Aylık Raporlar

...

Türkiye Raporu Kasım 2020

1 Kasım 2020

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerinden derlenen bilgilere göre, bu yılın 9 aylık döneminde bankaların elde ettiği faiz dışı gelir, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 5,9 azalarak 75 milyar 242 milyon lira oldu.

Faiz dışı gelirler içinde kredilerden alınan ücret ve komisyonların payı yüzde 15,7 olurken, söz konusu gelir, geçen yılın 9 ayına göre yüzde 0,2 düşerek 11 milyar 839 milyon liraya indi.

Bu yılın eylül sonu itibarıyla nakdi krediler üzerinden alınan ücret ve komisyonların tutarı 5 milyar 766 milyon lira, gayri nakdi krediler üzerinden alınanların tutarı da 6 milyar 73 milyon lira olarak hesaplandı.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) ve Azerbaycan Enerji Düzenleme Ajansı (AERA) arasında elektrik ve doğal gaz piyasalarında uyumlu bir düzenleyici çerçevenin oluşturulması için iş birliği protokolü imzalandı.

Alınan bilgiye göre, yeni tip korona virüsü salgını nedeniyle video konferans yöntemiyle gerçekleştirilen toplantıda, protokol EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz ve AERA Başkanı Dr. Samir Akhundov tarafından 27 Ekim’de imzalandı.

İmzalandığı tarihten itibaren yürürlüğe giren protokol kapsamında, her iki ülkenin elektrik ve doğal gaz piyasalarında tutarlı bir düzenleyici çerçeve oluşturulması sağlanacak. Bu amaçla, kurumların bilgi ve deneyimleri çeşitli seminerler, toplantılar, personel değişimi ve elektronik bilgi akışı yoluyla paylaşılacak.

ASELSAN, Emniyet Genel Müdürlüğünün kullanımı için rekor sayıda el telsizi teslimatı gerçekleştirdi.

ASELSAN, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı ile imzaladığı Sayısal Haberleşme Şebekesi (SHŞ) Projesi kapsamında, Emniyet Genel Müdürlüğünün Ankara ve İstanbul kullanıcılarına ses ve verinin entegre edildiği anahtar çözüm Milli Kriptolu DMR (Digital Mobile Radio) Sayısal Telsiz Sistemi sunuyor.

Proje kapsamında bugüne kadar 40 binin üzerinde kullanıcı terminali teslim edildi. Bu rakam içindeki 20 bini aşkın 3700 DMR el telsizi teslimatı da yakın zamanda gerçekleştirildi. Anılan teslimat, firma tarihinde tek kabulde gerçekleştirilen en yüksek sayıda telsiz teslimatı özelliğini taşıyor. SHŞ Projesi’nde tüm malzemeler teslim edilerek saha teslimatlarında yaklaşık yüzde 60 oranına ulaşıldı.

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, İzmir Cumhuriyet Başsavcılığının geçen cuma meydana gelen 6,6 büyüklüğündeki depremin hemen ardından soruşturma başlatarak heyet oluşturduğunu bildirdi.

Başsavcılığın, depremde yıkılan binalarla ilgili çalışmalara başladığını belirten Gül, şöyle devam etti:

“Cumhuriyet Başsavcılığımız depremden hemen sonra soruşturma başlattı. Bir başsavcı vekilimiz başkanlığında 3 savcıyla birlikte bir heyet teşekkül ettirdi, bilirkişi heyetleri isimlerini belirledi. Tüm bu süreçleri; enkaz çalışmalarıyla, bilirkişi çalışmaları, teknik çalışmaları yapıyorlar. Başsavcılığımız bu konuyla ilgili kamuoyuyla paylaşacaktır ama büyük bir titizlikle, kasıt, ihmal veya herhangi bir mevzuata aykırı bir husus tespit edilmesi durumunda gereği yapılacaktır.”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Soykırım: Srebrenitsa’dan Alınan Dersler” başlıklı Liderler Zirvesi’ne bir video mesaj gönderdi.

 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İnsan hakları ve demokrasi konusunda dünyaya ders veren ülkelerin, bugün İslam düşmanlığı ve yabancı karşıtlığında başı çektiğini görüyoruz. Irkçı terörizm birçok Batı ülkesinde veba gibi yayılmakta, kimi zaman devlet başkanlığı seviyesinde himaye görmektedir.” dedi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Yunanistan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya yazılı cevap verdi.

Yunanistan’ın mesnetsiz iddialarını bir kez daha yinelediğini kaydeden Aksoy, “Yunanistan Dışişleri Bakanlığı bugün, ülkemizin Doğu Akdeniz’deki kıta sahanlığında yürütmeye devam ettiği sismik araştırma faaliyetine dair mesnetsiz iddialarını yinelediği bir açıklama daha yapmıştır. Yunanistan’ın maksimalist iddialarına dayanarak her NAVTEX duyurusunun ardından faaliyetlerimize itiraz etmesi nafile bir çabadır. Ülkemiz uluslararası hukuktan kaynaklanan hakları çerçevesinde bölgedeki faaliyetlerine devam edecektir.” ifadelerini kullandı.

Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada “PKK/KCK terör örgütü mensuplarına yönelik operasyonlarda bir ayda 134 terörist etkisiz hale getirildi” denildi.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, MSB Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği Analiz ve Değerlendirme Subayı Binbaşı Pınar Kara tarafından bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.

Kara, Türk Silahlı Kuvvetlerinin, ülkenin ve Türk milletinin güvenliğini sağlamak amacıyla yurt içi ve dışında PKK/KCK/PYD-YPG başta olmak üzere DEAŞ dâhil terör örgütlerine karşı mücadelesini kararlılıkla sürdürdüğünü vurguladı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 1 Kasım korona virüsü tablosunu açıkladı.

Türkiye’nin güncel korona virüsü tablosu kamuoyuyla paylaşıldı. Tabloya göre son 24 saatte 74 kişi korona virüsünden dolayı hayatını kaybetti, toplam can kaybı 10 bin 326’ya yükseldi. Toplam 123 bin 343 test yapılırken, 2 bin 106 yeni vaka tanısı konuldu. Toplam vaka sayısı 377 bin 473 oldu. İyileşen bin 515 kişiyle birlikte toplam iyileşen toplam hasta sayısı 325 bin 486’ya yükseldi. Toplam hastalarda zatürre oranının yüzde 5,0, toplam ağır hasta sayısının ise 2 bin 177 olduğu açıklandı.

2 Kasım 2020

Merkez Bankası, likidite yönetimi kapsamında atılan sıkılaştırma adımları çerçevesinde, bugünden itibaren geçerli olmak üzere Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) bünyesinde faaliyette bulunan Bankalar arası Para Piyasası’nda bankaların borç alabilme limitlerini sıfırladı.

Açıklamada şöyle denildi: “Likidite yönetimi kapsamında atılan sıkılaştırma adımları çerçevesinde, 3 Kasım 2020 tarihinden geçerli olmak üzere Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) bünyesinde faaliyette bulunan Bankalararası Para Piyasası’nda bankaların borç alabilme limitleri (BAL) sıfırlanmış, Açık Piyasa İşlemleri kapsamında Türk lirası cinsi kira sertifikaları karşılığında kotasyon yöntemiyle gerçekleştirilen gecelik vadeli repo işlemleri durdurulmuştur. Fiyat istikrarı ve finansal istikrar hedefleri doğrultusunda para politikası ve likidite yönetimi çerçevesinde gerekli tüm araçlar kararlı bir şekilde kullanılmaya devam edilecektir.”

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, ekim ayı ihracatının yüzde 5,6 artışla 17 milyar 333 milyon dolar olarak gerçekleştiğini belirterek, “Bu rakam, bugüne kadar gerçekleştirilen en yüksek aylık ihracat rakamı.” dedi.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, “2020 yılının son çeyreğine girdiğimiz bugünler itibariyle oldukça başarılı, Türkiye’nin dinamizmine yakışan bir tabloyla karşı karşıyayız. Türkiye olarak, ihracattaki kapasitemizi koruyor, yeni ve tarihi rekorlarla hedeflerimiz doğrultusunda güçlü adımlarla ilerliyoruz. Ekimde dış ticaret hacmi 37 milyar 62 milyon dolar, ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 87,9 ile 2020’nin en yüksek rakamına ulaştı.” açıklamasında bulundu.

Türkiye’nin elektrik tüketimi, ekimde geçen yılın aynı ayına göre yaklaşık yüzde 5 artarak 24 milyar 26 milyon 533 bin kilovatsaate yükseldi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı verilerinden yaptığı derlemeye göre, Türkiye’de geçen ay günlük bazda en yüksek elektrik tüketimi 834 milyon 923 bin kilovatsaatle 7 Ekim’de, en düşük tüketim ise 678 milyon 917 bin kilovatsaatle 11 Ekim’de gerçekleşti.

Ceza infaz kurumunda bulunan kişi sayısı geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 10,1 artarak 291 bin 546’ya yükseldi.

Türkiye İstatistik Kurumu, 2019 yılına ilişkin ceza infaz kurumu istatistiklerini açıkladı. Buna göre, 31 Aralık 2019 itibarıyla ceza infaz kurumlarındaki kişi sayısı, 2018’e kıyasla yüzde 10,1 artarak 291 bin 546 oldu. Bunların yüzde 84,1’i hükümlüler, yüzde 15,9’u tutuklular olarak kayıtlara geçti. Ceza infaz kurumlarında bulunanların yüzde 96,1’ini erkekler, yüzde 3,9’unu kadınlar oluşturdu.

Türkiye’de 100 bin kişi başına düşen ceza infaz kurumundaki kişi sayısı 2010’da 163 iken, 2018’de 323’e ve 2019’de 351’e çıktı. Geçen yıl 12 ve daha yukarı yaştaki her 100 bin kişiden 430’u ceza infaz kurumuna girdi.

Milli Savunma Bakanlığı, 10 Ekim’de başlayan Al-Nasr Tatbikatının başarıyla tamamlandığını açıkladı.

Bakanlığın Twitter hesabından yapılan açıklamada, “Katar-Türk Birleşik Müşterek Kuvvet Komutanlığı ve Katar Kara Kuvvetleri Komutanlığı tarafından birlikte yapılan ve 10 Ekim 2020 tarihinde başlayan Al-Nasr Tatbikatı icra edilen seçkin gözlemci günü ile tamamlandı.” denildi.

Aralarında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da bulunduğu 18 milletvekiline ait 22 yeni dokunulmazlık dosyası, TBMM Başkanlığı’na sunuldu.

Dokunulmazlıklarının kaldırılması amacıyla 18 milletvekili hakkında hazırlanan, ‘Yasama Dokunulmazlığının Kaldırılması Hakkında Cumhurbaşkanlığı Tezkereleri’, TBMM Başkanlığı’na sunuldu. Aralarında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da bulunduğu 18 milletvekiline ait 22 dokunulmazlık dosyası, Anayasa-Adalet Karma Komisyonu’na sevk edildi.

Fransa İçişleri Bakanlığı, ülkedeki Ülkü Ocakları’nın kapatılması için harekete geçileceğini duyurdu.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ülkesinde yaşayan Müslümanlara yönelik psikolojik baskı ve İslam karşıtı uygulamalarına bir yenisini daha eklemeye hazırlanıyor.

Fransa parlamentosunda konuşan İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, ‘Bozkurtlar’ hareketi olarak bilinen Ülkü Ocakları’nı kapatmak için harekete geçileceğini duyurdu.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2019 yılına ilişkin Kamu İşletmeleri Raporu’nu açıkladı.

Buna göre, geçen yıl sonu itibarıyla Bakanlığın portföyünde toplam 18’i KİT, dördü kamu bankası ve altısı diğer kuruluş olmak üzere toplam 28 kamu işletmesi yer aldı. Performans açısından değerlendirildiğinde 2019 yılında KİT sisteminin brüt satışları 2018 yılına kıyasla yüzde 22,5 artışla 153,46 milyar liraya ulaştı. Brüt satışlardaki artış, ağırlıklı olarak BOTAŞ’tan kaynaklandı.

KİT sistemi, 2018 yılını 6 milyar lira faaliyet zararı ile kapatırken, geçen yıl ise faaliyet zararı 1,3 milyar lira oldu. Faaliyet zararındaki azalışa rağmen olağan dışı gelir ve karlar kalemindeki düşüş sonucu KİT sisteminin 2019 yılı dönem karı azalarak 924 milyon lira oldu. Vergi ve yasal yükümlülüklerinin ardından sistemin 2019 yılı dönem net zararı 1,7 milyar lira olarak gerçekleşti.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 2 Kasım 2020 günlük korona virüsü tablosunu açıkladı.

