Aylık Raporlar

...

Türkiye Raporu Mart 2021

1 Mart 2021

Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ’nin (BOTAŞ) internet sitesinde, mart ayına ilişkin tarife tablosu yayımlandı.

Buna göre, BOTAŞ’ın konut tüketicileri için gaz dağıtım şirketlerine uyguladığı satış fiyatı, şubatta geçerli olan tarifeye göre yüzde 1 artışla 1000 metreküp doğalgaz için 1289 lira, ticarethane, sanayi ve elektrik üretim santralleri için ise 1442 lira olarak belirlendi.

Doğalgazda fiyat tarifeleri aylık olarak hesaplanıyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Türkiye’nin 2020 yılı ve 4’üncü çeyreğine ilişkin büyüme rakamlarını açıkladı.

Türkiye ekonomisi 2020’de yüzde 1,8, geçen yılın son çeyreğinde yüzde 5,9 büyüme kaydetti. Üretim yöntemine göre cari fiyatlarla GSYH, 2020’de bir önceki yıla göre yüzde 16,8 artarak 5 trilyon 47 milyar 909 milyon lira olarak gerçekleşti.

Ekonomistlerin en yüksek tahmini yüzde 2,5 olurken en düşük beklenti ise yüzde 1,3 olarak açıklanmıştı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kripto paralarla ilgili yaptığı açıklamada, “Dünyadaki kaygıları paylaşıyoruz. Konuya ilişkin gelişmeleri, ülkemizdeki durumu takip ediyoruz.” dedi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, “Kripto paralarla ilgili dünya genelinde oluşan kaygıları biz de paylaşıyoruz. Konuya ilişkin gelişmeler ve ülkemizdeki durum, Bakanlığımız tarafından yakından takip edilmektedir. Bu çerçevede Bakan Yardımcımız başkanlığında; Merkez Bankası, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Sermaye Piyasası Kurulu ve ilgili diğer kurumlarla iş birliği halinde çalışmalar yürütülmektedir” denildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugünden itibaren yeni normalleşme sürecinin başlayacağını açıkladı.

Kabine toplantısı sonrası açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni normalleşme sürecinin kademeli olarak başlatılacağını ve 81 vilayetin düşük riskli mavi, orta riskli sarı, yüksek riskli turuncu ve çok yüksek riskli kırmızı olarak renklere ayrıldığını belirtti. 

Millî Eğitim Bakanlığı, 2 Mart Salı günü itibarıyla tüm okul öncesi eğitim kurumlarında, ilkokullarda, 8 ve 12. sınıflarda ülke genelinde yüz yüze eğitime başlanacağını açıkladı.

Millî Eğitim Bakanlığı, yerinde karar sürecine göre eğitim kurumlarının açılma ve uygulama kriterlerini açıkladı. Yapılan yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı sonrasında alınan kararlar doğrultusunda her alanda olduğu gibi eğitim ve öğretimde de il bazlı olarak yerinde karar uygulamasına başlanıldığı ifade edildi. 2 Mart Salı günü itibarıyla tüm okul öncesi eğitim kurumlarında, ilkokullarda, 8 ve 12. sınıflarda ülke genelinde yüz yüze eğitimin başlayacağı belirtilen açıklamada, “Düşük ve orta riskli olarak tanımlanan illerde tüm okul öncesi eğitim kurumlarında, ilkokullarda, ortaokullarda ve liselerde yüz yüze eğitim gerçekleştirilecektir” denildi.

Düşük ve orta riskli olarak tanımlanan illerde ise okul öncesi eğitim kurumlarında tam zamanlı, ilkokullarda seyreltilmiş sınıflarda haftada 2 gün, ortaokul 5, 6, 7. sınıflarda seyreltilmiş gruplar halinde haftada 2 gün, ortaokul 8. sınıflarda seyreltilmiş gruplar halinde haftada 12-22 saat, lise hazırlık, 9. 10. 11. sınıflarda seyreltilmiş gruplar halinde haftada 2 gün, lise 12. sınıflarda seyreltilmiş gruplar halinde haftada 16-24 saat olacak şekilde yüz yüze eğitime başlanacağı kaydedildi. 

1 Mart 2021 günlük Korona virüsü tablosu açıklandı.

Türkiye’de son 24 saatte 130 bin 536 Korona virüsü testi yapıldı, 9 bin 891 kişinin testi pozitif çıktı, 69 kişi hayatını kaybetti.

2 Mart 2021

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) yeni başkanı belli oldu. TÜİK başkanlığına Prof. Dr. Sait Erdal Dinçer atandı.

Dinçer’in atanmasına ilişkin karar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmî Gazete’de yayımlandı.

TÜİK Başkanı Cahit Şirin 15 Şubat’ta görevden alınmıştı. Şirin’in yerine Başkan Yardımcısı Ahmet Kürşad Dosdoğru vekâleten getirilmişti. Sait Erdal Dinçer’in atamasıyla kuruma asaleten görevlendirme gerçekleşti.

 

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, ihracat rakamlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Pekcan, şubat ayındaki rakamlarla tüm zamanların rekorunun kırıldığını ifade etti.

Bakan Pekcan’ın açıklamaları:

“Reform süreci kapsamındaki adımların devreye alınmasıyla 2021’de yatırımlar ve üretimde elimizin çok daha güçleneceğini öngörüyoruz.

Şubatta ihracatımız yüzde 9,6 artışla 16 milyar 12 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu tüm zamanların en yüksek şubat ayı ihracat rakamıdır. Yılın ilk iki ayı itibarıyla ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 79,5’ten yüzde 82,9’a yükseldi. Altın hariç ihracatın ithalatı karşılama oranı şubat ayında yüzde 86,4, ocak-şubat döneminde ise yüzde 86,8 olarak gerçekleşmiştir. Şubatta ithalat, 2020’nin aynı ayına göre yüzde 9,8 artarak 19 milyar 372 milyon dolar oldu. İlk 2 ayda dış ticaret açığı yüzde 15,3 düştü.”

MİT Başkanı Hakan Fidan, “Yurt içi ve yurt dışında başarılı çalışmalara imza attık” dedi.

MİLLİ İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT) 2020 Faaliyet Raporu açıklandı. MİT Başkanı Hakan Fidan, “Teşkilatımız, özellikle Korona virüsü salgını gölgesinde geçen 2020 yılında uluslararası sistemde yaşanan dönüşüme ve kendini farklı şekillerde üreten tehditlere karşı devletimizin milli çıkarları doğrultusunda yurt içinde ve yurt dışında başarılı çalışmalara imza attı” dedi.

Tarım ve Orman Bakanlığı, geçen yıl gerçekleştirdiği 1 milyon 356 bin 643 gıda denetiminde, 14 bin 562 adet idari para cezası verirken, 172 işletme için savcılıklara suç duyurusu yaptı.

Denetimler, gıda üretim ve satış yerleri ile toplu tüketim yerlerine yönelik gerçekleştirildi. Geçen yıl en fazla denetim 603 bin 813 ile gıda satış yerlerine yapıldı. Buralara 5 bin 975 adet idari para cezası kesildi, savcılığa 49 suç duyurusunda bulunuldu.

Toplu tüketim yerlerinde 538 bin 204 denetim yapılırken, buralarda 3 bin 59 adet para cezası verilip, 30 suç duyurusu gerçekleştirildi. Gıda üretim yerlerinde de 214 bin 626 denetime imza atıldı.

Bu denetimlerde 5 bin 528 idari para cezası kesildi ve yapılan suç duyurusu sayısı 93’ü buldu. Gıda kontrol görevlisi sayısı da geçen yıl 7 bin 137 oldu. Bakanlık denetimleri sonucu taklit ve tağşiş yaptığı kesinleşen firmalar kamuoyuna ilan edilirken, bu kapsamda geçen yıl 435 firmaya ait 789 parti ürün duyuruldu.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye ekonomisindeki büyümeye sanayi sektörünün verdiği katkılara ilişkin açıklamalarda bulundu.

Bakan Varank “İmalat sanayi, 2020 yılı dördüncü çeyreğindeki yüzde 10,5’lik büyüme ile GSYH’ya en çok katkı sağlayan sektör oldu” dedi.

2 Mart 2021 günlük Korona virüsü tablosu açıkladı.

Buna göre, son 24 saatte 135 bin 291 Korona virüsü testi yapıldı, 11 bin 837 kişinin Kovid-19 testi pozitif çıktı, 68 kişi yaşamını yitirdi, hasta sayısı 668 oldu.

Son 24 saatte 7 bin 892 kişinin tedavisi ya da karantinasının sona ermesiyle iyileşen sayısı 2 milyon 586 bin 73’e yükseldi.

3 Mart 2021

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı 2021 yılı Şubat ayı Tüketici Fiyat Endeksi’nde (TÜFE) bir önceki aya göre yüzde 0,91, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 15,61 artış gerçekleşti.

Bir önceki yılın aynı ayına göre artışın yüksek olduğu ana gruplar ise sırasıyla, yüzde 23,74 ile ev eşyası, yüzde 22,47 ile ulaştırma ve yüzde 20,61 ile çeşitli mal ve hizmetler oldu. Gıda ve alkolsüz içecekler yüzde 18,40 artış gösterdi.

Buna karşılık bir önceki yılın aynı ayına göre artışın düşük olduğu diğer ana gruplar sırasıyla, yüzde 6,13 ile eğitim, yüzde 6,31 ile giyim ve ayakkabı ve yüzde 7,15 ile haberleşme oldu.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı Siyasi Partiler Bürosu, incelemesi kapsamında, 108 sanıklı Kobani iddianamesi ve 9 HDP’li milletvekili hakkında hazırlanan fezlekelerin örneğini Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan istedi.

Başsavcılıkça yapılacak inceleme sonucu, HDP’nin “Terör örgütünün eylemlerinin odağı” haline geldiği tespiti yapılırsa, HDP hakkında Anayasa’nın 69. maddesi ve Siyasal Partiler Kanunu’nun 103. maddesi çerçevesinde kapatma davası açılabilecek. Kapatma davası Anayasa Mahkemesi’nce görülecek. AYM de “odak” tespiti yaparsa, HDP’nin kapatılmasına karar verebilecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İnsan Hakları Eylem Planı’nı açıkladığı konuşmasına “Bizim adalet davamızın pusulası insandır, insan onurudur, insanın sahip olduğu tüm haklarıyla hayatını sürdürebilmesidir” diyerek başladı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Eylem planımızın nihai amacı, yeni ve sivil bir anayasadır. Çünkü anayasa, hak ve özgürlükleri koruyup geliştirecek toplumsal iradenin en güçlü ve korunaklı zeminidir” sözleriyle 9 amaç, 50 hedef ve 393 faaliyeti içeren İnsan Hakları Eylem Planı’nı açıkladı. Erdoğan, “Türkiye’nin demokratik ve ekonomik kalkınma mücadelesinde, ülkemizin geleceği konusunda sözü olan herkesi, yeni anayasa yapım sürecine katılmaya davet ediyoruz. Cumhur İttifakı olarak biz kendi çalışmamızı elbette yapıyoruz, yapacağız” dedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, KKTC Başbakanı Ersan Saner ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, “Adada siyasi eşitlik sağlanana kadar hak ve adalet sürecini yürüteceğiz. Bir kez daha Sayın Saner’le birlikte tüm dünyaya ilan ediyoruz” açıklamasında bulundu.

Altın Madencileri Derneği Genel Başkanı Mehmet Yılmaz “2020 yılında Türkiye yaklaşık 25,2 milyar dolar altın ithal etti. Eğer topraklarımızda altını üretebilirsek bu miktar ekonomimizde kalacak, bu para dışarıya gitmeyecek. Daha fazla istihdam sağlayacağız” dedi.

Altın Madencileri Derneği Genel Başkanı Mehmet Yılmaz, dünyanın zor günlerden geçtiği yeni tip Korona virüsü salgını günlerinde Türkiye’nin üretim ve istihdamını arttırmayı amaçladıklarını belirterek “Bu kapsamda 2020’de gerçekleşen 42 ton üretimimizi 2021’de en az 45 tona taşımayı hedefliyoruz. Bu hedefin üzerine çıkma ihtimalimiz de söz konusu. En az 45 ton altın üretebileceğimizi öngörüyoruz.” dedi.  

2012’deki ‘MİT kumpasına ilişkin 10’u tutuklu 18 sanığın yargılandığı davada, karar açıklandı. 9 sanığa ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi.

FETÖ’nün 7 Şubat 2012’de MİT Başkanı Hakan Fidan’ın da aralarında bulunduğu bazı kamu görevlilerini ifadeye çağırmasına ilişkin 10’u tutuklu 18 sanığın yargılandığı “MİT Kumpası Davası”nda karar çıktı.  Mahkeme heyeti, aralarında eski emniyet müdürleri Ali Fuat Yılmazer, Erol Demirhan ve Yurt Atayün’ün de bulunduğu 10 sanığı ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdı. 

3 Mart 2021 günlük Korona virüsü tablosu açıklandı.

Buna göre, son 24 saatte 138 bin 18 Korona virüsü testi yapıldı, 11 bin 520 kişinin Korona virüsü testi pozitif çıktı, 65 kişi yaşamını yitirdi, hasta sayısı 689 oldu.

Son 24 saatte 7 bin 191 kişinin tedavisi ya da karantinasının sona ermesiyle iyileşen sayısı 2 milyon 593 bin 264’e yükseldi. Test sayısı 33 milyon 578 bin 861’e ulaştı. Vaka sayısı 2 milyon 734 bin 836, vefat sayısı 28 bin 771, ağır hasta sayısı 1224 oldu.

4 Mart 2021

Türkiye, Korona virüsüyle mücadele kapsamında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne 20 bin doz Sinovac aşısı daha ulaştırdı.

Bu aşılarla birlikte Türkiye’nin KKTC’ye gönderdiği aşı miktarı 100 bine ulaştı.

Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, 3 Mart’ta yaptığı açıklamada, 20 bin COVID-19 aşısını daha KKTC’ye göndereceklerini belirterek, “Böylece toplam aşı yardımımız 100 bine ulaşmış oluyor” ifadelerini kullanmıştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD’nin eski Başkan Donald Trump döneminde izlediği İran politikasından Joe Biden yönetiminde vazgeçmesi gerektiğini söyledi.

“İran’a uygulanan tek taraflı yaptırımların son bulması ve tüm tarafların Kapsamlı Ortak Eylem Planı’na geri dönerek, Plan çerçevesindeki yükümlülüklerini yeniden üstlenmeleri, bölgemizin ekonomik refah ve istikrarına katkı sağlayacaktır” dedi.

Millî Savunma Bakanlığı (MSB), Bingöl’den kalkan askeri helikopterin kaza kırıma uğradığını, 11 personelin şehit olduğunu bildirdi.

Bitlis’in Tatvan ilçesinde askeri bir helikopterin düştü. Millî Savunma Bakanlığı, Bingöl’den kalkan askeri helikopterin kaza kırıma uğradığını, 9 personelin şehit olduğunu, 2 personelin yaralandığını açıkladı. MSB, daha sonra yaptığı açıklamada, yaralı iki askerin daha hayatını kaybetmesiyle şehit sayısının 11’e yükseldiğini bildirdi.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, ABD yaptırımlarının çok büyük etkisini görmediklerini belirterek, “Yaptırım tehditleri Türkiye’yi etkilemeyecek” dedi.

Açıklamalarında: “(ABD yaptırımları) Doğrudan çok etkisini görmedik. Kısıtlama ve ambargo yaklaşımlarının tarihçesi var. F-35 kararı bir art niyetin Türkiye’yi köşeye sıkıştırması, tırnak içi cezalandırmanın göstergesiydi. Kâğıt üzerindeki metinde çok fazla etki görmüyoruz.

(ABD ile F-35 gerilimi) Çok net bir hak kaybı var. Bu hak kaybının olmaması için gerek lobi faaliyetleri olsun, gerek hukuki süreç olsun, her adım atılacak. Her merci ve seviye denenecektir. Çıkmaza girilmesi söz konusu olursa, bunun uluslararası alana taşınması söz konusudur. Anlaşmaya aykırı tek taraflı hareket var. Haksızlık sadece bizi etkilemiyor. Projeye ek yük getiriyor, uçak başı maliyetler artıyor. Biz geri dönelim modunda değiliz.” dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Gürcistan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı David Zalkalian ile görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada Mısır’la deniz yetki alanları anlaşması imzalanması ve Avrupa Birliği’nden (AB) vize muafiyeti konularında önemli mesajlar verdi.

“Mısır, Yunanistan’la bir anlaşma imzalamadığı zaman da bizim özellikle kıta sahanlığımızın güney sınırlarının, yani 28’inci boylamın doğusunda BM’ye de kaydettirdiğimiz güney kıta sahanlığımızın güney sınırlarına saygı duydu. Bunu anlaşmada görüyoruz. Şimdi bizim kıta sahanlığımızın içine girmeden kendi kıta sahanlığı içinde sismik araştırma veya lisans verme gibi faaliyetlerini sürdürüyor. Bunu yaparken de aynı şekilde bizim kıta sahanlığımıza saygı göstermeye devam ediyor. Biz bunu olumlu karşılıyoruz. Doğu Akdeniz’de en uzun karası ve kıyıları olan iki ülke olarak ilişkilerimizin seyrine göre biz de yarın deniz yetki alanları konusunu Mısır’la müzakere edebiliriz, kendi aramızda da ileride bir anlaşma imzalayabiliriz.”

4 Mart 2021 günlük Korona virüs rakamları açıklandı.

Son 24 saatte 68 kişi yaşamını yitirdi, 11 bin 322 yeni vaka tespit edildi.

5 Mart 2021

Milli Savunma Bakanı Akar, “İlk bilgiler ve görgü tanıkları ifadelerine göre kazanın ani değişim gösteren olumsuz hava şartları nedeniyle meydana geldiği değerlendiriliyor” dedi.

“İlk bilgilere ve görgü tanıklarının ifadelerine göre kazanın ani değişim gösteren olumsuz hava şartları nedeniyle meydana geldiği değerlendirilmektedir. Kaza kırım ekibine ivedilikle gerekli talimat verilmiştir. İncelemelere bugün başlanacak. Bu elim olayın kesin nedeni, ayrıntılı inceleme sonucunda belirlenecektir. İlk andan itibaren gerek arama kurtarma çalışmaları gerekse şehit ve yaralılarımızın tahliyesinde ilgili kamu kurum ve kuruluşları tarafından kısa sürede tüm imkanlar seferber edilerek her türlü destek sağlanmıştır. Acımız çok büyük, milletçe derin üzüntü içindeyiz. Bizleri derin acıya ve üzüntüye sevk eden bu elim kazada şehit olan kahraman silah arkadaşlarımıza Allah’tan rahmet, değerli ailelerine, yakınlarına, TSK’ya ve asil milletimize başsağlığı, sabır; yaralı personelimize acil şifalar diliyorum.”

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Türkiye ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) arasındaki ticaretin Türk lirası ile yapılması gerektiğini ifade etti.

Pekcan, “Türkiye ile KKTC arasındaki ticaret Türk lirası ile olmalı, Türkiye ile KKTC arasındaki ticarette dolar konuşulmamalı. Bakın o zaman KKTC’nin Türkiye’ye ihracatı ne kadar artıyor. Bu önemli bir konu, her iki tarafın ticareti menfaatleri açısından da son derece anlamlı.” ifadelerini kullandı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal, güven veren bir para politikası uygulayarak fiyat istikrarını amacına ulaşmanın en önemli öncelikleri olduğunu belirterek, “Temel görevimiz olan fiyat istikrarını sağlamak ve bunu kalıcı hale getirmek.” dedi.

Ağbal, özetle şunları söyledi:

“Toplumu bir arada tutan yegâne unsur olan güven güçlü bir ekonominin de temelini oluşturur. Güven duyulan bir ekonomide beklentiler iyileşir, yatırım ve istihdam artar, toplum refaha kavuşur. Güven, ekonomi yönetiminin temel kurumlarından biri olan merkez bankaları için de büyük önem taşır. Para politikasına güven duyulduğunda daha etkin olur, beklentileri iyileştirme gücü artar. Bu çerçevede, bir merkez bankasının amacına ulaşmak için atması gereken ilk adım ekonomik aktörlerin para politikasına güvenmesini sağlamaktır. Görevini başarıyla yerine getiren bir merkez bankası istikrarlı ve üretken bir ekonominin kapısını açar. Kısacası güven veren, fiyat istikrarına odaklanan bir para politikası uzun vadede toplumsal refahın anahtarlarından biridir. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası olarak bizim en önemli önceliğimiz, temel görevimiz olan fiyat istikrarını sağlamak ve bunu kalıcı hale getirmek. Güven veren bir para politikası uygulayarak bu amaca ulaşmak için tüm gücümüzle çalışıyoruz ve çalışmaya devam edeceğiz. Çünkü kalıcı fiyat istikrarı sürdürülebilir büyüme için, toplumun refahı için, daha adil gelir dağılımı için ve daha fazla istihdam için bir ön koşuldur. Amacımıza ulaştığımızda paramız hak ettiği değere kavuşacak üretenler, emek verenler, ekonomiye can verenler kazanacak. Böylece, geleceğe güvenle baktığımız, daha çok ürettiğimiz, daha çok kazandığımız, güçlü ve istikrarlı ekonomiyi tam anlamıyla pekiştirmiş olacağız.”

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, yüz yüze eğitimde ilk haftanın değerlendirmesini yaptı. Sakarya Ferizli Hatice Aslan İlk/Ortaokulu ziyareti sonrası konuşan Selçuk, okullarda yüzde 80’nin üzerinde bir katılım olduğunu belirtti.

Bu durumun okulların açılmasının desteklendiğinin göstergesi olduğunu söyleyen Bakan Selçuk, konuşmasına şöyle devam etti:

“Okullarımızın açıldığı bu hafta bizim özellikle veriye dayalı olarak yaptığımız çalışmalar şunu gösteriyor. İlkokul ve ortaokullarda yüzde 80’in üzerinde bir katılım var. Liselerde de yüzde 70’in üzerinde bir katılım var. Tüm bunlar bize şunu gösteriyor. Çocuklarımızda ve velilerimizde çok yüksek bir katılımla okullarımızın açılmasının desteklendiğini gösteriyor. Bu bizi elbette mutlu ediyor ama bir taraftan da tedbirlerimizi güçlendirmek, ortaya çıkacak olan muhtemel problemlerle ilgili tedbir almak bütün odağımız.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca, FETÖ/PDY silahlı terör örgütünün Deniz Kuvvetleri Komutanlığına yönelik ‘mahrem hizmetler’ yapılanmasına yönelik soruşturmada 19’u subay/astsubay, 30’u daha önce ilişiği kesilmiş askeri öğrenci, 1’i askeri öğrenci sorumlusu ‘mahrem imam’ olmak üzere toplam 40 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi. Öte yandan İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen FETÖ soruşturması kapsamında 13 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre; Terör Suçları Soruşturma Bürosu’nca yürütülen soruşturmada, 19’u subay/astsubay, 30’u daha önce ilişiği kesilmiş askeri öğrenci ile 1’i askeri öğrenci sorumlusu ‘mahrem imam’ toplam 40 şüphelinin, FETÖ/PDY silahlı terör örgütünün Deniz Kuvvetleri Komutanlığının ‘mahrem hizmetler’ olarak adlandırılan yapılanmasıyla iltisakı ve irtibatı olduğu belirlendi.

Kıbrıs Rum Yönetimi, KKTC ile kara bağlantısı olmayan Erenköy’deki Türk askerine rutin ikmali engelledi. KKTC Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu, “Anlaşmalara uyun, yoksa karşılık veririz” diye uyardı.

Rum yönetimi, üç yanı Rum topraklarıyla çevrili Türk toprağı Erenköy’deki askeri birliğe yönelik provokasyonlarına bir yenisini ekledi. Önceki gün Rum polisi, BM aracılığıyla iki taraf arasında 2009’da yapılan anlaşmayı ihlal ederek, KKTC’nin Yeşilırmak kapısından 15 kilometre ötedeki Erenköy’e rutin yapılan ikmali gerekçe göstermeden engelledi. İkmal deniz yoluyla yapıldı.

Sağlık Bakanlığı, 5 Mart Korona virüsü verilerini yayınladı.

Tabloya göre, son 24 saatte 138 bin 214 Korona virüsü testi yapıldı, 11 bin 302 kişinin testi pozitif çıktı, 62 kişi hayatını kaybetti. Ağır hasta sayısı 1232 oldu, 7 bin 711 kişinin tedavisinin/karantinasının sona ermesiyle iyileşen sayısı 2 milyon 608 bin 848’e yükseldi.

6 Mart 2021

Resmî Gazete’de yayımlanan karara göre 2021 yılı, ‘‘Mehmet Âkif ve İstiklâl Marşı Yılı’’ olarak kabul edildi.

Genelgede “İstiklal Marşı’nın milli marşı olarak kabul edilişinin 100’üncü yıl dönümü olması münasebetiyle 2021 yılı İstiklal Marşı Yılı olarak kabul edilmiştir” ifadesini kullanıldı.

Mehmet Akif ve İstiklal Marşı Yılı olarak kutlanacak 2021 yılı boyunca bütün kamu kurum ve kuruluşları İstiklal Marşı’nın anlamı ve Kurtuluş Savaşı’nın önemi işlenecek.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Vahdettin Köşkü’nden Mavi Vatan 2021 Taktik Tatbikatı’na canlı bağlantıyla katıldı, önemli mesajlar verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘‘Suriye’de sınır ötesi harekatlarla terör zincirini 3 farklı yerde parçaladık’’ dedi. ‘‘Türkiye’yi her alanda olduğu gibi denizcilik alanında da dünyanın süper ligine taşımakta kararlıyız’’ diyen Erdoğan, ‘‘Bugün İHA’larda dünyanın en iyi 3-4 ülkesinden biriyiz. Kendi savaş gemisini yapabilen 10 ülke içinde yer alıyoruz’’ ifadelerini kullandı.

Ulaştırma Bakanı, demiryollarının yeniden canlanacağını ve duble yollarla yarışır hale geleceğini iddia etti. Geçiş ücreti yüksek bulunan Ankara-Niğde otoyol ücretinin ise yeniden ayarlanacağını söyledi.

Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, bakanlığının yeni dönem taşımacılık stratejisini, demiryolları üzerine kurduğunu belirterek, yatırımların tamamlanmasının ardından, demiryollarının duble yollarla yarışacak hale geleceğini iddia etti.

Tarım ve Orman Bakanlığının “Bitkisel Üretime Destekleme Ödemesi Yapılmasına Dair Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ’i Resmî Gazete’de yayımlandı.

1 Ocak 2020’den itibaren geçerli olacak tebliğle, çiftçilere sağlanan 2020 yılı gübre destekleri yüzde 100 artırılmış oldu. Konuya ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı da Resmî Gazete’nin dünkü sayısında yayımlanmıştı. Buna göre, katı-organik-organa mineral gübre için dekar başına verilmesi kararlaştırılan 10 liralık destek 20 liraya yükseltildi.

2020 yılı Çiftçi Kayıt Sistemi’nde yer alan çiftçilere, dekar başına buğday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikale için daha önce 8 lira olarak duyurulan gübre desteği de 16 liraya çıktı.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Mısır’ın Doğu Akdeniz’de arama faaliyetlerinde Türk kıta sahanlığına saygı göstermesine ilişkin, “Bu çok önemli bir gelişme, bunun devam etmesini bekliyoruz.” açıklamasında bulundu.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Mısır’ın doğalgaz arama faaliyetlerinde Türk kıta sahanlığına saygı göstermesiyle ilgili olarak, “Bu çok önemli bir gelişme, bunun devam etmesini bekliyoruz. Mısır’la tarihi, kültürel ortak değerlerimiz var. Bunların aktive olmasıyla gelecek günlerde farklı gelişmeler olabilir diye değerlendiriyoruz” ifadelerini kullandı.

