Aylık Raporlar

...

TÜRK DÜNYASI RAPORU KASIM 2022

AZERBAYCANAzerbaycan bayrağı

Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko KGAÖ Genel Sekreteri ile görüştü.

Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko, Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütünün (KGAÖ) Genel Sekreteri Stanislav Zas ile gerçekleştirdiği görüşmede Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki problemlerin son bulması gerektiğini vurgularken, Tacikistan-Kırgızistan sınırındaki çatışmalara da değindi. KGAÖ’nün iç siyasî sorunları çözmek için kurulmadığını ifade eden Lukaşenko, Karabağ’daki savaşın bittiğine ve bölgeye KGAÖ’nün sürüklenmeye çalışıldığını ifade etti.

Nahçıvan Güvenlik Sistemi doğrudan Azerbaycan’a bağlandı.

Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti Devlet Güvenlik Servisi kaldırıldı ve yerine Azerbaycan Devlet Güvenlik Servisi Nahçıvan Genel Müdürlüğü kuruldu. Böylece buradaki güvenlik servisi doğrudan Bakü’ye bağlanmış oldu.

TSK’nın Azerbaycan’daki görev süresini 1 yıl uzatan tezkere onaylandı.

TSK’nın Azerbaycan’daki görev süresinin bir yıl süreyle uzatılmasını içeren tezkere TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. 9 Kasım 2020’de imzalanan Üçlü Bildirinin ardından bölgede istikrarın korunmasında Azerbaycan’a güçlü destek veren Türkiye, iktisadî altyapının inşa ve ihyasında da önemli katkılarda bulundu. Tezkerede yer alan ifadelerde TSK’nın Azerbaycan’da görev faaliyetlerine devam etmesinin, millî menfaatlerinin bir gereği olduğu da vurgulandı.

Azerbaycan’daki İran ajanları tespit edildi!

İran İstihbarat Servisi tarafından yetiştirilmiş bir grup Azerbaycan vatandaşı olan kişi, Azerbaycan Güvenlik Servisi tarafından tespit edildi. Yakalanan 19 kişinin yasa dışı silahlı grup oluşturduğu ve eylem hazırlığında bulundukları deşifre edildi. Bu vatandaşların ülke sınırları dışında tatbikata katıldıkları ve faaliyetlerinin İran Özel Servisi tarafından finanse edildiği öğrenildi. Üstelik yakalanan vatandaşlardan biri, İran Büyükelçiliğine ait araçla Azerbaycan’a giriş yaptığı tespit edildi.

Azerbaycan ve Türkiye, İran sınırında tatbikat yaptı.

Azerbaycan Savunma Bakanlığından yapılan açıklamaya göre Azerbaycan Özel Kuvvetleri, İran sınırında havadan ve karadan tatbikat başlattı. Hava kuvvetleri ile füze ve topçu birliklerinin koordinasyonuyla gerçekleşecek tatbikatta bazı görevlerin yapılacağı ifade edildi.

Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki barış görüşmeleri devam ediyor.

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ile Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan barış müzakerelerini görüşmek için yeniden bir araya geldi. İki ülkenin Dışişleri Bakanları Washington’da bir araya geldi. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın da katıldığı toplantı hakkında, Blinken iki ülkenin de barışa doğru cesur adımlar attığını ifade etti.

8 Kasım Azerbaycan Zafer Günü kutlandı.

Azerbaycan, 8 Kasım 2022 tarihinde işgal altındaki topraklarının kurtarılmasını ve Zafer Gününü kutladı. Dışişlerinden yapılan açıklamada “Türkiye, işgalden kurtarılan toprakların yeniden inşa ve ihyası dahil olmak üzere, Güney Kafkasya genelinde güvenlik, istikrar ve iş birliğinin artırılması için Azerbaycan ile tam dayanışma ve eşgüdüm içinde hareket etmeyi sürdürecektir.” denildi. Azerbaycan Zafer Bayramı’nı, Türkiye’den Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Mustafa Şentop ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay kutlamada bulundu. Aynı zamanda 8 Kasım Azerbaycan Zafer Günü münasebetiyle İstanbul’da Fatih Sultan Mehmet ve Yavuz Sultan Selim Köprüleri, Azerbaycan bayrağının renkleriyle aydınlatıldı.

İran’ın Azerbaycan’daki casus ağı ifşa edildi.

Azerbaycan’da, İran istihbaratının casus ağının ifşa edildiği operasyon kapsamında 5 kişi, devlete ihanet suçundan gözaltına alındı. Hazar Denizi Petrol Filosunda gemi kaptanı olarak görev alan Zahir Asgerov’un, İran’da dinî eğitim aldığı esnada İran Özel Servisi’yle iş birliği yaptığı tespit edilirken gemi kaptanlığı görevini ifâ ederken de Azerbaycan’da faaliyet gösteren yabancı şirketler, Hazar’da yapılan askerî tatbikatların yeri ve zamanı, petrol platformlarına taşınan yüklerle ilgili edindiği bilgileri İran Özel Servisi’yle paylaştığı ifade edildi.

Gözaltına alınan bir diğer isim Elnur Resulov’un ise 2018 yılında tedavi amacıyla gittiği İran’da, İran istihbaratıyla işbirliği yaptığı ve akrabası Arif Resulov ile birlikte bu kapsamda petrol ve doğal gaz hattının geçtiği arazilerin, hava limanlarında tutulan insansız hava araçlarının, tank ve çeşitli askerî araçların bulunduğu arazilerin, Bakü’de yapılan Teknofest’te sergilenen araçların, askerî ve stratejik alanların, hava savunma ve radar sistemlerinin fotoğraf ve videolarını çekerek İran Özel Servisi’ne gönderdiği tespit edildi.

Bahtiyar Ağazade’nin de İran’da eğitim aldığı esnada İran Özel Servisi’yle iş birliği yaptığı, dönemde Azerbaycan’daki siyasî ve sosyal süreçler, askerî birliklerin yeri, çeşidi ve komuta kademesiyle ilgili topladığı bilgileri para karşılığında sattığı belirlendi.

Bir diğer gözaltına alınan Mirhafız Ceferzade’nin de askeri birimlerin lokasyonlarını internet üzerinden İran’a sattığı tespit edilmiştir. Rus enerji şirketi Gazprom’dan yapılan açıklamaya göre Azerbaycan’a doğalgaz sevkiyatının başlayacağı ifade edildi. Yapılan açıklamada sevkiyat kapsamında SOCAR ile yeni bir antlaşma yapıldığı aktarıldı. Bu anlaşmaya göre Mart 2023 tarihine kadar 1 milyar metreküpe kadar gaz sevk edilecek.


KAZAKİSTANKazakistan bayrağı

Kazakistan’da maden ocağındaki patlamada 5 kişi hayatını kaybetti.

Eyalet Valiliğinden yapılan açıklamaya göre, eyaletin Şahtinsk kentinde 3 Kasım 2022’de yerel saatle 03:00 civarında Arselor Mittal Temirtau maden ocağında grizu patlaması meydana geldi. Olay anında yer altında bulunan 106 madenciden 5’i hayatını kaybetti. Yaralanan 4 işçi hastanede tedavi altına alındı. Kazinform Devlet Haber Ajansına konuşan maden şirketi yetkilisi Arman Kalıkov, patlamanın gaz drenaj kuyularını açarken âni bir metan salımı sonucunda meydana geldiğini bildirdi.

Kazakistan, Hazar Denizi güzergahındaki petrol ihracatını yılda 20 milyon tona çıkarmayı hedefliyor.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Trans Hazar Uluslararası Güzergahının (Orta Koridor) geliştirilmesinin özellikle önemli olduğunu belirterek “Bu güzergahta petrol taşıma hacmini yılda 20 milyon tona çıkarmak için Aktau ve Kurık limanlarının mevcut tüm kapasitesini etkinleştirmemiz gerekiyor.” dedi.

Kazakistan, Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattı üzerinden petrol sevkiyatına başlayacak.

Kazakistan Başbakanı Alihan İsmailov, Parlamentodaki haftalık genel oturumdan sonra basına yaptığı açıklamada, petrol ihracatını çeşitlendirmek için özel yol haritası hazırladıklarını belirtti.

İsmailov “Özellikle önümüzdeki yıl 1 Ocak itibarıyla Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattı üzerinden 1,5 milyon ton petrol sevkiyatı için anlaşmamız var. Gelecekte bu yöndeki sevkiyatın 6 ila 6,5 milyon tona çıkarılması için çalışıyoruz.” ifadesini kullandı. Bunun yanısıra İsmailov, gelecekte Bakü-Supsa ve Bakü-Batum boru hatları üzerinden de Kazak petrolünün sevkiyatının gerçekleştirilebileceğini kaydetti.

AB’den “Kazakistan ile ilişkilerimizi derinleştirmek istiyoruz” mesajı.

Borrell, Kazakistan’ın başkenti Astana’da resmî temaslarda bulundu. Dışişleri Bakanı Muhtar Tileuberdi ile heyetler arası görüşmeler gerçekleştiren Borrell, daha sonra Cumhurbaşkanlığı Sarayı Akorda’da, Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev tarafından kabul edildi.

