Haberler

...

Türk Dünyası’nda 23 Nisan kutlaması

Türkiye, 23 Nisan’ı balkonlardan İstiklal Marşı’yla kutladı

Türkiye, bu sene virüs salgınının gölgesinde 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutladı. Fakat buna rağmen, ülkenin dört bir tarafından insanlar, balkonlarda İstiklal Marşı’nı söyleyerek, bu milli bayramı doyasıya kutladı.

Vatandaşlar, saat 21.00’i gösterdiğinde çocuklarıyla birlikte balkon ve pencerelerden İstiklal Marşı’nı hep bir ağızdan coşkuyla seslendirdi. Balkonlar ve pencereler Türk bayrakları ile donatıldı.

Mostar Köprüsü kırmızı beyaz

Bosna Hersek’in en önemli sembollerinden tarihi Mostar Köprüsü’ne Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) açılışının 100. yılı sebebiyle Türk bayrağı yansıtıldı.

Türkiye’nin Mostar Başkonsolosluğu tarafından Twitter’dan yapılan paylaşımda, tarihi köprünün fotoğraflarının yanı sıra “TBMM 100 yaşında. Coşkuyla kutlayalım.” denildi.

Mostar Köprüsü’nün Türk bayraklı fotoğrafını Twitter hesabından paylaşan Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran, “Mostar Köprüsü müteşekkir. Mostar Köprüsü ahde vefa! Mostar Köprüsü, hiç olmadığı kadar cesur ve kahraman! Ve biliyordu ki başının üstünde gezenler, esir düşmemiş bir milletti hiçbir zaman! Bu akşam Mostar Köprüsü ay yıldızımızla bir başka güzel.” diye konuştu.

Kırgızistan’da 23 Nisan Coşkusu

Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi’nde TBMM’nin açılışının 100. yıl dönümü ile 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı büyük bir coşkuyla kutlandı.

Rektörlükçe üniversite lojmanlarında düzenlenen bayram kutlamasına çocuklar virüs tedbirleri sebebiyle evlerinin camlarından katılım gösterdi.

Kutlama programı İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı ve sonrasında çocuklar hep bir ağızdan ‘23 Nisan Şarkısı’nı söyledi. Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sebahattin Balcı, mesajında, “Sevgili çocuklar, kıymetli torunlarım, anneler, babalar; bugün Türkiye Büyük Millet Meclisi’mizin kuruluşunun 100. yılını büyük bir sevinçle, iftiharla ve mutlulukla kutladığımız 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı beraber idrak etmekten derin bir mutluluk duymaktayım. Büyük Atatürk, Devletimizin ebediyete taşınmasında en önemli güç olan çocuklarımıza yönelmiş ve büyük istiklal mücadelesini başarıyla tamamlayan Türkiye Büyük Millet Meclisi’mizin kuruluş tarihi olan 23 Nisan 1920 tarihini milli hâkimiyet ve çocuk bayramı olarak ilan ederek çocuklarımıza hediye etmiştir.

Dünya tarihinde çocuklarına bayram hediye eden herhalde ondan evvel hiçbir lider çıkmamıştır. Gelecek sizlerle olacaktır, gelecek sizin elinizdedir. Biz size çok güveniyoruz. Geleceğimiz aydınlık olsun! Türkiye Cumhuriyeti Devletimiz ilelebet payidar olsun! Bayramımız kutlu olsun!” ifadelerini kullandı.

Azerbaycan Eğitim Bakanı’ndan 23 Nisan kutlaması

Ceyhun Bayramov, Yunus Emre Enstitüsü tarafından 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla düzenlenen dijital kutlama etkinliğine katıldı.

Etkinlikteki konuşmasında 23 Nisan’ın çocuk bayramı olarak kutlanmasının sadece Türkiye açısından değil, tüm dünyada çocukların korunmasına dikkat çekmek için önemli olduğunun altını çizen Bayramov, çocukların ve onların duygularının korunmasının her devletin ana görevlerinden biri olduğunu belirtti.

Dünyada çocuklara yönelik ilk resmi bayramın Türk dünyasının büyük şahsiyeti Mustafa Kemal Atatürk tarafından armağan edildiğine değinen Bayramov, bunun Türkiye’de çocukların korunmasına verilen önemin açık göstergesi olduğunu söyledi.

Türkiye ile Azerbaycan’ın tüm alanlarda olduğu gibi eğitim alanında da işbirliğin geliştirmeye devam ettiğini kaydeden Bayramov, “İlişkileri güçlendirmek için iki ülke arasındaki yasal altyapı da pekiştiriliyor. Cumhurbaşkanlarımız İlham Aliyev ve Recep Tayyip Erdoğan tarafından sürdürülen kardeşlik ilişkilerinin daha da geliştirilmesi için bizler de üzerimize düşen görevleri iyi anlayarak tüm çabamızı esirgemeyeceğiz. Bugün koronavirüs salgını dolayısıyla çocuklar okula gidemiyor fakat hem Azerbaycan hem de Türkiye’nin oluşturduğu olanaklar onları eğitimden mahrum bırakmadı. Devletlerimiz çocuklarımızın eğitimi sürdürmesi için elinden geleni yapıyor. Sizi Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla bir daha kutluyorum.” dedi.

KKTC Başbakanı Tatar’dan TBMM Başkanı Şentop’a kutlama mesajı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakanı Ersin Tatar, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) açılışının 100’üncü yılı sebebiyle TBMM Başkanı Mustafa Şentop’a bir kutlama mesajı gönderdi.

Başbakanlık Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre, Tatar mesajında, “Meclis Başkanı olduğunuz TBMM’nin bugün 100. yılına ulaşmasının gururunu siz ana vatandaki kardeşlerimizle birlikte biz de sevinç ve onurla kutluyoruz.” dedi.

Tatar, 23 Nisan 1920 tarihinin Kıbrıs Türk’ü olarak bir parçası olmaktan her zaman onur ve gurur duyduklarının altını çizerek, bu tarihin Türk ulusunun kendi geleceğini belirlediği, egemenliğin millet iradesine bırakıldığı ve milletin bağımsızlığını tüm dünyaya haykırdığı önemli bir dönüm noktası olduğuna vurgu yaptı.

Tatar, kutlama mesajında şunları kaydetti:

“Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları tarafından umutların tükendiği, yoklukların ve güçlüklerin yaşandığı bir dönemde TBMM açılarak, ulusal egemenlik yetkisi Türk ulusuna devredilmiş ve bir bağımsızlık mücadelesi sonrasında, bir milletin haklarına sahip çıkarak kendi kendine egemen olduğunu ortaya koyduğu ve bunu bütün dünyaya ilan ettiği bir gün olarak Türk ulusunun tarihinde şanlı yerini almıştır.”

TBMM’nin “hakimiyet kayıtsız şartsız milletindir” anlayışıyla daha nice yıllar başarılı ve verimli çalışmalara imza atmasını temenni eden Tatar, TBMM Başkanı Şentop başta olmak üzere, TBMM üyelerini ve her kademesinde hizmet verenleri kutladı.

Alternate Text
Aylık Türk Dünyası Raporu
Tarihte Bugün
Karikatür