Haberler

...

BATI TRAKYA TÜRKLERİNİN EĞİTİM HAKKI ENGELLENİYOR!

Geçtiğimiz aylarda Yunanistan, Batı Trakya Türklerinin okullarını kapatarak eğitimlerine engel çıkarmıştı. Bu sefer de İskeçe’de Ortaöğretim Müdürlüğüne akıl almaz vardiyalı eğitim dayatmasında bulunuyor. Bu dayatmaya Batı Trakya Türklerinden büyük tepki geldi.

Yeni eğitim yılına sayılı günler kala İskeçe Azınlık Ortaokulu’nda ve İskeçe Azınlık Lisesi’nde kaliteli eğitimi baltalayan sorunlardan biri olan vardiyalı eğitimin bu yıl sona erdiği, Okul Encümen Heyeti ve Okul Aile Birliği tarafından kamuoyu ile paylaşılmıştı. Ancak, yetkililer bu yıl da vardiyalı eğitimi devam ettirmede ısrarcı davranıyor.

İskeçe Azınlık Ortaokulu ve İskeçe Azınlık Lisesi’nde eğitimin bu yıl da vardiyalı yapılmak istenmesine karşı çıkan Türk öğrenciler, İskeçe Müftüsü Mustafa Trampa’nın da katılımıyla, 18 Eylül 2023 Pazartesi günü okulun önünde kararı boykot etti. Okul önündeki toplanan kalabalık daha sonra sloganlar eşliğinde yürüyüşe geçti. İskeçe sokaklarında “Vardiyalı Eğitime Hayır!” sloganları yankılandı. İskeçe Azınlık Ortaokulu ile İskeçe Azınlık Lisesi öğrencileri ve velileri, Ortaöğretim Müdürlüğü tarafından dayatılan “vardiyalı eğitim” uygulamasına karşı tepkisini ortaya koydu ve okuldaki bina sorununa çözüm istedi. 18 Eylül Pazartesi günü İskeçe’de düzenlenen protesto yürüyüşüne 1.500 ila 2000 kişi katıldı.

Protesto, bugün üçüncü gününde, Batı Trakya Türklerinin yoğun katılımıyla devam ederken konu ile ilgili Batı Trakya İskeçe Millet vekili Hüseyin Zeybek şu açıklamada bulundu:

“Batı Trakya'da azınlık olmak zor bir olay. Her şeyimiz sorun. Biz eğitim istiyoruz. Binamız eski bir bina. Yeni bina taleplerimiz vardı. Bunlardan da gereken cevabı alamadık. Şu anda öğrenci sayısında azalma var. Yunanistan'da tek okuluz çift vardiyalı eğitim veren. Öğrenci sayımız azalmasına rağmen okul yönetiminin ve eğitim müdüresinin almış aldığı kararla öğrencilerimizi sabahçı akşamcı yapmak istiyorlar. Bu bizim için çok zor çünkü çocuklarımızın büyük bir kısmı Balkan'dan gelmekte, uzak yerlerden gelmekte.

Çözmek için bir irade de yok. Bu tepkimizi gösteriyoruz. Dün eylemlere başladık. Şehrin meydanında herhalde şehrimin gördüğü en büyük yürüyüşlerden bir tanesiydi hep birlikte haklı taleplerimiz için yürüdük. Okulun sınıfları sabahçı eğitim için yetiyor ve buna müsaade etmiyorlar. Anlamıyoruz bu haklı talebimiz çözülene kadar eyleme devam edeceğiz.”