6 Mart 2021 günlük Korona virüsü tablosu açıklandı.

Buna göre, son 24 saatte 138 bin 592 Korona virüsü testi yapıldı, 11 bin 770 kişinin Korona virüsü testi pozitif çıktı, 64 kişi yaşamını yitirdi, hasta sayısı 702 oldu.

Son 24 saatte 7 bin 291 kişinin tedavisi ya da karantinasının sona ermesiyle iyileşen sayısı 2 milyon 616 bin 139’a yükseldi.

Test sayısı 33 milyon 993 bin 552’ye ulaştı. Vaka sayısı 2 milyon 769 bin 230, vefat sayısı 28 bin 965, ağır hasta sayısı 1230 oldu. 

7 Mart 2021

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, İBB’nin sosyal yardım harcaması aracılığıyla 2020 yılında ihtiyaç sahiplerine 618 milyon 890 bin lira destek sağlandığını açıkladı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, 2020 yılında ihtiyaç sahiplerine 618 milyon 890 bin lira destek sağlandığını bildirdi. Ekrem İmamoğlu ‘askıda fatura’ uygulamasına da gönderme yaptığı açıklamada şunları ifade etti: “İstanbul’da en büyük sosyal destek çalışması bu dönemde gerçekleşti. 2018’de İBB’nin sosyal yardım harcaması sadece 291 milyon lira iken 2020’de ihtiyaç sahiplerine 618 milyon 890 bin lira destek sağlandı. Askıda Fatura dayanışması da ek katkı sağlıyor.

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın, “2020 Yılı Faaliyet Raporu” yayımlandı.

2020 yılında 11 milyar TL’ye yakın para harcayan yönetim, 297 milyon TL’lik mal ve hizmet alımı yaptı. Diyanet’in 2020 yılındaki toplam harcamasının yüzde 81’i işçi masraflarında, yüzde 13’ü SGK sarfiyatlarında, yüzde 3’ü ise mal ve hizmet alımı masraflarında kullandı. Raporun son kısmında ödenek artırımı istendi.

Millî Savunma Bakanlığı, Fırat Kalkanı bölgesinde 2 PKK/YPG’li teröristin etkisiz hale getirildiğini bildirdi.

Millî Savunma Bakanlığının (MSB), Twitter hesabından yapılan açıklamada, “Fırat Kalkanı bölgesine taciz ateşi açan 2 PKK/YPG’li terörist, kahraman komandolarımız tarafından etkisiz hale getirildi.” ifadesine yer verildi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Avrasya Tüneli’nin yılda 4,1 milyon sürücü tarafından 64,5 milyon kez kullanıldığını ve ülke ekonomisine 6 milyar liralık katkı sağlandığını açıkladı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Avrasya Tüneli’nin ülke ekonomisine 4 yıllık toplam katkısının 6 milyar lirayı bulduğunu, nüfusu 20 milyona yaklaşan İstanbul’un trafik sıkışıklığının azaltılmasına ise önemli ölçüde katkı sağladığını açıkladı. Bakanlıktan konuya ilişkin yapılan açıklamada, Avrasya Tüneli’nin işletmeye alındığı 4 yılın sonunda hem kullanıcılarına hem de ülke ekonomisine katkı sağladığı belirtilerek, 4 işletme yılı sonunda 4,1 milyon farklı plakalı aracın 2020 yılında etkili olan pandemi sürecine rağmen toplamda tam 64,5 milyon kez tüneli kullandığı ve tünelin kullanıcılarına 1 saatlik zaman tasarrufu sağladığı kaydedildi.

Tel Rıfat bölgesinden saldırı girişiminde bulunan 7 PKK/YPG’li terörist etkisiz hale getirildi

Millî Savunma Bakanlığı, “Kahraman Komandolarımız, Fırat Kalkanı bölgesinde başarılı bir operasyon daha gerçekleştirdi.” ifadesi kullanılarak, operasyonların hız kesmeden devam edeceğini kaydetti.

7 Mart 2021 Korona virüsü tablosu açıklandı.

Buna göre, son 24 saatte 129 bin 299 Korona virüsü testi yapıldı, 11 bin 187 kişinin Korona virüsü testi pozitif çıktı, 65 kişi yaşamını yitirdi, hasta sayısı 735 oldu.

Son 24 saatte 7 bin 785 kişinin tedavisi ya da karantinasının sona ermesiyle iyileşen sayısı 2 milyon 623 bin 924’e yükseldi.

Test sayısı 34 milyon 122 bin 851’e ulaştı. Vaka sayısı 2 milyon 780 bin 417, vefat sayısı 29 bin 30, ağır hasta sayısı 1261 oldu.

8 Mart 2021

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti Kadın Kolları 6. Olağan Kongresi’nde yaptığı konuşmada, “Meclis’te yeni bir komisyon oluşturuyoruz. Kadınların şiddete maruz bırakılmasına müsaade edemeyiz” açıklamasını yaptı.

Erdoğan’ın açıklamaları özetle şu şekildeydi:

“Medeniyet tarihimiz, kadını geri plana atan değil, tam tersine kollayan bir hakikatin ifadesidir. Aksi yöndeki her türlü iddia da misal de iftira da kötü niyet ürünüdür. Bizim inancımızda ve kültürümüzde kadın, kocasının veya babasının malı değil, onlarla aynı haklara sahip insandır. Hele hele kadına sırf cinsiyetinden dolayı eziyet etmenin, kötü davranmanın, haksızlığa maruz bırakmanın hiçbir izahı olamaz. Aynı şekilde kişilik bozukluklarının ürünü olan saldırganlıkları, hatta cinayetleri; töre ve benzeri bahanelerle inancımıza, kültürümüze yıkmaya çalışanlara da fırsat vermeyeceğiz. Aradığımız hak, adalet, vicdan, ahlak, eşitlik ikliminin başka yerlerde değil, kendi medeniyetimizde, kendi içimizde olduğunu unutmadan, tüm insanlığa örnek olacak bir duruşla kötülere meydan okuyacağız.”

Millî Savunma Bakanlığı, terörle mücadele harekâtı kapsamında, ocak ayından bu yana düzenlenen 83 operasyonda 143 teröristin etkisiz hale getirildiğini duyurdu.

Terörle mücadelenin kararlılıkla devam ettiğini vurgulayan binbaşı Pınar Kara, 2021 yılı ocak ayından itibaren 21’i büyük, 62’si orta çaplı olmak üzere toplam 83 operasyonda 143 teröristin etkisiz hale getirildiğini söyledi.

Kara, açıklamasını şöyle sürdürdü;

10 Şubat 2021 tarihinde PKK’nın kendisini çok emniyette hissettiği Irak kuzeyi Gara’da, 75 kilometreye 25 kilometrelik bir alanda, icra ettiğimiz Pençe Kartal-2 Harekâtı ile bölgeye yerleşen, yeniden yapılanmaya çalışan ve hudutlarımıza, güvenlik güçlerimize ve halkımıza saldırı hazırlığında bulunan PKK terör örgütüne büyük bir darbe vurulmuştur.

Harekât boyunca 4’ü sözde üst düzey yönetici olmak üzere 51 terörist ölü, 2 terörist ise sağ olarak ele geçirilmiştir. İstihbarat kaynakları tarafından etkisiz hale getirilen terörist sayısının çok daha fazla olduğu yönünde değerlendirmeler yapılmaktadır.

 Sağlık Bakanlığı, Korona virüsü ile mücadele kapsamında birinci ve ikinci doz yapılan aşı sayısının toplam sayısının 10 milyonu geçtiğini bildirdi.

Bakanlığın “https://covid19asi.saglik.gov.tr” adresinde yer alan aşılama sayılarına göre, birinci doz aşı uygulanan kişi sayısı 7 milyon 570 bin 595 oldu. İkinci doz aşıyı yaptıran 2 milyon 442 bin 353 kişiyle toplam yapılan aşı sayısı 10 milyon 12 bin 948’e ulaştı. Birinci ve ikinci doz yapılan aşı, İstanbul’da 1 milyon 589 bin 160, Ankara’da 823 bin 160, İzmir’de ise 669 bin 449 oldu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bugün miktar yöntemiyle düzenlediği 15 Mart vadeli repo ihalesi ile piyasaya 54 milyar 999 milyon 999 bin 989 lira verdi.

İhaleye 122 milyar liralık teklif geldi. İhalede basit faiz yüzde 17 olurken, bileşik faiz ise yüzde 18,50 seviyesinde gerçekleşti.

8 Mart 2021 günlük Korona virüsü tablosu açıklandı.

Son 24 saatte 64 kişi hayatını kaybetti, 13 bin 215 vaka tespit edildi.

9 Mart 2021

MSB: “Hatay hudut hattından yasa dışı yollarla ülkemize girmeye çalışan aralarında kırmızı bültenle aranan DEAŞ mensubunun da olduğu 11 kişi yakalandı.”

Millî Savunma Bakanlığı Hatay’da ülkeye girmeye çalışan 11 kişinin yakalandığını duyurdu.

Bakanlık açıklamasında, “Hatay hudut hattından yasa dışı yollarla ülkemize girmeye çalışan aralarında kırmızı bültenle aranan DEAŞ mensubunun da olduğu 11 kişi yakalandı” denildi.

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, HİSAR-O+ Orta İrtifa Hava Savunma Sistemi’nin en uzak menzil ve en yüksek irtifa testine ilişkin açıklama yaptı.

Demir, “HİSAR-A+ tesliminden sonra HİSAR-O+ Orta İrtifa Hava Savunma Sistemimiz en son atışında bugüne kadar ülkemizde yapılan en uzak menzil ve en yüksek irtifadaki testini, hava hedefini doğrudan vurup imha ederek başarı ile geçti” dedi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Özel Harekât Birim Amirleri Eğitim ve Koordinasyon Toplantısı’nda açıklamalarda bulundu.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Kamuoyunun pek bilmediği bir şey anlatayım” diyerek başladığı açıklamasında “Terör örgütü PKK’nın iç yazışma dili Türkçedir. Geçen günlerde istihbarat birimlerimiz PKK’nın birkaç saha sorumlusunun Kandil’deki yönetime yazdıkları raporları ele geçirdiler” ifadesini kullandı.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Romanya’ya gerçekleştirdiği resmi ziyaret sonrasında açıklamalarda bulundu.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) terörle mücadeleye kararlılıkla devam ettiğini söyleyen Akar, “Başta FETÖ, PKK/YPG, DEAŞ olmak üzere ülkemizin ve asil milletimizin güvenliğine yönelen tüm tehdit ve tehlikelere karşı azim ve kararlılıkla mücadelemizi sürdürüyoruz.” diye konuştu.

Operasyonların artan bir şiddet ve tempoda, en son terörist etkisiz hale getirilinceye kadar devam edeceğini dile getiren Akar, şunları söyledi:

“En son teröristi etkisiz hale getirecek, asil milletimizi terör belasından kurtaracağız. Bu konuda son derece azimli ve kararlıyız. Çalışmalarımız yoğun bir şekilde devam ediyor. Bu çerçevede en son Hakurk ve Kandil’e yapılan hava harekâtında biri sözde lider kadrosundan olmak üzere 25 teröristin etkisiz hale getirildiğine ilişkin istihbarat kanallarından bilgi aldık. Terör örgütü PKK’nın Kandil dahil hiçbir yerde kendini rahat hissedemeyeceğini söylemiştik. Teröristlerin kaçacak yeri kalmadı. Ülkemizin enerjisini tüketen terörü bitirmekte, 83 milyon halkımızı terör belasından kurtarmakta kararlıyız.”

TBMM’de kadına yönelik şiddete karşı alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi için komisyon kuruldu.

TBMM Genel Kurulunda, AK Parti, CHP, HDP, MHP ve İYİ Parti’nin, “kadına yönelik şiddetin sebeplerinin araştırılarak alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi” amacıyla Meclis araştırması açılmasına ilişkin önergeleri, birleştirilerek görüşüldü.

Önergeler üzerindeki müzakerelerin ardından yapılan oylamada, “kadına yönelik şiddetin sebeplerinin araştırılarak alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi” amacıyla Meclis araştırma komisyonu kurulması kabul edildi. Araştırma komisyonu 19 üyeden oluşacak ve ilk etapta 3 ay görev yapacak.

9 Mart 2021 günlük Korona virüsü tablosu açıklandı.

Buna göre, son 24 saatte 140 bin 828 Korona virüsü testi yapıldı, 13 bin 755 kişinin testi pozitif çıktı, 66 kişi yaşamını yitirdi, hasta sayısı 801 oldu. Son 24 saatte 8 bin 639 kişinin tedavisi ya da karantinasının sona ermesiyle iyileşen sayısı 2 milyon 640 bin 669’a yükseldi. Test sayısı 34 milyon 403 bin 108’e ulaştı. Vaka sayısı 2 milyon 807 bin 387, vefat sayısı 29 bin 160, ağır hasta sayısı 1289 oldu.

10 Mart 2021

Normalleşme sürecinde istihdamı koruma tedbirleri çerçevesinde nakdi ücret desteği ve işten çıkarma yasağı 2 ay uzatıldı.

Resmî Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile işverenin çalışanını işten çıkarma yasağı, 17 Mart’tan itibaren 2 ay daha uzatıldı.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Resmî Gazete’de yayımlanan kararı sosyal medyadan paylaştı. Bakan Selçuk, “Normalleşme sürecinde istihdamı korumak için tedbirlerimize devam ediyoruz” dedi.

TÜİK, ocak ayı işsizlik rakamlarını açıkladı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre; Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı 2021 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre bin kişi azalarak 3 milyon 861 bin kişi oldu.

