Sakin Öner

Tüm yazıları
...

Gençlere başarının kodları

İletişim: sakinoner@hotmail.com

Sakin Öner

Geleceğimizin güvencesi olan gençlerimize bilgi, görgü ve deneyimlerimden ulaşabildiğim başarının kodlarını sunmayı bir eğitimcinin sosyal sorumluluğunun gereği görüyorum.

1. Kendinize güvenin. Tevfik Fikret’in dediği gibi “hak bellediğiniz yola yalnız gitmeyi” göze alın. Dikkat edin, başarılı insanlar, özgüvenleri yüksek insanlardır. Gücünüzü yerinizden, makamınızdan ve sahip olduğunuz maddi değerlerden değil, kendinizden alın.

2. Kendinizle barışık olun. İç barışını sağlayamayan dışıyla da barışık olamaz. Başkalarının sizi nasıl gördüğü değil, sizin kendinizi nasıl gördüğünüz ve hissettiğiniz önemlidir.

3. Gurura ve kibire kapılmayın. Kibir, gurur, kıskançlık insanı küçültür. Unutmayın, büyüklük kompleksi, aşağılık kompleksinin tezahürüdür.

4. Tartışmaları uzatmayın, küsmeyin darılmayın. Tartışmalarda sonradan utanacağınız ve pişman olacağınız tarzda konuşmayın. İş ortamı, küslük, dargınlık ve düşmanlığı kaldırmaz. Haksız yere gönlünü kırdığınız kişilerin sonradan gönlünü almayı bilin, gerekirse özür dileyin.

5. Kişilere karşı önyargılı olmayın, tarafsız ve eşit mesafede durun. Kişiler sizi taraflı görürlerse etkinliğiniz azalır.

6. Farklılıkları insan doğasının bir gereği görerek herkesle iletişim kurun. Herkesi hatası ve sevabıyla olduğu gibi kabul edin. Dört dörtlük insan azdır.  Her insanın güzel bir yanı vardır, onu görmeye çalışın.  Kimseyi küçük görmeyin, aşağılamayın.

7. Davranışlarınızı kontrol edin. Kişiyi yükselten sadece eğitimi, bilgisi ve düşünceleri değil; aynı zamanda giyim kuşamı, duruşu, konuşması, hitap tarzı, kişilere ve olaylara yaklaşımı, tepkileri, karar verme biçimi, yönetim tarzı, jest ve mimikleri, el sıkışı, telefon konuşması, yazısı da önemlidir.

8. Sorunlar karşısında paniklemeyin, çözülemeyecek sorun yoktur. Her sorunun çözümü vardır ve genellikle çözüm sorunun içindedir. Panikleme sorunun çözümünü zorlaştırır.  Nedenlerini bulduğunuzda sorun daha çabuk çözülür.

9. Kriz yönetiminde başarılı olabilmek için öfke, korku ve stres kontrolünü çok iyi yapmak ve sorunlara soğukkanlı yaklaşmak gerekir.

10. Cesur ve kararlı olun, risk alın. En tehlikeli tipler, karar vermede tereddüt eden tiplerdir. Karar verdinizse hedefinize kilitlenin geri adım atmayın. Para, strateji, iş ve insanlar konusunda risk almayı bilin. Gereğinde iş değiştirmeyi, gerekirse işe sıfırdan başlamayı göze alın. Ama sık sık iş değiştirmeyin, hakkınızda kuşku uyandırabirsiniz.

11. Hayati ve önemli konularda birden karar vermeyin, 24 saat sonra karar verin. Birden karar verirseniz objektif kararlar veremeyebilirsiniz. Üzerinden biraz zaman geçtikten sonra konunun farklı boyutlarını görür ve ilk andakinden çok farklı sonuçlara ve kararlara ulaşabilirsiniz.

12. Kendinizi sürekli geliştirin, yenileyin. İşinizin en iyisi olmaya çalışın. İşinizde başarılı olmak için öncelikle işinizle ilgili bilgi ve kuralları iyi öğrenin. Artık yeter demeyin, bilginizi ve görgünüzü sürekli geliştirin. Yeniliklere açık olun. Yunus Emre’nin dediği gibi olursanız, kimse sizden usanmaz, daima yeni kalırsınız: “Her dem yeniden doğarız/Bizden kim usanası”.

13. Orijinal olun. Farklılıkları insanı öne çıkarır. Kimsenin düşünemeyeceğini düşünün, tasarlayamıyacağını tasarlayın. Orijinal olan kişilere sahip çıkın, destekleyin. İnsanlığa, topluma, kurumlara ivme kazandıran bu tip kişilerdir.

