Haberler

...

ÖZBEKİSTAN’DA BİR İLİM YUVASI

Özbekistan’ın Namangan şehrinde geçtiğimiz yıl çağın gerekliliklerine cevap verecek nitelikte açılan, “Yangi O’zbekiston yoshlar ziyo maskani” bilgi kütüphanesi yoğun bir şekilde hizmetlerine devam ediyor. Bilgi Kütüphanesi açıldığı günden bu yana Özbekistan için adeta bir ilim yuvası olarak konumlanıyor.

Bilgi kütüphanesi Başkanı Dilnoza AZİZOVA kütüphanenin pozisyonu ve faaliyetleri hakkında şu açıklamaları yapıyor:

Eski çağlardan beri irfan mekânı olan kütüphaneler boşuna bir deniz fenerine benzetilmez. Kütüphaneler, her insanın gençliğinden itibaren kalbini uyandırmış, kitaplarsa hayallerine zemin hazırlamıştır.

Günümüz teknoloji çağında kütüphaneler sadece kitap okunan yerler değildir. Eğitimin sivil toplumun gelişmesinde büyük rol oynayan bir kurumdur. Günümüzün taleplerinden yola çıkarak, her yönüyle geliştirilen halk kütüphaneleri sayısısının artırılmasının önemi her geçen gün daha iyi anlaşılmaktadır.

Özbekistan'da okumayı geliştirmek ve eskisi gibi insanları kütüphanelere çekmek için günümüz taleplerine cevap veren kütüphaneler oluşturmaya yönelik etkili çalışmalar yapılıyor.

Namangan şehrinin Davlatobod ilçesinde yer alan, modern yapısı, herkes için elverişli koşullarıyla öne çıkan ve birçok kişinin ilgi duyduğu “Yangi O’zbekiston yoshlar ziyo maskani” bilgi kütüphanesi, yalnızca bölgenin değil, aynı zamanda Yeni Özbekistan'ın gerçek bir bilgi ve aydınlanma merkezi haline geldi.

Gençlerin moralini yükseltmeye, okumayı yaygınlaştırmaya hizmet eden bu dergâh 19 Mart 2021 tarihinde resmi olarak çalışmalarına başlamıştır.

Toplam 5.220 metrekare alana sahip Gençlik Merkezi'nde Özbek, Rus, İngiliz ve Türk dillerinde 70.000’den fazla farklı kitabı bulunuyor. Türk firması “UG İnşaat” tarafından projelendirilen ve hizmete açılan bu bina, halka hizmet veren 3 kat, kitap arşivi ve fon depolamak için özel bir bodrum katından oluşmaktadır. Aynı anda 1200 kişiye hizmet verebilen bilgi kütüphanesinde etüt odaları, bilgisayar odaları, Kitap kafe, çocuk bölümü ve şadırvan bulunmaktadır.

Gençlik Merkezi'nin bir diğer önemli yönü de kütüphanelere şu ana kadar Bilişim Parkları yerleştirilmemiş olması. Namangan vilayetinde bu deney ilk kez yapıldı. Sonuç olarak, dünyadaki tüm dijital kitapları kütüphanenin kendisinde kullanmak mümkün.

Tasarımından ve diğer yapılardan farklı yönlerinden anlaşılmaktadır ki, projenin asıl amacı okuyucular için iyi bir ortam yaratmaktır. Örneğin kışın ısı, yazın orta derecede soğutma sistemi ve kitap okuyanların gözlerine zarar vermeyen direkt ışık bunun açık bir kanıtıdır.

“Yangi O’zbekiston yoshlar ziyo maskani” bilgi kütüphanesi kurulduğu ilk yıllardan itibaren yabancı ülkelerle yakın işbirliği kurmayı planlamıştır. Şu anda süreçler kademeli olarak uygulanıyor. Özellikle Türkiye, Japonya ve komşu Kırgız ülkeleri kütüphanede kendi bölümlerini düzenleme planları geliştiriyorlar. Bu ülkelerden kütüphaneyi ziyaret eden ileri gelenler, burada ülkelerinin tarihini ve kültürünü yansıtan edebiyat bölümlerinin oluşturulması için tekliflerde bulundular. Bu kütüphane yönetimi tarafından desteklenmiştir.

Bu, şüphesiz Namangan’daki modern kütüphanenin olanaklarını artıracak ve burayı ziyaret eden okuyucular, yabancı ülkelerin yaşam tarzını ve edebiyatını tanıma fırsatı bulacaktır.

Gençlik merkezi sadece bir kütüphane değil, aynı zamanda gençlerimizin anlamlı, hoş zaman geçirmelerine hizmet eden bir mekandır. Bundan yola çıkarak gençleri ve kitap okuyucularını çekmek için çeşitli yaratıcı toplantılar, kitap tanıtımları ve eğitimler düzenlendi. Burada düzenlenen tüm etkinlikler birçok kişinin büyük ilgisini çekti.

Kütüphane sürekli bir fırsat kapısı olarak, modern meslekler için BT kurslarına ek olarak, English Residents kulübü gibi genç gönüllü öğretmenler tarafından gençlerimiz için ücretsiz İngilizce dil kursları sunmaktadır.

Adına yakışır modern kütüphanede iki vardiya halinde çalışma düzenleniyor ve 33 çalışan hizmet veriyor.

“Yangi O’zbekiston yoshlar ziyo maskani” bilgi kütüphanesine giren kişi bambaşka bir ortama girmiş gibi hisseder. Buradaki her bilgiye aç okuyucunun elinde bir kitap var. Kütüphaneyi en sevdiği yer olarak gören gençlerle konuştuğunuzda Yeni Özbekistan'ın geleceği için bilgi edinmeyi, yeni hedeflere ulaşmayı ve nitelikli personel olmayı hedefliyorlar.

Hedefe doğru cesur bir adım atan, ilme susamış kitapseverlerin adımları burada bitmez, bu da gelecek nesillerin akıl ve düşünce dünyasının genişlemesinde önemli rol oynar.