Aylık Raporlar

...

Türk Dünyası Raporu Haziran 2021

AZERBAYCANAzerbaycan bayrağı

Ermenistan askerleri Azerbaycan sınırını ihlal etti.

Azerbaycan sınırını ihlal eden yaklaşık 40 Ermenistan askeri geri püskürtüldü.

Azerbaycan Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, dün akşam saatlerinde yaklaşık 40 Ermeni askerinin Kelbecer iline bağlı Armutlu köyü istikametinde 400 metre Azerbaycan topraklarına girdiğinin tespit edildiği belirtildi.

Açıklamada, Azerbaycan askerlerinin silah kullanmadan aldığı acil önlemler sonucunda Ermenistan askerlerinin geri çekildiği bildirildi.

Ermenistan askerlerinin, Azerbaycan topraklarına müdahalesinin provokasyon olarak nitelendirildiği açıklamada, tüm sorumluluğun tamamen Ermenistan tarafına ait olduğu kaydedildi.

Yaşananların, uluslararası toplum ve Azerbaycan tarafının sınır sorunlarını müzakere ve diyalog yoluyla çözme çağrılarının aksine, Ermenistan’ın iki ülke arasındaki devlet sınırındaki durumu daha da gerginleştirmeye çalıştığını bir kez daha gösterdiği belirtilen açıklamada, olası benzer girişimlerin Azerbaycan ordusunca bundan sonra da kararlılıkla engelleneceği ifade edildi.

Bakanlık, Ermenistan’a sorumlu davranma, komşu devletlerin sınırlarına ve toprak bütünlüğüne saygı gösterme ve bölgedeki durumu gerginleştirebilecek provokasyonlardan kaçınma çağrısında bulundu.

Azerbaycan’dan uluslararası topluma “Ermenistan’ın mayın döşeme politikasına göz yummayın” çağrısı.

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, uluslararası topluma, “Ermenistan’ın uluslararası yükümlülüklerini ihlal etmesine ve kasıtlı mayın döşeme politikasına göz yummama” çağrısında bulundu.

Bakanlık, Ermenistan’ın işgal döneminde Kelbecer’de döşediği mayının patlaması sonucu 2’si gazeteci 3 Azerbaycanlının hayatını kaybettiği olayla ilgili açıklama yayımladı.

Kelbecer’deki olayın, buradaki mayınların ateşkes anlaşmasından sonra geri çekilmek zorunda kalan Ermenistan güçlerince kasten yerleştirildiğini ortaya koyduğu belirtilen açıklamada, burada Azerbaycan tarafına mümkün olduğu kadar çok zarar vermenin amaçlandığı belirtildi.

Açıklamada, bir süre önce sınırda mayın döşemeye çalışan Ermenistanlı askerlerin Azerbaycan askerlerince alıkonulduğu hatırlatılarak, “Bu, Ermenistan tarafının hem askerlerin hem de sivillerin can ve güvenliğine yönelik ciddi tehdit oluşturmaya ve böylece bölgedeki durumu daha da kötüleştirmeye devam ettiğini bir kez daha göstermektedir. Ermenistan’ın bu davranışı, bölgede barış, güvenlik ve iş birliğinin önünde büyük bir engel olmaya devam ediyor.” ifadeleri kullanıldı.

Azerbaycanlı sivillerin mayın kurbanı olmasının tüm sorumluluğunun Ermenistan’da olduğu belirtilen açıklamada, “Uluslararası toplumu, Ermenistan’ın uluslararası yükümlülüklerini ihlal etmesine, kasıtlı mayın döşeme politikasına göz yummamaya ve Erivan yönetiminden uluslararası hukuk çerçevesindeki yükümlülüklerini yerine getirmesini talep etmeye çağırıyoruz.” denildi.

Açıklamada, Azerbaycan’ın kendi adına, barış ve güvenliği sağlamak için gerekli yasal önlemler de dahil olmak üzere her türlü tedbiri alacağı kaydedildi.

Türkiye, Azerbaycan’da 2 meslek okulu açacak.

Azerbaycan Milli Meclisi, “Azerbaycan ile Türkiye Arasında Mesleki Eğitim Alanında İşbirliği Protokolü”nü onaylandı.

Ankara’da, 19 Şubat 2021’de gerçekleştirilen Türkiye-Azerbaycan 9. Karma Ekonomik Komisyon (KEK) Toplantısı’nda iki ülkenin eğitim bakanlarınca imzalanan protokole göre, Azerbaycan’da Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığının desteğiyle iki yeni meslek okulu kurulacak.

Meslek okullarının binaları, tesisleri ve diğer maddi varlıkları Azerbaycan tarafına ait olacak ve Türk tarafı ile ortak yönetilecek.

Meslek okullarının sınıf, öğrenci, imalathane ve laboratuvar sayıları, müfredat, öğretim materyalleri, haftalık ders çizelgeleri gibi ayrıntıları Türkiye’deki mesleki eğitim deneyimine dayalı olarak ve tarafların karşılıklı mutabakatıyla belirlenecek.

Öğrenci kabul edilme kriterleri taraflarca belirlenecek, kurulacak okullar (Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi veya Mesleki Eğitim Merkezi) Azerbaycan ulusal mevzuatına göre tüzel kişilik olarak tescil edilecek.

Bu okullardan mezun olacak öğrencilere hem Türkiye hem Azerbaycan diploması verilecek.

Okullarda görev yapacak Türk personelin maaşı Türkiye, Azerbaycanlı personelin maaşı ise Azerbaycan tarafından karşılanacak.

Azerbaycan Enerji Bakanı Şahbazov, Türkiye ile ülkesi arasındaki enerji iş birliklerini değerlendirdi.

Azerbaycan Enerji Bakanı Perviz Şahbazov, Türkiye’nin enerji gücünü artıracak adımları memnuniyetle karşıladıklarını söyleyerek, “Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerini açık bir şekilde destekliyoruz.” dedi.

Şahbazov, 4. Türkiye Enerji ve Doğal Kaynaklar Zivesi’ne video konferans yöntemiyle katılarak konuşma yaptı.

Bu yılki zirvenin “Türkiye’nin enerjisi” başlığı ile düzenlendiğini hatırlatan ve bunun anlamlı olduğunu vurgulayan Şahbazov, “Çünkü Türkiye’nin enerjisi büyük bir coğrafyayı aydınlatmakta, güvenlik, istikrar, barış, gelişme ve kalkınma temin etmektedir.” ifadesini kullandı.

Şahbazov, salgın çalkantısı ile karşı karşıya kalan enerji sektöründe değişiklikler yaşandığını, dünya ülkelerinin maliyetsiz ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yöneldiğini belirterek, “Pandemi sonrasındaki dönemde enerji sektöründe yeni yaklaşımlar gerekiyor. Burada da Türkiye’nin vizyonu bölge için stratejik önem kazanmaktadır.” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in, “Türkiye’nin katılımı olmadan bölgede herhangi bir konu çözülemez.” sözlerini hatırlatan Şahbazov, şöyle devam etti:

“Bu gerçek, her alanda olduğu gibi enerji alanında da zirvede olan Azerbaycan-Türkiye ilişkilerinin temelini oluşturmaktadır. Bağımsız enerji politikamız Türkiye ile ortak yürütülmektedir. Türkiye ile sarsılmaz birlik ve kardeşliğimizin enerjisi, Bakü-Tiflis-Ceyhan, Bakü-Tiflis-Erzurum, ana bileşenleri TANAP ve TAP olan Güney Gaz Koridoru gibi küresel projeler kazandırdı. Ortak siyasi irade ürünü olan bu projeler, Azerbaycan, Türkiye ve diğer ülkelerin enerji güvenliğini sağlamakta, büyük ölçekli kalkınma ve iş birliğine katkı sağlamaktadır.

Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattı ile bugüne kadar 437 milyon tondan fazla Azerbaycan petrolü Türkiye ve dünya pazarlarına taşındı. Boru hatlarıyla bugüne kadar Şahdeniz sahasından Türkiye’ye 81,7 milyar metreküp doğal gaz iletildi. Aynı zamanda bu projeler sayesinde Orta Asya’daki ortaklarımızın enerji kaynaklarının bir kısmı Azerbaycan ve Türkiye üzerinden dünya pazarlarına taşınmaktadır.”

İki ülke arasındaki enerji iş birliğinin sürekli hale geldiğini vurgulayan Şahbazov, “Azerbaycan ve Türkiye’nin dünya enerji haritasına kazandırdığı en büyük proje, TANAP ve TAP gibi boru hatlarından oluşan Güney Gaz Koridoru’dur. Temmuz 2018’den bu yana TANAP üzerinden Türkiye’ye 10,6 milyar metreküp doğal gaz taşınmıştır. Bu yılın ilk 5 ayında Türkiye’ye taşınan 4,1 milyar metreküp doğal gazın 2,2 milyar metreküpü TANAP tarafından iletildi. Bu dönemde TAP’la Avrupa’ya 2,3 milyar metreküp doğal gaz ihraç edildi. Yıl sonuna kadar Türkiye’ye yaklaşık 8 milyar metreküp, Avrupa’ya ise 6 milyar metreküpten fazla doğal gaz ihraç edilmesi bekleniyor.” dedi.

Şahbazov, gündemlerindeki konulardan birinin Türkiye’den Nahçıvan’a doğal gaz tedarikinin sağlanması olduğunu bildirerek, geçen yıl aralık ayında imzalanan anlaşmaya göre Iğdır’dan Nahçıvan’a yılda 500 milyon metreküp, günde 1,5 milyon metreküp doğal gaz taşıma kapasiteli boru hattının yapılacağını belirtti.

Azerbaycan’ın Türkiye’deki yatırımı olan Star rafinerisinin öneminden bahseden Şahbazov, Azerbaycan’ın Türkiye’deki yatırımının 18,3 milyar dolara, Türkiye’nin Azerbaycan’daki yatırımının ise 13 milyar dolara yükseldiğini ifade etti.

Azerbaycan topraklarına geçerek mayın döşemeyi amaçlayan Ermenistan askeri yakalandı.

Azerbaycan Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, Azerbaycan-Ermenistan sınırının Laçın istikametinde Ermenistan silahlı kuvvetlerine ait keşif ve sabotaj grubunun kötü hava koşullarını fırsat bilerek sınırı geçtiği bildirildi.

Bölgede görev yapan Azerbaycan askerlerinin, Ermeni gruptan Artur Kartanyan isimli askeri yakaladığı, grubun diğer üyelerinin ise geri çekildiği belirtildi.

Ön araştırmalara göre, keşif ve sabotaj grubunun görevinin Azerbaycan topraklarını mayınlamak olduğunun belirlendiği kaydedildi.

Türkiye ile Azerbaycan arasında “Şuşa Beyannamesi” imzalandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, iki ülke arasında “Şuşa Beyannamesi”ni imzaladı.

Türkiye ve Azerbaycan arasında imzalanan Şuşa Beyannamesi’nde yer alan maddeler şöyle:

Taraflar, iki dost ve kardeş ülke arasındaki stratejik düzeyde gelişmekte olan ilişkilerin durumundan memnuniyetlerini ifade ederek siyasi diyaloğun her düzeyde sürdürülmesinin ve yüksek düzeyli karşılıklı ziyaretlerin önemini belirtirler.

Taraflar büyük gururla, Azerbaycan’ın 44 gün süren Vatan Savaşı’nda zafer kazanarak Ermenistan’ın 30 yıldır süren saldırgan politikasını durdurduğunu, topraklarını işgalden kurtardığını, tarihi adaleti ve uluslararası hukuku yeniden sağladığını ifade ederler.

Azerbaycan, Ermenistan’ın 30 yıl süren saldırısına son verilmesinde, işgal edilmiş toprakların kurtarılmasında, Azerbaycan’ın toprak bütünlüğünün sağlanmasında Türkiye Cumhuriyeti’nin manevi-siyasi desteğine yüksek değer vermektedir. Taraflar, Kafkasya bölgesinde istikrar ve güvenliğin pekiştirilmesi, ekonomi ve ulaştırma alanındaki tüm bağların yeniden sağlanması, ayrıca bölge devletleri arasındaki ilişkilerin normale dönüştürülmesi ve uzun vadeli barışın sağlanması yönündeki çabalarını sürdüreceklerdir. Bu kapsamda, Azerbaycan Cumhuriyeti’nin Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti’nin özel coğrafi konumu dikkate alınacaktır.

Taraflar, Azerbaycan’ın işgalden kurtarılan topraklarında Türkiye-Rusya Ortak Merkezi’nin faaliyetlerine Türkiye’nin katkılarının bölgedeki barış, istikrar ve refahın sağlanmasında önemli rol oynadığına vurgu yaparlar.