İşsizlik oranı ise 0,4 puanlık azalış ile yüzde 12,2 seviyesinde gerçekleşti. Tarım dışı işsizlik oranı yüzde 14,2 olarak açıklandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstiklal Marşı’nın 84 milyonun tamamı için ortak bir buluşma noktası olduğunu söyledi.

Erdoğan, “Nasıl 100 yıl önce Sevr’i yırtıp atmışsak, bugün de FETÖ, DEAŞ, PKK gibi taşeronlar aracılığıyla ülkemize dayatılmaya çalışılan modern Sevr’leri yırtıp atıyoruz” dedi.

ERAGEM’de Korona virüsüne karşı geliştirilen ve Sağlık Bakanlığı ile Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) tarafından desteklenen yerli aşının Faz- 2 çalışmaları kapsamında ilk dozu ERÜ İyi Klinik Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde (İKUM) 175 gönüllüye uygulandı.

Herhangi bir olumsuzluğa rastlanılmayan Faz-2 çalışmasında ikinci doz uygulama başladı. İkinci dozu vurulan gönüllü, ilk dozda hiçbir yan etki görülmediğini belirterek, aşı çalışmalarında yer almaktan dolayı mutlu ve gururlu olduğunu söyledi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Korona virüsü Bilim Kurulu sonrası yazılı açıklama yaptı.

“Mutant virüsler yayılım hızını artırmıştır” diyen Koca, bugüne kadar 76 ilde 41 bin 488 İngiltere, 9 ilde 61 Güney Afrika, 1 ilde 2 California-New York ve 1 adet de Brezilya mutantının tespit edildiğini açıkladı.

10 Mart 2021 günlük Korona virüsü tablosu açıklandı.

Buna göre, son 24 saatte 145 bin 130 Kovid-19 testi yapıldı, 14 bin 556 kişinin Korona virüsü testi pozitif çıktı, 67 kişi yaşamını yitirdi, hasta sayısı 814 oldu. Son 24 saatte 9 bin 193 kişinin tedavisi ya da karantinasının sona ermesiyle iyileşen sayısı 2 milyon 649 bin 862’ye yükseldi. Test sayısı 34 milyon 548 bin 238’e ulaştı. Vaka sayısı 2 milyon 821 bin 943, vefat sayısı 29 bin 227, ağır hasta sayısı 1309 oldu.

11 Mart 2021

Ekonomiye ilişkin düzenlemeler içeren “torba kanun teklifi” TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.

TBMM Genel Kurulunda mobil telefon kapsama alanının ve internet hizmeti altyapılarının yaygınlaştırılmasının teşvik edilmesi, nakil sırasında yakalanan küpesiz buzağı, kuzu ve oğlaklar ile gebe hayvanların kesime sevk edilmesi uygulamasına son verilmesi, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alanı’nda alan kılavuzlarının görev yapmaya devam edebilmeleri, TCDD ve TCDD Taşımacılık AŞ’nin bütçelerinin Hazine tarafından desteklenmesine devam edilmesi ile ilgili düzenlemeleri de içeren Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi kabul edilerek yasalaştı.

Kadına yönelik şiddetin sebeplerinin tüm yönleriyle araştırılarak alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi amacıyla Meclis araştırma komisyonu kurulmasına dair karar Resmî Gazete’de yayımlandı.

Resmî Gazete’de yer alan kararda şöyle denildi;

Kadına Yönelik Şiddetin Tüm Yönleriyle Araştırılarak Alınması Gereken Tedbirlerin Belirlenmesi amacıyla Anayasa’nın 98’inci, İçtüzük’ ün 104 ve 105’inci maddeleri uyarında bir Meclis araştırması açılmasına, bu araştırmayı yapacak Komisyonun 19 üyeden kurulmasına, Komisyonun çalışma süresinin Başkan, Başkanvekili, Sözcü ve Kâtip seçimi tarihinden başlamak üzere 3 ay olmasına ve gerektiğinde Ankara dışında da çalışmasına Genel Kurulun 09.03.2021 tarihli 56’ıncı Birleşiminde karar verilmiştir.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından Ocak 2021 dönemine ilişkin ödemeler dengesi verileri açıklandı.

Cari işlemler açığı, geçen yılın ocak ayına göre 166 milyon dolar azalarak Ocak 2021’de 1 milyar 867 milyon dolara geriledi. Bunun sonucunda 12 aylık cari işlemler açığı 36 milyar 599 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Bu gelişmede, hizmetler dengesi kaynaklı girişlerin bir önceki yılın aynı ayına göre 1 milyar 118 milyon dolar azalarak 455 milyon dolarına gerilemesine rağmen, ödemeler dengesi tablosundaki dış ticaret açığının 1milyar 404 milyon dolar daralmayla 1 milyar 913 milyon dolara gerilemesi etkili oldu.

Adalet Bakanı Gül, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Arabuluculuk ve Uyuşmazlık Çözüm Merkezi’nin açılış törenine katıldı.

Gül, ‘‘Yeni bir anayasa yarınlarımıza, çocuklarımıza bırakacağımız en önemli miras olacaktır. 2023 yılına yeni sivil bir anayasa ile gireceğimize inancımız tamdır. Türk siyaseti bu iradeyi yerine getirecek güçtedir’’ açıklamasında bulundu.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Türkiye Suriye’nin toprak bütünlüğünü savunmaya devam edecek.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Türkiye, Suriye’nin toprak bütünlüğünü savunmaya, sivilleri korumaya ve terör örgütleriyle savaşmaya devam edecek.” dedi.

11 Mart 2021 günlük Korona virüsü tablosu açıklandı.

Buna göre, son 24 saatte 146 bin 386 Korona virüsü testi yapıldı, 14 bin 46 kişinin Korona virüsü testi pozitif çıktı, 63 kişi yaşamını yitirdi, hasta sayısı 821 oldu.

Son 24 saatte 9 bin 231 kişinin tedavisi ya da karantinasının sona ermesiyle iyileşen sayısı 2 milyon 659 bin 93’e yükseldi. Test sayısı 34 milyon 694 bin 624’e ulaştı. Vaka sayısı 2 milyon 835 bin 989, vefat sayısı 29 bin 290, ağır hasta sayısı 1310 oldu.

12 Mart 2021

Merkez Bankası anketinde 2021 sonu dolar kuru beklentisi şubatta 7,79 TL iken martta 7,95 TL’ye yükseldi. Martta enflasyon ve faiz oranı beklentileri de arttı.

Buna göre, cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 11,23 iken, bu anket döneminde yüzde 11,54’e yükseldi.

12 ay sonrası TÜFE beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 10,36 iken, bu anket döneminde yüzde 10,47 oldu.

24 ay sonrası TÜFE beklentisi ise aynı anket dönemlerinde sırasıyla yüzde 9,03 ve yüzde 9,18 olarak gerçekleşti.

Bakan Pekcan, Yeni Ürün Güvenliği ve Teknik Düzenlemeler Kanunu’nun bir yıllık geçiş sürecinin ardından yürürlüğe girdiğini Twitter adresinden duyurdu.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, ürün sorumluluğu tazminatını hayata geçirdiklerini söyleyerek, “Uygunsuz bir üründen kaynaklı zararlarda firma, zarar görene tazminat ödemekle yükümlü kılındı.” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan cuma namazı çıkışında açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mısır’la diplomatik ilişkilerin yeniden başlaması konusunda “zaten en üst seviyenin bir altında devam ediyordu” dedi. “Mısır halkını Yunan halkıyla yan yana koyamayız” diyen Erdoğan, Suudi Arabistan’ın Yunanistan’la tatbikat yapmasını da değerlendirdi: “Bu böyle olmamalıydı...”

Erdoğan: Salgına rağmen 2020 yılında yüzde 1.8 oranında büyüdük. G20 ülkeleri arasında ekonomisini reel olarak büyütmeyi başaran iki ülkeden biri olarak. Çin’in ardından ikinci sırada yer alıyoruz.

Erdoğan: Ağırlıklı olarak kendi paramızla borçlanacağız. TL cinsi senetleri kullanacağız.

Erdoğan: “Dijital paranın ekonomik, teknolojik ve hukuki altyapısını oluşturacak adımları atıyoruz.”

12 Mart 2021 günlük Korona virüsü tablosu açıklandı.

Buna göre, son 24 saatte 148 bin 856 Korona virüsü testi yapıldı, 14 bin 941 kişinin testi pozitif çıktı, 66 kişi yaşamını yitirdi, hasta sayısı 834 oldu.

Son 24 saatte 11 bin 180 kişinin tedavisi ya da karantinasının sona ermesiyle iyileşen sayısı 2 milyon 670 bin 273’e yükseldi.

Test sayısı 34 milyon 843 bin 480’e ulaştı. Vaka sayısı 2 milyon 850 bin 930, vefat sayısı 29 bin 356, ağır hasta sayısı 1349 oldu.

13 Mart 2021

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Ayasofya’nın son beş yıllık bilançosunu açıkladı.

Buna göre son beş yılda toplam 13 milyon 925 bin 310 kişi ziyaret etti, toplam 455 milyon 278 bin 568 TL gelir elde edildi. 

Danıştay 10. Dairesi tarafından alınan kararla birlikte, devlet madalyalarından Atatürk kabartması yine çıkarıldı.

Devlet Nişanı, Cumhuriyet Nişanı, Liyakat Nişanı’nda bulunan Atatürk kabartması, 15 Aralık 2013 tarihinde yönetmelikte yapılan değişiklikle kaldırılmıştı. Dönemin Türk Kamu Sen Genel Başkanı ve halen Bağımsız Milletvekili İsmail Koncuk, yönetmelik değişikliğinin iptali için Danıştay’a dava açmıştı. Danıştay nişanlarda Atatürk kabartmasının kullanılmasını öngördü. Bunun üzerine Cumhurbaşkanlığı karara itiraz etti temyize gitti.

Danıştay İdari Daireleri kurumu 2019’da 10. Daire’nin kararını tek oy farkla yerinde buldu. Şimdi ise yine başa dönüldü. Mahkeme kararıyla madalyalara konulan Atatürk kabartması, yine mahkeme kararıyla kaldırılmış oldu.

Türkiye’de 2013 yılında kaldırılan “Öğrenci Andı’nın okullarda yeniden okutulmasına yönelik başvuruda Danıştay, son kararını verdi. Karara göre, ‘Öğrenci Andı’ okullarda okutulmayacak.

Danıştay, Türk Eğitim-Sen’in okullarda “Öğrenci Andı” diye okunan metnin geri getirilmesi yönündeki başvurusu ile ilgili son kararı verdi.

4’e karşı 11 oyla verilen karara göre, ‘Öğrenci Andı’ okullarda okutulmayacak.

Sözleri Reşit Galip’e ait olan ve “Türküm, doğruyum” diye başlayan, Türklüğe övgü ile ön plana çıkan metin ilk ve orta okullarda 1933 yılında öğrencilere her sabah okutuluyordu. 

13 Mart 2021 günlük Korona virüsü tablosu açıklandı.

Buna göre, son 24 saatte 150 bin 98 testi yapıldı, 15 bin 82 kişinin testi pozitif çıktı, 65 kişi yaşamını yitirdi, hasta sayısı 841 oldu.

Son 24 saatte 15 bin 287 kişinin tedavisi ya da karantinasının sona ermesiyle iyileşen sayısı 2 milyon 685 bin 560’a yükseldi.

Test sayısı 34 milyon 993 bin 578’e ulaştı. Vaka sayısı 2 milyon 866 bin 12, vefat sayısı 29 bin 421, ağır hasta sayısı 1350 oldu.

14 Mart 2021

TBMM alt komisyonunda konuşan Millî Eğitim Bakanlığı Yükseköğretim ve Yurtdışı Eğitimi Genel Müdürü Ahmet Emre Bilgili’nin Suudi Arabistan’da 5 şehirde Türkçe eğitim veren okullar olduğunu ancak bazı sıkıntılar yaşandığını belirterek, Mekke ve Medine’deki okulların ‘tüm girişimlere rağmen 2020 sonunda fiilen kapatıldığını’ söylediği bildirildi.

Millî Eğitim Bakanlığı Yükseköğretim ve Yurtdışı Eğitimi Genel Müdürü Ahmet Emre Bilgili, TBMM Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar alt komisyonunda, Suudi Arabistan’da 5 şehirde Türkçe eğitim veren okullar olduğunu ancak bazı sıkıntılar yaşandığını belirterek, “Suudi Arabistan hükümeti özellikle Mekke ve Medine’deki okullarımızı tüm girişimlere rağmen 2020 sonunda fiilen kapatmıştır” dedi.

TBMM Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar alt komisyonu üyesi CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Suudi Arabistan’ın kararının kabul edilemez olduğunu, iki ülke ilişkilerindeki sorunların oradaki Türk vatandaşlarının mağduriyetine neden olmaması gerektiğini dile getirdi.

Dışişleri Bakanlığı, Kosova’nın Kudüs’te büyükelçilik açmasına ilişkin “Kosova’nın Kudüs’te Büyükelçilik açmasını, derin endişeyle karşılıyor ve en güçlü şekilde kınıyoruz” açıklamasında bulundu.

Dışişleri Bakanlığı tarafından konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada, kendi bağımsızlıklarını kazanmak uğruna büyük acılara göğüs geren bir halkın liderlerinin, on yıllardır işgal altında yaşayan ve ağır insan hakları ihlallerine maruz kalan Filistin halkının durumunu göz ardı ettiği vurgulandı.

Dışişleri Bakanlığı, Çek Cumhuriyeti’nin, uluslararası statüsü Birleşmiş Milletler (BM) kararlarıyla teminat altına alınmış bulunan Kudüs’te diplomatik ofis açmasının endişeyle karşılandığını bildirdi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, “Çek Cumhuriyeti’nin, uluslararası statüsü BM kararlarıyla teminat altına alınmış bulunan Kudüs’te diplomatik ofis açmasını endişeyle karşılıyoruz. Sözkonusu adım Filistin-İsrail ihtilafının temel parametrelerinden olan Kudüs’ün statüsünü aşındırmaya yönelik girişimlere hizmet edecek bir nitelik taşımaktadır. Uluslararası toplumun tüm üyelerini, Kudüs’ün tarihi ve hukuki statüsü ile Filistin-İsrail sorununun adil, kapsamlı ve kalıcı çözümüne yönelik uluslararası parametrelere saygı göstermeye davet ediyoruz” denildi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından önceki gün açıklanan reform programında çalışma hayatına ilişkin de önemli düzenlemeler yer aldı.

