Aylık Raporlar

...

Türkiye Raporu Haziran 2021

1 Haziran 2021

Türkiye ekonomisi bu yılın ilk çeyreğinde beklentilerin biraz üzerinde yüzde 7 büyüdü.

Türkiye, yüzde 7’lik büyüme ile Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ülkeleri arasında en çok büyüyen ülke olarak öne çıktı. İlk çeyrekteki yüzde 7’lik büyüme 2018 ilk çeyreğinden bu yana en yüksek büyüme rakamı oldu.

TMO’dan hububat piyasasına müdahale planı açıklaması yapıldı.

TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal, “Piyasayı anlık olarak yakından takip ediyoruz, gerekmesi halinde hızlı kararlar alıyoruz. Olağan dışı dönemlerde olağanüstü kararlar alınabilmektedir. Bu gereklilik dolayısıyla piyasa düzeni ve istikrarı için bütün müdahale yöntemlerini gündemimizde tutuyoruz” dedi.

Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ’nin (BOTAŞ) internet sitesinde, haziran ayına ilişkin tarife tablosu yayımlandı.

Buna göre, BOTAŞ’ın konut tüketicileri için gaz dağıtım şirketlerine uyguladığı satış fiyatı, mayısta geçerli olan tarifeye göre yüzde 1 artışla 1000 metreküp doğal gaz için 1328 lira 65 kuruş, sanayi aboneleri için 1486 lira 12 kuruş olarak belirlendi.

Elektrik üretim santrallerinin kullandığı 1000 metreküp doğal gazın fiyatı ise yüzde 5 artışla 1713 lira 25 kuruş oldu.

Edirne merkezli 13 ilde Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) “mahrem yapılanması”na yönelik soruşturma kapsamında 23 şüpheli hakkında yakalama kararı verildi.

Edirne Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında, meslekten ihraç edilen müfettiş, komiser, akademisyen ve askeri personel ile avukatların yanı sıra görevde olan memur ve komiserlerin de aralarında bulunduğu 23 şüphelinin yakalanması için çalışma başlatıldı.

Milli Savunma Bakanlığı(MSB), “Avaşin bölgesinde devam eden Pençe-Yıldırım operasyonu kapsamında tespit edilen 8 PKK’lı terörist Hava Kuvvetlerimiz tarafından etkisiz hâle getirildi.” açıklamasında bulundu.

MSB’den gelen açıklama şu şekilde:

“Irak’ın kuzeyindeki terör inlerini yerle bir ediyor, teröristlere kaçacak delik bırakmıyoruz.

Avaşin bölgesinde devam eden Pençe-Yıldırım operasyonu kapsamında tespit edilen 8 PKK’lı terörist Hava Kuvvetlerimiz tarafından etkisiz hâle getirildi.”

Terör örgütü FETÖ/PDY’nin lideri Fetullah Gülen’in yeğeni olan ve hakkında ‘silahlı terör örgütüne üye olmak’tan yakalama kaydı bulunan Selahaddin Gülen, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) tarafından bir Afrika ülkesinde yapılan operasyonla yakalanarak Türkiye’ye getirildi.

FETÖ elebaşı Gülen’in örgüt üyeliği ve küçük kız çocuğuna cinsel istismardan aranan yeğeni Selahaddin Gülen, MİT’in Afrika’da yaptığı başarılı bir operasyonla kıskıvrak yakalanıp Türkiye’ye getirildi. Güvenlik kaynakları, “FETÖ liderinin en yakın çevresine kadar operasyon yapılması örgütte paniğe yol açtı” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gürcistan Başbakanı Garibashvili ile ortak basın toplantısı düzenledi.

 Toplantıda ekonomi, ticaret ve birçok alanda yapılan işbirliğine değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye son 14 yıldır Gürcistan’ın en büyük ticari ortağıdır. Ticaret hacmimizde 2020’de biraz daralma olsa da hedefimizi şimdi 3 milyar dolara ulaşma olarak belirledik” ifadelerini kullandı. Ayrıca Erdoğan, “Azerbaycan-Gürcistan-Ermenistan, böyle bir üçlü işbirliği veya Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan işbirliği, bütün bunlara Türkiye olarak varız.” Dedi.

1 Haziran Korona virüsü tablosu paylaşıldı.

Tabloya göre, son 24 saatte 223 bin 482 Korona virüsü testi yapıldı, 7 bin 112 kişinin testi pozitif çıktı, 129 kişi hayatını kaybetti. Ağır hasta sayısı 1241 oldu, 9 bin 457 kişinin tedavisinin/karantinasının sona ermesiyle iyileşen sayısı 5 milyon 124 bin 81’e yükseldi.

2 Haziran 2021

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Marmara Denizi’ndeki deniz salyasına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Bakan Kurum, 6 Haziran’da eylem planlarının açıklanacağını duyururken “Çok acil bir eylem planıyla hareket etmemiz gerekiyor. Marmara Denizimiz maalesef nefes alamıyor. Bu süreci yöneteceğiz” dedi.

İçişleri Bakanı Soylu’nun, bir siyasetçinin “10 bin dolar rüşvet aldığı” iddiası tartışma yarattı.

CHP Lideri Kılıçdaroğlu, TBMM Başkanı Şentop’un ‘bu ismi öğrenip açıklaması gerektiğini’ söyledi. Şentop “Sorunun muhatabı ben değilim, Sayın Bakan” dedi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, TRT kanallarındaki ortak yayında, Çankaya Köşkü’nde kabul ettiği gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni anayasa çalışmaları ve muhalefetin parlamenter sisteme dönüş mesajları konusunda, “Parlamenter demokrasi artık mazi oldu. Millet için de mazi oldu. Türkiye çok partili sistemden verim alamıyor. Koalisyonlar dönemine dönmeyi milletimiz asla istemiyor” dedi.

İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Bakanlık koordinesinde Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı tarafından yürütülen ikna çalışmaları neticesinde, PKK/KCK terör örgütünden kaçan 3 örgüt mensubu güvenlik güçlerine teslim oldu.

2010 ve 2015 yıllarında terör örgütüne katılan örgüt mensuplarının son olarak Irak ve Suriye’de faaliyet yürüttükleri tespit edildi.

Böylece, 2021 yılı içerisinde sadece ikna yoluyla Türkiye’ye teslim olan örgüt mensuplarının sayısı 77’ye yükseldi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Başkanı Şahap Kavcıoğlu “Ekonominin yeniden dengelenmesini sağlayacak ılımlı bir iç talep ve kredi büyümesi sağlanması için sıkı para politikası duruşu gerekiyor” dedi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, Nisan Enflasyon Raporu tahmin patikasındaki belirgin düşüşün 3. Çeyreğin sonunda, 4. Çeyreğin başı gibi olacağının düşünüldüğünü belirterek, “Bu görünüm, bizim dezenflasyon süreci boyunca politika faizini enflasyonun üzerinde tutma kararlılığımızla birlikte yorumlanmalıdır. Piyasalardaki haklı bir gerekçeye dayanmayan erken gevşeme beklentilerinin tümüyle ortadan kalkması gerekiyor.” dedi.

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, mayıs ayı ihracatının geçen yılın aynı ayına göre yüzde 65,5 artışla 16,5 milyar dolara yükseldiğini belirterek, “Bu değerle tüm yılların en yüksek ikinci mayıs ayı ihracat değerine ulaşmış bulunuyoruz.” dedi.

Bakan Muş, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ile Bakanlık Konferans Salonu’nda düzenlediği basın toplantısında mayıs ayı dış ticaret rakamlarını açıkladı.

Bu yılın ilk 4 ayında ihracatta görülen güçlü performansın mayıs ayında da devam ettiğini belirten Muş, “GTS verilerine göre mayıs ayı ihracatımız geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 65,5 artışla 16,5 milyar dolara yükselmiştir. Bu değerle tüm yılların en yüksek ikinci mayıs ayı ihracat değerine ulaşmış bulunuyoruz.” Diye konuştu.

Muş, böylece ilk 5 ayda ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 38,3’lük artışla 85,2 milyar dolar seviyesine taşındığına işaret ederek, “Yıllıklandırılmış ihracat değerimiz ise 193,3 milyar dolar ile bugüne kadar gerçekleşen en yüksek 12 aylık ihracattır.” İfadesini kullandı.

Türkiye’nin çeşitli illerinde gerçekleştirilecek enerji projeleri için bazı taşınmazların acele kamulaştırılmasına karar verildi.

Konuya ilişkin Cumhurbaşkanı kararları, Resmi Gazete’de yayımlandı.

Buna göre, Zonguldak’ta tesis edilecek “Erçek KÖK-Çalca KÖK Enerji Nakil Hattı”, Bartın’da tesis edilecek “Çöpbey KÖK-Mevren KÖK Enerji Nakil Hattı” ile Bolu ve Karabük illeri sınırları içerisinde tesis edilecek “İsmetpaşa KÖK-Deresoplan KÖK Grubu Enerji Nakil Hattı”nın yapımı amacıyla bu hatların güzergahına isabet eden bazı taşınmazların elektrik dağıtım tesis yerlerinin mülkiyet şeklinde, hat emniyet sahalarının ise irtifak hakkı kurulmak suretiyle Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ tarafından acele kamulaştırılmasına karar verildi.

