Aylık Raporlar

...

TÜRK DÜNYASI RAPORU NİSAN 2020

AZERBAYCANAzerbaycan bayrağı

Azerbaycan’da sokağa çıkışlarda SMS ile izin uygulaması başlatıldı

Azerbaycan’da, yeni tip korona virüsünün (Covid-19) yayılmasının önlenmesi amacıyla, sokağa çıkışlarda SMS ile izin alma uygulaması başlatıldı.

Azerbaycan Bakanlar Kurulunun aldığı karar gereği, daha önce ilan edilen karantina rejimi ve sokağa çıkma yasağı uygulaması daha da sertleştirildi.

5 Nisan’da yürürlüğe giren uygulama kapsamında sağlık sorunları, gıda ve ilaç alışverişi ve yakın akrabaların cenaze törenleri için sokağa çıkmak isteyenler belirtilen numaraya SMS göndererek izin isteyecek.

Sağlık sorunları ve alışveriş için dışarıda kalma süresi 2 saat olacak.

Azerbaycan’da korona virüsü affı

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, 176 mahkûmu affetti.

Cumhurbaşkanı Aliyev, yayımladığı genelgede, yeni tip korona virüsü salgını nedeniyle yaşı ve sağlık durumu dolayısıyla özel bakıma muhtaç, yaşı 65’ten büyük bazı mahkûmların ve ailelerinin kendisine yaptığı başvuruları değerlendirdiğini belirtti.

Aliyev, mahkûmların sağlık durumları, mahkûmiyet sürelerindeki hal ve davranışlarını göz önünde bulundurarak af kararını imzaladığını kaydetti.

Azerbaycan’da tıbbî maske üretim fabrikası açıldı

Azerbaycan’da, tıbbî maske üretim fabrikası faaliyete başladı.

Sumqayıt Kimya Sanayi Parkında “Bakü Tekstil Fabrikası” şirketi tarafından kurulan fabrika, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile eşi Mihriban Aliyeva’nın katılımıyla açıldı.

Makinaları Türkiye’den getirilen fabrikada, 30 kişilik 3 vardiyada günlük 120 bin maske üretilecek. Yakında kurulacak ikinci üretim hattıyla günlük kapasite 250 bine çıkacak.

TİKA Azerbaycan’da 2 bin aileye gıda ve temizlik malzemesi dağıttı

Türk İş birliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), Azerbaycan’da yeni tip korona virüsü salgınından olumsuz etkilenen 65 yaş üstü, dar gelirli ve ihtiyaç sahibi 2 bin aileye gıda ve temizlik malzemesi dağıttı.

Salgınla mücadele sürecinde ekonomileri daha da kötüleşen ailelere Türkiye adına destek amacıyla başlatılan proje kapsamında yağ, şeker, tuz, un, makarna, salça, mercimek, pirinç başta olmak üzere temel gıda malzemeleri ile sabun, deterjan, çamaşır suyu, peçete gibi temizlik malzemelerinden oluşan yardım kolileri hazırlatıldı.

Azerbaycan Kızılay’ı ve Gençliğe Yardım Fonu iş birliğinde yürütülen proje kapsamında, özellikle 65 yaş üstü, yalnız yaşayan, emekliler, günlük ve vasıfsız işlerde çalışan dar gelirli kişilerin bulunduğu 2 bin aileye yardım kolisi ulaştırıldı.

Azerbaycan’da, Türkiye’den getirilen cihazlar ile maske üretimi başladı

Azerbaycan’da Türkiye’den getirilerek kurulan tıbbi maske fabrikasında, üretim başladı. Maskeler, 3 vardiyalı olarak hızlı bir şekilde devam ediyor.

Açılışı 6 Nisan 2020’de Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından yapılan fabrikadaki üretimle, ülkede yeni tip korona virüsü nedeniyle yaşanan maske sıkıntısının önüne geçilmesi amaçlanıyor. Sumgayıt Kimya Sanayi Parkında bulunan fabrikada, maske üretimi aralıksız şekilde sürüyor.

Türkiye-Azerbaycan İş Adamları ve Sanayiciler Birliği (TÜİB) Yönetim Kurulu üyesi olan Babayeva, AA muhabirine, Cumhurbaşkanı Aliyev’in korona virüsü ile mücadele çağrısı üzerine kadın girişimci olarak, maske üretim fabrikası oluşturmaya karar verdiğini söyledi.

Babayeva, fabrikanın kurulmasında büyük katkıları olan Türkiye’nin Bakü Büyükelçisi Erkan Özoral’a da teşekkürlerini ileterek, bir hafta sonra yeni üretim hattı kuracaklarını ve üretimi iki katına çıkartacaklarını kaydetti. Ürünlerinin 1 haftada Azerbaycan piyasasında satışa çıkartılacağını ve ülkenin maske ihtiyacının büyük oranda giderileceğini vurgulayan Babayeva, “nano”, “FFP1”, “FFP2”, “FFP3”, “günlük” ve “cerrahi” maske dahil 7 çeşit maske üretmeyi planladıklarını söyledi.

8 Nisan’da Azerbaycan’da korona virüsü vakalarında rekor artış yaşandı

Azerbaycan’da, 105 kişide daha korona virüsü vakası tespit edilmesiyle ülke genelinde vaka sayısı 822’ye yükseldi.

Azerbaycan Bakanlar Kuruluna bağlı Koronavirüs Operasyon Karargâhı tarafından yapılan açıklamada, 105 kişide daha korona virüsü tespit edildiği bildirildi. Açıklamada, 19 kişinin iyileşerek taburcu edildiği belirtildi. Tedavi altına alınan hastalardan 33’ünün durumunun ağır olduğu, diğer kişilerin ise sağlık durumunun stabil olduğu açıklandı.

Son verilerle birlikte, ülkede toplam vaka sayısı 822’ye yükselirken, korona virüsü tespit edilen 8 kişi hayatını kaybetti, 63 kişi ise taburcu oldu. Azerbaycan’da 4 binin üzerinde kişi karantinada tutuluyor ve bugüne kadar 50 binden fazla kişiye korona virüsü testi yapıldı.

Azerbaycan’dan Türkiye’ye doğal gaz ihracatı arttı

Azerbaycan’dan Türkiye’ye yılın ilk çeyreğinde yapılan doğal gaz ihracatı, 2019’un aynı dönemine kıyasla yüzde 23 artış gösterdi.

Azerbaycan Enerji Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, ocak-mart döneminde yurt dışına 3,57 milyar metreküp doğal gaz satıldı.

Söz konusu dönemde, Türkiye’ye geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 23 artışla 2,6 milyar metreküp doğal gaz gönderildi. Azerbaycan, belirtilen tarihlerde Gürcistan’a da 923 milyon metreküp doğal gaz sattı.

17 Nisan’da yapılan açıklamaya göre, Azerbaycan’da karantina rejimi uzatılacak

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, yeni tip korona virüsü salgını ile mücadele için uygulanan karantina rejiminin uzatılacağını açıkladı.

Aliyev, Ekonomi Bakanı Mikayıl Cabbarov ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sahil Babayev ile video konferans yoluyla toplantı düzenledi.

Covid-19’la mücadeleden az kayıpla çıkmak için herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini belirten Aliyev, “Karantina rejimi 20 Nisan’da bitecekti. Fakat uzmanlar bu rejimin uzatılması yönünde hemfikir. Bu, doğru karardır. Halkımızın bu kararı anlayışla karşılayacağından eminim. Bu hepimiz için zorluk oluşturuyor fakat insan sağlığı her şeyden üstündür. Ne kadar gerekiyorsa o kadar dayanmalıyız.” dedi.

Aliyev, karantinanın uzatılmasına ilişkin ayrıntıların yakın zamanda Bakanlar Kuruluna bağlı Covid-19 Karargâhı tarafından açıklanacağını kaydetti.

Azerbaycan’da 24 Mart’ta karantina ilan edilmiş, market ve eczaneler dışında tüm iş yerlerinin faaliyeti durdurulmuştu. 20 Nisan’a kadar şehirlerarası ulaşım durdurulmuş, eğitim kurumları kapatılmıştı.

Ülkenin tüm sınırları kapatılmış, sinemalar, müzeler, tiyatrolar, eğlence merkezleri ve spor salonlarının faaliyetleri askıya alınmış, düğünler yasaklanmıştı.

Tedbirler daha sonra sertleştirilmiş, sokağa çıkışlarda SMS ile izin alma uygulaması getirilmişti.

Azerbaycan ve Ermenistan Dışişleri Bakanları Karabağ sorununu görüştü

Azerbaycan ve Ermenistan Dışişleri Bakanları, Dağlık Karabağ sorununun çözüm süreci için video konferans yöntemiyle bir araya geldi. Görüşmede, korona virüsü salgının bölge üzerindeki etkisi de konuşuldu.

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov ve Ermenistan Dışişleri Bakanı Zohrab Mnatsakanyan, Dağlık Karabağ sorununun çözüm süreci kapsamında video konferans yöntemiyle bir araya geldi. Görüşmeye, Avrupa Güvenlik ve İş birliği Teşkilatı (AGİT) Minsk Grubu eş başkanları Rus İgor Popov, Fransız Stephane Visconti, ABD’li Andrew Schofer ve AGİT Özel Temsilcisi Andrzej Kasprzyk de katıldı.

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, taraflar yeni tip korona virüsünün bölge üzerindeki etkisini ve bölgedeki son gelişmeleri müzakere etti. Küresel sağlık krizinin yaşandığı bir dönemde ateşkese uymanın ve provokasyonlardan kaçınmanın önemine değinilen görüşmede taraftar, temasları sürdürmek ve müzakereleri mümkün olan en kısa sürede devam ettirmek konusunda uzlaştı.


ÖZBEKİSTANÖzbekistan bayrağı - Vikipedi

Özbekistan, korona virüsü nedeniyle Asya Kalkınma Bankasından 1 milyar dolarlık kaynak istedi

Özbekistan hükümeti, korona virüsü salgını nedeniyle Asya Kalkınma Bankasından (ADB) 1 milyar dolar mali kaynak istedi.

Yatırım ve Dış Ticaret Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Başbakan Yardımcısı, Yatırım ve Dış Ticaret Bakanı Serdar Umrzakov, ADB Başkanı Masatsugu Asakava ile yaptığı telefon görüşmesinde, ülkede korona virüsü ile mücadele tedbirleri ve korona virüsü salgınının küresel ve ulusal ekonomiye etkilerini aktardı.

Görüşmede Umrzakov, Özbek hükümetinin korona virüsü salgını nedeniyle ülke bütçesinin desteklenmesi için ADB’den 1 milyar dolar kaynak ayırmasına ilişkin isteğini dile getirdi.

Asakava da bankanın Özbekistan’ı desteklemek için gereken desteği sağlamaya hazır olduğunu, banka tarafından Özbekistan’ın korona virüsü ile mücadele tedbirleri kapsamında tıbbi malzeme ve cihaz ihtiyaçlarının karşılanması için 200 bin dolarlık hibe yardımı ayrılmasının onaylandığını belirtti.

Özbekistan’da koordine merkezi kuruldu

Özbekistan Devleti ihtiyaç duyan ailelere yardım etmek için koordine merkezi kurdu.

Yardım isteyen Özbek vatandaşları yardım hattını 7 gün 24 saat arayıp yardım talebinde bulunabilecekler. Şimdiye kadar 14 bin 261 aileye gerekli gıda ve tıbbi ürünler dağıtıldı.

Özbekistan’da yeni doğal gaz yatağı keşfedildi

Özbekistan’ın kuzeyindeki Üstyurt bölgesinde yeni doğal gaz yatağı bulundu.

Ülkenin milli enerji şirketi Özbekneftgaz’dan yapılan açıklamada, Karakalpakistan’ın Üstyurt bölgesindeki Kuzey Berdak sahasında bulunan kuyuda sondaj çalışmalarının tamamlandığı ve kuyunun günlük 100 bin metreküp doğal gaz üretme kapasitesine sahip olduğunun belirlendiği kaydedildi.

Açıklamada, söz konusu yatakta üretimin başlatılması için yeterli doğal gaz akışının sağlandığına işaret edilirken, keşfedilen yatağın toplam rezervi hakkında bilgi verilmedi.

Yıllık ortalama 60 milyar metreküple dünyanın önemli doğal gaz üreticileri arasında yer alan Özbekistan’ın, yaklaşık 1,1 trilyon metreküp rezervi bulunuyor.

Özbek hükümeti, 2021’e kadar petrol ve doğal gaz sektöründe gerçekleştirilecek 78 proje için toplam 30,4 milyar dolarlık yatırım yapmayı hedefliyor.

15 Nisan itibariyle Özbekistan’da 74 yeni vaka

Özbekistan Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, vaka sayısının 74 artarak 1349’a ulaştığı aktarıldı.

107 kişinin iyileştiği, 4 kişinin öldüğü Özbekistan’da, 82 bin kişi karantinada tutuluyor.

Özbekistan’da toplu iftarlar, ibadetler askıya alındı

Özbekistan’da Ramazan ayı boyunca geleneksel olarak düzenlenen toplu iftarlar, teravih namazları ve diğer toplu ibadetlerin korona virüsü salgını nedeniyle bu yıl gerçekleştirilmeyeceği açıklandı.

Özbekistan Müslümanları İdaresi Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, kitlesel teravih namazları ve iftarlara Ramazan ayı boyunca izin verilmeyecek. Özbekistan Müslümanları İdaresi yaptığı açıklamada alınan karar öncesinde, Kazakistan ve Kırgızistan’da bulunan yetkililer ile görüşüldüğü ve bu ülkelerin ortak bir şekilde benzer önlemler almaya karar verdiği ifade edildi.

Yapılan açıklamaya göre, Özbekistan’da karantina 10 Mayıs’a kadar uzatıldı

Özbekistan hükümeti, 20 Nisan’a kadar geçerli olan karantina uygulamasını 10 Mayıs’a kadar uzattı.

Vaka sayısının 19 artarak 1469’a ulaştığı ülkede, Covid-19 tedavisi gören 38 hasta daha taburcu oldu ve sağlığına kavuşanların sayısı 194’e yükseldi.

Özbekistan’da 4 kişi virüs nedeniyle hayatını kaybederken, 80 bin kişi karantinada tutuluyor.

Özbekistan’da korona virüsü vaka sayısı 2 bini aştı

30 Nisan’da yapılan açıklamaya göre, Özbekistan’da son 24 saatte 62 kişide daha korona virüsü vakası tespit edildi. Son vakalarla birlikte Özbekistan’da toplam korona virüsü vaka sayısı 2 bin 17’ye ulaştı.

Özbekistan Sağlık Bakanlığına göre, ülkede korona virüsünden 100 kişi iyileşti.

Özbekistan’da tüm karantina tedbirleri 10 Mayıs 2020’ye kadar uzatıldı. Ancak önlemlerin ülke genelinde aşamalı olarak azaltılması ise 30 Nisan 2020’de başladı.

Bugüne kadar Özbekistan’da 1096 hasta tamamen iyileşirken, 9 kişi hayatını kaybetti.


KAZAKİSTANKazakistan bayrağı

Kazakistan, petrol üretim tahminlerini düşürdü

Kazakistan Ulusal Ekonomi Bakanı Ruslan Dalenov, petrol fiyatlarındaki düşüş ve yeni tip korona virüsü salgını nedeniyle bu yıla ilişkin petrol üretim tahmininin 86 milyon ton olduğunu bildirdi.

Dalenov, Bakanlar Kurulu toplantısında yaptığı konuşmada, makro ekonomik göstergelerin ve bütçe seçeneklerinin küresel petrol fiyatlarındaki düşüş ve Covid-19 salgını dolayısıyla güncellendiğini ifade etti.

Petrolün varil fiyatının 22 dolar gerilediğine işaret eden Dalenov, nisan-aralık dönemi için ortalama petrol fiyatının 20 dolar, döviz kurunun 440 tenge ve yıllık enflasyon oranının yüzde 9-11 olarak belirlendiğini aktardı.