Tokayev, ziyaretin ikili iş birliğinin güçlendirilmesi açısından çok önemli olduğunu dile getirdi. AB ile üst düzey temasları memnuniyetle karşıladıklarını belirten Tokayev, son dönemde Kazakistan ile AB arasındaki önemli ziyaretlerle, ikili iş birliğinin birçok alanında karşılıklı anlayış sağlandığını vurguladı. Borrell ise Akorda’daki görüşmelerin ardından Bakan Tileuberdi ile basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Hâlihazırda AB’nin Türkistan’a yaptığı yatırımların yüzde 60’ının Kazakistan’a geldiğini belirten Borrell, “AB, Kazakistan’ın en büyük ticaret ve yatırım ortağıdır. Biz ilişkilerimizi daha da derinleştirmek ve sağlamlaştırmak istiyoruz.” dedi.

Orta Koridor’dan geçiş kapasitesi 10 milyon tona çıkarılacak.

Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan ve Gürcistan Dışişleri ve Ulaştırma Bakanlıkları arasında Trans Hazar Uluslararası Ulaşım Güzergahını (Orta Koridor) geliştirmek için 2022-2027 dönemi yol haritası imzalandı. Böylece Orta Koridor’un kapasitesinin 2025’e kadar yılda 10 milyon tona çıkarılması hedefleniyor. Kazakistan’ın Hazar Denizi kıyısındaki liman kenti Aktau’da Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan ve Gürcistan Dışişleri ile Ulaştırma Bakanlarının 2.toplantısı yapıldı. Kazakistan Dışişleri Bakanı Tileuberdi, burada yaptığı konuşmada, bugünkü toplantının yalnızca Hazar Denizi üzerinden geçen Doğu-Batı yönündeki uluslararası ulaşım koridorlarının geliştirilmesi bakımından değil, Hazar ve Karadeniz bölgesinde iş birliğini güçlendirmek için pratik adımların atılması için de önemli olduğunu söyledi. Tileuberdi, mevcut jeopolitik gerçeklik kapsamında bu iş birliğine uluslararası ulaşım koridorları alanının da eklendiğini ve haziranda Bakü’de yapılan üçlü toplantıda, Trans Hazar Uluslararası Ulaşım Güzergahında (Orta Koridor) gümrük prosedürlerinin basitleştirilmesine yönelik ortak projelerin uygulanmasının önemli olduğunun altının çizildiğini hatırlattı. Trans Hazar Uluslararası Ulaşım Güzergahını geliştirmede yol haritasının imzalanmasının önemli bir adım olduğunu vurgulayan Tileuberdi, bu belge ile yalnızca koordinasyon çalışması değil net projelerin uygulanmasının da amaçlandığını kaydetti.

Kazakistan’da Cumhurbaşkanlığı seçimini kazanan Tokayev, mazbatasını aldı.

Kazakistan’da 20 Kasım’da gerçekleştirilen erken cumhurbaşkanlığı seçimini kazanan Kasım Cömert Tokayev, mazbatasını aldıktan sonra yemin ederek görevine resmen başladı. Başkent Astana’daki Bağımsızlık Sarayı’nda kalabalık katılımla düzenlenen yemin törenini Kazakistan’ın Kurucu Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev de izledi. Kazakistan Merkezi Seçim Komisyonu Başkanı Nurlan Abdirov’dan mazbatasını teslim alan Tokayev, daha sonra bayrağı öptü ve Kazakistan Anayasasının üzerine elini koyarak ant içti.

Kazakistan, Rusya’ya ihracat kapsamını genişletti.

Rusya ile güçlü dostluk ve karşılıklı yarar sağlayan stratejik bir ortaklık kurmayı başardıklarını dile getiren Tokayev, ticarette tüm kısıtlamaların kaldırılmasının ve karşılıklı yarar sağlayan koşulların yaratılmasının iki ülkenin ekonomik büyümesinde önemli etken olacağını vurguladı. Geçen yıl iki ülke arasındaki ticaret hacminin 24,5 milyar dolarla yeni bir rekor kaydettiğini belirten Tokayev, “Değeri 100 bin doları aşan Kazakistan’ın Rusya’ya yaptığı ihracatın kapsamı genişledi. Geçen yıl ile kıyasla emtia sayısı 640’tan 1050’ye çıktı. Bu yılın 9 aylık verilerine göre ticarette yüzde 5’lik artış var. Rusya’ya yapılan teslimatlar Almatı’dan 2,5 kat, Astana’dan ise 5 kat arttı. Sınır ötesi ticaret önemli ölçüde yoğunlaştı.” ifadesini kullandı.

Kazakistan ile Fransa arasında 35 iş birliği belgesi imzalandı.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev’in, Fransa’ya yaptığı resmî ziyaret kapsamında iki ülke arasında enerji, barışçıl atom kullanımı, su kaynakları yönetimi, demir yolu taşımacılığı, tarımsal sanayi kompleksi, finans, eğitim ve sinematografi alanlarında 35 iş birliği belgesine imza atıldı. Hâlihazırda Kazakistan’da 170’ten fazla Fransız şirketinin faaliyet gösterdiğini belirten Tokayev, bu yılın ilk 9 ayında karşılıklı ticaret hacminin yüzde 12 arttığını söyledi.

Tokayev, özellikle tarımsal sanayi kompleksini geliştirdiklerini vurgulayarak, “Bu alanda üretim hacmini 2,5 kat artırmayı ve ihracatı ikiye katlamayı planlıyoruz. Gelişmiş tarımsal işlemeye yatırımı teşvik ediyor ve Fransız gıda üreticilerini ilgili yatırım fırsatlarını keşfetmeye davet ediyoruz.” dedi.


KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİKuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bayrağı

Cumhurbaşkanı Tatar, Londra’ya gitti.

Londra’da temaslarda bulunan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, KKTC Dostluk Grubu ile bir araya geldi. Birleşik Krallık Parlamentosu, Lordlar Kamarası’nda KKTC Dostluk Grubu ile bir araya gelen Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Türk tarafının ortaya koyduğu yeni siyaseti ve KKTC’deki gelişmeleri anlatıp, Kıbrıs Türk halkına yönelik haksız ambargoların artık kaldırılması gerektiğini vurguladı. Tatar, Birleşik Krallık Parlamentosunda, Kıbrıs Türk halkı adına hitap etmekten ve halkının sesini duyurmaktan mutluluk duyduğunu ifade ederek Kıbrıs’ta garantör ülke olan İngiltere’nin, Kıbrıs Türk halkının sesine daha fazla kulak vermesi gerektiğini söyledi.

KKTC’nin 39. kuruluş yıldönümü coşkuyla kutlandı.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kuruluş yıldönümü başta KKTC olmak üzere Türkiye’de ve diğer KKTC temsilciklerinde törenlerle kutlandı. Budapeşte, Washington, Mersin, İslamabad, Londra ve Türkiye’de gerçekleştirilen kutlamalar KKTC’nin haklı davasını destekler nitelikteydi. KKTC Washington Temsilcisi Büyükelçi Mustafa Lakadamyalı ve eşi Milhan Lakadamyalı tarafından düzenlenen resepsiyona Türkiye, Azerbaycan ve Pakistan Büyükelçilikleri ile diğer bazı diplomatik misyon mensuplarının yanı sıra kurum ve kuruluş temsilcileri ve Washington ile civarında yaşayan KKTC ve Türk vatandaşlarından oluşan çok sayıda davetli katıldı. Büyükelçi Lakadamyalı, resepsiyonda yaptığı konuşmada, Kıbrıs Türk halkının onlarca yıl Rum mezalimine korkusuzca direndiğini, can verdiğini ama özgürlüğünden vazgeçmediğini söyledi. Temsilcilikten yapılan açıklamaya göre Lakadamyalı, vatanını bırakmayan ve egemenliğinden taviz vermeyen Kıbrıs Türkü’nün, Kıbrıs Adası’nda verdiği varoluş mücadelesini 1983 yılında kendi devletini kurarak taçlandırdığını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, KKTC’nin Türk Devletleri Teşkilatına gözlemci üye olarak kabul edilmesini “tarihî bir adım” olarak değerlendirdi.

KKTC’nin, TDT’ye gözlemci üye kabul edilmesini değerlendiren Tatar, “Bir kere bu, tarihî bir adımdır. Tarihî bir karardır. Çünkü netice itibarıyla ben cumhurbaşkanı olduktan sonra eşit egemenlik temelinde ve eşit ulusal statüyü vurgulamıştım. Bir uluslararası kuruluşa Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kendi adıyla üye olması, iki devletli siyasî mücadelemizi destekler nitelikte ve bunun önemi çok büyük.” dedi.