Türkiye Cumhuriyeti ve Azerbaycan Cumhuriyeti bağımsızlık, egemenlik, toprak bütünlüğü, uluslararası düzeyde tanınmış sınırların dokunulmazlığı, devletlerin iç işlerine karışmama ilkelerine dayanarak müttefiklik ilişkilerinin kurulmasının siyasi ve hukuki mekanizmalarını belirler.

Taraflar, dış politika alanındaki koordinasyonun ve düzenli ikili siyasi istişarelerin gerçekleştirilmesinin önemini belirtir ve bu yönde Türkiye Cumhuriyeti ve Azerbaycan Cumhuriyeti arasında Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi çerçevesindeki faaliyetlerin önemini vurgular.

Taraflar, kendi ulusal çıkar ve menfaatlerini koruma ve sağlamaya yönelik bağımsız dış politika yürütürler. Taraflar, bölgesel ve uluslararası düzeyde istikrar ve refah üzerinden barış, dostluk ve samimi komşuluğa dayalı uluslararası ilişkilerin geliştirilmesi, ayrıca ihtilaflar ile bölgesel ve küresel güvenlik ve istikrar meselelerinin çözümlenmesi yönünde ortak çaba gösterirler.

Taraflar, güncel, karşılıklı ilgi uyandıran uluslararası konularda dayanışma ve karşılıklı destek sergileyerek yakın veya örtüşen tutumlardan yola çıkarak ikili işbirliğini derinleştireceklerdir ve BM, AGİT, Avrupa Konseyi, Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi, İİT dahil uluslararası ve bölgesel kuruluşlar çerçevesinde birbirine karşılıklı destek vereceklerdir.

Türkiye Şuşa’da başkonsolosluk açacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Türkiye olarak kadim şehir Şuşa’da en kısa sürede bir başkonsolosluk açmayı planlıyoruz” dedi.

Şuşa’da en kısa sürede bir başkonsolosluk açmayı planladıklarını söyleyen Erdoğan, konuşmasında şunları kaydetti;

Bugün farklı bir heyecanın içerisindeyiz. Allah’a hamdolsun ki daha verdiğimiz sözü bugün yerine getirmiş oluyoruz. 44 günlük bir savaşın ardından Karabağ sahiplerine hamdolsun eline geçmiş oldu. Ermeni mezaliminden, Ermeni işgalinden kurtulmuş oldu.

Arkadaki fonda görülen bina aslında Ermeni mezaliminin ne yazık ki bu şaheserleri ne hale getirdiğinin bir ifadesi ve kardeşim de fon olarak basın toplantısında gayet anlamlı bir yeri seçmiş bulunuyor. Bir tarafta valilik binası diğer tarafta da ne yazık ki Ermenilerin yerle yeksan etmek üzere oldukları bir bina. 15 Haziran Azerbaycan Milli Günü vesilesiyle Haydar Aliyev’i rahmetle anmaktan geçemeyeceğiz.

İlham Aliyev: Beyanname iş birliğimizin istikametini gösteriyor

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, “100 yıldan sonra, işgalden kurtarılan Şuşa’da Müttefiklik Beyannamesi bizim gelecek iş birliklerimizin istikametlerini gösteriyor” dedi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Türkiye ve Azerbaycan’ı demir yolu ve kara yoluyla birleştirecek Zengezur koridoruyla ilgili sadece konuşmakla yetinmediklerini, filli çalışmalarla bu koridoru oluşturmaya devam ettiklerini söyledi.

Aliyev, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la Karabağ’ın sembol şehri Şuşa’da düzenlediği ortak basın toplantısında, Erdoğan’ın ziyaretinin tarihi önem taşıdığını vurguladı.

Bugün imzaladıkları “Müttefiklik Beyannamesi”nin iki ülke ilişkilerini en yüksek düzeye çıkardığını vurgulayan Aliyev, beyannamenin ismi olan “müttefikliğin” kendi kendiliğine her şeyi zaten ortaya koyduğunu belirtti.

İki ülke arasında bugün kalite açısından daha iyi iş birliği kurulduğunu, beyannamede yer alan tüm maddelerin gelecek iş birliğinin teminatçısı olduğunu kaydeden Aliyev, sözlerini şöyle sürdürdü;

Türkiye ile Azerbaycan’ı tarih, kültür, ortak etnik köken, dil, din, milli ve manevi değerler ile halkların kardeşliği gibi etkenler birleştiriyor. Biz dünya çapında iş birliği ve müttefiklik örneği sergiliyoruz. İmzalanan beyanname tarihe dayanıyor. Sözleşmede, Mustafa Kemal Atatürk ve Haydar Aliyev’in sözleri yer alıyor. Atatürk, ‘Azerbaycan’ın sevinci sevincimiz, kederi kederimizdir’, Haydar Aliyev, ‘Türkiye ile Azerbaycan bir millet iki devlettir’ demişti. Bu tarihi sözler faaliyetimiz için başlıca etkenlerdir. Biz bu vasiyetlere sadığız.

İşgalden kurtarılan Şuşa’da Müttefiklik Beyannamesi imzalarken ecdadımıza sadakatlerimizi gösteriyoruz. Beyannamede Kars Anlaşması’na atıfta bulunuluyor. Tarihi Kars Anlaşması tam 100 yıl önce imzalanmıştı. Bu da sembolik önem taşıyor. 100 yıldan sonra, işgalden kurtarılan Şuşa’da Müttefiklik Beyannamesi bizim gelecek iş birliklerimizin istikametlerini gösteriyor. Beyannamede birçok önemli konu yer alıyor. Neredeyse tüm alanları kapsıyor.

Türkiye ile Azerbaycan arasında tarımda iş birliği

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Azerbaycan ziyaretinde iki ülke arasında tarımsal iş birliğinin de temeli atıldı. Özellikle Ermenistan işgalinden kurtulan Karabağ’daki potansiyel, ortak projelerle değerlendirilecek.

Türkiye tarımda Avrupa’da ilk sırada, dünyada ise ilk 10’da. Azerbaycan da büyük potansiyeli bulunan bir tarım ülkesi.

Özellikle işgalden kurtulan Karabağ geniş arazileriyle hem tarım hem de hayvancılığa uygun.

Veteriner ve ziraat mühendisi alınacak

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli de yaptığı açıklamada, “Şu anda biz beş tane anlaşmayı da hazır hale getirdik. Bu anlaşmalar tohumculuk alanında, balıkçılık alanında, gıda güvenliği alanında veterinerlik ve bitki karantina alanlarındaki anlaşmalarımızı hazır hale getirdik.

Seralarımız var, açılışa hazır. Gence’de gençlerimize tarımla ilgili eğitim verdik. Karabağ’da kaliteli üretim için beş bin doz sperma, bir adet ana azot tankı, on dokuz tane teknisyen termosu hibe ettik ve işte hayvancılık organize sanayi bölgesi çalışmaları başladı.” dedi.

Tarım ve Orman Bakanlığı Azerbaycan’da istihdam edilmek üzere personel de alacak. Bunun için başlatılan pilot projenin ilerlemesi halinde sayı ileride daha da artacak.

Proje ile 25 veteriner ve 75 ziraat mühendisinin alınacağını söyleyen Bakan Pakdemir, “İŞKUR üzerinden alımı organize ediyoruz. Buradan da meslek mensuplarımıza da şöyle bir mesaj vermiş olalım. Burada gerçekten meslek mensuplarına çok ihtiyaç var. Hem veterinerlere hem de ziraat mühendislerinden.” ifadelerini kullandı.

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov: Şuşa Beyannamesi tarihi bir beyannamedir.

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, Şuşa Beyannamesi’ne ilişkin, “Bu tarihi bir beyannamedir. Daha uzun yıllar konuşulacak bir beyannamedir” dedi.

Antalya Diplomasi Forumunun yüksek düzeyde organize edildiğini belirten Bayramov, kendisini davet eden Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu’na teşekkürlerini iletti.

Bayramov, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 15 Haziran’da Azerbaycan’a gerçekleştirdiği ziyareti, “tarihi” olarak nitelendirerek “Cumhurbaşkanı Azerbaycan’a sık sık geliyor. Fakat ilk kez bir dünya lideri, işgalden kurtarılan toprakları, Türk dünyasında hususi yeri olan Şuşa şehrini ziyaret etti. Orada Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’le iki ülke arasında müttefiklik beyannamesine imza attı. Bu tarihi bir beyannamedir. Daha uzun yıllar konuşulacak bir beyannamedir.” dedi.

Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ilişkilerin Şuşa Beyannamesi ile kalitece daha üst düzeye taşındığını ifade eden Bayramov, “Yeni gelişim perspektiflerinin temeli atıldı. Burada siyasi, ekonomik, insani, askeri, savunma, Türk dünyasına yönelik mesajlar, Azerbaycan ve Türk diasporalarının faaliyetine yönelik, bölge sorunlarının çözümüne yönelik mesajlar yer alıyor. Bu beyanname sadece Azerbaycan ve Türkiye’yi değil bölge ülkelerini de olumlu etkileyecektir. Bu yeni realitedir. Azerbaycan ve Türkiye herkesi bu yeni realiteden faydalanmaya davet ediyor. (Şuşa Beyannamesi) bölgemizde barış ve kalkınmaya hizmet edecektir.” ifadelerini kullandı.

Kazakistan Başbakan Yardımcısı Tileuberdi, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev tarafından kabul edildi.

Kazakistan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Muhtar Tileuberdi, temaslarda bulunmak için geldiği Azerbaycan’da Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından kabul edildi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada, kabulde, Azerbaycan ile Kazakistan arasındaki dostluk ve kardeşlik ilişkilerinin başarıyla sürdürüldüğü, devlet başkanları arasındaki düzenli temasların iş birliğinin gelişmesi için iyi bir temel oluşturduğu belirtildi.

Ekonomik ilişkilere de değinilen görüşmede, yatırım projeleri ve ulaşım koridorlarını geliştirmenin önemi vurgulandı.

Kabulde, gelecek yıllarda kargo taşımacılığı hacminin artırılması ve tarifelerin uyumlaştırılması için daha elverişli şartlar oluşturulması gerektiği kaydedildi.

Karşılıklı ticaret hacminin artırılmasının gündemdeki önemli konulardan biri olduğu kabulde, salgının sona ermesinden sonra ticaret hacminin eski haline getirilip artırılacağına dair umutlar dile getirildi. Bu bağlamda, ticari ve ekonomik iş birliğinin çeşitlendirilmesi ve karşılıklı ihracatın yaygınlaştırılmasının önemine dikkat çekildi.

Tileuberdi, Karabağ savaşında elde edilen zafer ve toprak bütünlüğünün temin edilmesi dolayısıyla Aliyev’i ve Azerbaycan halkını kutladı, bu zaferin bölgede barış ve güvenliği güçlendirmeye hizmet ettiğini vurguladı.

Kabulde, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ile Cumhurbaşkanı Müşaviri Hikmet Hacıyev de hazır bulundu.

Aliyev: Ermenistan açıklamalarımızı görmezden geliyor

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Güney Kafkasya’da çatışma sonrası durumdan barışçıl kalkınma ve iş birliğine geçmek istediklerini, Ermenistan hükümetinin ise barış anlaşması müzakerelerinin başlatılmasına ilişkin Azerbaycan’dan yapılan açıklamaları görmezden geldiğini belirtti.

Aliyev, temaslarda bulunmak için Azerbaycan’a gelen Romanya Dışişleri Bakanı Bogdan Aurescu, Avusturya Dışişleri Bakanı Alexander Schallenberg, Litvanya Dışişleri Bakanı Gabrielius Landsbergis ve Avrupa Birliği (AB) heyetini kabul etti.

Azerbaycan Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre Aliyev, AB üyesi bakanların ziyaretinin AB’nin bölgesel meselelere katılımının iyi bir göstergesi olduğunu ifade etti.

Aliyev, AB üyesi üç ülkenin Azerbaycan ziyaretinin Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki ihtilaftan sonraki mevcut durumla ilgili olduğunu, bu yıl ve gelecek yıl çatışma sonrası duruma yönelik temel yaklaşımların geliştirileceğini düşündüğünü bildirdi.

Azerbaycan’ın bu konudaki tutumunun çok açık olduğunu vurgulayan Aliyev, “Biz, Güney Kafkasya’da çatışma sonrası durumdan barışçıl kalkınma ve iş birliğine geçmek istiyoruz. Maalesef Ermenistan hükümetinden böyle bir şey duymadık. Ermenistan hükümeti, barış anlaşması müzakerelerinin başlatılmasına ilişkin açıklamalarımızı görmezden geliyor.” ifadelerini kullandı.