Kazakistan, Covid-19’un ekonomiye etkisini gidermeyi çabalıyor

Kazakistan, yeni tip korona virüsü salgınının ekonomiye yansımalarını destek maaşları, kredi imtiyazları ve vergi muafiyeti gibi kolaylıklarla gidermeye çalışıyor.

Ülkede salgının yayılmasıyla alınan olağanüstü hâl, karantina önlemleri halkın ve işletmelerin yoğunlaştığı büyük şehirlerde hizmet sektörü ve işletmelerin faaliyetlerinin 13 Nisan’a kadar askıya alınmasına sebep oldu.

Küçük ve orta ölçekli işletmelerin faaliyetlerinin durdurulmasıyla yüz binlerce kişi işsiz kaldı, üretim azaldı.

Salgın ve petrol fiyatlarındaki düşüş Kazakistan’ın makroekonomik göstergelerine ilişkin tahminleri de düşürmesine neden oldu.

Petrol üretim tahmini 4 milyon ton azaltılarak 86 milyon ton olurken, ihracatın 16,3 milyar dolar azalarak 35,1 milyar dolar, ithalatın 7,5 milyar dolar gerileyerek 26,6 milyar dolar olarak gerçekleşmesi bekleniyor.

Ülkenin gayrisafi yurtiçi hasılasında (GSYH) yüzde 0,9 azalış öngörülürken, nominal GSYH’nin ilk tahminden 4,8 trilyon tenge gerileyerek 69,7 trilyon tenge olarak gerçekleşeceği tahmin ediliyor.

Kazakistan, Covid-19 nedeniyle uranyum üretimini azaltacak

Kazakistan, yeni tip korona virüsü nedeniyle yılda yaklaşık 23 bin ton olan uranyum üretimini 4 bin ton azaltacak.

Kazatomprom Ulusal Atom Şirketi’nden yapılan açıklamada, hükümetin salgına karşı kısıtlama tedbirlerini hayata geçirdiği belirtildi.

Bu kapsamda Kazatomprom’a bağlı tüm işletmelerin personel sayısını minimuma indireceği aktarılan açıklamada, ayrıca uranyum üretiminin de azaltılacağı bildirildi.

Açıklamada, “22 bin 800 ton olan yıllık uranyum üretiminin 4 bin ton azalacağı öngörülüyor. Bu durum şirketin 2020 satış hedefiyle ilgili yükümlülüklerini etkilemeyecek.” ifadesi kullanıldı.

Kazakistan, günlük petrol üretimini 390 bin varil azaltacak

Kazakistan, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ile bazı petrol üreticisi ülkeler arasında yapılan anlaşma kapsamında günlük petrol üretimi 390 bin varil azaltacak.

Kazakistan Enerji Bakanlığından yapılan açıklamada, üretim kısıntısı kararının sadece petrol piyasasında değil tüm dünyadaki zor durumdan kaynakladığı aktarıldı.

OPEC anlaşması çerçevesinde 2 aylık süreyle günlük petrol üretimin 390 bin varil azaltılacağı belirtilen açıklamada, “Yeni tip korona virüsü salgını nedeniyle tüm ülkelerde petrole talep düştü. Bu nedenle OPEC’in üretimde toplu bir azaltma önerisi makul ve zamanında yapılmış görünüyor.” ifadesine yer verildi.

Açıklamada, Bakanlık tarafından petrol üretiminin azaltılmasıyla ilgili senaryonun oluşturulduğu da kaydedildi.

Dün, OPEC ve OPEC dışı ham petrol üreticisi ülkeler toplam ham petrol üretimlerini 1 Mayıs’tan 30 Haziran’a kadar günlük 9,7 milyon varil azaltma kararı almıştı.

Bu kapsamda, OPEC üyesi olmayan ve yılda 90 milyon tona yakın petrol üreten Kazakistan, salgın nedeniyle bu yıl petrol üretim hedefini 4 milyon ton azaltarak 86 milyon ton olarak belirlemişti.

Kazakistan’da korona virüsü salgınına karşı olağanüstü hâl uzatıldı

Kazakistan’da korona virüsü salgını nedeniyle ilan edilen olağanüstü hâl, Nisan sonuna kadar uzatıldı.

Ülkede daha önce 15 Nisan 2020 tarihine kadar geçerli olacağı bildirilen olağanüstü hâl ay sonuna kadar uzatıldı. Ülkede uygulanan karantina tedbirleri kapsamında 22 Mart 2020’den itibaren şehirlere tüm ulaşım araçlarıyla yolcu taşımacılığı askıya alınmıştı.

Ülkede başkent Nur Sultan başta olmak üzere, Almatı, Şimkent, Karağandı, Atrav gibi büyükşehirler de karantina altına alınmış durumda. Kazakistan’da son olarak, korona virüsü sebebiyle hayatını kaybedenlerin sayısının 9’a, vaka sayısının ise 802’ye yükseldiği bildirildi.

Kazakistan ekonomisi ilk çeyrekte yüzde 2,7 büyüdü

Kazakistan Başbakanı Askar Mamin, bu yılın ilk çeyreğinde ülke ekonomisinin yüzde 2,7 büyüğünü bildirdi.

Mamin, online yapılan sosyal-ekonomik gelişme ve 2020 Ocak-Mart dönemi bütçesinin değerlendirilmesinin gündem olarak ele alındığı Bakanlar Kurulu toplantısında konuştu.

Bu yılın ocak-mart aylarında gayri safi yurtiçi hasılanın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,7 büyüdüğünü belirten Mamin, “Ana sermayeye yatırım yüzde 5,1 arttı. Döviz rezervleri 30 milyar dolara, Ulusal Fonun sermayesi 57,5 milyar dolara ulaştı.” dedi.

Mamin, ülkenin ana sektörleri olan madencilikte yüzde 5, imalatta yüzde 8,8, inşaat sektörünün yüzde 11,7, makine üretiminde ise yüzde 30,4 büyüme kaydedildiğini aktardı.

Başbakanı Mamin, yeni tip korona virüsü salgınına karşı uygulanan kısıtlamaların mali, ulaştırma ve hizmet sektörlerinde düşüşe neden olduğunu da kaydetti

15 Nisan itibariyle Kazakistan’da 51 yeni vaka

Kazakistan’da vaka sayısı 51 artarak bin 341’e ulaştı, iyileşenlerin sayısı 23 artarak 263 oldu.

Ülkede virüs nedeniyle 16 kişi ölmüştü.

Kazakistan’dan Çin’e protesto notası

Kazakistan Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, Çin’in Astana Büyükelçisi Zhang Xiao”yu bakanlığa çağırarak, kendisine protesto notası verdi. Verilen notanın nedeninin, Çin’deki bir sitede yayımlanan “Kazakistan neden Çin’e geri dönmek istiyor?” isimli skandal bir makale olduğu öğrenildi.

Çin’in başkent Astana’da bulunan büyükelçisiyle yapılan toplantıda, “www.sohu.com” isimli sitede “Kazakistan neden Çin’e geri dönmeye çalışıyor” başlıklı yazının kınandığı bildirildi.

Öte yandan, Kazakistan’ın Pekin Büyükelçiliği de Çin Halk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığına konuya ilişkin izahat istenen bir not gönderildiği öğrenildi.

Kazakistan’da Türk Dünyası Bilim Akademileri Birliği toplantısı

Kazakistan’ın başkenti Nur Sultan’da Türk Cumhuriyetlerinde yeni tip korona virüsü salgınının ele alındığı Türk Dünyası Bilim Akademileri Birliği (TDBAB) 4’üncü Olağanüstü Toplantısı yapıldı.

Uluslararası Türk Akademisinin (TWESCO) inisiyatifiyle video konferans yöntemiyle düzenlenen toplantıya, TWESCO Başkanı Darhan Kıdırali, Kazakistan Bilimler Akademisi Başkanı Murat Jurinov, Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Kırgızistan Bilimler Akademisi Başkanı Murat Djumatayev, Azerbaycan Bilimler Akademisi Başkan Yardımcısı İsa Gabibbeyli, Özbekistan Bilimler Akademisi Başkan Yardımcısı Bahrom Abduhalimov, Tataristan Bilimler Akademisi Başkanı Myakzyum Salahov ve Başkürdistan Bilimler Akademisi Başkanı Alfis Gayazov katıldı.

Özbekistan’ın ilk kez katıldığı toplantıda, Türk Cumhuriyetlerinde bilim alanının mevcut durumun ve iş birliği ile Covid-19’a karşı önlemler ele alındı.

Kazakistan Bilimler Akademisi Başkanı Jurinov, toplantıda yaptığı konuşmada, ülkesinde zamanında alınan karantina tedbirlerinin salgının yayılmasını önlediğini belirtti.

Yerel viroloji ve biyoteknoloji merkezlerinde Covid-19 testlerinin geliştirildiğini dile getiren Jurinov, “Uzmanlar şu an salgının aşısı üzerinde çalışıyor.” dedi.

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Şeker de Türkiye’de pandemi sürecinde tıp, ekonomi, turizm ve diğer alanlarda yapılan çalışmalar ile alınan önlemler hakkında bilgi verdi.

Azerbaycan Bilimler Akademisi Başkanı Gabibbeyli de hükümetin ülkeyi bu trajediden mümkün olduğunca az kayıpla çıkarmak için her türlü çaba gösterdiğini ifade etti.

Kırgızistan Bilimler Akademisi Başkanı Djumatayev de salgınla etkili şekilde mücadelenin bölge ülkeleri arasında koordineli ve yakın iş birliğini gerektirdiğini söyledi.

TWESCO Başkanı Kıdırali, salgınla ortak mücadelenin önemini vurgulayarak “Covid-19’la ilgili mücadelede kurum ve enstitüler güçlerini birleştirirse günün en önemli konusu olan insan sağlığıyla ilgili önemli gelişmeler yaşanabilir.” dedi.

Toplantının sonunda ortak deklarasyon kabul edilirken, TDBAB dönem başkanlığı Azerbaycan’dan Kırgızistan’a geçti.

Kazakistan’da hayat normale dönüyor

Nur Sultan Vali Yardımcısı Bahtiyar Maken, konuyla ilgili açıklama yaptı.

Kazakistan’da 27 Nisan 00.00’dan itibaren ulaştırma, depolama, tarım, otomobil, inşaat ve finans alanında faaliyet gösteren işletmeler kurallara sıkı şekilde uyulması şartıyla çalışmaya başladı

Nur Sultan Vali Yardımcısı Bahtiyar Maken, söz konusu işletmelerin faaliyetine izin verilmesiyle şehirde 65 bin kişinin işe başladığını söyledi.

Maken, vatandaşların saat 06.00 ila 20.00 arası evlerin bahçelerinde gezebileceğini ve özel araçlarıyla karantina bölgesi sınırlarındaki yazlıklarına gidebileceklerini söyledi.

Nur Sultan’da toplam 599 vakanın tespit edildiğini dile getiren Maken, “Vaka artışı yüzde 9 oldu. 214 kişi iyileşirken, 302 hastanın tedavisi sürüyor.” dedi.

Maken, şehirde 2 bin 832 konutun girişlerinde ve bahçelerinde kapsamlı dezenfeksiyonun yapıldığını dile getirdi.

Kazakistan’da şimdiye kadar Covid-19’dan 725 kişi iyileşmiş, 25 kişi hayatını kaybetmişti.

Kazakistan’da Bilge Tonyukuk Etkinliği

Kazakistan’ın başkenti Nur Sultan’da video konferans sistemiyle Bilge Tonyukuk Abidesinin Dikilişinin 1300. Yıl dönümü dolayısıyla çeşitli etkinlikler yapılıyor.

Uluslararası Türk Akademisinin (TWESCO) inisiyatifiyle gerçekleştirilen “Büyük bozkır uygarlığı: Tonyukuk mirası ve modern Türk dünyası” temalı etkinliğe Türkiye’nin UNESCO Daimi Temsilcisi ve Örgütün 40. Dönem Genel Konferans Başkanı Ahmet Altay Cengizer, Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi (TÜRKPA) Genel Sekreteri Altınbek Mamayusupov, Uluslararası Türk Kültürü ve Mirası Vakfı Başkanı Günay Efendiyeva ve Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı Genel Sekreter Yardımcısı Bilal Çakıcı’nın yanı sıra Türk dünyasından bilim adamları katıldı.

Cengizer, yaptığı konuşmada, güçlenmenin ve barışın temellerini yerine getirmenin Tonyukuk’un ana mesajlarından olduğunu belirterek, “Bu, devlet felsefemizin bugün de devam eden ortak ana yönüdür fakat birlik, beraberlik gibi başka mesajlar da var.” dedi.

Türk kuruluşlarının UNESCO’yu bir antropoloji fakültesi olarak görmemeleri gerektiğini söyleyen Cengizer, “UNESCO’da anlatılmamış hikayelerimizi anlatmalıyız. Aramızda her ailede olduğu gibi ufak tefek anlaşmazlıklar olabilir fakat UNESCO bunları aşmak için de bir fırsat olarak değerlendirilebilir.” diye konuştu.

Kazakistan ve Aselsan arasında önemli anlaşma

Türk savunma sanayisi şirketi ASELSAN ile Kazakistan yönetimi arasında, uzaktan komutalı “SARP DUAL” silah sistemlerine ilişkin sözleşmeye imza atıldı.

Şirketten yapılan yazılı açıklamaya göre, çeşitli kara ve deniz platformlarında kullanılabilen farklı konfigürasyon ve kalibrelerde geliştirilen uzaktan komutalı silah sistemleri 20 farklı ülkenin envanterinde yer alıyor.

ASELSAN ve Kazakistan’daki iştiraki Kazakhstan ASELSAN Engineering (KAE), Kazakistan’ın askeri ve sivil alanlardaki ihtiyaçlarının azami düzeyde karşılanması amacıyla üretim kapasitesini artırmayı hedefliyor. Bu kapsamda ASELSAN, Kazakistan’ın ihtiyacı kapsamında SARP DUAL Uzaktan Komutalı Silah Sistemi’ne yönelik yeni bir sözleşme imzaladı.

ASELSAN sosyal medya hesabında da konuya dair bir paylaşımda bulundu. Paylaşımda, “Faaliyet yürüttüğü pazarlarda yerelleşme çalışmalarını da hızla sürdüren ASELSAN, dost ve müttefik ülke Kazakistan’ın ihtiyacı kapsamında SARP DUAL Uzaktan Komutalı Silah Sistemi’ne yönelik yeni bir sözleşme imzaladı.” ifadeleri kullanıldı.

Kazakistan’da iki haftada korona virüsü hastanesi inşa edildi

Kazakistan’ın başkenti Nur Sultan’da korona virüs hastalarının tedavisi için 13 günde geçici hastane inşa edildi.

Çin’in Vuhan kentinden dünyaya yayıldığı düşünülen korona virüsü nedeniyle Kazakistan’da 19 kişi hayatını kaybetti. Ülkede vaka sayısının ise 2 bin 47’ye ulaştığı belirtilirken, korona virüsü hastalarının tedavisi için 13 günde 200 yatak kapasiteli geçici hastane inşa edildi.

Kazakistan Olağanüstü Hal Devlet Komisyonu, korona virüsü ile mücadele kapsamında Nur Sultan, Almatı ve Şimkent’te hastane kurulmasına karar verdi. Başkentte inşası tamamlanan enfeksiyon hastanesi korona virüsü hastalarını tedavi edecek. Hastanenin Dünya Sağlık Örgütü’nün korona virüsü ile mücadele standartlarına uygun inşa edildiği belirtildi.

Kazakistan’da 14 milyar dolarlık destek paketi

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, yeni tip korona virüsü salgınından zarar gören kişilere ve iş dünyasına sağlanan destek paketinin yaklaşık 6 trilyon tenge (yaklaşık 14 milyar dolar) olduğunu bildirdi.

