Haberler

...

Çelebi Dergisi'nin "Türk Mûsikîsi" Dosya Konulu Sayısı Çıktı

Çelebi Dergisi, 8. sayısını yayımladı. Derginin bu sayısında 180 sayfalık, 21 yazardan mürekkep Türk mûsikîsinin her yönüyle değerlendirildiği Türk Mûsikîsi dosyasına yer verildi. Çelebi Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Şahin, 8. sayı hakkında şu açıklamalarda bulundu:

“Dergimiz ilk gün heyecanıyla çalışmalarına devam ediyor. Üçüncü yılımızdan geriye baktığımızda ortaya koymaya muvaffak olduğumuz dosya konuları, dergimizin asıl söz sahipleri olan kıymetli okuyucuları tarafından büyük bir teveccüh ile karşılandı. Biz de bu teveccüh karşısında rehâvete kapılmadan Türk tarihi, kültürü ve düşüncesine dair temel konu ve şahsiyetleri tüm yönleriyle, derinlemesine ve titizlikle ele almaya gayret ettik. İlk günkü heyecandan bir nebze kaybetmeden çalışmaya devam ettik.

Bu düşünce ve hissiyatla her yılın ilk sayısında yaptığımız üzere 2022 yılının ilk dosya konusunu âbide şahsiyetlerimizden olan Mitat Enç olarak belirlemiştik. Bu dosya konumuzu Nisan 2022’de yayımladık. Büyük bir ilgi gördü ve kıymetli okuyucularımız tarafından olumlu geri dönüşler aldık. Bu hissiyatın verdiği şevk neticesinde elinizde bulunan Türk Mûsikîsi dosya konusu üzerine yoğunlaşarak teveccühe mazhar olmaya çalıştık.

Kendi mûsikî sistemlerini oluşturan Türkler, 13. yüzyıl gibi erken tarihlerden itibaren bu alanda eserler vermeye başlamıştır. Bu minvalde, büyük üstadlar yetişmiş ve sürekli olarak gelişerek Türk’ün cihana bakışındaki inceliği oluşturmuşlardır. Mûsikîmizin üstadlarının yüzyıllardır sazlarından damıttıkları birikim ve derinliğin farkında olarak Çelebi’de oluşturmaya çalıştığımız Türk külliyatı içerisinde Türk Mûsikîsi dosya konulu sayıyı ele almaya gayret ettik. Bu sayımızda küreselleşen dünyada direnmeye çalışan klasik Türk mûsikîsinin serencamı ve güncel sorunları temel teşkil etti. Bu minvalde Türk mûsikîsi alanında ehil kalemler, “Türk-İslâm medeniyetinde mûsikînin yeri nedir? Öne çıkan sanatçılar kimlerdir? Millî mûsikîmiz hangi süreçlerden geçmiştir? Türk mûsikîsinin güncel sorunları nelerdir?” soruları temelinde dosya konumuza katkıda bulundular.

Bu sayımızda Türk mûsikîsinin çeşitli konu ve sorunlarına dair yazılar yer aldı.

Prof. Dr. Türker Eroğlu, “Türk Müziği Üzerine” başlıklı yazısıyla Türk mûsikîsinin birliğine vurgu yaptı. Prof. Dr. Banu Mustan Dönmez, “Türkiye’deki Etnomüzikoloji Yaklaşımı Üzerine Eleştirel Bir Bakış” yazısında Türkiye’de etnomüzikolojinin güncel durumuna ve sorunlarına değindi.

Türk mûsikîsinin yaşayan önemli isimlerinden olan kıymetli sanatçımız İrfan Gürdal ile Türk mûsikîsi üzerinde bir söyleşi gerçekleştirdik. Bu söyleşide İrfan Gürdal’ın Türk mûsikîsine bakışı, Türkistan’dan Anadolu’ya Türk musikisinin durumu ve Türk kültüründe mûsikînin yerine değinildi.

Mevlevîlikte mûsikî ve manasına dair Prof. Dr. Yalçın Çetinkaya “Mevlevîlikte Mûsikî ve Semâ ve ‘Ney-İnsân-ı Kâmil’ Sembolizmi” başlığı altında detaylı bir inceleme yazısı kaleme aldı. Aynı konu üzerinde Araş. Gör. Merve Örenç, Nayi Osman Dede’nin Rast Mevlevi Ayini versiyonları üzerine bir değerlendirme yazısı ile alana katkıda bulundu.

Doç. Dr. Recep Uslu, “Hızır Ağa’nın Müsebba Usulünde Tespit Edilmiş İlk Beste”; Gökçe Güneygül, Evliya Çelebi’nin seyahatnâmesinde geçen Türk mûsikîsine dair anekdotlara yer veren “Çelebi’nin Kayıp Sazları”; Dr. Öğr. Üyesi Fatma Adile Başer, Türk mûsikîsinde Ermenilerin varlığı üzerine “Ermeniler’de Müziğin Türkleşmesi”; Âşık Veysel üzerine Prof. Dr. Salahaddin Bekki, “Veysel Olmak/Olabilmek” ve Prof. Dr. İlgar İmamverdiyev, “Türk Dünyasının Sazlı-Sözlü Ortak Manevi Değeri Âşık Veysel”; Baraklarda Türk mûsikîsinin tezahürleri üzerine Dr. Halil Atılgan, “Baraklar ve Barak Havaları” ve “Barak Havalarının Usta İcracısı: Şerif Akbağ”; Hüseyin Kıyak, “Şevki Bey: Ölümünden Sonra Yazılanlardan Adına Kurulacak Mahalleye”; İsmail Bingöl, “Gazel Formunun Büyük Üstadı: Hâfız Yaşar Okur”; M. Burak Çetintaş, “Unutulmuş Bir Bestekâr: İsmail Fennî Ertuğrul Bey’in Kendi Notasından Üç Bestenigâr Eseri”; Hüseyin Asker, “Türk Kültüründe Davul, Kam Davulu, Tüngür, Tüür”; Ali Çalık, “Türküler”; Doç. Dr. Mehmet Akif Korkmaz, “Türkü Kültürü ve Giresun Coğrafyası Türk Çalışmalarının Problemleri” yazılarıyla Türk Mûsikîsi dosya konumuza katkıda bulundular.

Her sayımızda dosya konumuza ilişkin kitapların değerlendirmelerine yer verdiğimiz Kitabiyât bölümünde Zafer Saraç, John Morgan O’Connell’in “Alaturka: Türk Müziğinde Bir Üslup” ve Ali Gezginci, Cinuçen Tanrıkorur’un hatıratı “Saz ü Söz Arasında” başlıklı kitapları hakkında değerlendirme yazılarıyla katkıda bulundular.

Türk Mûsikîsi dosya konulu sayımızı ve diğer sayılarımızı sosyal medyada belirttiğimiz satış noktalarından ederek bize destek olabilirsiniz. Ayrıca 0530 371 86 99 ve 0534 715 26 75 irtibat numaralarından bize ulaşabilirsiniz.”

Temin etmek için: Shopier

Çelebi Dergisi sosyal medya hesapları

Facebook     Twitter    Instagram    

Alternate Text
Aylık Türk Dünyası Raporu
Tarihte Bugün
Karikatür