Aliyev, Ermenistan’daki seçim öncesi durumun bu tür açıklamalar yapmaya elverişli olmaması ihtimali bulunduğunu belirterek şunları kaydetti:

“Fakat şimdi Ermenistan’daki seçimlerden sonra olumlu bir yanıt bekliyoruz. Ermenistan’daki temaslarınızda da bu konuyu görüşeceğinizi düşünüyorum. Çünkü Ermenistan ile barış anlaşmamız yoksa barış da yok demektir. Sadece iki ülke arasında değil, Güney Kafkasya’da da barış yok demektir. Barışa ve sürdürülebilir kalkınmaya, öngörüye, sıfır savaş riskine ihtiyacımız var, savaşa ihtiyacımız yok. Daha önce de savaşa ihtiyacımız yoktu.”

Bu konunun AB ile aktif iş birliği yapabilecekleri alanlardan olduğunu ifade eden Aliyev, AB’nin bölgesel meselelere müdahil olduğunu göstermesinden memnuniyet duyduğunu, Güney Kafkasya’da barış, uzlaşma, kalkınma ve iş birliği amacına hizmet eden her türlü girişimi takdir ettiklerini bildirdi.

Ermenistan askerleri sınırdaki Azerbaycan mevzilerine ateş açtı.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Ermenistan askerlerinin iki ülke sınırının Tovuz istikametindeki Azerbaycan mevzilerine ateş açtığını duyurdu.

Bakanlığın açıklamasında, Ermenistan askerlerinin, Berd ilinin Aygedzor köyündeki mevzilerinden Tovuz ilinin Muncuklu köyü yönündeki Azerbaycan mevzilerine 14.30’tan itibaren ateş açtığı bildirildi.

Açıklamada, Azerbaycan askerlerinden ölen veya yaralanan olmadığı, olayın yaşandığı bölgede durumun stabil olduğu kaydedildi.

Azerbaycan Savunma Bakanı Hasanov: “Bizi bu sınava Türk Silahlı Kuvvetleri hazırlamıştı”

Azerbaycan Savunma Bakanı Orgeneral Zakir Hasanov, savaşın bir sınav olduğunu, bu sınavı geçtiklerini belirterek, “Bizi bu sınava Türk Silahlı Kuvvetleri hazırlamıştı.” dedi.

Hasanov, bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada Karabağ savaşıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in Azerbaycan ordusunun Türk Silahlı Kuvvetleri modeline uygun yeniden yapılandırılması yönünde talimat verdiğini hatırlatan Hasanov, bu konuda çalışmalara başladıklarını bildirdi.

Hasanov, Azerbaycan ile Türkiye ordularının iş birliklerinin yüksek düzeyde olduğunu fakat 15 Haziran’da cumhurbaşkanlarınca Şuşa’da imzalanan “Müttefiklik Beyannamesi” ile iki ordunun en üst düzeyde entegrasyon sağlayacağını belirtti.

Savaşta Türkiye’nin Azerbaycan’a desteklerinden bahseden Hasanov, “Savaş, ordu için bir sınavdır. Biz bu sınavı geçtik. Fakat bizi bu sınava Türk Silahlı Kuvvetleri hazırlamıştı. Bizim subaylar Türkiye’de eğitim alıyor, birliklerimiz tatbikat yapıyor. Türk subaylar bizim birliklerimizin savaş gücünü pekiştirmek için eğitim veriyor. Türk ordusu dünyanın en güçlü ordularından biridir. Bu bizim şansımızdır. Dilimiz, dinimiz, kökümüz aynıdır ve biz bundan faydalanıyoruz. NATO’nun en güçlü ordularından biri. Suriye ve diğer yerlerde başarılı operasyonlar hayata geçirdi. Biz bu tecrübeden faydalanıyoruz. Savaşa hazırlanmamızda Türk Silahlı Kuvvetleri bize yeri doldurulamaz destek verdi.” ifadelerini kullandı.

Hasanov, Pakistan ile de yakın ilişkiler içerisinde olduklarını belirterek, eylülde Türkiye, Azerbaycan ve Pakistan özel birliklerinin ortak tatbikat gerçekleştireceği bilgisini verdi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev: Barış anlaşması için hazırlıklar yapılmalıdır

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Dağlık Karabağ sorununun çözüldüğünü belirterek, “Ermenistan bunu kabul etmeli ve sınırları belirlemek için bizimle birlikte çalışmalıdır. Sınır hattının belirlenmesi konusunda bir çalışma grubu oluşturulmalıdır. Barış anlaşması için hazırlıklar yapılmalıdır.” dedi.

Aliyev, 26 Haziran Azerbaycan Silahlı Kuvvetler Günü dolayısıyla ordunun komuta kademesi ve üst düzey subaylarla bir araya geldi.

Askerleri, Azerbaycan ordusunun kuruluşunun 103. yıl dönümü dolayısıyla kutlayan Aliyev, konuşmasında, Karabağ savaşına giden süreçten, 30 yıllık işgale son verilerek toprakların özgürlüğüne kavuşturulmasından bahsetti.

Aliyev, Azerbaycan ordusunu güçlendirmeye devam edeceklerini bildirerek, Ermenistan’ın ise düşmanca politikalarından vazgeçmezse, sadece askeri gücünü, yıkılan ve yok edilen ordusunu değil, ekonomik faaliyetlerini de geri kazanamayacağını kaydetti.

Ermenistan’ın kalkınmasının tek yolunun komşularıyla normal ilişkiler kurmak ve toprak iddialarından vazgeçmekten geçtiğinin vurgulayan Aliyev, “Dağlık Karabağ kelimesini hiç kullanmamalılar. Dağlık Karabağ diye bir idari birim olmadığı için Dağlık Karabağ sorunu diye bir kavram da yoktur. Bunu defalarca söyledim ve tekrar söylemek istiyorum ki Dağlık Karabağ sorunu çözülmüştür. Ermenistan bunu kabul etmeli ve sınırları belirlemek için bizimle birlikte çalışmalıdır. Sınır hattının belirlenmesi konusunda bir çalışma grubu oluşturulmalıdır. Barış anlaşması için hazırlıklar yapılmalıdır.” ifadelerini kullandı.


 

KAZAKİSTANKazakistan bayrağı

Ticaret Bakanı Muş, Kazakistanlı mevkidaşı Sultanov ile görüştü.

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Kazakistan Ticaret ve Entegrasyon Bakanı Bakhyt Sultanov ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Bakan Muş, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Sultanov ile ikili ticaret, yatırım ve ihracatçıların Kazakistan geçişlerinde yaşadığı sorunlara ilişkin yapıcı bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini bildirdi.

Görüşmede, 10 milyar dolar ticaret hacmi hedefine ulaşmak için ticaret ve ulaştırma alanlarındaki beklentileri mevkidaşı Sultanov’a ilettiğini aktaran Muş, şunları kaydetti:

“Asya güzergahında, ticaretimiz için önemli bir geçiş ülkesi olan Kazakistan ile mevcut sorunları aşmak için iş birliğinde mutabık kaldık. Kazakistan Ticaret ve Entegrasyon Bakanı Sultanov’un önümüzdeki günlerde ülkemize gerçekleştireceği ziyaret esnasında, özellikle lojistik sorunların çözülmesi, serbest bölgeler ve lojistik merkezler konularında yeni iş birliği fırsatlarını değerlendirme imkanı bulacağız.”

Kazakistan, Türkiye’ye 7 bin adet ilave transit geçiş belgesi verecek.

Kazakistan, 2021 yılı için Türk nakliyecilerine 7 bin adet ilave transit geçiş belgesi verilmesini kararlaştırdı.

Kazakistan Sanayi ve Altyapı Geliştirme Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Bakan Yardımcısı Berik Kamaliyev, Türk mevkidaşı Selim Dursun ile video konferans yöntemi ile görüştü.

Görüşmede, taraflar, kara yolu taşımacılığı alanında ikili iş birliğinin yanı sıra bu alandaki geçiş için verilen izin belgeleri kotasının yeniden belirlenmesi konularını ele aldı.

Müzakerelerin ardından taraflar arasında, 2021 yılı için Türkiye’ye 7 bin adet ilave geçiş belgesinin verilmesi konusunda anlaşma sağlandı. Söz konusu geçiş belgelerinin 5 bini Kazakistan limanları üzerinden ulaşımda, 2 bini de kara kontrol noktalarından geçiş için kullanılabilecek.

Kazakistan’dan tahsis edilen geçiş belgelerinin yoğun talep nedeniyle tükenmesi sonucunda son dönemde Türk tırlarının ülkeye geçişlerinde yığılmalar oluşmuştu.

Geçen yıl 2021 dönemi için Türkiye’ye tahsis edilen geçiş belgesi 12 bin 500 adet olarak belirlenmişti.

Kazakistan, Antalya’ya uçak sefer sayısını artırdı.

Kazakistan, 7 Haziran’dan itibaren Antalya’ya düzenlenecek uçak seferi sayısını haftada 8’e çıkarma kararı aldı.

Kazakistan Sanayi ve Altyapı Geliştirme Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Kovid-19 ile ilgili Hükümet Komisyonunun yeni kararına göre, ülkede dış hat uçuşlarında Türkiye ve Özbekistan’a uçak sefer sayıları artacak.

7 Haziran’dan itibaren hava yolu şirketleri, Kazakistan’dan Antalya’ya haftada 8 sefer düzenleyecek.

Bunun yanı sıra Özbekistan’ın Namangan, Nukus ve Semerkand şehirlerine de düzenli seferler açılacak.

Kazakistan Sanayi ve Altyapı Geliştirme Bakanı Beibut Atamkulov, daha önce yaptığı açıklamada, yaz aylarında çok sayıda vatandaşın tatile Türkiye’ye gittiğini ve bu durumu dikkate alarak Antalya’ya uçak seferi sayısının artırılması konusunda müzakerelerde bulunduklarını bildirmişti.

Kazakistan’da Devlet Sembolleri Günü coşkuyla kutlandı.

Kazakistan’da, 4 Haziran Devlet Sembolleri Günü her yıl renkli etkinliklerle kutlanıyor.

Ülke genelinde tüm devlet kurumları gün dolayısıyla Kazakistan milli marşını okuyarak mesaiye başladı.

Vatandaşlar ise balkonlarına mavi bayraklarını astı.

Başkent Nur Sultan başta olmak üzere, büyükşehirlerde arabalarla bayrak gösterisi yapıldı.

Televizyon kanallarında ise Kazakistan’ın Devlet Sembolleri olan bayrak, marş ve armasının tarihi hakkında programlara yer verildi.

Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, gün dolayısıyla yayımladığı mesajında, bugün ülkesi için anlamlı ve önemli bir gün olduğuna dikkati çekerek “Mavi bayrağımız, armamız ve marşımız her vatandaşımızın kalbinde onur ve ülke sevgisini kabartıyor.” ifadesini kullandı.

Kazakistan’ın Devlet Sembolleri 4 Haziran 1992’de kabul edilmişti.

Kazakistan, Avrasya Ekonomik Birliğinin “Batı’ya ortak yaptırım konusu”nu müzakere etmediğini açıkladı.

Kazakistan Dışişleri Bakanlığı, Avrasya Ekonomik Birliği (AEB) çerçevesinde Batı ülkelerine yönelik ortak yaptırım uygulanması konusunda herhangi bir müzakere yürütmediklerini bildirdi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Birliğin içindeki entegrasyon süreçlerinin tamamen ekonomik nitelikte olduğunu vurgulandı.

Açıklamada, AEB’nin üye ülke ekonomilerinin istikrarlı gelişimi için koşullar yaratmak amacıyla kurulduğuna işaret edilerek, “Birliğin siyasallaşmasına karşı çıkıyoruz.” ifadesi yer aldı.

Batı yaptırımlarının öncelikle siyasi boyut taşıdığı ve AEB’nin tamamına değil devletlere karşı alındığına dikkati çekilen açıklamada, “Kazakistan Cumhuriyeti’nin diğer devletlerin yaptırımlarına misilleme olarak AEB çerçevesinde ‘konsolide yaptırım’ konusunda herhangi bir müzakere yürütmediğini belirtiyoruz.” değerlendirmesine yer verildi.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Aleksandr Pankin, AEB’nin Batı ülkelerine yönelik ortak yaptırım hazırlığında olduğunu söylemişti.

Kazakistan’da ekonomi 5 ayda yüzde 1,6 büyüdü.

Kazakistan Ulusal Ekonomi Bakanı Aset İrgaliyev, bu yılın ocak-mayıs döneminde ülke ekonomisinin yüzde 1,6 büyüdüğünü bildirdi.

İrgaliyev, Bakanlar Kurulu toplantısında yaptığı konuşmada, Korona virüsü (Kovid-19) krizi sonrası ülke ekonomisinde toparlanma sürecinin devam ettiğini bildirdi.

2021’in ilk 5 ayında geçen yılın aynı dönemine göre GSYH’nin yüzde 1,6 arttığını belirten İrgaliyev, reel sektördeki gelişmenin büyümede ana etken olduğunu, hizmet sektöründe canlanma bulunduğunu ifade etti.

