Haberler

...

Caparov: Türk Konseyi isminin, Türk Devletleri Örgütü olarak adlandırılmasını destekliyoruz

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, ülkesinin Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi’nin (Türk Konseyi) isminin, Türk Devletleri Örgütü olarak yeniden adlandırılmasını desteklediğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Caparov, Türk Konseyi Gayri Resmi Zirvesi’nde çevrimiçi yaptığı konuşmada, Türk halklarının uyum sürecini güçlendiren ve yeni hız kazandıran bir dizi etkene vurgu yaptı.

Türk Konseyi’nin çok yönlü faaliyetleri ile uluslararası arenadaki yeri ve otoritesine değinen Caparov, “Kırgızitan, Türk Konseyi isminin, Türk Devletleri Örgütü olarak yeniden adlandırılmasını destekliyor.” dedi.

Caparov, “Konseyin, Türk Devletleri Örgütü’ne dönüştürülmesinin tamamlanmasının ardından örgütün uluslararası arenadaki konumunu güçlendirmede olumlu etkisi olacaktır. Bu durum örgütün faaliyetlerinin kapsamının genişletilmesini teşvik edecek ve diğer ülkelerin örgüte katılımını veya gözlemci statüsü istemelerini sağlayacaktır.” şeklinde değerlendirmede bulundu.

Türk Dünyası Yatırım Fonu’nun kurulması fikrini de desteklediklerinin altını çizen Caparov, ulaşım ve turizm sektörünü Türk Dünyası’nın temel iş birliği alanlarından biri olarak gördüğünü kaydetti.

Trans-Hazar Uluslararası Taşımacılık Koridorunun tüm potansiyelinin kullanılması gerektiğine vurgu yapan Caparov, Kırgızistan’ı Özbekistan’a, diğer yandan Çin’e bağlayan yeni bir demir yolu projesinin hayata geçirilmesi de dâhil olmak üzere, Türk Konseyi’ne üye ülke topraklarında yeni demir yolları projelerinin hayata geçirilmesinin büyük önem taşıdığını belirtti.

Caparov, Türk Dünyası ülkelerinin turizm sektörünü desteklemesi gerektiğinin de altını çizerek, “Türk Dünyası’nın gücü ruhunda, zengin kültüründe ve mirasındadır. Türk Dünyası, her şeyden önce Türk medeniyetidir. Türk Dünyası’nın turist haritasının oluşturulması ve yaygınlaştırılması tüm ülkelere fayda sağlayacaktır.” dedi.

Alternate Text
Aylık Türk Dünyası Raporu
Tarihte Bugün
Karikatür