2 Haziran Korona virüsü tablosu açıklandı.

Türkiye’de son 24 saatte 224 bin 150 Korona virüsü testi yapıldı, 7 bin 181 kişinin testi pozitif çıktı, 112 kişi hayatını kaybetti.

3 Haziran 2021

Milli Güvenlik Kurulu (MGK), Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında toplandı.

Toplantı sonrası yapılan yazılı açıklamada, İsrail’in Filistin topraklarını hukuksuz işgali ve sivil halkı kasten hedef alan insanlık dışı eylemlerinin şiddetle kınandığı ifade edildi.

Açıklamada, terörle mücadeleye ilişkin de “Güney sınırlarımız boyunca terör örgütlerini etkisiz ve sınırlarımızı güvenli hale getirmeye yönelik harekâtların kesintisiz bir şekilde sürdürüleceği belirtilmiştir” denildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a suikast timinin, ‘nitelikli yağma’ davasında karar çıktı.

Muğla’da görülen davada FETÖ’cü 37 sanığa 15 kez, on sekizer yıl hapis cezası verildi.

Hatay’ın Kırıkhan ilçesinde askeri tırın çırçır fabrikasının duvarına çarpması sonucu 2 asker şehit oldu.

MSB, şehitlerle ilgili başsağlığı mesajı yayımlarken, yakınlarına sabır diledi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Bitlis Tatvan’da gerçekleştirilen Eren-11 Operasyonu esnasında çıkan çatışmada şehit düşen güvenlik korucusu Cahit Çelik için başsağlığı mesajı yayımladı.

Oktay, Twitter hesabından paylaştığı mesajında, “Bitlis Tatvan’da gerçekleştirilen Eren-11 Operasyonu esnasında yaşanan çatışmada şehit düşen güvenlik korucusu Cahit Çelik’e Allah’tan rahmet, ailesine sabır diliyorum. Aziz milletimizin başı sağ olsun.” ifadelerini kullandı.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, “Gerekçeli karar hakkı adil yargılanma hakkının en önemli boyutunu oluşturmaktadır. Nitekim hem Anayasa Mahkemesi (AYM) hem Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AİHM) en fazla ihlale konu olduğumuz husus gerekçeli kararlar sebebiyledir” dedi.

Bakan Gül, çok önemli bir konuyu müzakere ettiklerini ve çalışma başlattıklarını belirterek, “Adalet her türlü beşerî faaliyeti kuşatan kutsal bir kavramdır. Yargı mensuplarının maddi hakikatin peşindeki çileli yürüyüşünün yegâne amacı da budur. Mağdurun hakkını teslim etmek, mazlumun göz yaşını silmek, vicdanları teskin etmek yargı mensubunun sınavıdır. Yargı kararlarındaki gerekçe hukuk devletinin alameti farikasıdır. Hukuk devletinde sadece mahkeme kararları değil her türlü tasarruf, gerekçesi ile keyfilikten ayrılır. Gerekçesine bakarsınız, ‘bu keyfidir bu hukukidir’ diye bir yoruma varırsınız. Gerekçenin yargısal faaliyet için taşıdığı anlam ise çok daha açıktır. Gerekçeli karar hakkı adil yargılanma hakkının en önemli boyutunu oluşturmaktadır. Nitekim hem AYM hem AİHM’de en fazla ihlale konu olduğumuz husus gerekçeli kararlar sebebiyledir. Neden-sonuç ilişkisi gerekçe ile ortaya konur. Gerekçeli karar etkili bir yargısal denetime zemin teşkil etmektedir. Kararın temelsiz ön yargılar üzerinde değil nesnel bir değerlendirme üzerinde yükseldiğini görmek mümkün olacaktır” diye konuştu.

Millî Savunma Bakanlığı, Zap ve Avaşin bölgelerinde 2 PKK’lı teröristin etkisiz hale getirildiğini açıkladı.

Millî Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklama:

“Irak’ın kuzeyinde tek bir terörist kalmayacak şekilde operasyonlara devam ediyoruz. Zap ve Avaşin bölgelerinde tespit edilen bölücü terör örgütü mensubu 2 PKK’lı terörist, Hava Kuvvetlerimiz tarafından etkisiz hâle getirildi. Operasyonlarımız kararlılıkla devam edecek!”

TCMB tarafından haftalık para ve banka İstatistikleri yayımlandı.

Buna göre, 28 Mayıs’ta Merkez Bankası brüt döviz rezervleri 477 milyon dolar azalışla 48 milyar 721 milyon dolara geriledi. Brüt döviz rezervleri, 21 Mayıs’ta 49 milyar 198 milyon dolar seviyesindeydi.

Söz konusu dönemde altın rezervleri, 635 milyon dolar artarak 43 milyar 249 milyon dolardan 43 milyar 884 milyon dolara çıktı.

Böylece Merkez Bankası’nın toplam rezervleri, 28 Mayıs haftasında bir önceki haftaya kıyasla 158 milyon dolar artarak 92 milyar 447 milyon dolardan 92 milyar 605 milyon dolara yükseldi.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre mayıs ayında enflasyon yüzde 16.59 olarak gerçekleşti.

TÜFE’de (2003=100) 2021 yılı mayıs ayında bir önceki aya göre %0,89, bir önceki yılın Aralık ayına göre %6,39, bir önceki yılın aynı ayına göre %16,59 ve on iki aylık ortalamalara göre %14,13 artış gerçekleşti.

3 Haziran Korona virüsü tablosu açıklandı.

Buna göre, Türkiye’de son 24 saatte 222 bin 847 korona virüsü testi yapıldı, 6 bin 602 kişinin testi pozitif çıktı, 114 kişi yaşamını yitirdi, hasta sayısı 563 olarak kayıtlarda yer aldı.

4 Haziran 2021

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan günlerdir merakla beklenen müjdeyi duyurdu.

Fatih Sondaj Gemisi Sakarya Gaz Sahası’ndaki Amasra-1 kuyusunda 135 milyar metreküplük yeni bir doğalgaz keşfi daha yaptı.

Ayrıca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, MFA Kocayusuf Maske Fabrikası’nın açılış töreninde yaptığı konuşmada “Salgının başladığı zaman Türkiye’de 14 maske üreticisi varken bugün bu sayı 424’e yükseldi. Tıbbi ve cerrahi maske ihracatımız 100 kat artış göstererek 212,5 milyon dolara çıktı” dedi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) kararı doğrultusunda bazı kuruluş ve kişilerin terör eylemlerinin icrasını kolaylaştırıcı faaliyetlerde bulunmaları nedeniyle Türkiye’deki malvarlıkları donduruldu.

Resmî Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararına göre, 6415 sayılı Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanunun “Yabancı devletlerce yapılan talepler” başlıklı 6’ncı maddesine istinaden, Alfay İnşaat Turizm Dış Ticaret Sanayi Limited Şirketi’nin ve Irak uyruklu Idrees Ali Awad Alfay ile İbrahim Ali Awad Alfay’ın, Suriye uyruklu Mohammed Alaa Khanforah’ın terör eylemlerinin icrasını kolaylaştırıcı faaliyetlerde bulunmaları nedeniyle malvarlıkları donduruldu. Bu karara karşı, 2575 sayılı Danıştay Kanunu’nun 24’üncü maddesi ile 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 7’nci maddesi çerçevesinde, Resmî Gazete’de yayımını izleyen 60 gün içinde Danıştay’da dava açılabilecek.

Söz konusu kuruluş ve kişiler hakkında malvarlığının dondurulmasını talep eden devlet tarafından bir yıl içinde soruşturma başlatılmadığı takdirde karar yürürlükten kaldırılabilecek.

Şehit Uzman Çavuş Şahin Sarılmaz, son yolculuğuna uğurlandı.

Zeytin Dalı harekât bölgesinde teröristlerin düzenlediği roketatarlı saldırıda şehit olan Piyade Uzman Çavuş Şahin Sarılmaz’ın (24) cenazesi, memleketi Aksaray’ın Güzelyurt ilçesi Ihlara beldesinde toprağa verildi.

Türkiye’nin mayıs ayı ihracatı, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 65,5 artarak 16 milyar 480 milyon dolar oldu.

Yılın ilk 5 ayında da ihracat yüzde 38,3 artışla 85 milyar 219 milyon dolara yükseldi. Kimyevi maddeler ve mamulleri sektörünün ihracatı ise geçen ay 2020’nin aynı dönemine göre yüzde 80,5 artarak 2 milyar 130 milyon dolar olarak gerçekleşti. Sektörün Ocak-Mayıs 2021 dönemindeki ihracatı da yaklaşık yüzde 35’lik yükselişle 9 milyar 597 milyon dolar olarak kayıtlara geçti.