Bu düzenlemeler arasında, mikro ve küçük ölçekli firmalara, her ilave istihdam için Kredi Garanti Fonu kefaletiyle 100 bin TL’lik krediye erişim imkânı sağlanması bulunuyor. Kredinin maksimum limiti de 500 bin lira olacak.

14 Mart 2021 günlük Korona virüsü tablosu açıklandı.

Türkiye’de son 24 saatte 132 bin 425 testi yapıldı, 13 bin 378 kişinin testi pozitif çıktı, 68 kişi hayatını kaybetti.

Ağır hasta bin 392 oldu, 15 bin 516 kişinin tedavisinin/karantinasının sona ermesiyle iyileşen sayısı 2 milyon 701 bin 76’ya yükseldi.

15 Mart 2021

PYD/PKK’nın sözde tugay komutanı İbrahim Babat, MİT’in Suriye’de yaptığı operasyonla yakalanarak Türkiye’ye getirildi.

MİT, PKK/KCK’nın Suriye kolu olan PYD/YPG’nin sözde Şehit Cemşit Tugayı Komutanı Şeh Guyi kod İbrahim Babat’ı Suriye’de gerçekleştirdiği nokta operasyonuyla sağ olarak yakalayarak Türkiye’ye getirdi.

Gece operasyonu ile Suriye alanına sızan MİT ekibi, PYD/YPG’nin sözde Şehit Cemşit Tugayı Komutanı Şeh Guyi kod İbrahim Babat,aracıyla seyir halindeyken sağ olarak yakaladı ve paketleyip sınır hattından ülkeye getirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Korona virüsü tedbirleriyle ilgili, “Şehirlerimizdeki mevcut uygulamayı bir süre daha sürdürme ve gelişmeleri yakın takip etme kararı aldık.” dedi.

“Sadece salgın döneminde 16 bini aşkın yatak sayılı sağlık tesislerimizi açtık. Bugün itibariyle aşılama sayısı 11 milyon 500 bine ulaştı. Aşılama sıralamasında dünyada 5. durumdayız. Çalışmaları süren yerli aşımız hazır hale gelene kadar yurt dışından aşı tedarikini sürdüreceğiz.”

“Bu dönemde 3,7 milyon çalışanımıza 30 milyar lirayı bulan tutarda kısa çalışma ödemesi yaptık. Salgının seyrine göre peyderpey uzattığımız bu uygulamayı mart sonunda bitiriyoruz. Şartları kısa çalışma ödeneği almaya yetmeyen ve ücretsiz izne çıkarılan 2,5 milyon çalışanımıza 10 milyar liraya yakın nakdi ücret desteği ödedik. İşsizlik ödeneği kapsamında 1 milyon kişiye 5,5 milyar lira ödeme gerçekleştirdik. Normalleşme desteğiyle 3,6 milyar liradan fazla prim mahsuplaşması imkânı sağladık.”

Erdoğan: “Yerli aşımız hazır hale gelene kadar yurt dışından aşı alacağız.”

15 Mart 2021 günlük Korona virüsü tablosu açıklandı.

Son 24 saatte 63 kişi yaşamını yitirdi, 15 bin 503 yeni vaka tespit edildi.

16 Mart 2021

Savunma Sanayii Başkanı Demir: “Son 5 yılda ihracatımız yüzde 30 arttı.”

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, “Son 5 yılda savunma sanayi ihracatımız yüzde 30 artarken, ithalatımız yaklaşık yüzde 60 gerileme gösterdi. Bu durum savunma sanayinde bağımsızlık hedeflerimize ulaşmamız konusundaki kararlılığımızın göstergesidir” dedi.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) ait 5 hizmetin daha e-Devlet üzerinden verileceğini duyurdu.

Bu kapsamda SGK’ye ait hizmetleri e-Devlet üzerinden de vermeyi sürdürdüklerini vurgulayan Selçuk, şunları kaydetti:

“Uygulama ile medikal market, işitme cihazı merkezi veya medikal eczane yoluyla temin edilen tüm medikal malzemelerin listesi sorgulanabilecek. Sağlık hizmet sunucu tarafından düzenlenen hasta alt bezi, tıbbi sarf malzeme, işitme cihazı ve hazır ortez, protez gibi medikal malzemelerin kullanımına ilişkin raporlara yönelik de bir uygulama olacak. Ayrıca sistemde, tüm bu malzemelere ait SGK Tıbbi Malzeme reçeteleri, raporları ve reçetelere ait katılım payı tutarlarının görüntülenmesini sağlayan bir hizmet yer alacak. e-Devlet platformunda SGK’ye ait 154 uygulamamız oldu. Tüm kurumların kullanımım sayıları değerlendirildiğinde SGK uygulamaları, 2020’de yüzde 20,3 ile ilk sırada yer alıyor.”

2020’de 1 milyon 300 bin yabancı sağlık turizminde Türkiye’yi seçti.

Termal Sağlık ve Turizm Derneği Başkanı Yılık, geçen yıl sağlık turizmi için 1 milyon 300 bin ziyaretçinin Türkiye’yi tercih ettiğini belirterek “2020’de Türkiye’de sağlık hizmeti alan ilk 3 ülke Irak, Somali ve Suriye oldu.” dedi.

Millî Savunma Bakanlığı, Suriye’den ülkemize girmeye çalışan 2 kişinin Mardin/Kızıltepe’de yakalandığını duyurdu.

Millî Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklama:

Suriye’den ülkemize girmeye çalışan 2 kişi, Mardin/Kızıltepe’de görev yapan hudut personelimiz tarafından yakalandı. Yapılan incelemede, yakalanan şahıslardan 1’inin PKK/YPG terör örgütü mensubu olduğu tespit edildi.

Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı, terör örgütü PKK’nın elebaşı Abdullah Öcalan’ın öldüğü iddiasının gerçeği yansıtmadığını duyurdu.

Başsavcılıktan yapılan yazılı açıklamada, “İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda hükümlü olarak bulunan Abdullah Öcalan’ın öldüğü yönünde bazı sosyal medya hesaplarında asılsız iddiaların yer aldığı anlaşılmıştır. Hükümlü hayatta olup, sağlık durumu iyidir. Bu tür haberlere itibar edilmemesi gerektiği hususu kamuoyuna saygıyla duyurulur.” ifadelerine yer verildi.

16 Mart 2021 günlük Korona virüsü rakamları açıklandı.

Buna göre, son 24 saatte 158 bin 386 testi yapıldı, 16 bin 749 kişinin testi pozitif çıktı, 71 kişi yaşamını yitirdi, hasta sayısı 874 oldu.

Son 24 saatte 17 bin 893 kişinin tedavisi ya da karantinasının sona ermesiyle iyileşen sayısı 2 milyon 734 bin 862’ye yükseldi.

Test sayısı 35 milyon 435 bin 502’ye ulaştı. Vaka sayısı 2 milyon 911 bin 642, vefat sayısı 29 bin 623, ağır hasta sayısı 1474 oldu.

17 Mart 2021

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Programlarımızla Türkiye’ye beyin göçünü özendiriyor, üst düzey bilimsel çalışmalar yapan insanlarımızın ülkemizde kalmasını teşvik ediyoruz” dedi.

Varank, burada yaptığı konuşmada, şunları kaydetti:

“Programlarımızla Türkiye’ye beyin göçünü özendiriyor, üst düzey bilimsel çalışmalar yapan insanlarımızın ülkemizde kalmasını teşvik ediyoruz. Türkiye, tüm imkanlarını bilim insanlarının çalışmaları için seferber etmeyi sürdürecek. TÜBİTAK’ın çağrısıyla Türkiye’ye gelecek araştırmacılarımıza mali teşviklerin yanında 720 bin liraya kadar araştırma proje desteği vereceğiz” dedi.

HDP’li Gergerlioğlu’nun milletvekilliği düşürüldü. 

Hakkında “Terör propagandası yapmak” suçlamasıyla 2 yıl hapis cezası verilen HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun dokunulmazlığının düşürülmesi hakkındaki karar TBMM Genel Kurulu’nda okundu. Böylece, Gergerlioğlu’nun dokunulmazlığı düşürüldü. HDP’nin Meclis’teki sandalye sayısı 55’e düştü.

HDP’nin kapatılması için dava açıldı.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, HDP’nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi’nde dava açtı. İddianame Yüksek Mahkeme’ye gönderildi. İddianamede, HDP üyelerinin beyan ve eylemleriyle devletin milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmayı, ortadan kaldırmayı amaçladıkları belirtildi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, “FETÖ sadece Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için değil, Orta Asya’daki soydaşlarımız için de çok büyük bir tehdit, çok büyük bir şer odağıdır. Bu nedenle Türk Cumhuriyetlerinde FETÖ hakkında farkındalık oluşturulmasını önemsiyoruz.” dedi.

Orta Asya’daki soydaşları bağımsızlıklarının 30. yılını kutlarken Türkiye Cumhuriyeti’nin de 100. yaşına doğru emin adımlarla ilerlediğini vurgulayan Altun, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ancak, İstiklal davasını geçmişte kalmış tarihi bir mesele olarak tahayyül etmek, özgürlüğümüze yönelik en ciddi tehdittir. Nitekim 1000 yıllık Türk vatanını düşman işgalinden kurtaran Türkiye Büyük Millet Meclisinin, bir başka işgal girişimi olan 15 Temmuz hain darbe girişimi sırasında bombalanması asla ve asla tesadüf değildir. Sultan Alparslan’ın açtığı Anadolu kapısını Türk’e kapatma gayretinin hala devam ettiğini, mevcudiyetimizin çok büyük tehditlerle karşı karşıya olduğunu görmek, gereken tedbirleri almak zorundayız. Bugün benzer tehditler, Balkanlar’dan Uzak Asya’ya kadar, Türklerin yaşadığı her yerde farklı kisveler altında ortaya çıkıyor. Bu nedenle ‘Bir olacağız, iri olacağız, diri olacağız’ diyerek her alanda birbirimize destek olmak, iyiyi ve kötüyü kardeşçe paylaşmak durumundayız.”

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan “Enflasyonla mücadeleyi zedeleyen ve tüketicileri mağdur eden tüm olağan dışı fiyat gerçekleşmeleriyle mücadelemiz kararlılıkla sürecektir” dedi.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, enflasyonla mücadeleyi zedeleyen ve tüketicileri mağdur eden tüm olağandışı fiyat gerçekleşmeleriyle mücadelenin süreceğini belirterek, “Hükümetimizce fiyat istikrarının temini ve enflasyonla mücadele yönünde çalışmalar kararlılıkla sürdürülecek olup, fiyat anomalileriyle ilgili tedbirlerimiz de aynı kararlılıkla devam edecektir.” dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının kontrolünde geçen yıl geri dönüşümü sağlanan 108 hurda gemiden ekonomiye 450 milyon dolar katkı sağlandı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, Gemi Geri Dönüşüm Sektörü, demir çelik fabrikaları ve haddehanelerin hurda hammadde ihtiyaçlarının sağlanması ve hurda hammadde ithalatının düşürülmesine katkı sağlıyor. Türkiye’de gemi söküm bölgesi olan İzmir Aliağa Gemi Söküm Bölgesinde, 22 adet gemi geri dönüşüm firması faaliyet gösteriyor. Sökülmek üzere Türkiye’ye gelen gemiler incelenerek kayıt altına alınıyor. Daha sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüğü teknik elamanlarınca gemi yerinde inceleniyor ve söküm sahasının fiziki şartlara uyup uymadığı kontrol ediliyor ve gemilerin dönüşümü başlıyor. Bu kapsamda geçen yıl çelik ağırlıkları 855 bin ton olan 108 geminin geri dönüşümü sağlandı.

17 Mart 2021 günlük Korona virüsü rakamları açıklandı.

Son 24 saatte 167 bin 526 testi yapıldı, 18 bin 912 kişinin testi pozitif çıktı, 73 kişi yaşamını yitirdi, hasta sayısı 869 oldu.

Son 24 saatte 17 bin 161 kişinin tedavisi ya da karantinasının sona ermesiyle iyileşen sayısı 2 milyon 752 bin 23’e yükseldi.

Test sayısı 35 milyon 603 bin 28’e ulaştı. Vaka sayısı 2 milyon 930 bin 554, vefat sayısı 29 bin 696, ağır hasta sayısı 1484 oldu.

18 Mart 2021

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının, HDP hakkında iddianamesi açıklandı.

Devletin bölünmez bütünlüğüne aykırı eylemlerin odağı haline geldiği,

HDP’nin silahlı terör örgütü PKK’nın siyasi uzantısı olduğu,

Türkiye’nin bölünmez bütünlüğünü toplumun huzur ve güvenini tehdit ettiği,

Hiçbir milli meselede Türkiye’nin yanında yer almadığı,

HDP’nin ödenecek hazine yardımlarından tamamen yoksun bırakılacağı,

Selahattin Demirtaş, Pervin Buldan, Sırrı Süreyya Önder gibi isimlere siyasi yasak istendiği belirtildi.

MHP 13. Olağan Büyük Kurultayı’nda tek aday olan Devlet Bahçeli, 1277 oyla yeniden genel başkan seçildi.

Kurultayda konuşan MHP lideri Bahçeli, “Bölücü milletvekillerinin TBMM’ye gelen fezlekelerinin ‘önüne arkasına bakalım’ demek siyaset değildir. Fezlekelerin önünde hukuk, arkasında adalet vardır” ifadelerini kullandı. “Türkiye rotasından çıkmayacak” diyen Bahçeli, erken seçim olmayacağını ve seçimlerin 2023 yılında yapılacağını da yineledi. HDP’ye açılan kapatma davasını da değerlendiren MHP lideri, “Bir daha açılmamak üzere kapatılmalı” diye konuştu.