Tatar, KKTC’nin daha önce Ekonomik İş birliği Teşkilatı ile İslam İş birliği Teşkilatına farklı statü ve isimde kabul edildiğini aktararak şunları söyledi: “Annan Planından sonra bir bakıma bir federal çatının kuzey kanadı olan Kıbrıs Türk Devleti, güneyde de Kıbrıs Rum Devleti, öyle bir anlayış vardı. O oradan ileri gelmekteydi ama şu anda Kuzey Kıbrıs Türk hükümeti olarak Türk Devletleri Teşkilatı’na kabul edilmemiz o anlamda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin siyasî mücadelesine, egemenlik mücadelesine büyük bir katkı yapmaktadır. Dolayısıyla ben, Türkiye Cumhuriyeti’nin Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na ve tüm Türk Devletleri Teşkilatı cumhurbaşkanları, devlet başkanları, dışişleri bakanları ve tüm diplomatlarına, bizim bu müracaatımızı kabul ettikleri için yürekten teşekkür etmek istiyorum.”

KKTC’li vekiller ICAPP’ta.

Ulusal Birlik Partisi Genel Merkezinden yapılan yazılı açıklamaya göre, UBP, DP ve YDP’nin katılacağı Uluslararası Asya Siyasî Partiler Konferansı (ICAPP) 17-19 Kasım tarihleri arasında gerçekleşti. 52 Asya ülkesinden siyasî parti temsilcilerinin katıldığı toplantılarda, UBP’den Genel Sekreter, Milletvekili Oğuzhan Hasipoğlu ve Milletvekili Yasemin Öztürk, DP’den Dış İlişkiler Sorumlusu Salih Çeliker, Türker Yılmaz ve YDP’den Milletvekili ve Genel Sekreter Talip Atalay ve Erşah Yılmaz hazır bulundu.

“Küresel Barış, Refah ve İşbirliğini Güçlendirmede Siyasî Partilerin Rolü” temalı konferansın yanı sıra, tematik toplantılarda KKTC’den ilk kez siyasî partiler de yer aldı. KKTC’nin uluslararası anlamda hak ettiği yeri alması amacıyla parti temsilcileri diğer partilerin genel başkan ve sekreterleri ile görüşerek lobi yapma imkânı bulduğu toplantılarda, UBP heyeti Azerbaycan Milletvekili, Türk Konseyi Genel Sekreteri ve Büyükelçi Ramil Hasan ile de görüşerek, kendisini KKTC’ye davet etti.

Türk siyasilerden KKTC’ye cumhuriyet kutlamaları çıkartması.

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, 15 Kasım KKTC Kuruluş yıldönümü kutlamalarına katılmak için Türkiye’den gelen siyasî parti üyelerini kabul etti. Meclis Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kuruluş yıl dönümü kutlamalarına katılmak amacıyla Türkiye’den gelen siyasî parti heyetlerini kabul etti.  Töre, sırasıyla İYİ Parti TBMM Grup Başkanı İsmail Tatlıoğlu, Saadet Partisi Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Kaya ve DSP Genel Başkanı Önder Aksakal ile beraberindeki heyetlerle görüştü.

KKTC Din İşleri Başkanı Ünsal, Varna’da 9. Balkan Ülkeleri Diyanet İşleri Başkanları Toplantısına katıldı.

Din İşleri Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, KKTC Din İşleri Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ünsal, Varna’da düzenlenen 9. Balkan Ülkeleri Diyanet İşleri Başkanları Toplantısında yer aldı. “Balkanlarda Huzur ve Barışın Tesisinde Dinin ve Din Adamlarının Rolü” konulu toplantıda Türkiye, Karadağ, Kosova, Kuzey Makedonya, Bosna Hersek, Hırvatistan, Romanya, Bulgaristan, Yunanistan (Batı Trakya), Sırbistan, Slovenya ve KKTC Diyanet İşleri Başkanları yer aldı.


KIRGIZİSTANKırgızistan bayrağı

Lukaşenko: Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütünü iç siyasî sorunları çözmek için kurmadık.

Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko, Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütünün Genel Sekreteri Stanislav Zas ile Minsk’te Bağımsızlık Sarayı’nda görüştü. Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki ihtilafın sona ermesi gerektiğini vurgulayan Lukaşenko, Tacikistan-Kırgızistan sınırındaki çatışmaların körüklenmesinin de kabul edilemez olduğuna dikkati çekti. Lukaşenko, bir sonraki KGAÖ toplantısında bunun da müzakere edilmesini önerdi. Lukaşenko, KGAÖ ile çalışmak isteyenlerle çalışacaklarını ve dünyaya böyle bir askerî-siyasî organizasyon olduğunu göstereceklerini dile getirerek “Bunları, herhangi bir oyun oynamadan, KGAÖ’yü iç siyasî sorunları çözmede kullanmadan yapacağız. Herkesin böyle sorunları var ama KGAÖ’yü bunun için oluşturmadık.” diye konuştu.

İçişleri Bakanı Soylu, Kırgız mevkidaşı Niyazbekov ile görüştü.

Resmî temaslarda bulunmak üzere Kırgızistan’a gelen Bakan Soylu’yu, Uluslararası Manas Havalimanında Kırgızistan İçişleri Bakanı Niyazbekov, Acil Durumlar Bakanı Boobek Ajikeyev ve beraberindeki heyet ile Türkiye’nin Bişkek Büyükelçisi Ahmet Sadık Doğan ve Türk yetkililer karşıladı.

7-8 Kasım Ata Babalarını Anma Günü dolayısıyla bir gecede şehit edilen 136 Kırgız aydını ve devlet adamına Allah’tan rahmet dileyen Soylu, Tacikistan sınırında yaşanan çatışmaların sona ermesinden dolayı büyük memnuniyet duyduğunu söyledi. Soylu, bugünkü mutabakatın yol haritası niteliği taşıdığına dikkati çekerek, şunları söyledi: “Bunu gerçekleştirdikten sonra terörizm suçlarıyla birlikte mücadele, profesyonel kolluk eğitim iş birliği, göç yönetimi ve düzensiz göçle mücadele, dijitalleşme, bilgi ve güvenlik gibi birçok alanda elbette ki yolumuz açıktır. Güvenlik iş birliği anlaşması önümüzde aşmamız gereken önemli sorun alanlarından biridir. Bu, bize çok büyük bir alan sağlayacaktır.”

Türkiye tarafından Kırgızistan’a yönelik 9 eğitim programının uygulandığını anlatan Soylu, Kadın Destek Uygulaması ve diğer teknolojik altyapı konusundaki destekleri vermeye hazır olduklarını vurguladı. Soylu; TOMA, tekne ve diğer araçların 1 ay içinde gönderileceğini bildirerek, Kırgızistan’ın FETÖ konusunda ortaya koyduğu iradeyi takdir ve tebrik etti. Özellikle Kırgızların ikametleri ve barınmaları konusunun Türkiye’nin temel sorumluluğu olduğunun altını çizen Soylu, Türkiye’deki orman yangınlarıyla mücadeleye helikopter desteği verdikleri için de Kırgızistan’a teşekkür etti.

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Caparov ile Macaristan Başbakanı Orban görüştü.

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, Türk Devlet Teşkilatları 9. Zirvesine katılmak üzere bulunduğu Özbekistan’da, Macaristan Başbakanı Viktor Orban ile görüştü.

Kırgızistan Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezinden yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Sadır Caparov’un, Macaristan Başbakanı Viktor Orban ile Semerkant’ta yaptığı görüşmede, Kırgızistan-Macaristan arasında ulaşım, ticaret, ekonomik, kültürel ve insanî alanlarda iş birliği konularının ele alındığı aktarıldı. Kardeş ülke ve stratejik ortak olan Macaristan ile iş birliğini son derece takdir ettiğini belirten Caparov, Orban’ı ve Macaristan Cumhurbaşkanı Katalin Novak’ı ülkesine davet etti.

Caparov, iki ülke arasında ekonomik ilişkilerin güçlendiğini kaydederken, Kırgız öğrencilerin Budapeşte’deki eğitimi için oluşturulan koşullar nedeniyle Macar tarafına teşekkür etti. Macaristan Başbakanı Orban da şu anda en üst düzeyde karşılıklı ziyaretlerin değerlendirildiğini vurgulayarak liderlerin yüz yüze görüşmelerinin ikili ilişkilerin gelişmesine iyi bir ivme kazandırdığını söyledi. Kırgızistan ve Macaristan’ın ortak tarihî köklere sahip kardeş ülkeler olduğuna dikkati çeken Orban, Macar tarafının Kırgızistan’a yatırım yapma konusundaki ilgisini dile getirdi. Viktor Orban, ekonomik iş birliği için büyük fırsatların bulunduğunu belirterek iki ülke arasında doğrudan uçak seferlerinin düzenlenmesi gerektiğini vurguladı.

Kırgızistan’ın eski Dışişleri Bakanı Kazakbayev, Ankara Büyükelçisi oldu.

Kırgızistan Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezinden yapılan yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanı Sadır Caparov’un, eski Dışişleri Bakanı Ruslan Kazakbayev’i Kırgızistan’ın Türkiye Büyükelçisi olarak atadığı belirtildi. Kazakbayev, Ekim 2020-Nisan 2022 tarihleri arasında dışişleri bakanlığı yapmıştı. Ruslan Kazakbayev, 2005-2008 yılları arasında da ülkesinin İstanbul Başkonsolosu olarak görev yapmıştı. Kırgızistan’ın Ankara Büyükelçisi Kubanıçbek Ömüraliyev, Özbekistan’ın Semerkant şehrinde düzenlenen Türk Devletleri Teşkilatı Zirvesi’nde Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreterliğine atandı.