Türkiye’nin fiyat düzeyinin ticaret yaptığı ülkelerin fiyat düzeylerine göre değişimini gösteren tüketici fiyatları endeksi (TÜFE) bazlı reel efektif döviz kuru endeksi (REK) mayısta 60,55’e geriledi.

Merkez Bankası’nın (TCMB) verilerine göre, TÜFE bazlı REK geçen kasımda 60,52 ile tarihi düşük düzeye gerilemişti. Endeks aralıkta 62’yi aştıktan sonra ocakta 66’ya, şubatta da 69’a yükseldi. TÜFE bazlı REK’in 65,57’ye indiği mart itibarıyla endekste düşüş başladı.

Reel efektif döviz kuru endeksleri Türkiye’nin fiyat düzeyinin dış ticaret yaptığı ülkelerin fiyat düzeylerine oranının ağırlıklı geometrik ortalaması alınarak hesaplanıyor. Denklemde reel efektif kurun azalışı, TL’nin reel olarak değer kaybettiğini, diğer bir anlatımla Türk mallarının yabancı mallar cinsinden fiyatının düştüğünü gösteriyor.

TÜFE bazlı gelişmekte olan ülkeler reel efektif döviz kuru da, kasımda 50,17 ile tarihi düşük düzeyi gördükten sonra, şubatta 58,53’e kadar yükseldikten sonra inişe geçti ve martta 54,96’ya, nisanda 52,14’e ve mayısta 50,78’e geriledi.

Türkiye’nin su ürünleri üretimi, 2020’de bir önceki yıla kıyasla yüzde 6,1 azalarak 785 bin 811 tona geriledi.

Türkiye İstatistik Kurumu, 2020 yılına ilişkin su ürünleri istatistiklerini açıkladı. Buna göre, su ürünleri üretimi geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 6,1 azalarak 785 bin 811 ton oldu. Üretimin yüzde 37,1’ini avcılık yoluyla elde edilen deniz balıkları, yüzde 5’ini avcılık yoluyla elde edilen diğer deniz ürünleri, yüzde 4,2’ini avcılık yoluyla elde edilen iç su ürünleri ve yüzde 53,6’sını yetiştiricilik ürünleri oluşturdu.

Su ürünleri avcılığı söz konusu dönemde yüzde 21,3 azaldı. Avcılık yoluyla yapılan toplam üretim 364 bin 400 ton olurken, yetiştiricilik üretimi ise 421 bin 411 ton olarak hesaplandı. Deniz ürünleri avcılığı bir önceki yıla göre yüzde 23,2 azaldı, iç su ürünleri avcılığı yüzde 4,8 arttı.

4 Haziran Korona virüsü tablosu açıklandı.

Buna göre, Türkiye’de son 24 saatte 224 bin 681 Korona virüsü testi yapıldı, 6 bin 169 kişinin testi pozitif çıktı, en son 20 Mart’ta 95 olarak kayıtlara geçen günlük vefat sayısı, 75 gün sonra tekrar 100’ün altına inerek 94 kişi olarak kayıtlara geçti, hasta sayısı 552 oldu.

5 Haziran 2021

Marmara Denizi’ndeki müsilaj sorununun çözümü için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Marmara Belediyeler Birliği (MBB), yerel yönetimler, üniversiteler, meslek odaları, sivil toplum kuruluşları ve diğer paydaşların katılımıyla online çalıştay yapıldı.

Çalıştayda konuşan Marmara Belediyeler Birliği (MBB) ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, “Samimi bir itirafta bulunmak gerekirse, adeta Marmara’yı bir fosseptik gibi kullanmışız. Yani sadece ön arıtmadan geçen bir atık suyu, açık denize derin deşarjlarla boşaltmışız. Yapılması gerekenleri ana başlıklar halinde biliyoruz” dedi. Türkiye Bilimler Akademisinin (TÜBA) sunduğu raporda da şu noktalara dikkat çekildi: “Atık sularını merkezi kentsel atık arıtma tesisi havzasındaki atıksu kanal şebekesine deşarj eden organize sanayi bölgeleri ve tekil sanayi tesislerinin etkin izleme ve denetimleri ile öncelikli ve tehlikeli maddeleri belediye kanal şebekesine deşarj etmeleri önlenmelidir. İstanbul Boğazı Karadeniz girişi ile Çanakkale Boğazı Marmara çıkışı arasında, özellikle kıyı ve geçiş suları başta olmak üzere, su kolonunda aylık bazda sürekli su kalitesi izlemesi yapılarak fizikokimyasal durum ve biyoçeşitliliğin takibi gereklidir.”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, 2023’te demiryolu yatırımlarını yüzde 60’a, demiryolu ağını da 16 bin 775 kilometreye çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu “Toplam demiryolu ağımızı 12 bin 803 kilometreye çıkarttık. Hızlı tren işletmesi bakımından dünyada 8’inci, Avrupa’da 6’ncı olduk. 2020’de bu çalışmaları bir üst safhaya çıkararak demiryolu reformunu başlattık. 2023’te demiryolu yatırımlarını yüzde 60’a, demiryolu ağını da 16 bin 775 kilometreye çıkarmayı hedefledik” dedi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca FETÖ/PDY silahlı terör örgütüne yönelik yürütülen soruşturma kapsamında 22 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Suçları Soruşturma Bürosu tarafından yürütülen soruşturmalar kapsamında, FETÖ/PDY terör örgütünün örgütsel iletişim modeli olan ankesör/büfe gibi sabit hatlardan ardışık arandığı tespit edilen ve örgütsel mensubiyetlerine dair haklarında itirafçı beyanı gibi deliller elde edilen Kara, Deniz, Hava ve Jandarma Kuvvetleri Komutanlığından ihraç edilen 12 Astsubay ile 10 kapatılan Askeri Okul öğrencisi toplam 22 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi.  İstanbul merkezli 10 farklı ilde, 22 şüpheliye yönelik operasyon düzenlendi.

5 Haziran Korona virüsü tablosu açıklandı.

Bakanlık tarafından açıklanan tabloda, vaka ve vefatlar iyiye gidişin devam ettiği görülürken, ağır hasta 1147 oldu, 7 bin 161 kişinin tedavisinin/karantinasının sona ermesiyle iyileşen sayısı 5 milyon 154 bin 771’e yükseldi. 

6 Haziran 2021

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Marmara Denizi Koruma Eylem Planıyla ilgili Twitter adresinden açıklama yaptı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, ‘Marmara Denizi Koruma Eylem Planı’yla ilgili paylaşımında “Çalışmalarımıza; 700 bilim insanı katıldı. Yerel yöneticilerimizle istişare ettik. 300 kişilik uzman ekibimizle, 91 noktadan düzenli olarak alınan numunelerle bilimsel testler yaptık. Çevre laboratuvarlarımızda 100 uzmanla biyokimyasal etütler düzenledik” açıklamasında bulundu.

Millî Savunma Bakanlığı, terör örgütü PKK/KCK/YPG’nin, Irak’ın kuzeyindeki Duhok kentinde Peşmerge güçlerine yönelik saldırısıyla bölgenin barışı, huzuru ve istikrarı önündeki en büyük engel olduğunu bir kez daha gösterdiğini kaydetti.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, saldırıda hayatını kaybeden Iraklılara rahmet, yaralılara acil şifa dileklerinde bulunuldu. Terör örgütü PKK/KCK/YPG’nin Peşmerge’ye saldırarak, bölgenin barışı, huzuru ve istikrarı önündeki en büyük engel olduğunu bir kez daha gösterdiği belirtilen açıklamada, Kürtleri koruma amacı taşımayan saldırının, terör örgütünün, Kürtlerin temsilcisi olamayacağını gösterdiği ifade edildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Terör örgütü PKK’nın üst düzey yöneticisi ve Mahmur genel sorumlusu “Doktor Hüseyin” kod adlı Selman Bozkır, dün Millî İstihbarat Teşkilatı’mızın kahramanları tarafından etkisiz hale getirildi.” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Twitter hesabından bir mesaj paylaşarak, MİT’in başarılı operasyonuyla terör örgütü PKK’nın üst düzey yöneticisi ve Mahmur Genel Sorumlusu Selman Bozkır’ın etkisiz hale getirildiğini duyurdu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Buradan milletimize güzel bir haber vermek istiyorum” diye başladığı mesajında şunları kaydetti:

“Terör örgütü PKK’nın üst düzey yöneticisi ve Mahmur Genel Sorumlusu ‘Doktor Hüseyin’ kod adlı Selman Bozkır, dün Milli İstihbarat Teşkilatı’mızın kahramanları tarafından etkisiz hale getirildi. Bu başarılı operasyonda emeği geçen tüm arkadaşlarıma milletim adına teşekkür ediyorum. Hain ve bölücü örgütün Mahmur’u terörün ‘kuluçka merkezi’ olarak kullanmasına müsaade etmeyecek, terörü kaynağında kurutmaya devam edeceğiz.”

