Özel Haberler

...

RAHİM CAVADBEYLİ’NİN İADESİNE RET KARARI

Güney Azerbaycan ve İran Türklerinin önde gelen aydınlarından Rahim Cavadbeyli’nin İran’a iadesi Anayasa Mahkemesi kararı ile durduruldu.

Rahim Cavadbeyli 2 Ağustos 2018’de Ankara’da gözaltına alınmış, 7 Ağustos 2018’de idarî gözetim altında tutulmak üzere Van Kurubaş Geri Gönderme Merkezi’ne gönderilmişti ve burada 6 ay boyunca tutuldu. 1 Şubat 2019’da serbest bırakılmıştı ve kendi ifadesiyle ‘sıkıntılı bir yaşama’ maruz bırakılmıştı.

Anayasa Mahkemesi ise 24 Mart 2021 tarihli kararıyla ‘yeniden bir değerlendirmeye kadar sınır dışı işleminin iptaline ve Cavadbeyli ’ye (formal olarak) 1000 TL manevî tazminat ödenmesine’ karar vermiştir.

Cavadbeyli bu karar sonrasında şu sözlerle paylaşımda bulundu:

“TÜRK KAMUOYUNA DUYURUMDUR

Bilindiği üzere şahsım hakkında 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’nun 54. maddesinin (1) numaralı fıkrasının (d) bendi kapsamında valilik tarafından sınır dışı etme kararı tesis edilmiştir. Altı gün Ankara’da tutulduktan sonra 7 Ağustos 2018’de Ankara’dan Van Kurubaş Geri Gönderme Merkezi’ne gönderilerek idari gözetim altına alınmıştım.

14.08.2018 tarihinde avukatlarım aracılığıyla Anayasa Mahkemesine söz konusu sınır dışı edilme kararının yürütmesinin durdurulması amacıyla 2018/24166 sayılı dosya ile bireysel başvuruda bulundum. Anayasa Mahkemesi, sınır dışı edilmem halinde yaşamımın, maddî ve manevî bütünlüğünün ciddi bir tehlike ile karşılaşabileceği gerekçesiyle sınır dışı edilme kararının geçici olarak durdurulmasına karar vermiştir.

Haksız ve hukuksuz bir şekilde 6 ay idari gözetim altında tutuldum. Avukatlarım aracılığıyla yapılan itirazlar neticesinde mahkeme tarafından 01.02.2019 tarihinde serbest bırakıldım. Bu arada el konulan kimlik belgeme el konulduğu için yaklaşık üç yıl kimliksiz bir şekilde sıkıntılı bir yaşama maruz bırakıldım. Ciddî sağlık sorunlarım olmasına rağmen en temel tedavi hakkımdan dahi mahrum bırakıldım.

Nihayetinde Anayasa Mahkemesi, 24.03.2021 tarihli kararı ile şahsımın etkili başvuru hakkının ve kötü muamele yasağının ihlal edildiğine, kamu makamları tarafından yeniden bir değerlendirme yapılıncaya kadar şahsımın sınır dışı edilmemesine ve (formal olarak) 1.000 TL manevi tazminatın ödenmesine karar vermiştir.

Anayasa Mahkemesinin bu kararıyla yaklaşık üç yıl süren ve hala devam eden haksız ve hukuksuz yaklaşım en üst yargı mercii tarafından tescil edilmiş ve şahsımın haklılığı bir kez daha ortaya konulmuştur.

Benim 3 yıl hayatımı karartan, tabiri caizse ev hapsi hayatına mahkûm eden, haklı davam karşısında sorumluluklarımı üstlenmeme engel olan, tehdit ve korkuyla yıldırmayı amaçlayanlar ümit ederim ki mahşerde ve yüce Türk tarihi karşısında cevap vereceklerdir.

İlk başta söylediğim gibi yine söylüyorum; bana karşı yapılanlar siyasi bir kumpasın terkip hissesi olmuştur. Şahsen, şahsım adına kimseden davacı değilim. Çünkü yapılanlar benim milletime hizmet davama karşı yapılmıştır…

Bu ağır dönemde beni yalnız bırakmayan, yanımda duran MDM (Millî Düşünce Merkezi) ve gönüllü avukatlarım başta olmak üzere herkese candan teşekkür ediyorum.

Sonunda düşeni vururlar misali bir zihniyetin sahiplerine diyorum ki adalet herkese lazımdır.

Saygılarımla…

Ankara

03.08.2021

Rahim Cavadbeyli”

Alternate Text
Aylık Türk Dünyası Raporu
Tarihte Bugün
Karikatür