Söz konusu dönemde madencilik sektörü hariç reel sektördeki büyümenin yüzde 7,4 olduğuna işaret eden İrgaliyev, hizmet sektöründe de yüzde 0,8 büyüme kaydedildiğini söyledi.

- “Ülkenin altın ve döviz rezervleri 36,45 milyar dolara ulaştı”

Kazakistan Enerji Bakanı Nurlan Nogayev de ilk 5 ayda ülkede 35,5 milyon ton petrol üretildiğini, bunun 28 milyon tonunun ihraç edildiğini belirterek, aynı dönemde 22,8 milyar metreküp doğal gaz üretildiğini bildirdi.

Ulusal Banka Başkanı Yerbolat Dosayev ise Ocak-Mayıs 2021’de ülkenin altın ve döviz rezervlerinin 36,45 milyar dolara ulaştığını kaydetti.

Kazakistan Başbakanı Askar Mamin, 2021’de Bakanlar Kurulu’nun ana hedefinin, ülke ekonomisini yüzde 3 büyütmek olduğunu söylemişti.

Kovid-19 nedeniyle geçen yıl ülke ekonomisi yüzde 2,6 küçülmüştü.

Kazakistan’ın Ankara Büyükelçisi Saparbekuly, ülkesinin Türkiye ile ilişkilerini değerlendirdi.

Kazakistan’ın Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekuly, Türkiye’nin Kazakistan’a en çok yatırım yapan ilk 10 ülke içinde yer aldığını belirterek, “Türkiye, Kazakistan’ı doğuya açılan kapı, Kazakistan da Türkiye’yi batıya, Orta Doğu’ya, Afrika’ya açılan kapı olarak görüyor.” ifadesini kullandı.

Saparbekuly, büyükelçilikte, pandemi sonrası Kazakistan’ın hedefleri ve Türkiye-Kazakistan ilişkileri konusunda basın mensuplarına yaptığı açıklamada, ülkesinin 30 yıl önce bağımsızlığını kazandığını, o dönemde Kazakistan’ın bağımsız bir ülke olarak ayakta kalamayacağının öne sürüldüğünü belirterek, “Kurucu Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in o zamanki amacı ayakta kalabilmek, iç barış ve huzuru sağlamaktı. Çünkü Kazaklar bağımsızlığın ilan edildiği dönemde nüfusun yüzde 42’siydi.” diye konuştu.

Bugün ülkede Kazakistanlı aidiyetinin sağlandığını söyleyen Saparbekuly, ülkesinin bağımsızlık kazandığı dönemde hiçbir ülkeyle sınır anlaşması olmadığını ancak çok yönlü dış politika vizyonuyla tüm ülkelerle anlaşma sağlandığını ifade etti.

Saparbekuly, dış politikada komşu ülkeler, bölge ülkeleri ve uluslararası alanda birçok anlaşmaya imza attıklarını belirterek, “Önemli inisiyatiflerin öncüsü olduk. Dış politikamız sayesinde uluslararası anlaşmazlıklarda arabulucu rolü üstlendik. Bunlardan biri 2015’teki uçak krizinde Türkiye-Rusya arasında eski iş birliğinin tesis edilmesi rolüdür.” dedi.

Kazakistan’ın kurulduğunda dünyanın dördüncü büyük nükleer gücüyken bu silahlardan da kendi isteğiyle vazgeçtiğini vurgulayan Saparbekuly, ülkesinin dünyanın nükleer silahlardan arındırılması girişiminin de öncüsü olduğuna dikkati çekti.

Ülkesinde gayrisafi milli hasılanın 1993’te 23 milyar dolarken bugün 180 milyar doları aştığını hatırlatan Saparbekuly, Kazakistan’ın insani gelişmişlikte ise ilk 50 ülke arasına girdiğini belirtti.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev: “Bölgede en çok yatırım çeken ülke konumunu sürdürmeye kararlıyız”

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Korona virüsü (Kovid-19) salgını döneminde ülkesine 18 milyar dolar değerinde doğrudan yabancı yatırım yapıldığını belirterek, “Bölgede en çok yatırım çeken ülke konumunu sürdürmeye kararlıyız.” dedi.

Tokayev, video konferans yöntemiyle gerçekleştirilen Yabancı Yatırımcılar Konseyi 33. Genel Kurul toplantısında, 2025’e kadar ham madde dışı ihracatı 41 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini bildirdi.

Kazakistan ekonomisinin sadece ham madde ihracatına bağlı kalmaması gerektiğini ifade eden Tokayev, doğrudan yabancı yatırım çekmeye yönelik politika yürütmeye devam edeceklerini kaydetti.

Tokayev, Kovid-19’a rağmen geçen yıl ülkeye 18 milyar dolar değerinde doğrudan yabancı yatırım yapıldığına işaret ederek, “Bu alanda, bölgede en çok yatırım çeken ülke konumunu sürdürmeye kararlıyız.” diye konuştu.

Salgın krizinden etkilenen ülke ekonomisinin toparlanmaya başladığını aktaran Tokayev, “Hükümet tahminlerine göre, bu yıl ekonomide yüzde 3,5 üzerinde büyüme bekliyoruz.” ifadesini kullandı.

Tokayev, Kazakistan’ın kara taşımacılığında Avrupa ile Çin arasında kilit bağlantı noktası haline geldiğini ve ülkede demir yolu potansiyelini güçlendireceklerini de sözlerine ekledi.

Kazakistan ve Katar arasında ekonomik ilişkiler güçlendirilecek.

Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Mohammed Bin Abdulrahman Al-Thani, Kazakistan ile ekonomik alanda iş birliğini güçlendirmek için sağlam bir temel oluşturmak istediklerini söyledi.

Kazakistan’ın başkenti Nur Sultan’a resmi ziyaret gerçekleştiren Al-Thani, Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev tarafından kabul edildi.

Tokayev, iki ülkenin müşterek menfaat alanlarında ilişkileri güçlendirmek için önemli fırsatlar bulunduğunu ifade etti.

Al-Thani de Kazakistan ile ekonomik alanda iş birliğini güçlendirmek için sağlam bir temel oluşturmak istediklerini söyledi. Bunun yanı sıra Korona virüsüne (Kovid-19) karşı yerli aşı QazVak’ı geliştirmelerinden dolayı Kazak lidere Katar Emiri’nin tebriklerini ileten Al-Thani, bu konuda her türlü desteği sağlamaya niyetli olduklarını kaydetti.

Ziyaret çerçevesinde Kazak mevkidaşı Muhtar Tileuberdi ile de ikili ve heyetler arası görüşmede bir araya gelen Al-Thani, tarım, madencilik, ulaştırma, lojistik, finans ve bankacılık alanlarında müşterek projeleri ele aldı.

Görüşmelerin ardından Katar Kalkınma Fonu tarafından Kazakistan’ın Almatı bölgesinde yer alan Ötegen Batır köyünde perinatal merkezinin inşa edilmesine ilişkin mutabakat zaptı imzalandı.

Kazakistan, Aral Gölü’nün kurumuş olan 1,1 milyon hektarlık alanını ağaçlandıracak.

Kazakistan Çevre Bakanı Magzum Mırzagaliyev, 10 yıl içinde Aral Gölü’nün 1,1 milyon hektarlık kuruyan alanını ağaçlandıracaklarını bildirdi.

Mırzagaliyev, gazetecilere yaptığı açıklamada, Aral Gölü’nün Kazakistan tarafında 2,2 milyon hektarlık kurumuş alan bulunduğunu söyledi.

Aral Gölü’nün ülkesi tarafındaki 195 bin hektar kurumuş alanını 1990’dan bu yana ağaçlandırdıklarını aktaran Mırzagaliyev, “2021-2030 yıllarında Aral Gölü’nün ülkemiz sınırları içindeki kurumuş olan 1,1 milyon hektarlık alanına ağaç dikmeyi planlıyoruz.” dedi.

Bakan Mırzagaliyev, söz konusu alana Orta Asya bozkırına özgü ve kökleriyle 10 tona kadar toprağı tutabilen saksaul ağacı dikeceklerini, böylece kurumuş Aral Gölü’nden kaynaklanan ve ülkenin güney eyaletlerinde sıkça görülen kum fırtınalarının da önüne geçmeyi hedeflediklerini kaydetti.

Özbekistan ile Kazakistan sınırında bulunan Aral Gölü, 1960’larda Sovyet yönetiminin göle su veren bölgedeki iki nehrin suyunu pamuk ve pirinç tarlalarına yönlendirmesi nedeniyle kurumaya başlamıştı.

Kazakistan’dan İslam dünyasında bilim alanında iş birliğini güçlendirme çağrısı.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, “Bilim ve yenilik alanında İslam dünyasının yeniden yükselişini canlandırmamız için iş birliğini güçlendirmemiz şart.” dedi.

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) 2. Bilim ve Teknoloji Zirvesi’ne video konferans yöntemiyle katılan Tokayev, burada yaptığı konuşmada, İİT ülkelerinin geleceğinin bilim, teknoloji ve inovasyonda kaydettiği başarılara bağlı olduğunu söyledi.

Tokayev, İslam dünyasının bilim alanında büyük potansiyeli olduğunun altını çizerek, “İnsan sermayesine özellikle de kaliteli eğitime yatırımı artırmalıyız. Bilim ve yenilik alanında İslam dünyasının yeniden yükselişini canlandırmamız için iş birliğini güçlendirmemiz şart.” ifadelerini kullandı.

İİT faaliyetlerinde eğitim ve bilimsel araştırmalara öncelik verilmesi gerektiğini vurgulayan Tokayev, Kazakistan’ın İİT ülkelerinden 100 öğrenciye lisans eğitimi için burs vermeye hazır olduğunu da aktardı.

Tokayev, Korona virüsü (Kovid-19) salgınına karşı mücadelede aşı dağıtımının adil yürütülmesi gerektiğine ve bunun, siyasi araç olarak kullanılmasının kabul edilemezliğine dikkati çekerek, “Kazakistan, İİT ülkelerine kendi aşısını insani yardım olarak sağlamaya hazır. Ayrıca QazVak aşısının diğer İİT ülkelerinde üretilmesine yönelik iş birliğine de açığız.” ifadesine yer verdi.

Kazakistan’da yeni ulusal güvenlik stratejisi kabul edildi.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, 2021-2025 dönemine ilişkin ülkenin yeni ulusal güvenlik stratejisini öngören kararnameyi onayladı.

Cumhurbaşkanlığının resmi sitesinde yayımlanan ilgili kararnamede, yeni stratejinin ulusal çıkarların korunmasına yönelik güncel yaklaşımlar içerdiği bildirildi.

Kararnamede, Kazakistan’ın 2021-2025 yıllarına ilişkin ulusal güvenlik stratejisinin Tokayev’in yeni devlet planlama sisteminin temel belgelerinden biri olacağına işaret edildi.

Dünyada Korona virüsü (Kovid-19) salgını ve biyolojik güvenliğe yönelik tehditlerin devam etmesi, bölgesel ve uluslararası arenada tansiyonun giderek tırmanması gibi unsurlardan dolayı ülkelerin milli güvenlik politikalarını yeniden gözden geçirdiğine dikkat çekilen kararnamede, söz konusu stratejide ulusal güvenliğin güçlendirilmesi için temel önceliklerin yer aldığı kaydedildi.

Kararnamede, “Vatandaşın ve devletin güvenliği ön planda olduğu stratejide insan sermayesi alanında güvenliği sağlamak, ulusun entelektüel potansiyelini artırmak odak noktası olacak.” ifadesi kullanıldı.

Savunma kabiliyetinin güçlendirilmesinin stratejinin başlıca maddelerini oluşturduğuna vurgu yapılan kararnamede, bunun yanı sıra ekonomik, gıda, su kaynakları ve bilgi güvenliği alanlarında görevlerin yeniden belirlendiği de aktarıldı.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev, ABD’nin Afganistan Özel Temsilcisi Halilzad ile görüştü.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, ABD’nin Afganistan Özel Temsilcisi Zalmay Halilzad’ı kabul etti.

Tokayev, Kazakistan’a çalışma ziyaretinde bulunan Halilzad ile görüşmesinde, Afganistan’da güvenliğin sağlanması sürecinde Kazak-Amerikan stratejik ilişkilerinin genişletilmesi konularını ele aldı.

Taraflar, Afganistan’dan ABD ve NATO askeri birliklerinin çekilmesi sonrası ülkede istikrarın korunması ve sosyo-ekonomik olarak yeniden inşasında ikili ve bölgesel çabaların koordinasyonunu değerlendirdi.

Tokayev, Afganistan konusunun ABD ile ilişkilerinde önemli etkileşim alanı olduğunu vurguladı.