Millî Savunma Bakanlığı (MSB), Piyade Uzman Çavuş Samet Şeker’in, bugün Pençe Yıldırım Harekâtı kapsamında, Irak’ın kuzeyinde mayın/EYP’ye basarak yaralandığını ve kaldırıldığı hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak şehit olduğunu açıkladı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Pençe Yıldırım Harekâtı kapsamında, Irak Kuzeyinde, 06 Haziran 2021 tarihinde bir kahraman silah arkadaşımız mayın/EYPye (El Yapımı Patlayıcı) basarak yaralanmış, derhal hastaneye sevk edilmiş, yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak şehit olmuştur. Bizleri derin bir acı ve üzüntüye boğan bu olayda hayatını kaybeden aziz şehidimize Allah’tan rahmet, kederli ailesine, Türk Silahlı Kuvvetleri ile asil milletimize başsağlığı ve sabır dileriz.” denildi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı son dakika açıklamasında, Jandarma ekipleri tarafından 5 teröristin etkisiz hale getirildiğini bildirdi.

Bakan Soylu’nun açıklaması şu şekilde:

“Eren Operasyonları kapsamında; dün, Van Başkale’de, bugün de Bitlis Hizan kırsalında toplam 5 teröristi etkisiz hale getiren kahraman Jandarma’mızı ve kahraman güvenlik güçlerimizi tebrik ediyorum. Allah bu ülkenin kahraman evlatlarını nazardan korusun.”

6 Haziran Korona virüsü tablosu açıklandı.

Bakanlık tarafından açıklanan tabloda, kademeli normalleşme kapsamında 5 bin vaka sayısı hedefine yaklaşılırken, ağır 1096 hasta oldu, 6 bin 3 kişinin korona virüsü tedavisinin/karantinasının sona ermesiyle iyileşen sayısı 5 milyon 160 bin 774’e yükseldi.

7 Haziran 2021

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, 4. Türkiye Enerji ve Doğal Kaynaklar Zirvesi’nde açıklamalarda bulundu.

Doğu Akdeniz’de KKTC ve Türkiye’nin TPAO’ya vermiş olduğu sahalarda 8 sondaj yapıldığını söyleyen Bakan Dönmez, “Son değerlendirmeler yapılıyor. Ümidimizi koruyoruz. Olumlu sinyaller aldığımız saha var, orada yeni kuyu açmamız gerekiyor.” İfadelerini kullandı.

Hakimler ve Savcılar Kurulu’nun (HSK) ilk genel kurulunda, Mehmet Akif Ekinci HSK Başkanvekili olarak seçildi.

Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) Başkanvekilliği ve 2. Daire Başkanlığına Mehmet Akif Ekinci, 1. Daire Başkanlığına Halil Koç yeniden seçildi.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül başkanlığında ilk toplantısını gerçekleştiren yeni HSK’de görev dağılımı belli oldu.

Buna göre 1. Daire Başkanlığına Halil Koç yeniden getirildi, üyeliklere ise Ömer Faruk Yıldırım, Hasan Yılmaz, İbrahim Kolcu, Hamit Kocabey ve Ömür Topaç seçildi.

HSK Başkanvekilliği ve 2. Daire Başkanlığına Mehmet Akif Ekinci getirilirken 2. Daire, Sinan Esen, Ergün Şahin, Cumhur Şahin, Aysel Demirel ve Bilal Temel’den oluştu.

7 Haziran Korona virüsü tablosu açıklandı.

Türkiye’de son 24 saatte 218 bin 164 Korona virüsü testi yapıldı, 5 bin 647 kişinin testi pozitif çıktı, 91 kişi hayatını kaybetti.

8 Haziran 2021

HDP’nin temelli kapatılması istemiyle, Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) yeniden dava açıldı.

AYM’nin 31 Mart’taki iade kararı ışığında HDP’ye kapatma iddianamesinin yeniden tanzim edildiği, eksiklik olarak nitelendirilen konuların da “dava sürüncemede kalmasın” diye tamamlanarak, yeniden kamu davası açıldığı bildirdi.

Dışişleri Bakanlığı’ndan, UCMRM’nin savaş suçlusu Ratko Mladiç’e Bosna-Hersek Savaşı sırasında işlediği soykırımdan dolayı verilen müebbet hapis cezasıyla ilgili açıklama geldi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi (EYUCM), 22 Kasım 2017 tarihli kararıyla savaş suçlusu Ratko Mladiç’i Bosna-Hersek savaşı sırasında 1992-1995 yılları arasında işlediği soykırım ile insanlığa karşı suçlardan ve savaş hukuku ihlallerinden ömür boyu hapis cezasına mahkûm etmişti. Ratko Mladiç’in, sözkonusu karara itirazı hakkındaki temyiz kararı Uluslararası Ceza Mahkemeleri Rezidüel Mekanizması (UCMRM) tarafından bugün açıklanmış olup, adı geçenin müebbet hapis cezası onanmıştır. Sözkonusu karar Srebrenitsa soykırımının kurbanlarının yakınlarının acılarını dindirmese de adaletin tecellisi bakımından doğru bir karar olmuştur. Kararın, Bosna-Hersek’te ve bölgede toplumsal barış ve uzlaşıya hizmet etmesini ve benzer suçların işlenmemesine katkıda bulunmasını diliyoruz.”

Ankara merkezli 12 ilde, FETÖ/PDY’nin Kara Kuvvetleri Komutanlığına yönelik ‘mahrem hizmetler’ olarak adlandırılan yapılanmasına ilişkin yürütülen soruşturmada, örgüt ile iltisakı ve irtibatı olduğu tespit edilen 40 şüpheliden 26’sı yakalanarak gözaltına alındı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Terör Suçları Soruşturma Bürosu’nca yürütülen soruşturmalar kapsamında daha önce ilişiği kesilmiş 40 askeri öğrencinin, FETÖ/PDY’nin Kara Kuvvetleri Komutanlığı’ndaki ‘mahrem hizmetler’ olarak adlandırılan yapılanmasıyla iltisakı ve irtibatı olduğu belirlendi. Ankara’da büfe, bakkal, market gibi umuma açık iş yerlerinde bulunan kontörlü sabit hatlar üzerinden ‘sivil imam’lar ile iletişim sağladıkları ve haberleştikleri tespit edilen, haklarında örgüt mensubu olduklarına dair ifadeler bulunan 40 şüpheli için Ankara merkezli 12 ilde gözaltı kararı verildi. 

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 951 milyon 250 bin lira tutarında kira sertifikası ihracı gerçekleştirdi.

Konuya ilişkin duyuru, Bakanlığın internet sitesinde yayımlandı. Buna göre, Bakanlık, 951 milyon 250 bin lira tutarında 9 Haziran 2021 valörlü, 28 Mayıs 2031 itfa tarihli ve TÜFE’ye endeksli kira sertifikası ihraç etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı Amasra 1 kuyusundaki doğal gaz rezervine ilişkin olarak Türkiye Sigorta kuyuyu sigortaladı.

Türkiye Sigorta, geçtiğimiz günlerde 135 milyar metreküplük gaz keşfi yapılan Sakarya Gaz Sahası’ndaki Amasra 1 kuyusuna güvence sağladı.

Nisan 2022 tarihine kadar geçerli olacak poliçe ile; yangın, patlama, deprem, enkaz kaldırma ve terör risklerine karşı 738 milyon TL teminat sağlandı.

8 Haziran Korona virüsü tablosu açıklandı.

Son 24 saatte yapılan 225 bin 527 testte 6 bin 609 kişiye Korona virüsü tanısı konuldu. Belirti gösteren yeni hasta sayısı ise 557 olarak açıklandı.

9 Haziran 2021

İcra ve İflas Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı.

TBMM Genel Kurulu’nda görüşülerek kabul edilen yasa ile Ticari ve ekonomik bütünlük arz eden ya da bir bütün halinde satıldığı takdirde daha yüksek gelir elde edileceği anlaşılan mal ve haklar ile bu mal ve hakları bünyesinde bulunduran işletmeler, bir bütün olarak satılacak. Satışta işletmenin devamlılığı ve ekonomiye olan katkısı gözetilecek. Bu halde taşınmazın paraya çevrilmesi hükümleri uygulanacak. Bir bütün olarak satış gerçekleşmezse mal ve haklar ayrı ayrı satılacak. Rehinli malın, konkordato projesine göre, işletme tarafından kullanılması öngörülmüyor. Rehinli malın kıymeti düşecek ya da muhafazası masraflı olacak ise satışına izin verilebilecek. Satış gelirinden rehinli alacaklıya rehin miktarı kadar ödeme yapılacak.

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz “Vadeli Gaz Piyasası, ülkemizi çeşitli arz kaynaklarından gelen doğal gazın fiyatlandığı uluslararası bir ticaret merkezi haline getirecek” dedi.