14. Hedefleriniz ve hayalleriniz olsun. İddiasız ve rutin yaşamayın. Kendiniz, aileniz, milletiniz ve insanlık için büyük hedefleriniz olsun. Büyük hedefleri olmayanlar, küçük hedeflere de ulaşamazlar. 

15. Katılımcı ve demokrat olun. Alacağınız kararları ekibinizdekilerle paylaşın. Böylece çalıştığınız kurumda bir takım ruhu oluşur.

16. Takımınızı amatör ruhlu profesyonellerden oluşturun. Yetenekli ve becerikli kişileri destekleyin, gelişmelerini sağlayın. Takımınız ne kadar nitelikli kişilerden oluşursa başarınız o kadar büyük olur.

17. Takımınıza sahip çıkın, onların haklarını koruyun. O zaman da onlar size sahip çıkar. Unutmayın, şeyh uçmaz, ama müritleri onu uçurur.

18. Hatalarınızı ve yanlışlarınızı kabul edin. Takımınızda sizden daha doğru ve güzel düşünen varsa, geri adım atmayı bilin, yanlışınızı düzeltin. Yanlışı ve hatayı kabul etmek bir erdemdir.

19. Esnek olun. Kurallara uyun, ama uygulamada insan psikolojisini ve ihtiyaçlarını, özel şartlarını, gözden uzak tutmayın. Yönetimde esneklik, disiplinsizlik demek değildir.

20. Dürüst ve etik kurallarına saygılı olun. Yalan söyleyen, hile yapan, kanun dışı işlere yönelen kişiler çevrelerinde saygı görmezler. Saygınlığını yitiren kişiler çevreleri ile sağlıklı ilişki kuramazlar. Çevrenizdeki insanların da hepsinin doğru ve dürüst olduğunu düşünmeyin, her işlemi denetim ve gözetiminiz altında tutun.

21. Kişi kendi yerini kendi tayin eder. Kimse kimseye itibar bağışlamaz. Kendi yerinizi, konumunuzu iyi belirleyip ona göre hareket edin. Kaldırılacağınız yere oturmayın. Mütevazı olun, ama dozunu kaçırmayın. Kimse kimsenin tanıtımını, kendisinden daha iyi yapamaz.

22. İşinizi sevin, ondan keyif ve zevk alın. İşinizi sevmek, kendinize saygının da bir gereğidir.     İşinizi sevmezseniz, iş hayatınız çileden farksız olur, onu uzun süre yapamazsınız. Ayrıca verimsiz olur, dolayısıyla mutsuz olursunuz. Bu da sizin konumuzu sarsar, profilinizi düşürür.

23. Planlı çalışın, ayrıntıları gözden kaçırmayın. Çalışmalarınızı öncelik sırasına koyun, o sıraya göre gereğini yapın. İşi yaparken ayrıntıları gözden kaçırmayın. Unutmayın, başarılı kişiler, ayrıntılara dikkat eden kişilerdir. Atatürk’ün dediği gibi: “Başarı, ayrıntılardadır.” Bir başka deyişle “şeytan ayrıntılarda gizlidir”.

24. Dinleyerek ve düşünerek konuşun. Dinlemeyi öğrenin. Bunun için sabırlı olun. Karşınızdakinin anlatmak istediklerini iyice anlayın.  Ondan sonra konuşmaya başlayın. Konuşurken nazik olun. İstediklerinizi eğip bükmeden açık seçik anlatın.

25. Empati yapın. İnsanları, davranışlarını, konuşmalarını değerlendirirken kendinizi onların yerine koyun. O kişilerin psikolojisini ve özel koşullarını düşünün. Hoşgörülü olun.  O zaman insanlarla daha sağlıklı ilişki ve iletişim kurabilirsiniz.

26. Zamanı iyi yönetin. Unutmayın ki, zaman en kıymetli hazinedir. Onu idareli kullanmak, her anını en iyi şekilde değerlendirmek gerekir.

27. Başarıyı sürdürmek, elde etmekten daha zordur. Onun için sürekli değişerek gelişmek ve gelişerek devam etmek gerekir. Bu da sürekli yeni projeleri ve düşünceleri hayata geçirmekle mümkündür. Başarıyı sürdürebilmek için, Necip Fazıl’ın dediği gibi “her zaman eskimeyen, pörsümeyen yeni” olmak zorundayız.

Benden bu kadar, siz de farklı deneyim ve düşüncelerinizle başarıya giden yolun daha değişik kodlarını bunlara ekleyebilirsiniz.

Yolunuz başarının zirvesine ulaşsın ki, mutlu bir hayatınız olsun.