Kırgız Aksakalları yurt dışında yaşayan Kırgızların dönüşünün sağlanmasını istedi.

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, 25-26 Kasım’da başkent Bişkek’te yapılan 1. Halk Kurultayının Aksakallar Konseyinin üyelerini kabul etti. Aksakallar Konseyi Üyeleri, 1. Halk Kurultayını düzenleyerek siyasî irade gösterdiği için Cumhurbaşkanına teşekkür etti. İktidara 2050 yılı hedeflerini içeren bir kalkınma programı geliştirmeyi öneren üyeler, söz konusu program çerçevesinde göçmenlerin vatana dönüşünün sağlanmasını da istedi. Resmî kaynaklara göre, yaklaşık 7 milyon nüfuslu Kırgızistan’ın vatandaşlarının 600 binden fazlası Rusya’da, 30 bini Kazakistan’da ve 30 bini Türkiye’de göçmen olarak yaşıyor.


ÖZBEKİSTANÖzbekistan bayrağı - Vikipedi

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, Kırgızistan ile Özbekistan arasındaki sınır sorununun karşılıklı arazi değişimiyle çözülmesini öngören anlaşmaları imzaladı.

Sovyetler Birliğinin kurulmasının ardından daha önce ortak coğrafyada yaşayan bölge halklarının ayrı ayrı yeni devletlere ayırma politikası sonucu Türkistan’da sınırlarının birbirine girdiği yeni devletler oluşmuştur. 1924-1936 döneminde Sovyetler tarafından ekonomik, coğrafî ve etnik gerçekler dikkate alınmadan çizilen sınırlar, bağımsızlığını yeni kazanan ve karmaşık sınırları Sovyetler’den miras alan Türkistan Coğrafyasındaki Türk Cumhuriyetleri arasında ciddî sorunlara yol açtı. Su kaynaklarının kullanımıyla bir ülke toprakları arasında kalan diğer bir ülkeye ait bölge konumundaki anklav faktörler, bölge ülkelerini birçok kez karşı karşıya getirdi.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezinden yapılan açıklamaya göre Cumhurbaşkanı Caparov, Kırgızistan-Özbekistan sınırının belirlenmesine ilişkin anlaşmayı ve Andican (Kempirabad) Barajının ortak yönetimine ilişkin anlaşmayı imzaladı. Özbekistan ve Kırgızistan arasında 1379 kilometrelik ortak sınır bulunmaktadır. Taraflar uzun yıllar sınırın 200 kilometrelik kısmıyla ilgili mutabakat sağlayamıyorlardı. Bu iki anlaşma, her iki ülke meclisleri tarafından oy birliği ile onaylanmıştır.

Kırgız-Özbek sınırının belirlenmesine ilişkin anlaşmaya göre, Özbekistan, Kırgızistan’a 19 bin 699 hektar arazi verecek. Andican Barajının ortak yönetimine ilişkin anlaşmaya göre ise barajın yer aldığı 4 bin 485 hektarlık arazi Özbekistan’a bırakılacaktır. Ayrıca Özbekistan, Kırgızların su kaynaklarına ücretsiz ve engelsiz erişimini sağlayacak ve su kaynakları üzerine ek yapı inşa etmeyecektir. Söz konusu sınır anlaşmalarının, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev’in imzalamasının ardından yürürlüğe girmesi beklenmektedir.

Özbekistan Dışişleri Bakanı Vladimir Norov, resmî ziyaret kapsamında ülkede bulunan Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ile bir araya geldi.

Özbekistan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, görüşmede, iki ülke iş birliğinde durum ve perspektifler ile tarafları ilgilendiren bölgesel ve küresel meseleler ele alındı. Norov, önceliği Türkistan olan Özbekistan’ın dış politikasının ana yönleri ve bununla ilgili çalışmalar konusunda Baerbock’a bilgi verdi.

Görüşmede insan hakları alanında iş birliğini güçlendirmenin önemini vurgulayan iki bakan, Alman Dışişleri Bakanlığının “Yeşil Orta Asya” girişimi çerçevesinde çevre koruma alanındaki iş birliğinin detaylarını gözden geçirdi. Bakanlar, Afganistan’daki mevcut durum da dâhil tarafları ilgilendiren uluslararası ve bölgesel meselelerle ilgili fikir alışverişinde bulundu. Norov ve Baerbock, görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Norov, buradaki konuşmasında, Özbek-Alman ilişkilerinin son yıllarda daha güvenilir ve düzenli olarak olumlu yönde gelişmesinden memnuniyet duyduğunu belirterek, “Üst düzey diyaloğu daha da geliştirmekten ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile bir görüşme düzenleme konularını ele almaktan yanayız.” dedi. İkili görüşmede Türkistan’da bölgesel iş birliği, Afganistan’da istikrarlı barış ve kalkınmanın sağlanması, Ukrayna’daki durum dâhil bölgesel ve küresel gündemin güncel konularına ilişkin görüş alışverişinde bulunduklarını dile getiren Norov, “Görüşmede, tarafların bu meselelerin çoğuna ilişkin tutum ve yaklaşımlarının benzer olduğu kaydedildi.” ifadesini kullandı. Baerbock da Özbekistan’ın Aral Gölü’ndeki kurumanın sonuçlarıyla mücadele yönündeki çabalarını takdir ettiklerini, Aral bölgesinde çevresel ve sosyal projeleri destekleme imkânlarını ele almaya hazır olduklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Özbek mevkidaşı Mirziyoyev ile görüştü.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türk Devletleri Teşkilatı 9. Zirvesi nedeniyle bulunduğu Semerkant’ta, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev ile görüşme gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a görüşmenin ardından, “Yüksek Düzeyli İmam Buhari Nişanı” takdim edildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu nişanı kardeşliğimizin simgesi olarak kabul ediyorum” dedi.

Özbekistan’ın Karakalpakistan Bölgesindeki olaylarla ilgili dava başladı.

Özbekistan Anayasasında Karakalpakistan Özerk Cumhuriyeti’nin statüsüyle ilgili maddelerin değiştirilmesine ilişkin bazı tekliflerin gündeme gelmesinin ardından 1-2 Temmuz’da Karakalpakistan’da düzenlenen protestolar şiddet olaylarına dönüşmüştü. Özbekistan İçişleri Bakanlığı gösterilerin, anayasada yapılması öngörülen değişiklikleri yanlış yorumlayan bir grup tarafından düzenlendiğini açıklamıştı. Olayların ardından Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, gösterilerin gerçekleştiği Nukus’a giderek buradaki vatandaşlarla bir araya gelmiş ve Karakalpakistan’ın statüsünün değiştirilmeyeceğini belirtmişti. Mirziyoyev’in gösterilerin devam etmesi nedeniyle imzaladığı kararnameyle Karakalpakistan Özerk Cumhuriyeti’nde 1 aylık olağanüstü hal ilan edilmişti. Gösterilerde 4’ü polis 21 kişi hayatını kaybetmiş, 141’i kolluk kuvveti olmak üzere 243 kişi yaralanmıştı.

Özbekistan Yüksek Mahkemesi, Karakalpakistan Mahkemesi Hâkimi Ebulay Abibullayev başkanlığındaki duruşmada, Dauletmurat Tacimuratov, Lalagul Kallihanova ve Azamat Turdanov’un aralarında bulunduğu 22 sanığın yargılanmasına başlandığını açıkladı. Açıklamaya göre, sanıklar; anayasal rejime saldırı, baskın, kamu güvenliğini ve düzenini tehdit eden materyalleri hazırlamak, saklamak ve dağıtmak, silah ve mühimmat bulundurmak, kasıtlı ağır bedensel zarar vermek, kamu ve özel mülkiyete zarar vermek gibi suçlarla itham edildi.

Milli Savunma Bakanı Akar, Özbekistan Savunma Bakanı Kurbanov ile görüştü.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, resmî davetlisi olarak Türkiye’ye gelen Özbekistan Savunma Bakanı Korgeneral Bahadır Kurbanov’u, Millî Savunma Bakanlığında yapılan askerî törenle karşıladı. Tören mangasını selamlayan Kurbanov, daha sonra şeref defterini imzaladı. Önce baş başa görüşen Milli Savunma Bakanı Akar ve Özbekistan Savunma Bakanı Korgeneral Kurbanov, ardından heyetler arası görüşmelere başkanlık etti. Görüşme sonunda Türkiye ve Özbekistan arasındaki askerî iş birliği anlaşmalarına imza atan Akar ve Kurbanov ortak basın açıklaması da gerçekleştirdi. “Çok değerli kardeşim” diye hitap ettiği Kurbanov’u Türkiye’de ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek sözlerine başlayan Akar, “Türkiye ve Özbekistan arasında kardeşlik hukukuna dayalı yüksek düzeyli stratejik ortaklığımız var. Bu ortaklık istikametinde ilişkilerimiz yoğun ve başarılı bir şekilde devam ediyor. Özellikle son dönemde Cumhurbaşkanlarımızın ziyaretleri, görüşmeleri çerçevesinde ilişkilerimiz çok önemli ivme kazandı. Bunun devam etmesi için de Bakanlıklar olarak elimizden gelen her türlü gayreti göstermeye devam ediyoruz” diye konuştu.