Türkiye’nin Karadeniz’deki yeni doğal gaz keşfiyle rezervin 540 milyar metreküpe ulaştığını, bu keşiflerin Türkiye’yi doğal gaz ticaret merkezi olma hedefine yaklaştırdığını ifade etti.

Karadeniz gazının üretildikten sonra sisteme verilmesi ve ticarileşmesi aşamasında EPDK’nin devreye gireceğini belirten Yılmaz, şunları kaydetti:

“Gerekli lisanslama ve düzenleme çalışmalarını yaparak yerli gazımızın tüketicilerimizin hizmetine sunulmasını hep birlikte sağlayacağız. Bu kapsamda, dünyadaki gelişmiş doğal gaz piyasalarının en önemli unsuru olan Vadeli Gaz Piyasası’nın (VGP) Organize Toptan Doğal Gaz Satış Piyasamıza entegrasyonuna ilişkin yürütülen sürecinin son aşamasına geliyoruz. EPİAŞ tarafından gerekli yazılım, test ve sanal uygulama süreçlerinin tamamlanmasının ardından VGP’yi inşallah 1 Ekim 2021’de devreye almayı planlıyoruz.”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Caparov ile ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantıda ikili ilişkiler, ticaret, ekonomi ve birçok alanda işbirliği mesajları verildi.

Erdoğan ve Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov’un, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirdiği baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından iki ülke arasında anlaşmalar imzalandı.

Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Zühtü Arslan, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin tarafından Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) kapatılması istemiyle iddianame tanzim edilerek yeniden açılan davada, raportör görevlendirdi.

AYM’nin, eksikliklerin tamamlanması istemiyle 31 Mart’ta iade ettiği HDP’nin kapatılması istemli iddianame, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yeniden hazırlanarak önceki gün AYM’ye gönderildi. Başkan Arslan, eksiklikleri nedeniyle iade edilen ilk HDP iddianamesini inceleyen raportörü yeniden görevlendirdi. Böylece, HDP’nin kapatma davasında ilk inceleme süreci başladı.

Mersin merkezli 18 ilde düzenlenen yasa dışı bahis operasyonunda 86 şüpheli gözaltına alındı.

İl Emniyet Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamaya göre, Siber Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, Ermenistan üzerinden internet site kuran şüphelilerin, buradan usulsüz bahis ve şans oyunları oynattığını tespit etti.

Şüphelileri teknik ve fiziki takibe alan ekipler, kimlik bilgileri çeşitli yollarla ele geçirilen 273 kişi adına dijital para platformlarında hesap açıldığını belirledi.

Birçok banka hesabındaki incelemede, 65 milyon lirası dijital para platformlarında olmak üzere 190 milyon liralık para trafiğinin olduğunu ortaya çıkaran polis, şüphelilerin yasa dışı bahisten elde ettikleri paraları da kripto para birimi Bitcoin’e çevirdiklerini saptadı.

Çalışma üzerine Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde yürütülen soruşturmada, kimlikleri tespit edilen 117 kişi hakkında gözaltı kararı verildi.

9 Haziran Korona virüsü tablosu açıklandı.

Son 24 saatte 224 bin 193 test yapılırken 6 bin 454 vaka belirlendi. Korona virüsüne yakalanan 87 kişi hayatını kaybederken semptom gösteren hasta sayısı bin 18 oldu. Ayrıca Korona virüsüne yakalanıp iyileşenlerin sayısı 6 bin 647’ye yükseldi.

10 Haziran 2021

Millî Savunma Bakanlığı, 10 Haziran 2021 tarihinde silah kazası sonucu yaralanan bir askerin tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak şehit olduğunu duyurdu.

Bakanlığın açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

“Nusaybin’de 10 Haziran 2021 tarihinde silah kazası sonucu bir kahraman silah arkadaşımız yaralanmış, derhal hastaneye sevk edilmiş, ancak yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak şehit olmuştur. Bizleri derin bir acı ve üzüntüye boğan bu olayda hayatını kaybeden aziz şehidimize Allahtan rahmet, kederli ailesine, Türk Silahlı Kuvvetleri ile asil milletimize başsağlığı ve sabır dileriz.”

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, bireysel emeklilik sistemindeki katılımcı sayısının 13 milyona ulaştığını açıkladı.

Elvan, “Bireysel emeklilik şirketlerinin fon büyüklüğü 183 milyar lirayı aşarken, Otomatik Katılım Sistemi’yle birlikte katılımcı sayısı da 13 milyonu buldu. Devletimiz 2013’ten bu yana Bireysel Emeklilik Sistemi’ne (BES) yüzde 25 destek sağlayarak, sektörün istikrarlı bir şekilde büyümesine katkıda bulundu. Örneğin geçen sene BES’e devletçe verdiğimiz katkı tutarı 5,1 milyar liraya ulaştı” dedi. Elvan, sigorta ve emeklilik sektörüne de “ezber bozma” çağrısında bulundu.

Ağrı Mollakara’da gerçekleştirilen uzun arama faaliyetleri sonucunda piyasa değeri 1,2 milyar dolar olan 20 ton altın, 2.8 milyon dolar olan 3.5 ton gümüş tespit edildi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Ağrı Mollakara bölgesinde gerçekleştirilen uzun arama faaliyetleri neticesinde, piyasa değeri 1,2 milyar dolar olan 20 ton altın ve 2,8 milyon dolar değerinde 3,5 ton gümüş rezervi bu bölgede tespit edildi.” dedi.

Dünya Bankası, Türkiye’de kamu binalarının depreme karşı dayanıklılığının ve binaların enerji verimliliğinin artırılması için 265 milyon dolar finansman sağladığını bildirdi.

Dünya Bankası’ndan yapılan açıklamada, kuruluşun Türkiye için kamu binalarının depreme karşı dayanıklılığının güçlendirilmesi ve aynı zamanda binaların enerji verimliliğinin artırılarak enerji faturalarının ve zararlı karbon salımının azaltılması amacıyla 265 milyon dolarlık kredinin onaylandığı belirtildi.

En geniş tanımlı para arzı M3, geçen hafta 3 trilyon 842,6 milyar liraya yükseldi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından Haftalık Para ve Banka İstatistikleri yayımlandı. Buna göre, 4 Haziran itibarıyla M3 para arzı, yüzde 1,16 artışla 3 trilyon 842 milyar 551 milyon 351 bin lira oldu. M3 para arzı, 28 Mayıs’ta 3 trilyon 798 milyar 440 milyon 880 bin lira seviyesinde bulunuyordu.

Söz konusu dönemde vadesiz TL mevduatı, bir önceki haftaya göre yüzde 1,01 azalarak 342 milyar 607 milyon 335 bin lira, vadesiz yabancı para (YP) mevduatı ise yüzde 1,95 artışla 808 milyar 739 milyon 920 bin lira düzeyinde gerçekleşti.

10 Temmuz Korona virüsü tablosu açıklandı.

Türkiye’de son 24 saatte 223 bin 320 Korona virüsü testi yapıldı, 6 bin 408 kişinin testi pozitif çıktı, 96 kişi hayatını kaybetti. Ağır hasta sayısı 1009 oldu, 6 bin 895 kişinin tedavisinin/karantinasının sona ermesiyle iyileşen sayısı 5 milyon 186 bin 728’e yükseldi.

11 Temmuz 2021

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan enflasyon ile mücadelede kararlılık mesajı verdi.

Bakan Elvan, “Enflasyon ile mücadeleyi bu ülkenin refahı için kazanılması gereken bir savaş olarak görüyoruz.” İfadelerini kullandı. Elvan, likidite sıkıntısı çeken firmalara istihdama kattıkları her bir kişi için destek vereceklerini de sözlerine ekledi.

TCMB’den yapılan açıklamada, “Piyasa Katılımcıları Anketi finansal ve reel sektörde çalışan kişilerin enflasyon, döviz kuru, cari işlemler dengesi, büyüme ve faiz oranları gibi temel makroekonomik değişkenlere ilişkin kısa ve uzun vadeli beklenti/tahminlerini içermektedir” denildi.

Açıklamaya göre, Piyasa Katılımcıları Anketinin metodolojisi ve yayım tarihinde herhangi bir değişiklik yapılmadı.

Açıklamada, “Bu çerçevede Piyasa Katılımcıları Anketinin sonuçlarının TCMB’nin kendi tahmin ve beklentilerini yansıtmamakta olduğu, bu anketin finansal ve reel sektörde çalışan kişilerin tahminlerinden derlendiği bir kez daha hatırlatılmaktadır” denildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, müsilaj konusunda çalışmalar hakkında açıklamada bulundu. Bakan Kurum, “Marmara Denizi Eylem Planı kapsamında 8 ve 9 Haziran’da yaptığımız müsilaj temizliğimizi, 3’üncü günü olan 10 Haziran’da 52 bölgede sürdürdük” dedi.