Tokayev, yayımladığı halka hitabında, ülkenin 16 Mart 2020’ten bu yana olağanüstü hâl (OHAL) rejiminde yaşadığını belirterek, “Bu dönem çoğu vatandaşımız için zor oldu. Kimilerinin geliri düştü, kimileri işsiz kaldı, kimileri de hayat planını değiştirmek zorunda kaldı.” ifadesini kullandı. Zor günlerde kimsenin sorunlarıyla baş başa kalamayacağına işaret eden Tokayev, daha önceden duyurduğu destek paketleri kapsamında 4 milyon 250 bin kişiye mali destek verildiğini aktardı.

Kişilere ve iş dünyasına sağlanan destek paketinin yaklaşık 6 trilyon tenge (yaklaşık 14 milyar dolar) olduğunu bildiren Tokayev, kriz sonrası sağlık alanının geliştirilmesine öncelik vereceklerini vurguladı. Tokayev, “Genel olarak şimdiden kriz sonrası döneme hazırlanmalıyız. Milli Banka, 11 Mayıs’a kadar daha çok zarar gören alanları destek dahil ekonomik büyümenin iyileştirilmesiyle ilgili kapsamlı planı hazırlayacak. Ülkemiz gelişmenin yeni kaliteli aşamasına geçiyor. Aslında yeni gerçeklikte yaşayacağız.” diye bildirdi.

Kazakistan’a vizesiz giriş durduruldu

Kazakistan Hükümeti’nin 17 Nisan 2020 tarihli ve 220 sayılı kararı gereği, Kazakistan’ın vizesiz giriş hakkı tanıdığı Türkiye Cumhuriyeti dâhil diğer tüm ülkelerin vatandaşlarının Kazakistan’a vizesiz girişi 1 Kasım 2020 tarihine kadar durduruldu.

Karar, 17 Nisan 2020 tarihinde yürürlüğe girdi.

30 Nisan itibariyle Kazakistan’da vaka sayısı 3 bin 356’ya çıktı

Kazakistan Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, Covid-19 vaka sayısının 151 artarak 3 bin 356’ya, iyileşenlerin sayısının 39 artarak 858’e yükseldiği belirtildi.

Başkent Nur Sultan’ın Sağlık İdaresi Başkanı Saule Kisikova, şehirde virüs tespit edilen toplam 631 hastanın yüzde 36’sının iyileştiğini, 395 kişinin tedavisinin sürdüğünü belirtti.

Vakalardan yüzde 55’inin kadın yüzde 45’inin erkek olduğunu belirten Kisikova, 2 bin 724 kişinin ev, 1165 kişinin hastanede karantinada olduğunu söyledi.

Ülkede şimdiye kadar salgından 25 kişi hayatını kaybetmişti.

Kazakistan’ın dış borcu 156,8 milyar dolara geriledi

Kazakistan’ın dış borcu, geçen yıl 2018’e göre yüzde 1,3 azalarak 156,8 milyar dolara düştü.

Milli Banka’dan yapılan açıklamada, 1 Ocak 2019 itibarıyla 158,8 milyar dolar olan dış borcun 1 Ocak 2020’de yüzde 1,3 azalarak 156,8 milyar dolar olduğu belirtildi.

Dış borçtaki düşüşün, göreceli parametrelerin iyileşmesi sayesinde gerçekleştiği kaydedilen açıklamada, “Dış borcun 2019 sonunda GSYH’ye oranı yüzde 87,4 oldu.” denildi.


KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİKuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bayrağı

KKTC’de karantinadaki son turist kafilesi de ülkelerine gönderildi

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) yeni tip korona virüsü salgını sebebiyle karantinada tutulan son turist kafilesi de ülkelerine gönderildi.

KKTC Turizm ve Çevre Bakanı Ünal Üstel, Bayrak Radyo ve Televizyonuna (BRT) yaptığı açıklamada ülkede daha önce Covid-19 sebebiyle tedavi gören ve 14 günlük karantina süreleri sona eren 28 Alman turistin, sabaha karşı ülkelerine uğurlandığını kaydetti.

Ercan Havalimanı’ndan ayrılan Alman kafilesine kolonya dağıttıklarını belirten Üstel, turistlerin gelecek yıllarda tekrar KKTC’ye geleceklerini ümit ettiklerini söyledi.

Üstel, vefat eden iki Alman turistten ötürü de duyduğu üzüntüyü dile getirdi.

KKTC’de 06.04.2020 tarihi itibariyle ilçeler arası seyahate kısıtlama getirildi

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) hükümeti, yeni tip korona virüsü tedbirleri kapsamında, ilçeler arasında seyahate kısıtlama getirdi.

Başbakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Bakanlar Kurulunun ilçeler arası seyahatler için, zorunlu hizmetlerde çalışanlar ve görevli özel sektör çalışanları hariç, kısıtlama kararı aldığı belirtildi.

Açıklamada, 22 Mart tarihinde alınan 14 günlük kısmi sokağa çıkma yasağı emirnamesinin pazar gece sona ereceği hatırlatılarak yeni bir emirname yayımlandığı bildirildi.

Yeni emirnameye göre, 6 Nisan 2020 saat 00.00’dan itibaren 10 Nisan 2020’ye kadar ilçeler arası geçiş olmayacak şekilde kısmi sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

KKTC, 11 Nisan itibariyle vatandaşları haricindekilere 30 Nisan’a kadar sınır kapılarını kapattı

KKTC hükümeti, yeni tip korona virüsü tedbirleri kapsamında tüm kara ve hava sınır kapılarının 30 Nisan’a kadar KKTC vatandaşı olmayanlara kapatılmasına karar verdi.

Başbakanlık Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, Bakanlar Kurulunda alınan kararlara yer verildi.

Bakanlar Kurulu, tüm kara ve hava sınır kapılarının, KKTC vatandaşları ve KKTC vatandaşlarının eş ve çocukları hariç tüm diğer ülke vatandaşlarının girişine 30 Nisan’a kadar kapatılması yönünde karar aldı.

KKTC, 11 Nisan tarihinde alınan kararla BM askerleri ve diplomatların ülkeye girişlerini durdurdu

KKTC Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, yeni tip korona virüsü (Covid-19) önlemleri kapsamında Kıbrıs Rum kesiminden gelecek diplomat, Birleşmiş Milletler (BM) askerleri ve diğer uluslararası örgütlerde görev yapan personelin KKTC’ye girişlerini bir hafta durdurma kararı aldıklarını duyurdu.

Karara ilişkin Facebook hesabından bir açıklama yapan Özersay, BM ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nde (GKRY) bulunan diplomatik misyonlara notalar gönderdiklerini ve buna göre 12 Nisan’dan itibaren bir hafta boyunca ülkeye gelişleri askıya aldıklarını ifade etti.

Özersay, GKRY’deki büyükelçilik ve benzeri temsilciliklerde görevli diplomatların, BM, Avrupa Birliği ve diğer uluslararası örgütlerin personeli ile BM askerlerinin KKTC’ye girişlerinin durdurulacağını kaydetti.

Bakan Özersay, KKTC’de bulunan BM askeri kamplarından GKRY’ye geçişlerin mümkün olacağının altını çizdi. Özersay, ülkedeki Maronit ve Kıbrıslı Rumlara, GKRY’den gönderilen yardım ve diğer tıbbi malzemenin KKTC’de bulunan BM temsilcisi gözetiminde, KKTC yetkililerince ulaştırılacağını vurguladı.

Bakan Özersay, “Dünyada ve ülkemizde devam eden korona virüsü salgınına karşı mücadeleyle ilgili olabilecek geçişler söz konusu olacaksa bunun önceden Başbakan Yardımcılığı ve Dışişleri Bakanlığından izin alınması şartına bağlı olacağı bildirilmiştir.” bilgisini paylaştı.

28 Nisan’da yapılan açıklamada KKTC’de 11 gündür Covid-19 vakası görülmediği bildirildi

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde, son 24 saatte 372 test yapılırken Covid-19 vakasına rastlanmadı.

Sağlık Bakanı Ali Pilli, KKTC Cumhuriyet Meclisi’nde Covid-19’a ilişkin son verileri paylaştı.Pilli, son 24 saatte 372 test yapıldığını ve yeni Covid-19 vakasına rastlanmadığını söyledi.

KKTC’de ilk Covid-19 vakası 10 Mart’ta bir Alman turistte görülürken, bugüne dek virüs sebebiyle 4 kişi yaşamını yitirdi.

KKTC’de 4 Mayıs’tan itibaren bazı iş yerleri açılacak

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde 4 Mayıs’tan itibaren bazı iş yerlerinin belirli şartlara göre açılmasına kararı verildi.

Bakanlar Kurulunda, yeni tip korona virüsü tedbirleri kapsamında alınan tedbirleri Başbakan Yardımcısı, Dışişleri Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Kudret Özersay açıkladı.

Özersay, 4 Mayıs itibariyle gündüzleri uygulanan kısmi sokağa çıkma yasağının kalkacağını, akşam 21.00-06.00 arası uygulanan tam sokağa çıkma yasağının ise 15 Mayıs’a kadar devam edeceğini belirtti.

Sözcü Özersay, kara, deniz ve hava sınır kapılarından sadece KKTC vatandaşları, eş ve çocuklarının girebileceğine ilişkin kararın da 15 Mayıs’a kadar uzatıldığını söyledi.

Okul, kreş, dershane ve etüt merkezi gibi yerlerin kapalı kalma süresi de 15 Mayıs’a kadar uzatıldı.

Şehirlerarası seyahat kısıtlamasının 4 Mayıs sabah 06:00’dan itibaren kaldırılacağını ifade eden Özersay, “10 Mayıs’tan sonra sadece pazar günleri, gündüzleri kısmi sokağa çıkma yasağı uygulanacak. Sadece market, eczane ve benzinciden mal ve hizmet almak için sokağa çıkılabilecek.” dedi.

- Toplu etkinlikler 15 Mayıs’a kadar yapılmayacak

Özersay, 4 Mayıs’tan itibaren eczaneler ve bankaların normal çalışma saatlerine döneceğini fakat düğün, sinema, spor müsabakaları ve tüm toplu etkinliklerin 15 Mayıs’a kadar yapılamayacağını bildirdi.

Sözcü, 15 Mayıs’a kadar kamuda normal çalışma düzenine geçilmeyeceğini ifade etti.

- Bazı iş yerleri açılacak

Toplu ibadetlerin de ramazan boyunca yapılamayacağını dile getiren Özersay, turizm sektörü, konaklama, otel, casino, eğlence yerleri, spor faaliyetleri yapılan yerler ile berberler, kuaförler, güzellik salonları ve pazar yerlerinin 15 Mayıs’a kadar kapalı olacağını söyledi.

Özersay, yukarıda sayılan sektör ve iş yerleri dışındaki tüm işletmelerin 4 Mayıs’tan itibaren açılabileceğini kaydederek, “Restoranlar, pastaneler, kafeler ve büfeler, Sağlık Bakanlığı ile istişare ederek, çalışanlarına gerekli testleri yaptırmaları kaydıyla, 11 Mayıs itibariyle paket servis ve yerinden gidip alma hizmetini başlatabilecekler. Yani kısmi bir açılma olacak.” diye konuştu.

Öte yandan Özersay, şartlara göre açık ve kapalı olacak yerler ile ilgili kararların revize edilebileceğine dikkati çekti.


KIRGIZİSTANKırgızistan bayrağı

Kırgızistan’da 03 Nisan 2020 tarihinde Covid-19 nedeniyle ilk ölüm gerçekleşti

Kırgızistan’da, yeni tip korona virüsüten ilk ölümün gerçekleştiği bildirildi.

Salgınla Mücadele Karargahı’ndan yapılan açıklamada, yurt dışından gelen ve yeni tip korona virüsü testinin pozitif olduğu belirlenen 61 yaşındaki erkeğin, tedavi gördüğü Oş bölgesi Nookat ilçesindeki hastanede yaşamını yitirdiği kaydedildi.

Açıklamada, ölen kişinin daha önce kronik hastalıkları bulunduğu ifade edildi.

Kırgızistan’da “7 Nisan Halk Devrimi” kurbanları anıldı

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov, ülkede 2010’daki halk devrimi sırasında güvenlik güçlerinin açtığı ateş sonucu yaşamını yitirenleri mezarı başında andı.

Yeni tip korona virüsü salgını önlemleri kapsamında halkın katılamadığı Ata-Beyit Anıt Mezarlığı’nda düzenlenen resmî törende, 7 Nisan 2010 Halk Devrimi’nde yaşamını yitirenlerin kabirlerine çelenk ve çiçekler konuldu.

Kırgızistan’da 7 Nisan 2010’da demokratikleşme ve çeşitli sosyal taleplerle başlayan yönetim karşıtı olayların sonunda iktidar devrilmiş, güvenlik güçlerinin muhalefet taraftarlarına açtığı ateş sonucu 100’e yakın kişi yaşamını yitirmişti.

Dönemin Devlet Başkanı Kurmanbak Bakiyev ülkeden kaçarak Belarus’a sığınmıştı.

Kırgızistan Sağlık Bakanı ve Başbakan Yardımcısı 01.04.2020 tarihi itibariyle görevden alındı

Kırgızistan’da korona virüsü salgınının yayılmasını engellemek için zamanında tedbir almadıkları gerekçesiyle Sağlık Bakanı Kosmosbek Çolponbayev ve Başbakan Yardımcısı Altınay Ömürbekova görevden alındı.

Kırgızistan Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezinden yapılan açıklamada, Devlet Başkanı Sooronbay Ceenbekov’un, Başbakan Yardımcısı Altınay Ömürbekova ile Sağlık Bakanı Kosmosbek Çolponbayev’in görevden alınmasına ilişkin kararnameyi imzaladığı belirtildi.

Altınay Ömürbekova ile Kosmosbek Çolponbayev, 20 Nisan 2018’de Başbakan Yardımcısı ve Sağlık Bakanı olarak atanmıştı.

Korona virüsü vaka sayısının 111’e ulaştığı Kırgızistan’da 3 hasta tedavi görerek hastaneden taburcu edildi.

TİKA’dan Kırgızistan’da gıda yardımı

Türk İş birliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), ihtiyaç sahibi Kırgızlara dağıtılmak üzere gıda yardımında bulundu.

TİKA Bişkek Program Koordinatörlüğü, makarna, ayçiçek yağı, pirinç, salça, süt tozu, çay ve şeker gibi temel gıda maddelerinden oluşan 400 yardım kolisini muhtaç ailelere dağıtılmak üzere Kırgız Kızılayına teslim etti.

Kırgız Kızılayının çalışanları ve gönüllüleri için de tulum, gözlük, eldiven ve dezenfektandan oluşan koruyucu hijyen malzemesi desteğinde bulunuldu.

TİKA’nın yardımını teslim alan Kırgız Kızılayı Başkan Yardımcısı Çingiz Jakıpov, Türk halkına ve TİKA’ya minnettar olduklarını belirtti.

Program Koordinatörü Ali Muslu da Türkiye’nin yeni tip korona virüsü (Covid-19) salgınıyla mücadelesini vermekle birlikte kardeş ve dost ülkelere yardım elini uzattığını vurguladı.

Muslu, “TİKA olarak, Covid-19 ile mücadele kapsamında insani yardımları sağlıyoruz. Kırgızistan’da olağanüstü hâl ve sokağa çıkma yasağı var. Dolayısıyla ihtiyaç sahibi ve sürekli yardıma ihtiyaç duyan dul kadınlara, engellilere 400 gıda yardımı ve kişisel korunmaya yönelik malzemeleri dağıtılmak üzere Kırgız Kızılayına teslim ettik.” diye konuştu.

Olağanüstü hâl ve 20.00- 07.00 saatlerinde sokağa çıkma yasağı uygulanan Kırgızistan’da Covid-19 vaka sayısı 419’a çıkarken, 67’si iyileşti ve 5 kişi yaşamını yitirdi.

15 Nisan itibariyle Kırgızistan’da 17 yeni vaka

Kırgızistan Sağlık Bakan Yardımcısı Nurbolot Üsenbayev, vaka sayısının 17 artarak 466’ya, iyileşenlerin sayısının 91’e yükseldiğini bildirdi.

Ülkede salgın nedeniyle 5 kişi yaşamını yitirmişti.