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı.

Merkez Bankası, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını (politika faizi) 200 baz puanlık artışla yüzde 17’den yüzde 19’a yükseltti. Dolar/TL, faiz kararının ardından 7,4760 seviyelerinden hızla gerileyerek 7,3280 ile 2 haftanın en düşük seviyesini gördü.

Dışişleri Bakanlığı, ABD’nin TBMM’deki gelişmelere ilişkin açıklamalar yapmasına tepki gösterdi.

Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında “Tutarsız ve içişlerine müdahaleye yeltenen çevreleri, bağımsız mahkemelerce yürütülen yargı süreçlerine saygı duymaya davet ediyoruz” denildi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, yılbaşından bu yana yapılan terör operasyonlarında 121 teröristin etkisiz hale getirildiğini belirtti.

“40 yıldır mücadele ettiğimiz PKK’nın tarihinde en çok dış destek aldığı dönemi yaşıyor olmasına rağmen içerdeki silahlı terörist sayısı 300’ün altına inmiştir. İkna edip teslim olanlar örgüte katılanların 5 katı. Yani terör örgütünü söküyoruz. Yılbaşından bu yana 26 terör eylemini engelledik. Hatta birini bu sabah engelledik” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Devlet Övünç Madalyası Tevcih Töreni’ne katıldı.

Törende konuşma yapan Erdoğan, “Bu sene aynı zamanda İstiklal Marşı yılıdır. Milli andımız olan İstiklal Marşı’mız bize niçin birlik olmamız, vatanımıza sahip çıkmamız, devletimizi güçlendirmemiz gerektiğini anlatıyor” dedi.

18 Mart 2021 günlük Korona virüsü rakamları açıklandı.

Son 24 saatte 184 bin 452 testi yapıldı, 20 bin 49 kişinin testi pozitif çıktı, 81 kişi yaşamını yitirdi, hasta sayısı 902 oldu.

Son 24 saatte 18 bin 615 kişinin tedavisi ya da karantinasının sona ermesiyle iyileşen sayısı 2 milyon 770 bin 638’e yükseldi.

Test sayısı 35 milyon 787 bin 480’e ulaştı. Vaka sayısı 2 milyon 950 bin 603, vefat sayısı 29 bin 777, ağır hasta sayısı 1503 oldu.

19 Mart 2021

Hakkâri’nin Yüksekova ilçesinde gerçekleştirilen operasyonunda, 9 kilo 200 gram A-4 plastik patlayıcı ile 426 litre asetik anhidrit ele geçirildi.

İçişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İlçe Emniyet Müdürlüğü ekiplerince, Yüksekova’da bir evde yapılan aramalarda toprağa gömülü vaziyette 9 kilo 200 gram A-4 plastik patlayıcı bulunduğu bildirildi.

Bir kişinin gözaltına alındığı operasyonda ayrıca eroin hammaddesi olarak kullanılan 426 litre asetik anhidrit ile 2 çelik yelek, 2 uyuşturucu madde pres makinesi, bir hassas terazi, uyuşturucu madde çoğaltımı ile ilgili bilgilerin yazılı olduğu not defteri de yakalandı.

İbrahim Kalın: “Yeni bir anlaşma Türkiye ile AB ilişkilerine ruh katar.”

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Türkiye-AB ilişkilerini yeniden canlandırmak için göç anlaşmasını önemli ölçüde revize etmek gerektiğini belirterek, “Yeni bir anlaşma, Türkiye-AB ilişkilerine yeni bir ruh katmak için bir başlangıç noktası olabilir. Bu da hem kendi bölgelerimize hem de transatlantik ittifakına yeni bir jeopolitik dinamizm getirebilir” dedi.

Kurulan şirket sayısı, şubatta bir önceki aya göre yüzde 13 azalarak 9 bin 856’ya, kapanan şirket sayısı da yüzde 19,2 düşüşle 769’a geriledi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, şubat ayına ilişkin kurulan ve kapanan şirket istatistiklerini açıkladı. Buna göre, şubatta kurulan şirket sayısı ocak ayına göre yüzde 13 azalarak 11 bin 329’dan 9 bin 856’ya düştü. Kapanan şirket sayısı da yüzde 19,2 gerileyerek 769 oldu. Ocakta kapanan şirket sayısı 952 olarak kayıtlara geçmişti. Şubatta kurulan şirket sayısı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7,7 artarken, kapanan şirket sayısı yüzde 6,7 azaldı.

19 Mart 2021 günlük Korona virüsü rakamları açıklandı.

Buna göre, son 24 saatte 187 bin 859 testi yapıldı, 21 bin 30 kişinin testi pozitif çıktı, 87 kişi yaşamını yitirdi, 934 yeni hasta tespit edildi.

Son 24 saatte 18 bin 119 kişinin tedavisi ya da karantinasının sona ermesiyle iyileşen sayısı 2 milyon 788 bin 757’ye yükseldi.

Test sayısı 35 milyon 975 bin 339’a ulaştı. Vaka sayısı 2 milyon 971 bin 633, vefat sayısı 29 bin 864, ağır hasta sayısı bin 547 oldu.  

20 Mart 2021

Resmî Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile Türkiye, İstanbul Sözleşmesi’nden ayrıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasını taşıyan kararda şu ifadeler yer aldı:

“Türkiye Cumhuriyeti adına 11/5/2011 tarihinde imzalanan ve 10/2/2012 tarihli ve 2012/2816 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile onaylanan Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi’nin Türkiye Cumhuriyeti bakımından feshedilmesine, 9 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 3’üncü maddesi gereğince karar verilmiştir.”

Merkez Bankası’nda Naci Ağbal başkanlık görevinden alındı, yerine Şahap Kavcıoğlu atandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzalı atama kararı, Resmî Gazete’de yayımlandı. Buna göre, Ağbal, 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 35’inci maddesi ile 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 2’inci maddesi kapsamında görevden alındı. Ağbal’ın yerine Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu getirildi.

İçişleri Bakanı Soylu İstanbul Sözleşmesi kararını savundu: “Türkiye’de kadın cinayetlerinin arttığı söylemi yalandır.”

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Türkiye’nin Cumhurbaşkanı kararıyla İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesi kararını savunarak “Uluslararası sözleşmelerin varlığı veya yokluğu, vatandaşımızın karşı karşıya kalacağı herhangi bir suç şeklini önlemeye ilişkin sorumluluklarımızı ve bu sorumluluğun gereği olan çalışmalarımızı eksiltmez veya arttırmaz” dedi.

Resmî Gazete’de bugün yayımlanan Bazı Yatırım ve Hizmetlerin Yap-İşlet-Devret Modeli Çerçevesinde Yaptırılması Hakkında Kanuna geçici madde eklenerek Kanal İstanbul’a devlet garantisi verilmiş oldu.

Resmî Gazete’de yayımlanan geçici madde şu şekilde:

“GEÇİCİ MADDE 4 – 15/3/2020 tarihinden sonra ihalesi yapılmış ancak bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte henüz uygulama sözleşmesi imzalanmamış, yurt dışından finanse edilmesi planlanan yap-işlet-devret projeleri kapsamında, 1l/A maddesi uyarınca Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına bağlı özel bütçeli kamu idareleri tarafından imzalanacak borç üstlenim anlaşmalarına, ilgili idarenin borç üstlenim anlaşmasından kaynaklanan yükümlülüklerinin yerine getirilmesini sağlayacak şekilde, 4749 sayılı Kanunun 4 üncü maddesi ile 8/A maddesi hükümlerine tabi olmaksızın, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı da taraf olabilir.”

20 Mart 2021 günlük Korona virüsü rakamları açıklandı.

Buna göre, son 24 saatte 190 bin 129 testi yapıldı, 21 bin 61 kişinin testi pozitif çıktı, 95 kişi yaşamını yitirdi, hasta sayısı 958 oldu.

Son 24 saatte 18 bin 815 kişinin tedavisi ya da karantinasının sona ermesiyle iyileşen sayısı 2 milyon 807 bin 572’ye yükseldi.

Test sayısı 36 milyon 165 bin 468’e ulaştı. Vaka sayısı 2 milyon 992 bin 694, vefat sayısı 29 bin 959, ağır hasta sayısı 1538 oldu.

21 Mart 2021

Millî Savunma Bakanlığı, Barış Pınarı bölgesinde saldırıda bulunan 20 PKK/YPG’li teröristin etkisiz hale getirildiğini açıkladı.

Millî Savunma Bakanlığı’nın Twitter hesabından yapılan açıklamada, “Barış Pınarı bölgesindeki Komandolarımıza güneyden ateş açan PKK/YPG’li teröristlere anında karşılık verilerek, saldırıda bulunan 20 PKK/YPGli terörist etkisiz hâle getirildi” denildi.

Türkiye ve Katar arasında su yönetimi anlaşması Resmî Gazete’de yayımlandı.

Türkiye ile Katar arasında su yönetimi konusunda imzalanan anlaşmanın onayı Resmî Gazete’de yayımlandı.

Resmî Gazete’de yayımlanan 21 Mart 2021 tarihli kararda “26 Kasım 2020 tarihinde Ankara’da imzalanan ekli “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve Katar Devleti Hükümeti Arasında Su Yönetimi Alanında İş birliği Mutabakat Zaptı’nın onaylanmasına, 244 sayılı Kanunun 5’inci maddesi ve 9 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 2’inci ve 3’üncü maddeleri gereğince karar verilmiştir” ifadeleri yer aldı. 

İçişleri Bakanı Soylu, 1 milyon kişi başına kadın cinayeti oranının dünyada 13, Avrupa’da 7, Türkiye’de ise 3.8 kişi olduğunu bilgisini paylaştı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, sosyal medya hesabından kadın cinayeti verilerine ilişkin paylaşımda bulundu.

Millete doğru bilgi vermenin görevleri olduğunu vurgulayan Soylu, şu ifadeleri kullandı: “1 milyon kişi başına kadın cinayeti oranları, dünya 13 kişi, Avrupa 7 kişi, Türkiye 3.8 kişi. Sorumluluğumuz, şiddetin her türlüsüyle mücadele etmektir. Türkiye, mücadelesiyle dünya ülkelerine örnek olacak.”

Bakan Soylu’nun paylaşımında yer verdiği görselde ayrıca Kadın Destek Uygulaması’nın (KADES) 1 milyon 661 bin 198 kişi tarafından indirildiği, 98 bin 639 ihbarın yapıldığı bilgisi yer aldı.

Türkiye’nin sınır içinde ve sınır ötesinde güvenliğine yönelik yürüttüğü çalışmalar kapsamında 2019 yılından 2021’e dek 67 uyruktan toplam 2 bin 764 yabancı terörist sınır dışı edildi.

İçişleri Bakanlığı’nca PKK/PYD ve DEAŞ gibi terör örgütlerine katılmak üzere ülkelerinden gelen yabancı teröristlerin sınır dışı edilmesine yönelik çalışmalara devam ediliyor.

Bu kapsamda güvenlik güçlerince 2019’da 1.595, 2020’de 1.019, 2021’in ilk 2.5 aylık döneminde 150 olmak üzere toplam 2 bin 764 yabancı terörist yakalanarak ülkelerine sınır dışı edildi.

Kazakistan’ın Türkistan şehrinden ilk yurt dışı uçak seferi İstanbul’a gerçekleştirildi.

Kazakistan Sivil Havacılık Komitesinden yapılan açıklamaya göre, Türkistan Uluslararası Havalimanından İstanbul güzergâhındaki ilk yurt dışı uçak seferi, 176 yolcuyla Fly Arystan Havayolu şirketinin “A-320” tipi uçağıyla yapıldı.

Söz konusu güzergâhta sefer sayısının ilk etapta haftada 2, daha sonraki dönemlerde de haftada 7 olması planlanıyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu göreve başladı.

Kavcıoğlu, “TCMB, kanunla belirlenmiş görev ve yetkiler çerçevesinde enflasyonda kalıcı düşüşü sağlama temel hedefi doğrultusunda para politikası araçlarını etkin bir şekilde kullanmaya devam edecektir” dedi. Öte yandan TCMB Başkanı Kavcıoğlu, Türkiye Bankalar Birliği yönetimindeki banka genel müdürleriyle toplantı gerçekleştirdi.

21 Mart 2021 Korona virüsü vaka sayısı açıklandı.

Son 24 saatte 102 kişi Korona virüsü nedeniyle hayatını kaybederken, 20 bin 428 yeni vaka kaydedildi.

22 Mart 2021

Fırat Kalkanı bölgesinde İHA’larla tespit edilen 10 terörist daha etkisiz hale getirildi. Son 3 günde Fırat Kalkanı ve Barış Pınarı bölgesi genelinde etkisiz hale getirilen terörist sayısı 47 oldu.

Suriye’nin kuzeyinde terörden arındırılmış bölgelerdeki saldırı ve sızma girişimlerine son 3 günde ağır darbe vuruldu.

Perşembe günü terör örgütü YPG/PKK’nın işgalindeki Tel Rıfat bölgesinden atıldığı değerlendirilen 2 roket Kilis’e düştü.

Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, “Cumhurbaşkanına hakaret” suçundan yargılandığı davada 3 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Bakırköy 46. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya, sanık Selahattin Demirtaş, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya bağlanırken avukatları da hazır bulundu.

Sanık Demirtaş savunmasında, 2 defa Cumhurbaşkanlığına aday olduğunu, yıllardır siyaset yaptığını ifade ederek, “Dış politika kararlarını eleştirdiğim için hakkımda çok sayıda hakaret davası açıldı. 2 cümle eleştiri kurdum diye 2 ayrı iddianame düzenlendi. Uzatmanın anlamı yok, hükümeti eleştirdim. Cumhurbaşkanı ve Başbakanı direkt hedefe almadım. Niye o kadar az söyledim diye şu anda üzgünüm. Çok yumuşak açıklama yapmışım. Hükümeti eleştirmek demokratik toplumun görevidir” dedi.

