Haberler

...

HIZIRBEK GAYRETULLAH HAKK’A YÜRÜDÜ

Doğu Türkistan Sürgün Hükümeti Cumhurbaşkanı Vekili, Doğu Türkistan davasının yılmaz savunucusu Hızırbek Gayretullah Hakk’a yürüdü. Yüce Türk milletinin başı sağ olsun.

Doğu Türkistanlı Kazak Türklerinden Hızırbek Gayretullah’ın cenazesi yarın Örnek Mahallesi Türkistan Camisi’nde (Ataşehir/İstanbul) öğle namazına müteakip kılınacaktır.

Hızırbek Gayretullah Kimdir?

Hızırbek Gayretullah, 1940 yılında Doğu Türkistan’ın Manas ilçesinin Alankı yaylasında hayata gözlerini açmıştır. Büyük dedesi Baytik, kuzeydoğu Kazakistan’ın (Zeysan, Sarıterek, Kendirlik, Kögeday ve havalisi) Çarlık Rusyası’nın Bolısı (Mutasarrıf) idi. Dedesi Muhammed Can, alim ve molla idi. Babası Kaynaş, Manas Emniyet Müdürü olup, 1949 yılının sonlarında Doğu Türkistan’ı Kızıl Çinlilerin işgal etmesi üzerine Türkiye’ye göç etmiştir. Eğitim hayatını Türkiye’de tamamlamıştır. Çeşitli gazetelerde yazarlık yapmıştır.

Avrasya Türk Dernekleri Federasyonu, Aydınlar Ocağı İstişare ve Bilim Kurulu ve Kazakistan Yazarlar Birliği üyesidir. Türk Göçmen Mülteci Dernekleri Federasyonu Doğu Türkistan Temsilcisi, Federasyonun yayın organı Türk Yurdu Dergisi teknik sekreteri, Ord. Prof. Zeki Velidi Togan'ın başkanlığındaki Türkistan Doğu Türk illeri Derneğinin Yönetim Kurulu Üyesidir. Doğu Türkistan konusunda Kayseri’de yayınlanan aylık İstiklal Gazetesi’nin köşe yazarlığı yapmıştır.

Sovyetler Birliği’nin yıkılması ile Türk Cumhuriyetlerindeki ticari ve kültürel faaliyetleri yakından takip etmiş, iş adamlarımızın bu bölgelerde ticari bağlantılar kurmalarına ön ayak olarak Türkiye ekonomisine katkıda bulunmuştur.

Moskova, Taşkent, Alma-Ata ve Bişkek'te düzenlenen milletlerarası ekonomik, kültürel ve dış ticaret konferanslarına katılmış, DEİK'in faaliyetlerinde bizzat bulunmuştur. Almanya, ABD, Kazakistan ve Türkiye'de organize edilen sempozyum, panel, konferans, radyo ve televizyon gibi etkinliklere konuşmacı olarak katılmıştır.

14 Eylül 2004 tarihinde sürgünde kurulan Doğu Türkistan Hükümeti'nin Cumhurbaşkanı Vekilidir.

Alternate Text
Aylık Türk Dünyası Raporu
Tarihte Bugün
Karikatür