Kırgızistan’dan Çin’e “özel” sınır kapısı uygulaması

Kırgızistan ile Çin arasındaki 2 kara sınır kapısından birisi olan İrkeştam Sınır Kapısı, sadece iki ülkenin yük taşımacılığına özel olarak yeniden açıldı.

Kırgızistan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Çin Halk Cumhuriyeti ile yapılan müzakerelerin sonucu korona virüsü sebebiyle kapalı olan İrkeştam sınır kontrol noktası, sadece iki ülkenin yük taşımacılığı için açıldı.

Dünyada Çin’e kendi bütçesi oranında en çok borcu olan ülkelerden biri olan Kırgızistan’ın Çin’e olan dış borcu milli gelirinin yüzde 30’u oranında olduğu biliniyor. Borç tuzağına düşürdüğü ülkelerde stratejik limanları, üsleri kendi ipoteğine geçiren Çin, bu ülkelerde önemli bir politik baskı uyguluyor.

Kırgızistan’ın kuzeyinde yer alan Çin ile Torugart Sınır Kapısı’nın açılması konusu ise bölgedeki epidemiyolojik duruma göre sonuçlanacak.

Kırgızistan’da 23 Nisan Coşkusu

Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi’nde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışının 100’üncü yıl dönümü ile 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı coşkuyla kutlandı.

Rektörlük tarafından üniversite lojmanlarında düzenlenen bayram kutlamasına çocuklar yeni tip korona virüsü tedbirleri nedeniyle evlerinin camlarından katıldı.

6. sınıf öğrencisi Eylül Ebru Dönmez tarafından sunulan kutlama programı, İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Ardından çocuklar hep birlikte 23 Nisan Şarkısı’nı söyledi. Camlardan bayram şiirlerinin okunmasıyla devam eden 23 Nisan kutlamasında, ‘rektör dede’leri çocuklara Türkiye’den gönderdiği mesajla hitap etti.

Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sebahattin Balcı, mesajında şu ifadeleri kullandı:

“Sevgili çocuklar, kıymetli torunlarım, anneler, babalar; bugün Türkiye Büyük Millet Meclisi’mizin kuruluşunun 100’üncü yılını büyük bir sevinçle, iftiharla ve mutlulukla kutladığımız 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı beraber idrak etmekten derin bir mutluluk duymaktayım. Büyük Atatürk, Devletimizin ebediyete taşınmasında en önemli güç olan çocuklarımıza yönelmiş ve büyük istiklal mücadelesini başarıyla tamamlayan Türkiye Büyük Millet Meclisi’mizin kuruluş tarihi olan 23 Nisan 1920 tarihini milli hakimiyet ve çocuk bayramı olarak ilan ederek çocuklarımıza hediye etmiştir.

Dünya tarihinde çocuklarına bayram hediye eden herhalde ondan evvel hiçbir lider çıkmamıştır. Gelecek sizlerle olacaktır, gelecek sizin elinizdedir. Biz size çok güveniyoruz. Geleceğimiz aydınlık olsun! Türkiye Cumhuriyeti Devletimiz ilelebet payidar olsun! Bayramımız kutlu olsun!”

Kutlama programı kapsamında Rektör Balcı’nın bayram hediyeleri çocuklara evlerinin kapılarından verildi. Program, çocukların 23 Nisan şarkılarına camlardan bayraklarıyla eşlik etmesiyle sona erdi.

Kırgızistan’da korona virüsü vaka sayısı 746’ya yükseldi

30 Nisan’da yapılan açıklamada Kırgızistan’da son 24 saatte 19 kişide daha korona virüsü tespit edildiği ve toplam vaka sayısı 746’ya yükseldiği belirtildi. Ülkede 195 sağlık çalışanında da korona virüsü görüldüğü açıklandı.

Kırgızistan Halk Sağlığı Müdürü Aynura Akmatova, ülkede son bir gün içerisinde yeni tip korona virüsü kaynaklı vaka sayısının 746’ya ulaştığını açıkladı. Ülkede 276 hasta korona virüsü tedavisi görüyor. Durumu ağır 12 hastanın 6’sının yoğun bakımda tedavi gördüğü kaydedildi. Akmatova, son bir günde kaydedilen yeni vakaların 4’ünün sağlık çalışanlarında görüldüğünü ifade etti. Halk Sağlığı Müdürü, hastalığa yakalanan 195 sağlık personelinden 105’inin taburcu olduğunu aktardı. Akmatova son 24 saatte korona virüsü teşhisi konulan 25 vatandaşın ise iyileşerek taburcu edildiğini belirtti.

Korona virüsünün ilk olarak 18 Mart’ta tespit edildiği Kırgızistan’da toplam 462 kişi bu hastalığı yendi, 8 kişi de yaşamını yitirdi.


TÜRKMENİSTANTürkmenistan bayrağı

Türkmenistan’da bankalardan döviz çekimi yasaklandı

Türkmenistan’da korona virüsü ve düşen enerji fiyatları sonrasında ekonomik çöküşü engellemek için döviz çekimi yasaklandı.

Banka yetkilileri basına anonim olarak verdikleri demeçlerde Türkmenistan Merkez Bankası’ndan konuya dair sözlü bir emir aldıklarını belirttiler. Buna göre döviz hesabı olanların sadece Türkmen manatı şeklinde paralarını çekebilecekleri açıklandı. Ayrıca maaşını döviz şeklinde alan ve uluslararası kurumlarda çalışanlar da sadece manat şeklinde paralarını alabilecek.

Türkmenistan korona virüsü için test kiti ve ilaç aldı

Türkmenistan, Rusya’dan test sistemleri ve antiviral ilaç satın aldı.

Türkmenistan’da yayın yapan yarı resmi internet sitesinde yar alan habere göre, Türkmenistan Rusya’dan test sistemleri ile antiviral ilaç satın aldı. Ayrıca Rusya’nın Korona virüsü ile mücadelede Bağımsız Devletler Topluluğu ülkeleriyle yaptığı işbirliği çerçevesinde, Rus doktorların, COVİD-19 enfeksiyonunu teşhis ve tedavi etme konusunda Türkmenistan ile deneyimlerini paylaştıkları ve ilaç, kişisel koruyucu ekipman ve mekanik havalandırma aparatları temin etme noktasında da işbirliği yaptığı belirtildi.

Diğer yandan, Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, COVİD-19 enfeksiyonuna karşı alınan önlemler konusunda Eğitim Bakanı Mammetmyrat Geldinyyazov ile Bilim sağlık ve Eğitim Başkan yardımcı Purli Agamyradov’dan bilgi aldı. Berdimuhamedov, Korona virüsü enfeksiyonunun önlenmesi ve yayılmasının engellenmesi için koruyucu tedbirlerin alınması ve tıbbi muayeneler için önlem almaları talimatlarını yeniledi.

Türkmenistan’da Dünya Sağlık Günü, spor etkinlikleriyle kutlandı

Dünya Sağlık Günü vesilesiyle başkent Aşkabat’ta binlerce kişinin katıldığı bisiklet turu düzenlendi. Bütün yurtta sportif oyunlar oynandı ve spor etkinlikleri gerçekleştirildi.

Cumhurbaşkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, Akhal-Teke binicilik kompleksini ziyaret etti ve burada at sürdü. Olimpiyat Kenti Stadyumu’nda düzenlenen bisiklet turuna katılarak kendisine hediye edilen bisikleti sürdü. Burada bir konuşma yapan Devlet Başkanı, ulusal dönüşüm programlarının uygulanmasının bir parçası olarak gerçekleştirilen bu gibi kitlesel etkinliklerin, fiziksel ve ruhsal olarak sağlıklı bir yaşam tarzının teşvik edilmesinde etkili olduğunu belirtti.

Daha sonra, öğrenciler, kamu çalışanları ve her kesimden 3 Bin 500 kişinin katıldığı bisiklet turu düzenlendi. 15 kilometrelik güzergâh, Sağlık Yolu #39;dan başlayarak, Başkanlık sarayının bulunduğu bölgede sona erdi.

Dünya Sağlık Günü’nde yurdun çeşitli merkezlerinde öğrenci, üniversite mensupları, kamu çalışanları ile sporcuların hazırladığı gösteri performansları düzenlendi.

Türkmenistan’da uluslararası medya forumu düzenlendi

Türkmenistan’ın “daimî tarafsız ülke” statüsünü kazanmasının 25. yılı nedeniyle uluslararası medya forumu düzenlendi.

Başkent Aşkabat’ta Dışişleri Bakanlığında düzenlenen foruma video konferans yöntemiyle Anadolu Ajansı (AA) ve TRT dahil dünyanın değişik ülkelerinden medya temsilcileri katıldı.

Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı Bilgi ve Analiz Departmanı Müdürü Dovletmyrat Seyitmammedov’un moderatörlüğünde yapılan forumda uzmanlar ve üniversite öğretim üyeleri konuştu. Forumda, Türkmenistan’ın zaman içerisinde test edilmiş tarafsızlık politikasının başarısını gösteren bir video gösterimi yapıldı.

Hollanda Groningen Üniversitesi Öğretim Üyesi Sami Faltas, yaptığı konuşmada Türkmenistan’ın başarılı bir şekilde tarafsızlık politikasını yürüttüğünü vurgulayarak, “Türkmenistan tarafsızlığını, iyi komşuluk ve karşılıklı saygı ilkeleri üzerine uyguladığı dış politikası ile başarılı bir şekilde birleştirdi.” ifadesini kullandı.

Belarus Devlet Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Dekanı Viktor Şadurskiy, “Türkmenistan’ın tarafsızlığı, dünya ülkeleri arasındaki karşılıklı ve yararlı dostluk ilişkilerinin güçlendirilmesi ve genişletilmesi bağlamında özel bir öneme sahiptir.” dedi.

Kazakistan Yessenov Üniversitesi Rektörü Berik Ahmetov ise ülkesinin Türkmenistan’ın tarafsızlık politikasını desteklediğini ve bağımsız olarak seçtiği kalkınma yoluna saygı duyduğunu vurguladı.

Forumun sonunda uzmanlar görüş alışverişinde bulundu.

Türkmenbaşı ve Bakü limanları arasında temassız kargo taşımacılığı genişletiliyor

Bakü ve Türkmenbaşı Deniz limanları arasında; korona virüsü pandemisine karşı mücadele çerçevesinde, malların temassız taşınması kapasitesi arttırıldı.

Deniz seferine eklenen gemiyle, konteyner yükleri, Azerbaycan’ın Bakü limanından, Türkmenistan’ın Türkmenbaşı limanına getirildikten sonra Orta Asya ülkelerine taşınacak.

COVİD-19 küresel salgınının, bölgesel yük trafiği üzerindeki olumsuz etkisini azaltmak amacıyla sözkonusu iki liman arasında, temassız yük taşınmasına ilişkin uygulama, Azerbaycan Demiryolları’nın bir iştiraki olan şirket tarafından gerçekleştirilecek. Haftada bir gün planlanan seferler gerektiği takdirde arttırılacak.

Azerbaycan üzerinden Orta Asya ülkelerine ulaştırma imkânı sağlayacak olan iş birliği uygulaması, Bakü Uluslararası Deniz Ticaret Limanı ile Türk Lojistik Merkezi tarafından da destekleniyor.

Türkmenistan’da 23 Nisan etkinlikleri

Aşkabat Büyükelçiliği, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı çeşitli etkinliklerle kutladı.

Başkent Aşkabat’ta bulunan Türkmen-Türk Okulu’nda başlayan 23 Nisan etkinliklerinde Aşkabat Büyükelçisi Togan Oral Okulu ziyaret etti. Öğrenci ve öğretmenlerle birlikte okunan İstiklal Marşı’ndan sonra Büyükelçi, Okul bahçesinde öğrencilere birlikte Gül dikti.

Daha sonra Büyükelçilik binasında, kamu kurum temsilcileri ve bir grup öğrencinin katıldığı kutlamada, Büyükelçi koltuğuna oturan çocuklar, okulları ile ilgili talimatlar verdi.

Büyükelçilik binasında toplanan, büyükelçilik çalışanları ile Kamu kurum temsilcileri, Türkiye saatiyle saat 21:00’de İstiklal Marşı’nı okudu.  Büyükelçi Togan Oral, bütün yurtta ve dış temsilciliklerde yaşanan gurur ve coşkuya ortak olarak, hep birlikte İstiklal Marşı okumanın çok anlamlı olduğunu belirterek, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile TBMM’nin açılışının 100. Yılını tebrik etti.

Türkmenistan’da At Bayramı bu yıl da şenliklerle kutlandı

Başta Aşkabat Olmak üzere Türkmenistan’ın her bölgesinde, Ahal- Teke “Türkmen Atı Milli Bayramı” çeşitli etkinliklerle festival havasında kutlanıyor.

Başkent Aşkabat’ta “Türkmen Atı Milli Bayramı” münasebetiyle, hafta başından itibaren devam eden fuar, serge, toplantı, konferans ve eğlencelerin ardından hafta sonunda Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov’un katılımıyla Ahal-Teke Binicilik Kompleksi’nde renkli kutlamalar düzenlendi.

Kutlamalara Bakanlar Kurulu Başkan Vekilleri, meclis başkanları, bakanlıklar, askeri ve kolluk kuvvet başkanları, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Halk şarkıları, milli kültür-sanat etkinlikleri ve geleneksel folklor gösterilerinin sergilendiği bir festival havasında gerçekleşen Ahal Teke At Bayramı kutlamaları, Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov’un Hipodroma gelmesi ile başladı. Berdimuhamedov Türkmen Halkının milli at bayramını kutladı. Türkmenlerin atlara olan sevgisini vurgulayan Türkmen lideri, Akhal-Teke ırkı atların korunması, yetiştirilmesi ve çoğaltılması çalışmalarının, modern teknolojilere dayanan devlet politikası düzeyine taşındığını ifade etti.

Türkmen milli kültür öğelerinin sunulduğu sergi kapsamında Türkmen Atı Milli Günü onuruna sergiye katılan heykeltıraşlar, halı dokumacıları ve sanatçılar, Cumhurbaşkanı Gurbanguli Berdimuhamedov tarafından ödüllendirildiler.

Her Nisan ayının son haftası cumartesi ve pazar günleri Türkmenistan’da Türkmen Atı Milli Bayramı olarak kutlanıyor. Bayramda iki gün resmî tatil yapılıyor.

Türkmen kültüründe, Ahal-Teke ırkı, büyük milli miras hazinesi olarak kabul ediliyor. ‘Cennet Atları’ lakabıyla anılan Ahal-Teke atları, Türkmen halkının bağımsızlık ruhunun ve ince zevkinin bir timsali olarak görülüyor.


DİĞER

01-14 Nisan tarihleri arasında Ege Üniversitesi Hastanesi’nde Azerbaycanlı doktorlara Covid-19 konusunda eğitim verildi

Ege Üniversitesi Hastanesi tarafından Azerbaycanlı asistan ve uzman tabiplere yeni tip korona virüsü konusunda eğitim verildi.

Ege Üniversitesinden yapılan açıklamaya göre, Covid-19 salgını nedeniyle Azerbaycan Cumhuriyeti’nin Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığından talebi doğrultusunda Türkiye’deki Azerbaycan uyruklu asistan ve uzman tabiplere 01-14 Nisan 2020 tarihlerinde eğitim verildi.

Azerbaycanlı doktorlar, eğitim bitiminde tüm kişisel koruyucu ekipmanları, kullanacakları araç ve gereçlerle Azerbaycan’a gönderildi ve ülkelerindeki sağlık personeline vaka yönetimi, hasta bakımı, enfeksiyon kontrolü, hastane organizasyonu konularında 3 aylık eğitim vermeye başladı.

TürkAkım’dan Avrupa’ya ilk çeyrekte 1,3 milyar metreküp gaz taşındı

TürkAkım doğal gaz boru hattının Avrupa’ya giden kolundan Bulgaristan’a geçen ay 428 milyon metreküp gaz iletildi.