Türkiye’de son 24 saatte 139 bin 103 korona virüsü testi yapıldı, 2 bin 302 kişiye hastalık tanısı konuldu, 76 kişi hayatını kaybetti. Ağır hasta sayısı 2 bin 341 oldu, son 24 saatte 1521 kişinin tedavisinin tamamlanmasıyla iyileşenlerin sayısı 327 bin 7’ye yükseldi.

3 Kasım 2020

BMM Genel Kurulunda, 5 parti grubunun ortak önergesiyle depremde alınması gereken tedbirlerle ilgili Meclis Araştırma Komisyonu kurulması önerisi kabul edildi.

Genel Kurulda, depreme karşı alınabilecek tedbirlerin araştırılarak deprem yönetiminde alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla AK Parti, CHP, HDP, MHP ve İYİ Parti’nin Meclis araştırması önergeleri birlikte görüşüldü.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı sonrasında açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İzmir’de depremden zarar gören esnafa destek verileceğini belirterek, “İzmir depreminde işleri yıkılan, iş yeri yıkılan veya hasar gören denizin taşması sebebiyle iş yeri sular altından kalan vatandaşımıza 50 bin liraya kadar hibe desteği verilecektir.” dedi. Erdoğan ayrıca deprem konutlarıyla ilgili olarak, “Deprem konutlarının inşasına 1 ay içinde başlamayı planlıyoruz.” dedi.

Akar başkanlığında, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kuvvet Komutanları ile Bakan Yardımcıları Yunus Emre Karaosmanoğlu ve Alpaslan Kavaklıoğlu’nun da katılımıyla video konferans toplantısı gerçekleştirildi.

Bakan Akar Doğu Akdeniz ile ilgili olarak, “Hiç kimse gücünü, boyunu aşarak birtakım işler yapmaya kalkmasın, bunlar çıkmaz sokak. Hakkımızı yedirmedik, yedirmeyeceğiz.” dedi. Akar ayrıca, “Yunanistan’dan şımarıklıktan, bencillikten vazgeçip, uluslararası hukuk, insaniyet, ahlak neyi gerektiriyorsa buna uymalarını bekliyoruz.” ifadelerinde bulundu.

Bakan Selçuk, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bakanlığının 2021 yılı bütçe sunumunu yaptı.

2021 yılı bütçesinde eğitime 211 milyar 993 milyon 156 bin lira ayrıldığını anımsatan Selçuk, “Sınırlı kaynakların, topluma en yüksek faydayı sağlayacak programlara tahsis edilmesi gerçeğinden hareketle Bakanlığımız faaliyetleri, engellilerin toplumsal hayata katılımı ve özel eğitim, hayat boyu öğrenme, ortaöğretim, ölçme, seçme ve yerleştirme, temel eğitim, uluslararası eğitim iş birlikleri ve yurt dışı eğitim ve yönetim ve destek programlarına ayrılmıştır. Tekli eğitime geçiş ve okul öncesi eğitim hedefimiz, uzaktan eğitim, okullardaki deprem güçlendirme faaliyetleri ve meslek liselerinin atölye altyapısı gibi özel önem verdiğimiz alanlar için Milli Eğitim Bakanlığı yatırım bütçesini, 5,8 milyar liradan yüzde 94 artırarak 11,3 milyar liraya çıkartıyoruz.” dedi.

MSB, “Doğu Akdeniz’de, Türk Deniz Kuvvetleri Türkiye Bayrağı unsurları ile ABD, Pakistan ve NATO Daimi Deniz Görev Grubu-2’de görevli Bulgaristan, İspanya, Romanya gemilerinin katılımı ile icra edilen MAVİ BALİNA-2020 Davet Tatbikatı planlandığı gibi başarıyla devam ediyor.” açıklamasında bulundu.

MSB, “Doğu Akdeniz’de, Türk Deniz Kuvvetleri Türkiye Bayrağı unsurları ile ABD, Pakistan ve NATO Daimi Deniz Görev Grubu-2’de görevli Bulgaristan, İspanya, Romanya gemilerinin katılımı ile icra edilen MAVİ BALİNA-2020 Davet Tatbikatı planlandığı gibi başarıyla devam ediyor.” açıklamasında bulundu.

2021 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’ndan yapılan derlemeye göre, korona virüsü salgınının dünya ekonomilerini etkilediği yılın ilk yarısı itibarıyla hane halkı varlıklarındaki değişim dikkati çekti.

Haziran itibarıyla hane halkı varlıkları yıllık yüzde 34,6 artış gösterirken, 2,1 trilyon lira olarak kayıtlara geçti. Bu varlıkların yaklaşık yüzde 80’ini oluşturan mevduat söz konusu dönemde yüzde 29,7 yükselerek 1 trilyon 678,4 milyar liraya ulaştı. Söz konusu mevduat varlığının 845,8 milyar lirası tasarruf mevduatı, 681 milyar lirası döviz tevdiatı, 151,6 milyar lirası kıymetli maden deposundan oluştu.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli grup toplantısında yaptığı konuşmasında “Ne yazık ki depremin ağır faturasını mazlumlar ödemiş, suçu günahı olmayan insanlarımızın üzerini beton bloklar örtmüş ve kapatmıştır. Ölüm bu kadar ucuz olmamalıdır. Geliyorum diyen felakete bu denli sessiz ve hareketsiz kalmak akıl karı değildir” ifadelerini kullandı.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, “Keşke uyarılar, hazırlanmış raporlar dikkate alınıp çöken binaların depreme dayanıklı olup olmadığı yıllar önce kontrol edilseydi, anbean etkili bir denetim süreci işletilebilseydi. Ne yazık ki, depremin ağır faturasını mazlumlar ödemiş, suçu günahı olmayan insanlarımızın üzerini beton bloklar örtmüş ve kapatmıştır. Ölüm bu kadar ucuz olmamalıdır.” dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu, Ekim ayına ilişkin enflasyon rakamlarını açıkladı. Ekim’de enflasyon yüzde 11.89 oldu.

TÜFE’de (2003=100) 2020 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre %2,13, bir önceki yılın Aralık ayına göre %10,64, bir önceki yılın aynı ayına göre %11,89 ve on iki aylık ortalamalara göre %11,74 artış gerçekleşti. Tabloya göre; son 24 saatte yapılan 146 bin 247 testten 2 bin 343 korona virüsü hastası tespit edildi.

 Virüs nedeniyle 79 kişi hayatını kaybederken, 1817 kişi de iyileşti. Bugünkü verilerle toplam test sayısı 14 milyon 410 bin 507, toplam hasta sayısı 382 bin 118, toplam vefat sayısı 10 bin 481, toplam ağır hasta sayısı 2 bin 386, toplam iyileşen hasta sayısı 328 bin 824 oldu. Tabloda yer alan haftalık oranlarda ise hastalarda zatürre oranı yüzde 4.7, yatak doluluk oranı yüzde 51.7, erişkin yoğun bakım doluluk oranı yüzde 68.5, solunum cihazına bağlı (ventilatör) doluluk oranı yüzde 32.9, ortalama temaslı tespit süresi 10 saat, filyasyon oranı yüzde 99.7 olarak belirlendi.

4 Kasım 2020

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada korona virüs konusunda bazı şehirlerde endişe verici artış olmasına rağmen sürecin kontrol altında olduğunu belirterek bazı yeni tedbirler açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Özel sektör ve kamuda esnek mesai uygulaması teşvik edilecek. Pazar yeri ve market gibi yoğun insan hareketliğinin olduğu yerlerdeki denetimler arttırılacak. Paket servis hariç olmak üzere lokanta, restoran, pastaneyle, berber, kuaför, nikâh, düğün salonu, yüzme havuzu, hamam, kaplıca, sauna, internet kafe, halı saha, tiyatro, sinema, konser salonu ve benzer tüm işyerinde hizmetler saat 22’de sona erecektir.”

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası adına yayımlanan sözde basın açıklamasına tepki göstererek, “Öğretmenlikle ve sendikacılıkla bağdaşmayan bu açıklama Kıbrıs Türk davasına ve Türkiye Cumhuriyeti’ne saldırıdır. Bu açıklamadan sorumlu olanları şiddetle kınıyoruz.” dedi.

AK Partili Çelik, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası adına yayımlanan basın açıklamasına tepki gösterdi. Çelik, “Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası adına yayımlanan sözde basın açıklaması, faşist ve ahlaksız bir dille Sayın Cumhurbaşkanımıza ve KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Ersin Tatar’a saldırmaktadır. İftira ve nefret suçu ile dolu bu metin bir açıklama değil, karanlık bir zihniyetin tezahürüdür. Cumhurbaşkanımıza dönük olarak bu yapılanma tarafından kullanılan ifadelere, siyasi ve hukuki olarak en sert karşılığı vereceğiz. İsmindeki ‘Türk’ sıfatını hak etmeyen bu yapılanmanın sözde açıklamasını bir ‘beşinci kol faaliyeti’ olarak değerlendiriyoruz. KKTC’nin milli iradesini hiçe sayan bu yapılanma, Rum Kesimi lideri ile görüşmesi öncesi KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Ersin Tatar’ı hedef aldı ve Sayın Cumhurbaşkanımıza dönük hadlerini aşan bir açıklama yaptı. Bu açıklama Rum tezlerine biat etmek, Türkiye ve KKTC’ye düşmanlık etmektir.” dedi.

Güvenlik güçleri Türkiye’nin barış, huzur ve güvenliğini bozmak için bebek ve çocukları dahi hedef almaktan çekinmeyen terör örgütü YPG/PKK’ya yönelik ekim ayında düzenlediği operasyonlarda, aralarında sözde sorumluların da bulunduğu 132 terörist etkisiz hale getirerek örgüte ağır darbe vurdu.

1-31 Ekim tarihlerinde yurt içi ve dışındaki operasyonlarda 132 terörist etkisiz hale getirildi. Kış üslenmesi öncesi eli kanlı terör örgütü PKK ve gençlik yapılanmasına yönelik birçok ilde bu süreçte gerçekleştirilen operasyonlarda gözaltına alınan 233 şüpheliden 87’si tutuklandı. Eylülde terör örgütü YPG/PKK’nın saldırılarında iki asker şehit oldu, iki asker yaralandı.

Yargıtay’ın daha etkin ve verimli çalışabilmesi amacıyla yapılan düzenleme kapsamında, 2’si ceza 2’si hukuk olmak üzere 4 Dairesinin kapatılmasına karar verildiği öğrenildi. DHA muhabirinin edindiği bilgilere göre,  Yargıtay 1. Başkanlık Kurulunun 3 Kasım tarihli toplantısında alınan karar gereği, Yargıtay 13 ve 3. Ceza ile 23 ve 17. Hukuk Daireleri’nin kapatılmasına karar verildi.

Kararda kapatılan dairelerin dosyaların UYAP üzerinden devri ve başkanlarının görevlendirilmesi ile ilgili de düzenleme yapıldı. Buna göre 13. Ceza Dairesi 1 Aralık 2020 tarihinden geçerli olarak kapatılacak ve dosyaları 6. Ceza Dairesine, 3. Ceza Dairesi 1 Şubat 2021 tarihinden geçerli olarak kapatılacak ve dosyaları 1 Ceza Dairesine, 23. Hukuk Dairesi 4 Şubat 2021 tarihinden geçerli olarak kapatılacak ve dosyaları 15. Hukuk Dairesine, 17. Hukuk Dairesi 8 Nisan 2021 tarihinden geçerli olarak kapatılacak ve dosyaları 4. Hukuk Dairesine devredilecek.

Dışişleri Bakanlığı, Fransız hükümetinin ‘Bozkurtlar’ isimli hareketin lağvedildiği açıklamasına tepki gösterdi. Fransa’da sözü edilen bir oluşumun olmadığı belirtilen açıklamada, “Hayal ürünü olan bu oluşumu ele alırken, dünyanın pek çok ülkesinde de kullanılan son derece yaygın ve kanun dışı hiçbir boyutu olmayan sembollerin yasaklanması kabul edilemez” ifadelerine yer verildi.

 Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, “Bugün Fransız hükümeti tarafından lağvedildiği açıklanan ‘Bozkurtlar’ isimli bir hareket olmadığı esasen bilinmektedir. Söz konusu ülkenin münferit birtakım kişilere ve bu kişilerin eylemlerinden hareketle böyle bir hareket ve oluşum varmış gibi hayal mahsulü kararlara tevessül etmesi içinde bulunduğu çelişkili psikolojinin son tezahürü olmuştur. Öte yandan, hayal ürünü olan bu oluşumu ele alırken, dünyanın pek çok ülkesinde de kullanılan son derece yaygın ve kanun dışı hiçbir boyutu olmayan sembollerin yasaklanması kabul edilemez.” denildi.

