Sakin Öner

Tüm yazıları
...

Öğretmenlik kanunu öğretmenlerin sorunlarını çözecek mi?

İletişim: sakinoner@hotmail.com

Sakin Öner

Mecliste geçen hafta kabul edilen Öğretmenlik Meslek Kanunu öğretmenleri sorunlarını çözmek yerine öğretmenler arasında yeni huzursuzluklara yol açacak gibi görünüyor.

Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun getirdikleri yenilikleri hükümleri ayrı ayrı inceleyelim.

- Öğretmenler; Aday Öğretmenlik, Öğretmenlik, Uzman Öğretmenlik ve Başöğretmenlik olmak üzere dört kademeye ayrılıyor. Bugün aynı görevi yapan öğretmenler: Kadrolu Öğretmenlik, Sözleşmeli Öğretmenlik ve Ücretli Öğretmenler olmak üzere üç kategoriye ayrılıyor. Böylece öğretmenler yedi kategoriye ayrılacak. Bu da öğretmenler arasında yeni huzursuzluklara yol açacak.

- Aday öğretmenlerin adaylığı üç kişilik Değerlendirme Komisyonu tarafından kaldırılacak. Bu komisyon ne kadar objektif olacak. Eğer bu komisyonlar da mülakat komisyonları gibi olursa belli görüşteki öğretmenlerin adaylığı kaldırılacak, diğerlerinin kaldırılmayacak. Bu öğretmenler bir yıl daha denendikten sonra görevlerine son verilecek. Bu komisyonun tasarıdan çıkarılması gerekirdi.

- 10 yıllık öğretmenlerden isteyenler 180 saatlik eğitimden sonra sınava girip 70 puan üzeri puan alırlarsa Uzman Öğretmen olup diğer öğretmenlerden 1000 lira fazla ücret alacaklar. Bu sınavda başarılı olamayanlar Öğretmen olarak kalacaklar. Bu da öğretmenler arasında yeni bir huzursuzluk konusu olacak.

- 20 yılını dolduran Uzman Öğretmenlerden 240 saatlik eğitimi tamamlayıp sınavda 70 puan üzeri puan alanlar Başöğretmen olacaklar ve diğer öğretmenlerden 2000 lira fazla ücret alacaklar. Bu sınavda başarılı olamayan Uzman Öğretmenler de huzursuz olacaklar.

- 1. Dereceye gelen öğretmenlere 3600 ek gösterge uygulanacak. Diğer derecelerdeki öğretmenler ise bu haktan yararlanamadıkları için huzursuz olacaklar. 3600 ek gösterge uygulamasının 2023’te yürürlüğe girmesi de ayrı bir huzursuzluk konusu. Ayrıca bu uygulamanın emeklilere uygulanıp uygulanmayacağı da kanun da belirtilmiyor. Emekliler de yıllardır bu uygulamayı bekliyorlar.

- Kanunda Sözleşmeli Öğretmenlik kaldırılmadı. Halbuki Sözleşmeli Öğretmenliğin bu kanunla kaldırılması bekleniyordu. Hatta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 1 Aralık 2021 tarihinde Beştepe’de yapılan 20. Milli Eğitim Şûrası’nın açılış toplantısındaki konuşmasında bu farklılıkların kaldırılacağını söylemişti. Bu ayrımın sürmesi de öğretmenler arasında ayrı bir huzursuzluk kaynağı olmaya devam edecek.

Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun tamamı 12 maddeden ibaret. Kanunu’nun 1. ve 2. madde amaç ve kapsam maddeleri, son iki madde de yürürlük maddesi. Geriye kalan 8 madde ile getirilen yenilikler bunlar. Ama görünen şu ki, bu kanun öğretmenlerin dertlerine derman olmayacak, sorunlarını çözmeyecek. Tam aksine öğretmenler arasında yeni huzursuzluklara yol açacak.