Haberler

...

Elektrik üretiminde rekor düşüş

Elektrik Üreticileri Derneği (EÜD) Başkanı Cem Aşık, bu ay elektrik talebinin %20 azalacağını beklediklerini vurgulayarak, bu süreçten en fazla doğal gaz santrallerinin etkilendiğini belirtti.

EÜD Başkanı Cem Aşık, yapmış olduğu açıklamada, Kovid-19 kapsamında alınan tedbirlerin ekonomik aktiviteyi yavaşlatması sonucunda elektrik talebi ve üretiminin gerilemeye başladığını kaydetti.

Talepteki daralmanın elektrik üretim santrallerinin kapasite kullanım oranlarına yansıdığının altını çizen Aşık, “Doğal gaz santralleri bu süreçte en fazla etkilenen santraller oldu. Bu santraller alarm veriyor. Doğal gaz santrallerinin kapasite kullanımı nisan itibarıyla yüzde 7’ye kadar indi. Bu oran geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10 daha aşağıda. Marttaki toplam elektrik üretiminin yüzde 10’u doğal gaz santrallerinden sağlanırken, bu oran 21 Nisan itibarıyla yüzde 7’ye kadar inerek tarihi bir seviyeye geriledi. Günlük bazda bakıldığında ise, bu oranın yüzde 3 seviyesine kadar düştüğü görülüyor.” dedi.

“2016’dan beri en düşük seviyeler görüldü”

Aşık, özellikle sokağa çıkma yasağının olduğu günlerde 2016’dan beri en düşük seviyelerin görüldüğünden söz etti ve bu ay elektrik tüketiminin %20 azalmasını öngördüklerini belirterek, “Talepteki azalmanın Mayıs’ta %17, Haziran’da ise %4 seviyesinde olmasını bekliyoruz. Ancak unutulmamalı ki bu sene ramazan Mayıs ayına kaydı. Zaten tipik olarak tüketimin bir miktar düştüğü bir dönemdir. Mayıs ortasından sonra sanayi tüketiminde bir canlanma bekliyoruz. Otomotiv sektöründe önümüzdeki haftalarda hareketlenme başlıyor. Ancak ticarethane kategorisinde saydığımız servis sektörünün toparlanmasının daha yavaş ve geç olacağını düşünüyoruz. Öte yandan, bir süredir arz fazlamız var ve spot piyasada fiyatlar zaten baskı altında. Virüs nedeniyle oluşan tüketim düşüşünün etkisiyle sorun daha da derinleşti ve piyasada çok dengesiz fiyatlar oluştu. Bu ay spot elektrik fiyatlarının %40, ikinci çeyrek özelinde ise %30 gerileyeceğini öngörüyoruz. Tüm yıl açısından baktığımızda ise %15 seviyesinde bir azalma söz konusu olacak.” ifadelerini kullandı.

Bu süreçte altyapının devamlılığının çok önemli olduğunu belirten Aşık, düşük fiyatlar sebebiyle şirketlerin operasyonel kar yaratmakta bile zorlandığından bahsetti.

Alternate Text
Aylık Türk Dünyası Raporu
Tarihte Bugün
Karikatür