Hakkari’nin Derecik ilçesinde terör saldırısı sonucu 1 sivil işçi şehit düşerken, 2 sivil işçi de ağır yaralandı.

Hakkâri Valiliğinden yapılan açıklamada, Derecik ilçesi Irak sınırına yakın 2 üs bölgesi arasında yol çalışması yapan iş makinesine bölücü terör örgütü mensupları tarafından füze ve uzun namlulu silahlarla saldırı yapıldığı belirtilerek, “Yapılan terör saldırısı sonucu 1 sivil işçimiz şehit, 2 sivil işçimiz ağır yaralanmıştır. Bölgede büyük çaplı operasyon başlatılmıştır.” denildi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 4 Kasım 2020 günlük korona virüsü tablosunu açıkladı.

Türkiye’de son 24 saatte 144 bin 416 Kovid-19 testi yapıldı, 2 bin 391 kişiye hastalık tanısı konuldu, 77 kişi hayatını kaybetti.

Türkiye’de son 24 saatte 144 bin 416 korona virüsü testi yapıldı, 2 bin 391 kişiye hastalık tanısı konuldu, 77 kişi hayatını kaybetti. Ağır hasta sayısı 2 bin 464 oldu, son 24 saatte 1841 kişinin korona virüsü tedavisinin tamamlanmasıyla iyileşenlerin sayısı 330 bin 665’e yükseldi.

5 Kasım 2020

Dışişleri Bakanlığı, İsrail’in Ürdün Vadisi ve Doğu Kudüs için aldığı yıkım ve tahliye kararının saldırgan ve hukuk dışı olduğunu bildirdi.

Dışişleri Bakanlığı, İsrail’in Filistin topraklarında sürdürdüğü yıkım faaliyetleri hakkında yazılır bir açıklama yaptı.

Açıklamada, “İsrail, işgal altında bulundurduğu Ürdün Vadisi’nde Filistinlilere ait yerleşim, yaşam, eğitim ve sağlık tesislerini içeren 70’i aşkın yapıyı yıkıp, Doğu Kudüs’ün merkezinde Filistinlilere ait 200 işyerine yönelik tahliye ve yıkım kararı almak suretiyle, saldırgan ve hukuk tanımaz politikasını bir kez daha göstermiştir. Bu eylemin korona virüsü salgınının sürdüğü bir ortamda yapılması durumun vahametini daha da artırmaktadır. İsrail, Batı Şeria’da 2020 yılında bugüne kadar Filistinlilere ait toplam 689 yapıyı yıkmış, 869 Filistinlinin evsiz kalmasına sebebiyet vermiştir.” denildi.

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin genel merkezinde AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’nda konuştu.

İzmir depremine ilişkin, “1 ay içinde deprem konutlarının yapımına başlayacağız. Önümüzdeki yıl bitmeden de hak sahiplerine evlerini teslim etmiş olacağız.” diyen Erdoğan, “İzmir’de 1 milyon 400 bin metrekarelik alanı rezerv alanı olarak yapılacak olan konutlara tahsis ettik. İstiyoruz ki zemin sorunu olmasın.” ifadelerini kullandı.

Kayseri’de 17 Aralık 2016’da, 15 askerin şehit olduğu, 54 askerin yaralandığı bombalı terör saldırıyla ilgili 8 sanığa verilen hapis cezası ile 10 sanığa verilen beraat kararı, Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 20’nci Ceza Dairesi’nce onandı.

Kayseri’de 1’inci Komando Tugay Komutanlığı’nda, 17 Aralık 2016’da, vatani görevini yapan ve çarşı iznine çıkan askerlerin taşındığı halk otobüsüne, bombalı araç ile terör saldırısı düzenlendi. Hain saldırıda 15 asker şehit olurken, 54 asker de yaralandı. Olay, sonrası yürütülen soruşturmada haklarında dava açılan 21 kişi hakkında iddianame hazırlandı. Kayseri 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde 24 Ekim 2017’de ilk duruşması yapılan dava geçen yıl 19 Nisan’da görülen duruşmada karara bağlandı. 3’ü firari 21 sanıklı davada mahkeme heyeti, tutuklu sanık Kenan Çiçek’i ‘devletin birliğini ve bütünlüğünü bozma’ suçundan 1 kez müebbet, şehit 15 askere yönelik ‘kasten öldürmek’ suçundan 15 kez ağırlaştırılmış müebbet, 54 yaralı askere yönelik ‘kasten öldürmeye teşebbüs’ suçundan 20’şer yıldan 1080 yıl, ‘silahlı terör örgütüne üye olma’ suçundan 12 yıl, ‘tehlikeli ve patlayıcı madde taşımak’ suçundan 18 yıl, ‘resmi evrakta sahtecilik’ suçundan 8 yıl olmak üzere toplam 1118 yıl hapis cezasına çarptırdı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 5 Kasım 2020 günlük korona virüsü tablosunu açıkladı.

Türkiye’de son 24 saatte 146.028 korona virüsü testi yapıldı, 2 bin 311 kişiye hastalık tanısı konuldu, 81 kişi hayatını kaybetti. Ağır hasta sayısı 2 bin 564 oldu, son 24 saatte 1714 kişinin korona virüsü tedavisinin tamamlanmasıyla iyileşenlerin sayısı 332 bin 379’a yükseldi.

6 Kasım 2020

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ve Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli İzmir’de Afet Koordinasyon merkezinde açıklamalarda bulundu.

 Bakan Kurum, “Sahada 7 bin 129 personelimiz; enkaz kaldırma, sağlık hizmetleri, barınma-teknik hizmetleri faaliyetlerini yürütmektedirler.” ifadelerini kullandı. Kurum, “Hasar tespit çalışmalarımıza giden arkadaşlarımız vatandaşlarımızı detaylı şekilde bilgilendiriyorlar. Ancak apartmanında olmayan vatandaşlarımız da hasar tespitlerini, hasartespit.cbc.gov.tr adresinden öğrenebilirler.” diye konuştu. Kurum, “Hem taşınma hem de kira sürecini takip ediyoruz. Fahiş bir fiyat artışının yaşanmaması adına da takibimiz yapılmaktadır.” dedi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ABD’deki seçimlerle ilgili açıklamalarda bulundu. Bakan Çavuşoğlu: “Kim seçilirse seçilsin, herhangi bir ülkeye nasıl yaklaşıyorsak yeni Amerikan yönetimine de aynı şekilde yaklaşacağız.” dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Antalya’da başkanlığını üstlendiği Güney Doğu Avrupa İşbirliği Süreci (GDAÜ) Gayrı resmi Dışişleri Bakanları Toplantısı kapsamında basın toplantısı düzenledi.

Avrupa Birliği (AB) içinde gerek dayanışma adı altında gerek üye ülkeleri destekleme anlayışından dolayı çifte standardın açık bir şekilde sergilenmeye başladığına dikkati çeken Çavuşoğlu, bir taraftan en kutsal değerlere saldırıların ifade özgürlüğü olarak değerlendirildiğini, diğer taraftan kendilerine yönelik en ufak eleştirilerin ifade özgürlüğü dışında saldırı olarak değerlendirildiğini aktardı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığının kuruluşunun 35. yıl dönümü programında açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, “Kendi savunma ihtiyaçlarımızı milli imkânlarla karşılamanın yanında dost ve müttefik ülkelerin de ihtiyaçlarına cevap verebilen bir konumdayız.” dedi.

Trakya Kalkınma Ajansı Kırklareli Yatırım Destek Ofisi’nin açılışına katılan Bakan Varank, bugün Trakya’da dolu dolu bir gün geçirdiklerini söyledi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Tohumculuk alanında son yıllarda artan ivmeyi desteklemek ve yerli firmalarımızın rekabetçiliğini yükseltmek için kollarımızı sıvadık. Milli Hibrit Tohum Geliştirme Projesi’ni başlattık.” dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 6 Kasım 2020 günlük korona virüsü tablosunu açıkladı.

Türkiye’de son 24 saatte 145 bin 241 korona virüsü testi yapıldı, 2 bin 436 kişiye hastalık tanısı konuldu, 83 kişi hayatını kaybetti. Ağır hasta sayısı 2 bin 654 oldu, son 24 saatte bin 914 kişinin korona virüsü tedavisinin tamamlanmasıyla iyileşenlerin sayısı 334 bin 293’e yükseldi.

7 Kasım 2020

İçişleri Bakanlığı trafikte yaya önceliği düzenlemesiyle birlikte trafik kazalarına bağlı yaya ölümlerindeki düşüşün devam ettiğini bildirdi.

Düzenlemenin yürürlüğe girdiği 26 Ekim 2018 tarihinden sonra, kaza yerinde yaya ölümleri 382 kişi, kaza yeri ve sonrasında yaya ölümleri 864 kişi azaldı.

İçişleri Bakanlığı, “Trafikte yaya önceliği düzenlemesiyle birlikte trafik kazalarına bağlı yaya ölümlerindeki düşüş devam ediyor. Düzenlemenin yürürlüğe girdiği 26 Ekim 2018 tarihinden sonra, kaza yerinde yaya ölümleri 382 kişi, kaza yeri ve sonrasında yaya ölümleri 864 kişi azaldı.” açıklamasında bulundu.

Milli Savunma Bakanlığı, 30 Ekim’de başlayan ‘Mavi Balina-2020 Davet Tatbikatı’nın Doğu Akdeniz’de devam ettiğini bildirdi.

Bakanlığın, Twitter hesabından yapılan açıklamada, “Türk Deniz Kuvvetleri unsurları ile ABD Pakistan ve NATO Daimi Deniz Görev Grubu-2’de (SNMG-2) görevli Bulgaristan, İspanya, Romanya gemilerinin katılımı ile 30 Ekim tarihinde başlayan Mavi Balina-2020 Davet Tatbikatı Doğu Akdeniz’de tüm hızıyla devam ediyor.” denildi.

Milli Savunma Bakanlığı, “Suriye Harekât alanlarında alınan emniyet tedbirleri ve icra edilen istikrar harekâtı neticesinde; Fırat Kalkanı Harekât Alanında, son iki yıl içinde toplam 583 DEAŞ’lı terörist yakalanmış, 2020 yılı içerisinde 374 PKK/YPG’li terörist de etkisiz hale getirilmiştir.” açıklamasında bulundu.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, PKK/KCK terör örgütünün yurt içine geçişini kısıtlamak, yurt içinde-dışında barınmasını engellemek ve eylem kabiliyetini yok etmek amacıyla geçen bir ay içerisinde 4’ü büyük, 17’si orta çaplı olmak üzere toplam 21 operasyon icra edildiği belirtildi. Operasyonlar 37’si yurt içi, 74’ü yurt dışında 111 teröristin etkisiz hale getirildiği bildirildi. Teröristler tarafından kullanılan 176 adet silah mevzi, sığınak, barınak, mağara ve deponun bulunarak kullanılamaz hale getirildiği, ayrıca 128 adet EYP’nin imha edildiği kaydedildi. PKK/PYD-YPG terör örgütünün finans kaynaklarından kaçakçılık ve uyuşturucu ile mücadeleye yönelik hudut hattında alınan tedbirler ve operasyonlar neticesinde çok sayıda; silah, mühimmat ve yasa dışı malzemenin ele geçirildiği de bildirildi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 7 Kasım 2020 günlük korona virüsü tablosunu açıkladı.

Tabloya göre; son 24 saatte yapılan 139 bin 675 testten 2 bin 483 korona virüs hastası tespit edildi. Virüs nedeniyle 81 kişi hayatını kaybederken, bin 928 kişi de iyileşti.

Bu verilerle toplam test sayısı 14 milyon 985 bin 867, toplam hasta sayısı 391 bin 739, toplam vefat sayısı 10 bin 803, toplam ağır hasta sayısı 2 bin 730, toplam iyileşen hasta sayısı 336 bin 221 oldu.

8 Kasım 2020

Azerbaycan’ın 28 yıl sonra Şuşa kentini işgalden kurtarması üzerine bir açıklama da Milli Savunma Bakanlığı’ndan geldi.

Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

Kahraman Azerbaycan Ordusu, kritik öneme sahip Şuşa kentini işgalden kurtardı. Tebrik ediyoruz. Azerbaycan Türkü kardeşlerimiz 28 yıl sonra Şuşa’daki meşhur Hâr-ı Bülbül çiçeğinin açışını izleyecekler, kokusuna doyacaklar. Ne mutlu onlara.