Halilzad da Orta Asya istikrarında Kazakistan’ın önemli rolüne dikkati çekerek Afganistan’daki mevcut durum ve ülkede taraflar arasında sürdürülen barış sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

ABD’nin Afganistan Özel Temsilcisi Halilzad, Kazakistan Dışişleri Bakanı Muhtar Tileuberdi ile de bir araya geldi.

Türk Dünyası’nın gençleri Türkistan’da buluştu

Kazakistan’ın Türkistan şehrinde “Türk Dünyası’nın Altın Beşiği Türkistan” konulu uluslararası gençlik forumu düzenlendi.

Kazakistan Enformasyon ve Toplumsal Kalkınma Bakanlığının ev sahipliğinde gerçekleştirilen foruma Türkiye, Azerbaycan, Özbekistan, Kırgızistan’ın yanı sıra diğer Türk Cumhuriyetlerinden toplam 200 temsilci katıldı.

Forumun açılış oturumuna video konferans yöntemiyle katılan Kazakistan Senatosu Başkanı Maulen Aşimbayev, Türk dünyasının çeşitli ülkelerinden gelen temsilcilere Türkistan’ın tarihi öneminden bahsetti.

Aşimbayev, kadim kent Türkistan’ın Türk Dünyası’nda birleştirici role sahip olduğuna işaret ederek, bu bağlamda özellikle gençler arasında karşılıklı iş birliğini güçlendirmenin önemine dikkati çekti.

Forum kapsamında, Türkistan’ın Türk Dünyası’nın manevi ve kültür başkenti olarak tanıtılması doğrultusunda ortak gençlik kamplarının düzenlenmesi, gençlik kuruluşları arasında iş birliğinin artırılması konuları ele alındı.

Söz konusu forumda Türkiye’yi temsil eden Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı Gençlik Çalışmaları Daire Başkanı Oktay Mahşer de Türkistan’da bulunmaktan mutluluk duyduğunu ve Türk Dünyası gençleri arasında birliğin sağlanması için kültür, eğitim ve sanat alanlarında iş birliği yürütülmesi gerektiğini belirtti.

Üç gün süren forum çerçevesinde katılımcılara Türkistan’ın kutsal ve kültürel mekanları tanıtıldı ve bilimsel seminerler ile kitap sergileri düzenlendi.

Forum “Türk Dünyası Gençleri” parkının açılış töreni ile sona erdi.

Kazakistan, Belarus’a petrol tedarik etmeye başlayacak.

Kazakistan ve Belarus hükümetleri arasında petrol ve petrol ürünlerinin tedarikine ilişkin ticari ve ekonomik iş birliği anlaşması imzalandı.

Kazakistan Başbakanı Askar Mamin, ülkede çalışma ziyaretinde bulunan Belarus Başbakanı Roman Golovçenko ile ikili ve heyetler arası görüşmelerde bir araya geldi.

Ticaret, ekonomi, tarım, enerji, transit ulaşım, inşaat, sanayi ve eğitim alanlarında iş birliği konularının gündeme geldiği görüşmelerin ardından iki ülke hükümetleri arasında petrol ve petrol ürünlerinin tedarikine ilişkin iş birliği anlaşması imzalandı.

Söz konusu anlaşma kapsamında Kazakistan Belarus’a petrol tedarik etmeye başlayacak. Tedarik edilecek petrol miktarı ise daha sonra oluşturulacak komisyonlarca belirlenecek.

Golovçenko, ziyareti sırasında Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev tarafından da kabul edildi.


 

ÖZBEKİSTANÖzbekistan bayrağı - Vikipedi

Özbekistan’ın güneyinde inşa edilecek güneş enerjisi santralinin temeli atıldı.

Özbekistan’ın güneyindeki Surhanderya ilinde inşa edilecek 457 megavat kapasiteli güneş enerjisi santralinin temeli atıldı.

Cumhurbaşkanlığı Basın Ofisi’nden yapılan açıklamaya göre, söz konusu güneş enerjisi santralinin temelini Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev attı.

Mirziyoyev, Asya Kalkınma Bankası Başkan Yardımcısı Ashok Lavasa ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Enerji ve Altyapı Bakanı Suhail al-Mazroui’nin video konferans yöntemiyle katıldığı temel atma töreninde yaptığı konuşmada, ülkede son yıllarda yenilenebilir enerjinin geliştirilmesine yönelik önemli adımlar atıldığını, santralde üretilecek elektriğin bölgenin kalkınması için büyük katkı sağlayacağını kaydetti.

Surhanderya’da 601 hektarlık alanda inşa edilecek 457 megavat kapasiteli güneş enerjisi santrali için BAE şirketi Masdar 260 milyon dolarlık yatırım yapacak. Ağustos 2023’te devreye alınacak santralin faaliyete geçmesiyle yıllık 1 milyar kilovatsaat elektrik üretilecek ve bölgedeki 300 bin eve elektrik sağlanacak.

Masdar, nisan ayında ülkenin Nevai bölgesinde proje tutarı 1,6 milyar dolar olan 1500 megavat kapasiteli rüzgar santralinin temelini atmıştı.

Özbekistan hükümeti, 2030’a kadar gerçekleştireceği projelerle toplam elektrik üretimindeki güneş ve rüzgar santrallerinin payını yüzde 26’ya çıkarmayı hedefliyor.

Yıllık ortalama 52 milyar kilovatsaat elektrik üretiminin yapıldığı ülkede, 50’ye yakın termik ve hidroelektrik enerji santrali bulunuyor.

Özbekistan’dan kamu işletmeleri “özelleştirme” adımı

Özbekistan’da bakanlık ve devlet kurumlarına ait 593 işletme kamu mülkiyetinden çıkarılacak.

Özbekistan Bakanlar Kurulu kararıyla, ülkede çalışmayan veya kar etmeyen devlete ait 593 işletme özelleştirilecek veya yeniden yapılandırılarak devlet mülkiyetinden çıkarılacak.

Buna göre, devlete ait 593 işletmeden; 454’ü özelleştirilecek,139’u ise yeniden yapılandırılacak.

Böylece, söz konusu işletmelerin özelleştirilmesiyle ülkede kamuya ait işletmelerin sayısı yüzde 23,4 oranında azaltılacak.

Hükümetin “2020-2025 yıllarında devlete ait işletmeleri reform etme stratejisine” göre, 2025’te devlete ait işletmelerin sayısının yüzde 75 azaltılması hedefleniyor.

Halen, ülkede devlete ait toplam 2 bin 537 adet işletme bulunurken, devletin ekonomideki payı ise yüzde 55.

Özbekistan ile Tacikistan, gelecek sene ticaret hacmini 1 milyar dolara çıkarmayı hedefliyor.

Tacikistan Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, resmi ziyaret ile geldiği Duşanbe’de Cumhurbaşkanı İmamali Rahman ile ikili ve heyetler arası görüşmelerde bulundu.

İki ülke arasındaki iş birliğinin durumu ve perspektiflerin ele alındığı görüşmelerin ardından Tacikistan ile Özbekistan arasında çeşitli alanlarındaki iş birliğinin geliştirilmesine ilişkin 36 anlaşma ve memorandum imzalandı.

İmza töreninin ardından Rahman ve Mirziyoyev ortak basın toplantısı düzenledi.

Mirziyoyev, burada yaptığı konuşmada, 2017’de 70 milyon dolar olan iki ülke arasındaki ticaret hacminin 2020’de 500 milyon dolara çıkarıldığını anımsattı. Mirziyoyev, 2022’de iki ülke arasındaki ticaret hacminin 1 milyar dolara çıkarılmasının hedeflendiğini ve bunda bugün taraflar arasında imzalanan anlaşmaların etkili olacağını belirtti.

Mirziyoyev, Özbekistan’ın yakın gelecekte Tacikistan’daki Zarafşan Irmağı üzerinde toplam 320 megavat kapasiteli iki hidroelektrik santral inşaatına başlaması konusunda anlaşmaya vardıklarını ifade etti.

Rahman da Özbekistan ile ilişkilerin geliştirilmesine ayrıca önem verdiklerini vurgulayarak, “Özbekistan bizim stratejik ortağımız ve güvenilir komşumuzdur. Tacik-Özbek ilişkilerinin dinamik olarak gelişmesinden çok memnunuz.” dedi.

Rahman, Mirziyoyev ile görüşmede bölgenin ana sorunu olan Afganistan’da barış ve istikrarın sağlanması meselesini de ele aldıklarını ve bu bağlamda iki ülkenin güvenlik alanındaki iş birliğini geliştirme konusunda anlaştıklarını vurguladı.

Geçen sene Özbekistan ile iş birliği içinde kurulan elektronik eşya üretimi yapan işletmenin faaliyetinden çok memnun kaldıklarını anlatan Rahman, bugünkü toplantıda Özbek tarafı ile tekstil, gıda ürünleri üretimi ve madenlerin işlenmesiyle ilgili ortak girişimlerin oluşturulması konusunda mutabık kaldıklarını dile getirdi.

Özbekistan, Afganistan’da şiddetin tırmanmasından endişeli

Özbekistan Dışişleri Bakanlığındanyapılan açıklamada, Afganistan’daki, özellikle ülkenin kuzeyindeki askeri-siyasi durumun dikkate izlendiği kaydedildi.

Açıklamada, “Komşu ülkede şiddetin tırmanması derin endişe uyandırıyor. Korona virüsünün yeni dalgasının ortaya çıktığı bir dönemde artan gerilimler, Afgan halkı hayatını daha da zorlaştırıyor. Çatışmanın tüm taraflarını güç kullanımından kaçınmaya ve sivil kayıpları önlemeye çağırıyoruz.” ifadesi yer aldı.

Açıklamada, ayrıca 53 Afgan sınır koruma görevlisi ve yerel milisin dün Afganistan’ın Şortepa bölgesinden Özbekistan’a geçtiği, gereken soruşturma ve diğer tedbirlerin ardından ülkesine geri gönderildiği belirtildi. Afgan vatandaşlarının Özbekistan’a geçiş nedenlerine ilişkin bilgi verilmedi.

Özbekistan topraklarına geçmeye yönelik her türlü girişimlerin bertaraf edileceği ve sınırı ihlal edenlere karşı katı önlemler alınacağı kaydedilen açıklamada, şu değerlendirmeler yer aldı:

“Özbek tarafı, Afganistan ile geleneksel olarak dostane ve iyi komşuluk ilişkilerini sürdürmek ve komşu ülkenin içişlerine karışmamaktan yana olduğunu yineliyor.

Özbek hükûmeti, ülkede kalıcı ve kapsamlı barışa katkıda bulunacak büyük enerji ve ulaşım projeleri de dahil kapsamlı ekonomik ve insani yardım yoluyla kardeş Afgan halkına yardım etmeye devam edecektir.”

Dün, Taliban saldırısından kaçan 134 Afgan askeri sınırı geçerek Tacikistan topraklarına sığınmıştı.

Özbekistan TÜRKPA’ya üye olma kararı aldı.

Özbek Senatosu Başkanı Birinci Yardımcısı Sadık Safayev, “Özbekistan, Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesine (TÜRKPA) üye olma konusunda karar almıştır.” dedi.

Özbekistan’da temaslarını sürdüren Kazakistan, Kırgızistan ve Türkiyeli milletvekillerinden oluşan TÜRKPA heyetine başkanlık eden AK Parti İstanbul Milletvekili İsmet Uçma ve beraberindeki heyet, Safayev ile bir araya geldi.

Türkiye-Özbekistan Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Osman Mesten başkanlığındaki heyet ile Taşkent Büyükelçisi Olgan Bekar’ın da yer aldığı görüşmede, Türk Konseyine üye ülkelerle Özbekistan arasındaki ilişkilerin durumu ile Özbek parlamentosu ve TÜRKPA arasındaki iş birliğinin geliştirilmesiyle ilgili konular ele alındı.

TÜRKPA heyetine başkanlık eden Uçma, görüşmede Özbekistan’ın geçmişte olduğu gibi bugün de Türk dünyasında ayrı bir yere sahip olduğunu kaydederek, TÜRKPA olarak Özbekistan ile her alandaki ilişkileri geliştirmek istediklerini vurguladı.

Safayev de Özbekistan’ın Türk Konseyi ile ilişkilerin geliştirilmesine ayrıca önem verdiğinin altını çizerek, bu çerçevede Özbek parlamentosunun TÜRKPA ile ilişkilerini daha da geliştirme niyetinde olduğunu dile getirdi.

Ülkesinin gelecek dönemde TÜRKPA’ya üye olmayı öngördüğünü vurgulayan Safayev, “Özbekistan, TÜRKPA’ya üye olma konusunda karar almıştır.” dedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, Özbekistan Başbakan Yardımcısı Umurzakov ile görüştü.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Özbekistan Başbakan Yardımcısı Serdar Umurzakov ile görüştü.

