Konuk Kalemler

Tüm yazıları
...

Basılı Yakıt

Muhammet Sağlam

Basılı Yakıt(1), merhum Ömer Lütfi Mete’nin anılarını, edebiyatla olan iştigali esnasında yaşadığı trajikomik hatıralarını mizahî bir dille anlattığı kitabının adıdır. Esere Basılı Yakıt ismini vermesinin sebebi de şu: Büyük bir heyecanla ilk kitabını çıkardıktan bir süre sonra evleniyor ve yeni evine taşınırken hiç satmayan kitaplarını da eve taşırken eşi yarı ciddi bir şekilde soruyor: “Bunlar ne olacak?” Ömer Lütfi Mete de aynı üslupla, kışın sobada yakarız cevabını veriyor. Hayatı gazetelerde, dergilerde yazmakla; editörlük yapmakla geçen Ömer Lütfi Mete anılarıyla ülkemizde yazılı eserlere verilen kıymetin içler acısı halini gözler önüne seriyor.

Ömer Lütfi Mete, çok yönlü bir insan olması hasebiyle de bu kitabında birçok alana dair ipuçlarına vakıf olabilmenizi sağlıyor. Onda ne ararsanız var: Yazarlık, şairlik, dergilerde muhtelif görevler, gazetelerde yazarlık ve yazı işleriyle alakalı görevler, senaryo yazarlığı…

Arkadaşları ve yakın çevresindekiler onu modern dönem dervişi olarak nitelendiriyor. Aslında o milletinin sorunlarına ziyadesiyle kafa yoran bir aydındır da. Bir dönem Rize Ülkü Ocakları Başkanlığı da yapan Ömer Lütfi Mete politikayla da sürekli içli dışlı bir şahsiyettir. Hatta bir dönem milletvekili adayı da oluyor. Hem fikir sahasında hem de aksiyon geliştirme noktasında aktif bir insan. Buna rağmen hayatının hiçbir safhasında edebiyattan, sanattan ayrı kalmıyor. Kitabında bu anılarından ayrıntılarıyla bahsediyor. Maddî olarak zorlandığı zamanlarda dahi dergi ve kitap çıkarma maliyetlerinin altına giriyor korkusuzca. Kitabında birçok yerde, çıkardığı yayınları kimsenin okumamasına da sitem ediyor. Nasıl daha fazla okunabiliriz sorusuna üç yazar arkadaşıyla beraber kafa yordukları anıları da anlatıyor.

Genel yayın yönetmeni olduğu “Tekses” dergisinin artık eskisi kadar satmaması üzerine dergi yazarlarıyla yapılan toplantıda yaşanan ilginç olayları da anlatıyor kitapta.

Sadece edebiyata, sanata dair anılar yok kitapta. Rize’deki amcasının oğlu üzerinde babasının hayalleri ve hayal kırıklığı, amcaoğlunun haylazlıkları, üniversiteye başladıktan sonra yanında çırak olarak çalıştığı terzi akrabasının dükkânındaki renkli ve eğlenceli anılardan tutun da hayatının birçok noktasındaki yaşanmışlıkları barındıran bir kitap. Ömer Lütfi Mete’yi daha yakından tanımak isteyenlerin birinci elden kaynak olan bu kitabı okumasını tavsiye ederim. Aynı zamanda bir yazarın ne gibi aşamalardan ve zorluklardan geçtiğine tanıklık etmek istiyorsanız da bu kitap sizin için faydalı olacaktır.

(1) Etkileşim Yayınevi, 128 Sayfa, 2009, ISBN: 9789752695481