Cumhurbaşkanı yardımcısı Fuat Oktay, ABD’nin yeni Başkanının Joe Biden seçilmesi üzerine, “Türkiye ABD’nin yeni yönetimiyle çalışmayı sürdürecektir” dedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Şuşa’nın Azerbaycan ordusu tarafından 28 yıl sonra, Ermenistan işgalinden kurtarılmasına ilişkin, “Hâkimiyetin sağlanıyor olması Azerbaycan açısından çok ciddi bir gelişmedir, sevindiricidir.” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Uluslararası Fuar Merkezi’nde düzenlenecek AK Parti Kocaeli 7. Olağan İl Kongresi’nde konuştu.

Sözlerine “Şuşa zaferini tebrik ederek başlıyorum” diyen Erdoğan, “30 yıldır Minsk üçlüsü tarafından adeta ihmal edilen, aldatılan ve masa başında 30 yıldır akıbeti meçhul olarak bekleyen kardeşlerimiz sabrettiler ve zafere ulaştılar.” dedi. İzmir depremiyle ilgili CHP’ye sert eleştirilerde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İzmir depremi aynı zamanda CHP’nin enkaz altında kaldığı bir depremdir. Bunun adı yüzsüzlükten öte ahlaksızlıktır.” ifadelerini kullandı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 7 Kasım 2020 günlük korona virüsü tablosunu açıkladı.

Güncel verilere göre, son 24 saatte 141 bin 944 korona virüsü testi yapıldı, 2 bin 516 kişiye hastalık tanısı konuldu. Son 24 saatte 84 kişi hayatını kaybetti, 2 bin 18 kişinin korona virüsü tedavisinin tamamlanmasıyla iyileşenlerin sayısı 338 bin 239’a yükseldi. Toplam test sayısı 15 milyon 127 bin 811’e ulaştı. Hasta sayısı 395 bin 255, vefat sayısı 10 bin 887, ağır hasta sayısı 2 bin 740, aktif hasta sayısı 46 bin 129 oldu.

Haftalık verilere göre, bu hafta hastalarda zatürre oranı yüzde 4,7, yatak doluluk oranı yüzde 51,7, erişkin yoğun bakım doluluk oranı yüzde 68,5, ventilatör doluluk oranı yüzde 32,9, ortalama temaslı tespit süresi 10 saat, filyasyon oranı ise yüzde 99,7 olarak kayıtlara geçti.

9 Kasım 2020

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Türk milletinin girişimci ruhunu, vicdanlı ve adaletli kültürünü dış politikamıza yansıtıyoruz. Sahada ve masada güçlü, yerli ve milli bir dış politika izliyoruz” dedi.

Bakan Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen 12’nci Büyükelçiler Konferansı’nın açılışında konuştu. Bu yılki konferansın korona virüsü salgını nedeniyle hibrid formatta ve dijital diplomasi girişimine uygun şekilde çevrimiçi gerçekleştirildiğini belirten Çavuşoğlu, konferansın düzenlenmesinde destekte bulunan Cumhurbaşkanlığı birimlerine ve Turkcell’e teşekkür etti. 12 yıldır düzenlenen Büyükelçiler Konferansı’nın önemli işlevleri olduğunu belirten Bakan Çavuşoğlu, konferans ile geçen yılın kapsamlı muhasebesini yapıp yeni döneme hazırlandıklarını bildirdi. Çavuşoğlu, “Büyükelçilerimizin sahaya ilişkin değerlendirmelerini alarak, yeni fırsatlar ve sınamalara karşı adımlarımızı gözden geçiriyoruz. İstişare ve ortak akılla yeni döneme ilişkin politikalarımızı gözden geçiriyor, açılımlarımızı belirliyoruz. Arkadaşlarımız, dış politikada sahada birlikte çalıştığımız diğer kurumlarımızın yöneticileriyle ilk elden görüşme fırsatı buluyor, onların yönlendirmelerini alıyor.” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 12. Büyükelçiler Konferansı’nda konuştu.

“Salgınla birlikte dünyanın yeni bir yol ayrımına geldiğini görüyoruz. Uluslararası kuruluşlar yeni dönemi okumakta çaresiz kalıyor.” diyen Erdoğan, “Hastalığın bir süre daha hayatımızı etkileyeceği anlaşılıyor. Ne zaman biteceği belli değil. Karamsarlığa kapılmadan, dengeli, uygulanabilir anlayışla hareket ediyoruz.” ifadelerini kullandı. AB’yi eleştiren ve “İslam düşmanlığı devlet başkanlığı nezdinde teşvik ediliyor, destekleniyor.” diyen Erdoğan, “İslam düşmanlığıyla mücadele etmek, hem inancımızın hem de yurt dışındaki vatandaşlarımıza karşı sorumluluğumuzun gereğidir.” diye konuştu.

Milli Savunma Bakanlığı, Fırat Kalkanı Harekâtı bölgesine taciz ateşi açarak sızma girişiminde bulunan 2 teröristin etkisiz hale getirildiğini bildirdi.

Bakanlığın Twitter hesabından yapılan paylaşımda, “Fırat Kalkanı bölgesine taciz ateşi açarak sızma girişiminde bulunan 2 PKK/YPG’li terörist, Kahraman Komandolarımızın başarılı müdahalesi ile etkisiz hale getirildi.” ifadelerine yer verildi.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın istifasına ilişkin olarak ilk resmi açıklama yapıldı.

İletişim Başkanlığı Twitter hesabından yaptığı yazılı açıklamada, “Cumhurbaşkanımız tarafından yapılan değerlendirme sonunda Hazine ve Maliye bakanı Berat Albayrak’ın görevden af talebi kabul edilmiştir.” ifadesine yer verdi.

Açıklamada, “Bölgesel ve küresel siyasi krizlere ilave olarak koronavirüs salgını sebebiyle gelişmiş devletlerin dahi ciddi ekonomik sıkıntılar yaşadığı bir dönemde, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın gayretleriyle ülkemiz, bu kritik süreçte olabilecek en az hasarla yoluna devam etmiş, sayın bakanımızın başarıları sayın Cumhurbaşkanımız tarafından takdir edilmiştir.” denildi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 9 Kasım 2020 günlük korona virüsü tablosunu açıkladı.

Türkiye’de son 24 saatte 145 bin 411 Kovid-19 testi yapıldı, 2 bin 576 kişiye hastalık tanısı konuldu, 85 kişi hayatını kaybetti. Ağır hasta sayısı 2 bin 867 oldu, son 24 saatte 2 bin 47 kişinin Kovid-19 tedavisinin tamamlanmasıyla iyileşenlerin sayısı 340 bin 286’ya yükseldi.

10 Kasım 2020

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ebediyete intikalinin 82’inci yılı dolayısıyla TBMM’de tören düzenlendi.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, ebediyete intikalinin 82’inci yılı dolayısıyla TBMM’de tören düzenlendi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’i Dağlık Karabağ’da elde edilen zafer dolayısıyla kutladı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada, Erdoğan ve Aliyev’in telefon görüşmesi gerçekleştirdiği bildirildi. Açıklamada, Karabağ savaşında Azerbaycan’ın kazandığı parlak zafer dolayısıyla liderlerin birbirlerini kutladığı kaydedildi.

Aliyev, savaş döneminde Azerbaycan’a verdikleri siyasi ve manevi desteklerinden dolayı Erdoğan ve Türk halkına bir kez daha teşekkür etti. Erdoğan da ülkesinin desteğini yüksek takdirle karşıladığı için Aliyev’e teşekkürlerini iletti.

Liderler, dost ve kardeş Türkiye ve Azerbaycan’ın birbirlerinin yanında olmaya devam edeceklerini belirtti.

Adalet Bakanı Gül, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bakanlığının 2021 yılı bütçe sunumunu yaptı.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, “Yargı; hiçbir kişi, kurum veya merciden emir, talimat, telkin almaz. Hiç kimse ve Adalet Bakanlığı da dâhil olmak üzere hiçbir kurum yargı yetkisini kullanan mahkemelere vekaleten konuşamaz.” dedi. Adalet Bakanı Gül, 2002’den bu yana standartlara uymayan 355 ceza infaz kurumunun kapatıldığını bildirdi.

Milli Savunma Bakanlığı, Resulayn ve Tel Abyad bölgelerinde saldırı hazırlığında olduğu tespit edilen 26 teröristin etkisiz hale getirildiğini açıkladı.

Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, MSB Basın Halkla İlişkiler Müşavirliği Plan, Koordinasyon ve Analiz Şube Müdürü Albay Olcay Denizer tarafından bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Denizer, “Milli mücadelemizin önderi ve cumhuriyetimizin kurucusu, büyük komutan ve devlet adamı, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, ebediyete intikalinin 82’nci yıl dönümünde saygı ve şükranla anıyoruz. Milli Savunma Bakanlığı; Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, mücadelelerle dolu hayatından ve fikirlerinden aldığı ilhamla ülkemizin ve asil milletimizin hak, alaka ve menfaatlerine yönelecek tüm tehdit ve tehlikelere karşı; karada, denizde ve havada büyük bir kahramanlık ve fedakârlıkla mücadelesini sürdürmektedir. Bu mücadelemiz ebediyen devam edecektir.” dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 10 Kasım 2020 günlük korona virüsü tablosunu açıkladı.

Türkiye’de son 24 saatte 146 bin 198 korona virüsü testi yapıldı, 2 bin 529 kişiye hastalık tanısı konuldu, 87 kişi hayatını kaybetti. Ağır hasta sayısı 3 bin 1 oldu, son 24 saatte 2 bin 215 kişinin korona virüsü tedavisinin tamamlanmasıyla iyileşenlerin sayısı 342 bin 501’e yükseldi.

11 Kasım 2020

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Yerleşkesi’nde ‘Geleceğe Nefes, Dünyaya Nefes’ fidan dikim programında konuştu.

 “11 milyon fidan hedefiyle yola çıkmışken yaklaşık 14 milyon fidanı toprakla buluşturduk.” diyen Erdoğan, “Gezi olaylarında sokakları yakanlar, esnafın mallarını yağmalayanlar fidan dikimimizi kötüleme yarışına girdi. Bizi eleştirenler PKK’lı teröristlerin yaktığı ormanlardan hiç bahsetmiyor.” ifadelerini kullandı. Erdoğan, “Yeni bir proje başlatıyoruz. ‘Tohum ver, fidana dönüşsün’ adını verdiğimiz projeyle her yıl 12 milyon yavrumuza fidan kapları ve tohumları teslim ederek kendi fidanlarını kendilerinin yetiştirmesini sağlayacağız.” diye konuştu.

İçişleri Bakanlığınca yayımlanan genelgeyle tüm illerde valilik ve kaymakamlıklarca belirlenecek bazı cadde ve sokaklarla ihtiyaç duyulan meydanlar ve toplu taşıma araç durakları gibi alanlarda sigara içmek yasaklandı.

İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Yarından itibaren tüm illerde vatandaşların yoğun olduğu cadde ve sokak, durak gibi alanlarda sigara içme yasağı getirilecek.” ifadeleri kullanıldı.

Vergi ve SGK prim borçlarının yapılandırılması ile istihdam teşvikine ilişkin düzenlemeleri de içeren İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.

Kanuna göre, vergi borçları yapılandırılarak 18 taksitle ödenebilecek. Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi, Katma Değer Vergisi (KDV), Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV), Özel Tüketim Vergisi (ÖTV), tüm idari para cezaları, KYK borçları, Hazine alacaklarını kapsayan vergi borçları yapılandırılabilecek. Borcunu peşin ödemek isteyenlere indirim sağlanacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti grup toplantısında önemli açıklamalarda bulundu.

Erdoğan, Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki anlaşmayla ilgili “Türkiye, anlaşmanın uygulanmasını gözetmek ve denetlemek üzere bölgede kurulacak ortak barış gücünde, Rusya ile birlikte yer alacaktır. Ateşkesin kontrolü ve denetimi için oluşturacağımız Ortak Türk-Rus Merkezi ile ilgili mutabakat zaptı bu sabah imzalandı.” dedi. Hazine ve Maliye Bakanlığı görevinden affını talep eden Berat Albayrak’a teşekkür eden Erdoğan, kabine değişikliği iddialarıyla ilgili olarak da “Bugünlerde bir kez daha tedavüle sokulan kabine değişikliği veya bakanlıkların yapısının tadil edileceği yönündeki spekülasyonlar, içi boş, tamamen masa başında uydurulan haberler.” ifadelerini kullandı.

Oruç Reis sismik araştırma gemisi için yeni Navtex yayınlandı. Buna göre Oruç Reis, Doğu Akdeniz’de 23 Kasım’a kadar sismik araştırma yapacak.

İlana göre, Oruç Reis sismik araştırma gemisinin 23 Kasım’a uzatılan Doğu Akdeniz’deki çalışmalarına, Ataman ve Cengizhan isimli gemiler eşlik etmeyi sürdürecek.

