Sakin Öner

Tüm yazıları
...

BİRİNCİ DÖNEMDE UZAKTAN EĞİTİME NOT VERİLMEMELİ

İletişim: sakinoner@hotmail.com

Sakin Öner

Milli Eğitim Bakanlığının 2020-2021 öğretim yılı birinci dönem notları ile aldığı kararı yeniden gözden geçirmesi gerekir. Çünkü kendi içinde tutarsız bir karar olduğunu düşünüyorum.

Bakanlık daha önce uzaktan eğitim sürecinin sınavla değerlendirilmeyeceğini açıklamış ve buna göre yönetmelik değişikliği yapmıştı. Ancak buna rağmen sınavlar yapılmış ve buna göre yönetmelikler değiştirilmişti. Buna göre liselerin bir kısmı yüz yüze sınavları yapmış, bir kısmı ise 4 Kasım 2020’de okullar tamamen uzaktan eğitime geçilince sınavları yapamamıştı.

Bakanlığın birinci dönem notları ile ilgili aldığı karara göre; Liseler için birinci dönem notları ikinci dönem yapılacak sınavlar üzerinden verilecek. İlk ve ortaokul öğrencilerinin birinci dönem notları ile ilgili ise peş peşe iki çelişkili karar açıklanmıştır. Önce sınav yapılan sınıflar için sınavlarına göre karne notu verileceği açıklanmıştı. Son yapılan ani değişiklikle sınav notlarının hesaba katılmayacağı ve değerlendirmenin ders etkinliklerine katılım üzerinden verileceği açıklanmıştır.

Bana göre uzaktan eğitim sürecinde öğrenciler arasında eğitime ulaşım eşitliği sağlanmadan hiçbir not verilmemelidir. İnternet ve tableti/bilgisayarı/televizyonu/akıllı telefonu olmadığı için uzaktan eğitim derslerini takip edemeyen milyonlarca öğrenciye ne notu vereceksiniz? Bu öğrencilere derslere katılmadılar diye zayıf not mu vereceksiniz? Not verilecekse sadece uzaktan eğitime ulaşan ve sınava giren öğrencilere sınav sonuçlarına göre dönem notu verilmelidir.

Öncelikle acilen uzaktan eğitim sürecindeki eşitsizlikler ortadan kaldırılmalıdır. Hiçbir şey yapamıyorsanız, uzaktan eğitime ulaşamayan öğrencilere sömestr tatili, hafta sonu tatilleri ve hatta yaz tatilinde okullarında telafi yani geri besleme programları uygulanmalıdır. Sonucunda yapılacak sınav sonuçlarına göre sınıf geçme notu verilmelidir.

Bakanlığın özellikle merkezi sınavlara girecek ortaokul son sınıf ve lise son sınıf öğrencilerinin ortalamalarını etkileyecek ve mağduriyetlerine yol açacak düzenlemelerden kaçınmalıdır. 

Ayrıca gerek liselerde gerekse ilk ve orta okullarda sınava giren öğrencilerinin dönem notlarında değerlendirmeye alınmaması da ileride hukuki sonuçlar doğuracaktır.

Sonuç olarak önerim; Milli Eğitim Bakanlığının üniversite öncesi eğitimin her kademesinde 2020-2021 öğretim yılı birinci dönem notu vermemesi, ikinci dönemde yüz yüze yapılacak sınav/ değerlendirme/ katılım sonuçları ve birinci dönemde yapılan sınav sonuçları birlikte değerlendirilerek sınıf geçme notu verilmelidir. Uzaktan eğitime ulaşamayan öğrencilere ise yapılacak telafi/geri besleme programları sonucunda yapılacak sınavlara göre sınıf geçme notu verilmelidir. 

Pandemi sürecinde yüz yüze eğitim alamadıkları için mağdur olan öğrencileri yanlış değerlendirmelerle daha fazla mağdur etmeyelim.