Söyleşiler

Türkiye, Meselenin İnsani Yönüyle İlgilenmelidir Putin Hayranı Olduğu Sovyetler Birliği’nin Taktiğini Uyguluyor TÜRKMENLER, MUKAVEMET VE DİRENİŞ RUHUNU GÖSTERMELİDİR TÜRK MİLLETİ UYAN! DOĞU TÜRKİSTAN’DA SOYKIRIM VAR! İran Türklüğünün Esas Gayesi, Millî ve Siyâsî Kimliğimizin Yeniden İhyasıdır Olayların Sosyal, Siyasî ve Ekonomik Sebepleri Var ADI DEVLET OLSUN
Traktör Futbol Kulübü sadece bir spor kulübü değil

Traktör Futbol Kulübü sadece bir spor kulübü değil

Araştırmacı-Yazar Rahim Cavadbeyli ile geçtiğimiz günlerde İran Ulusal Kupası’nı kazanarak şampiyon olan Traktör Futbol Kulübü hakkında konuştuk

İran Türklüğünün sesi konumunda bulunan Traktör Futbol Kulübü, geçtiğimiz günlerde İran Ulusal kupasını kazandı. Öncelikle, Traktör Futbol Kulübü nasıl kuruldu; kurulduğu günden bu yana neler yaptı? Traktör’ün bu günlere geliş hikâyesinden bahseder misiniz?

Traktör Futbol Kulübü 1970’de Güney Azerbaycan’ın başka bir deyimle İran’ın Doğu Azerbaycan Eyaleti’nin merkezi olan Tebriz’de kurulmuştur.

Traktör Futbol Kulübü’nün İran’da Türklüğün spor alanındaki mümessili gibi çıkışı daha çok 1990’lardan sonraki döneme aittir. Traktör futbol takımı İran’daki Türkler açısından oldukça büyük önem arz etmektedir.

Traktör Futbol kulübünün varlığı ve kazanmış olduğu başarılar, İran Türklüğü açısından neler ifade etmektedir?

Traktör Futbol Kulübü sadece bir spor kulübü değil. İran Türklüğü için de hissî-romantik bir aşama olarak millî şuurun toplum arasında canlı tutulmasında, yaşatılmasında, millî bilincin ilk aşaması olarak ön plana alınmasında oldukça etkili bir faktördür.

Traktör Futbol Kulübü’nün varlığı İran Türklüğü için oldukça büyük öneme sahiptir. İran Türkleri bununla spor alanında bir çok kültürel, millî ve siyasî taleplerini ileri sürür ve millî duygularını yaşama imkânı elde ediyorlar. En önemlisi de Traktör Futbol Kulübü’nün İran Türklüğünün spor alanında birlik ve bütünlüğünü sağlamla yanı sıra kültürel ve ulusal zeminde de birlik ve bütünlüğe giden yolun önünü açıyor. Kısacası Traktör Futbol Kulübü, İran Türklüğünün birlik ve bütünlük simasını oluşturuyor. Siz düşünün, Traktör Futbol Takımı istenilen eyalete, istenilen şehre gittiğinde oradaki Türkleri kendi etrafında birleştirecek bir spor kulübü olarak ortaya çıkarak Türklerin sevgisini kazanarak hissî-romantik olsa da ulusal Türk kimliğinin oluşmasında oldukça etkili rol oynuyor. Bu da Türklüğün bütünlüğüne hizmet eden bir faktördür.

Türk milletinin büyük bir coşkuyla karşılamış olduğu bu şampiyonluk, daha önce de yaşandı mı?

Bildiğiniz gibi Traktör Futbol Kulübü iki kez İran şampiyonluğunu kazanmış merkez dışı en önemli futbol kulübüdür. İlk defa 2014 yılında şampiyon olmuştur. Bir de geçtiğimiz günlerde duyduğunuz gibi merkez futbol kulübü olan “İstiklal” takımını Horasan’da 3-2 yenerek şampiyon oldu. Bu defa İran’ı Asya’da temsil eden 4 takımın başında lider konumunda Traktör Futbol Kulübü temsil edecektir. Bu durum hem İran Türkleri için hem de genel olarak bütün Türk Dünyası için gurur verici ve sevindirici bir olaydır. Bir bilgiyi da atlamamam gerekir ki Traktör, 3 kez ikinci, 2 kez de üçüncü olmuştur.

Traktör’ün şampiyonluğuyla birlikte Türk Dünyası’nın dört bir yanından kutlama mesajları yayınlandı. Özellikle Türkiye’de nasıl yankı buldu?