Özbekistan Savunma Bakanı Korgeneral Bahadır Kurbanov da “Kıymetli kardeşim” diye hitap ettiği Bakan Akar’a Türkiye’ye ilk resmî ziyaretinde gösterdiği sıcak ev sahipliğinden dolayı teşekkür etti.

Yaşanan terör saldırıları nedeniyle başsağlığı dileyen, en derin taziyelerini ifade eden Kurbanov, hayatını kaybedenlere rahmet, yaralılara şifa dileklerini iletti. Terör saldırılarını kınayan Kurbanov, “İnanıyorum ki Türk Silahlı Kuvvetleri bu alçak saldırılardan sorumlu olanları cezalandıracaktır” dedi.

Kurbanov, Akar ile son derece faydalı görüşmeler gerçekleştirdiklerini, önemli anlaşmalara imza attıklarını dile getirerek “Cumhurbaşkanlarımız arasındaki görüşmelerle, askerî alandaki ilişkilerimizin daha da gelişmesinin temelleri atıldı. Bizler de sayın cumhurbaşkanlarımızın kararlarıyla hâlihazırda yüksek düzeyli ortaklık seviyesine uygun şekilde savunma alanındaki iş birliklerimizi de geliştirmekteyiz” diye konuştu. Akar ile görüşmelerinde askeri eğitim, teknik alanlardaki konuları değerlendirdiklerini ifade eden Kurbanov, “Türkiye, savunma sanayisi konusunda dünyadaki lider ülkeler arasında yer alıyor. Dolayısıyla bu alanda iş birliği konusunda önemli adımlar atacağımıza inanıyorum” dedi.


TÜRKMENİSTANTürkmenistan bayrağı

2024 Türk Dünyası Kültür Başkenti Türkmenistan’ın Anev şehri oldu.

Bursa’da düzenlenen TÜRKSOY Kültür Bakanları Daimî Konseyi 39. Dönem Toplantısında Türkmenistan’ın Anev şehri “2024 Türk Dünyası Kültür Başkenti” ilan edildi. 2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti Bursa’da, Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezinde gerçekleştirilen toplantının sonuç bildirgesi TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Bilal Çakıcı tarafından açıklandı.

TBMM Başkanı Şentop’a Türkmenistan’da Devlet Nişanı takdim edildi.

Berdimuhamedov, temaslarda bulunmak üzere Aşkabat’ı ziyaret eden TBMM Başkanı Şentop’a bağımsız Türkmenistan’a büyük sevgisi için Devlet Nişanı’nı takdim etti. İlk defa bir meclis başkanına takdim edilen nişan, Türkmenistan ile diğer devletler ve uluslararası kuruluşlar arasındaki ekonomik ve kültürel ilişkilerin geliştirilmesine yapılan katkı dolayısıyla veriliyor. Şentop, verilen nişan dolayısıyla Kurbankulu Berdimuhamedov ve Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov’a teşekkür ederek, şunları kaydetti: “Bu nişanı, Türkiye ve Türkmenistan arasında güçlenen ilişkilerin somut bir tezahürü olarak kabul ediyorum. Bu teveccühün bir teşekkürü olarak Türkiye ve Türkmenistan ilişkilerinin daha da geliştirilmesi ve kardeşliğin ilelebet devamı için daha da büyük bir gayretle çalışacağım.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkmenistan Dış İşleri Bakanı Meredov’u kabul etti.

Türkmenistan Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Raşid Meredov resmi temaslarda bulunmak üzere Ankara’da. Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuk bakan Meredov’u Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde kabul etti. Görüşmede, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da hazır bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul’da düzenlenen İSEDAK Bakanlar oturumunun ardından İslam İş birliği Teşkilatı Genel Sekreteri Hüseyin İbrahim Taha ile de bir araya geldi.

Bakan Çavuşoğlu: Türkmenistan’da Türk firmaların yatırımı yarım milyar dolara yaklaştı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Türkmenistan Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Raşid Meredov, Ankara’da gerçekleştirdikleri görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantılar kapsamında 5 anlaşma imzalanacağı bilgisini paylaşan Çavuşoğlu, Türkiye’den Türkmenistan’a yakın zamanda gerçekleşen ziyaretlere değinerek, Türkmenistan Cumhurbaşkanı Serdar Berdimuhammedov’un gelecek yılın başında Türkiye’yi ziyaret edeceğini aktardı. Çavuşoğlu, ikili ticaretin arttığını da ifade ederek “Geçen sene bir önceki seneye göre yüzde 45’lik artış göstermişti, 2 milyar doların üzerine çıktı. Bu sene istediğimiz artış oranını göremiyoruz ama 5 milyar dolar hedefimize ulaşabilmek için yoğun bir şekilde çalışmamız lazım” diye konuştu.


BALKAN TÜRKLERİ

Türk Millî Birlik Hareketi’nden ahde vefa.

TMBH Genel Başkanı Erdoğan Saraç ve beraberindeki heyet İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesinde düzenlenen Turan Yazgan 2022 Büyük Ödülü Takdimi Törenine katıldı. Törende konuşma yapmak için kürsüye çıkan Saraç, merhum Prof. Dr. Turan Yazgan ile 30 yıllık bir geçmişe sahip olduklarını ve Makedonya’da millî ve manevî değerleri korumak için yürüttüğü davasında, fikirlerinden faydalandığını belirtti. Saraç, tören kapsamında çeşitli temaslarda bulundu.

TİKA Balkanlar’da öncü olmaya devam ediyor.

TİKA tarafından yürütülen, tarımsal üretimin artırılması ve gıda güvenliğinin sağlanmasını amaçlayan “Balkanlar ve Doğu Avrupa Ülkeleri Gıda ve Yaşam Güvenliği Destekleme Programı” kapsamında, Karadağ’ın kuzeyinde yer alan Bukovitsa bölgesinde tarım ve hayvancılık yapan ailelerin ortak kullanacağı balya makinesi ile motokültivatör desteği verildi.

Karadağ’ın Bosna Hersek sınırında bulunan ve nüfusunun çoğu Boşnak olan 39 köyden oluşan Bukovitsa bölgesi tarım, hayvancılık ve ağaç endüstrisi ile bilinen bir bölge iken 1990’lı yıllardaki savaş nedeniyle nüfusun büyük kısmı köylerini terk etmek zorunda kalmıştı. Evlerine geri dönen Bukovitsa sakinleri ise geleneksel tarım ve hayvancılık çiftçiliği yapmakta. TİKA tarafından, Bukovitsa bölgesindeki hayvan üreticilerin uzun süren kış döneminde hayvanlara yönelik besin stokunun hazırlanmasının etkili yöntemi olan saman balyalarının hızlı ve verimli olarak elde edilmesi amacıyla balya makinesi temin edildi. Ayrıca, bölgedeki aileler açısından büyük önem arz eden tarımsal üretimdeki verimliliğin artırılması amacıyla toprağın ekime daha hızlı bir şekilde hazırlanmasında kullanılmak üzere motokültüvatör temin edilerek, 100 m2’lik iki adet sera kurulumu yapıldı. Yine TİKA Karadağ’ın güneyinde bulunan Bar ve Ulçin’de faaliyet gösteren zeytin üreticileri birliklerine hasat ekipmanı desteği sağladı. TİKA tarafından “Balkanlar ve Doğu Avrupa Ülkeleri Gıda ve Yaşam Güvenliği Destekleme Programı” kapsamında, Karadağ’ın tarımsal üretiminde önemli yere sahip zeytin ve zeytinyağı üretimine 2010 yılından bu yana destek veriliyor.

Kırcaali’de Türk halk oyunları sergilendi.

Bulgaristan Türklerinin kültürünü yaşatan, ülkenin en köklü ocaklarından biri olan Kırcaali Türk halk oyunları ekibi, 30. kuruluş yıl dönümünü Kırcaali Belediye Başkanlığı himayesinde düzenlenen konserle kutladı.

Kentte faaliyet gösteren Ömer Lütfi Kültür Derneğinin çatısı altında 1992 yılında kurulan ekip, 30. yıl dönümünde farklı yaş gruplarından 80 çocuk ve gencin katılımıyla Türk halk oyunları ve çağdaş müzik eserlerinden örnekler sahneledi.

Kırcaali Kültürevi Salonu’nda düzenlenen konserle ilgili AA muhabirine konuşan Ömer Lütfi Kültür Derneği Genel Sekreteri Müzekki Ahmet, Bulgaristan’da 1989 yılında sona eren komünizm dönemi sonrası ilk halk oyunları ekibinin Kırcaali’de kurulduğunu belirterek yıllardır Türk kültürünü yaşatıyor olmanın gururunu taşıdığını ifade etti.

