Şevket Apuhan

Tüm yazıları
...

Türkiye’yi tanıyalım...

1984 yılında İstanbul’da dünyaya gelmiştir. Azerbaycan Devlet İktisat Üniversitesi, Türk Dünyası İşletme Fakültesi’nde Uluslararası ilişkiler, Haliç Üniversitesi’nde İşletme eğitimi almış, yüksek lisansını aynı üniversitede tamamlamıştır. Uzun yıllar uluslararası bağımsız denetim kurumlarında çalışmış, ulusal gazetelerde yazarlık ve ulusal TV’lerde düzenli olarak yorumculuk yapmıştır. Türkiye’de ve Azerbaycan’da birçok konferansa konuşmacı olarak katılmış Apuhan’ın, yayınlanmış 4 kitabı bulunmaktadır.

İletişim:apuhan@outlook.com

Şevket Apuhan

Fransız yazar ve düşünür Albert Camus der ki: “Bir ülkeyi tanımak istiyorsanız, o ülkede insanların nasıl öldüğüne bakın!”

***

İstanbul’da Boğaziçi Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra işsiz kalan 25 yaşındaki genç kadın intihar etti. Habertürk’ün haberine göre, Sarıyer’de 3 arkadaşıyla aynı evde kalan 25 yaşındaki Gizem Zülal Kaynar odasında intihar etti. Genç kadının, “Beceremediysem lütfen siz yapın” notu bıraktığı öğrenildi. Boğaziçi Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği’nden geçen yıl mezun olan ve iş bulamadığı için dışarıdan ders veren Gizem Zülal Kaynar, aynı üniversiteden 3 arkadaşıyla beraber aynı evi paylaşıyordu. (2017)

***

2014 yılında Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nden Sosyal Bilgiler Öğretmeni mezunu olan Merve Çavdar, iddiaya göre atanamayınca bunalıma girdi. Dün sabah saatlerinde evden ‘iş bulmaya gidiyorum’ diyerek çıkan Çavdar, Güzelçamlı sahiline geldiğinde yanındaki depresyon haplarının tamamını içerek intihar etti. (2017)

***

Kayseri’nin Tomarza ilçesinde, 2 gün önce av tüfeğiyle intihar eden 26 yaşındaki Ferhat K.’nın evlendikten sonra borçlandığı ve bu borçlarını ödeyemediği için intihar ettiği ortaya çıktı. Kale Mahallesi’nde oturan ve bir fabrikada işçi Ferhat K., 3 yıl önce düğün yaptı. Ferhat K. iddiaya göre bu süreçte borçlandı. Borçlarını ödemekte sıkıntı çeken K., sabah kalktıktan sonra annesine, ava gideceğini söyledi. Evdeki av tüfeğini alarak bahçeye çıkan Ferhat K., burada başına dayadığı tüfeği ateşleyerek intihar etti. (2017)

***

Annesi ile yaşayan ve borçları nedeniyle bunalımda olduğu iddia edilen Caner Taşpınar, evde kimsenin olmadığı sırada odasında kendini asarak intihar etti. Eve gelen annesi 17 yaşındaki çocuğunun cansız bedeni ile karşılaştı. İhbar üzerine eve gelen sağlık ekipleri Taşpınar’ın hayatını kaybettiğini belirledi. (2017)

***

Merkez Çukurova İlçesi’ndeki Belediyeevleri Mahallesi’nde bulunan bir sitede oturan ve bir süredir borçları nedeniyle bunalıma girdiği öne sürülen Ferhat Çeliktekin, eşi H.Ç.’ye cep telefonundan, “Üstüme olan mal varlıklarını satıp, borcumu ödersiniz. Hakkınızı helal edin.” diye mesaj attı. Bunun üzerine H.Ç., polise haber verdi. Eve giren polisler ve sağlık ekipleri, doğalgaz borusuna kemerle kendini asan Ferhat Çeliktekin’in cansız bedeniyle karşılaştı. Olayı duyup eve gelen yakınları fenalık geçirirken, Çeliktekin’in cenazesi, otopsi için Adana Adli Tıp Kurumu’na kaldırıldı. (2018)

***

Antalya’da borcunu ödeyemeyince bunalıma girdiği belirtilen emlakçı Bayram K. (63), kendini asarak yaşamına son verdi. Olay, öğle saatlerinde Muratpaşa ilçesi Altındağ Mahallesi 147 Sokak’taki emlak ofisinde meydana geldi. Emlakçı Bayram K.’dan 3 gündür haber alamayan yakınları, durumu polise ve sağlık ekiplerine bildirdi. İki katlı işyerinin üst katını yaşam alanı olarak kullanan Bayram K.’nın emlak ofisine gelen polis, içeri girdiklerinde emlakçıyı merdiven boşluğunda iple asılı halde buldu. (2018)

***

Bugün saat 13.00 sıralarında Pamukkale’nin Gökpınar baraj göleti yakınlarından geçen vatandaşlar, ağaca asılı halde bir kişiyi görünce, polise ve sağlık ekibine bildirdi. Olay yerine gelen sağlık ekibi, ağaçta asılı olan kişinin öldüğünü belirledi. Polis ise ölen kişinin Süleyman K. olduğunu tespit etti. Savcının olay yerinde yaptığı inceleme sonrası, Süleyman K.’nin cesedi otopsi için Pamukkale Üniversitesi Hastanesi Adli Tıp morguna kaldırıldı. İğde ağacına kendini iple asarak intihar ettiği ve inşaatlarda sıvacılık yaptığı belirtilen Süleyman K.’nin cebinden, borç ödeme ihtarnamesinin çıktığı öğrenildi. (2018)

***

Şanlıurfa’nın Birecik ilçesinde, borçları nedeniyle bunalıma girdiği öğrenilen Mehmet T. evinde kendini iple tavana asarak yaşamına son verdi. Olay, öğleden sonra Meydan Mahallesi’nde meydana geldi. Uzun süreden beridir işsiz olduğu belirtilen ve borçları nedeniyle bunalıma girdiği öne sürülen 4 çocuk babası Mehmet T.,  evde kimsenin olmadığı sırada, tavana bağladığı iple kendini astı. Bir süre sonra eve gelen yakınları tarafından asılı bulunan Mehmet T. indirilip sağlık görevlilerine haber verildi. Gelen sağlık görevlileri, Mehmet T.’nin yaşamını yitirdiğini belirledi. (2018)

***

Adana’nın Seyhan ilçesi, Tellidere Mahallesinde meydana gelen olayda, emekli olan 63 yaşındaki sağır ve dilsiz M.G’nin kendine ait evi yaklaşık 2 ay önce kentsel dönüşüm nedeniyle yıkıldı. M.G kendi gibi sağır ve dilsiz olan eşi N.G ile birlikte Tellidere Mahallesinde seneliği 5 bin liraya ev kiraladı. Ancak ev kirasını bir türlü veremeyen yaşlı adam bunalıma girdi. Bir hafta da hastanede yatıp tedavi gören yaşlı adam bugün oturduğu 3 katlı evin damına çıkarak kendini aşağı bıraktı. (2018)

***

İşte Türkiye’yi tanımış olduk. Yapımda ve yayında emeği geçen herkese teşekkür ederiz. (!)