Söyleşiler

Türkiye, Meselenin İnsani Yönüyle İlgilenmelidir Putin Hayranı Olduğu Sovyetler Birliği’nin Taktiğini Uyguluyor TÜRKMENLER, MUKAVEMET VE DİRENİŞ RUHUNU GÖSTERMELİDİR TÜRK MİLLETİ UYAN! DOĞU TÜRKİSTAN’DA SOYKIRIM VAR! İran Türklüğünün Esas Gayesi, Millî ve Siyâsî Kimliğimizin Yeniden İhyasıdır Olayların Sosyal, Siyasî ve Ekonomik Sebepleri Var ADI DEVLET OLSUN
Maraş’ın açılması ekonomik ve siyasî sonuçlar ortaya çıkaracaktır

Maraş’ın açılması ekonomik ve siyasî sonuçlar ortaya çıkaracaktır

​​​​​​​Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Kıbrıs Akademik Birimi Hukuk Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Emete Gözügüzelli ile Doğu Akdeniz’deki yaşanan gelişmeleri, Kapalı Maraş bölgesinin açılmasını ve yapılacak olan seçimleri konuştuk.

Yeni ilan edilen Navtex’lerin ardından Doğu Akdeniz’de devam eden enerji arama faaliyetleri hangi aşamadadır?

Türkiye Cumhuriyeti’nin ara ara ortaya koyup faaliyette bulunacağı, kendi egemenlik yetki alanlarına sahip çıkacağı bildirimler devam etmektedir. Zaman zaman bazı gemilerin bakım ve ihtiyaçlarından ötürü boşluklar olsa da günün sonunda Türkiye Cumhuriyeti Devleti açısından 3 adet sondaj gemisi ve 2 adet sismik araştırma gemisi ile enerji faaliyetlerini yürütmekte ve özellikle Doğu Akdeniz’de gerek kendisinin gerek Kıbrıs Türklerinin hak ve menfaatlerini koruma kararlığı yürütmektedir.

Doğu Akdeniz’de bilhassa Yunanistan ve diğer ülkelerle yaşanan gerginlik ne durumdadır ve gelecekte bizleri neler beklemektedir?

Son dönemlerde Doğu Akdeniz’de gergin sürecin tırmandığına şahit olduk. Bu süreç tabi ki Yunanistan’ın güvenilmez tutumunun ara ara devam ediyor olmasından ötürü kırılgan bir zemindedir fakat NATO bünyesinde her iki NATO ülkesinin çatışmada nasıl uzak kalacağına dair yapılan teknik çalışmalar şu manada olumludur. Yunanistan’ın en azından bir NATO ülkesine karşı askerî güç yoluna başvuramayacağının da hatırlanmasına imkân kılan bir atmosferin olduğunu ifade edebiliriz. Dolayısıyla Akdeniz’de gerginlik bitmez. Enerjinin, gazın ve petrolün aynı zamanda deniz ticaretinin ve deniz ulaşımının merkezinde bulunmaktayız. Bu bağlamda Doğu Akdeniz’deki gerginliğin bazı dönemler dozajı artabilir veyahut düşebilir çünkü kırılgan bir coğrafyadayız. Bu anlamda kritik bir merkez halindedir. Türkiye Cumhuriyeti her şeyin farkında ve bilincindedir. Güçlü bir şekilde donanmasının kalkınmasına katkı veren ve millî teknolojisini bu anlamda geliştiren bir duruş içerisinde olması ile birlikte yükselen bir güç olarak ilerlemektedir. Bu kararlılık, güçlü duruş tabii ki Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kararlı ve dirayetli duruşundan kaynaklanmaktadır çünkü siyasî irade mutlak surette bu gücün yansıtılmasının en önemli sebebidir.

46 yıldır neredeyse hiçbir sivil tarafından ayak basılmayan, Gazimağusa şehrine bağlı Maraş resmen açıldı. Bu bölgenin açılması KKTC açısından ne gibi sonuçlar doğuracaktır?

Bu bölgenin açılması elbette Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti açısından ekonomik ve siyasî nitelikli sonuçlar ortaya çıkaracaktır. Ekonomik anlamda Kıbrıs Türklerinin ambargolar açısından hafiflemesine yardımcı olacaktır. Ekonomik kalkınmaya ivme katacak, turizm anlamında ülke ekonomisinin gelişmesine katkı sağlayacak yatırımlar olacaktır.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin tasarrufunda olan toprak alanları üzerinde egemen kararlar vermesi anayasal ve olması gereken bir haktır. Dolayısıyla sonuçları açısından baktığımızda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti seçimlerine de Sayın Ersin Tatar lehine Maraş’la ilgili atılan hamle yansıyacaktır. Bu anlamda özellikle de siyasî değişimin başlangıcının adı olacaktır.

11 Ekim Pazar günü gerçekleştirilecek olan, KKTC’nin 8. Cumhurbaşkanlığı seçimi KKTC açısından bugüne kadarki en çok adayın katıldığı seçim olma özelliği taşıyor. Yapılacak olan seçim hakkındaki yorum ve tahminleriniz nelerdir?

11 aday içerisinde Sayın Ersin Tatar’ın kuvvetli bir farkla seçimlerde önde gideceği kanaatindeyim. Seçimlerin galibi gelecektir. Bu çok net bir şekilde kamuoyu yoklamalarında da kendisini hissettirmektedir. Dolayısıyla bu seçimlerde Sayın Ersin Tatar liderliğinde yeni bir süreç başlayacak. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde başkanlık sistemi muhtemelen gelecek ve bununla birlikte Türkiye ile var olan ilişkiler çeşitli sektörlerde derinleştirilerek devam edecektir.

Diğer Söyleşiler