 milyon 627 bin 760 lira ile 1 milyon 310 bin dolara ve çeşitli silah ve malzemelere el konuldu.

Korona virüsü nedeniyle 16 kişi hayatını kaybetti.

Sosyal medya hesabından açıklamada bulunan Bakan Koca, “Düne kıyasla entübe hasta sayımızda 7 azalma, yoğun bakım sayımızda 8 artış var. Günlük test sayılarımız yakın. Yeni vaka sayımız dünden 81 az, yeni iyileşen hasta sayısıyla yakın. Vaka sayılarını azaltmada yeterince kararlı, tedbirlerde dikkatli değiliz.” dedi.