Özel Haberler

...

Cavadbeyli’den “İran’daki zulme sessiz kalmayın” çağrısı

Rahim Cavadbeyli, 1 Şubat’ta Tebriz’de meydana gelen olaylara ilişkin açıklama yaptı. Cavadbeyli, Türk milliyetçilerine baskı ve zulme karşı sessiz kalmamaları yönünde çağrıda bulundu.

Rahim Cavadbeyli, 1 Şubat’ta İran Tebriz’de meydana gelen olaylara ilişkin sosyal medya hesabından açıklamalarda bulundu. İran ve Azerbaycan’da Türk kimliğini savunanların birlik ve bütünlüğünün hayati önem arz ettiğine değinen Cavadbeyli, halkın göstermiş olduğu birliğin Türk milletine verdiği mesajı dile getirdi.

Rahim Cavadbeyli’nin Tebriz’de baş veren olayla ilgili beyanatı şu şekildedir:

“1 Şubat 2021 akşamı Tebriz’de baş veren olay ve memurların karşısında halkın göstermiş olduğu birlik ve bütünlük takdire layık bir hareket olmuştur. Söz konusu olay, 1 Şubat akşamı tanınmış ve toplum tarafından saygıyla karşılanan milliyetçi bir aileye mensup M. C.’nin arabasına belediye memurlarının el koyması üzerine halk doğrudan müdahale etmiş ve büyük bir kargaşa yaşanmıştır. Yaşanan kargaşada 6-7 memur yaralanmıştır. Olayın büyüdüğünü gören memurlara geri çekilme talimatı verilmiştir.

Türk milliyetçilerine yapılmış olan bu baskı, yurt dışında bizim suskunluğumuz ve Türk karşıtı muhalefetin benimseme çabalarıyla karşılanması oldukça endişe vericidir. Böyle önemli bir olaya karşı sergilenmiş olan suskunluk, Türk karşıtı muhalefetin olayı benimsemesine olanak sağlamıştır. İran ve Azerbaycan’da Türk kimliğini savunanların birlik ve bütünlüğü günümüz açısından hayati önem arz ediyor. Halk bu olayda göstermiş olduğu birlikle bize gerekilen dersi vermiştir. Bize içeride ve dışarıda düşen esas görev, minimum talepler üzerinde birlik ve bütünlüğümüzü sağlamamızdır. Bağımsızlık, federal, konfederal veya başka bir talep üzerine mücadele edebiliriz. Önemli olan bu halkın Türk ve Türklüğüdür.

Sırf bunun için de İran’da Türk ve Türklüğün resmileşmesi, Türkçenin resmi hukuki ve zorunlu devlet dili olması talebini ortak strateji olarak benimseye ve bir bütün cereyan olarak varlığımızı üst düzeyden hissettirebiliriz.

1 Şubat olayı, ne kadar kırılgan ve Türk karşıtı güçler tarafından nasıl su istimal edilmeye açık olduğumuzu gösteriyor.

Kusurların ve benmerkezliğin ortadan kaldırılması veya en aza indirilmesi maksadıyla mümkün olduğumuz kadar birlik ve bütünlüğümüzü sağlamalıyız. Başkalarına yem olmadan kendimize çeki düzen vermemiz gerekmektedir.

Alternate Text
Aylık Türk Dünyası Raporu
Tarihte Bugün
Karikatür