Haberler

...

Büyük Menderes yok oluyor!

​​​​​​​Batı Anadolu’nun en büyük nehri olan Büyük Menderes kuruyor. Birkaç yıla kadar gürül gürül akan nehir artık can çekişiyor ve nehirde bulunan canlılar da yok oluyor.

Nehrin kurumasından ötürü bölgede ürün yetiştirme imkanının kısıtlı olduğu ve tarım sulamasında önümüzdeki dönemde büyük sıkıntıların ortaya çıkacağı belirtiliyor. Nehrin kurumasının en büyük sebeplerinden bazıları nehir havzasında ve yakınlarında artan madencilik ve taş ocaklarındaki kontrolsüz patlamalar. Söz konusu patlamalar nehrin debisini düşürerek sularının artık Aydın’a ulaşamamasına sebebiyet vermektedir.

Aydın Çevre ve Kültür Platformu (AYÇEP) ve Aydınlılar, Menderes nehrinin durumuna ilişkin olarak Efeler’e bağlı Umurlu beldesi Armutlu köprüsünde açıklama yaptı.

Tepkisini gösteren Aydınlılar, nehrin kirliliğine ve kurumasına çevredeki termik ve jeotermik santrallerin sebep olduğunu belirtti. Aydın halkı nehrin durumundan dolayı balık ölümlerinin arttığını, buna çözüm getirilmesini ve nehrin kirliliğini daha da artıracak olan Aydın-Denizli Otoyol Projesinin iptal edilmesini istedi.

Aydın Çevre ve Kültür Platformu başkanı Mehmet Vergili Aydın-Denizli otoyol projesi ile beraber derelerdeki kaynaklarının, tarım alanlarının yok edilmek istendiğini ve projenin iptal edilmesi gerektiğini söyledi. Bin yıllardır Aydın ovasını besleyen nehrin kurumasının en büyük sebebinin insan faktörü ve kapitalistlerin kâr hırsı olduğunu da belirtti.

Mehmet Vergili “Yaşam alanlarımıza, suyumuza sahip çıkmalıyız. Yetkililer kurumaya ve balık ölümlerine karşı duyarlı olmalı ve bir an önce bu soruna çözüm bulmalıdır.” dedi.

Aydın Çevre ve Kültür Platformu olarak sorumluların uyarıldığını ancak bir çözüm bulunmadığını bu nedenle de yasal yollara başvurduklarını söyleyen Vergili, yakın çevrede bulunan illerden Denizli, Uşak, Afyon ve Aydın’ın milletvekillerine seslendi: Menderes ölüyor, çığlığını ne zaman duyacaksınız?

Alternate Text
Aylık Türk Dünyası Raporu
Tarihte Bugün
Karikatür