Haberler

...

TCMB’den yeni hamle geldi

İşsizlik Fonu’nda olması gereken 131 milyar TL nakit paranın devlet tahvillerine yatırılması tartışma konusu olmayı sürdürürken Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’ndan (TCMB) yeni bir hamle geldi. TCMB tarafından, bankalar aracılığıyla 5 milyar TL’lik tahvil alımı yapılarak, İşsizlik Fonu’na nakit akışı sağlandı.

TCMB geçtiğimiz hafta başında piyasa yapıcı bankalara, İşsizlik Sigortası Fonu’ndan satın aldıkları devlet iş borçlanma senetlerini geçici bir süre için TCMB’ye satma olanağı sağlanacağını kaydetmişti. Böylelikle İşsizlik Sigorta Fonu’nun likidite ihtiyacının piyasa işleyişi üzerindeki olası etkileri sınırlandırılarak finansal istikrarın desteklenmesi yönündeki hedefler vurgulandı.

131 milyar TL fonlara yatırılmıştı

İşsizlik Sigortası Fonu’nda bulunan 131 milyar liranın devlet tahvillerine yatırılmış olması daha önce tartışma konusu olmuştu. Eski Merkez Bankası Başkanı ve İyi Parti Milletvekili Durmuş Yılmaz, “130 milyar lira bakiyesi olduğu söylenen İşsizlik Fonu’nda nakit yok. Çünkü işverenden, devletten ve işsizden kesilerek biriktirilen bu fon aylık olarak kamu ihalelerine hazine borçlanmaları için kullanılıyor. Yani devlet bu parayı harcıyor. Tahvil ve bono var, nakit para yok, sadece yükümlülük var.” ifadelerini kullanmıştı.

Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak ise, virüsün yol açtığı işsizlik dalgasıyla ilgili, “Gerek İşsizlik Fonu’nun sağlam bilançosu, gerek ekonomi kurumlarının ellerindeki araçlar, sürecin uzaması durumuna karşı güçlü duruşumuzun sürmesi için önemli bir destek sağlayacaktır.” şeklinde konuşmuştu.

Alternate Text
Aylık Türk Dünyası Raporu
Tarihte Bugün
Karikatür