Haberler

...

Batı Trakya Türklerinden Yunanistan’a Kınama

Yunanistan’ın, Rodop ve İskeçe’de 9 Türk okulunu kapatma kararına Batı Trakya Türk Azınlığı Federasyonu Danışma Kurulundan kınama geldi.

Batı Trakya Türk Bölgesinde, Türklerin diline ve eğitim haklarına müdahale eden Yunanistan 19 Temmuz 2023 tarihinde Rodop ve İskeçe illerinde Türk ilkokullarını kapatma kararı aldı. 2011’den beri sistematik olarak Batı Trakya Türklerinin haklarını ihlal eden Yunanistan’ın bu karar ile bölgedeki Türk okullarının sayısı doksana düştü.

Yunanistan’ın Lozan Anlaşmasına aykırı olan bu kararına Batı Trakya Türk Azınlığı Federasyonu Danışma Kurulundan kınama geldi. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

14 Mayıs 1991 tarihinde ilan edilen 'Yasalar Önünde Eşitlik' kanunlarına her fırsatta atıfta bulunan fakat geçen yıllar içerisinde bu girişimden öteye geçemeyen azınlık haklarının geliştirilmesi ve iyileştirilmesi noktasında ilerleme yerine gerileme yaşadığımız ülkemizde, uluslararası hukukun ve anlaşmaların geçerliliği sadece azınlık aleyhine yorumlanmakta ve karşılık bulmaktadır.

Ülkemizde geçirdiğimiz son seçim sürecinde azınlığımıza karşı duydukları sevgiyi ve verdikleri desteği gerek ulusal gerekse uluslararası platformlarda dile getiren siyasiler, umarız hissiyatlarının ve beyanlarının arkasında durarak gerekeni yerine getirir, alınan bu karardan geri dönerler.

Azınlık olarak ülkemiz yöneticileri ile diyalog talebimizi yineliyoruz. Azınlık eğitiminin her anlamda iyileştirilebilmesi için gerekli tüm çalışmalara hazırlıklı olduğumuzu belirtiyor, eğitim alanında alınan bu ve benzeri çağ dışı kararları şiddetle kınıyoruz."

Alternate Text
Aylık Türk Dünyası Raporu
Tarihte Bugün
Karikatür