Haberler

...

İlteriş Kutluk Kağan'ın Anıtı ve Yazıtı Bulundu

Uluslararası Türk Akademisi ile Moğolistan Arkeoloji Enstitüsünün Ötüken bölgesinde yürüttüğü keşif çalışmaları sonucunda Kül Tigin ve Bilge Kağan’ın babası İlteriş Kutluk Kağan’ın Anıt Kompleksi ve yazıtının bulunduğunu açıkladı.

Kazakistan Türk Akademisi Moğolistan’daki araştırma kapsamında yeni bir yazıta imza attı. Uluslararası Türk Akademisi, bulunan yeni yazıtla ilgili yayımladığı açıklamasında, “Türk Akademisi, Moğolistan Arkeoloji Enstitüsü iş birliğiyle Türk Kağanlığının kurucusu atamız Bars Beg Kağan’ın kayınpederi İlteriş Kağan adına dikilen anıtı bulduk.” ifadesine yer verdi. Türk Akademisi Başkanı Darhan Kıdıralı sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Bars Beg Kağan’ın kayınpederi İlteriş Kağan adına dikilen anıtı bulduk. Yazıtın içeriği, Eski Türkçe ve Soğdca’dır.” dedi.

Runik harfli Türk yazıtları, bilinen en eski tarihli, yazılı Türkçe eserlerdir. Ayrıca yazıtlar bilinen ilk Türk alfabesi ile yazılmışlardır. Bu yazıtlar Göktürkler tarafından kazınmıştı. Orhun Yazıtları, Türklerin devlet anlayışı kültürü, savaşları, mücadeleleri, diğer Türk boyları ile ilişkileri konusunda önemli bir kaynak özelliği taşıyor. Kül Tigin yazıtı, kardeşi Bilge Kağan tarafından, Bilge Kağan Yazıtı da oğlu tarafından diktirilmiştir. Üçüncü yazıt Bilge Tonyukuk adına dikilmiştir. Şimdi de Kül Tigin ve Bilge Kağanın babası İlteriş Kutluk Kağan’ın anıt kompleksi ve yazıtı bulundu.

II. Göktürk dönemine ait Orhun ve Tonyukuk yazıtlarının keşfinden 125 yıl sonra ilk büyük buluşu teşkil eden anıt kompleksinde bulunan yazıtta, Türk, Kutluk Kağan, Tümen Tümen ve Tengri kelimelerinin geçtiği açıklanmıştır.

Türk Dünyası’na hayırlı olsun.

Alternate Text
Aylık Türk Dünyası Raporu
Tarihte Bugün
Karikatür