Haberler

...

Barzani Çetesi Kerkük'e Geri Dönecek

16 Ekim 2017'de Kerkük'ten kovulan Türkmen katili Barzani ve çeteleri, Irak Başbakan'ı Sudani'nin emri ile Kerkük'te 33 askeri noktayı alacak. Aynı şekilde Türkmeneli'nin bütün bölgelerine Barzaniler yerleştirilecek.

Irak Başbakanı Sudani’nin emri ile alınan kararla Kerkük, Musul, Diyala ve Selaheddin illerinin tamamında birçok askeri nokta Barzanilere verilecek. Bu askeri noktalar gösterilmeye çalışıldığı gibi siyasi bir ofis değil esas olarak militer faaliyetler icra eden önemli noktalar. Bölgede yaşayan Türkler, alınan bu karar sonucunda Kerkük'te Türklere yönelik kanlı terör faaliyetlerinin yeniden alevleneceğine dair büyük endişe duyuyor.

Irak Türkmen Cephesi Kerkük Milletvekili Erşat Salihi konuyla ilgili, sosyal medya üzerinden “Kerkük’ün güvenliği konusunda asla taviz verilmez. Peşmerge adı altında Kerkük’e getirilmek istenen güçler, Bağdat-Erbil arasındaki kirli anlaşmaların sonucudur ve bu durum da Kerkük halkını ciddi bir şekilde rahatsız edecektir. Kerkük’ten taviz verilmeyeceğini ilgili makamlara resmî bir şekilde bildirmiştik.

Buradan da sizlere bildiriyoruz ki; görüşümüz nettir, Kerkük ve Türkmeneli meselesi tartışmaya kapalıdır.” açıklamasını yaptı.

Irak Türkmen Cephesi ve Arap İttifakı Listesi'nin Kerkük'e Barzanilerin dönmesi ile ilgili ortak açıklaması ise şu şekilde:

"Bu adımın yerel meclis seçimlerine yaklaşırken atılması, Kerkük ilinde toplumsal barışa zarar verebilir. Tüm ulusal güçleri, bu ciddi konunun önünde durmaya ve tutumlarını açıklamaya çağırıyoruz."

"Kerkük ilindeki ortak operasyon merkezi, yasa uygulama sürecinin bir sembolü olarak kabul edilmektedir ve parti taraflarının binanın yasal olarak iadesi hakkında mahkeme kararı verilmeden bu merkezin boşaltılması, ilin bileşenlerine olumsuz bir mesaj gönderir ve güvenlik durumunun yeniden kötüleşme endişelerini artırır."

"Bu binanın devlete ait arazi üzerine inşa edildiği ve yerel hükümet tarafından ortak operasyon merkezi için restore edildiği bilinmelidir."

"Silahlı Kuvvetlerin Genel Komutanı'nı, bu konuda herhangi bir karar almamaları ve meseleyi yasalara göre çözmek üzere ilgili mahkemelere yönlendirmeleri konusunda çağırıyoruz."