Oruç Reis’in daha önce 14 Kasım’a kadar bölgede çalışma yapacağı ilan edilmişti. Oruç Reis sismik araştırma gemisi, doğal kaynak aramaları başta olmak üzere her türlü jeolojik, jeofizik, hidrografik ve oşinografik araştırmaları gerçekleştirebiliyor.

Dünyadaki tam donanımlı ve çok amaçlı ender araştırma gemilerinden biri olan Oruç Reis’te, 2 ve 3 boyutlu sismik, gravite, manyetik jeofizik araştırmaları yapılabiliyor. Gemi, 8 bin metre derinliğe kadar 3 boyutlu, 15 bin metre derinliğe kadar iki boyutlu sismik operasyonları gerçekleştirebiliyor.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 11 Kasım 2020 günlük korona virüsü tablosunu açıkladı.

Türkiye’de son 24 saatte 145 bin 989 korona virüsü testi yapıldı, 2 bin 693 kişiye hastalık tanısı konuldu, 86 kişi hayatını kaybetti. Ağır hasta sayısı 3 bin 95 oldu, son 24 saatte 2 bin 112 kişinin korona virüsü tedavisinin tamamlanmasıyla iyileşenlerin sayısı 344 bin 613’e yükseldi.

12 Kasım 2020

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Azerbaycan’da önemli açıklamalarda bulundu.

Karabağ’da kurulacak olan ‘Ateşkesi İzleme Gücü’ hakkında konuşan Çavuşoğlu detayları paylaştı. Çavuşoğlu açıklamasında “Ateşkeste Ermenistan Başbakanının imzası var mı, var. O, ülkeyi bağlar. Ateşkesi yine bozarlarsa bedelini öderler. Bu süreçten Minsk üçlüsünün ders çıkarması gerekiyor, özellikle Fransa’nın. Ateşkesten sonra bile taraflı açıklamalar yapıyorlar.” dedi.

Bakan Akar, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan bakanlığının 2021 yılı bütçe sunumunu yaptı.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, “Kimsenin hakkında gözümüz olmadığı gibi, kimseye de hakkımızı çiğnetmeyiz. Şehit oluruz, gazi oluruz; ancak hiçbir oldubittiye de izin vermeyiz.” açıklamasında bulundu. Akar ayrıca, “15 Temmuz 2016’dan itibaren FETÖ bağlantısı nedeniyle TSK’dan toplam 20 bin 571 personel ihraç edilmiştir. 15 Temmuz’dan sonra personel destekleme oranlarında meydana gelen azalma nedeniyle personel temin faaliyetlerine başlanmış, 23 Ekim 2020 itibariyle 95 bin 911 personel temin edilmiştir.” dedi.

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, yaptığı açıklamada “Hukuk güvenliğini vatandaş lehine koruyacak, daha da güçlendirecek, tutuklamayı istisna olarak değerlendiren uygulamaları sağlayacağız” dedi.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, hukuk güvenliğini vatandaş lehine koruyacak, tutuklamayı istisna olarak değerlendiren, hukuk güvenliğini daha da güçlendiren uygulamaları hep beraber sağlayacaklarını belirterek, “Bu anlamda çok önemli adımlar oldu ama 2023 hedefleri doğrultusunda daha hızlı, daha güçlü adımları da hem yasama hem uygulama çerçevesinde yapmaya devam edeceğiz.” dedi.

Diyarbakır’da 22 Ekim günü HDP İl Başkanlığı’na yapılan aramada ele geçirilen ajandada PKK’lı teröristlerin isimleri, kod adları ve yakınlarına ait telefon numaralarının yer aldığı belirtildi. Ajandada ayrıca farklı tarihlerde gerçekleştirilen birçok terör eyleminin faillerinden olan ve etkisiz hale getirilen teröristlere ait bilgiler de tespit edildi.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nca başlatılan soruşturma kapmasında, yasa dışı pankart asıldığı gerekçesiyle İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerince 22 Ekim günü HDP Diyarbakır İl Başkanlığı binasına terör operasyonu düzenlendi. Binada 7 saat süren arama gerçekleştirildi. Operasyon kapsamında binanın tüm katlarını arayan polis ekipleri, bilgisayarlar, dijital cihazlar ve suç unsuru olabileceği değerlendirilen bazı belgelere el koydu. Binada yapılan arama sırasında, gizli bir bölmeye saklanmış bir ajanda da ele geçirildi. Ajandayı inceleyen polis, çok sayıda terör örgütü PKK üyesinin, örgütteki sicil bilgileri, kişisel bilgileri ve ailelerine dair bilgilerin olduğunu tespit etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Aselsan’ın Gölbaşı’ndaki yerleşkesinde, Aselsan Yeni Sistem Tanıtımları ve Tesis Açılışları programında açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ROKETSAN’ın yerli ve milli uydu çalışmalarıyla ilgili olarak, “Artık uzay liginde olduğumuzu söylemiştik. Uzayın karanlığını milli teknolojimiz sayesinde bir kez daha aydınlattığımız bir kez daha söylemek istiyorum. Tamamen milli yaptığımız uydu fırlatma testleri başarıyla tamamlandı. Bu testlerde 4 kez uzaya ulaştık.” dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 12 Kasım 2020 günlük korona virüsü tablosunu açıkladı.

Güncel verilere göre, son 24 saatte 148 bin 482 korona virüsü testi yapıldı, 2 bin 841 kişiye hastalık tanısı konuldu. Son 24 saatte 88 kişi hayatını kaybetti, 2 bin 181 kişinin korona virüsü tedavisinin tamamlanmasıyla iyileşenlerin sayısı 346 bin 794 yükseldi.

Toplam test sayısı 15 milyon 713 bin 891’e ulaştı. Hasta sayısı 404 bin 894, vefat sayısı 11 bin 233, ağır hasta sayısı 3 bin 230, aktif hasta sayısı 46 bin 867 çıktı oldu.

13 Kasım 2020

Selçuk, Kayseri’de yapımı tamamlanan 72 Tasarım Beceri Atölyesi (TBA) toplu açılış törenine video konferans yöntemiyle katıldı.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, “8 bini geçen tasarım beceri atölyeleri, 100 bin olduğunda çok daha mutlu olacağım. Bunun için de çaba gösteriyoruz.” dedi.

Milli Savunma Bakanlığı’nca, Doğu Akdeniz’de fiili silah atış eğitimlerinin başarıyla gerçekleştirildiği açıklandı.

Bakanlığın Twitter hesabından yapılan açıklamada, “Deniz Kuvvetleri Komutanlığımıza bağlı gemilerimiz, Doğu Akdeniz’de fiili silah atış eğitimleri icra etti. Bahriyelilerimiz atışları başarılı şekilde gerçekleştirdi.” denildi.

Fetullahçı Terör Örgütü’nün(FETÖ) Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) yapılanmasına yönelik İstanbul merkezli 21 ilde düzenlenen operasyonda gözaltına alınan 61 şüpheliden 26’sı tutuklandı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında, 15’i muvazzaf, 45’i ihraç askeri personelin de arasında bulunduğu 70 kişi hakkında gözaltı kararı verildi. İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince, 10 Kasım’da İstanbul merkezli 21 ilde düzenlenen eş zamanlı operasyonda, 15 muvazzafın da arasında bulunduğu 61 şüpheli yakalandı. İşlemleri tamamlanan şüphelilerden 18’i, etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanarak örgüt ve mensupları hakkında ayrıntılı ve örgütü deşifre edici yönde faydalı açıklamalarda bulundukları gerekçesiyle emniyetten serbest bırakıldı. Sağlık kontrolünden geçirilerek adliyeye sevk edilen 43 zanlıdan 26’sı tutuklanırken, 17’si adli kontrol şartıyla salıverildi. Firari 9 şüphelinin yakalanmasına çalışıldığı bildirildi.

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), “Terör örgütü PKK/YPG’nin Barış Pınarı bölgesindeki huzur ve güven ortamını bozmasına izin vermeyeceğiz. Bölgede her türlü tedbiri alan kahraman komandolarımız bir sızma girişimini daha önleyerek 14 PKK/YPG’li teröristi etkisiz hale getirdi.” açıklamasında bulundu.

Milli Savunma Bakanlığı, Barış Pınarı bölgesine sızma girişiminde bulunan 14 PKK/YPG’li teröristin etkisiz hale getirildiğini açıkladı.

Bakanlığın Twitter hesabından yapılan açıklamada, “Terör örgütü PKK/YPG’nin Barış Pınarı bölgesindeki huzur ve güven ortamını bozmasına izin vermeyeceğiz. Bölgede her türlü tedbiri alan kahraman komandolarımız bir sızma girişimini daha önleyerek 14 PKK/YPG’li teröristi etkisiz hale getirdi.” denildi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 13 Kasım 2020 günlük korona virüsü tablosunu açıkladı.

Güncel verilere göre, son 24 saatte 149 bin 942 korona virüsü testi yapıldı, 3 bin 45 kişiye hastalık tanısı konuldu. Son 24 saatte 93 kişi hayatını kaybetti, 2 bin 10 kişinin korona virüsü tedavisinin tamamlanmasıyla iyileşenlerin sayısı 348 bin 804’e yükseldi.

Toplam test sayısı 15 milyon 863 bin 833’e ulaştı. Hasta sayısı 407 bin 939, vefat sayısı 11 bin 326, ağır hasta sayısı 3 bin 356, aktif hasta sayısı 47 bin 809 oldu.

14 Kasım 2020

İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), İzmir’deki depremde vefat edenlerin sayısının 116’ya yükseldiğini açıkladı.

AFAD’dan yapılan açıklamaya göre, 30 Ekim’de meydana gelen 6,6 büyüklüğündeki deprem sonrasında 48’inin büyüklüğü 4’ün üzerinde olmak üzere toplam 3 bin 630 artçı sarsıntı kaydedildi.

Sağlık Afet Koordinasyon Merkezinden (SAKOM) alınan bilgiye göre, depremde 116 kişi hayatını kaybetti, yaralanan 1034 kişiden 1021’i taburcu edildi, 8 kişinin ise tedavisi devam ediyor.

İçişleri Bakanlığınca Bitlis’te ‘Yıldırım-15 Mutki-Sarpkaya’ operasyonu başlatıldı. Operasyonda, Jandarma Komando, Jandarma Özel Harekât(JÖH), Polis Özel Harekât (PÖH) ve güvenlik korucu timlerinden oluşan 816 personel görev aldı.

Bölücü terör örgütünün kış öncesi hareket kabiliyeti ve barınma arayışını bertaraf etmek, ülke içinde iletişimi ortadan kalkan örgütün bu kabiliyetini bir daha elde edememesini sağlamak ve ülke içindeki terörist varlığını tamamen bitirmeye yönelik olarak Bitlis İl Jandarma Komutanlığınca “YILDIRIM-15 MUTKİ-SARPKAYA” Operasyonu başlatılmıştır.

Operasyonda Bitlis İl Jandarma Komutanlığı’nda görevli; Jandarma Komando, Jandarma Özel Harekât (JÖH), Polis Özel Harekât(PÖH) ve Güvenlik Korucu timlerinden oluşan 816 personel [(48) operasyonel tim] görev almaktadır.

Milli Savunma Bakanlığı, 98’i son 1 ayda olmak üzere, 2020 yılında 1031 teröristin etkisiz hale getirildiğini açıkladı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, PKK/KCK terör örgütü mensuplarının; yurt içine geçişini kısıtlamak, yurt içinde ve dışında barınmasını engellemek ve eylem kabiliyetini yok etmek amacıyla dönem içerisinde; 3’ü büyük, 16’sı orta çaplı olmak üzere toplam 19 operasyon yapıldığı belirtilerek, “İcra edilen operasyonlarda 98’i son bir ayda olmak üzere, 2020 yılı içerisinde 1031 terörist etkisiz hale getirilmiştir. Ayrıca teröristler tarafından kullanılan 124 adet silah mevzi, sığınak, barınak, mağara ve depo bulunarak kullanılamaz hale getirilmiş, 105 adet EYP tespit edilerek imha edilmiştir. Terör örgütleriyle mücadelemiz, en son terörist etkisiz hale getirilinceye kadar devam edecektir.” denildi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 14 Kasım 2020 günlük korona virüsü tablosunu açıkladı.

Türkiye’de son 24 saatte 150 bin 141 Kovid-19 testi yapıldı, 3 bin 116 kişiye hastalık tanısı konuldu, 92 kişi hayatını kaybetti. Ağır hasta sayısı 3 bin 423 oldu, son 24 saatte 2 bin 298 kişinin Kovid-19 tedavisinin tamamlanmasıyla iyileşenlerin sayısı 351 bin 102’ye yükseldi. Sağlık Bakanı Koca, “Hastane ve sağlık çalışanlarımızın yükü artıyor. Mevcut hasta yükünü taşınabilir seviyede tutmak için tedbirlere uymak zorundayız.” dedi.

15 Kasım 2020

Cumhurbaşkanı Erdoğan, KKTC’nin 37. kuruluş yıldönümünde konuştu.

Erdoğan, “Garantör ülke olarak bizim de KKTC’nin de, diplomasi oyunlarına artık tahammülümüz kalmamıştır” dedi.

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Irak’ın kuzeyindeki Zap ve Avaşin bölgelerinde 5 PKK’lı teröristin, hava harekâtlarıyla etkisiz hale getirildiğini bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, teröre geçit verilmeyeceği vurgulanarak, “Irak’ın kuzeyindeki Zap ve Avaşin bölgelerinde, keşif ve gözetleme vasıtalarıyla tespit edilen 5 PKK’lı terörist, düzenlenen hava harekatlarıyla etkisiz hale getirildi.” denildi.

Açıklamada, “En son terörist etkisiz hale getirilinceye kadar operasyonlara devam edilecek.” ifadesi kullanıldı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 15 Kasım 2020 günlük korona virüsü tablosunu açıkladı.

Son 24 saatte yapılan test sayısı 142 bin 496, hasta sayısı 3 bin 223 olarak açıklandı. Bugün korona virüsten 89 kişi hayatını kaybetti. Son 24 saatte 2 bin 561 hasta ise iyileşti. Ağır hasta sayısı 3 bin 439 oldu, son 24 saatte 2 bin 561 kişinin Kovid-19 tedavisinin tamamlanmasıyla iyileşenlerin sayısı 353 bin 663’e yükseldi.

16 Kasım 2020

Azerbaycan’a asker gönderilmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı Tezkeresi, TBMM Başkanlığına sunuldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla gönderilen tezkerede, dost ve kardeş ülke Azerbaycan’ın, işgal altındaki topraklarını kurtarma mücadelesinin yıllardır devam ettiği hatırlatıldı.

Tezkerede, Ermenistan’ın 27 Eylül’de Yukarı Karabağ cephe hattı boyunca askeri ve sivil hedeflere yönelik saldırılarına cevaben Azerbaycan’ın, meşru müdafaa hakkına dayanarak başlattığı karşı harekât sonucunda, işgal altındaki topraklarının kurtarılması yönünde önemli başarı elde ettiği belirtildi.

Hakkâri Çukurca’da gerçekleştirilen operasyonda bir askerin şehit olduğunu duyuran Milli Savunma Bakanlığı, bir acı haber daha verdi. Şırnak’ın Silopi ilçesinde Habur Çayı’nda suya kapılarak ağır yaralanan askerin kaldırıldığı hastanede şehit olduğu bildirildi.

MSB’den yapılan açıklamada, Hakkâri Çukurca Irak sınır hattında icra edilen operasyon esnasında bölücü terör örgütü mensuplarınca taciz atışı yapıldığı belirtildi.

Taciz ateşi nedeniyle piyade uzman çavuş Abdurrahman Topuksuz’un şehit olduğu ifade edildi.

Açıklamada, “Bizleri derin bir acı ve üzüntüye boğan bu olayda hayatını kaybeden aziz şehidimize Allah’tan rahmet, kederli ailesine, Türk Silahlı Kuvvetleri ile asil milletimize başsağlığı ve sabır dileriz.” ifadesine yer verildi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 16 Kasım 2020 günlük korona virüsü tablosunu açıkladı.

Türkiye’de son 24 saatte 151 bin 516 korona virüsü testi yapıldı, 3 bin 316 kişiye hastalık tanısı konuldu, 94 kişi hayatını kaybetti. Ağır hasta sayısı 3 bin 610, son 24 saatte 2 bin 712 kişinin korona virüs tedavisinin tamamlanmasıyla iyileşenlerin sayısı 356 bin 375 yükseldi.

17 Kasım 2020

Azerbaycan’a asker gönderilmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı Tezkeresi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi ve Resmi Gazete’de yayımlandı.

AK Parti Sivas Milletvekili, TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı İsmet Yılmaz, Meclis’te AK Parti grubu adına yaptığı konuşmada, “Türk askeri neredeyse orada huzur vardır, orada barış vardır, orada kardeşlik vardır” dedi. Ayrıca Tezkere üzerinde CHP Grubu adına söz alan CHP İstanbul Milletvekili Ünal Çeviköz ise CHP’nin, dost ve kardeş Azerbaycan’ın tasada ve kıvançta her zaman yanında durduğunu söyledi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 17 Kasım 2020 günlük korona virüsü tablosunu açıkladı.

Türkiye’de son 24 saatte 156 bin 692 korona virüsü testi yapıldı, 3 bin 819 kişiye hastalık tanısı konuldu, 103 kişi hayatını kaybetti. Ağır hasta sayısı 3 bin 657 oldu, son 24 saatte 2 bin 688 kişinin korona virüsü tedavisinin tamamlanmasıyla iyileşenlerin sayısı 359 bin 63’e yükseldi.

18 Kasım 2020

Cumhurbaşkanı Erdoğan, artan vaka sayıları sebebiyle Korona virüse karşı alınacak yeni tedbirleri açıkladı.

Buna göre, hafta sonları 10.00 ile 20.00 arası dışında sokağa çıkma yasağı uygulanacak. Okullar yılsonuna kadar kapanacak, restoran ve kafelerde sadece paket servis uygulanacak. AVM’ler, marketler, berberler 10.00 ile 20.00 arası açık kalacak. Kıraathaneler ve sinemalar kapanacak.

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Askeri Eğitim, İşbirliği ve Danışmanlık Anlaşması kapsamında, Libya Silahlı Kuvvetleri personeline verilen ‘İleri Gözetleyici Eğitimleri’nin sürdüğünü açıkladı.

Bakanlığın Twitter hesabından yapılan açıklamada, “500 yıllık ortak tarihe dayalı çok yönlü ilişkilerimiz bulunan Libya için desteğe devam ediyoruz. Askeri Eğitim, İşbirliği ve Danışmanlık Anlaşması kapsamında; Libya Silahlı Kuvvetleri personeline verilen ‘İleri Gözetleyici Eğitimleri’ sürüyor.” denildi.

Milli Savunma Bakanlığı, Irak’ın kuzeyinde meydana gelen araç kazası sonucu iki askerin şehit olduğunu, bir askerin yaralandığını duyurdu. Şehit olan iki asker, törenin ardından memleketlerine uğurlandı.

Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Irak kuzeyi Pençe-Kaplan bölgesinde, 18 Kasım 2020 tarihinde, meydana gelen araç kazasında, bir kahraman silah arkadaşımız olay yerinde şehit olmuş, iki kahraman silah arkadaşımız yaralanmış ve derhal hastaneye sevk edilmiştir. Hastaneye sevk edilen bir kahraman silah arkadaşımız daha yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak şehit olmuştur.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 18 Kasım 2020 günlük korona virüsü tablosunu açıkladı.

Türkiye’de son 24 saatte 158 bin 811 korona virüsü testi yapıldı, 4 bin 215 kişiye hastalık tanısı konuldu, 116 kişi hayatını kaybetti. Ağır hasta sayısı 3 bin 742 oldu, son 24 saatte 2 bin 592 kişinin korona virüsü tedavisinin tamamlanmasıyla iyileşenlerin sayısı 361 bin 655’e yükseldi.

19 Kasım 2020

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Anayasa Mahkemesi’ni (AYM) karşı karşıya getiren Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’ndaki “Şehirlerarası karayollarında gösteri yürüyüşleri düzenlenemez” hükmünün iptaline ilişkin kararının gerekçesi dünkü Resmi Gazete’de yayımlandı.

İptal kararı oylar eşit çıktığı için AYM Başkanı Zühtü Arslan’ın oyu doğrultusunda verildi. AYM’nin gösteri yürüyüşü hakkını genişleten ve güvence altına alınan kararında, boyutları belirtilmeden “kategorik olarak yasak getirilemeyeceği”, böyle bir yasaklamanın “demokratik toplum düzeninin gereklerine uygun olmadığı” ve günlük yaşamı bir miktar zorlaştırsa da bu tip gösterilere “hoşgörü” gösterilmesi gerektiği vurgulandı.

Irak’ın kuzeyinde Pençe Harekâtı bölgesinde meydana gelen araç kazasında Yarbay Rasim Sayın (43) ile Uzman Çavuş Mehmet Sinan Kılıç (27) şehit oldu, 1 asker yaralandı.

Pençe Harekâtı bölgesinde meydana gelen kazada bir asker olay yerinde şehit oldu. İki asker hastaneye kaldırıldı. Askerlerden biri yapılan tüm müdahaleye rağmen kurtarılamadı. 23. Piyade Tümen Komutanlığı’nda düzenlenen törenin ardından şehit olan Yarbay Rasim Sayın’ın cenazesi, Şırnak Şerafettin Elçi Havalimanı’ndan uçakla memleketi Edirne’ye, Uzman Çavuş Mehmet Sinan Kılıç’ın da Şanlıurfa’ya gönderildi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 19 Kasım 2020 günlük korona virüsü tablosunu açıkladı.

Güncel verilere göre, son 24 saatte 157 bin 756 korona virüsü testi yapıldı, 4 bin 542 kişiye hastalık tanısı konuldu. Son 24 saatte 123 kişi hayatını kaybetti, 2 bin 918 kişinin korona virüsü tedavisinin tamamlanmasıyla iyileşenlerin sayısı 364 bin 573’e yükseldi.

Toplam test sayısı 16 milyon 781 bin 245’e ulaştı. Hasta sayısı 430 bin 170, vefat sayısı 11 bin 943, ağır hasta sayısı 3 bin 850, aktif hasta sayısı 53 bin 654 oldu.

20 Kasım 2020

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın emriyle Bakanlığa bağlı tüm komutanlık, birlik ve karargâhtaki incelemelerde FETÖ ile bağlantısı olabilecek personel araştırılıyor.

Müşterek olarak belirlenen kıstaslar kullanılarak yapılan değerlendirme ve teklifler doğrultusunda, OHAL’in kaldırılmasının ardından bakan onayıyla TSK’dan 5 bin 587 personel ihraç edildi. Söz konusu süre içinde 1512 emekli askerin de rütbeleri geri alındı. Böylelikle 15 Temmuz’daki hain darbe girişiminin ardından TSK ile ilişiği kesilenlerin toplamı 20 bin 566 oldu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’de faz-3 çalışmalarına başlanan Çin menşeli Kovid-19 aşısı için bugün 20 bin gönüllünün başvurduğunu duyurdu.

Bakan Fahrretin Koca, Twitter’dan yaptığı paylaşımda, “Ülkemizde Faz-3 çalışmalarına 15 Eylül’de başlanan, Çin’de geliştirilmiş Kovid-19 aşısı, ilkin gönüllü sağlık çalışanlarına uygulanmıştı. Çalışmaların devamı için bu sabah sizlerden gönüllü aradığımızı duyurduk. Gün bitmeden 20 bin başvuru aldık. 83 milyon adına binlerce teşekkür.” ifadelerini kullandı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 20 Kasım 2020 günlük korona virüsü tablosunu açıkladı.

Güncel verilere göre, son 24 saatte 156 bin 642 korona virüsü testi yapıldı, 5 bin 103 kişiye hastalık tanısı konuldu. Son 24 saatte 141 kişi hayatını kaybetti, 3 bin 19 kişinin korona virüsü tedavisinin tamamlanmasıyla iyileşenlerin sayısı 367 bin 592’ye yükseldi. Toplam test sayısı 16 milyon 937 bin 887’ye ulaştı. Hasta sayısı 435 bin 273, vefat sayısı 12 bin 084, ağır hasta sayısı 3 bin 990, aktif hasta sayısı 435 bin 273 oldu.

21 Kasım 2020

G-20 Liderler Zirvesi’nde liderlere seslenen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin 16 aşı çalışması yaptığını belirterek “Türkiye’nin üreteceği aşıyı inşallah tüm insanlığın hizmetine sunacağız.” dedi.

