Sakin Öner

Tüm yazıları
...

ORMAN YANGINLARINDA BU SON TEDBİRSİZLİK OLSUN

İletişim: sakinoner@hotmail.com

Sakin Öner

Son günlerde ülkemizin başta Ege ve Akdeniz  bölgesi olmak üzere birçok yerde yüzlerce yörede orman yangını çıktı. Çıktı mı çıkarıldı mı onu da bilmiyoruz. Bu konuda kesin kanıt olmadan konuşmak çok yanlış olur. Bunu ortaya çıkarmak MİT, İçişleri ve Milli Savunma Bakanlıklarının ve Cumhuriyet Savcılıklarının işidir. Bu konuda PKK veya Yunan ajanlarının ya da Suriyeli veya Afganistanlıların sabotajları gibi provakatif söylemlere kesinlikle itibar etmemek gerekir. Bu tip kötü niyetli propagandalara itibar etmek ülkeyi iç savaşa kadar götürebilir. Onun için bu konuda uyanık olmak, âlet olanları da uyandırmak gerekir. Bu konu siyaset üstü bir konudur. Ormanların yanması bir millî bekâ meselesidir. Bütün milletin topyekûn ormanlarımıza sahip çıkmamız gerekir. Siyasi hesapları bir tarafa bırakmak gerekir.

Ben konunun yangınları söndürmede düşülen çaresizlik boyutundayım.

Bu yangınlar her yıl çıkıyor, fakat bir türlü ciddi bir tedbir alınmıyor, bir hazırlık yapılmıyor. Bu konuda en etkili tedbir, yangın söndürme uçakları filosuna sahip olmaktır. Bu yangınlarda Rusya'dan kiralanan 3 adet Beriev BE-200 yangın söndürme uçağı ile 35 helikopter kullanılıyor. Ukrayna'dan da 4 uçak kiralanmış. Fakat yangın o kadar geniş bir alana yayıldı ki, bu havadan yangına müdahale araçları yeterli olmamıştır. Dış ülkelerden yangın söndürme uçağı isteme talebinde bulunmada da çok geç kalınmıştır. Halbuki Türk Hava Kurumu envanterinde 9 adet CL-215 Bombardier yangın söndürme uçağı son yıllarda hangarda bekliyor. Bu uçaklarımızın 4'ünün uçuşa hazır olduğu, 2 tanesinin ise arızasının giderilmesi halinde ise 6 uçağın yangın söndürme işleminde kullanabileceğini bizzat hükümetin atadığı THK Kayyumu açıkladı. Ama bu uçaklarımız hala hangarda bekletiliyor. Fakat yurt dışından çok yüksek fiyatlar ödeyerek yangın söndürme uçağı kiralıyoruz.

Şimdi bizimle Akdeniz ülkesi olan Yunanistan, İtalya, Fransa ve İspanya'da kaç yangın söndürme uçağı var, buna bakalım.

Türkiye’nin nüfusu 84 milyon, yüz ölçümü 783.562 km2, yangın söndürme uçağımız yok.

Yunanistan'ın nüfusu 11 milyon, yüz ölçümü 131.957 km2, 29 yangın söndürme uçağı var.

İtalya'nın nüfusu 60 milyon, yüz ölçümü 301.340 km2, 19 yangın söndürme uçağı var.

Fransa'nın nüfusu 67 milyon, 640.679 km2, 29 yangın söndürme uçağı var.

İspanya'nın nüfusu 47.450.000, yüz ölçümü 506 bin km2, 17 yangın söndürme uçağı var.

Bizim bu ülkelerin hepsinden büyük yüz ölçümümüz, nüfusumuz ve ormanlık alanımız var. Her yıl da ülkemizde orman yangınları çıkıyor. Yunanistan'ın nüfusu bizim nüfusumuzun 1/8'i, yüz ölçümü bizim yüz ölçümümüzün 1/6'sı ama onların 29 yangın söndürme uçağı var.

Amacımız bağcıyı dövmek değil, üzüm yemek. Bugün olan oldu, biz önümüzdeki yıllardaki orman yangınlarına karşı tedbir almak zorundayız.

Hâlâ neyi bekliyoruz, niye yeteri kadar yangın söndürme uçağı almıyoruz?

Yunanistan'ın 29 yangın söndürme uçağı varsa, bizim de en az 60 tane yangın söndürme uçağı filosu olması lazım. Bu filonun da Orman Bakanlığının denetim ve yönetiminde hizmete hazır vaziyette bulundurulması gerekir.

Seneye yine ülkemizde orman yangınları çıkacak, yine öyle bakacak mıyız?

Bu konuda yetkililer ve ilgililer bir an önce bu konuda gerekli adımları atmalıdırlar.