Haberler

...

Kazakistan’da eylemler sürüyor

Kazakistan’da 2 Ocak 2022 tarihinde gaz fiyatlarının artmasıyla başlayan gösteriler ülkenin birçok bölgesine yayıldı.

Cumhurbaşkanı Tokayev, halkı sabır ve itidale davet ederken, birçok kentte OHAL ilan edildiği haberleri geliyor. Gösterilerde yaklaşık 200 kişi gözaltına almış durumda. Göstericiler Almatı’da savcılık binasını ateşe verdiler, yönetim binasını ele geçirdiler. Protestocular sadece gaz fiyatlarından değil ülkedeki gelirin dağıtılmasından ve işsizlik gibi konulardan şikâyetçi.

Hükümet istifa etti

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım-Jomart Tokayev Başbakan Askar Mamin’nin istifasını kabul etti. Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre Cumhurbaşkanı Tokayev’in imzaladığı kararnameye göre anayasanın 70. Maddesine uygun olarak hükümetin istifasının kabul edildiği açıklandı. İmzalanan kararnameye göre Alihan Smailov geçici hükümete başbakan olarak atandı.

Almatı, Nur-Sultan ve Mangıstav’da OHAL ilan edildi

Protesto gösterilerinin gerçekleştirildiği Almatı, Nur-Sultan ve Mangıstav bölgesinde olağanüstü hal ilan edildi. OHAL kararının 19 Ocak'a kadar süreceği ifade edildi.

Cumhurbaşkanı Tokayev itidal çağrısında bulundu

Kazakistan Devlet Başkanı Kasım Cömert Tokayev, ulusa sesleniş konuşmasında, ülke vatandaşlarına sağduyulu olma, iç ve dış provokasyonlara uymama çağrısında bulundu. Hükümetin istifa etmeyeceğini belirten Tokayev, hükümet ve vatandaşların karşılıklı güven elde etmesi ve diyalog başlatması gerektiğini kaydetti. Tokayev, söz konusunun Kazakistanlıların refahı ve ülkenin modern dünyadaki yeri olduğunu da sözlerine ekledi.

Hükümet protestolar neticesinde birtakım adımlar atmaya başladı

Kazakistan'da zamları önlemek amacıyla sıvılaştırılmış petrol gazı (LPG), benzin ve dizel yakıtın yanı sıra temel gıda ürünlerinin fiyatına 180 günlük devlet düzenlemesinin getirilmesi kararlaştırıldı. LPG'nin tamamen elektronik ortamda satılması ise bir yıl ertelendi. Daha önce ülkede Ocak 2022 itibarıyla LPG ticaretinin tamamen elektronik ortamdan yapılması kararlaştırılmıştı. Aidat tarifelerinin yükseltilmesine, moratoryum getirilmesine ve nüfusun dar gelirli kesimi için ev kiralarının sübvansiyonuna ilişkin çalışmalar başlatılacak. Sağlıkta ise özel ve kamu kaynaklarından finanse edilen “Kazakistan Halkına” adlı bir kamu fonu oluşturulacak.

Kazakistan’ın Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekuly ülkede yaşananlarla ilgili bilgiler paylaştı:

“Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev: Almatı şehri ve Mangistau bölgesinde olağanüstü hal ilan edildikten sonra durumun kademeli olarak iyileşeceğini kaydetti. Ayrıca, durumu istikrara kavuşturmak için gerekli talimatlar verildiğini ve bu durumda temel sorumluluğun görevlerini kusursuz bir şekilde yerine getiren İçişleri Bakanlığı, Özel Harekat Kuvvetleri ve Ulusal Muhafızlarda olduğunu ifade etti.”

“Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev ülkedeki protestoların oluşmasında sorumlu olanların altını çizdi. Tokayev:”Akaryakıt fiyatlarına zam yapılmasına karşı protestoların oluşmasına yol veren Hükümet ve özellikle Enerji Bakanlığı ve KazMunaiGaz, KazakGaz birinci derecede suçludur. Mangistau ilindeki Gaz işleme tesisi Müdürü gözaltına alındı. Mali İzleme Ajansı işletme tesisi idaresinin gaz fiyatına temelsiz zam getirdiği ile ilgili açıklama yapıldı. Olayla ilgili ön soruşturma yürütülüyor.”

Dışişleri’nden Kazakistan açıklaması

Ülke çapındaki protestolarla ilgili bir açıklama yayınlayan Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: Kazakistan’da 2-3 Ocak 2022 tarihlerinde başlayan ve bu sabah Hükümetin istifasıyla sonuçlanan protesto eylemlerini yakından takip ediyoruz. Dost Kazakistan’ın istikrarına önem atfediyoruz. Temennimiz, kardeş Kazak halkının barışı ve huzurudur. Kazakistan yönetiminin bu krizin üstesinden geleceğine yönelik inancımız tamdır. Kazakistan halkının sağduyusuna güveniyor ve olayların en kısa sürede yatışmasını temenni ediyoruz. Olaylarda güvenlik güçleri dahil yaralanan Kazak kardeşlerimize acil şifalar diliyoruz.

Alternate Text
Aylık Türk Dünyası Raporu
Tarihte Bugün
Karikatür