UNESCO tarafından, 2022’nin Türk şâir Süleyman Çelebi yılı ilan edilmesi münasebetiyle Sofya Bölge Müftülüğü “Bulgaristan’da Mevlit” başlığıyla bilimsel bir konferans düzenledi.

Sofya’daki Largoto olarak bilinen Serdika Antik Kültür Kompleksi Salonu’nda düzenlenen forumda ele alınan ana konu başlıkları “Mevlit” eserinin Kur’an-ı Kerim ile bağlantısı, Mevlid-i Şerif Kasidesindeki mısraların oluşumunda hadislerin rolü ve etkisi ve Bulgaristan’da mevlit okuma kültürüydü. Etkinliğin konukları arasında Yüksek İslam Şurası Başkanı Vedat Ahmet, Başmüftü Yardımcıları Ahmet Hasanov ve Beyhan Mehmet, Başmüftülük Genel Sekreteri Celal Faik, Türkiye Cumhuriyeti Sofya Büyükelçiliği Sosyal İşler Müşaviri Erdal Atalay, Haskovo (Hasköy), Stara Zagora (Eski Zağra), Plevne ve Veliko Tırnovo (Tırnova) bölge müftüleri Erhan Recep, Seyhan Mehmet, Murat Boşnak, Nutfi Nutfiev ve bilim camiasının temsilcileri yer aldılar.

Kosova Barış Gücü bünyesinde görev yapan Türk Temsil Heyeti Başkanlığı, Yakova Belediyesindeki Mustafa Bakija İlköğretim Okulunda 21. yüzyıl eğitim sınıfının yapımını tamamlayarak hizmete açtı.

Okulda düzenlenen açılış törenine, Türkiye’nin Kosova Büyükelçisi Çağrı Sakar, Kosova Türk Temsil Heyeti Başkanı Albay Recai Yılmaz, Mustafa Bakija İlköğretim Okulu Müdürü Zana Kurtishi Rudi, Yakova Belediyesi yetkilileri ve öğretmenler katıldı. Konuşmaların ardından davetliler, 21. yüzyıl eğitim sınıfının projesinin açılış kurdelesini kesti ve dershaneyi gezerek öğretmenden yapılacak etkinlikler hakkında bilgi aldılar. Proje kapsamında, sınıfın tadilatı yapılarak, akıllı tahta, tablet bilgisayar, dizüstü bilgisayar, modem, yazıcı, ses sistemi, koltuk, masa ve sandalye tedarik edildi. Projenin tamamı, Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edildi.

•Arnavutluk ve Azerbaycan arasında başarılı ikili diyaloglar gerçekleştirildi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Arnavutluk Cumhurbaşkanı Bajram Begaj’in daveti üzerine Arnavutluk’ta resmi ziyaret gerçekleştirdi. Aliyev, başkent Tiran’daki temasları kapsamında Brigada Sarayı’nda resmî törenle karşılandı. Resmî törenin ardından heyetler arası görüşmeler ve ardından da baş başa görüşme gerçekleştirildi. Görüşmelerin ardından ortak basın toplantısında konuşan Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ziyaret kapsamında birçok konuyu gündeme getirmeye fırsat bulacaklarını ileterek, iki ülke arasındaki ilişkilerin uluslararası mekanizmalarındaki iş birlikleri sayesinde daha da iyiye gittiğini belirtti.


BATI TRAKYA

Batı Trakya meselesi İslam İş birliği Teşkilatında konuşuldu.

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, İİT Ekonomik ve Ticari İş birliği Daimî Komitesi Toplantısının açılış kısmında yaptığı konuşmada Batı Trakya’yı unutmadı. İlgili konuşmada: “Yunanistan’daki Müslüman Türk azınlığına yönelik yıllardır süren haksız ve hukuksuz uygulamalar, artarak devam ediyor. Yunanistan’daki kardeşlerimizin dinî liderleri tanınmıyor, vakıfları ve malları gasp ediliyor, ana dillerini öğrenmelerine ve öğretmelerine izin verilmiyor. Kimlikleri reddediliyor. İslam alemi Yunanistan’da zulme uğrayan kardeşlerimizin durumuna daha fazla seyirci kalmamalıdır.” ifadelerini kullandı.

Çiğdem Asafoğlu güven tazeledi.

Rahmetli Sadık Ahmet’in Batı Trakya Türklüğünün sesini duyurmak için kurduğu Dostluk Eşitlik Partisi’nin 6. Olağan Genel Kongresinde mevcut Genel Başkan Çiğdem Asafoğlu, tek aday olarak katıldığı seçimde yeniden genel başkan oldu. Güven tazeleyen Asafoğlu’na TBMM Başkanı Şentop tebriklerini iletti ve haklı mücadelesinde başarılar diledi.

Edirne Valisi, İskeçe Müftüsü Trampa’yı Ziyaret etti.

Edirne Valisi Hüseyin Kürşat Kırbıyık ve Edirne Müftüsü Alettin Bozkurt, İl Emniyet Müdürü Mustafa Alçalar, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Edirne Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Çakmak, Trakya Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürü Nihat Kınık ile İpsala Kaymakamı Ömer Sevgili’den oluşan heyet 2 Kasım 2022 tarihinde İskeçe Müftüsü Mustafa Trampa’yı makamında ziyaret ederek yeni görevinde başarılar dilediler.

• “Kadına Umut Topluma Hayat”

Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği ile İskeçe Müftülüğünün birlikte yürüttüğü Kadına Umut Topluma Hayat Projesi, 9 Kasım 2022 Çarşamba günü başladı. İskeçe Müftülüğü ve Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği organizasyonu ile gerçekleştirilen Kadına Umut Topluma Hayat Projesi; Paşevik, Elmalı ve Koyunköy’de başladı. Proje kapsamında 1. hafta konukları Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Münevver Ago ile İskeçe Müftülüğü Aile Hizmetleri Şube Müdürü Hülya Giritli oldu. İskeçe Müftülüğü Aile Hizmetleri Şube Müdürü Hülya Giritli, “İslam Dinine Göre Çocuk Nasıl Yetiştirilmeli” konulu bir sunum gerçekleştirirken Dr. Münevver Ago ise “Anne Çocuk Sağlığı ile Çocuk ve Acil Durumlar” konusunu işledi. Paşevik, Elmalı ve Koyunköy’de kadınların yoğun ilgi gösterdiği projede konuşmacıların sunumları dikkatle takip edildi. Projenin önümüzdeki hafta farklı konu ve konuklarla devam edeceği bildirildi.


DOĞU TÜRKİSTANDoğu Türkistan Cumhuriyeti - Vikipedi

Uygur Forumu Brüksel Deklarasyonu yayınlandı.

Belçika’nın başkenti Brüksel’de “Dünya Uygur Forumu” gerçekleştirildi. Forum, Dünya Uygur Kurultayı (WUC), Hasene International ve Uluslararası Doğu Türkistan STK’lar Birliği tarafından düzenlendi. Forumun ikinci gününde Uygur Türklerine yapılan soykırımın durdurulması adına çalıştaylar yapıldı. Çalıştaylarda, “Soykırıma Karşı Uluslararası Siyasî ve Ekonomik Mücadele, Soykırıma Karşı Uluslararası Hukukî Mücadelede ve Soykırımla Mücadelede STK’ların ve Medyanın Rolü” konu edinildi. İki gün süren forumun sonunda bir deklarasyon yayınlandı. “Brüksel Deklarasyonu” olarak duyurulan bildiriyi Prof. Dr. Micheal van Walt van Praag okudu.

Deklarasyonda, Birleşmiş Milletlerin yayınladığı Doğu Türkistan’daki insan hakları ihlallerine ilişkin raporun sonucunda gerekli adımların atılması gerektiği vurgulandı. Soykırımın tanınması, önlenmesi, cezalandırılması ve Çin’in soykırımı durdurması adına girişimlerin olması gerektiği açıklandı. Avrupa Parlamentosu, İslam İş birliği Teşkilatı, Uluslararası Adalet Mahkemesi ve Uluslararası Suç Mahkemesinin de konu hakkında girişimlerinin olması gerektiği ifade edildi. Deklarasyonda son olarak ortak bir duruşun sergilenmesi ve Çinli şirketlere yaptırım uygulanması talep edildi.

Soykırım soruşturmasına ek deliller sunuldu.

Çin tarafından hukuksuz bir şekilde tutuklanan ve gözaltına alınan Uygurların yakınlarının oluşturduğu Toplama Kampı Mağdurları Platformu üyeleri, geçtiğimiz aylarda İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına Çin devlet yetkililerinin de aralarında bulunduğu 112 kişi hakkında, “soykırım” ve “işkence” suçlarını işledikleri gerekçesiyle suç duyurusunda bulunmuştu ve savcılık tarafından soruşturma başlatılmıştı. 15 Kasım 2022 tarihinde ise dosyaya ek deliller sunuldu. Sunulan delillerin ardından Çağlayan Adliyesi önünde basın açıklaması yapan mağdur yakınları yaşananları anlatıp “Kamplarda tutulan masum akrabalarımızın özgürlüğüne kavuşmasını için tüm savcıları adalet için göreve çağırıyoruz ve Türk adaletine sığınıyoruz.” dedi.

