Özel Haberler

...

Türkmenler yine yok sayıldı!

Irak’ta Mustafa Kazimi’nin Başbakan olmasının ardından kurulan hükümette Türkmenlere yine yer verilmemesi, Irak Türkmenlerinin sert tepkilerine yol açtı.

Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, Ulusal İstihbarat Dairesi Başkanı Mustafa el-Kazimi’ye 9 Nisan’da hükümeti kurma görevi vermişti. Kazimi, 29 Nisan’da hükümet programını Meclis’e göndermişti. Anayasaya göre Kazimi’nin 1 ay içinde kabineyi oluşturması bekleniyordu.

Mustafa el-Kazimi’nin Meclis’e sunduğu 22 kişilik kabinesi, 15 bakanın güvenoyu almasıyla Meclis’ten geçti. Yeni kabinede Adalet, Göç ve Göçmenler, Tarım, Ticaret ve Kültür Bakanlığı için gösterilen isimler ise güvenoyu alamadı. Dışişleri ve Petrol Bakanlığı için oylama, aday belirlenmediği için ertelendi. Başbakan Kazimi ve güvenoyu alan 15 bakan, mecliste yemin ederek görevlerine başladı. Diğer 7 bakanlığın güvenoylaması için mecliste yeniden oturum düzenlenmesi bekleniyor.

Kazimi’nin listesinde Türkmen bir bakana yine yer verilmemesi tepkilere neden oldu

Mustafa Kazimi’nin kararı sonrasında Irak Türkmen Cephesi (ITC) Genel Başkanı ve Kerkük Milletvekili Erşat Salihi sosyal medya hesabında, “Bağdat’taki siyasetçiler, Kazimi’nin hükümetinde Türkmenlerin olmaması hakkında anlaştı. Türkmen vekillerin birleşmesi çok kimseleri kızdırmış oldu. Bizim parçalanmamızı istiyorlar. Milletimize sesleniyorum: Bağdat ile ilişkini gözden geçirmeli ve yeni karara hazır olmalısın.” ifadelerini kullandı.

“Biz Irak’ı bölünmekten kurtardık”

Erşat Salihi, Irak’ta katıldığı bir televizyon programında da kabineye Türkmen bakan alınmamasına karşı ateş püskürttü. Salihi, “Birçok kez sizlere güvendik. Fakat artık bu sefer öyle bir şey yok. Sayın Kazimi bizim temsil edilmemizi istememektedir. Söyleyin bana hangi kusurumuzu gördünüz? Biz sizin ülkenizi savunduk. Bizler Irak’ı bölünmekten kurtardık. Bizler Irak’ın haritasını belirleyecek olanlarız. Bugün siz Türkmenlerin kanı ile ticaret yapmaya mı çalışıyorsunuz? Söyleyin bana hangi bölge kendi kendisini DEAŞ’tan kurtardı? Türkmen Emirli. 6 ay muhasara altında kalan Emirli.” dedi.

“Hiçbir mezhep Türkmenleri temsil etmez”

Erşat Salihi daha önce verdiği bir röportajda da Türkmenlerin herhangi bir mezhep içerisinde değerlendirilemeyeceğini özellikle vurgulamıştı. Salihi, “Irak’taki hükumet dengesinin içinde Şii- Sünni ve Kürt dengesi var. Biz Türkmenler olarak, ‘ne Şiilerin içinden bir bakanlık bizi temsil edebilir ne de Sünnilerin içinden biri olursa bizi temsil eder’ diyebiliriz. Hayır, sadece Türkmen bakan bizi temsil edebilir. Bizim isteğimiz hükümetin içinde Türkmenleri temsil eden ve Türkmen olan bir bakan olmasıdır. Kürtler nasıl Kürt adıyla bakan oluyorsa biz de Türkmen adıyla bakan olmayı istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Erşat Salihi defalarca  “Türkmenlerin yer almadığı bir hükümet eksik olacaktır” uyarısında bulunmuştu. Hükümeti kurmakla görevlendirilen Mustafa el-Kazimi’nin yeni kabinede Türkmenlere de yer vermesi gerektiğinin altını çizmişti.

Öte yandan Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Etnik ve Dini Oluşumlardan Sorumlu Türkmen Bakan Aydın Maruf da Irak’ta hükümeti kurmakla görevlendirilen Mustafa Kazimi’nin kabinesinde Türkmenlere yer vermemesinin hem haksızlık hem de adaletsizlik olduğunu söyledi. Maruf, Kazimi’nin Irak Meclisi’ne sunduğu kabine listesinde Türkmenlere yer verilmediğini, bunun hem anayasa hem de insan hakları ilkelerine aykırı olduğunu ifade etti.

Türkmen Bakan, kurulması planlanan yeni kabinede Türkmenlere karşı yapılan haksızlığın siyasi bir mesele olmasının yanında adaletsizlik olduğunu belirtti. Maruf, Kazimi’nin hükümetinin boykot edilmesinin en iyi seçenek olduğunu, Türkmen siyasi partilerin de bu duruma karşı ortak tavır fsergilemelerinin hayati öneme haiz olduğunu kaydetti.

Irak’ta Türkmen Özerk Bölgesi sesleri

Irak’ta Türkmen milletvekilleri bir basın toplantısı düzenleyerek, yeni hükümette Türkmen bir bakanın bulunmamasına tepkilerini dile getirdiler. “Özerk bir bölge kurulması anayasada bile geçerlidir. Kendi bölgemizi ilan edebiliriz.” dendi. Irak Türkmen Cephesi Lideri Erşat Salihi ve Türkmen milletvekilleri yeni Başbakan Kazimi ile anlaştıklarını ancak bir kesimin baskılarıyla bu durumun gerçekleştmediğini vurguladılar. Türkmen vekiller “Türkmeneli bölgesine artık kimse karışamayacak.” ifadelerini kullandılar.

Başbakan Mustafa Kazimi ise Türkmen milletvekilleri ile gerçekleştirdiği toplantıda, “Türkmen bir bakanın olması için çok uğraştım ancak Bağdat’taki büyük koalisyonlar buna izin vermediler.” dedi

Alternate Text
Aylık Türk Dünyası Raporu
Tarihte Bugün
Karikatür