Toplamda 733,1 metreküp müsilajı toplayarak Marmara Denizi’ndeki temizliğin sürdüğünü duyuran Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, illere göre temizlenen müsilaj rakamlarını aktardı.

Millî Savunma Bakanlığı, Pençe-Yıldırım Harekâtı bölgesinde, terör örgütü mensuplarınca yapılan füze saldırısı sonucunda yaralanan Piyade Sözleşmeli Er Muhammed Ali Akın’ın, hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak şehit olduğunu açıkladı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Pençe-Yıldırım Harekâtı bölgesinde 11 Haziran 2021 tarihinde bir üs bölgemize bölücü terör örgütü mensuplarınca yapılan füze saldırısı sonucunda bir kahraman silah arkadaşımız ağır yaralanmış ve kaldırıldığı hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak şehit olmuştur. Bizleri derin bir acı ve üzüntüye boğan bu olayda hayatını kaybeden aziz şehidimize Allah’tan rahmet, kederli ailesine, Türk Silahlı Kuvvetleri ile asil milletimize başsağlığı ve sabır dileriz.” denildi.

MİT’in Irak’ın kuzeyindeki Mahmur Kampı yakınlarında düzenlediği nokta operasyonda kırmızı bültenle aranan PKK/KCK’nın sözde Mahmur sorumlusu Hasan Adır etkisiz hale getirildi.

Öte yandan geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı operasyonda, terör örgütü PKK’nın üst düzey yöneticisi ve Mahmur genel sorumlusu Selman Bozkır ve beraberindeki iki terörist etkisiz hale getirilmişti.

Başta Marmara Denizi olmak üzere denizlerdeki müsilaj (deniz salyası) sorununun nedenlerinin araştırılarak alınması gerek önlemlerin belirlenmesi için komisyon kurulmasına dair TBMM kararı Resmî Gazete’de yayımlandı.

Söz konusu karara göre, bu araştırmayı yapacak komisyonun 19 üyeden kurulması, komisyonun çalışma süresinin başkan, başkanvekili, sözcü ve kâtip seçimi tarihinden başlamak üzere 3 ay olması ve gerektiğinde Ankara dışında da çalışması kararlaştırıldı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının, bazı emekli amirallerin bildirisine ilişkin yürüttüğü soruşturmada, 104 şüpheliden 99’unun ifade işlemi tamamlandı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 104 emekli amiralin yayımladığı ‘Montrö bildirisi’ hakkında, ‘Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 316/1 maddesinde yer alan ‘devletin güvenliğine ve anayasal düzene karşı suç işlemek için anlaşma’ suçundan 4 Nisan’da resen soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında, ilk aşamada bildiriyi hazırlayan ve yayımlanma sürecinde aktif faaliyet gösteren 14 emekli amiralin ifadesi alındı. 14 emekli amiral, emniyetteki işlemlerinin ardından sevk edildiği adliyede sulh ceza hakimliğince adli kontrol hükümleri uygulanarak, serbest bırakıldı. Başsavcılık, daha sonra gruplar halinde, bildiride imzası bulunan şüphelileri ifadeye çağırdı. Başsavcılık kaynaklarından alınan bilgiye göre, bugüne kadar 99 şüphelinin ifade işlemi tamamlandı. Şüphelilerin tamamının ifadelerinin ardından çıkarıldığı mahkemece adli kontrol hükümleri uygulanıp, serbest bırakıldığı öğrenildi. Sağlık sorunları nedeniyle şüphelilerden 5’inin ise ifadesi alınamadı.

İçişleri Bakanı Soylu, Twitter’daki hesabından “Avrupa ‘mal’ bulmakta zorlanıyor. Uyuşturucuyla mücadelemiz ve yakalamalar olmasa; Avrupa, tamamen uyuşturucuya teslim olurdu” paylaşımında bulundu.

Bakan Soylu, mesajında ‘Avrupa Uyuşturucu Raporu 2021’i de paylaştı. Türkiye- Avrupa istatistiklerine göre, ele geçirilen eroin miktarı, 29 Avrupa ülkesinde 8 bin 624 kilo olurken, Türkiye’de 20 bin 165 kilo oldu. 29 Avrupa ülkesinde 5 milyon 444 bin 451, Türkiye’de ise 8 milyon 695 bin 605 ecstasy hap ele geçirildi. 29 Avrupa ülkesinde 3 milyon 686 bin 482 kök kenevir ele geçirilirken, Türkiye’de bu rakam 42 milyon 276 bin 694 oldu.

11 Haziran Korona virüsü tablosu açıklandı.

Tabloya göre, son 24 saatte 224 bin 128 korona virüsü testi yapıldı, 6 bin 261 kişinin testi pozitif çıktı, 69 kişi hayatını kaybetti. Ağır hasta sayısı 1 Eylül 2020’den beri ilk kez binin altına inerek 997 oldu, 6 bin 217 kişinin tedavisinin/karantinasının sona ermesiyle iyileşen sayısı 5 milyon 192 bin 945’e yükseldi.

12 Haziran 2021

Dışişleri Bakanlığı, Suriye’nin Afrin şehrine PKK/YPG/SDG terör örgütü tarafından düzenlenen saldırılar hakkında yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Afrin şehir merkezine ve Suriye Amerikan Tıp Derneği destekli El Şifa Hastanesi’ne ve acil bölümüne bugün PKK/YPG/SDG tarafından Tel Rıfattan yapılan, aralarında sağlık çalışanlarının da bulunduğu çok sayıda sivilin hayatını kaybetmesine ve yaralanmasına yol açan terör saldırısını şiddetle lanetliyoruz. Hayatını kaybeden Suriyeli kardeşlerimize Allahtan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Masum sivilleri ve Suriye halkına her koşulda hizmet vermek için yılmadan çalışan sağlık çalışanlarını top ve füzeyle hedef almaktan çekinmeyen PKK/YPG/SDG, terör örgütü kimliğini ve kanlı yüzünü bir kez daha göstermiştir. Bu itibarla, uluslararası toplumu gerçekleri görmeye, farklı isimler altında faaliyet gösteren bu terör örgütüne desteklerini sonlandırmaya davet ediyoruz. Milli güvenliğimize ve Suriyeli sivillere tehdit teşkil eden tüm terör örgütleriyle her zaman ve her yerde mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğimizi yineliyoruz”

Pençe-Şimşek operasyonunda 3 PKK’lı terörist etkisiz hale getirildi.

Millî Savunma Bakanlığı, Pençe-Şimşek operasyonu bölgesinde tespit edilen bir mağaraya düzenlenen operasyonda 3 PKK’lı teröristin etkisiz hale getirildiğini duyurdu.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca hazırlanan “Çevre Denetimi Yönetmeliği” Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yönetmelikle, 3 Nisan 2007’de yürürlüğe giren Çevre Kanununa Göre Verilecek İdari Para Cezalarında İhlalin Tespiti ve Ceza Verilmesi ile Tahsili Hakkında Yönetmelik, yeni yönetmeliğe derç edilerek, yürürlükten kaldırıldı.

Böylece, mükerrerliğe son verilerek, çevre denetim usulleri, çevre denetim ekibinin görevleri, çevre denetim tutanağı, ihlal tespiti, idari yaptırım kararı, gemilerde ihlal tespiti gibi konular tek yönetmelik altında düzenlendi.

Yönetmelikle, çevre bilgi sistemleri üzerinden denetim yapılabilmesi ve çevre denetim tutanaklarının dijital ortamda hazırlanabilmesine imkân sağlandı.

12 Haziran Korona virüsü tablosu açıklandı.

Tabloya göre son 24 saatte 218 bin 758 Korona virüsü testi yapıldı, 6 bin 76 kişinin testi pozitif çıktı, 75 kişi hayatını kaybetti.

13 Haziran 2021

Millî Savunma Bakanlığı, Hatay sınırında, aralarında kırmızı bültenle aranan teröristin de olduğu 12 kişinin yakalandığını bildirdi.

Millî Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada “Hudutlarımızın güvenliği için mücadelemiz sürüyor! Hatay’da görevli Hudut Kartallarımız, yasa dışı yollarla ülkemize geçmeye çalışan 12 şahsı yakaladı. Yakalanan şahıslardan birinin Kırmızı Bülten ile uluslararası seviyede aranan radikal terör örgütü üyesi olduğu tespit edildi” denildi.

Terör örgütü PKK/YPG’nin Afrin’deki hastaneye düzenlediği, biri bebek 14 kişinin hayatını kaybettiği saldırının ardından Mehmetçik, Tel Rıfat’ta teröristlere ait hedefleri ateş altına aldı.

 Güvenlik kaynaklarınca, Fırtına obüslerinin de bulunduğu ateş destek vasıtalarıyla yapılan “cezalandırma” atışları sonucunda teröristlerce kullanılan 3 sözde karargâh binası ile bir barınak ve mevzinin imha edildiği, çok sayıda teröristin etkisiz hale getirildiği bildirildi.