Şentop, Doğu Türkistan’ı hatırlattı.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları günü kapsamında düzenlenen Yetim ve Kimsesiz Çocuklar Sempozyumuna katıldı. Açılış konuşmasında farklı ülkelerde çeşitli problemler yaşayan çocuklara değinen Şentop, katılımcılara Doğu Türkistan’ı da hatırlattı. Şentop konuşmasında “Çin’in, Doğu Türkistan’da 2 milyondan fazla çocuğu kültürel asimilasyona tâbî tutulmak için ailelerinden alıp kamplarda bulundurduklarını da unutmamamız gerekir.” ifadeleri kullandı.

Urumçi yanıyor.

ÇKP hükümetinin uyguladığı “Sıfır Kovid Politikası” kapsamında Uygur Türkleri, evlerine hapsediliyor. Evlerine kilitlenen Uygur Türklerinin dışarı çıkmasına izin verilmiyor. Bu uygulama sürerken, 24 Kasım’da Urumçi’de bir apartmanda bulunan dairedeki elektrik kaçağı sebebiyle 15. katında başlayan yangın, bina sakinlerinin kapılarının Çin hükümeti tarafından kilitli olması sebebiyle çok sayıda can kaybına sebep oldu. Yangın diğer katlara da sıçrarken yangının ulaşmadığı katlardaki insanların dışarı çıkıp güvenli bir alana geçememesi, yangına müdahale edememesi, yangının bulunduğu katlardaki insanların acı çığlıkları görüntülere yansıdı. Dünya basını yangında 10 kişinin hayatını kaybettiğini 9 kişinin yaralandığını bildirdi. Ancak yerel kaynaklardan 44 kişinin hayatını kaybettiği öğrenildi.

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı da “Çin Halk Cumhuriyeti’nin Sincan Uygur Özerk Bölgesinin başkenti Urumçi’de çıkan yangın sonucunda hayatlarını kaybedenlerin ve yaralananların olduğu derin üzüntüyle öğrenilmiştir. Bu elim hadise nedeniyle taziyelerimizi iletiyor, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Yangının çıkış nedenine ilişkin kamuoyunun aydınlatılmasını bekliyoruz.” açıklamasını yaptı.

Urumçi yangınına tepkiler sürüyor.

Urumçi’de 24 Kasım’da gerçekleşen yangının ardından çeşitli şehirlerde protestolar düzenlendi. Çin’in birçok şehri protestolar esnasında karıştı. İstanbul’da Çin Başkonsolosluğu önünde de protesto düzenlendi. İstanbul Başkonsolosluğu önündeki protestoda polisin “Birazdan zorla sizi süpüreceğiz.” tepkisiyle karşılaşıldı. Polis, yangını protesto etmek isteyen Uygur Türklerine, gözaltına alıp sınır dışı edilmekle tehdit etti.

Yangın faciasında hayatını kaybeden bir annenin Türkiye’de üniversite okuyan oğlu, polisin müdahalesi ve sözleri sonrası vicdanlara seslendi. Ailesinin cenaze fotoğraflarını polise göstererek “Bunlar benim ailem. Cenaze töreni bile yapamıyoruz. Yedi senedir annemin sesini bile duyamıyorum. Üç yaşındaki küçük kardeşim de yanarak ölmüş. Ben burada hâlen Çin yetkililerine seslenemiyorsam daha ne yapayım? Böyle susarak mı kalacağız? Sen bizim yerimizde olsaydın yedi senedir görüşemediğin annenin cesedini gördüğünde ne yaparsın? İyi ki Müslümanmışız. Yoksa kendimi öldürürdüm. Bunu kaldıramıyorum. Çok zor.” dedi.

Yaşanan çirkin polis müdahalesinin ardından Süleyman Soylu, “Bugün sabah saatlerinde İstanbul’da, Çin Konsolosluğu önüne protesto için giden Uygur Türk’ü kardeşlerimizin yolu kapatması üzerine, bölgenin güvenliğini sağlamakla sorumlu arkadaşımızla vuku bulan tartışma bizleri üzmüştür. Türk soylu kardeşlerimize, uzun dönemli ikametten vatandaşlığa kadar nüfus ve vatandaşlık birimlerimizde kurulan özel ofislerle hassasiyet gösteriyoruz, göstermek durumundayız. Bu vesileyle üzüntümüzü ve özrümüzü tekrar belirtiyor, konuyla ilgili tahkikatın başladığını ifade etmek istiyoruz.” dedi.


GÜNEY AZERBAYCANDosya:Guney Azerbaycan bayragi.jpg - Vikipedi

İran’da geçtiğimiz aylarda olduğu gibi kasım ayında da tutuklamalar devam ediyor.

Tebriz’de düzenlenen protestolara katılan kişilerin avukatlığını yapan Tebrizli Negin Kayani, İran Kuvvetleri tarafından gözaltına alınarak tutuklandı. Kayani’nin resmî olarak yargılanmadığı ve belirsiz olarak tutuklu bulunduğu belirlenirken diğer taraftan protestolara katılan milliyetçi kişilerin de tutuklanması devam ediyor. Aynı zamanda zorla itiraf almak amacıyla tutuklananlara işkence uygulandığı da bildirildi.

Vurulan Azerbaycanlı öğretmen hayatını kaybetti.

İran İnsan Hakları Örgütünün, 31 Ekim itibariyle verdiği bilgilere göre İran’da 43 gün içerisinde 283 kişinin öldürüldüğü ifade edilmişti. Ne yazık ki öldürülenlerin sayısı kasım ayında da artmaya devam etti. Zangan kentinde düzenlenen protestolarda hükümet yetkilileri tarafından vurulan Azerbaycanlı emekli öğretmen Resul Haddadi, hayatını kaybetti. İddialara göre İran güvenlik görevlilerinin, öğretmenin ailesini tehdit ederek bu konuyu gündeme getirmemelerini söyledi.


IRAK TÜRKLERİ

•Erşat Salihi, Hüseyin Ali Demirci’yi andı.

Erşat Salihi, Baas rejimi tarafından idam edilen Hüseyin Ali Demirci’yi, “Yapmış olduğu mücadele, göstermiş olduğu kahramanlıklara karşın, şehadet şerefine layık görülen Temel Abbas lakaplı Hüseyin Ali Demirci’yi şehadet yıl dönümünde saygı ile yâd ediyoruz” paylaşımıyla andı.

Türkmeneli’nin önemli sanatçılarından Hüseyin Ali Demirci, 1971 yılının Kasım ayında Baas rejimi tarafından evinden gizlice alınarak türlü işkencelere maruz bırakıldı. Irak Türklerinin gözünü korkutmak amacıyla şehit edilen Hüseyin Ali Demirici’yi Türk milleti hiç unutmadı.

“Türkmen Davasının Bugünü ve Geleceği”

Kerkük’te “Türkmen Davasının Bugünü ve Geleceği” adı altında başta Irak Türkmen Cephesi Kerkük Milletvekili Erşat Salihi olmak üzere birçok aydın bir araya geldi. Düzenlenen panelde Türkmeneli’nin kalkınması, halkın refaha ermesi, Türkmenlerin siyasetteki konumu ve gücü üzerine başlıca konular ele alındı.

Dört ordu mensubu hayatını kaybetti.

Terör örgütü PKK ve IŞİD’in, Kerkük’ün kuzeyinde bir tehdit oluşturduğunu dile getiren Erşat Salihi’nin yaptığı açıklamadan bir gün sonra Irak ordusunun kontrol noktasına, adı geçen terör örgütleri tarafından bir saldırı gerçekleşti. Saldırıda 4 ordu mensubu hayatını kaybederken Kerkük’ün çevresinin aynı amaca hizmet eden terör örgütleri tarafından temizlenmesi gerektiği bir kez daha doğrulanmış oldu.

Azerbaycan-Türkiye kardeşlik ödüllerinin beşincisi düzenlendi.

İstanbul’da beşincisi düzenlenen Azerbaycan-Türkiye Kardeşlik ödülleri töreninde, Irak Türkmen Cephesi Kerkük Milletvekili Erşat Salihi de “Türkmeneli Özel Başarı ve Onur Ödülüne” layık görüldü. Salihi’nin ödülünü Türk Denizcilik ve Global Stratejiler Merkezi Başkanı, Emekli Tümamiral Doç. Dr. Cihat Yaycı takdim etti.

Salihi, İstanbul’da Türkmenlerle buluştu.

Erşat Salihi, İstanbul’da düzenlenen halkla buluşma programında Türkmenlerle bir araya geldi. Programda Türkmeneli’ni ilgilendiren konular ele alındı. Salihi program esnasında; “Kutsal davamız tehlike altında, ateş çemberi içindedir. Bu yüzden doğru ve gerçek bir şekilde birleşmeliyiz” sözlerine yer vererek önemli bir birlik çağrısında bulundu.

ITC’ den Önemli Kamuoyu Duyurusu

Kerkük Vilayeti ve diğer ihtilaflı bölgelerde Irak Federal gücünün çabalarıyla güvenlik ve istikrar sağlanmış olmasına rağmen, dün başkent Bağdat’ta gerçekleştirilen toplantı bizi fazlasıyla şaşırtmıştır.

