Özel Haberler

...

Türk irfan ocağımız Tefeyyüz yalnız değildir!

Üsküp’teki Türk irfan ocağımız Tefeyyüz tekrardan ırkçı saldırılara uğradı.

Üsküp’ün en eski Türk Okulu olan 136 yıllık Türkçe eğitimin çınarı Tefeyyüz İlköğretim Okulu’nun bahçe duvarına ırkçılar tarafından ‘Üsküp Arnavutluktur’ anlamına gelen ‘Shkupi eshte shqiperi’ yazısı yazılmış, ardından bir grup Türkçü tarafından yazı silinip, duvar turkuaza boyanmıştı.

Ardından gün geçmeden bir grup ırkçı tarafından okul duvarına tekrar yazı yazıldı ve meşalelerle okul bahçesinde sloganlar atıldı. Irkçıların video kaydı ile yayına alıp sosyal medyadan da paylaştığı görüntüler üzerine Türkler, konunun ilgililere ulaşması için çalışmalar başlattı.

Öte yandan haberlerin yayılması üzerine olaya dikkat çekmek isteyen Türklerin tehditlere maruz kaldığı öğrenildi.

Ulu Çınar Tefeyyüz İlköğretim Okulu

Tefeyyüz İlköğretim Okulu, 1884 yılında Hilmi Beg Derala tarafından yaptırılmış olup binayı daha sonraları Osmanlı Devleti’nin satın alıp “Tefeyyüz İptidai Okulu” olarak değiştirmesiyle eğitimine devam etmiştir.

Daha sonraları 1919/20 yılında “Tefeyyüz” bütün diğer okullar gibi yeni kurulan Yugoslavya Krallığı idaresine geçerek “Osman Cikiç” İlkokul adıyla çalışmalarını sürdürmüştür. Osmanlı Devleti’nin Üsküp’ten çekilmesinden sonra Tefeyyüz okulu Türk azınlık okulu haline gelmiştir.

Balkan Savaşlarının sonuçlarına göre yaşanan gelişmeler Rumeli’ye veda idi. Veda edemeyip Rumeli’nin en eski Türk şehirlerinden olan Üsküp’te ise bir miktar Türk nüfusu kaldı. Kalan bu nüfus günümüze kadar gelmeyi başardığı gibi asırlık bir eğitim kurumunu da yaşatmayı bildi.

Osmanlı döneminde iptidai olarak faaliyete geçen Tefeyyüz Okulu, Sırp Krallığı, Bulgar İşgali, Yugoslavya Cumhuriyeti ve Bağımsız Makedonya süreçlerini yaşayarak çevresindeki Türkler ile ayakta kalabilmiş, nefes aldığı Türk nüfusuna da hizmet etmiş köklü bir kurumdur.

 

Olayın tekrar etmesi bizleri derinden üzmüştür. Yapılanları şiddetle kınıyor, kamuoyunu ve ilgilileri olayın ehemmiyetini dikkate almaya davet ediyoruz.

Alternate Text
Aylık Türk Dünyası Raporu
Tarihte Bugün
Karikatür