Türkiye-Özbekistan Karma Ekonomik Komisyonu 6. Toplantısı’nın yapılacağı otelde bir araya gelen Oktay ve Umurzakov, ikili baş başa görüşme gerçekleştirdi.

Daha sonra görüşmeye, Özbekistan Ticaret ve Dışişleri Bakanlığı heyetleri ile Türkiye’nin Taşkent Büyükelçisi Olgan Bekar katıldı.

Umurzakov, Özbekistan’a gerçekleştirdikleri ziyaret dolayısıyla Oktay’a teşekkür ederek, “Ata yurda hoş geldiniz” dedi.

Gösterdikleri misafirperverlikten ötürü Umurzakov’a teşekkür eden Oktay ise Özbekistan’da bulundukları andan itibaren kendilerini öz yurtlarında hissettiklerini dile getirdi.


 

KIRGIZİSTANKırgızistan bayrağı

Kırgızistan, Tacikistan sınırı hattı yakınlarındaki köylerden vatandaşlarını tahliye etmeye başladı.

Kırgızistan, ülkenin güneyindeki Oş bölgesinin Çon-Alay ilçesinde bulunan tartışmalı sınır konusunda daha önce vardığı anlaşmayı bozmakla sorumlu tuttuğu Tacikistan ile sınır hattı yakınındaki köylerden vatandaşlarını tahliye etmeye başladı.

Acil Durumlar Bakanlığı Basın Merkezi’nden yapılan açıklamada, Acil Durumlar Bakanı Boobek Ajikeyev’in kontrolünde, Oş bölgesinin Çon-Alay ilçesine bağlı Jekendi, Kara-Teyit, Kara Mık, Çuluk, Daroot-Korgon ve Şibe köy sakinlerinin tahliye çalışmalarının sürdüğü belirtildi.

Açıklamada, yerel idarelerce tahliye edilen köylülerin bölgedeki okullara ve camilere yerleştirildiği ve bu kişilere insani yardım sağlanmaya başlandığı aktarıldı.

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Caparov: Kırgızistan, Türkiye’nin uluslararası alanda öneminin artmasından memnuniyet duyuyor

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Caparov, Cumhurbaşkanı Erdoğan’la ortak basın toplantısında konuştu.

Ziyaretinin cumhurbaşkanı olarak Türkiye’ye gerçekleştirdiği ilk ziyaret olduğunu belirten Caparov, “İki taraflı iş birliği için atılacak yeni adımlara Kırgızistan tarafının hazır olduğunu bildirmek istiyorum.” dedi.

Kırgızistan’ın bağımsızlığının 30. yıl dönümü olduğuna dikkati çeken Caparov, “Kırgızistan’ın bağımsızlığını ilk tanıyan ve dostluğunu güçlendiren ülkenin Türkiye olduğunu altını çizmek istiyorum. Kırgızistan ekonomisinin gelişmesine ve istikrarlı kalkınmasına verdiği paha biçilmez manevi, teknik, sosyal yardımlar için Türkiye Cumhuriyeti’ne tüm Kırgız halkı ve kendi adıma çok teşekkür etmek istiyorum.” diye konuştu.

- İkili ticarette 1 milyar dolar hedefi

Caparov, görüşmede ikili ilişkilerin geleceğinin ele alındığını, uluslararası sorunlarla ilgili de görüş alışverişinde bulunduklarını söyledi. Stratejik İş Birliği Konseyi’nin beşinci toplantısının verimli geçtiğinin de altını çizen Caparov, “Birçok alanda iş birliği yapma mekanizmalarını oluşturabildik.” dedi.

Kültürel, ticaret ve insani alanlarda önemli projelerin gerçekleştirilmesiyle ilgili konuların da görüşmede masaya yatırıldığını söyleyen Caparov, “Türk yatırımcılarının Kırgızistan’a gelmesiyle ilgili çok önemli konuları ele aldık. Türkiye ile Kırgızistan arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi ve ticaret hacminin 1 milyar dolara ulaştırılmasıyla ilgili Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştük.” ifadelerini kullandı.

Caparov, Kırgızistan’ın Issık Gölü’nde karma komisyonun ortak toplantısının gerçekleştirilmesiyle ilgili önemli kararlar aldıklarını belirterek bu çerçevede Kırgız-Türk İş Forumunun gerçekleştirileceğini aktardı. İki ülke arasındaki ilişkilerin yüksek düzeyli olduğuna işaret eden Caparov, “Devlet olarak Kırgızistan’da çalışan Türk yatırımcıların tüm haklarının korunacağının altını çiziyorum.” dedi.

Yapılan görüşmede iş birliklerinin geliştirilmesi noktasında pek çok konunun ele alındığını kaydeden Caparov, “Kırgız-Türk Dostluk Hastanesinin de çok kısa bir süre içinde açılması konusunu ele aldık.” diye konuştu.

Türkiye ile Kırgızistan arasında 7 anlaşma imzalandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov huzurunda iki ülke arasında 7 anlaşma imzalandı.

Erdoğan ve Caparov’un Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde baş başa ve heyetler arası gerçekleştirdikleri görüşmelerin ardından çeşitli anlaşmalar imza altına alındı.

Bu kapsamda iki ülke arasında “Bitki Koruma ve Bitki Karantinası Alanında İşbirliği Anlaşması”, “Telif ve Bağlantılı Haklar Alanında İşbirliğine Dair Mutabakat Zaptı”, “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kırgız Cumhuriyeti’nin Bakanlar Kurulu Arasında Kültürel İşbirliği Anlaşması”, “Kültür Merkezlerinin Kuruluşuna ve İşleyişine İlişkin Anlaşma”, “Türkiye Cumhuriyeti Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Kırgız Cumhuriyeti Kültür, Enformasyon, Spor ve Gençlik Politikası Bakanlığı Arasında Gençlik Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı”, “Kültürfizik ve Spor Alanında İşbirliği Anlaşmasının Uygulanmasına İlişkin Protokol”, “Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı ile Kırgız Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Arasında Protokol Alanında İşbirliğine Dair Mutabakat Zaptı”nın yanı sıra “Türkiye Cumhuriyeti ile Kırgız Cumhuriyeti Arasında Yüksek Düzeyde Stratejik İşbirliği Konseyi 5. Toplantısı Sonuçlarına İlişkin Ortak Bildiri” imzalandı.

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Caparov, Yolsuzlukla Mücadele Hizmetleri’ni kaldırdı.

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, Milli Güvenlik Devlet Komitesi (İstihbarat Teşkilatı) bünyesinde faaliyet gösteren Yolsuzlukla Mücadele Hizmetleri’nin kaldırılmasına ilişkin kararnameyi imzaladı.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi’nden yapılan açıklamada, Caparov’un, “Kırgızistan Cumhuriyeti Milli Güvenlik Devlet Komitesi Yolsuzlukla Mücadele Hizmetleri’nin kaldırılmasına ilişkin” kararnameyi imzaladığı belirtildi.

Açıklamada, Caparov’un defalarca, “mali, adli ve kolluk kuvvetlerinin faaliyetlerinin ekonomik reformlar çerçevesinde iyileştirileceğini, devletin iş dünyasına müdahalesinin azaltılacağını ve girişimciler için elverişli bir ortam yaratılması için her türlü çabanın gösterileceğini söylediği” hatırlatıldı.

Yolsuzlukla Mücadele Hizmetleri, ülkede 7 Nisan 2010’da yaşanan halk ayaklanmasıyla iktidarın devrilmesinden sonra cumhurbaşkanı seçilen Almazbek Atambayev tarafından 14 Aralık 2011’de kurulmuştu.

Bu kararla siyasilerin yanı sıra devlet, kolluk güçleri, adli kurumlar ve devletin payı olan şirketlerdeki kişilerin işlediği yolsuzluk suçlarının önlenmesi, bastırılması, tespit edilmesi ve soruşturulması hedeflenmişti.

Önceki Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov, görevinden istifa etmeden bir gün önce Yolsuzlukla Mücadele Hizmetleri’ni kaldırmış, cumhurbaşkanlığı yetkilerini elinde bulunduran Caparov, Ceenbekov’un bu kararını iptal etmişti.

Caparov’un iktidarında Yolsuzlukla Mücadele Hizmetleri tarafından yolsuzluk suçlamasıyla eski Meclis Başkanı Asılbek Ceenbekov, eski Meclis Başkan Yardımcısı Torobay Zulpukarov, eski Başbakan Ömürbek Babanov ve çok sayıda memur tutuklanmıştı.

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Caparov, Türkmenistan’a resmi ziyarette bulundu.

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’a yaptığı resmi ziyaret kapsamında Türkmenistan Cumhurbaşkanı Gurbangulı Berdimuhamedov ile bir araya geldi.

Kırgızistan Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Caparov, Berdimuhamedov ile resmi karşılama töreninin ardından baş başa ve heyetler arası görüşmelerde bulundu, ardından ortak bildiriye imza attı.

İki ülkenin iş birliğini geliştirmeyi amaçlayan Kırgızistan Bakanlar Kurulu ile Türkmenistan hükümeti arasında endüstriyel iş birliğine ilişkin 6 ayrı mutabakat zaptı imzalandı.

Müzakereler sırasında iki devlet başkanı, Kırgızistan ile Türkmenistan arasında 100 milyon dolar sermayeli Kırgız-Türkmen Kalkınma Fonu’nun kurulması, kış döneminde Türkmen doğal gazının ve enerjinin tedariki, Kırgız-Türkmen Ticaret Evi’nin Bişkek’te kurulması ve Issık-Göl Bölgesi’nde 5 yıldızlı bir otelin inşaatı konusunda prensipte anlaştı.

- Türkmenistan, Kırgızistan’ın teknik ve organizasyon konularını ele almaya hazır

Berdimuhamedov, heyetler arası görüşmede yaptığı konuşmada, gündemdeki ana konulardan birinin dünya barışının ve istikrarının korunması, desteklenmesi, terörle mücadele tehdidine karşı başarılı yanıt verilmesi ve Afganistan’daki durumun olduğunu vurguladı.

Türkmenistan’ın Kırgızistan ile ikili ilişkileri geliştirmek ve derinleştirmek istediğini ifade eden Berdimuhamedov, iklim değişikliğinin olumsuz sonuçlarına karşı koyabilmek için Orta Asya’da su kaynaklarının akılcı kullanımına ihtiyaç olduğunu da kaydetti.

Enerji sektöründe ikili iş birliği konularına da değinen Berdimuhamedov, Türkmenistan’ın, Kırgızistan’ın doğal gaz ve elektrik temini konusundaki ihtiyacını karşılamaya, teknik ve organizasyon konularını ele almaya hazır olduğunu ifade etti.

- “Stratejik ortak ve kardeş ülkelerdir”

Cumhurbaşkanı Caparov da konuşmasında, “Kırgızistan ve Türkmenistan yakın dost, stratejik ortak ve kardeş ülkelerdir. Kırgızistan, Türkmenistan’ın başarılarına içtenlikle sevinmektedir.” dedi.

Ülkelerin arasında siyasi çelişkilerin olmadığını belirten Caparov, iki ülkenin ticaret, enerji ve ulaştırma alanında önemli potansiyele sahip olduğunun altını çizdi.

Kırgızistan’da memur sayısı yüzde 30 azaltılacak.

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, bütçede tasarruf sağlamak amacıyla kamuda istihdam edilen memur sayısının yüzde 30 düşürülmesine ilişkin kararnameyi imzaladı.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezinden yapılan açıklamada, Caparov’un, “yürütme ve yönetim organlarının yapısını optimize etmek ve bütçede tasarruf sağlamak için kamuda istihdam edilen memur sayısının yüzde 30 düşürülmesine” ilişkin kararnameyi imzaladığı belirtildi.

İşten çıkarmaların, Cumhurbaşkanlığı idaresi ve idareye bağlı tüm kurumlarda, bakanlıklar, devlet komiteleri, idari birimleri ve valilikleri kapsayacağı kaydedildi.

 

Meclis Başkanlığına, Yüksek Mahkeme, Anayasa Mahkeme, Yargı Dairesi, yerel mahkemelerin yanı sıra yerel yönetimlere de çalışan sayısının yüzde 30 azaltılması tavsiye edildi.

Bakanlar Kuruluna, tasarruf edilen fonların devlet ve belediye çalışanlarının maaşlarının artırılması için kullanılması talimatı verildi.

Caparov’un imzaladığı kararnamenin bugün yürürlüğe girdiği belirtildi.

Milli Savunma Bakanı Akar, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov ile görüştü.

Milli Savunma Bakanı Akar, Kırgızistan Savunma Bakanı Tuğgeneral Taalaybek Omuraliev’in resmî davetlisi olarak geldiği başkent Bişkek’teki temaslarını sürdürüyor.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, ziyaretleri kapsamında, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Caparov tarafından Cumhurbaşkanlığı’nda kabul edildi.