Devlet Yönetimi, (İdare El-devle) Koalisyonu’na bağlı siyasi kitleler eliyle Kerkük ve ihtilaflı bölgelerin “sözde” çözümü için 140. Maddeye yeniden uygulamaya alma kararı ile açık bir taviz sergilemiştir…

Kerkük ve diğer ihtilaflı bölgelerin hükümet kurma görüşmelerine dahil edilmesi kabul edilemezdir ve bu bölgelerden vazgeçmek Irak tarihine kara bir leke olarak yazılacaktır…

140. maddenin yeniden yürürlüğe geçirilmesi Irak Irak topraklarının bölünmesi ve Irak Halkının yeniden iç savaşa sürüklenmesine sebebiyet verilmesini sağlayacaktır…

Iraklılar tarafından reddedilen bu kararın tüm tehlikelerine karşı, Irak Parlamentosu içinden halkımızın sesiyle tüm Türkmen siyasi partilerine, cephemize ve toplumda sözü geçen tüm şahsiyetlerimize bu karara karşı bizimle yanyana durmaları için sesleniyor ve önümüzdeki günlerde Bağdat’ta acil bir toplantı yapılması için çağrı yapıyorum…

Türkmenlerin sesini yükseltme zamanı gelmiştir, stratejik konularda asla fikir ihtilafımız yoktur… Davamızın temeli olan “Kerkük ve Türkmen Bölgeleri” halkımızın ve gelecek nesillerimizin geleceğinin teminatıdır…

Erşat Salihi
Türkmen Grubu Başkanı ve ITC Milletvekili
29 Kasım 2022”

Türkmenlerin güvenliği hedef alınıyor!

Anayasanın 140. maddesinin yeniden ele alınması üzerine Erşat Salihi, Parlamento Basın Merkezinde düzenlediği basın toplantısında gündeme dair açıklamalarda bulundu. Salihi yaptığı açıklamada, Devlet idaresi itilafının anayasanın 140. maddesini yeniden uygulama girişimlerinin Türkmenleri hedef aldığını ifade etti. Bazı siyasetçilerin, Kerkük’te Kürt halkının hizmetini değil petrolü kontrol etmeyi hedeflediğini, Kürt halkının haklarını savunma bahanesiyle petrol yataklarına el koymayı amaçladıklarını söyledi. Kendilerinin Türkmen, Kürt ve Arap haklarından yana olduklarını ifade eden Salihi, yaptığı açıklamada, anayasanın 140. maddesinin ele alınmasının Kerkük’teki güven ve istikrarı hedef aldığını vurguladı. Hükümet tarafından yapılan toplantılarda, Türkmenler bulunmadan gerçekleştirilen siyasî pazarlıkların Türkmenlerin açıkça hedef alındığının ve Irak’taki ortaklığı bozduğunun altını çizdi. Salihi, düzenlediği basın toplantısında yaptığı açıklamalardan sonra bütün Türkmen siyasî partilere özellikle de Irak Türkmen Cephesine seslenerek başkent Bağdat’ta bir toplantı yapmaya çağırdı.

Kerkük’ün İşgaline Dur De Kerkük’ün Sesi Ol!

Yeni Irak Hükümeti, Kerkük ve Türkmeneli bölgelerinin IKBY’ye verilmesi amacıyla bir komisyon kurdu. Kurulan komisyonun Kerkük ve Türkmeneli’nde yaşayan Türkleri Kürtleştirme gayesi taşıması sebebiyle alınan bu kararın ardından Irak Türkleri sosyal medya üzerinden harekete geçti. #Kerkük’ünSesiOl etiketiyle sosyal medya üzerinden başlattıkları çağrıyla Türk milletini Kerkük’e sahip çıkmaya davet ettiler.


KIRIMFlag of the Crimean Tatar people.svg

Kırımoğlu, Konya’yı ziyaret etti.

Kırım Tatar Millî Lideri ve Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, 2.11.2022 çarşamba günü, Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneğinin Konya’daki yerini ziyaret etti. Konya’da yaşayan Kırım Tatar halkıyla son durumlar üzerinde konuştu. Kırımoğlu, hem Konya yerel basınının hem de halkın sorularını cevapladı. Dernekten sonra Konya Karatay’a bağlı Yağlıbayat mahallesindeki, Savatra Antik Kenti’ne geçildi. Oradaki çalışmaları Kırımoğlu yerinde inceledi. Son kazıda bulunan ve “Türkler” ifadesinin geçtiği taş kabartma gösterildi. Ayrıca Kırımoğlu, Yağlıbayat mahallesinde yaşayan tüm halkın Kırım’dan göç eden vatandaşlar olması sebebiyle bölge halkıyla sohbet etti.

Erdoğan ve Kırımoğlu görüştü.

5 Kasım 2022’de, Kırım Tatar halkının lideri Kırımoğlu ve Kırım Tatar halkının Meclis Başkanı Refat Çubarov’un da katılımıyla, İstanbul’da “Siyaset ve Yeni Girişimler Forumu” düzenlendi. Ukrayna’nın Arap ve Müslüman Devletlerle Etkileşimi Danışma Konseyi Üyesi Snaver Seythaliliev ve Kırım Ulusal Refah Fonu Yardım Kuruluşu Başkanı Lenur Mambetov da foruma davet edildi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, düzenlenen etkinlikte açılış konuşmasını yaptı. Forum çerçevesinde Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ve Refat Çubarov, Erdoğan ile ayrı bir görüşme gerçekleştirdi. Toplantının ardından yardımcılarına, toplantının konusunu oluşturan konuları ortaklaşa tartışmaları ve bunların uygulanması için öneriler hazırlamaları talimatını verdi. Aynı gün Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ve Refat Çubarov, Snaver Seythaliliev ve Lenur Mambetov, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığının üyeleriyle, Kırım’ın başarılı bir şekilde yeniden bütünleşmesine katkıda bulunacak bir dizi konuyu tartıştıkları başka toplantılar düzenlediler. Ukrayna’nın Kırım Yarımadası ve ona bitişik Karadeniz ve Azak Denizi üzerindeki devlet egemenliğinin restorasyonu gibi konular görüşüldü.


DİASPORA TÜRKLÜĞÜ

İsviçre’de Anadolu Okuma Evi Açıldı

Yurt dışında yaşayan vatandaşların Türkçe kaynaklara erişimlerinin kolaylaştırılması için Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) tarafından hayata geçirilen Anadolu Okuma Evi Projesi’ne bir yenisi daha eklendi. İsviçre’nin Zürih şehrine bağlı Wadenswil bölgesinde bulunan Türk İslam Birliği Cami Derneğinde “Anadolu Okuma Evi” açıldı. YTB Başkanı Eren, açılışta yaptığı konuşmada Wadenswil’deki Türk topluluğunun 1976’dan bu yana buradaki cami derneğini yaşatmak ve geliştirmek için çaba sarf ettiğine dikkat çekti. Eren, İsviçre’de 140 bine yakın Türk kökenli vatandaşın yaşadığını belirtti. Bugün Avrupa’da 5 milyon Türk’ün yaşadığını hatırlatan Eren, “Sizler Avrupa’da kalıcı bir Müslüman Türk varlığının oluşmasında öncü oldunuz. Bugün Avrupa’nın tamamında 5 milyon Türk’ün olduğunu görüyoruz. Bunun, Türkiye açısından kazanımlarını önümüzdeki yıllarda çok daha iyi göreceğiz” dedi.

Londra’da Geleneksel Türk Sanatları Sergisi Açıldı

Londra’da, Yunus Emre Enstitüsü ve Geleneksel Türk Sanatları Platformu (TTA) iş birliğiyle “The Noble: Geleneksel Türk Sanatları Sergisinin” açılışı gerçekleştirildi. 28 Kasım 2022 tarihinde gerçekleştirilen sergide, 11 sanatçının 70’e yakın eseri, sanatseverlerin beğenisine sunuldu. Geleneksel Türk sanatları alanında usta ve yetenekli sanatçıları desteklemenin yanı sıra, İngiltere’de Türk sanatına olan ilgiyi artırma amacıyla düzenlenen sergide hat, ebru, tezhip, minyatür, seramik ve batik sanatlarının yer aldığı eserler sergilendi.

TTA Platformu Kurucusu Dilara Karaağaç, geleneksel Türk sanatlarının zengin tarihinin, daha geniş kitlelere sunulması arzusuyla yola çıkarak bu platformu kurmaya karar verdiğini dile getirdi. Karaağaç, Türk sanatını sanatseverler ile bir araya getirmek için ilk olarak 2020 yılında çevrim içi ortamda düzenlenen serginin ardından bugün Londra Yunus Emre Enstitüsünde açılan serginin başkent Londra’daki sanatseverlerle buluşmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Geleneksel Türk Sanatları Sergisi, 21 Aralık 2022 tarihine kadar Londra Yunus Emre Enstitüsünde ziyaretçilere açık olacak.


Kaynak: AAE

https://akademikarastirma.org/aae-turk-dunyasi-raporu-kasim-2022/