Bursa ve İstanbul’da Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) askeri mahrem yapılanmasına yönelik soruşturma kapsamında 10 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi.

Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı’nca, Semih kod adlı örgüt üyesi Necati U’dan ele geçirilen materyallerde isimleri bulunan, Bursa’daki bazı ankesörlü hatlar ve büfe telefonlarından mahrem imamlar tarafından ardışık periyodik arandıkları belirlenen zanlılar hakkında yakalama kararı çıkarıldı.

Bunun üzerine, İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesince biri mahrem imam, biri astsubay, 6’sı kapatılan askeri okul öğrencisi, 2’si askeri okullara yerleştirilmesi planlanan kişiler olmak üzere 10 şüphelinin yakalanması için Bursa ve İstanbul’da operasyon başlatıldı.

Ülke genelinde Korona virüsü tedbirleri kapsamında “Tematik Denetimler” devam etti.

83 bin 62 personelin katıldığı denetimlerde 65 bin 502 restoran, lokanta, kafeterya, tatlıcı, pastane, kahvehane, kıraathane, kır/çay bahçesi, dernek lokali ile 7 bin 392 şehirlerarası toplu ulaşım aracı kontrol edildi. Denetimlerde 296 iş yeri/işletme tedbirlere uyuması konusunda uyarılırken, 3 bin 847 işletme/işyeri ve kişiye işlem uygulandı. Tedbirlere aykırı davranan iş yerleri/işletmeler ve kişiler hakkında toplam 126 suç duyurusunda bulunuldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dünya Nevruz Günü dolayısıyla bir mesaj yayınladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dünya Nevruz Günü mesajında da şöyle dedi: “Orta Asya’dan Anadolu ve Balkanlara kadar geniş bir coğrafyada binlerce yıldır coşkuyla kutlanan Nevruz’un işaret ettiği birlik ve dayanışma duygusunun tüm dünyaya kök salmasını ve daim olmasını diliyorum.  Nevruz’un yeşerttiği umut ve heyecanla hem ülkemiz hem bölgemiz hem de bütün insanlık için daha müreffeh, daha adil ve daha güvenli bir geleceği kadınıyla erkeğiyle, genciyle yaşlısıyla omuz omuza vererek ilmek ilmek inşa etmeyi sürdüreceğiz. Nevruz’un aziz milletimize ve bütün insanlığa esenlik, bereket ve muştular getirmesini temenni ediyor, tüm vatandaşlarımızı en kalbi duygularımla selamlıyorum.”

22 Mart 2021 günlük Korona virüsü tablosu açıklandı.

Son 24 saate 117 kişi yaşamını yitirdi, 22 bin 216 yeni vaka tespit edildi.

23 Mart 2021

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk: “Salgın bitse de uzaktan eğitim kalıcı olacak. EBA altyapımızı güçlendirdik.”

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, yeni tip Korona virüsü (Kovid-19) salgını nedeniyle geçilen uzaktan eğitim sistemine ilişkin “Salgın bitse de uzaktan eğitim artık kalıcı olacak. EBA altyapımızı güçlendirdik. Hibrit modelini uygulamaya ilişkin ciddi bir deneyimimiz oldu” dedi.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Avrupa Birliği (AB) Kırsal Kalkınma Programı (IPARD) kapsamında bu zamana kadar toplam 19 bin 319 proje sahibiyle sözleşme imzaladıklarını belirterek, “Söz konusu yatırımlar için girişimcilere 5,4 milyar lira hibe verdik.” dedi.

IPARD kapsamında, AB Komisyonu tarafından 2011’de akreditasyon alındığının altını çizen Pakdemirli, “Bu zamana kadar toplam 19 bin 319 proje sahibiyle sözleşme imzaladık. Söz konusu yatırımlar için girişimcilere 5,4 milyar lira hibe verdik. Bu hibeler sayesinde kırsalda yaklaşık 11 milyar liralık yatırımın önünü açtık, 74 bin yeni istihdam sağladık.” diye konuştu.

İstanbul’da PKK / KCK terör örgütüne yönelik düzenlenen operasyonda gözaltına alınan 10 şüpheliden 1’i tutuklandı.

Beşiktaş HDP İlçe Eş Başkanı R. B. ile Kâğıthane HDP ilçe Eş Başkanları B. D. ve A.Y.’nin de aralarında bulunduğu 9 şüpheli ise adli kontrol hükümleri uygulanarak serbest bırakıldı.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Ekonomi Politikaları Kurulu üyesi Yiğit Bulut, herhangi bir radikal adım atılmayacağını belirtti.

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu ile bir görüşme gerçekleştirdiğini söyleyen Yiğit Bulut, serbest piyasa koşullarına uyularak ekonominin gerçekleri doğrultusunda faizin düşürülmesinin sağlanacağını kaydetti.

23 Mart 2021 günlük Korona virüsü rakamları açıklandı.

Son 24 saatte 211 bin 848 testi yapıldı, 26 bin 182 kişinin testi pozitif çıktı, 138 kişi yaşamını yitirdi, hasta sayısı 1006 oldu. Son 24 saatte 19 bin 201 kişinin tedavisi ya da karantinasının sona ermesiyle iyileşen sayısı 2 milyon 863 bin 882’ye yükseldi. Test sayısı 36 milyon 768 bin 437’ye ulaştı. Vaka sayısı 3 milyon 61 bin 520, vefat sayısı 30 bin 316, ağır hasta sayısı 1710 oldu.

24 Mart 2021

Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) subay ve astsubay yetiştiren Harp Okulları ile Astsubay Yüksekokulları’na giriş şartlarında yer alan ‘irticai faaliyetlere karışmamış olma’ ifadeleri kaldırıldı.

Milli Savunma Üniversitesi Harp Okulları Yönetmeliği ile Milli Savunma Üniversitesi Astsubay Meslek Yüksekokulları Yönetmeliği Resmî Gazete’nin dünkü sayısında yayımlandı. Bu yönetmeliklerle 2001 tarihli Harp Okulları Yönetmeliği ve 2003 tarihli Astsubay Meslek Yüksek Okulları Yönetmeliği yürürlükten kaldırıldı.

Tüm dünyayı etkisi altına alan kripto paralar, Türkiye’de de büyük ilgi görüyor. Türkiye, başını Bitcoin’in çektiği kripto paraların kullanımında dünyada dördüncü, Avrupa’da ise ilk sırada yer alıyor.

Kripto para yatırımcılarının sayısı 1 milyonu aşmış durumda. Ekonomi yönetimi ise kısa zamanda büyük getiriler sağlayan Bitcoin ve benzeri kripto paralara ‘vergi’ koyma hazırlığında. Ancak DW Türkçe’ye konuşan uzmanlar, henüz vergilendirmenin nasıl yapılacağına dair dünyada genel kabul görmüş bir uygulama olmadığına işaret ediyor. Uzmanlara göre, kripto para alım-satımına yüksek vergi konması, yatırımcıların kripto para piyasasına olan yoğun ilgisini de zayıflatabilir.

MEB: “Ortaokullarda yüz yüze eğitime devam eden okul ve sınıflarda sınavlar okul ortamında yüz yüze yapılacaktır.

Korona virüsü riski yüksek/çok yüksek illerde ortaokul 5, 6 ve 7. sınıflarda 26 Mart’tan sonraki sınavlar 3 Mayıs’tan itibaren yapılabilecek. İlkokul 4. sınıflar ile ortaokulların 8. sınıflarında sınavlar okul ortamında yüz yüze yapılmaya devam edecek.

Anayasa Mahkemesi (AYM), Uluslararası Af Örgütü’nün Türkiye Şubesi’nin kurucularından Özlem Dalkıran’ın, kamuoyunda ‘Büyükada davası’ olarak bilinen davada yaklaşık dört ay süreyle tutuklu kalmasını hukuki bulmayarak, ihlal ve 40 bin lira manevi tazminata hükmetti.

AYM kararında, Büyükada’da insan hakları örgütlerinin düzenlediği toplantının suçlama konusu yapıldığı, tutuklamanın gizli tanık ifadesi, HTS kayıtları ve teşhis tutanaklarına dayandığı vurgulandı ve “Görüşmelerin içeriğine ilişkin veri de mevcut değildir. Başvurucunun görüştüğü kişinin FETÖ/PDY suçlamasından beraat ettiği tespit edilmiştir” denildi.

24 Mart 2021 günlük Korona virüsü tablosu açıklandı.

Türkiye’de son 24 saatte 221 bin 738 Korona virüsü testi yapıldı, 29 bin 762 kişinin testi pozitif çıktı, 146 kişi hayatını kaybetti.

25 Mart 2021

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, İstanbul Sözleşmesi’ne ilişkin açıklamalarda bulundu.

Şentop, açıklamaları sırasında; Erdoğan’ın Montrö Boğazlar Sözleşmesi’nden de çıkabileceğini ifade etti. Şentop, “Cumhurbaşkanı, İstanbul Sözleşmesi’nden kararname ile çekildiği gibi Montrö’den de diğer uluslararası anlaşmalardan da çekilebilir” ifadelerini kullandı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, geçen yılın ilk dokuz ayında 500 milyon liralık elektrik ve doğalgaz faturasının ödenemediğini bildirdi.

Bakan Dönmez’in verdiği bilgiye göre ilk dokuz aydaki 269 milyon 203 bin 49 elektrik faturasından 107 bini ödenemedi. Ödenemeyen miktar ise 100 milyon 600 bin lirası.

Doğalgaz faturalarında ise toplamda 128 milyon 809 bin 427 faturadan 51 bini ödenemedi. Ödenemeyen miktar 399 milyon lirayı buldu.

Bakan Çavuşoğlu: “Uygur Türklerine ilişkin hassasiyetimizi ilettik.”

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Konseyi Üyesi ve Dışişleri Bakanı Wang Yi ile bakanlıkta yaptığı görüşmeye ilişkin, “Uygur Türklerine ilişkin hassasiyetimizi ve düşüncelerimizi ilettik” ifadesini kullandı.

Bakan Koca: “Mayıs sonuna kadar toplam 100 milyon doz Korona virüsü aşısının Türkiye’ye ulaşmasını bekliyoruz.”

Sağlık Bakanı Koca, Korona virüsü aşısına ilişkin, “Mayıs sonuna kadar toplam 100 milyon dozun Türkiye’ye ulaşmasını bekliyoruz.” bilgisini verdi.

 25 Mart 2021 günlük Korona virüsü rakamları açıklandı.

Son 24 saatte 157 kişi yaşamını yitirdi, 28 bin 731 yeni vaka tespit edildi.

26 Mart 2021

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) ülkenin ve milletin güvenliği için terörle mücadeleye en son terörist etkisiz hale getirilinceye kadar azim ve kararlılıkla devam edeceğini vurgulayan Kara, hudut güvenliğinin sağlanması amacıyla mart ayında hudutlardan yasa dışı yollardan geçmeye çalışan 5 bin 867 kişinin yakalandığını, 19 bin 722 kişinin sınırı geçemeden engellendiğini, bu kişilerden 5’i FETÖ üyesi olmak üzere 15 terör örgütü mensubunun yakalandığını söyledi.

Operasyonlarda 19 bin 346 paket sigara, 116 kilogram uyuşturucu ve 350 muhtelif silahın ele geçirildiği bilgisini veren Kara, kara hudutlarının korunması ve güvenliğinin sağlanması, teröristle mücadelede etkinliğin artırılması için sınırlarda teknolojik vasıtalarla desteklenmiş fiziki güvenlik sistemlerinin tesis edildiğini, hudut birliklerinin imkân ve kabiliyetlerinin sürekli geliştirilerek sınır güvenliğinde etkin tedbirlerin alındığını kaydetti.

1 Mart’tan bu yana yurt içinde ve sınır ötesinde terör örgütlerine karşı devam eden operasyonlarda 231 terörist etkisiz hale getirildi.

Millî Savunma Bakanlığı, Barış Pınarı bölgesine sızma girişiminde bulunan 5 PKK’lı teröristin etkisiz hale getirildiğini duyurdu.

Bakanlıktan yapılan açıklamada ‘‘Huzur ve güven ortamını bozmak için Barış Pınarı bölgesine taciz ateşi açan ve sızma girişiminde bulunan 5 PKK/YPG’li terörist, Kahraman Komandolarımız tarafından etkisiz hâle getirildi’’ denildi.

26 Mart 2021 günlük Korona virüsü rakamları açıklandı.

Son 24 saatte 220 bin 985 test yapıldı, 29 bin 81 kişinin testi pozitif çıktı, 153 kişi hayatını kaybetti. Hasta sayısı 1253 olarak açıklandı.

Son 24 saatte 20 bin 208 kişinin tedavisi ya da karantinasının sona ermesiyle iyileşen sayısı 2 milyon 921 bin 37’ye yükseldi. Test sayısı 37 milyon 433 bin 913’e ulaştı. Vaka sayısı 3 milyon 149 bin 94, vefat sayısı 30 bin 772, ağır hasta sayısı 1810 oldu.

27 Mart 2021

Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurulu üyesi Yiğit Bulut, vatandaşların dolar satmaya başladığını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı, Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurulu üyesi Yiğit Bulut, Türkiye’de dolarizasyonun kabuğunu kırdığını belirterek, “Türk Lirası varlıklara güvenin. Hazine bonosu tutup hiç satmayanlar dolar kaç lira olursa ondan elde ettiği getiriyi kazanıyor. Kısa vadeli spekülasyon, dalgalanma olacaktır. Bunlara itibar etmesinler. Dolar aldığınızda bir senede yüzde 20 kaybediyorsunuz” ifadelerini kullandı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Kanal İstanbul projesi için imar planlarının onaylandığını ve askıya çıkarıldığını açıkladı.