Vahdettin Köşkü’nden canlı bağlantıyla, Suudi Arabistan’ın dönem başkanlığındaki G-20 Zirvesi’ne katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, liderlere seslenerek korona virüs salgınının tüm insanlığı tehdit etmeyi sürdürdüğünü, aynı gemide yer alanların kaderinin de ortak olduğunu belirtti. Erdoğan özetle şunları söyledi: “Salgın sürecinde dayanışma ve yardımlaşma konusunda dünya, gelişmiş ülkeler başta olmak üzere maalesef iyi bir imtihan veremedi. Salgınla mücadelede özellikle ekonomik bakımdan güçsüz ülkeler adeta kaderlerine terk edildi. Türkiye olarak 156 ülke ve 9 uluslararası kuruluşa yardım sağladık. Bugüne kadar G-20 üyesi 15 ülkeye hibe yardımı ve ülkemizden satın alma ve ihracat izinlerini de karşıladık.

Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi için yeni NAVTEX ilan edildi. Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi’nin Akdeniz’de çalışma yürüteceği alan için 29 Kasım’a kadar sürecek yeni Navtex ilan edildi.

İlana göre, Oruç Reis sismik araştırma gemisinin süresi 29 Kasım’a uzatılan Doğu Akdeniz’deki çalışmalarına, Ataman ve Cengizhan isimli gemiler eşlik etmeyi sürdürecek.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Azerbaycan’a asker gönderilmesine yönelik Cumhurbaşkanlığı Tezkeresi’ne ilişkin açıklamalarda bulundu.

 “Bu tezkerenin gereği olarak en kısa sürede Mehmetçik, Azerbaycan’daki görevlerinin başına gidecek. Bununla ilgili olarak da özelikle Kara Kuvvetlerimiz çalışmalarını tamamladı.” dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 21 Kasım 2020 günlük korona virüsü tablosunu açıkladı.

Güncel verilere göre, son 24 saatte 152 bin 214 korona virüsü testi yapıldı, 5 bin 532 kişiye hastalık tanısı konuldu. Son 24 saatte 135 kişi hayatını kaybetti, 3 bin 233 kişinin korona virüsü tedavisinin tamamlanmasıyla iyileşenlerin sayısı 370 bin 825’e yükseldi.

Toplam test sayısı 17 milyon 90 bin 101’e ulaştı. Hasta sayısı 440 bin 805, vefat sayısı 12 bin 219, ağır hasta sayısı 4 bin 121, aktif hasta sayısı 57 bin 761 oldu.

22 Kasım 2020

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, “ABD ile ilişkilerimizde diğer ülkelerin de olduğu gibi bazen iniş ve çıkışlar, keskin görüş ayrılıkları tabii ki var ama şunu da unutmayalım, iki ülke arasında zorlukların üstesinden geldiğimiz uzun bir işbirliği geleneğimiz var.” dedi.

Halifax Uluslararası Güvenlik Forumu’na video konferans ile bağlanan Akar, Türkiye ve ABD ilişkilerini değerlendirdi.

İki ülkenin uzun yıllar sarsılmaz müttefik olduğunu belirten Akar, “ABD ile ilişkilerimizde diğer ülkelerin de olduğu gibi bazen iniş ve çıkışlar, keskin görüş ayrılıları tabii ki var ama şunu da unutmayalım iki ülke arasında zorlukların üstesinden geldiğimiz uzun bir işbirliği geleneğimiz var.” dedi.

Ağız ve Diş Sağlığı Dairesi Başkanlığı, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca imzasıyla Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü bünyesinde kurularak çalışmalarına başladı.

Sağlık Bakanlığı’nda diş hekimliği ile ilgili tüm hizmetlerin tek çatı altında toplandığı Ağız ve Diş Sağlığı Dairesi Başkanlığına, Necmettin Erbakan Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesinde Dekan Yardımcısı olarak görev yapan Doç. Dr. Emre Korkut getirildi.

Başkanlığın faaliyetleri arasında, koruyucu ağız ve diş sağlığı hizmetlerinin planlanarak yürütülmesi, kamu ve özel sektör bünyesinde sunulan sağlık hizmetlerinin standartlarının belirlenmesi yer aldı. Dairenin diğer faaliyetleri ağız ve diş sağlığı hizmeti sunulan sağlık tesislerinin uygunluk tescil ve ruhsat işlemlerinin yürütülmesi, yeni kurulan diş tabibi odalarının onaylanması, Bakanlığa bağlı ilgili sağlık kuruluşlarının yatırım programıyla ilgili görüş bildirilmesi ile aile diş hekimliği uygulaması konusunda fizibilite çalışmaları olarak belirlendi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 22 Kasım 2020 günlük korona virüsü tablosunu açıkladı.

Güncel verilere göre, son 24 saatte 155 bin 516 korona virüsü testi yapıldı, 6 bin 17 kişiye hastalık tanısı konuldu. Son 24 saatte 139 kişi hayatını kaybetti, 3 bin 812 kişinin korona virüsü tedavisinin tamamlanmasıyla iyileşenlerin sayısı 374 bin 637’ye yükseldi.

Toplam test sayısı 17 milyon 245 bin 617’ye ulaştı. Hasta sayısı 446 bin 822, can kaybı 12 bin 358, ağır hasta sayısı 4 bin 217, aktif hasta sayısı 59 bin 827 oldu.

23 Kasım 2020

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, “Ticari amaçlı Libya’ya seyreden Türk gemisine Alman firkateyni tarafından yapılan müdahaleyi şiddetle kınıyorum” dedi.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Twitter hesabından Alman firkateyni tarafından Türkiye’nin yük gemisine karşı gerçekleştirilen müdahale ile ilgili açıklamada bulundu. Şentop, “Ticari amaçlı Libya’ya seyreden Türk gemisine Alman firkateyni tarafından yapılan müdahaleyi şiddetle kınıyorum. Bu modern bir korsanlık, eşkıyalık ve barbarlıktır. Türkiye, gerekli girişimleriyle bu uluslararası hukuksuzluğun ve edepsizliğin hesabını ivedi bir şekilde soracaktır.” dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 23 Kasım 2020 günlük korona virüsü tablosunu açıkladı.

Güncel verilere göre, son 24 saatte 161 bin 125 korona virüsü testi yapıldı, 6 bin 713 kişiye hastalık tanısı konuldu. Son 24 saatte 153 kişi hayatını kaybetti, 3 bin 254 kişinin korona virüsü tedavisinin tamamlanmasıyla iyileşenlerin sayısı 377 bin 891’e yükseldi.

Toplam test sayısı 17 milyon 406 bin 742’ye ulaştı. Hasta sayısı 453 bin 535, can kaybı 12 bin 511, ağır hasta sayısı 4 bin 409, aktif hasta sayısı 63 bin 133 oldu.

24 Kasım 2020

Bakan Çavuşoğlu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bakanlığının 2021 sunumunu yaptı.

 Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “ABD’de seçimler yapıldı. İlişkilerimizi iki ülkenin de stratejik çıkarına olacak şekilde tekrar olumlu bir mecraya sokmak için gereken çabayı göstereceğiz.  Bu yeni dönemde de ekonomik, siyasi ve güvenlik işbirliğimiz açısından ilişkilerimizde yeni sayfalar açabilmemiz önemli olacak.” dedi.

TBMM Başkanı Şentop, TBMM ile Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Mülteci, Göçmen ve Yerlerinden Edilmiş İnsanlar Komisyonu’nca ortaklaşa düzenlenen konferansta konuştu.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, “Başta Avrupa ülkeleri olmak üzere birçok ülkenin göç sorunu karşısında duyarsız kaldıklarına şahit oluyoruz. Mülteci ve göçmenlere en iyi şekilde koruma sağlayan Türkiye’nin bu konuda Avrupa ülkeleri tarafından yeterince desteklenmediğini üzülerek görüyoruz.” dedi.

Muhsin Yazıcıoğlu’nun ölümüyle ilgili açılan soruşturmada önemli bir gelişme yaşandı.

Helikopter kazasından önce Malatya’dan havalanan iki F-4 savaş uçağının bölgede olduğu ortaya çıktı. İncelenen radar kayıtlarının 4 dakikalık bölümünün karartıldığı ya da silindiği tespit edildi. Arama kurtarma ekibinin çaldığı cihazın helikopterin yakınındaki hava araçlarını gösteren kayıt cihazı olduğu ve soruşturma açısından hayati önem taşıdığı ortaya çıktı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias’ın sosyal medyada çıkan Türkiye’yle ilgili beyanları hakkındaki soruya cevap verdi.

Dışişleri Bakanlığı, “Yunanistan’ın bölgedeki maksimalist talepleri karşısında, ülkemizin ve Kıbrıs Türklerinin haklarını korumak için yürüttüğümüz kararlı faaliyetleri ‘provokatif’, hatta ‘yasa dışı’ olarak nitelemesi diyalogdan kaçmak için ileri sürdüğü bahanelerdir.” açıklamasında bulundu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 24 Kasım 2020 günlük korona virüsü tablosunu açıkladı.

Tabloya göre; son 24 saatte yapılan 162 bin 231 testten 7 bin 381 korona virüsü hastası tespit edildi. Virüs nedeniyle 161 kişi hayatını kaybederken, 3 bin 678 kişi de iyileşti. Bugünkü verilerle toplam test sayısı 17 milyon 568 bin 973, toplam hasta sayısı 460 bin 916, toplam vefat sayısı 12 bin 672, toplam ağır hasta sayısı 4 bin 543, toplam iyileşen hasta sayısı 381 bin 569 oldu.

25 Kasım 2020

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Yerelleşme ve millileşme politikası doğrultusunda Bakanlığımızın desteğiyle 2015 yılından beri yürütülen çalışmalar ilk sonuçlarını verdi. Uluslararası standartlarda üretilen ilk yerli aşımız kullanıma hazır. Erişkin tipi tetanos-difteri aşısının tüm üretim süreçleri tamamen yerli imkânlarla tamamlandı” dedi.

Uluslararası standartlarda üretilen ilk yerli aşının kullanıma hazır olduğunu belirten Koca, şunları kaydetti:

“Bakanlığımızın onaylayıp desteklediği proje ilk ürünlerini verdi. Teknoloji transferini de kapsayan aşı çalışması başarıyla sonuçlandı. Erişkin tipi tetanos-difteri aşısının tüm üretim süreçleri tamamen yerli imkânlarla tamamlandı. Ankara’nın Akyurt ilçesinde 2015 yılında başlanan proje kapsamında yüklenici firma Turk İlaç, ilk dolumu 2017’de yaptı. İyi Üretim Prosesi (GMP) belgesi olan tesislerde antijen üretimi de dâhil tüm süreçler yerli imkânlarla tamamlanarak üretime geçildi. Gerekli kalite denetimleri yapılan ve uygunluğu onaylanan erişkin tipi tetanos-difteri aşısının ilk teslimatı Bakanlığımıza yapıldı. Böylece yerli aşı üretiminin gündemde olduğu bir dönemde bu alanda önemli bir başarıya imza atılmış oldu. Yerlileşme politikası çerçevesinde başlattığımız yerli aşı üretimine yönelik süreç yeni müjdelerle devam edecek. Hayırlı olsun.”

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Kafkaslar’da yeni bir dönem başladığını, Türkiye’nin Kafkasların yeni tarihinde etkin rol oynamaya devam edeceğini söyledi.

Sözcü Kalın, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Azerbaycan ordusu 27 yıldır işgal altında bulunan Kelbecer’i bu gece özgürleştirdi. Taşlar yerine oturuyor. Karabağ asli kimliğine kavuşuyor. Kafkaslar’da yeni bir dönem başlıyor. Türkiye Kafkasların yeni tarihinde etkin rol oynamaya devam edecek.” dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 25 Kasım 2020 günlük korona virüsü tablosunu açıkladı.

Türkiye’de son 24 saatte 164 bin 547 korona virüsü testi yapıldı, 6 bin 814 kişiye hastalık tanısı konuldu, 168 kişi hayatını kaybetti. Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 25 Kasım 2020 vaka sayısını da açıkladı. Bakan Koca,  24 saatte 28 bin 351 yeni vaka olduğunu söyledi.

26 Kasım 2020

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’ye gelen Katar Emiri Al Sani’yi resmi törenle karşıladı.

Erdoğan ve Al Sani, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından iki ülke arasında imza töreni düzenlendi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani’nin huzurunda iki ülke arasında 10 anlaşma imzalandı. Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Twitter’dan yaptığı paylaşımda, “Güçlü gönül bağlarıyla ayrılmaz bir bütün olduğumuz kardeş Katar halkıyla dayanışmamızı her alanda güçlendirerek sürdüreceğiz.” dedi.

İçişleri Bakanlığı koordinasyonunda jandarma ve emniyet birimlerinin ikna çalışmalarıyla PKK’dan kaçan 5 örgüt mensubu güvenlik güçlerine teslim oldu.