Rusya’nın doğal gazını Türkiye’ye ve Türkiye üzerinden Avrupa’ya ileten TürkAkım boru hattı aracılığıyla Avrupa’ya bu yılın ilk çeyreğinde 1 milyar 321 milyon metreküp gaz taşındı.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından 8 Ocak’ta açılışı yapılan TürkAkım’ın Avrupa’ya giden hattından Bulgaristan’a martta 428 milyon metreküp gaz iletildi.

İlk doğal gaz akışının sağlandığı ocak ayında Avrupa’ya yaklaşık 506 milyon metreküp, şubatta ise yaklaşık 387 milyon metreküp doğal gaz iletildi. Böylece, yılın ilk çeyreğinde TürkAkım’dan Avrupa’ya taşınan doğal gaz miktarı 1 milyar 321 milyon metreküp oldu.

Tacikistan bu yıl 21 milyar kilovatsaat elektrik üretecek

Tacikistan’da bu yıl 21 milyar kilovatsaat elektrik enerjisi üretilmesi hedefleniyor.

Tacikistan Elektrik Kurumundan yapılan açıklamaya göre, ülkenin elektrik üretimi, yılın ilk 2 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,6 artışla 3,9 milyar kilovatsaat olarak gerçekleşti.

Tacikistan’ın bu yılki elektrik üretiminin 21 milyar kilovatsaat olarak gerçekleşmesi ve bunun 3 milyar kilovatsaatinin komşu ülkeler Özbekistan, Kırgızistan ve Afganistan’a ihraç edilmesi planlanıyor.

Kosovalı Türklere EBA ile Türkçe eğitim verilecek

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Türkiye’nin uzaktan eğitim sistemlerinin Kosovalı Türklerin Türkçe eğitimlerinde kullanılacağını duyurdu.

Selçuk, Twitter hesabından, “Kosova Eğitim Bakanlığının talebiyle EBA ve TRT EBA TV ile Kosova’daki soydaşlarımıza uzanıyoruz. Yapılan görüşmede, uzaktan eğitim sistemlerimizin, ülkede gerçekleştirmekte olduğumuz Türkçe eğitimlerinde de kullanılmasını kararlaştırdık.” paylaşımında bulundu.

Türk Konseyinden Covid-19’a karşı dayanışma mesajı yayınladı

Türk Dili Konuşan Ülkeler İş birliği Konseyi (Türk Keneşi-Türk Konseyi) Genel Sekreteri Bağdat Amreyev, Konseye üye ülkelerin yeni tip korona virüsü karşısında birbiriyle dayanışma sergilediğini belirterek Türk dünyasının salgınla mücadelede uluslararası toplumun geri kalanıyla da iş birliği içinde hareket edeceğini vurguladı.

Türk Konseyinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Genel Sekreter Amreyev, üye devletler arasındaki iş birliği ve dayanışmaya dikkati çekerek uluslararası toplumun Covid-19 ile mücadelede koordineli ve kararlı çaba göstermesi gerektiğini belirtti.

Bu küresel krize karşı tüm dünyanın ortak hareket etmesi gerektiğinin altını çizen Amreyev, Türk Konseyine üye ülkelerin mevcut iş birliği mekanizmasının, yeni tip korona virüsüle mücadelede de ortak hareket edilmesini mümkün kıldığını ifade etti.

Konseye üye Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkiye, Özbekistan ve gözlemci ülke Macaristan’ın salgının beraberinde getirdiği sorunların üstesinden gelmek için gereken kararlılığı sergilediğini vurgulayan Amreyev, küresel salgının başından bu yana Türk dünyası liderlerinin birbiriyle yakın istişarelerde bulunduğuna dikkati çekti.

Uygur hekimlerden Türkiye’ye korona virüsü ile mücadelede destek teklifi

İstanbul’da faaliyet gösteren geleneksel Uygur Tıbbı uzmanları, Türkiye’ye Çin’den dünyaya yayılan yeni tip korona virüsüe karşı mücadelede destek vermek istiyor.

Geleneksel Uygur Tıbbi Araştırmalar ve İlmi Çalışmalar Birliği ile Geleneksel Uygur Tıbbi Araştırmaları Vakfı üyelerinden uluşan 20’yi aşkın Doğu Türkistanlı hekim, bu zor günlerde ikinci vatanları olarak gördükleri Türkiye’ye gönüllü olarak hizmet vermeye hazır olduklarını açıkladı.

Akmescit’te korona virüsü testlerinin başlatılması ertelendi

İşgal edilen Kırım’ın Akmescit (Simferopol) kentinde bulunan Gemotest Laboratuvarı, 31 Mart 2020 tarihinde planlanan korona virüsü test sürecinin başlatılmasını erteledi.

Gemotest Laboratuvarı’ndaki test sürecinin başlatılması, biyomateryalin, Moskova’ya taşınırken getirilen ek güvenlik önlemleri alınması kapsamında ertelendi.

İşgal altındaki Akmescit’te söz konusu çalışmaları erteleme kararı, Rusya İnsan Sağlığı ve Tüketiciyi Koruma Kurumunun (Rospotrebnadzor) tavsiyelerine göre ilan edildi. Testler başlatılması için planlanan yeni tarih şu an için belli değil. Daha önce, testlerin ücretli olacağı ve fiyatlarının yaklaşık 1900 ruble olacağı bildirilmişti. Aynı zamanda, Rusya’daki laboratuvarlarda aynı testlerin ücretinin 700-800 ruble olduğu biliniyor.

İşgalci Rusya’nın Kırım’daki tatbikatlarını korona virüsü bile durduramadı

Rusya Silahlı Kuvvetleri, işgal edilen Kırım’daki yasa dışı askeri tatbikatlara yeni tip korona virüsü salgınına rağmen devam ediyor.

Rusya Karadeniz Filosundan yapılan açıklamada, tatbikata, S-400 Triumf füze sistemleri, Su-30SM avcı uçakları, Su-24M bomba atar uçakları, Su-25SM saldırı uçakları olmak üzere toplamda 20 savaş uçağının katıldığı bildirildi.

Bilindiği gibi, 27 Mart 2020 tarihinde işgal altındaki Kırım yakınlarında, Rus Su-27 tipi askeri uçağı Karadeniz’e düşmüştü.

Cafer Seydahmet Kırımer’in vefatının 60. yılı

Kırım Tatar milli davasında ve fikriyatında önemli rol oynamış efsanevi isimlerden olan, Cafer Seydahmet Kırımer’in vefatının 60. yıl dönümü kaydediliyor.

Kırım’daki Yalta şehrinin Kızıltaş köyünde 1 Eylül 1889’da doğan Cafer Seydahmet, orta ve lise tahsilini İstanbul’da, hukuk tahsilini de 1911’de Paris’te yapmış, Birinci Dünya Savaşı’nın başlaması (Harb-i Umumi) Kırım’a dönerek milli hareket için faaliyete geçmiştir.

1917’de Rusya’da ihtilal başladığı zaman Besarabya cephesinde asker olan Cafer Seydahmet Kırımer, Odesa’ya geçtiğinde Vakıf İşleri Müdürlüğü’ne seçilmiş, Kırım Halk Cumhuriyeti’nin seçim kanunu, kurulacak cumhuriyetin ana yasasını hazırlamıştır. Ayrıca Herson’da bulunan Kırımlı süvarilerin komutasını üstlenerek Kırım’a sevk etmiştir.

Kırım Tatarları yaklaşık 134 yıl boyunca Çarlığın işgalinde kaldıktan sonra 1917 yılında kurulan, sonra da 1918’de Bolşevikler tarafından Kırım’ın işgaliyle yıkılan Kırım Halk Cumhuriyetinin kurucuları arasında yer alan Kırımer, Hariciye (Dışişleri) ve Harbiye (Savaş) Bakanlığını yapmıştır.

Doğu Türkistan’da oteller karantina hastanesine çevrildi: Sadece Uygur doktorlar çalıştırılıyor

Çin’in Vuhan kentinde başlayarak tüm dünyaya yayılan korona virüsü salgını ile ilgili Çin’de salgının durumu gizlenmeye devam ediyor. Salgının azaldığı ve bitme noktasına geldiği yönünde propaganda yapan Çin’in yalanı gündeme geldi.

Doğu Türkistan’ın Gulca ilinde bulunan otelleri karantina hastanelerine çeviren Çin hükumeti, burada sadece Uygur doktorları ve sağlık elemanlarını çalıştırdığı ortaya çıktı.

Karantina bölgelerinde gece- gündüz çalışmak üzere zorunlu göreve gönderilen Uygur doktorların ve sağlık elemanlarının hala ailelerine dönmediklerini belirten Doğu Türkistanlı bir vatandaş, “Gulca şehrindeki Uygur Milli Tıp Hastanesini de içinde bulunduran tüm hastanelerdeki Uygur doktor, hemşire ve tüm sağlık personelleri, geçen ayın sonundan itibaren İli Oblast hükumetinin salgını kontrol etme hizmetine uyma kararınca, karantinaya alınan bölgelerde gece gündüz hizmet etmesi için yerleştirilmişti. Ancak onlar hala ailesine dönmedi.” dedi.

7 Nisan itibariyle Batı Trakya’daki Türk köyünün karantina süresi bir hafta daha uzatıldı

Yunanistan Sivil Savunma Bakan Yardımcısı Nikos Hardalias, 7 Nisan’da sona ermesi gereken İskeçe’nin Şahin köyündeki karantinanın bir hafta daha uzatıldığını açıkladı.

Millet Gazetesi’nin haberine göre Sivil Savunma Bakan Yardımcısı Nikos Hardalias, günlük korona virüsü raporunu açıkladığı basın toplantısında, 7 Nisan’da sona erecek olan Şahin köyünde uygulanan karantinanın bir hafta daha uzatıldığını söyledi. Nikos Hardalias, Şahin’deki karantinanın bölgenin özellikleri dikkate alınarak “önlem amaçlı” uzatıldığını belirtti.

TİKA, Covid-19 salgını nedeniyle Kuzey Makedonya’da yardım paketi dağıtıyor

Türk İş birliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), 10 Nisan tarihi itibariyle, yeni tip korona virüsü salgını nedeniyle Kuzey Makedonya’da 2 bin 500 adet yardım paketi dağıtımına başladı.

Gıda, temizlik ve hijyen malzemesinden oluşan yardım paketlerinin dağıtımı Abdülhakim Hikmet Doğan Eğitim Kültür ve Sanat Merkezi (ADEKSAM) Derneği iş birliğinde gerçekleşti.

Başkent Üsküp’e bağlı Studeniçani Belediyesinin Aşağı Koliçan köyünden başlanan dağıtıma, Türkiye’nin Üsküp Büyükelçisi Hasan Mehmet Sekizkök, TİKA Üsküp Koordinatörü Aytekin Ayden, ADEKSAM Derneği Başkanı Tahsin İbrahim ve köy sakinleri katıldı.

Kuzey Makedonya genelinde dağıtılacak yardımların dağıtımına Aşağı Koliçan köyünde başladıklarını kaydeden Ayden, “Sayın büyükelçimizin iştirakleriyle beraber, özellikle soydaşlarımızın da yaşamış olduğu bu bölgede bu yardım malzemelerinin yaklaşan Ramazan ayı münasebetiyle de ayrı bir anlam taşıdığını ifade etmek isterim. Dolayısıyla bu yardım dağıtımımız önümüzdeki hafta sayın büyükelçimizin iştirakleriyle hem batı Makedonya hem de doğu Makedonya bölgeleri olmak üzere devam edecektir.” ifadelerini kullandı.

Toplamda 2 bin 500 yardım paketi ile Türkiye’nin dost elinin Kuzey Makedonya’ya uzanacağını belirten Ayden, “İki gün önce de sayın Cumhurbaşkanımızın himayelerinde bu ülkeye gönderilen bir uçak dolusu malzemede hijyen ve sağlık malzemelerinin yardımını sayın büyükelçimiz yetkili makamlara teslim etmiştir. Bugün de ekonomik anlamda zorluk çeken ailelere destek mahiyetinde TİKA olarak bizler ADEKSAM iş birliğinde bu yardım malzemesinin dağıtımına başlamış bulunuyoruz.” dedi.

DSÖ Genel Direktörü Ghebreyesus’tan Türk Konseyi liderlerine övgü

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Türk Dili Konuşan Ülkeler İş birliği Konseyi (Türk Konseyi) liderlerlerine, yeni tip korona virüsü salgını konusunda gösterdikleri dayanışma ve yardımlaşma için teşekkür etti.

Ghebreyesus, Twitter’dan yaptığı açıklamada, Türk Konseyinin “Covid-19 Salgınıyla Mücadelede İş birliği ve Dayanışma” konulu olağanüstü video konferans zirvesine katıldığını aktardı.

Covid-19 konusunda yaptıkları kapsamlı hazırlık ve müdahale planları, kendi aralarında tıbbi malzeme ve finansal destek sağlayarak dayanışma göstermelerinden dolayı Türk Konseyi liderlerine teşekkür ettiğini vurgulayan Ghebreyesus, şunları kaydetti:

“Covid-19’un küresel çapta yayılmaya başlamasından bu yana, Türk Konseyi liderleri, hastane imkanlarının paylaşılması, insani yardım, test kitlerinin tedarik edilmesi, klinik tecrübelerinin paylaşılması ve tıbbi destek de dahil yakın iş birliği yapıyor. Türk Konseyi liderlerinin birlik çağrısı ve bu krizin insanlığı bir araya getirmesi gerektiğini tasdik etmeleri beni tümüyle cesaretlendiriyor. DSÖ, güçlü desteğinize minnettardır. Bu ortak tehdidin birlikte üstesinden gelmeyi umuyoruz.”

Türk Konseyi Zirvesi’ne katılan Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, burada yaptığı konuşmada, toplantının düzenlenmesine öncülük eden Türk Konseyinin dönem başkanı Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’e şükranlarını sunmuş, bu vesileyle Macaristan Başbakanı Viktor Orban ve şahsında Macar halkının Paskalya Yortusu’nu tebrik etmişti.

10 Nisan’da video konferans yöntemiyle bir araya gelen Türk Dili Konuşan Ülkeler İş birliği Konseyi Olağanüstü Zirvesi Bildirisinden:

Türk Dili Konuşan Ülkeler İş birliği Konseyi Olağanüstü Zirvesinin nihai bildirisinde, “Covid-19 pandemisinin üye ülkeler ve halkları üzerinde artan çok yönlü etkilerinin ve BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin uygulanması dahil, sonuçlarının bertaraf edilmesi ihtiyacı ile pandemiye karşı mücadelede ayrım gözetmeksizin ikili ve çok taraflı iş birliği gerekmektedir.” denildi.

İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, Türk Dili Konuşan Ülkeler İş birliği Konseyi Devlet Başkanları Olağanüstü Toplantısı videokonferans yöntemiyle “Covid-19 Küresel Salgını ile Mücadelede Dayanışma ve İş birliği” temasıyla düzenlendi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in öncülük ve başkanlık ettiği zirveye, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yanı sıra, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kassym-Jomart Tokayev, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Türkmenistan Cumhurbaşkanı Kurbankulu Berdimuhammedov ve Macaristan Başbakanı Viktor Orban ve Türk Konseyi Genel Sekreteri Sayın Bağdat Amreyev katıldı.

Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus da toplantıda yer aldı.

Zirvenin ardından açıklanan nihai bildiride, Türk Konseyi Devlet Başkanlarının Covid-19 pandemisinin oluşturduğu ciddi küresel tehdide ilişkin kaygılarına değinilerek, pandeminin üye ülkeler ve halkları üzerinde artan çok yönlü etkilerinin ve BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin uygulanması dahil, sonuçlarının bertaraf edilmesi ihtiyacının idrakinde olarak, pandemiye karşı mücadelede ayrım gözetmeksizin ikili ve çok taraflı iş birliğinin gerekliliği vurgulandı.

Türk dili konuşan ülkeler arasında dayanışmayı daha da güçlendirecek muhkem irade temelinde, pandemiyle mücadelede ve sonuçlarını bertaraf etmede Türk Konseyi çerçevesinde işbirliğini genişletme ve uygulama kararlılığının vurgulandığı bildiride, uluslararası ilişkilerde uluslararası hukukun genel kabul görmüş ilkeleri olan egemenlik, toprak bütünlüğü, uluslararası tanınmış sınırların değişmezliği ilkelerinin takip edileceğine olan taahhütlerin tekrarlandığı aktarıldı.

