Söyleşiler

Türkiye, Meselenin İnsani Yönüyle İlgilenmelidir Putin Hayranı Olduğu Sovyetler Birliği’nin Taktiğini Uyguluyor TÜRKMENLER, MUKAVEMET VE DİRENİŞ RUHUNU GÖSTERMELİDİR TÜRK MİLLETİ UYAN! DOĞU TÜRKİSTAN’DA SOYKIRIM VAR! İran Türklüğünün Esas Gayesi, Millî ve Siyâsî Kimliğimizin Yeniden İhyasıdır Olayların Sosyal, Siyasî ve Ekonomik Sebepleri Var ADI DEVLET OLSUN
TÜRKİYE, SÜRECİ ÇOK DİKKATLİ BİR ŞEKİLDE TAKİP EDİYOR

TÜRKİYE, SÜRECİ ÇOK DİKKATLİ BİR ŞEKİLDE TAKİP EDİYOR

​​​​​​​Terör ve Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar ile Irak’ın Musul kentine bağlı Sincar bölgesindeki son gelişmeleri konuştuk.

Irak Merkez Hükümeti ile IKBY arasında PKK’nın Sincar’dan çıkarılmasını hedefleyen anlaşmanın detayları nelerdir?

Anlaşmanın pek çok maddesi olmakla birlikte temelde oradaki gayri resmî kuvvetlerin, Haşdi Şabi de dâhil olmak üzere, bütün terör örgütlerinin oradan çıkarılmasını içeriyor. Bir diğeri, Irak Merkezî Kuvvetleri orada konuşlanacak ve 2500 kişilik bir yerel güvenlik unsuru oluşturulacak. Bunlardan 1500 tanesi de Duhok’taki, Barzani’nin kontrolündeki Ezidi kamplarından gelecek. Yani anlaşma uygulanabildiği takdirde şu olacak,  PKK tamamen kontrolü kaybederken, oradan çıkartılırken Barzani de o 1500 tane Ezidi kamplarından gelecek Ezidiler üzerinden etki sağlayacak.

PKK’nın ikinci Kandil’i olarak da anılan Sincar bölgesi, terör örgütü PKK için neden bu kadar önemli ve bu bölgedeki gücünü hangi kaynaklardan almaktadır?

Terör örgütü PKK’nın sözde bir demokrasi kahramanı, sözde bir özgürlük savaşçısı olarak insanlara pazarlandığı iki yer var. Bir tanesi burasıdır, diğeri de Ayn el-Arap yani Kobani’dir. DEAŞ’ın üretmiş olduğu o radikalizmin üzerine gittikleri, o radikalizm ile mücadele ettikleri yalanının pompalandığı yerdir. Ezidileri, 12 tane PKK’lı, hatta 12 havariye de benzetilerek Sincar dağına çıkartıp orada sözde, Ezidileri DEAŞ’tan kurtarmışlar. Öyle bir hikâye var. Bu hikâye üzerinden PKK DEAŞ’la mücadele etti şeklinde gösteriliyor. Aslında Amerika Birleşik Devletleri’ne ve diğerlerinin ortaya koymuş oldukları hizmetin karşılığını buradaki fotoğrafla birlikte insanlığa pazarlıyorlar. Bir diğer tarafı ile Sincar, Ezidiler üzerine etki ürettikleri alandır. Çünkü Sincar özellikle YBŞ dedikleri sözde Sincar Direniş Birlikleri ve Ezidi Asayiş Birlikleri üzerinden burada silahlı bir etki üretir. Siyasî bir yapıları da orada mevcut. Bir diğer tarafıyla Sincar Dağı jeopolitik anlamda önemli. Bölgedeki en hâkim dağlardan bir tanesi ve onunla birlikte Suriye Irak geçişini kontrol eden bir yer. Bu anlamda da önemlidir. KDP’ye ve Irak Merkezî Hükümeti’ne karşı bir üstünlük sağlandı. Haşdi Şabi örgütü içerisinde konuşlanarak, yuvalanarak Irak Devleti’nden maaş, silah, mühimmat ve bina alacak. Sincar, terör örgütü PKK’nın kimlik aldığı bir yerdir. Bu anlamda son derece önemlidir. Terör örgütünün meşrûlaşması ile ilgili son derece önemli adımların atıldığı bir yerdir. Bu işlerin hepsini de ABD sayesinde yaptı. Bu süreç, illegal bir oluşumun legalleştirilmesi adına yürütülen bir süreçtir. Bu süreçte de Ezidileri kullandılar. Bu işin içerisinde sadece Amerika yok, İran’da var.

Terör örgütü PKK Sincar’dan çekiliyor mu?

PKK’nın şu anda çekildiğini görmüyoruz. Çekildiği numarası yaptığını görüyoruz. Pozisyon değiştiriyor. Sincar’ın beş kilometre dışına çıkacağı yönünde bir madde var bu madde istismar ediliyor. Beş kilometre, altı kilometre dışında yeniden kontrol noktaları kuruyor, Sincar Dağına çıkıyor. Bir diğer tarafı ile Sincar’daki Sincarlıları kullanıyor. Onlar üzerinden, üniformasını çıkarıyor, yerlerini değiştiriyor. Geçen de Neçirvan Barzani bu konuda bir cümle kurdu. Dedi ki, Sincar’dan kesinlikle çıkmadılar, üniforma değiştiriyorlar, geri dönüyorlar dedi. Bu noktada da PKK Sincar’dan çıkmadığını söyleyebiliriz.

Diğer Söyleşiler