Haberler

...

Azerbaycan ve Türkmenistan “Dostluk” antlaşması imzaladı

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Hazar Denizi’nde bulunan ve “Dostluk” şeklinde isimlendirilen petrol yatağının Azerbaycan ve Türkmenistan tarafından ortak işletilmesini öngören anlaşmayı “tarihi” olarak değerlendirdi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Türkmenistan Cumhurbaşkanı Berdimuhammedov, “Dostluk” petrol yatağının iki ülke tarafından ortak işletilmesine ilişkin anlaşmanın imza törenine video konferans yöntemiyle katıldı.

İki ülke dışişleri bakanlarının imza attığı törende konuşma yapan Aliyev, Azerbaycan ve Türkmenistan’ın Hazar Denizi’nde ilk kez ortak yatak işleteceğini vurgulayarak, “Bu, tarihi bir anlaşmadır.” ifadelerini kullandı.

Aliyev, yatağın ortak işletilmesinin iki ülkeyi daha da yakınlaştıracağını ve halklarına fayda sağlayacağının altını çizerek, “Bugünkü anlaşma Hazar’ın hidrokarbon kaynaklarının kullanılmasında yeni bir sayfa açıyor. Bu proje hem ülkelerimizin hem de komşularımızın enerji güvenliğini güçlendirecek. Bu proje, ihracat için büyük fırsatlar yaratacak ve böylece halklarımızın refahının yükselmesine olanak sağlanacak. Biz sadece Hazar’daki bir yatak konusunda anlaşma imzalamıyoruz, ilişkilerimizin gelecek gelişimi için önemli bir adım atıyoruz.” dedi.

Türkmenistan Cumhurbaşkanı Berdimuhammedov ise anlaşma ile Hazar Denizi’nde Türkmenistan ile Azerbaycan arasındaki enerji iş birliğinin yeni bir aşamaya geçtiğini vurguladı.

Bunun için siyasi irade, teknik altyapı, kadro ve petrol alanındaki tecrübe dahil gerekli her şeye sahip olduklarının altını çizen Berdimuhammedov, başarılı iş birliğinin temelinde iki halk arasında yüzyıllara dayanan sağlam kardeşlik bağlarının bulunması olduğunu kaydetti.

Türkmenistan’da “Serdar”, Azerbaycan’da ise “Kepez” ismiyle bilinen yatağın hangi ülkeye ait olduğu ve nasıl işletileceği konusu yıllardır iki ülke arasında diplomatik sorunlara sebebiyet veriyordu.

Hazar Denizi’nde, Azerbaycan ve Türkmenistan’a ait alanların tam ortasında bulunan yatağın yaklaşık 60 milyon ton petrol rezervine sahip olduğu öngörülüyor.

Alternate Text
Aylık Türk Dünyası Raporu
Tarihte Bugün
Karikatür