Bildiride, hijyenik-epidemiyolojik hizmetler ve tıp bilimi dahil, tıp alanındaki konuları, Kazakistan Cumhuriyetinin ilk Cumhurbaşkanı Elbaşı Nursultan Nazarbayev’in 2019’da Bakü Zirvesinde ilan ettiği “Türk Geleceği-2040” başlıklı girişimde yansıtmanın önemi kaydedildi.

Pandemiyle mücadelede en ön saflarda bulunan tıp doktorları ve diğer sağlık çalışanlarının fedakâr çabalarının yüksek takdirle karşılandığı belirtilen bildiride, tecrübe, epidemiyolojik ve klinik verileri paylaşmanın ve tedavi yöntemleri ile aşı geliştirme alanında çabaları birleştirmenin önemi vurgulandı.

Öte yandan, devlet başkanları, Türk Konseyi Olağanüstü Zirvesi’nin başarıyla düzenlenmesinden dolayı Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın İlham Aliyev’e teşekkürlerini sundu.

Türk Konseyi Genel Sekreteri de bildiride kayıtlı ortak eylem ve çabaların eşgüdümünü sağlamakla görevlendirildi.

Bildiri Azerbaycan, Kazak, Kırgız, Türkçe ve Özbek lehçelerinde kabul edildi.

TÜRKSOY’dan Türk dünyası ezgileriyle “evde kalın” çağrısı

Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY), yeni tip korona virüsü tedbirleri kapsamında Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkiye ve Türkmenistan’dan solistlerin evlerinden seslendirdiği bir şarkıya klip hazırlayarak, Türk dünyasına “evde kal” mesajı verdi.

TÜRKSOY’dan edinilen bilgiye göre, Türk dünyasından çeşitli sanatçılar, TÜRKSOY Halk Çalgıları Orkestrası eşliğinde evlerinde Kırgız halk ezgisi “Op-Mayda”yı seslendirdi.

Her yıl TÜRKSOY Nevruz kutlamaları kapsamında bir araya gelerek konserler veren ancak bu yılki turnesi salgın nedeniyle iptal edilen sanatçıların evlerinden kendi imkanıyla çektiği görüntülerden hazırlanan klip, TÜRKSOY’un sosyal medya hesaplarının yanı sıra Kazakistan ve Kırgızistan ulusal kanallarında da yayınlandı.

Irak’ta hükümet kurma görevi istihbarat başkanına verildi

Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, hükumeti kurma görevini Ulusal İstihbarat Dairesi Başkanı Mustafa el-Kazimi’ye verdi.

Cumhurbaşkanı Berhem Salih, daha önce hükumeti kurmakla görevlendirilen Adnan ez-Zurfi’nin bu görevi iade etmesi üzerine, yeni teklifi, siyasi partilerin üzerinde anlaştığı Mustafa Kazimi’ye sundu. Mukteda es-Sadr’a bağlı Sairun Koalisyonu ile İran’a yakın Şii partilerin desteklediği Kazimi’ye, Sünnilerin meclisteki en büyük grubu Irak Güçler İttifakı ile Irak’taki Kürtler de destek vermişti.

Kazimi’ye hükümeti kurma görevinin verilmesi törenine, Irak Yüksek Federal Mahkemesi Başkanı Faik Zeydan, Meclis Başkanı Muhammed el-Halbusi’nin yanı sıra Şii, Sünni, Kürt ve Türkmen gruplardan da temsilciler katıldı. Irak anayasasına göre, Kazimi’nin 30 gün içerisinde hükumeti kurması gerekiyor.

Irak Türkmen Cephesi Genel Başkanı ve Kerkük Milletvekili Erşat Salihi ise konu ilgili sosyal medya hesabından bir açıklamada bulundu. Salihi, “Irak’taki siyasi partiler, hükümeti kurmakla görevlendirilen Adnan Zurfi’nin göreve gelmesinde anlaşmayıp, yeni aday Mustafa Kazımî’yi görevlendirdiler. Muhammet Allavi ve Zurfi’nin görevlenmesinde anlaşmayan partiler, acaba Kazımî’nin hükümet kurma sürecini nasıl karşılayacak?” ifadelerini kullandı.

Yapıla açıklamaya göre 10 Nisan itibariyle Kırım’da korona virüsü vakası 34’e yükseldi

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da korona virüsü vakaları artmaya devam ediyor. İşgalci yönetimi yarımadada son bir günde 3 yeni vakanın tespit edildiğini bildirdi.

Açıklamaya göre, Kerç sakini olan iki kişi 8-27 Mart 2020 tarihleri arasında yaptıkları Tayland’da tatilden sonra Moskova üzerinden uçakla Kırım’a döndüler.

Rusya İnsan Sağlığı ve Tüketiciyi Koruma Kurumunun (Rospotrebnadzor) sözde Kırım Müdürlüğü Başkanı Natalya Penkovskaya, hastaların temas ettiği kişi sayısının tespit edildiğini ve onların da gözetim altına alındığını bildirdi.

Üçüncü korona virüsü vakasının ise 1 Nisan 2020 tarihinde Moskova’dan Kırım’a dönen Akyar sakini olduğu belirtildi.

Böylece yarımadadaki toplam korona virüsü vaka sayısı 6’sı Akyar’da olmak üzere toplam 34’e çıktı.

Kırımoğlu: İşgalciler onur yürüyüşü yüzünden beni tehdit ediyor

Rusya işgalindeki Kırım’da sözde Soruşturma Komitesi, Kırım Tatarlarının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’na karşı suçlama yöneltti. Kırımoğlu, işgalcilerin bu hareketinin Kırım Tatarlarının “Dünya Şiddete ve İşgale Karşı: Onur Yürüyüşü” eylemi organize etme planlarıyla doğrudan bağlantılı olduğunu belirtti.

İşgalcilerin Kırım’daki Sözde Soruşturma Komitesi, Kırım Tataların milli lideri ve Ukrayna milletvekili Kırımoğlu’nu güya “Rusya sınırını yasa dışı olarak geçmek”, “Rusya toprak bütünlüğüne kastetmek” ve “yasa dışı silah saklamak” ile suçladı. Kırım Haber Ajansına (QHA) konuşan Kırım Kırımoğlu ve avukatı Nikolay Polozov, sözde suçlamaların siyasi nedenlere dayandığını ifade etti.

Kırım Tatar Milli Lideri, işgalcilerin bu hareketinin Kırım Tatarlarının “Dünya Şiddete ve İşgale Karşı: Onur Yürüyüşü” eylemi organize etme planlarıyla doğrudan bağlantılı olduğunu vurguladı. Kırımoğlu, “Bu çok eski bir ‘dosya’, işgalciler onu 2014’te başlatmışlardı. Ancak şu an onlar herhalde Onur Yürüyüşü bağlamında: ‘Kırım’a girerseniz biz sizi bu maddelere göre yargılayacağız.’ demek istiyorlar. Bu bir tehdit.” dedi.

Kosova’da vaka sayısı arttı: Prizren karantinaya alındı

Kosova’da yeni tip korona virüsü salgını kapsamında vaka sayıları artmaya devam ederken, Kosova’nın tarihi kenti Prizren’de salgına karşı karantinaya alındı.

Kosova Ulusal Halk Sağlığı Enstitüsü, Prizren’de son 24 saatte 14 yeni korona virüsü vakasını duyurdu. Ardından, şehir karantina bölgesi ilan edildi.

Öte yandan, Kosova basınının bildirdiğine göre, Ulusal Halk Sağlığı Enstitüsünün Moleküler Mokrobiyoloji Laburatuvarında 12 Nisan 2020 günü toplamda 250 kişiye test yapıldı. Test sonuçları sonrası 79 kişide korona virüsü tespit edildi. Ülkede, toplam vaka sayısı da 362’ye yükseldi.

Çin, Tibet ve Doğu Türkistan’a 10 bin Çinli öğretmen yerleştirecek

Çin yönetimi, Doğu Türkistanlı Uygur Türklerini türlü bahanelerle eğitim adı altındaki işkencehanelere hapsetmeye ve bölgeye sözde eğitim propagandalarıyla Çinli yerleştirmeye devam ediyor.

Çin Komünist Partisi (ÇKP) yetkilileri Doğu Türkistan’daki ilk ve orta okullarda eğitimin başlamasıyla beraber “Tibet ve Doğu Türkistan için “On Bin Öğretmen Yardım Planı” ile “Doğu Türkistan’a Yardım” propagandasıyla Çin’den sözde eğitmen olarak Çinlileri bölgeye göndermeye başlamıştı.

Çinli yayın organı Dahe sitesinde yer alan habere göre mart sonu itibariyle 249 Çinli öğretmenin Doğu Türkistan’ın Kumul bölgesinde bulunan ilk ve orta okullara atandığı öğrenildi.

Geçen günlerde Çin’in yayın organı Tanrıdağ gazetesinde Şanghay’dan Doğu Türkistan’a 170 öğretmenin getirilip Kaşgar vilayetine bağlı Yarkent, Poskam, Kagılık ve Maralbişi ilçeleri başta olmak üzere 15 ilk ve orta okullara yerleştirildiği ve göreve başladığı duyurulmuştu.

Bilgilere göre 185 öğretmenden 170’inin Doğu Türkistan’a, 15’inin ise Tibet’e yerleştirildiği belirtiliyor.

Gözlemciler tarafından ÇKP hükûmeti Doğu Türkistanlı Uygur öğretmenleri suçsuz yere tutuklayıp ceza kamplarına kapatırken Çin’den kalabalıklar halinde getirdiği Çinliler ile “Tibet ve Doğu Türkistan için On Bin Öğretmen Yardım” planını uyguluyor. Planın ana hedefinin Doğu Türkistan olduğu, bundan sonra sadece eğitim alanında değil başka birimlerde Çinlileri getirmeye devam edeceği öngörülüyor.

Avrasya Ekonomik Birliği Liderler Zirvesi Covid-19 gündemiyle toplandı

Avrasya Ekonomik Birliği (AEB), yeni tip korona virüsü salgını ve salgına karşı ortak eylemler konusunda liderler düzeyinde toplandı.

Video konferans yöntemiyle düzenlenen zirveye Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan katıldı.

Putin, burada yaptığı konuşmada, Covid-19’un yaşamın tüm yönleri üzerinde olumsuz etkiler yarattığına işaret ederek, “Tüm dünyada ekonomi ve nüfusun hareketliliği azaldı, ticaret zorlaştı, küresel finans ve emtia piyasalarında belirsizlik var. Sağlık sistemi üzerindeki yük önemli ölçüde artıyor.” değerlendirmesinde bulundu.

AEB ülkeleri arasında Covid-19’la mücadelede kullanılan ürünlerde “sıfır gümrük vergisi” fikrini desteklediklerini belirten Putin, “Pandemi ile mücadele yöntemleri makul, orantılı olmalı ve ülkeler arasında iş birliğinin bozulmasına yol açmamalıdır.” diye konuştu.

Putin, gerekmesi halinde Avrasya Kalkınma Bankası ve Avrasya İstikrar ve Kalkınma Fonu kaynaklarının da kullanılabileceğini sözlerine ekledi.

Belarus Cumhurbaşkanı Lukaşenko ise korona virüsü salgını şartlarında AEB üyesi ülkelerine birlik çağrısı yaptı.

Lukaşenko, “Hepimiz Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından ilan edilen pandemiyi ciddiye aldık. Her ülke kendi çözümlerini, yanıt biçimlerini geliştiriyor ancak birlikte daha fazlasını yapabiliriz.” dedi.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev de aldıkları kararlı tedbirler sayesinde virüsün kontrolsüz yayılmasını önlediklerini dile getirdi.

Avrasya Kalkınma Bankasının kriz sonrası dönemde ortak projelerin finansmanında etkili araç haline gelmesi gerektiğinin altını çizen Tokayev, “Bilgi değişimi, Covid-19’un tanı ve tedavisiyle ilgili yenilikçi yaklaşımların geliştirilmesi ve ülkelerimiz arasında bilimsel iş birliğinin güçlendirilmesi konularında etkileşimi artırmak önemli.” diye konuştu.

Tokayev, AEB kapsamında ürün ve hizmetin sınırsız hareketi dikkate alınarak, karşılıklı ticaret yaklaşımlarının yeniden gözden geçirilmesi gerektiğine dikkati çekti.

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Ceenbekov ise pandemi ile mücadelede AEB içinde kısıtlamaların olmaması gerektiğini belirterek, “Mevcut durum tüm birliğimiz için bir testtir. Asıl şimdi, AEB çerçevesinde tüm çabamızı birleştirerek pandeminin olumsuz sonuçlarıyla yüzleşmeliyiz.” ifadelerini kullandı.

İnsani yardım ve tıbbi malzemeleri ile gıda maddelerinin kesintisiz sağlanması için “yeşil koridor” oluşturulmasını isteyen Ceenbekov, tıbbı cihazlardaki ithalat gümrük vergilerinin sıfırlanması talebinde bulundu.

Toplantının ardından yayınlanan ortak bildiride, AEB nezdinde Covid-19’la mücadeleye yönelik ortak adımların atılmaya devam edileceği belirtilirken, “AEB üyeleri, birbirlerine yardım sağlamaya, sağlık sistemlerini güçlendirmeye, ortak araştırma yapmaya ve salgınlara yanıt vermek için iş birliği mekanizmalarını geliştirmeye karar verdiler. AEB liderleri, hükümetlerine, merkez bankalarına ve Avrasya Ekonomi Komisyonuna Covid-19’un yayılmasını önlemek için eşgüdüm halinde adımlar atma talimatı vermiştir.” ifadelerine yer verildi.

Tacikistan Cumhurbaşkanı Rahman’ın oğlu İmamali Milli Meclis Başkanı seçildi

Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman’ın oğlu Rüstem İmamali, parlamentonun üst kanadı olan Milli Meclis Başkanlığına getirildi.

Cumhurbaşkanlığı Ofisinden yapılan açıklamaya göre, mart ayında yapılan parlamento seçimlerinin ardından düzenlenen Milli Meclisin ilk genel kurul toplantısında, İmamali’nin meclis başkanlığına adaylığı görüşüldü.

Cumhurbaşkanı Rahman’ın da hazır bulunduğu genel kurulda yapılan gizli oylamanın ardından Rüstem İmamali, Milli Meclis Başkanı olarak seçildi.

Cumhurbaşkanı Rahman’ın oğlu olan 1987 doğumlu, general rütbeli İmamali, daha önce çeşitli devlet kurumlarında görev yapmış, ardından Ocak 2017’de Duşanbe Valisi olarak atanmıştı.

Transit ve Ulaştırma İş Birliği Anlaşması (Lapis Lazuli Güzergâh Anlaşması) onaylandı

Afganistan, Türkmenistan, Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye arasında “Transit ve Ulaştırma İş Birliği Anlaşması’nın onaylanmasına dair Kanun, Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Lapis Lazuli projesine göre, Afganistan’ın Herat Şehrinden başlayan demiryolları ve otoyollar, Afganistan’ı Aşkabat üzerinden Hazar kıyısındaki Türkmenbaşı limanına bağlayacak. Güzergâh, Hazar Deniziyle Bakü’ye, daha sonra Tiflis üzerinden Ankara’ya, Ankara’dan İstanbul’a devam ederek, Asya ve Avrupa’yı birbirine bağlıyor.

Bu anlamda, Lapis Lazuli Koridoru Afganistan, Türkmenistan, Hazar Denizi, Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye arasında ekonominin, ticari ilişkilerin ve ulaşım bağlantılarının gelişimini amaçlayan çok önemli bir bir ulaşım güzergâhı özelliği taşıyor.

Proje adını, uzun yıllardır Kafkasya, Rusya, Avrupa ve Kuzey Afrika’ya ihraç edilen Afgan Lacivert taşından alıyor. Latince’de lapis “taş” lazuli ise “mavi” anlamına geliyor.

