Özel Haberler

...

Erşat Salihi’den ‘Türk izi silinmesin’ çağrısı

Irak Türkmen Cephesi Başkanı Erşat Salihi, Kerkük Kalesi’nin restore edilmesi için çağrıda bulundu.

Irak’ta Türklerin ilk yerleşim yeri olarak bilinen Kerkük Kalesi, bakımsızlık nedeniyle yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya. 1980’lerde Saddam rejimi tarafından bir kısmı yıkılan kale, şu anda doğal yollardan yıkılmaya yüz tutmuş durumda. ITC Lideri Erşat Salihi, Kerkük Kalesi’nin restore edilmesi için sosyal medya hesabından yardım çağrısında bulundu. Kerkük’teki Türk varlığının tehlikede olduğunu bildiren Salihi, tarihi eserlere sahip çıkılması için girişimde bulunacaklarını ifade etti.

UNESCO’ya restore için çağrıda bulunan Salihi, Türk tarihinin en eski yapıtlarından birisi olan Kerkük Kalesi hakkında şu ifadeleri kullandı:

“Kerkük’ün kimliğini ortaya çıkaran tarihî eserler, ihmal sebebiyle yok olmak üzere. Kerkük Kalesi ve Kışlası bu dediklerimize sadece birer örnektir. Kerkük Kalesinin kurtarılması için bir çağrı yapıyoruz. Çağrımıza kulak verip, tarihî eserlerimizin kurtarılmasına yardım edin.”

“Bağrında yattıkları toprak, gurbet değil vatandır”

Kerkük Kalesi, şehir merkezinde yer almakta ve beş bin yıldan uzun bir süredir şehrin en eski yerlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Tarih boyunca bu kale, bir Türkmen Kalesi olarak tanınmıştır.

Öte yandan Kerkük Kalesi içinde Osmanlı mirasının tarihi unsurlarından birisi olarak Danyal Peygamber Câmii’nin bitişiğindeki alanda küçük bir mezarlık ve şehitlik yer almaktadır. Burada, Kerkük’te yaşamını yitirmiş Osmanlı devlet görevlileri, subaylar ve Türkmenlerin ileri gelenlerine ait mezarlar bulunmaktadır.

Şehitlikte İttihat ve Terakki’nin önde gelen isimlerinden Ömer Naci Bey’in de mezarı bulunuyor. Mevcut Osmanlı mezar taşlarının 1887-1916 yılları arasına tarihlendiği şehitliğin hemen bitişiğinde ise tarihi Danyal Peygamber Cami yer alıyor.

Osmanlı Subay Şehitliği girişinde bulunan, daha önce mermerden yapılan fakat sonradan bir levhaya yazılan kitabede ise Arapça ve Türkçe olarak “İslam bayrağını yükseltme ve bulundukları yerlere hizmet götürme mücadelesi verenler için bağrında yattıkları toprak gurbet değil vatandır. Tüm ölümsüz kahramanlara selam olsun.” ifadeleri yer alıyor. Osmanlı’nın son dönemde görev yapan Ferik Mehmed Lütfü Paşa, Miralay Mustafa Nafiz Bey in kabristanları da Kekrük’teki şehitlikte yer alırken, özellikle Binbaşı Mustafa Efendi’nin mezarının görüntüsü yaşananları gözler önüne seriyor.

 

Alternate Text
Aylık Türk Dünyası Raporu
Tarihte Bugün
Karikatür