Haberler

...

Kırgızistan-Tacikistan sınırında çatışma

Kırgızistan-Tacikistan sınırında çatışma çıktı. İki devlet arasında uzun zamandır devam edegelen sınır çatışmaları yeniden alevlendi. Çatışmada 4 Kırgızistan, 13 Tacikistan askeri yaralandı. Kırgızistan, Tacikistan sınırındaki 9 köyü tahliye etti.

Kırgızistan makamları, Tacikistan sınırındaki Tort Koço ve Çır Dobo yerleşim birimlerinde iki ülke askerleri arasında çatışma çıktığını açıkladı.

Tacikistan bölgeye zırhlı birlikleri sevk ediyor

Tacikistan’ın çatışma bölgesine zırhlı birliklerini gönderdiğine dair görüntüler gelmeye devam ediyor.

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov sorunu barışçıl yolla çözeceklerini ifade etti

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, sınırdaki olayların kontrol altına alındığını ve konuyu barışçıl bir yolla çözeceklerini ifade etti.

Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü’nden ateşkes çağrısı

Rusya’nın başını çektiği Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) ateşkes çağrısı yaptı.

Tacikistan’ın anlaşmalara aykırı olarak havan topu ve tanksavar mühimmatları kullandığı ifade ediliyor

Tacikistan’ın havan topu ve tanksavar kullandığı, bunun hem uluslararası hem de iki ülke arasındaki anlaşmalara aykırı olduğu belirtildi.

2021 yılında da bölgede gerginlik had safhaya ulaşmış birçok kişi hayatını kaybetmişti

29 Nisan 2021’de Tacikistan’ın kuzeyindeki Sogd bölgesi ile Kırgızistan’ın güneyindeki Batken bölgesini ayıran Isfara Nehri’ndeki su kaynağının kullanımı ile ilgili anlaşmazlık yaşayan iki ülke arasındaki taşlı kavga çatışmaya dönüşmüştü. Çatışmalar sonucunda Kırgızistan tarafından 36 kişi hayatını kaybetmiş, yüzden fazla kişi de yaralanmıştı. Tacikistan can kaybını 19, yaralı sayısını 88 olarak açıklamıştı.

Alternate Text
Aylık Türk Dünyası Raporu
Tarihte Bugün
Karikatür