TİKA’dan Romanya’ya Covid-19’la mücadelede yardım

Türk İş birliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Romanya’da 65 yaş üstü ve ihtiyaç sahibi ailelere 1500 gıda ve hijyen paketi dağıttı.

TİKA’dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Covid-19 ile mücadelede dezavantajlı gruplara yönelik başlatılan çalışmada, yaklaşık 17 tonluk gıda ve hijyen destek paketleriyle 65 yaş üstü ile ihtiyaç sahibi aileleri içeren 1500 haneye destek sağlandı.

Gıda ve hijyen paketleri, Köstence ve Bükreş 5. Sektör Sosyal Yardımlar ve Çocuk Esirgeme Genel Müdürlükleri, Romanya Müslümanları Müftülüğü, Romanya Demokrat Türk Birliği ve Romanya Müslüman Tatar Türkleri Demokrat Birliği iş birliğinde, Bükreş ve Köstence merkez başta olmak üzere Köstence’ye bağlı Başpınar, Bayramdede, Cumpana’nın aralarında bulunduğu yaklaşık 10 ayrı beldede yaşayan ailelerin evlerine ulaştırıldı.

Kuzey Makedonya devlet televizyonunda Türkçe yayınların süresi artırıldı

Kuzey Makedonya’da, Radyo Televizyon Kurumunca (MRT) Türkçe yayınlar yeni açılan MRT 4 kanalına alındı, yayın süresi 11 saate çıkartıldı.

Makedonya Televizyonu Türkçe Program Müdürü Eran Hasip, MRT Türkçe yayınlarının MRT 4 kanalına geçerek yayın süresinin artırılmasının önemli bir gelişme olduğunu belirtti.

Bu genişlemeyi geçen sene yapmak istediklerini fakat belirli nedenlerden dolayı 1 yıllık gecikmeyle işe başladıklarını vurgulayan Hasip, “Yeni tip korona virüsüten dolayı bir erteleme daha yapmak istemedik. Televizyonun yönetimiyle daha önce de anlaştığımız gibi Türkçe yayın artık MRT 4 kanalından yapılacak.” diye konuştu.

Hasip, şu anda resmi olarak 11 saatlik bir sürelerinin bulunduğunu belirterek, “10.00-15.30’da yayınımız olacak. Akşam saatlerinde 19.30’dan itibaren 01.00’e kadar Türkçe yayın olacak.” dedi.

Televizyonda diğer etnik azınlıkların da yayınlarının gireceğine işaret eden Hasip, “Bir şekilde, bir Türk televizyonu kurduğumuzu söylememiz mümkün tabii.” ifadesini kullandı.

Kırım’da Ukrayna vatandaşlarına ait on binlerce arazi, Putin’in “Mülkiyet Yasağı” kapsamına girdi.

Rus işgali altındaki Kırım’da Ukrayna vatandaşlarına ait yaklaşık 10 bin arazi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Kırım’ın topraklarına ilişkin aldığı kararın kapsamına girdi.

İşgal edilen yarımadadaki Kremlin yönetimine bağlı Devlet Kaydı ve Kadastro Komitesi (Goskomregistr) tarafından yapılan açıklamada, sözde “Rusya’nın sınır bölgelerinde” 9 bin 747 arazinin Ukrayna vatandaşlarına ait olduğu açıklandı. Sözde Komite, bu arazilerin sahiplerine çağrıda bulanarak, buraları ya Rus vatandaşları ya da Rus şirketlerine satmaları gerektiğini iddia etti. Sözde Komite bununla da kalmayarak, aksi halde Rusya devleti tarafından satın alınacağını söyledi.

Açıklamada, “Devlet kaydına göre Kırım’da, Rusya sınır bölgelerinde bulunan 11 bin 500’e yakın arazi yabancılara ait. İlgili listeye Akmescit (Simferopol) , Canköy ve Krasnoperekopsk kentlerine ait topraklar ile Karasupazar (Belogorsk), Kurman (Krasnogvardeyskoye) ve Curçi (Pervomaysk) bölgelerinin toprakları dahil edilmedi.” denildi.

Batı Trakya’da hoparlörden ezan okumaya yasak

Batı Trakya’da Gümülcine’ye bağlı Domruköy kasabasında ezan okuması nedeniyle bir imam Yunan polisi tarafından uyarıldı.

Sabah ezanından sonra kısa sürede Domruköy’e giden polislerin, imamı durdurarak kendisinden kimlik ve belge istedikleri öğrenildi. Belgeyi gösteren imama polislerin, “Ezanı hoparlörden okumanın yasak olduğunu bilmiyor musun?” diyerek bundan sonra ezanı hoparlörden okumamasını söyledikleri belirtildi.

Milletvekili İlhan Ahmet basına yaptığı açıklamada, “Rodop Emniyet Müdürü, kendisine ezanın durdurma gerekçesi olarak ezanın hoparlörden okunmasından Domruköylü bir soydaşın rahatsız olduğu bundan dolayı şikâyette bulunduğunu” ifade ettiğini aktardı.

Milletvekili Ahmet, emniyet müdürüne bakanlık kararının camilerde ezanı tamamen yasaklanmasına yönelik değil, belirlenen tarihe kadar hoparlörden kısık sesle okunmasına yönelik olduğunu aktarmasıyla sorun giderildi. Yapılan girişim sonucu Domruköy’de ezan tekrar hoparlörden kısık sesle okunmaya başlandı. Ancak, bu durum Domruköylü soydaşların kafasında soru işareti oluşturdu.

enzer durum daha önce Şapçı Camii’nde ve Harmanlık Camii’nde de yaşanması Batı Trakya Müslüman Türk toplumunun kafasında soru işaretleri oluşturdu. Şapçı’da ve Harmanlık’ta ezan okuyan din görevlilerine polislerin, “Gümülcine Müftülüğünden belgeniz yok” diyerek 150 avro para cezası kestiği öğrenildi.

Batı Trakya Türk toplumu bu tür uygulamaların Yunan hükûmetinin kukla imamlarının baskısı sonucunda ortaya çıktığını düşünüyor.

Irak’ta Türkmenler kurulacak yeni hükümetten hak garantisi istedi

Irak Meclisindeki Türkmen milletvekilleri, yeni hükumet kurma hazırlığında olan Mustafa el- Kazimi’den kuracağı yeni hükumette Türkmen haklarının garantiye alınmasını istedi.

Irak Meclisindeki Türkmen grubu milletvekilleri, Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih tarafından hükumet kurması için geçen hafta görevlendirilen Mustafa el-Kazimi ile başkent Bağdat’ta görüştü.

Yapılan görüşme sonrasında Türkmen grubu toplantıya ilişkin açıklamada bulundu. Toplantıda Türkmenlerin de içinde yer aldığı Irak toplumunun tüm bileşenlerinin temsil edildiği bir ulusal hükumet kurma mekanizmasının ele alındığı belirtildi.

Ayrıca Türkmen grubunun Kazimi’den kurulacak yeni hükumette Türkmenlerin haklarının garantiye alınmasının istendiği ve Kazimi’nin de buna karşılık olarak, “Bu ülkedeki Türkmen varlığı yüzyıllar öncesine uzanıyor. Hükumette temsil edilme ve ülkenin geleceğini şekillendirmede öncü rol üstlenme hakkına sahiptirler.” ifadelerini kullandığı aktarıldı.

Irak Cumhurbaşkanı Salih, 9 Nisan’da yeni hükumeti kurma görevini Mustafa el-Kazimi’ye vermişti.

Deaş, Kerkük’te petrol kuyularına saldırdı

DEAŞ teröristleri, 16 Nisan 2020 gece saatlerinde Kerkük’ün güneybatısındaki Hebaziye petrol kuyusuna silahlı saldırı düzenledi. Saldırıya, kuyunun güvenliğini sağlayan polislerce karşılık verilmesi üzerine çatışma çıktı. Olayda, bir Iraklı polis yaralandı.

Kerkük’te konuşlu bulunan Irak ordusuna bağlı 61. Tugay tarafından yapılan açıklamada, DEAŞ’ın vilayette uyuyan hücrelerine operasyon düzenlendiği ve teröristlerin yakalandığı ifade edildi. DEAŞ, 13 Nisan 2020’de Kerkük’ün güneyinde Havice ilçesindeki polis noktasına bir saldırı düzenlemişti. Söz konusu, olayda da 1 polis hayatını kaybetmişti.

ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon güçlerine ait savaş uçaklarının desteğiyle, 14 Nisan 2020’de Kerkük’teki DEAŞ hedeflerine düzenlenen saldırıda 1 Irak askeri ve DEAŞ mensubu 23 kişinin öldüğü belirtilmişti. Terör örgütü DEAŞ, Haziran 2014’te Musul, Salahaddin ve Enbar vilayetlerinin tamamı ile Diyala ve Kerkük vilayetlerinin bir kısmını ele geçirmiş, söz konusu bölgeler yıllar içinde örgütten geri alınmıştı.

DEAŞ’ın bölge hakimiyetine sonra verilmesinden 3 yıl geçmesine rağmen özellikle Kerkük ve Diyala hattının batısında kalan kırsal bölgelerde DEAŞ hücreleri terör faaliyetlerine aralıklı olarak devam ediyor.

18 Nisan’da yapılan açıklamaya göre; Kerkük’te sokağa çıkma yasağı 24 Nisan’a kadar uzatıldı

Covid-19’la mücadele için oluşturulan kriz masası tarafından yapılan açıklamada, tedbirler kapsamında uygulanan sokağa çıkma yasağının ramazan ayının ilk günü olan 24 Nisan Cuma gününe kadar uzatıldığı belirtildi. Bu sürede kentte yaklaşık bir aydan beri başlatılan detaylı temizlik çalışmalarının da devam edeceği aktarıldı. Kentin tüm girişlerinin kapalı kalacağı, sadece gıda malzemeleri taşıyan araçlara izin verileceği kaydedildi.

Kerkük’te Covid-19’la mücadele için oluşturulan kriz masası, daha önce kentte sokağa çıkma yasağının 19 Nisan’a kadar uzatıldığını duyurmuştu.

Kerkük Sağlık Dairesi, Kerkük’te korona virüsü ile ilgili son durumu açıkladı

20 Nisan günü yapılan açıklama göre: Kerkük’te korona virüsü ile ilgili son durum şöyle açıklanmıştır. Toplam vaka sayısı 31 iyileşen hasta sayısı 20, hayatını kaybedenlerin sayısı ise 2 geride kalan ve tespit edilen vaka sayısı 9 olarak açıklandı.

TİKA’dan Kerkük’te sokağa çıkma yasağından etkilenen ihtiyaç sahibi Türkmenlere yardım

Irak Türkmen Cephesi Kerkük il Başkanı Hişam Bayraktar, yaptığı açıklamada, TİKA’nın Kerkük’te ihtiyaç sahibi 2 bin aileye gıda yardımı yaptığını söyledi. Bayraktar, bu yardımlardan en çok Covid-19 ile mücadele kapsamında uygulanan sokağa çıkma yasağından etkilenen geliri düşük ailelerin faydalandığını aktardı.

Gıda koli yardımının Kerkük kent merkezi ve kente bağlı köy ile kasabalardaki ihtiyaç sahiplerine dağıtıldığı bilgisini veren Bayraktar, Türkiye ve TİKA’ya teşekkür etti. Yardımlardan faydalanan İhsan Saraçoğlu da Irak halkı ve Türkmenleri hiçbir zaman yalnız bırakmayan Türkiye’ye ve yardım kuruluşlarına teşekkürlerini iletti.

Dev ihracat treni Orta Asya’ya doğru yola çıktı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, Türkiye’de üretilen ihracat malzemelerini Azerbaycan, Kazakistan, Türkmenistan ve Özbekistan’a götürecek olan 82 konteynerden oluşan 940 metrelik trenin Kars’tan Gürcistan’a doğru hareket ettiğini bildirdi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Türkiye’de üretilen ihracat malzemelerini Azerbaycan, Kazakistan, Türkmenistan ve Özbekistan’a götürecek olan 82 konteynerden oluşan 940 metrelik trenin, Kars’tan Gürcistan’a doğru hareket ettiğini bildirdi.

Karaismailoğlu, trenin Bakü-Tiflis-Kars Demir Yolu Hattı’ndan kardeş ülkelere gideceğine işaret ederek, “Bakü-Tiflis-Kars Demir Yolu Hattı’nda şu ana kadar işletilen en uzun tren olan bu dev ihracat treni 9 gün içerisinde tüm yükü ulaştırmış olacak.” dedi.

Bakan Karaismailoğlu, yaptığı açıklamada, yeni tip korona virüsü tedbirleri kapsamında birçok ülkenin dış ticaretinin büyük sekteye uğradığını söyledi.

Bu noktada Türkiye’nin tüm tedbirleri alarak ve insan temassız olarak demir yolu üzerinden bölge ticaretinin sürdürülmesinde önemli rolü olduğunu belirten Karaismailoğlu, “Özellikle bu süreçte bölgedeki birçok ülke ticareti Bakü-Tiflis-Kars (BTK) Demir Yolu Hattı üzerinden yapmaya başladı. Şu anda da Covid-19 tedbirleri kapsamında temassız ve yüksek dezenfekte işlemlerine tutularak demir yolunda önemli miktarda yük taşınıyor.” diye konuştu.

Kardeş ülkeler Azerbaycan, Kazakistan, Türkmenistan ve Özbekistan’a da yüklerin Bakü-Tiflis-Kars Demir Yolu Hattı üzerinden ulaştırıldığını anlatan Karaismailoğlu, bu kapsamda hattın açılışından bu yana en fazla yükü taşıyan en uzun trenin de Kars’tan yola çıktığını bildirdi.

Tacikistan’ın ilk çeyrekte en fazla ihracat yaptığı ülke Türkiye oldu

Türkiye, bu yılın ilk çeyreğinde 63,8 milyon dolar ile Tacikistan’ın en fazla ihracat yaptığı ülke oldu.

Tacikistan Ekonomik Kalkınma ve Ticaret Bakanlığı verilerine göre, Türkiye, bu yılın ocak-mart döneminde Tacikistan’ın toplam ihracatından yüzde 31,2 pay aldı.

Tacikistan, yılın ilk çeyreğinde ihracatının yaklaşık 3’te birini Türkiye’ye gerçekleştirirken, bu dönemde Türkiye, Tacikistan’ın en fazla ihracat yaptığı ülkeler arasında ilk sırada yer aldı.

Yılın ilk 3 ayında Türkiye’ye 63,8 milyon dolarlık ihracat ve Türkiye’den 30,4 milyon dolarlık ithalat yapan Tacikistan, Türkiye’ye ağırlıkla ham alüminyum ve pamuk lifi ihraç etti.

Kazakistan, Özbekistan ve Afganistan da Tacikistan’ın en fazla ihracat yaptığı ülkeler arasında yer aldı.

Yılın ilk çeyreğinde Tacikistan’ın ihracatı 204,6 milyon dolar, ithalatı da 831,4 milyon dolar oldu.

Saraybosna’nın sembollerinden Vijecnica, Türk bayrağının renklerine büründü

Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna’nın en önemli sembollerinden biri olan tarihi Vijecnica Kütüphanesi, Türk bayrağının renklerine büründü.

Tarihi yapıya, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışının 100’üncü yılı ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla Türk bayrağı yansıtıldı.

Saraybosna’nın Avusturya-Macaristan İmparatorluğu idaresi altında olduğu 1896 yılında Endülüs mimarisiyle inşa edilen Vijecnica, ilk başta şehrin idari merkezi olarak hizmet verdi.

İkinci Dünya Savaşı’nın ardından Milli Kütüphane’nin kullanımına verilen Vijecnica, 1990’lı yıllardaki Bosna Savaşı’na kadar kütüphane olarak faaliyet gösterdi.

Kütüphane, 1992’de Saraybosna’yı kuşatan Sırpların top atışları sonucu çıkan yangında büyük tahribata uğradı, içindeki birçok eser yok oldu.

