Haberler

...

Kapıdaki Tehlike: Kuraklık

Türkiye genelinde yağışlar, 1 Ekim 2022-31 Ocak 2023 dönemini kapsayan 2023 su yılında, normallerin ve geçen yılın altında gerçekleşti. Ülkenin genelinde yaşanan bu durum neticesinde birçok baraj alarm veriyor.

Çanakkale’de yağışların beklenen seviyede olmaması nedeniyle barajlardaki su miktarı giderek azaldı.

Çanakkale merkezinin içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılayan 54 milyon 115 bin metreküp su kapasitesine sahip Atikhisar Barajı’ndaki su miktarı 23 milyon metreküpe düştü.

Kentin içme suyu ihtiyacını da karşılayan Atikhisar Barajı’nda su miktarının iyice azalması üzerine Çanakkale Belediyesi harekete geçerek, “Atikhisar için taSarrUf et” çalışması başlattı ve Encümen kararıyla su kullanımına yönelik bazı yasaklar getirdi.

Şırnak’ın Cizre ve İdil ilçelerinde kuraklık tırtıl istilasına neden oldu.

Meralardan çıkıp köylere kadar ulaşan, bölgenin bitki örtüsüne zarar veren tırtıllar, vatandaşların evlerine kadar ilerledi.

Şırnak’ın Cizre ve İdil ilçelerinde görülen yoğun tırtıl istilası ile ilgili Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri harekete geçti. Kuraklık tırtıl istilasında büyük bir etken.

Çiftçi İzmir’de tahıl rekoltesinden tedirgin

Mevsim itibarıyla ekili alanlarında ağırlıklı olarak tahıl bulunan İzmir'de, kuraklık nedeniyle verim kaybı endişesi yaşanıyor. Selçuk ilçesinde yeterli yağış olmaması nedeniyle buğday tarlaları da olumsuz etkilendi.

Deliçay kuraklık sebebiyle kurudu

Adana’nın Kozan ilçesinde adını coşkun akıntısından alan ve yılın bu mevsiminde su seviyesi yükselen Deliçay, yaşanan kuraklığın etkisiyle adeta kurudu.

Mersin “çok şiddetli kuraklık” kategorisinde

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, ülke genelinde yayınladığı güncel kuraklık haritalarında Mersin, ‘çok şiddetli kuraklık’ kategorisine geçerken yetkililer vatandaşları tasarruflu olmaya davet etti.

Ege bölgesinde kuraklık had safhada

Son 22 yılın en kurak ocak ve şubat ayını yaşayan Ege’deki barajlarda doluluk oranları düştü. 6 aylık yağış haritasında Muğla’da bazı yerler olağanüstü kuraklık bölgesinde yer aldı. Aydın genelinde beklenen yağışların yağmaması ile birlikte barajlarda seviyelerin aşağıya çekilmesi sebebiyle Aydın Ovası şimdilerde gri renge büründü. İzmir ise 2009’dan sonraki en kötü susuz yıl oldu. Diğer yandan Denizli’de göletler alarm vermeye başladı. Bunlardan en dikkat çekeni ise Buldan ilçesi Hasanbeyler ve Dımbazlar göletlerindeki su seviyeleri oldu.

Alternate Text
Aylık Türk Dünyası Raporu
Tarihte Bugün
Karikatür