Görüşmede, Akar’ın, Cumhurbaşkanları başkanlığında gerçekleştirilen Türkiye-Kırgızistan Yüksek Düzeyli Strateji İşbirliği Konseyi Toplantısı’nın ikili ilişkilere güçlü bir ivme kazandırdığını ve ileriye dönük bir yol haritasını ortaya koyduğunu; çizilen bu çerçeve kapsamında savunma, güvenlik ve savunma sanayisi konuları dahil, pek çok alanda iş birliğinin derinleştirilmesine yönelik iradeyi ifade ettiği, FETÖ ile mücadelede iş birliğinin önemine vurgu yaptığı öğrenildi.

Milli Savunma Bakanı Akar, Kırgızistan’da

Bakan Akar, resmi ziyarette bulunmak üzere geldiği başkent Bişkek’te, Kırgızistan Savunma Bakanlığını ziyaret etti.

Kırgızistan Savunma Bakanı Tuğgeneral Omuraliev tarafından karşılanan Akar için askeri tören düzenlendi.

İki ülke marşlarının askeri bando tarafından çalınmasıyla başlayan törende, Akar, Şeref Mangası’nı “Salam asker” diyerek selamladı.

Törenin ardından iki bakan önce baş başa görüştü, sonrasında heyetler arası görüşmeye başkanlık etti.

Görüşmelerin başında Akar, ata yurdu Kırgızistan’da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Türkiye ve Kırgızistan arasındaki ortak bağlara vurgu yapan Akar, kardeş ülke olarak nitelendirdiği Kırgızistan’ın bağımsızlığının 30’uncu yılını tebrik etti.

Türkiye’nin geçen 30 yıl içinde Kırgızistan’ın kalkınmasına destek verdiğini, bu desteğini bundan sonra da sürdüreceğini belirten Akar, “Kırgızistan’ın siyasi istikrarı ve toplumsal huzuru her zaman bizim önceliğimizdir. Türkiye olarak kardeş Kırgız halkının huzur, istikrar ve refahına yönelik desteğimizi sürdüreceğiz.” diye konuştu.

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadir Caparov’un Türkiye ziyareti ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesinin ardından birçok alanda iş birliği iradesinin ortaya konulduğunu hatırlatan Akar, “Biz de Cumhurbaşkanlarımızın çizdiği çerçeve doğrultusunda çalışmalarımıza hızla devam edeceğiz.” ifadesini kullandı.

Kırgızistan Savunma Bakanı Tuğgeneral Taalaybek Omuraliev de Akar’ı ülkesinde ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.


Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bayrağı

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, Ticaret Bakanı Muş’u kabul etti.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Ticaret Bakanı Mehmet Muş’u kabul etti.

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, Bakan Muş’u makamında kabul etti.

Tatar, burada yaptığı konuşmada, Bakan Muş’un KKTC mezunu olduğunu, KKTC’yi yakından bildiğini ve bunun da kendileri için memnuniyet verici olduğunu söyledi.

Salgın döneminin atlatılması için ellerinden gelen her şeyi yaptıklarını belirten Tatar, “Pandemi sürecini iyi yönettiğimize inanmaktayım. Bu süre içerisinde her türlü katkıyla bize destek olan Türkiye Cumhuriyeti’ne ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkürlerimi sunmak istiyorum. Önemli olan böyle sıkıntılı zamanlarda Kıbrıs Türk halkının arkasında koskoca, güçlü bir Türkiye’nin desteğini hissetmesidir.” dedi.

Tatar, Maliye Bakanlığı döneminde bu konularla ilgili çok çalışmalara ve icraata imza attığını belirterek KKTC’nin ekonomisinin gelişebilmesi için istikrara ihtiyaçları olduğunu söyledi.

Salgında ekonomik anlamda çok zor bir dönemden geçtiklerini ifade eden Tatar, “Sağlık sistemiyle ilgili yatırımlarla geleceğe özgüvenle bakabiliyoruz. Pandemi sürecini atlattıktan sonra KKTC’nin fevkalade bir yükselişe geçeceğine inanmaktayım.” dedi.

Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına KKTC’ye daha fazla yatırım ve ziyaret yapmaları çağrısında bulundu.

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar: Onları Kıbrıs’ın gerçeklerini görmeye davet ediyorum.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ile görüştü. Cumhurbaşkanı Tatar, AB liderlerine bir çağrıda bulunarak, “Onları bir kez daha Kıbrıs’ın gerçeklerini görmeye davet ediyorum.” dedi.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’in görüşme daveti üzerine Brüksel’e giden KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, dün Guterres ile BM Brüksel Ofisi’nde bir araya geldi. TSİ 12.30 sıralarında başlayan görüşme, yaklaşık yarım saat sürdü. Cumhurbaşkanı Tatar, görüşme sonrası KKTC Belçika Temsilciliği binasında basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Tatar, AB liderlerine çağrı yaparak, “Onları bir kez daha Kıbrıs’ın gerçeklerini görmeye davet ediyorum.” dedi.

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: KKTC’nin eşitliğini korumak noktasında çok büyük bir mücadele veriyoruz

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, BM ile planlanan görüşme öncesi çarpıcı açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs’ta eşitlik temelinde bir anlaşmanın olabilmesi için KKTC’nin eşitliğini koruma noktasında çok büyük bir mücadele verdiklerini vurguladı.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, bugün Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ile görüşmek üzere Brüksel’e doğru yola çıktı. Ercan Havalimanı’nda açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Tatar, Guterres ile yarın sabah bir araya geleceklerini bildirdi. Tatar, “Kıbrıs’ta eşitlik temelinde bir anlaşmanın olabilmesi için eşitliğimizi korumak noktasında çok büyük bir mücadele veriyoruz. BM öncülüğünde 27-29 Nisan’da Cenevre’de düzenlenen gayriresmi Kıbrıs Konferansı’nda benim ortaya koyduğum 6 maddelik önerinin ilk maddesi, Kıbrıs Türk halkının egemen eşitliğinin kabul edilmesi ve uluslararası eşitlik statüsünün sağlanmasıdır.” dedi.


 

DİĞER

Rus mahkemesi Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Çubarov’a 6 yıl hapis cezası verdi.

Rusya’nın yasa dışı ilhak ettiği Kırım’daki Rus Yüksek Mahkemesi, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Rıfat Çubarov’a 2014’te kitlesel ayaklanmalar organize ettiği iddiasıyla 6 yıl hapis cezası verdi.

Kırım Dayanışması Platformundan yapılan açıklamada, duruşmanın gıyaben gerçekleştiği ve mahkemenin Çubarov’a 26 Şubat 2014’te kitlesel ayaklanmaları organize ettiği iddiasıyla 6 sene hapis ve 200 bin ruble (23 bin 278 lira) para cezası verdiği ifade edildi.

- Savunma tarafının kararı temyize götüreceği belirtildi.

Çubarov, Facebook’tan yaptığı paylaşımda, 2014’teki yasa dışı ilhaktan beri Rusya’nın 26 Şubat olaylarında Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü savunmuş kişilerin üzerine gitmeye çalıştığı değerlendirmesinde bulundu.

Verilen cezanın hükümsüz olduğunu aktaran Çubarov, soruşturmayı açanları gelecekte adil bir yargılamanın beklediğini ifade etti.

Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Emine Ceppar da karara ilişkin, Rusya’nın Kırım Tatar Türklerine karşı sahte duruşmalarını uygulamaya devam ettiğini belirtti.

AB, Rusya’nın Rıfat Çubarov’a verdiği cezayı tanımayacak.

Avrupa Birliği, Rusya’nın yasa dışı ilhak ettiği Kırım’daki Rus yüksek mahkemesi tarafından Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Rıfat Çubarov’a verilen 6 yıl hapis cezasını tanımayacağını açıkladı.

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Josep Borrell’in ofisinden yapılan açıklamada, “Ukrayna’ya ait Simferepol’deki sözde Rus mahkemesinin” Çubarov’a 2014’te kitlesel ayaklanmalar organize ettiği iddiasıyla gıyabında 6 yıl hapis cezası verdiği hatırlatıldı.

Açıklamada, “AB, Kırım yarımadasının Rusya tarafından yasa dışı ilhakını tanımamaktadır. Bu nedenle yasa dışı bir mahkemenin verdiği mahkûmiyet kararı da tanınmayacaktır” denildi.

Çubarov hakkındaki mahkumiyet kararının insan hakları ihlali ve Rusya tarafından Kırım Tatar halkına uygulanan eziyetin bir başka örneği olduğu belirtilen açıklamada, Kırım Tatar Milli Meclisi’nin (KTMM) faaliyetlerine uygulanan yasağın derhal kaldırılması gerektiği kaydedildi.

Bosna Hersek’in Ankara Büyükelçisi Alagiç: “Türkiye’nin Balkanlardaki rolü çok önemli”

Bosna Hersek’in Ankara Büyükelçisi Adis Alagiç, Türkiye’nin Balkanlardaki rolünün çok önemli olduğunu belirtti.

Alagiç, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu’nu ziyaret ederek Bosna Hersek’in genel yapısı ve yatırım imkanları hakkında bilgi verdi.

Türkiye ile Bosna Hersek arasındaki ikili ilişkilerin üst düzey olduğuna işaret eden Alagiç, “İki ülke arasındaki dış ticaret hacmi 700 milyon dolar. Bunu 1 milyar dolara çıkarmak için çaba harcıyoruz. Türkiye’nin Balkanlardaki rolü çok önemli. Bosna Hersek, Avrupa’nın kalbinde bir ülke. Nüfusu 3,5 milyon ama buradan 650 milyon nüfusluk bir pazara ulaşılması mümkün. Bosna Hersek stratejik konumu, elverişli ticari alanları, rekabetçi fiyatta nitelikli iş gücü, istikrarlı finansal sistemi, düşük işletme maliyetleri, cazip yatırım lokasyonları bakımından yabancı yatırımcılara önemli avantajlar sunuyor.” ifadesini kullandı.

Otomotiv, metal, tarım, tekstil ve ahşap sanayi alanlarının Bosna Hersek’in geleneksel olarak en güçlü sektörleri olduğunu vurgulayan Alagiç, “Türk girişimcilerle daha çok iş birliği yapmak istiyoruz. Türk firmaların girişimci ruhundan yararlanmak istiyoruz. İnşallah sizlerin de desteğiyle ilişkilerimizi en yakın zamanda daha ileriye taşıyacağız.” dedi.

Gagauz Özerk Yeri Başkanı Vlah, Türkiye’nin desteklerinin bölgenin kalkınmasına katkı sağladığını söyledi.

Gagauz Özerk Yeri Başkanı İrina Vlah, Türkiye’nin bölgede hayata geçirdiği eğitim, sağlık ve altyapı projelerine ilişkin, “Türkiye’nin destekleri, iş ve kalkınma alanında yaptıkları, Gagauz Özerk Yeri’ne çok yardım ediyor.” dedi.

Vlah, Anadolu Ajansının (AA) “Global İletişim Ortağı” olduğu Antalya Diplomasi Forumu (ADF) vesilesiyle bulunduğu Antalya’nın Belek Turizm Merkezi’nde, AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Foruma davet edildiği ve kendisi gibi birçok davetliyle bir araya gelme şansını bulduğu için Türkiye’ye teşekkür eden Vlah, “Bu foruma katılan devletlerin konuşmalarından nasiplenmek istiyoruz.” diye konuştu.

Gagauz Özerk Yeri’nin özerklik elde ettiği günden bu yana, Türkiye’ye, verdiği destekten ötürü minnettar olduklarını dile getiren Vlah, “Türkiye bizim her zaman yanımızdaydı, bize çok yardım ettiler. Gagauz Özerk Yeri’nde ve Moldova’da birçok proje yaptılar. Bu projelerden eğitim alanında ve sağlık alanında yapılan projeler önde geliyor. Gagauz Özerk Yeri’nde kreşler, huzur evleri yaptınız. Gagavuzlar için güzel olanı yapmayı düşündünüz.” dedi.

Vlah, Türkiye’nin bölgede yaptığı su, kanalizasyon ve diğer altyapı projelerine ilişkin de “Halklarımız çok yakındır. Bir dili konuşuruz, birbirimizi anlarız. Türkiye’nin destekleri, iş ve kalkınma alanında yaptıkları, Gagauz Özerk Yeri’ne çok yardım ediyor.” ifadelerini kullandı.

Ukrayna’da Kırım Tatar Milli Bayrak Günü kutlandı.

Ukrayna’nın başkenti Kiev’de 26 Haziran Kırım Tatar Milli Bayrak Günü dolayısıyla etkinlikler düzenlendi.

Kiev’in Kreşatik Caddesi’nde 36 metre boyunda ve 9 metre eninde Kırım Tatar Türklerine ait “Altın Tarak Tamgalı” dev bayrağı taşıyan yüzlerce kişi Bağımsızlık Meydanı’na kadar yürüdü.

