Haberler

...

Koca Türk Cüneyt Arkın Hakk’a yürüdü.

Oynadığı roller ile birçok neslin milli kahramanlar ile yetişmesini sağlayan usta oyuncu Cüneyt Arkın hayatını kaybetti.

Cüneyt Arkın'ın ölüm haberi milletimizi yasa boğdu. Bir döneme damga vuran, sayısız filmleriyle Yeşilçam'ın efsane ismi haline gelen Arkın 85 yaşında hayatını kaybetti. Malkoçoğlu, Kara Murat ve Battal Gazi karakterleriyle hafızalara kazınan Arkın, dün gece rahatsızlanarak hastaneye kaldırılmıştı. Türk milletini kahreden haber ise bu sabah saatlerinde geldi. Türk sinemasının efsane ismi Cüneyt Arkın tedavi gördüğü hastanede vefat etti.

Türk sinemasında 300'den fazla filmde oynayan ve sayısız ödül sahibi olan Cüneyt Arkın milli ruhu aşılayan başrollerde oynamıştır. Battal Gazi, Dünyayı Kurtaran Adam, Köroğlu filmleriyle hafızalara kazınan usta sanatçı, dublör kullanmayı seyirciyi kandırmak olarak görüyordu bu nedenle filmlerinde dublör kullanmadı, hayatını hiçe saydı. Film setinde pek çok kez bu sebeple yaralanan Arkın, işine olan saygısını her şeyin üzerinde tuttu.

Aldığı roller ile son 60 yılda yediden yetmişe herkese tarihin tozlu sayfalarındaki Türk kahramanlarını bir öğretmen edasıyla bizlere öğretti. Sırf Cüneyt Arkın sayesindedir ki birçok nesil Spiderman, Batman gibi uydurulmuş gayri Türk unsurlara özenmek yerine Battal Gazi, Köroğlu olmak istedi. Cüneyt Arkın olarak bildiğimiz Fahrettin Cureklibatır Türk Milletinin mazideki bir parçası olmak üzere ebediyete intikal etti.

Cüneyt Arkın kimdir?

Gerçek adı Fahrettin Cureklibatır olan Türk Sineması'nın ünlü jönü,1937 yılında Eskişehir'de doğdu. Çocukluğu çiftlikte geçti. Daha sonra Eskişehir Necatibey İlkokulu'na gitti. Çocukluğunda en sevdiği hikayeler menkıbelerdi. Battal Gazi, Köroğlu hikayeleri ile büyüdü. Eskişehir Lisesi'ne devam ettiği dönemde hikayeler yazıyor ve bunları dergilere gönderiyordu. İstanbul'a giderek tıp fakültesi sınavlarına girdi ve kazandı. Tıp eğitimine devam ederken İstanbul'daki arkadaşlarıyla "Erek" adlı bir dergi çıkarttı. Dergide şiirleri ve hikayeleri yer alıyordu. 1957 yılında Cemal Süreyya ile tanıştı ve öykülerini değerlendirerek onu "Pazar Postası"na gönderdi.

1963 yılında "Artist" dergisinin düzenlediği sinema artisti yarışmasına girdi ve birinci oldu. Ertesi yıl filmlerde küçük roller almaya başlamıştı. Tıp fakültesini bitirmesinin ardından Eskişehir'e döndü.

1963 yazında Halit Refiğ ile "Şafak Bekçileri" adlı filmin çekimleri sırasında tanıştı. 1. Hava Üssü'nde jet savaş pilotlarının yaşamı ile ilgili bir film çeken Halit Refiğ, o sırada Hava Kuvvetleri'nde doktor olarak yedek subaylığını yapan Cüneyt Arkın'a filmdeki rollerden birini teklif etti. Ancak yönetmelikler yüzünden bu filmde rol alamadı. Aynı yılın sonbaharında Halit Refiğ "Gurbet Kuşları" adlı filmin çekimlerine hazırlanırken askerliğini bitiren Cüneyt Arkın filmde rol aldı. Gazeteci Vecdi Benderli, Cüneyt Gökçer'den Cüneyt; Ramazan Arkın'dan Arkın isimlerini alıp birleştirerek "Cüneyt Arkın" ismini yarattı. Başta romantik roller oynayan genç oyuncunun daha sonra hareketli sahnelere yatkınlığı dikkat çekti. İstanbul'a gelen sirklerde çalışanlardan akrobatik hareketler öğrendi. Burada kazandığı becerilerini Malkoçoğlu tarzı, kılıçlı ve atlı sahnelerde kullandı.

70’li yıllara gelindiğinde Türkiye'nin en tanınan oyuncularından biri olmuştu. İtalya'da da ilgi gördü. "John Arkin" adıyla tanındı. Ancak dil sorunu yüzünden fazla tanınamadı.

Ünlü yönetmen Halit Refiğ'e göre John Wayne, Burt Lancaster seviyesinde bir oyuncuydu. Yurtdışına açılabilseydi dünyaca tanınacak bir oyuncu olabilirdi.

Sosyal içerikli filmlerde de rol aldı ancak en çok tanınması Malkoçoğlu serisiyle oldu. 1982 yılında çektiği "Dünyayı Kurtaran Adam" adlı filmiyle dünya sinema tarihindeki en kötü 100 film arasına girmeyi başardı. 1992 yılında televizyonun yükselişiyle dizi oyunculuğu yapmaya başladı.

Cüneyt Arkın, Güler Mocan ile 1964 yılında evlendi. 1968 yılında boşandı. Filiz (d.1966) adında kızı oldu. Betül Işıl Cureklibatır ile yaptığı ikinci evliliğinden Kaan ve Murat adlarında iki oğlu var.

"Polis"(1992), "Zirvedekiler"(1993), "Merhamet"(1993), "Bizim Ev"(1995) gibi dizilerin ardından 1998 yılında "Gülün Bittiği Yer" adlı filmde oynadı. Ardından2000 yılında yönetmenliğini yaptığı "Oğulcan"ı çekti. "Köpek"(2005) ve "Serseri"(2003) adlı dizilerde çalıştıktan sonra 2006 yılında "Dünyayı Kurtaran Adam"ın devamı olan "Dünyayı Kurtaran Adamın Oğlu" adlı filmde rol aldı.

Ödülleri :

1999 - 36. Antalya Film Şenliği - Yaşam Boyu Onur Ödülü

1976 - 13. Antalya Film Şenliği - En İyi Erkek Oyuncu (Mağlup Edilemeyenler)

1972 - 4. Adana Altın Koza Film Şenliği - En iyi Erkek Oyuncu (Yaralı Kurt)

1969 - 6. Antalya Film Şenliği - En İyi Erkek Oyuncu (İnsanlar Yaşadıkça)

1969 - 6. Antalya Film Şenliği - En İyi 3. Film (İnsanlar Yaşadıkça)

Alternate Text
Aylık Türk Dünyası Raporu
Tarihte Bugün
Karikatür