Jandarma Genel Komutanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğünce yürütülen ikna çalışmaları neticesinde PKK terör örgütünden kaçan 5 terör örgütü mensubu güvenlik güçlerine teslim oldu. Teslim olan örgüt mensuplarının 2011-2015 yılları arasında terör örgütüne katıldıkları, Suriye ve Irak’ta faaliyet yürüttükleri tespit edildi.

Yürütülen ikna çalışmaları sonucunda 1 Ocak’tan bugüne kadar teslim olan örgüt mensubu sayısı 215’e yükseldi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 26 Kasım 2020 günlük korona virüsü tablosunu açıkladı.

Türkiye’de son 24 saatte 168 bin 348 korona virüsü testi yapıldı, 29 bin 132 kişinin testi pozitif çıktı, 174 kişi hayatını kaybetti. Ağır hasta sayısı 4 bin 711 oldu, son 24 saatte 3 bin 291 kişinin korona virüsü tedavisinin tamamlanmasıyla iyileşenlerin sayısı 388 bin 771’e yükseldi.

27 Kasım 2020

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Aile içi Şiddet ve Çocuk Suçlarıyla Mücadele Çalıştayı’nda açıklama yaptı.

Bakan Soylu, “52 bin 730 ihbarda, birçok kadımızın şiddetten kurtulmasını sağladık. Hedefimiz net ve açıktır. Hedefimiz sıfırdır. KADES denen bir uygulamadan bahsediyorum, işlevselliği var. Şehirlerde 4 dakikada 5 dakikada müdahale ediliyor.” dedi.

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Askeri Eğitim, İş Birliği ve Danışmanlık Anlaşması kapsamında Libya Silahlı Kuvvetlerine çok namlulu roketatar eğitimleri verildiğini bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Askeri Eğitim, İş Birliği ve Danışmanlık Anlaşması kapsamında Libya Silahlı Kuvvetlerine çok namlulu roketatar eğitimleri verildi.” ifadesi yer aldı.

AK Parti, CHP, MHP ve İYİ Parti’nin TBMM Grupları, ortak bildiri yayımlayarak, Fransa Senatosunun Yukarı Karabağ ihtilafına ilişkin aldığı kararı kınadı.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un imzası ile yayımlanan bildiride, “TBMM’de grubu bulunan siyasi partiler olarak Fransa Senatosunun uluslararası hukuka, ahlaka ve hakkaniyete aykırı bir şekilde, Yukarı Karabağ ihtilafına ilişkin 25 Kasım 2020’de kabul ettiği kararı en güçlü şekilde kınıyoruz.” ifadesi kullanıldı.

Oktay, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Cumhurbaşkanlığı bütçesi görüşmelerinde, milletvekillerinin soru ve eleştirilerini yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, “2021 yılı, bundan önceki 18 yıl boyunca olduğu gibi Cumhurbaşkanımız liderliğinde reform ve değişim odaklı politikalarımızı hayata geçirdiğimiz, oluşan yeni ihtiyaçlara en uygun projeleri planlayıp gerçekleştirdiğimiz bir yıl olacaktır.” dedi.

Bütçe görüşmelerinde bilgi veren İçişleri Bakanı Soylu, “İlk kez açıklıyorum. Yurtiçindeki terörist sayısı 320’ye düşmüştür. Bu sayı tarihinin en düşük sayısıdır” dedi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun, bakanlığının 2021 yılı bütçesine ilişkin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki konuşması özetle şöyle:

“Türkiye, bugün terörle mücadelede ilk defa tünelin ucuna bu kadar yaklaştı. 2020 yılının genel sayısal verilerine şöyle bir bakarsak, 76’sı büyük, 307’si orta, 99 bin kırsal ve 2 bin 900’ü şehirlerde olmak üzere toplam 102 bin iç güvenlik operasyonu yapılmış. Bu operasyonlarda toplam 809 terörist etkisiz hale getirilmiştir. 2020’de toplam 102 üst düzey terörist etkisiz hale getirilmiş olup bunların 10’u kırmızı listedendir.”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 27 Kasım 2020 günlük korona virüsü tablosunu açıkladı.

Türkiye’de son 24 saatte 171 bin 113 korona virüsü testi yapıldı, 29 bin 845 kişinin testi pozitif çıktı, 177 kişi hayatını kaybetti. Ağır hasta sayısı 4 bin 816 oldu, son 24 saatte 3 bin 845 kişinin korona virüsü tedavisinin tamamlanmasıyla iyileşenlerin sayısı 392 bin 616’ya yükseldi.

28 Kasım 2020

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu’nda Kapalı Maraş’a ve Kıbrıs meselesine ilişkin kabul edilen karar hakkında yazılı açıklama yaparak tepki gösterdi.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu’nda Kapalı Maraş’a ilişkin kabul edilen kararla ilgili, “Altını çizmek isteriz ki; Maraş üzerinde yapılacak tasarruflarda tek söz sahibi, Maraş üzerindeki egemenliği tartışmasız olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) yönetimidir.” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Şirketi Yönetim Kurulu Üyeliğine Ahmet Burak Dağlıoğlu’nun atanmasına ilişkin karar Resmi Gazete’de yayımlandı.

Karara göre, atama, 6741 sayılı Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Şirketinin Kurulması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 2. maddesi ile 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 2. ve 3. maddeleri gereğince yapıldı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 28 Kasım 2020 günlük korona virüsü tablosunu açıkladı.

Güncel verilere göre, son 24 saatte 174 bin 443 korona virüsü testi yapıldı, 30 bin 103 kişinin testi pozitif çıktı, hasta sayısı 6 bin 714 kişi oldu. Son 24 saatte, 182 kişi hayatını kaybetti, 3 bin 611 kişinin korona virüsü tedavisinin tamamlanmasıyla iyileşenlerin sayısı 396 bin 227’ye yükseldi. Bugün 182 kişinin hayatını kaybetmesiyle mart ayından bugüne kadar en yüksek vefat sayısı görüldü. Toplam test sayısı 18 milyon 247 bin 424’e ulaştı. Hasta sayısı 487 bin 912, vefat sayısı 13 bin 373, ağır hasta sayısı 4 bin 903, aktif hasta sayısı 78 bin 312 oldu.

29 Kasım 2020

MSB Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği’nde görevli Binbaşı Pınar Kara, yaptığı açıklamada Türk-Rus ortak merkezinin kuruluş ve görev esaslarına ilişkin teknik detaylara yönelik görüşmelerin devam ettiğini bildirdi.

Kara, “Azerbaycan’ın Ermenistan tarafından işgal edilen 7 rayonunun işgalden kurtarılması kapsamında; Azerbaycan tarafından 27 Eylül-10 Kasım 2020 tarihleri arasında icra ettiği harekât ile; Cebrayil, Fuzuli, Zengilan ve Kubadlı Rayonları kurtarılmış, 10 Kasım’dan itibaren geçerli olan ateşkes sonrası ise, Ağdam Rayonu 20 Kasım’dan itibaren teslim alınmıştır. Azerbaycan Silahlı Kuvvetlerinin Kelbecer Rayonu’ndaki konuşlanma, mayın ve engel temizliği faaliyetleri 25 Kasım’dan itibaren devam etmektedir. Laçin Rayonu ise 1 Aralık’ta teslim alınacaktır. Kederde ve kıvançta bir ve beraber olduğumuz can kardeşlerimiz Azerbaycan Türk’ünün haklı davasında tüm imkânlarımızla yanlarındayız.” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, “Ülkemizin güvenliği, milletimizin huzuru için kahramanca mücadele eden ordumuza desteğimiz tamdır” dedi.

İbrahim Kalın, Twitter’daki hesabından, CHP Milletvekili Ali Mahir Başarır’ın Türk Silahlı Kuvvetleri ile ilgili sözlerine yanıt verdi. Kalın, paylaşımında, “Geçmişte askeri vesayeti arkalarına alarak iktidar olanlar bugün milletin hizmetinde olan Türk ordusuna dil uzatıyor. Bu çirkin dili reddediyor ve şiddetle kınıyoruz. Ülkemizin güvenliği, milletimizin huzuru için kahramanca mücadele eden ordumuza desteğimiz tamdır.” dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 29 Kasım 2020 günlük korona virüsü tablosunu açıkladı.

Güncel verilere göre, son 24 saatte 168 bin 212 korona virüsü testi yapıldı, 29 bin 281 kişinin testi pozitif çıktı, hasta sayısı 6 bin 439 oldu. Son 24 saatte 185 kişi hayatını kaybetti, 4 bin 15 kişinin korona virüsü tedavisinin tamamlanmasıyla iyileşenlerin sayısı 400 bin 242’ye yükseldi.  Toplam test sayısı 18 milyon 415 bin 636’ya ulaştı. Hasta sayısı 494 bin 351, vefat sayısı 13 bin 558, ağır hasta sayısı 5 bin 11, aktif hasta sayısı 80 bin 551 oldu.

30 Kasım 2020

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Kovid-19 tedbirleri çerçevesinde hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması uygulandığı hatırlatıldı.

İçişleri Bakanlığı, korona virüsü ile mücadele tedbirleri kapsamında hafta sonu uygulanan sokağa çıkma kısıtlamasına uymayan 12 bin 671 kişi hakkında adli ya da idari işlem yapıldığını bildirdi.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, (Doğu Akdeniz’deki gelişmeler) Komşumuz inatla görüşmelerden imtina ediyor, başka kapılarda çözüm arıyor. Yanlış yapıyorlar.” açıklamasını yaptı.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Dağlık Karabağ’daki anlaşmanın ardından Türk ve Rus askeri heyetlerinin teknik görüşmelerine ilişkin, “Ruslarla çalışmalar planladığı şekilde devam ediyor.” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı sonrası korona virüsü tedbirlerini açıkladı.

 Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında, yeniden tırmanışa geçen korona virüs salgınının ülkemizde de etkisini gösterdiğini vurgulayarak, sokağa çıkma yasağının genişletildiğini açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Hafta içi her gün gece saat 21.00 ile sabah 05.00 arasında genel sokağa çıkma yasağı sınırlaması uygulanacaktır. Hafta sonu sokak kısıtlaması cuma akşam saat 21.00’den pazartesi sabah saat 05.00’e kadar geçerli olacak.” dedi. Market, bakkal ve kasap gibi işletmeler ile eve paket servisi verecek yerler hafta sonu kısıtlamasının dışında tutulacak.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nca, ‘Türkiye- Katar Su Yönetimi Alanında İş Birliği Mutabakat Zaptı’na ilişkin, “Bu mutabakat zaptı, sadece iki ülke arasında su yönetimi alanında deneyim ve tecrübelerin paylaşılması ve bilgi alışverişini mümkün kılacak bir metindir. Bu imzalanan metin, iki ülkenin birbirinden su temini, su nakli, suyun paylaşılması ve benzeri hususları içermemektedir” açıklamasında bulunuldu.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, “Bu mutabakat zaptının amacı, tarafların su yönetimi alanındaki teknolojik ve bilimsel yeteneklerini güçlendirmek ve ortak çıkarlar ile bütünleyici etkinlik temelinde iki ülke arasında su yönetimi alanında iş birliğini güçlendirmek ve teşvik etmektir. Söz konusu mutabakat zaptı; iki ülke arasında entegre su kaynakları yönetimi, su kaynaklarını koruma ve geliştirme, su kalitesini ve miktarını izleme, su kaynaklarını, bu kaynakların gıda güvenliği ile ilişkilerini yönetme, yer altı suyu sistemini ve doğal ve yapay beslenmeyi yönetme ve iklim değişikliğinin su kaynakları üzerine etkilerinin araştırılması hususlarını kapsar.” ifadelerine yer verildi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 30 Kasım 2020 günlük korona virüsü tablosunu açıkladı.

Güncel verilere göre, son 24 saatte 176 bin 656 testi yapıldı, 31 bin 219 kişinin testi pozitif çıktı, yeni hasta sayısı 6 bin 514 olarak tespit edildi. Son 24 saatte, 188 kişi hayatını kaybetti, 4 bin 485 kişinin Kovid-19 tedavisinin tamamlanmasıyla iyileşenlerin sayısı 404 bin 727’ye yükseldi. Toplam test sayısı 18 milyon 592 bin 292’ye ulaştı. Hasta sayısı 500 bin 865, can kaybı 13 bin 746, ağır hasta sayısı 5 bin 190, aktif hasta sayısı 82 bin 392 oldu.

Haftalık verilere göre, bu hafta hastalarda zatürre oranı yüzde 3,4, yatak doluluk oranı yüzde 54,7, erişkin yoğun bakım doluluk oranı yüzde 71,3, ventilatör doluluk oranı yüzde 39,2, ortalama temaslı tespit süresi 11 saat, filyasyon oranı ise yüzde 99,8 olarak kayıtlara geçti