Haberler

...

PROF. DR. ORHAN TÜRKDOĞAN HAKK’A YÜRÜDÜ

Türk Milliyetçisi ilim adamı, sosyolog, yazdığı eserlerle ve yetiştirdiği öğrencilerle son asra damgasını vurmuş kıymetli münevverlerimizden, hocaların hocası  Prof. Dr. Orhan Türkdoğan vefat etti.

Türk sosyolojisine ve Türk düşünce tarihine büyük katkıları olan, yazdığı eserler ve yetiştirdiği öğrenciler ile yaşadığımız asra imzasını atmış kıymetli münevverlerimizden Prof. Dr. Orhan Türkdoğan vefat etti. Cenaze namazı 2 Şubat 2024 Cuma günü, Eyüpsultan Camii’nde kılınacak.

Merhum hocamıza Yüce Allah’tan rahmet, acılı ailesine ve sevenlerine başsağlığı dileriz.

Prof. Dr. Orhan Türkdoğan kimdir?

18 Ekim 1926 yılında Malatya’da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Malatya’da tamamladı. 1946-1947 öğretim yılında Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Eti ve Sümer Dili ile Felsefe Bölümlerine kayıt yaptırdı. 1951 yılında ikinci kez üniversiteye başladığında Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Felsefe, Sosyoloji, Pedagoji ve Bilim tarihinde eğitimini tamamlamış ve 1955 yılında mezun oldu.

Türkdoğan 1877’de Ruslar tarafından Kars’a yerleştirilmiş ve 1962’ye kadar Türkiye’de yaşamış olan Malakanlar üzerine, 1959-1962 yılları arasında, aralarında üç yıl süre ile kalarak bir sosyolojik araştırma yaptı ve bununla 1962 yılında doktora unvanını aldı.

1964-1967 yılları arasında Erzurum’un Ilıca ilçesine bağlı 38 köy üzerinde gözlem ve mülâkata dayalı olarak yürüttüğü “Türkiye’de Sağlık Hastalık Sistemi” adlı araştırması ile 1967’de doçent unvanını, 1971 yılında hazırladığı “Türkiye’de Köy Sosyolojisinin Temel Sorunları” isimli araştırması ile de profesör unvanını aldı.

Millet ve milli devlet inşa etme sürecinde Ziya Gökalp çizgisindeki üçüncü nesil Türk sosyoloğu olan Orhan Türkdoğan, Türk sosyolojisine katkı sağlayacak birçok önemli ismin de hocalığını yaptı.

Prof. Dr. Orhan Türkdoğan’ın tespit edilebilen 60 dolayında kitabı (ikinci ve üçüncü baskılarıyla birlikte 85 adet), 14 kitap bölümü, 18 konferansı/bildirisi, 433 makalesi olmak üzere toplam 550 adet eseri mevcuttur.

Kitaplarından bazıları:

 Osmanlı’dan Günümüze Türk Toplum Yapısı 

Sosyal Hareketlerin Sosyolojisi 

Aydınlıktakiler ve Karanlıktakiler

Türkiye’de Köy Sosyolojisinin Temel Sorunları

Türkiye’nin Sanayileşmesi Dün-Bugün-Yarın

Türk Toplumunun Tarihsel Kimliği ve Günümüz Sorunlar

Alternate Text
Aylık Türk Dünyası Raporu
Tarihte Bugün
Karikatür