Bakan Kurum, “Kanal İstanbul projesine ilişkin daha önce 1/100 bin, 1/5 bin ve 1 bin uygulama imar planlarını askıya çıkarmıştık. Vatandaşlarımızdan gelen talepler, belediyelerimizden, kamu kuruluşlarından gelen talepler doğrultusunda yapılan itirazlar doğrultusunda bu itirazları değerlendirdik. 1/100 binlik planımızı geçen hafta itibariyle askıya çıkardık. 5 bin ve bin uygulama imar planlarını da itirazları değerlendirerek, vatandaşlarımızın sorunlarını problemlerini çözerek, İstanbul’umuza değerine değer katacak. Kanal İstanbul Projesi için artık imar planlarını onaylamış ve askıya çıkarmış bulunuyoruz. Bu çerçevede inşallah adımlarımızı da hızlı bir şekilde atmak suretiyle güzel İstanbul’umuza, Kanal İstanbul projesini de kazandırıyor olacağız.” dedi.

Bakan Selçuk: “Ramazan ayı öncesinde ihtiyaç sahibi vatandaşlarımız için SYDV’lere 183,2 milyon kaynak aktardık” açıklamasında bulundu.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Ramazan ayı öncesinde temel gıda gereksinimleri için kullanılmak üzere Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına (SYDV) toplam 183,2 milyon kaynak aktarıldığını açıkladı.

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK), 2020 nüfus bilgilerine göre illerin çıkarabileceği milletvekili sayılarına ilişkin kararı Resmi Gazete’de yayımlandı. Yüksek Seçim Kurulu (YSK), seçim çevreleri ve her seçim çevresinin çıkaracağı milletvekili sayısını tespit etti.

Resmî Gazete’de yayımlanan YSK kararında, 2839 sayılı Milletvekili Seçimi Kanunu’nun 5. maddesinde, seçim çevreleri ve her seçim çevresinin çıkaracağı milletvekili sayısının YSK tarafından genel nüfus sayımı sonuçlarının açıklanmasından itibaren en geç 6 ay içinde tespit edilerek duyurulacağı hükmünün yer aldığı belirtildi.

Bu kapsamda Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığınca 31 Aralık 2020 tarihli veriler esas alınarak ilan edilen 2020 yılı nüfus bilgilerine göre, illerin çıkaracağı milletvekili sayısı hesaplandı.

27 Mart 2021 günlük Korona virüsü tablosu açıklandı.

Son 24 saatte 223 bin 214 Korona virüsü testi yapıldı, 30 bin 21 kişinin testi pozitif çıktı, 151 kişi yaşamını yitirdi, hasta sayısı 1281 oldu.

Son 24 saatte 18 bin 892 kişinin Korona virüsü tedavisi ya da karantinasının sona ermesiyle iyileşen sayısı 2 milyon 939 bin 929’a yükseldi. Test sayısı 37 milyon 657 bin 127’ye ulaştı. Vaka sayısı 3 milyon 179 bin 115, vefat sayısı 30 bin 923, ağır hasta sayısı 1886 oldu.

28 Mart 2021

 Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, EBA açıklaması yaptı.

“TRT EBA kanallarını salgın dolayısıyla zorunlunluluk üzerine açmıştık” diyen Bakan Selçuk, “Şimdi bakıyorum ki her 10 üniversiteye hazırlık öğrencisinden 7’si TRT-EBA Lise’de yayınlanan örnek soru çözümlerini takip ediyor ve sınava hazırlanıyor” ifadelerini kullandı.

Türkiye’den ocak-şubat aylarında 18 ülkeye 362 ton hamsi ihraç edildi. Belçika, Fransa ve Almanya, en fazla ihracat yapılan ülkeler oldu.

Türkiye’den yılın iki ayında 18 ülkeye 1 milyon 772 bin 458 dolarlık hamsi ihracatı yapıldı.

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) verilerinden yaptığı derlemeye göre, ocak ve şubat aylarında 362 ton hamsi ihraç edildi. Bu ihracattan 1 milyon 772 bin 458 dolar gelir sağlandı.

Geçen yılın aynı döneminde 540 ton hamsi ihracatı karşılığında 1 milyon 633 bin 782 dolar kazanç sağlanmıştı. Böylece ülkeden bu sene ocak-şubat aylarında yapılan hamsi ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre miktar bazında yüzde 33 azalırken, değer bazında yüzde 8,5 artış gösterdi.

28 Mart 2021 günlük Korona virüsü tablosu açıklandı.

Son 24 saatte 153 kişi yaşamını yitirdi, 29 bin 58 yeni vaka tespit edildi.

29 Mart 2021

Fırat Kalkanı bölgesinde 2 PKK/YPG’li terörist etkisiz hale getirildi.

Millî Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, “Fırat Kalkanı bölgesine taciz ateşi açan 2 PKK/YPG’li terörist kahraman komandolarımız tarafından etkisiz hale getirildi.” ifadesi kullanıldı.

Türkiye Bankalar Birliği, Ekim 2019-Şubat 2021 döneminde büyük ölçekli 173 firma ile 35 milyar TL tutarında yeniden yapılandırma anlaşması yapıldığını açıkladı.

Türkiye Bankalar Birliği’nden yapılan açıklamaya göre, Ekim 2019-Şubat 2021 dönemi arasında Finansal Yeniden Yapılandırma Çerçeve Anlaşması Büyük Ölçekli Uygulama kapsamına 341 adet firma (130 grup) alındı. Kapsama alınan firmalardan 173 firma ile Finansal Yeniden Yapılandırma Sözleşmesi bağıtlandı.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, 1. Su Şurası Lansmanı ve 363 tesisin hizmete alım töreninde konuştu. Nüfusun hızla çoğalması, iklim değişikliği, kuraklık gibi sebeplerle su ihtiyacının giderek arttığına dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi:

“Uluslararası kuruluşlar 2025 yılına kadar su kıtlığı yüzünden 700 milyondan fazla kişinin göç riski altında kalabileceğini ifade ediyor. Nil Nehri havzasındaki kimi ülkeler arasında yaşanan sert tartışmalar su meselesinin stratejik boyutunun işaretidir. Benzer sıkıntılar dünyanın başka ülkelerinde de, bölgelerinde de nüksetmeye başlamıştır. Nüfusla birlikte artan gıda ve enerji talebi ile iklim değişikliğinin yıkıcı etkileri gelecekte daha büyük risklerin bizi beklediğini gösteriyor. Bu karamsar tablodan ülkemizin etkilenmemesi mümkün değildir.”

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, 2020 yılında alkollü içkilerden 16,5 milyar TL Özel Tüketim Vergisi tahsilatı sağlandığını açıkladı.

Alkollü içkilerden 2020 yılında tahsil edilen ÖTV’nin, aralarında İçişleri Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı’nın da bulunduğu 7 ayrı bakanlığın bütçelerinden fazla olduğu ortaya çıktı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı’nın ardından millete seslendi.

 Konuşmasında, uluslararası yatırımcılara seslenen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Gelin Türkiye’ye yatırım yapın ve kazanın” dedi. Cumhurbaşkanı, vatandaşlara da altın ve dövizleri bozdurması konusunda çağrıda bulunarak, “Size ‘win win’ esasına göre hem ülke hem de kendilerinin kazanmasının yolunu gösteriyorum.” ifadelerini kullandı. Erdoğan yeni risk haritasını da açıkladı ve 58 ilde cumartesi günü yasağı geri geldi.

29 Mart 2021 günlük Korona virüsü tablosu açıklandı.

Son 24 saatte 154 kişi yaşamını yitirdi, 32 bin 404 yeni vaka tespit edildi.

30 Mart 2021

Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Murat Çetinkaya görevden alındı, yerine Mustafa Duman atandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzalı atama kararı, Resmî Gazete’de yayımlandı.

Buna göre, Çetinkaya, 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin ek 35’inci maddesi ile 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 2’nci maddesi kapsamında görevden alındı.

Çetinkaya’nın yerine Mustafa Duman atandı. Duman son olarak Morgan Stanley Menkul Değerler AŞ Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdürü’ydü.

Terör örgütü DHKP/C’nin sözde Türkiye sorumlusu Yasemin Karadağ ile sözde memur sorumlusu Yeter Gönül Aydın İstanbul’da yakalandı.

1992’den itibaren birçok kez yakalanan ve yaklaşık 19 yıl cezaevinde kalan, cezaevinde terör örgütünün organizasyonunda açlık grevi eylemlerine katılan, 2020 Ağustos’ta gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılan şüpheli Yasemin Karadağ’ın, incelenen dijital veriler neticesinde DHKP/C’nin sözde Türkiye sorumlusu olduğu tespit edildi.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Kanal İstanbul projesine tepki gösterdi.

İmamoğlu, “Bir ‘Beton Kanal’ ile İstanbul’un gerçekten büyük bir tahribata sebep olacak bir sürecinin başlangıcını yapanlara karşı da mücadelemizi sürdürüyoruz” dedi. 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca BioNTech-Pfizer aşısının muhtemelen önümüzdeki birkaç gün sonra başlayacağını açıkladı. Koca 2.8 milyon doz aşının Türkiye’ye geldiğini söyledi

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca “Mutasyon her geçen gün artıyor. Mutasyonun Türkiye’deki oranı şu anda yüzde 75’lere ulaştı. Mutant giderek arttığı için, ağırlıklı İngiliz varyantı olduğu için ve bulaştırıcılığı da fazla olduğu için bu dönemde bizim kapalı, kalabalık ortamlardan ve özellikle yakın temastan uzak durmamız gerekiyor.” dedi.

“Biontec-Pfizer aşısı muhtemelen önümüzdeki birkaç gün sonra başlayacak. Lojistikle ilgili hazırlıklar tamamlandı.” diyen Koca, “Biontec-Pfizer aşısının şu an Türkiye’ye geldiği doz miktarı 2,8 milyon oldu. Bir hafta 10 gün içinde de 4,5 milyona tamamlanmış olacak.” şeklinde konuştu.

Anayasa Mahkemesi raportörü, HDP’ye yönelik açılan kapatma davasının iddianamesinin iadesini istedi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın HDP’ye kapatma talep edilen iddianamesini inceleyen Anayasa Mahkemesi (AYM) raportörü, ilk incelemeye ilişkin raporunu tamamlayarak AYM heyetine sundu. Raportör, usuli eksikliklerin giderilmesi için iddianamenin iadesini istedi.

30 Mart 2021 günlük Korona virüsü rakamları açıklandı.

Korona virüsü salgınında 30 Mart’a kadarki en yüksek günlük vaka sayısına ulaşıldı. Yeni vaka sayısı önceki güne göre 5 bin artışla 37 bin seviyesini aştı.

31 Mart 2021

Ekonomik güven endeksi martta aylık bazda yüzde 3,3 artarak 98,9 değerini aldı.

Türkiye İstatistik Kurumu, mart ayına ilişkin ekonomik güven endeksi verilerini açıkladı.

Buna göre, endeks şubatta 95,8 iken martta yüzde 3,3 artarak 98,9 değerine çıktı. Ekonomik güven endeksindeki artış, tüketici, reel kesim (imalat sanayisi), hizmet ve perakende ticaret sektörü güven endekslerindeki artışlardan kaynaklandı.

Tüketici güven endeksi bir önceki aya göre martta yüzde 2,5 yükselerek 86,7, reel kesim güven endeksi yüzde 1,4 artışla 110,2, hizmet sektörü güven endeksi yüzde 5,1 artarak 105,5, perakende sektörü güven endeksi yüzde 0,2 yükselişle 109,2 değerini aldı.

İnşaat sektörü güven endeksi ise yüzde 4 azalarak 79,8 oldu.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, gündemle ilgili açıklamalarda bulundu.

Pakdemirli, “Su Şurası’nda, su konusunda geleceğe dönük hangi adımlar atılacak, bunların kararlarını alacağız. Su Şurası’ndan çıkacak neticelerle Su Kanunu çıkarmayı hedefliyoruz. Kanunla suyun tahsisi ve yönetimine ilişkin konular belirlenecek.” dedi.

“Türkiye geneli içme suyu barajlarında 31 Mart 2020’de yüzde 58 doluluk varmış, şu an yüzde 52 doluluk bulunuyor.” 

Anayasa Mahkemesi, HDP’nin kapatılması istemiyle açılan davada, eksiklik tespit ettiği iddianameyi Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına iade etti.

Anayasa Mahkemesi, HDP’nin kapatılması istemiyle açılan davada, eksiklik tespit ettiği iddianameyi Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına iade etti. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının, eksikleri tamamlayarak iddianameyi Anayasa Mahkemesine sunmasının ardından yeniden ilk inceleme yapılacak. Genel Kurul, daha sonra belirlenecek bir günde tekrar toplanarak iddianamenin kabul edilip edilmediğine karar verecek. 

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “İletişim kanallarının artmasıyla aile içi şiddet olaylarının bildirilme sayısı yükseldi. Fakat aile içi şiddet olay sayılarında da yüzde 9’luk bir azalma gerçekleşti.” şeklinde konuştu.

Kadına yönelik şiddet konusunu siyasi arenaya çekmek isteyen, bunu planlayan bir küresel aklın söz konusu olduğunu belirten Soylu, “Mevcut durumda 6284 sayılı Kanun kapsamında kadın cinayetleri, 2018’de 279, 2019’da 336 ve 2020’de ise 267 olarak kayıtlara geçmiştir” ifadelerini kullandı.

31 Mart 2021 günlük Korona virüsü rakamları açıklandı.

Son 24 saatte 240 bin 12 testi yapıldı, 39 bin 302 kişinin testi pozitif çıktı, 152 kişi hayatını kaybetti, hasta sayısı 1401 oldu.

Son 24 saatte 19 bin 193 kişinin tedavisi ya da karantinasının sona ermesiyle iyileşen sayısı 3 milyon 14 bin 226’ya yükseldi.

Toplam test sayısı 38 milyon 578 bin 57’ye ulaştı, vaka sayısı 3 milyon 317 bin 182, vefat sayısı 31 bin 537, ağır hasta sayısı 2 bin 82 oldu.