MSB, “Irak’ın kuzeyinde icra edilen Pençe-Şimşek ve Pençe-Yıldırım operasyonları kapsamında 5 PKK’lı terörist etkisiz hale getirildi.” Açıklamasında bulundu.

Millî Savunma Bakanlığı’ndan gelen açıklama şu şekilde:

“Teröristlerin inlerini başlarına yıkmaya devam ediyoruz.

Irak’ın kuzeyinde icra edilen Pençe-Şimşek ve Pençe-Yıldırım operasyonları kapsamında tespit edilen 5 PKK’lı terörist etkisiz hâle getirildi. Operasyonlarımız kararlılıkla devam ediyor.”

13 Haziran Korona virüsü tablosu açıklandı.

Son 24 saatte 53 kişi yaşamını yitirdi, 214 bin 957 test yapıldı, 5 bin 12 yeni vaka tespit edildi.

14 Haziran 2021

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, ülkemizde de bulunan bir madeni hakkında önemli açıklamalar yaptı.

Varank: “Türkiye aslında bir bor ülkesi ama biz bu madeni ham bir şekilde Çin’e ihraç ediyoruz. Orada bor karbür haline getiriliyor ve daha sonra ülkemize satılıyor. Şu anda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımızın Balıkesir’de bir yatırımı var. 2022’de kendi bor karbürümüzü ülkemizde üretebileceğiz. Bu manada dışa bağımlılığımızı bitirebilecek olmamız bizim açımızdan sevindirici” dedi.

Bakan Kurum müsilajdaki son durumu açıkladı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, “Marmara Denizi’mizdeki seferberliğimizde, 13 Haziran’da temizlediğimiz 469,5 metreküp müsilajla toplam 2166,5 metreküp müsilajı bertarafa gönderdik. Denetimlerimizi sıklaştırarak sürdürüyoruz. 1201 denetimde 51 tesise idari para cezası verdik. Çevremizi, denizimizi kirletenlere kapatma dahil ceza işlemlerini, kararlılıkla uygulamaya devam ediyoruz.” Mesajını paylaştı.

Türkiye’nin cari işlemler hesabı, nisan ayında 1 milyar 712 milyon dolar açık verirken, 12 aylık cari açık 32 milyar 737 milyon dolar oldu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından Nisan 2021 dönemine ilişkin ödemeler dengesi verileri açıklandı.

Buna göre, cari işlemler açığı, nisanda geçen yılın aynı ayına kıyasla 3 milyar 584 milyon dolar azalarak 1 milyar 712 milyon dolar oldu. Bunun sonucunda 12 aylık cari işlemler açığı 32 milyar 737 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti.

Bu gelişmede, ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığının geçen yılın aynı ayına göre 2 milyar 332 milyon dolar azalarak 1 milyar 513 milyon dolara gerilemesi ve geçen yılın nisan ayında 339 milyon dolar net çıkış kaydeden hizmetler dengesi kaleminin bu ayda 811 milyon dolar net giriş kaydetmesi etkili oldu.

14 Haziran Korona virüsü tablosu açıklandı.

Son 24 saatte 74 kişi hayatını kaybetti, 219 bin 290 test yapıldı, 5 bin 626 yeni vaka tespit edildi.

15 Haziran 2021

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, iki ülke arasında “Şuşa Beyannamesi”ni imzaladı.

Beyannameye göre:

Taraflardan herhangi birinin bağımsızlığına veya toprak bütünlüğüne üçüncü bir devletçe tehdit ve saldırı halinde taraflar birbirine gerekli yardımı yapacak.

Taraflar, Türkiye-Azerbaycan ilişkilerinin daha da genişletilmesi ve derinleştirilmesi perspektiflerini her yönüyle inceleyerek beyan eder.

Azerbaycan, Ermenistan’ın 30 yıl süren saldırısına son verilmesi, işgal edilmiş toprakların kurtarılmasında Türkiye’nin desteğine yüksek değer vermektedir.

Taraflar, işgalden kurtarılan topraklarda Türkiye-Rusya Ortak Merkezi’nin faaliyetlerine Türkiye’nin katkısının önemli rol oynadığına vurgu yapar.

Taraflar, iki devlet arasında geliştirilen ve onların çıkarlarına uygun askeri-siyasi iş birliğinin üçüncü devletlere karşı olmadığını belirtirler.

Şuşa Beyannamesi’nde Ermenistan’ın Türkiye’ye karşı asılsız iddialarının, tarihin çarpıtılması girişimlerinin bölgede barış ve istikrara zarar verdiği vurgulandı.

Bakan Muş’tan Gümrük Birliği ile ilgili bir açıklama geldi.

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, “AB ile görüşmelerde ilişkilerin güçlendirilmesi konusunda mutabık kaldık. Gümrük Birliği’nin güncellenmesine dönük süreç Türkiye ile AB’nin ticari alandaki ilişkilerini daha ileriye taşıyacaktır” dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2020 yılına ilişkin Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması sonuçlarını açıkladı.

Hane halkı kullanılabilir gelirinin, hane halkı büyüklüğü ve kompozisyonu dikkate alınarak hesaplanan eşdeğer hane halkı büyüklüğüne bölünmesiyle elde edilen “eşdeğer hane halkı kullanılabilir fert gelirine” göre, en yüksek gelire sahip yüzde 20’lik grubun toplam gelirden aldığı pay, 2020’de bir önceki seneye kıyasla 1,2 puan artarak yüzde 47,5’e çıktı.

En düşük gelire sahip yüzde 20’lik grubun aldığı pay 0,3 puan azalarak yüzde 5,9’a düştü. Toplumun en zengin yüzde 20’sinin gelirinin en yoksul yüzde 20’sinin gelirine oranı 7,4’den 8’e yükseldi.

Kırmızı kategoride aranan DEAŞ’ın sözde “Türkiye vilayeti sorumlusu” Kasım Güler, MİT’in Suriye’deki operasyonuyla yakalanarak Türkiye’ye getirildi.

Kırmızı kategoride aranıp yakalanan ilk DEAŞ mensubu olduğu bildirilen “Ebu Usame el Türki’ kod adlı teröristin, yasa dışı yollardan Türkiye’ye geçerek sansasyonel eylem yapmayı planladığı belirlendi. Terör örgütü DEAŞ’a 2014’te katıldığı tespit edilen Güler’in üzerinden çok sayıda örgütsel doküman ile gizli bilgiler çıktı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, mayıs ayına ilişkin bütçe uygulama sonuçlarını açıkladı.

Buna göre, mayısta bütçe gelirleri, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 53,5 artarak 104 milyar 569 milyon lira, bütçe giderleri yüzde 38 artışla 117 milyar 940 milyon lira oldu.

Ocak-mayıs döneminde ise bütçe gelirleri, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 39,4 yükselerek 542 milyar 475 milyon liraya, bütçe giderleri yüzde 14,8 artarak 549 milyar 984 milyon liraya çıktı.

15 Haziran Korona virüsü tablosu açıklandı.

Tabloya göre son 24 saatte 223 bin 846 Korona virüsü testi yapıldı, 5 bin 955 kişinin testi pozitif çıktı, 84 kişi hayatını kaybetti.

16 Haziran 2021

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Meclisi’ne hitap etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Gözlerini kırpmadan Karabağ için kahramanca mücadele eden Azerbaycan Silahlı Kuvvetlerini tebrik ediyorum. Bugün bütün imkanlarımızla Azerbaycan’ın yanındayız. Bütün dünya bilsin ki yarın da yanında yer alacağız” dedi.

Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.

Kanuna göre, izleme kurulları, hükümlü ve tutukluların naklinde kullanılan araçlar ile adliye binalarında bekletildikleri veya sağlık kuruluşlarında tedavi gördükleri bölümleri yerinde görebilecek, inceleyebilecek, yönetici ve görevlilerden bilgi alabilecek, hükümlü ve tutukluları dinleyebilecek.

Millî Savunma Bakanlığı, Pençe-Yıldırım ve Pençe-Şimşek operasyonları kapsamında 5 PKK’lı teröristin etkisiz hale getirildiğini duyurdu.

Millî Savunma Bakanlığı’nın paylaşımı:

“Güçlü, Kararlı ve Muktedir!

Kahraman Türk Silahlı Kuvvetlerimiz teröristlerin inlerine yönelik operasyonları aralıksız sürdürüyor.

Irak’ın kuzeyindeki Pençe-Yıldırım ve Pençe-Şimşek operasyonları kapsamında tespit edilen 5 PKK’lı terörist daha etkisiz hâle getirildi.”

İçişleri Bakanlığı, ‘İlkbahar yaz operasyonları kapsamında son 2 ayda, 2’si kırmızı, 4’ü turuncu, 1’i yeşil, 9’u gri olmak üzere 48 terörist etkisiz hale getirildi.’ açıklamasında bulundu.

İçişleri Bakanlığı’ndan gelen açıklama şu şekilde:

“İlkbahar yaz operasyonları kapsamında son 2 ayda, 2’si kırmızı, 4’ü turuncu, 1’i yeşil, 9’u gri olmak üzere 48 terörist etkisiz hale getirildi.”