Savaşın ardından restorasyonuna başlanan kütüphane binası, 18 yıl süren çalışmalarının ardından 9 Mayıs 2014’te adeta küllerinden doğarak yeniden kapılarını açtı.

Türk Konseyi ülkeleri Covid-19’la koordineli mücadele edecek

Türk Dili Konuşan Ülkeler İş birliği Konseyi (Türk Konseyi) sağlık bakanları, yeni tip korona virüsüle mücadelede iş birliğinin pekiştirilmesine yönelik kararlar aldı.

Türk Konseyinden yapılan açıklamaya göre, video konferans yoluyla yapılan toplantıya, Türk Konseyi Genel Sekreteri Baghdad Amreyev, Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Azerbaycan Sağlık Bakanı Oktay Şireliyev, Kazakistan Sağlık Bakanı Eljan Birtanov, Kırgızistan Sağlık Bakanı Sabirjan Abdikarimov, Özbekistan Sağlık Bakanı Alişer Şadmanov katıldı.

Gözlemci üye sıfatıyla Macaristan Sağlık Bakanı Zoltan Lorinczi ile Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bürosu Direktörü Hans Kluge de toplantıda yer aldı.

Katılımcıların kendi ülkelerindeki Covid-19 durumu, sağlık altyapısı, teşhis ve tedavi yöntemleri ve karantina önlemleri gibi bilgiler sunduğu toplantıda, salgına karşı somut iş birliği konusunda mutabakat sağlandı.

Bakanlar, üye ülkelerin önde gelen bilim adamı, doktor ve ilgili kamu kuruluşlarının başkanlarının yer alacağı koordinasyon komitesi aracılığı ile bir iş birliği mekanizması oluşturulması üzerinde anlaştı.

Tıbbi ekipman ve ilaç üretimi ile karşılık yardımlaşma konusunda üye ülkeler arasında bir tedarik zinciri oluşturulmasına karar verilen toplantıda, sağlık bakan yardımcıları ve ilgili genel müdürler seviyesinde kurulacak bir mekanizma ile Covid-19’a karşı mücadelenin koordine edilmesi üzerinde de uzlaşı sağlandı.

Türk Konseyi’nden Ermeni yalanlarına karşı cevap

Türk Konseyi, 1915 olaylarına dair Ermenistan ve Ermeni diasporasının sözde soykırım iddialarına karşı bir açıklamada bulundu.

Türk Konseyi Genel Sekreteri Baghdad Amreyev, “Türkiye Cumhuriyeti aleyhinde Ermeni ideologlarının hasmane dogmasına dayanan ve bazı devletler tarafından desteklenen sözde ‘Ermeni soykırımı’ ile ilgili iddialar, tarihi tahrif ederek siyasi hedeflere ulaşmayı amaçlamaktadır” dedi.

Türk Konseyi Genel Sekreteri Amreyev, sözde Ermeni soykırımı iddialarına ilişkin yaptığı açıklamada, “Türkiye Cumhuriyeti aleyhinde Ermeni ideologlarının hasmane dogmasına dayanan ve bazı devletler tarafından desteklenen sözde ‘Ermeni soykırımı’ ile ilgili iddialar, tarihi tahrif ederek siyasi hedeflere ulaşmayı amaçlamaktadır. Tarihsel olgular incelenmeden olaylar hakkında siyasi ve hukuki değerlendirmelerde bulunmak, kararlar almak, özellikle de bunlar kolektif bilinçte nefret, tarihsel düşmanlık ve intikam duyguları yaratılarak gerçekleştirildiğinde insanlığı, vicdanı ve merhameti sindirerek, halkların karşılıklı anlayış ve barış içinde yaşama hakkını tehlikeye atmaktadır. Bölgedeki çatışmalar, mülteciler ve ülke içinde yerinden olmuş kişiler (ÜİYOK) gibi sorunlar, esas olarak bu olgunun sonuçlarıdır” ifadelerini kullandı.

Amreyev, çağdaş uluslararası ilişkiler ve bugüne kadar yaşanmış tüm trajedilerin şeffaf ve adil bir şekilde incelenmesi gerektiğini vurgulayarak, “Bu bağlamda Türkiye’nin 1915 olaylarının tarihçiler tarafından incelenmesi için ortak bir tarih komisyonu kurma girişimi ve bu amaçla arşivlerini açması övgüye değerdir. İnanıyoruz ki, bilim adamları ve araştırmacılar tarafından tarihsel olguların tarafsız bir şekilde araştırılması ve değerlendirilmesi, 105 yıl önceki olaylara ışık tutacaktır” dedi.

Irak Türkmen Cephesi, 25 yaşında

Irak Türkmenlerinin siyasi hareketi Irak Türkmen Cephesi’nin kuruluşunun üzerinden tam 25 yıl geçti. Irak Türkmen Cephesi, 24 Nisan 1995 yılında Erbil şehrinde kurulmuştu.

Irak Türkmen Cephesi’nin (ITC) kuruluşu diğer Türkmen siyasi ve kültürel grupları olan Irak Milli Türkmen Partisi, Türkmeneli Partisi, Türkmen Bağımsızlar Hareketi, Türkmen Kardeşlik Ocağı, Türkmeneli İş birliği ve Kültür Vakfı, Irak Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği gibi oluşumların bir araya gelmesiyle sağlandı.

ITC’nin ilk kurultayı 4-7 Ekim 1997’de Erbil’de yapılmıştır. Bunun sonucunda ITC, “Irak’ın toprak bütünlüğü içerisinde Türkmenlerin ve diğer milletlerin meşru haklarına kavuşması, Irak’ta demokratik, insan hak ve özgürlüklerine saygılı çoğulcu parlamenter bir sistemin kurulması, Irak’ta yaşayan tüm etnik, mezhebi ve dini azınlıklar arasında eşitliğin sağlanması, siyasi ve idari yapının eşit haklar ilkesi esaslarına göre düzenlenmesi” gibi temel prensipleri parti programı olarak kaydetti.

ITC Genel Başkanı ve Kerkük Milletvekili Erşat Salihi de ITC’nin 25. kuruluş yıl dönümü ile ilgili bir açıklamada bulundu. Salihi sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “ITC,Türkmen Milleti’nin meşru haklarını savunan ve Türkmen toplumunu bütün dünyada temsil eden yegane kurumdur. Bundan tam 25 yıl önce kurulan cephemiz, Türkmenlerin üzerinde bir güneş gibi doğmuştur. ITC sadece Irak’taki değil, tüm dünyadaki Türkmenleri temsil etmektedir.” ifadelerini kullandı.

27 Nisan’da yapılan açıklamada Kırım’daki korona virüsü vaka sayısının 106’ya ulaştığı bildirildi

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da tespit edilen yeni tip korona virüsü vaka sayısı 106’ya ulaştı. Tanı konulmayan 965 kişi ise hala gözetim altında.

İşgalci yönetimden yapılan açıklamada, 27 Nisan 2020 tarihinde yeni bir korona virüsü vakasının daha tespit edildiği açıklandı. Yeni vakanın, İslam Terek (Kirovskoye) Merkez Bölge Hastanesinde istatistik uzmanı olarak çalışan bir kadın olduğu belirtildi. Olayla ilgili adı geçen hastanede çalışan 26 doktorun da işinden uzaklaştırılarak, gözetim altına alındığı kaydedildi.

Öte yandan, Kurman (Krasnogvardeyskoye) Hastanesi, Aluşta’daki hastanenin dahiliye bölümü ve Akmescit’teki (Simferopol) Klinik Hastanesi karantina altına alındı.

Ayrıca, şu anda, işgal altındaki Kırım’da 965 kişinin gözetim altında tutulduğu belirtildi.

Kırım’ın sözde başbakan yardımcısı Yelena Romanovskaya yaptığı açıklamada, Yalta ve Kezlev’de karantina altına alınan insanların yerleştirilmesi için ayrılan tesislerin artık dolduğunu söyledi.

Kerkük İstihbarat Dairesi’ne intihar saldırısı düzenlendi

Kerkük’te uzun süredir devam eden güvenlik istikrarının ardından, 28 Nisan günü başarısız bir intihar saldırısına sahne oldu.İntihar eylemcisi üzerindeki bombalı kemeri patlattıktan sonra, parçalara bölündü.

Kerkük’ün güneyindeki El Kadisiye semtinde İstihbarat Genel Müdürlüğü binasına yönelik bir intihar eylemcisinin saldırısının önüne geçildi.

Kerkük İstihbarat ve Terörle mücadele müdürlüğüne baskın yapmak isteyen intihar eylemcisi, İstihbarat Genel Müdürlüğüne ait özel timler, hafif silahlarla karşılık vererek, baskına engel oldular. Saldırıda bölgedeki sivil evler zarar gördü. Bölgeye çok sayıda ambulans ve polis aracı sevk edildi. İstihbarat Genel Müdürlüğüne ait özel timler, bölgeyi kordon altına alarak, geniş çaplı inceleme başlattı.

İntihar eylemcisi beline sarılı bombalı kemeri patlatmadan önce istihbarat güçleri ile terörist arasında çatışma yaşandı.

Tacikistan’da isimlerde Rusça eklerin kullanılması yasaklanıyor

Tacikistan Parlamentosunun alt kanadı Temsilciler Meclisi, vatandaşların ad ve soyadlarında Rusça eklerin kullanılmasını yasaklayan düzenlemeyi kabul etti.

Adalet Bakanı Muzaffar Aşuriyon, parlamentodaki konuşmasında, söz konusu yasal düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle vatandaşların isim ve soyadında -ov, -ova, -ev, -eva, -ovna, -evna, -oviç, - eviç gibi Rusça eklerin kullanılmasının yasaklanacağını açıkladı.

Parlamentonun üst kanadı olan Milli Meclis tarafından onaylanmasının ardından yürürlüğe girecek düzenleme, mevcut durumda isimlerinde Rusça ek olanlar ile azınlıkları kapsamayacak.

Türk Konseyi ülkeleri, kesintisiz ulaştırma için çabaları artıracak

Türk Dili Konuşan Ülkeler İş birliği Konseyi (Türk Konseyi) ulaştırma bakanları, yeni tip korona virüsüle mücadelede ulaştırma operasyonlarının kesintisiz şekilde sürdürebilmesine yönelik kararlar aldı.

Türk Konseyinden yapılan açıklamaya göre, video konferans yoluyla yapılan toplantıya, Türk Konseyi Genel Sekreteri Baghdad Amreyev, Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Azerbaycan Ulaştırma, İletişim ve Yüksek Teknolojiler Bakanı Ramin Guluzade, Kırgızistan Ulaştırma ve Yol Bakanı Janat Beyşenov, Özbekistan Ulaştırma Bakanı Elyor Ganiev, Kazakistan Sanayi ve Altyapı Geliştirme Bakan Yardımcısı Berik Kamaliyev ve Macaristan İnovasyon ve Teknoloji Bakanlığı Ulaştırma Politikalarından Sorumlu Devlet Sekreteri Laszla Mosoczi katıldı.

Küresel pandemiyle mücadele gündemiyle 10 Nisan’da düzenlenen “Türk Konseyi Devlet Başkanları Zirvesi”nde alınan kararların takibini gerçekleştirmek üzere yapılan toplantıda, üye ülkeler arasında salgınla mücadelede iş birliğini güçlendirme ve ortak tedbirler alınması konusunda mutabakata varıldı.

Bakanlar, küresel salgının bölge ülkelerinin ekonomileri üzerinde yarattığı olumsuz etkileri gidermek amacıyla, üye ülkeleri birbirine bağlayan Trans-Hazar Doğu-Batı Uluslararası Taşımacılık Koridoru’ndaki ulaşımın kolaylaştırılması ve hızlandırılması yolunda atılacak adımlara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Salgınla mücadelede ilgili ulusal makamların aldığı tüm önlemleri gözden geçiren bakanlar, kısıtlamalar nedeniyle ulaştırma operasyonlarını kesintisiz sürdürebilmek için ortak temas ve çabaları artırma kararı aldı.

Taşımacılık sürelerini azaltmak ve idari engelleri aşmak amacıyla üye ülkeler arasında malların hızlı hareket edebileceği bir Yeşil Koridor oluşturulması hususunda anlaşan bakanlar, 2019 tarihli Türk Konseyi Bakü Zirvesi’nde devlet başkanları tarafından talimatı verilen, üye ülkeler arasında çok modlu taşımacılığa imkân verecek Uluslararası Kombine Yük Taşımacılığı Anlaşması’nı kısa sürede hayata geçirme konusunda mutabık kaldı.

30 Nisan’da yapılan açıklamaya göre Tacikistan’da ilk korona virüsü vakaları görülmeye başladı

Tacikistan’da ilk korona virüsü vakaları tespit edildi, 15 kişi hastaneye kaldırıldı.

Konuya ilişkin açıklama Tacikistan Sağlık Bakanlığından yapıldı.

Bakanlık, tespit edilen 15 vakadan 5’inin başkent Duşanbe’de, 10’unun ise Soğd bölgesinde bulunduğunu bildirdi.

Öte yandan Başbakan Kahir Rasulzade başkanlığında düzenlenen Korona virüsüü Önleme Merkezi toplantısında alınan kararla, ülkedeki tüm vatandaşların koruyucu maske takmaları zorunlu kılındı. Kararla ayrıca ülkedeki tüm üniversite öğrencileri için 4 Mayıs’tan itibaren tatil ilan edildi.

Bakanlık, 6 Nisan’da, Hocand şehrinde 4 kişinin zatürreden tedavi gördüğü hastanede vefat ettiğini ve 28 Nisan’da, 126’sı sağlık çalışanı olmak üzere 319 kişininin zatürre şüphesiyle Duşanbe’deki hastaneye kaldırıldığını ve bu hastaların 11’inin tedavi gördüğü hastanede vefat ettiğini duyurmuştu.

Çin, Doğu Türkistan’daki mezarlığı yok etti

Doğu Türkistan’da, sömürgeci Çin yönetimi Hoten şehrinde yok ettiği mezarlığın yerini otopark olarak kullanıyor.

Doğu Türkistan’ın Hoten şehrinde geçen yıl yok edildiği uydu görüntüleriyle tespit edilen mezarlık ve türbe bölgesinin otoparka çevrildiği tespit edildi. Araştırmacı gazeteci Rian Thum’un yayınladığı belgelerde, uydu görüntüleri Çin’in hayata geçirdiği kültür soykırımını gözler önüne serdi.

Rian Thum yaptığı paylaşımda, “Geçen yıl, Çin hükumeti Hoten’de mezarlığı ve kutsal türbeyi yıkmıştı. Şimdi yerine ne koyduklarını görebiliriz: Otopark.” ifadelerini kullandı. Thum, ayrıca işgalci hükumetin mezarlığın yok edilmesine dair bir açıklamasını da paylaştı. Thum, Çin hükumetinin açıklamasında, “Şehrimizin kalkınması yönündeki ihtiyaçları temel alarak ve ferah, geniş, güzel bir çevrenin oluşturulması” yazıldığını aktardı.

Çin, Doğu Türkistan’da Türk ve Müslüman kimliği yok etmek için mezarlıkları özellikle hedef alıyor. Bir milletin hafızasının önemli unsurlarından olan mezarlıklar Çin sömürge yönetiminin en baştaki hedeflerinden biri. Ünlü Uygur Türkü şair Lutbulla Muttalip’in mezar yerine bir panda heykelinin dikilmesi, Çin’in Doğu Türkistan’ı kültürel olarak Çinlileştirme çabalarının en belirgin örneklerinden biri olmuştu.

Kerkük’te 7 Kişide Korona virüsü vakası tespit edildi

30 Nisan’da, Kerkük Sağlık Dairesi’nden yapılan açıklamada 7 kişide daha korona virüsü vakası tespit edildiği açıklandı.

Irak Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada ülkede son 24 saat içinde korona virüsü vaka sayısının 82 artarak 2085’e yükseldiğini duyurdu. Bakanlıktan yapılan açıklamada 29 kişi daha iyileşerek 1375 kişi tedavisi tamamlanarak taburcu edildi.

Ülkede Covid-19 nedeniyle şu ana kadar 93 kişi hayatını kaybetti.