Traktör Futbol Kulübü’nün bu yıl şampiyon olması bizim için oldukça gurur verici bir olay. Ancak bizi daha çok sevindiren ise Türk Dünyası’ndan gelen sevindirici tebrik mesajlarıdır. Türkiye başta olmak üzere Türk Dünyası medyasında İran Türklüğünün birlik ve bütünlük siması olan Traktör Takımı’nın şampiyon olmasına yönelik duyulmuş olan sevindirici tepkiler, bizim için daha çok önemliydi. Bu bizlere şunu gösteriyor ki Türkiye, Azerbaycan, İran Türklüğü ve diğer bütün Türk devletlerinin çeşitli alanlarda birbirine karşı sergilemiş olacakları dayanışma, manevi yönden olmuş olsa da birbirini omuzlaması oldukça önem arz ediyor. Mesela 21 Nisan 2015’te Özbekistan’dan Nesef Karşı Spor Kulübü’nün Tebriz’deki oyunun da Türklüğü ön plana alınarak yüz bini aşkın Tebrizli Kızıl Kurt tarafından desteklenmişlerdir. Spor nedense sadece spor namına yapılmamaktadır. Spor, spor olmanın yanı sıra ulusal, kültürel ve siyasal etkileri de beraberinde getiriyor. Bu oldukça önemlidir ve doğru değerlendirilmesi gerekmektedir.

Siz düşünün, mesela Traktörün şu an İran’da şampiyon olması kendi başına bir gurur kaynağıdır. Lakin Türkiye başta olmak üzere bütün Türk Dünyası’ndan yetkili, etkili şahsiyetler, onlar STK ve binlerle ölçülen insanımız tarafından gösterilen ilgi ve tebrik mesajları da oldukça büyük önem arz etmektedir. İran Türklüğünü bir bütün olarak temsil eden Traktör Futbol Takımı’nın şampiyonluğunu kutlayan bu mesajlar, Türk Dünyası’ndaki büyük bir dayanışmanın tezahür etmiş halidir. Bu durum bizim için çok önemlidir.

Traktör’ün şampiyonluğu ile ilgili baktığımızda Türkiye’deki Türk sevdalılığı, gönüldaşlılığı bir grubun inhisarına bağlı olmaktan ziyade toplumsal bir tepki olarak doğmaya yüz tuttuğunu görüyoruz. Mesela sosyal medyada yaşanılan coşkulara ve verilen tebrik mesajlarına baktığımızda bunu açık şekilde göre biliriz. Tebrik mesajların verildiği Siyasi Parti ve STK’larına baktığımızda da yelpazenin ne kadar geniş olduğunu görüyoruz. İYİ Parti, Milliyetçi Hareket Partisi, AK Parti, CHP, Saadet Partisi, Demokrat Partisinden tanınmış şahsiyetlerin adlarına bu mesajlarda rastlıyoruz.

Yeri gelmişken bu Türklüğe hizmet coşkusunu bizimle beraber paylaşan bütün Türkiye, Kuzey Azerbaycan, Irak, Suriye, Ukrayna, Balkanlar, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan vb. ülkelerdeki gönüldaşlarımıza kendi adıma ve İran Türklüğü adına teşekkür ediyorum. Vurgulamam lazımdır ki, bu dayanışmada daha çok emeği geçen kurum ve kuruluşların özellikle İYİ Parti Genel Başkanı benim şahsen de çok değer verdiğim, sevdiğim Sn. Meral Akşener hanımefendi başta olmakla İYİ Parti Sözcüsü İstanbul Milletvekili değerli kardeşim Sn. Yavuz Ağıralioğlu ve diğer değerli milletvekilleri Sn. Feridun Bahşi, Prof. Dr. Ümit Özdağ, Sn. İsmail Koncuk, Sn. Lütfü Türkan, Sn. Fahrettin Yokuş, Sn. Ümit Dikbayır, Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkan TBMM Özel Kalem Müdürü Sn. Fikret Hayali, MHP Genel Başkan Danışmanı Sn. Hüseyin Sözlü, MHP Genel Başkan Yardımcısı Sn. Hidayet Vahapoğlu, MHP Gaziantep Milletvekili Sn. Ali Muhittin Taşdoğan, CHP’li Av. Doğuşcan Aydın Aygün, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Sn. Mansur Yavaş, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Sn. Mahmut Arıkan, Büyük Birlik Parti eski Genel Başkan Yardımcısı Sn. Kaptan Kartal, Milletvekili Sn. Ahmet Mücahit Arınç, eski Milletvekili Prof. Dr. Pelin Gündeş vb. onlar bu gibi şahsiyetlerin tebrik mesajlarını görüyoruz.

Benim çok değer verdiğim kardeş gibi çok sevdiğim saygı duyduğum Irak Türkmen Cephesi Genel Başkanı, Milletvekili Erşat Salihi Bey’in gurur verici paylaşmış olduğu mesajı beni çok sevindirdi. Aynı zamanda Kuzey Azerbaycan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve diğer Türk Cumhuriyetlerinden alınan mesajlar bizi sevindirdi.

İran Türlüğünün birlik ve bütünlüğüne yönelik hissi-romantik aşamasında olmuş olsa da oldukça etkili olan Traktör Futbol Kulübü’nün İran şampiyonluğunu kazanması ve dolayısıyla İran’ı Asya’da temsile yetkili olması hem İran Türklüğü için hem de bütün Türk Dünyası için büyük bir manevi zaferdir. Ulu Tanrı Türk milletinin bu günden güne artan, herhangi bir grubun inhisarında olmaksızın bir toplumsal bilinç olarak yükselmekte olan dayanışma daim eylesin. Ayrıca bu konuya göstermiş olduğunuz dikkat ve nezakete göre teşekkür ediyorum.

Diğer Söyleşiler