Sakin Öner

Tüm yazıları
...

100. YILINDA KURTULUŞ’A GİDEN SON 14 GÜN

İletişim: sakinoner@hotmail.com

Sakin Öner

Ağustos ayının Türkler için ayrı bir anlamı vardır. Ağustos ayı, Türk’ün “Zaferler ayıdır. Türk milletinin kaderini değiştiren ve tarihine altın harflerle geçen zaferlerin çoğu, ağustos ayında gerçekleşmiştir. 26 Ağustos 1071’de Malazgirt Zaferi ile başlayan ağustos ayındaki Türk zaferlerinin son altın halkaları ise 26 Ağustos 1922’den 9 Eylül 1922’ye kadar devam eden Türk Kurtuluş Savaşı’nın son 14 günündeki zaferlerdir.

Kurtuluş Savaşımızın en önemli dönüm noktalarından biri olan ve 23 Ağustos 1921’de zaferle sonuçlanan Sakarya Meydan Muhârebesi; Türk ordusunun son savunma savaşıdır. Mustafa Kemal Atatürk’ün emir ve komutasında, Türk milletinin kanıyla yapılan ve dünya harp tarihine “en uzun meydan muharebesi”, Türk Kurtuluş Savaş’ı tarihine de “subaylar muhârebesi” diye geçen Sakarya Savaşı, 21 gün 21 gece devam etti ve 13 Eylül 1921 tarihinde Yunanlıların Sakarya Nehri’nin doğusunu tamamen terk etmesiyle zaferle son buldu. Sakarya Zaferi ile Türk Ordusu’nun, 1683 yılındaki 2.Viyana Kuşatmasındaki yenilgisinden beri süregelen 238 yıllık geri çekilmesi sona erdi.

Türk Ordusu, bir yıla yakın bir hazırlık döneminden sonra Yunan Ordusu’nu tamamen yok edebilmek için, 26 Ağustos 1922 sabahı erken saatlerde Gazi Mustafa Kemal Atatürk' ün komutasında Dumlupınar’da Kurtuluş’a giden yolun ilk adımını attı. Yunan ordusunun büyük bir bozguna uğratıldığı Başkomutanlık Meydan Muhârebesi” adı verilen bu savaş, 30 Ağustos 1922 akşamı Büyük Zafer’le sonuçlandı.

Mustafa Kemal Paşa, Başkomutanlık Meydan Muharebesi'nin ardından, 1 Eylül 1922'de Büyük Taarruz için Türk ulusunun kaderini değiştiren emrini verdi: "Ordular! İlk hedefiniz Akdeniz'dir. İleri!.." O dönemde Anadolu'yu kuşatan deniz; İstanbul Boğazı'na kadar “Akdeniz” olarak isimlendiriliyordu. “Adalar Denizi” denilen Ege Denizi, Akdeniz'in; Marmara Denizi ise Adalar Denizi'nin iç körfezi kabul ediliyordu. Bu yüzden Mustafa Kemal, 'Akdeniz' kavramını kullanarak İzmir’i hedef göstermişti. Büyük Taarruz, 9 Eylül 1922’de düşmanın İzmir’de denize dökülmesiyle sona erdi. Böylece 19 Mayıs 1919’da Samsun’da başlayan “Kurtuluş Yürüyüşü”, 26 Ağustos 1922’de Dumlupınar’da başlayıp, 30 Ağustos 1922’de Büyük Zafer’le taçlanıp, 9 Eylül 1922’de İzmir’de zaferle sona eren 14 günlük son yürüyüşle tamamlanmış oldu.

Malazgirt Zaferi, Anadolu toprağının Türk vatanı olmasını; Sakarya Zaferi, Türk Ordusu’nun 1683 yılındaki 2.Viyana Kuşatması’ndaki yenilgisinden beri süregelen geri çekilmesinin sona ermesini; Dumlupınar (Başkomutanlık Meydan MuhârebesiZaferi ve Büyük Zafer, İstiklâl Harbi’nin zaferle   sonuçlanmasını, Anadolu’nun yeniden ebedî Türk vatanı olmasını ve ömrünü tamamlayan Osmanlı Devleti’nin yerine genç Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kurulmasını sağlamıştır. Türk milletinin fedakâr evlatları sayesinde, Büyük Önder Atatürk’ün dediği gibi; “Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır”

Ağustos ayını, Türk’ün zaferler ayı yapan başta Alparslan ve Atatürk olmak üzere ordularımızın başında savaşan devlet büyüklerimizi, bütün şehit ve gazilerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyoruz. Ruhları şad, mekânları cennet olsun.

30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN.