Özel Haberler

...

Türkmenlere bakanlık yetkisi verilecek

Irak Parlamentosu, Türkmenlere bakanlık verilmesi konusunda Irak Başbakanı Mustafa Kazımi’ye yetki verdi.

Parlamentonun, Türkmenler için kabineye devlet bakanlığı ekleme yetkisi verdiği Başbakan Kazımi, kabinenin tamamının onaylanmasının ardından yaptığı açıklamada, kabinenin tamamlanmasının hükumet programının yerine getirilmesi açısından teşvik edici olduğunu ifade etti.

ITC Lideri Erşat Salihi: Bütün milletvekillerimizin başarısıdır bu

Irak Türkmen Cephesi Başkanı Erşat Salihi, Parlamentonun Türkmenlere verilmek üzere Başbakan Mustafa El Kazimi'ye yeni Devlet Bakanlığı kurma yetkisi vermesi hakkında açıklamada bulundu. Salihi verdiği demeçte konuyla ilgili olarak, “Telafer’den Mendeli’ye kadar bütün Türkmen milletinin direnişi sonucunda Irak’ta bakanlık elde ettik. Bizimle bu yolda yürüyen bütün milletvekillerimizin bir başarısıdır bu.” diye kaydetti.

Ardından sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “Türkmenlere Bakanlık görevi verilmesi, bütün milletimize hayırlı olsun. Telafer’den Mendeli’ye kadar bütün Türkmenelimiz temsil edilecektir. Birliğimiz sonucunda Türkmenler Irak kabinesinde temsil edilecektir. Birliğimizden kuvvet doğdu.” ifadelerine yer verdi.

Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, Ulusal İstihbarat Dairesi Başkanı Mustafa el-Kazimi’ye 9 Nisan’da hükümeti kurma görevi vermişti. Kazimi, 29 Nisan’da hükümet programını Meclis’e göndermişti. Mustafa el-Kazimi’nin Meclis’e sunduğu 22 kişilik kabinesi, 15 bakanın güvenoyu almasıyla Meclis’ten geçmişti. Kazimi’nin listesinde Türkmen bir bakana yine yer verilmemesi tepkilere neden olmuştu.

Erşat Salihi defalarca “Türkmenlerin yer almadığı bir hükümet eksik olacaktır” uyarısında bulunmuştu. Hükümeti kurmakla görevlendirilen Mustafa el-Kazimi’nin yeni kabinede Türkmenlere de yer vermesi gerektiğinin altını çizmişti. Başbakan Mustafa Kazimi ise Türkmen milletvekilleri ile gerçekleştirdiği toplantıda, “Türkmen bir bakanın olması için çok uğraştım ancak Bağdat’taki büyük koalisyonlar buna izin vermediler.” demişti.

Alternate Text
Aylık Türk Dünyası Raporu
Tarihte Bugün
Karikatür