Yürüyüş sırasında, “Kırım Ukrayna’dır” ve “Kırım, Vatan, Millet, Bayrak” sloganları atıldı.

Etkinliğin ardından Bağımsızlık Meydanı’nda Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov, “Umma” Ukrayna Müslümanları Dini İdaresi Müftüsü Said İsmailov, Kırım Müslümanları Dini İdaresi Müftüsü Ayder Rüstemov ve pek çok katılımcı değerlendirmelerde bulundu.

Çubarov, 73 sene sonra 26 Haziran 1991’de 2. Kırım Tatar Milli Kurultayı’nın açıldığı günü bayrak günü olarak kutladıklarını anımsattı.

Kırım işgal altında olduğu için böyle etkinliklerin orada yasak olduğunu belirten Çubarov, gerçekleştirilen bu tür organizasyonların önemine değinerek, insanların ruhlarını canlandırdığını kaydetti.

Öte yandan diğer bir etkinlik Ukrayna Dışişleri Bakanlığında düzenlendi. Dışişleri Bakan Yardımcısı Emine Ceppar, Kırım Tatar halkının lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ve Çubarov’un katılımıyla Kırım Tatar Türk bayrağı göndere çekildi.

DEAŞ Kerkük’te elektrik hatlarına saldırı düzenledi.

Kerkük’te Terör Örgütü DEAŞ’ın Yüksek Gerilim Hatlarına Düzenlediği Saldırı Nedeniyle 10 Saati Bulan Elektrik Kesintisi Yaşandı.

 

Kerkük Polis Müdürlüğünden yapılan açıklamada, DEAŞ’lı teröristlerin kentin güneyindeki Avadiye köyü yakınlarında bulunan iki yüksek gerilim hattına yerleştirdikleri bombayı uzaktan kumandayla patlattıkları ifade edildi.

Polisin bölgede geniş çaplı operasyon başlattığı kaydedildi. Kerkük Elektrik Dairesi de söz konusu saldırı nedeniyle Kerkük’te 10 saati bulan elektrik kesintisi yaşandığını belirtti.

Tamamen kullanılamaz hale gelen iki yüksek gerilim hattının onarımı için bölgeye ekip gönderildiği aktarıldı.

Terör örgütü DEAŞ, 2014’te Irak’ın Musul, Salahaddin ve Enbar vilayetlerinin tamamı ile Diyala ve Kerkük illerinin bir kısmını ele geçirmiş, söz konusu bölgeler yıllar içinde örgütten geri alınmıştı.

Dönemin Başbakanı Haydar el-İbadi, 9 Aralık 2017’de DEAŞ’a karşı zafer kazanıldığını duyurmuştu.

Irak’ın DEAŞ’tan temizlenmesinin üzerinden yaklaşık 4 yıl geçmesine rağmen söz konusu vilayetlerin kırsal bölgelerinde örgütün saldırıları sürüyor.

Sivil Havacılık Otoritesi: Kerkük Havaalanı uçuşlara hazır

Sivil Havacılık Otoritesi, Kerkük Sivil Havaalanı’nın Uçuşlara Hazır Hale Getirildiğini Duyurdu.

Sivil Havacılık, Havaalanı’nın işletmeye açılması için tasarım ve haritaların onaylanmasını beklediğini belirtti.

Sivil Havacılık Otoritesi, Kerkük Havaalanı’nın, Irak Sivil Havacılık Otoritesi’nin şartlarına ve tüm uluslararası standartlara uygun olduğunu belirtti.

Havalimanının işletmeye açılması için teknolojiye Üniversitesi’nden tasarım ve haritaların onaylanmasını beklediklerin kaydeden Sivil Havacılık Otoritesi, tüm teknik işlemlerinin tamamlanması durumunda Kerkük Havaalanı’nın uçuşlara hazır olacağını da vurguladı.

İskeçe Müftüsü Ahmet Mete’ye hapis cezası!

Yunanistan’da, Batı Trakya’daki Türk azınlığın haklarının korunması için mücadele eden İskeçe seçilmiş Müftüsü Ahmet Mete, 15 ay hapis cezası aldı. Mete’nin avukatları aracılığıyla kararı temyize götüreceği belirtildi. Konu ile ilgili Kırım Haber Ajansı’na konuşan Dostluk Eşitlik ve Barış (DEB) Partisi Genel Başkanı Çiğdem Asafoğlu, “Verilen hapis cezasının hukuki anlamda hiçbir doğruluğu yok çünkü suç olarak kabul edilen eylem suç niteliği taşımıyor.” dedi.

Selanik Tek Hakimli Asliye Hukuk Mahkemesi, 17 Haziran 2021 Perşembe günü görülen davada, İskeçe seçilmiş Müftüsü Ahmet Mete hakkında 15 ay hapis cezası kararı verdi. Mete, 2016 yılında Gümülcine’de yapılan Dostluk, Eşitlik ve Barış Partisi (DEB) Partisi’nin kongresinde yaptığı konuşmada, dönemin DEB Partisi Başkanı Mustafa Aliçavuş’u, Rauf Denktaş’a benzettiği için halk arasına nifak sokma suretiyle kamu düzenini bozma suçlamasıyla yargılandı. DEB Partisi Genel Başkanı Çiğdem Asafoğlu, Ahmet Mete’ye verilen hapis cezasına ilişkin Kırım Haber Ajansına değerlendirmede bulundu.

- Karara itiraz edildi

Selanik Adliyesinde görülen duruşmada İskeçe Müftüsü Ahmet Mete’yi avukatlar Ahmet Kara ve Yannis Barkas savunurken, dönemin DEB Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ozan Ahmetoğlu ise savunma şahitliği yaptı. Millet Gazetesi’nin aktardığına göre, avukatlar mahkeme kararına itiraz ederek davanın bir üst mahkemeye taşınmasını talep etti.

Rüstem Umerov: “Kırım” serbest ekonomi bölgesinin kaldırılmasına bir adım daha yaklaştık.

Ukrayna Milletvekili, Kırım Tatar Milli Kurultayı delegesi Rüstem Umerov, Ukrayna Parlamentosunun “Kırım” serbest ekonomi bölgesi yasasını kaldırmaya yaklaştığını bildirdi. Umerov, söz konusu yasanın Kırım’da yaşayan Ukrayna vatandaşlarının haklarını ihlal ettiğini vurguladı.

Ukrayna Milletvekili, Kırım Tatar Milli Kurultayı delegesi Rüstem Umerov, Ukrayna Parlamentosu Ekonomik Kalkınma Komitesinin “Kırım” serbest ekonomi bölgesi ile ilgili yasanın kaldırılmasını öngören yasa tasarısına onay verdiğini duyurdu. Sosyal medya üzerinden, dün yaptığı açıklamada, “Kırım serbest ekonomi bölgesi, Kırım’da ikamet eden Ukrayna vatandaşlarına karşı ayrımcılık yapıyor ve işgalci ile imtiyazlı bir çalışma koşulu yaratıyor.” diye vurgulayan Umerov, milletvekillerine parlamento oylamasında yasa tasarısına destek verme çağrısında bulundu.

- “Kırım” serbest ticaret bölgesi

“Kırım” serbest ticaret bölgesi, işgal altında bulunan Ukrayna topraklarında (Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Sivastopol (Akyar) kenti) 12 Ağustos 2014 tarihli 1636-VII sayılı “‘Kırım’ serbest ekonomik bölgesinin oluşturulması ve geçici işgal altında bulunan Ukrayna topraklarında ekonomik faaliyetlerin uygulanmasının özellikleri hakkında” başlıklı yasayla oluşturuldu. 27 Ağustos 2014 tarihinde yürürlüğe giren yasanın 10 yıl yürürlükte kalması öngörülüyor.

- “Yasa oligarklara para aklamaya yardım ediyor”

Bilindiği üzere, Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov, ilgili yasanın yürürlükten kalkması gerektiğini belirtirken, “Kırım” serbest ekonomik bölgesinin bir dizi Ukraynalı oligarka kara para aklama konusunda yardım ettiğini ifade etmişti. Ayrıca Çubarov söz konusu yasanın bir dizi Ukrayna vatandaşının temel haklarını ihlal ettiğini vurguladı.

Çubarov: Kırım Tatar bayrağı, Kırım’ın yerli halkının Rus işgalcilere karşı yürüttüğü mücadelenin bir sembolüdür

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov, 26 Haziran Kırım Tatar Bayrak Günü mesajı yayımladı. KTMM Başkanı, “Kırım’ı Rus işgalcilerden kurtarma ve Kırım üzerindeki Ukrayna devlet egemenliğini geri kazanma anının en kısa zamanda gerçekleşmesi için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz.” dedi.

Bugün Kırım Tatar Milli Bayrak Günü kutlanıyor. Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) ve Dünya Kırım Tatar Kongresi (DQTK) Başkanı Refat Çubarov, Kırım Tatar Bayrak Günü vesilesi ile yayımladığı açıklamada, 1991’de İkinci Kırım Tatar Milli Kurultayı’nın açılış tarihi olan, 26 Haziran tarihinin Kırım Tatar Bayrak Günü olarak kabul edildiğini hatırlattı. Çubarov, 26-30 Haziran 1991 tarihleri arasında gerçekleşen İkinci Kırım Tatar Milli Kurultayı’nın birinci genel kurulunda Kırım Tatar Milli Meclisinin oluşturulduğunu ve Kırım Tatar halkının gelişimi için bir dizi önemli kararının kabul edildiğini de vurguladı.

- Çubarov: Kırım Tatar bayrağı, işgalcilere karşı mücadelenin sembolü

Kırım Tatar bayrağının Kırım’ın yerli halkının Rus işgalcilere karşı yürüttüğü mücadelenin bir sembolü olduğuna dikkat çeken KTMM Başkanı şu ifadeleri kullandı:

“Kırım Tatar Bayrak Günü’nde ve Kırım Tatar  Milli Kurultayı’nın yeniden çalışmaya başlamasının 30. yıl dönümü dolayısıyla, Rus işgali altındaki Kırım’da yaşayan ve Ukrayna’ya sadık kalan Ukrayna vatandaşlarına destek sözleriyle sesleniyoruz.

Onur ve haysiyetlerini koruyarak, inanılmaz derecede zor ve insanlık dışı koşullarda, Kırım Tatar halkının haklarını savunan Kırımlı siyasi tutsaklarının özverisi ile hayranlık ve gurur duyuyoruz.

Kırım’ı Rus işgalcilerden kurtarma ve Kırım üzerindeki Ukrayna devlet egemenliğini geri kazanma anının en kısa zamanda gerçekleşmesi için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz.

Kırım Tatar Milli Meclisi adına, Kırım Tatar halkını, tüm Ukrayna vatandaşlarını Kırım Tatar Milli Kurultayı’nın yeniden çalışmaya başlamasının 30. yıl dönümü ve Kırım Tatar Bayrak Günü’nü kutluyorum.”

Kırım Tatar bayrağı, Ukrayna Dışişleri Bakanlığında göndere çekildi.

26 Haziran Kırım Tatar Bayrak Günü dolayısıyla, Ukrayna Dışişleri Bakanlığı binasının önünde Kırım Tatar bayrağı göndere çekildi. Törene  Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ve Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov katıldılar.

Kırım Tatar Milli Kurultayı’nın 2010 yılında aldığı kararla her yıl 26 Haziran günü, Kırım Tatar Milli Bayrak Günü olarak kutlanıyor. Kırım Tatar Bayrak Günü dolayısıyla Ukrayna Dışişleri Bakanlığı binası önünde Kırım Tatar bayrağını göndere çekme töreni düzenlendi. Törene Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Emine Ceppar, Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov, Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Daimi Temsilci Yardımcısı Tamila Taşeva katıldılar.

Törende konuşan Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, “Bu bayrakla 26 Şubat 2016 tarihinde Kırım Tatarları, Kırım Parlamentosunu Putin’e Kırım’ı Rusya Federasyonu’na bağlama çağrısı yapmayı talep eden şovinistlere karşı koydu. Rusya ertesi gün Kırım’ı işgal etmeseydi, eminim ki, biz tek başımıza Ukrayna egemenliğini ve toprak bütünlüğünü savunmaya başarırdık.” ifadeleri kullandı.

- Ukrayna Dışişleri Bakanlığı: Rusya, Kırım tatarlarının kimliğini yok etmeye çalışıyor

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Kırım Tatar Bayrak Günü vesilesi ile yayımladığı mesajda, uluslararası toplumu Rusya’ya uygulanan siyasi ve diplomatik baskıyı arttırmaya ayrıca işgal altındaki Kırım’da yaşayan Ukrayna vatandaşlarının haklarını korunmasını sağlamaya davet etti.