...

Rum Yönetiminin Yeni Hayali Projesi

Ata Atun, Orta eğitimini Ankara Koleji, Magosa Namık Kemal Lisesi ve Şişli Koleji’nde tamamlayarak, İnşaat Mühendisliği Lisans eğitimini Bağdat Üniversitesine bağlı Al Hikma Üniversitesi’nde 1970 yılında, Lisansüstü eğitimini California’daki Century Üniversitesi’nde 1987 yılında ve Doktora eğitimini de Texas’daki Century Üniversitesinde 1989 yılında tamamlamış ve 1994 yılında Fulbright bursu ile Washington’da Doktora üstü çalışma yapmıştır. 2007 yılında, Prag’daki Charles Üniversitesinde, Avrupa Gazetecilik Enstitüsü eğitimlerine katılmıştır.

İngiltere Rhodec School of Interior Design’da İç Mimari diploma eğitimini ve 2012 yılında Girne Amerikan Üniversitesinde, Uluslararası İlişkiler Ana Bilim dalında ikinci Yüksek Lisansını ve 2018 yılında da ikinci Doktora eğitimini tamamlamıştır.

Mücahitliğini 1970 yılında Magosa’da yapmış olup, Barış Harekâtı’na Havan Takım Komutanı olarak katılmıştır.

1976 yılında yapılan Parlamento seçimlerinde çok genç yaşta Magosa Milletvekili seçilmiştir. KTFD Meclisinde 5 yıl süre ile Hukuk ve Siyasi İşleri Komisyonu üyeliği, Başkan yardımcılığı ve Başkanlığı görevlerinde bulunmuştur. TBMM’de ortak Komisyon toplantılarına KTFD Meclisini temsilen katılmıştır.

Akademik hayatına 1991 yılında Yakın Doğu Üniversitesinde başlamış olup, İnşaat Mühendisliği dalında Yakın Doğu Üniversitesinde Yardımcı Doçent, Doçent ve Profesör olmuştur.

2019 yılında Kıbrıs İlim Üniversitesinde Uluslararası İlişkiler Ana Bilim dalında Doçent olmuştur.

Uzmanı olduğu İnşaat Mühendisliği, Uluslararası İlişkiler ve Kıbrıs Tarihi konularında 10 adet Ders kitabı, 4 adet Ders-Notu, Tarih ve Politika-Siyaset içerikli 25 adet kitabı, 200’den fazla tez, bildiri ve makalesi bulunmaktadır. Makale ve çalışmalarına 100’den fazla uluslararası atıf yapılmıştır. 2002 yılından beri sürekli olarak Kıbrıs Siyaseti ve Uluslararası Politika üzerinde 2 binden fazla köşe yazısı KKTC, Türkiye, Almanya, İngiltere ve ABD’de basılan gazeteler ile haber sitelerinde yayınlanmış olup, köşe yazılarına devam etmektedir. Türkiye’de AVİM, SETAM, ASAM, TURAN-SAM ve benzeri düşünce kuruluşları ile bazı ortak çalışmalarda bulunmuştur.

KKTC I. Cumhurbaşkanı Rauf R. Denktaş’a ve III. Cumhurbaşkanı Dr. Derviş Eroğlu’na, KKTC Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş’a ve Dış İşleri Bakanına Politik Danışmanlık görevi ifa etmiş, ortak çalışmalarda yer almıştır.

Annan Planı çerçevesince 2004 yılında yapılan toplumlararası görüşmelerde KKTC adına görüşmecilik görevini yapmış olup, Aralık 2005 tarihinde Türk Dünyası Araştırmaları, Uluslararası İlimler Akademisi Bilim Kurulu üyeliğine, 2013 yılında da Türk Dünyası Medya Formu Başkanlığına seçilmiştir.

2016 yılında Uluslararası Aydın Üniversitesi Kurucu Rektörlüğüne atanmıştır. Halen Kıbrıs İlim Üniversitesi’nde Mühendislik Fakültesi Dekanlığı görevini ifa etmektedir.

Ata Atun

Kıbrıs Rum Yönetimi daha önce dikenli tel çektiği ara bölgeye şimdi de elektrikli demir parmaklık çekmeye hazırlanıyor.

Yapılacak elektrikli demir parmaklıklar, Lefkoşa ve Güzelyurt’taki Akaki, Peristerona, Astromerit, Mammari, Denya ve Kokkinotrimithia köylerinin kırsal bölgelerinde çeşitli noktalara yerleştirilecek. Toplamı 20 parçadan oluşacak.

Dikenli telleri çekerken, Avrupa Birliğinden kendisine mâl olan değerin üç katını almıştı. Şimdi de Avrupa Birliğinden biraz daha para koparmak için mülteci ve iltica sorununu öne sürüp, “İşgal bölgelerinden yasadışı mülteciliği engelleme projesi” hazırladı ve AB’ye sundu. Proje “kuzeyden yani Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden güneye yani Kıbrıs Rum Yönetimine kaçak olarak geçmek isteyen mültecilere karşı bir tedbir amacı taşıdığı iddiası ve mülteci, iltica konularının AB’nin yumuşak karnı olması nedeni ile Avrupa Birliği bu projeyi onayladı, finansmanını karşılamayı kabul etti.

Kıbrıs Rum Yönetimi bu şekilde hem Avrupa Birliğinden gerçek miktarın üç mislini alacak, hem de duraklamış ekonomisine katkı koyup, işsizlerine iş kapısı açmış olacak.

Helen kurnazları Yunanistan ve Kıbrıs Rum Yönetiminin bu konudaki sicili çok bozuk. Geçmiş yıllarda Avrupa Birliğini buna benzer birtakım hayali projelerle bayağı dolandırmış, adları da “sahtekâr devletler”e çıkmıştı.

***

Bu bilgiyi alınca aklıma Nasreddin Hocanın türbesi geldi.

Nasreddin Hocanın türbesi, etrafında duvarların veya parmaklıkların olmadığı açık olan bir alanın içinde yer almakta. Bu alana her yerden girebilirsiniz ama alana giden yolun bittiği yerde kocaman bir demir kapı mevcut ve bu demir kapının üzerinde de irice bir kilit asılı.

Tam da bir mizah pîri olan Nasreddin Hocamıza yakışır bir düzenleme. İnsan ister istemez gülümsüyor, bahçenin etrafı duvarlarla kesilmemiş ama girişi temsil eden kapısının üzerinde kocaman kilidi görünce...

Kıbrıs Rum Yönetiminin yapmak istediği de aynen Nasreddin Hoca türbesinin bulunduğu alanı anımsatıyor, zira elektrikli demir parmaklıklar, KKTC ile Kıbrıs Rum Yönetiminin arasındaki sınırı yolun kestiği yerlerde yolun sağına ve soluna kurulacak. Parmaklıkların bittiği yerden itibaren daha evvel parasını gene Avrupa Birliğinden aldığı dikenli teller başlayacak.

Yani dikenli tel olayı tam bizim Hoca Nasreddinlik. Tabi anlayana…