Haberler

...

“BALASAGUNLU YUSUF” AZERBAYCAN’DA HABER OLDU

Denizlili eğitimci-yazar Hasan Kallimci tarafından kaleme alınan ve Türk edebiyatının müstesna eserlerinden “Kutadgu Bilig”i Türk çocuklarına tanıtan Balasagunlu Yusuf kitabı, Azerbaycan’da haber oldu.

Töre- Devlet Yayınları’ndan çıkan Balasagunlu Yusuf, Azerbaycan milli basınında haber oldu. Hasan Kallimci, yeni kitabı Balasagunlu Yusuf’un, Yusuf Has Hacip’in Balasagun ve Kaşgar şehirlerinde yazdığı Kutadgu Bilig’e dayandığını söyledi. "Kitapta bir yandan şunlar anlatılıyor: Görsellerin diliyle bir ülkenin nasıl yönetilmesi gerektiği, bir yandan da bir kişinin "gerçek kişi" olabilmesi için sahip olması gereken özellikleri defalarca anlatılmaktadır.”

Kaşgarlı Mahmud’un yazdığı Divan-ı Lügatit Türk adlı eserden bahseden daha önceki kitabı “Bilgin Şehzade” hakkında da konuşan Hasan Kallimci şunları söyledi: “Romanda 9000'den fazla kelime, 266 atasözü, 91 şiir ve 8 deyim yer almaktadır. Bu kitabı okuyan çocuklarımız bin yıl önceki Türkçeyi tanıyacak ve günümüz diliyle karşılaştıracaklardır. Bu romanlar sayesinde dilin hayata geçirip bugüne getirdiği kültürü tanıyacak, büyük Türk kimliğine ait olmanın ne demek olduğunu daha iyi anlayacaklar.”

Hasan Kallimci son olarak "Bilgin Şehzade" ve "Balasagunlu Yusuf" romanlarıyla çocuklara anıt haline gelen "Divan-ı Lügatit Türk", "Kutadgu Bilig" gibi eserlerimizi tanıtmaktan mutluluk duyduğunu vurguladı.

Balasagunlu Yusuf, Töre- Devlet Yayınları tarafından Şubat 2024’te, “Bilgin Şehzade” kitabı ise Bilge Kültür ve Sanat Yayınevi tarafından Mayıs 2022’de basılmıştı.

Alternate Text
Aylık Türk Dünyası Raporu
Tarihte Bugün
Karikatür