16 Haziran Korona virüsü tablosu açıklandı.

Buna göre, Türkiye’de son 24 saatte 227 bin 163 Korona virüsü testi yapıldı, 6 bin 221 kişinin testi pozitif çıktı, 71 kişi hayatını kaybetti, hasta sayısı ise 548 olarak kayıtlarda yer aldı.

17 Haziran 2021

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 2015 yılında 2 bin 817 eylem yapan PKK’nın 2020 yılındaki eylem sayısının 331’e gerilediğini ve bunların 276’sının da sınır ötesinde gerçekleştiğini söyledi.

Soylu, “Çünkü mağaralarından kafalarını çıkaramıyorlar. Zaten o mağaraları da başlarına geçiriyoruz. Bugün PKK’nın yurt içindeki terörist sayısı tarihinde ilk defa 250’nin altına düşmüştür” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Güneydoğu Avrupa Ülkeleri Zirvesi’nde açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Batı Balkanlar ve Türkiye şeklinde yapılmak istenen suni ayrımı ise ortak değerlendirmelerimizle bağdaştıramıyoruz. Karşılaştığımız onca haksızlığa rağmen yarım asırdır ısrarla sürdürdüğümüz tam üyelik müzakeresinin artık neticelenmesini istiyoruz” dedi.

Bakan Kurum temizlenen müsilaj miktarını açıkladı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Marmara Denizi’nden 9 günde 3 bin 539,9 metreküp müsilaj (deniz salyası) temizlendiğini belirtti.

Merkez Bankası, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını (politika faizi) yüzde 19’da sabit bıraktı.

 Merkez Bankası yaptığı açıklamada “Nisan Enflasyon Raporu tahmin patikasındaki belirgin düşüş sağlanana kadar para politikasındaki mevcut sıkı duruş kararlılıkla sürdürülecektir” ifadesinde bulundu.

En geniş tanımlı para arzı M3, geçen hafta 3 trilyon 842,1 milyar liraya geriledi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından Haftalık Para ve Banka İstatistikleri yayımlandı. Buna göre, 11 Haziran itibarıyla M3 para arzı, yüzde 0,01 azalışla 3 trilyon 842 milyar 131 milyon 952 bin lira oldu. M3 para arzı, 4 Haziran’da 3 trilyon 842 milyar 550 milyon 791 bin lira seviyesinde bulunuyordu.

17 Haziran Korona virüsü tablosu açıklandı.

17 Haziran verilerine göre son 24 saatte 225 bin 64 Korona virüsü testi yapıldı, 5 bin 904 kişinin testi pozitif çıktı, 62 kişi hayatını kaybetti, hasta sayısı ise 509 olarak kayıtlarda yer aldı.

18 Haziran 2021

Anayasa Mahkemesi raportörü, HDP ile ilgili ilk incelemesini tamamladı. Raportör, HDP’nin kapatılması iddianamesinin kabulünü talep etti.

Anayasa Mahkemesi raportörü, Halkların Demokratik Partisinin (HDP) kapatılması istemiyle yeniden açılan davaya ilişkin iddianamenin kabulü yönünde rapor sundu.

Bursa’da konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan mesleki eğitim merkezlerinin cazip hale getirileceğini belirtti.

Elvan, sanayicilerin ara eleman bulma noktasında karşılaştıkları zorlukların farkında olduklarını belirterek, “Bu sorunu çözmek üzere çok önemli bir adım atıyoruz. Hazırlıklarımızı büyük ölçüde tamamladık. Kalfalık döneminde alınan ücretlerde iyileşme sağlayacak, bu merkezlerde eğitim gören öğrencilerin ücretlerini kamu tarafı olarak biz karşılayacağız.”

18 Haziran Korona virüsü tablosu açıklandı.

Son 24 saatte 5 bin 575 korona virüsü vakası belirlendi. Test sayısı 224 bin 128 olurken toplam test sayısı 58 milyon 123 bin 990’a yükseldi.

19 Haziran 2021

Son 6 yılda 18 bin 196 terörist etkisiz hale getirildiği açıklandı.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, “24 Temmuz 2015’ten itibaren 18 bin 196 terörist etkisiz hale getirildi. Mehmetçiğin nefesi teröristlerin ensesinde. Nereye kaçarlarsa kaçsınlar, peşlerindeyiz” dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bir tweet atarak müjdeyi verdi. Bakan Koca, aşı programında yer alan 18 yaş üstü nüfusun yüzde 50’sinin tam doz veya ilk doz aşılarının yapıldığını söyledi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter hesabından “Aşı programında yer alan 18 yaş üstü nüfusun yüzde 50’sinin tam doz veya ilk doz aşısı tamamlanmış durumda. Program, kısa sürede, beklediğiniz başarıya ulaşacak. Aşısı henüz yapılmayanların sayısında geri sayım başladı” sözlerini paylaştı.

19 Haziran Korona virüsü tablosu açıklandı.

Buna göre, Türkiye’de son 24 saatte 215 bin 496 Korona virüsü testi yapıldı, 5 bin 480 kişinin testi pozitif çıktı, 51 kişi hayatını kaybetti, hasta sayısı ise 494 olarak kayıtlarda yer aldı.

20 Haziran 2021

Korona virüsüne karşı 30 yaş ve üzeri vatandaşların aşılanmasına başlandı.

İstanbul’daki sağlık kuruluşları, yeni tip korona virüsü salgınıyla mücadele kapsamında 30 yaş ve üzeri vatandaşlar için aşılama sürecine başladı.

A Milli Erkek Voleybol Takımı, CEV Avrupa Altın Ligi şampiyonu oldu.

A Milli Erkek Voleybol Takımı, CEV Avrupa Altın Ligi finalinde Ukrayna’yı 3-1 mağlup ederek üst üste ikinci kez şampiyon oldu.

20 Haziran Korona virüsü tablosu açıklandı.

Tabloya göre, son 24 saatte 213 bin 297 Korona virüsü testi yapıldı, 5 bin 91 kişinin testi pozitif çıktı, 63 kişi hayatını kaybetti, hasta sayısı ise 409 olarak kayıtlarda yer aldı.

21 Haziran 2021

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, Halkların Demokratik Partisinin (HDP) kapatılması istemiyle yeniden açılan davada iddianamenin oy birliğiyle kabulüne karar verdi.

HDP’nin hazine yardımlarının bulunduğu banka hesabına bloke konulması yönündeki tedbir talebinin bu aşamada reddine hükmedildi.

Yüksek Mahkemenin, eksikliklerin tamamlanması istemiyle iade ettiği HDP’nin kapatılması istemli iddianame, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığınca yeniden hazırlanarak Anayasa Mahkemesine gönderilmişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı’nın ardından açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “1 Temmuz itibariyle sokağa çıkma yasağını kaldırıyoruz. Müzikle ilgili kısıtlamaları 24.00’e çekiyoruz. Kusura bakmayın, gece kimsenin kimseyi rahatsız etme hakkı yoktur.”

Türkiye’nin nisan sonu itibarıyla yurt dışı varlıkları 249,9 milyar dolar, yurt dışı yükümlülükleri ise 593,5 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Nisan 2021 dönemine ilişkin Uluslararası Yatırım Pozisyonu (UYP) verilerini açıkladı.

Buna göre, nisan sonu itibarıyla Türkiye’nin yurt dışı varlıkları 2020 yıl sonuna kıyasla yüzde 4,4 artışla 249,9 milyar dolar, yükümlülükleri ise yüzde 9,1 azalışla 593,5 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Türkiye’nin yurt dışı varlıkları ile yükümlülüklerinin farkı olarak tanımlanan net UYP, nisanda eksi 343,5 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti. Net UYP, 2020 sonunda eksi 413,1 milyar dolar düzeyinde bulunuyordu.

Ticaret Bakanı Mehmet Muş sosyal medya hesabı üzerinden açıklamalarda bulundu.

Türk firmalarının yurt dışı yatırımlarıyla küresel aktörler haline geldiğini belirten Bakan Muş, “Dünya pazarlarındaki rekabet güçlerini daha da artırıyorlar. Bakanlığımızca yapılan “Yurt dışı Yatırım Anketi” sonucuna göre, Türk girişimcilerin yurt dışındaki yatırımları 2020 yılında 43,9 milyar dolara ulaştı.

Yurt dışındaki Türk yatırımları kanalıyla ihracatımız 2020’de 6,4 milyar dolar olarak gerçekleşti, yatırımların cirosu 35 milyar doları buldu. Türkiye’yi yurtdışında başarıyla temsil eden tüm girişimcilerimize dünyanın her köşesinde destek olmaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

21 Haziran Korona virüsü tablosu açıklandı.

Buna göre, Türkiye’de son 24 saatte 221 bin 52 korona virüsü testi yapıldı, 5 bin 294 kişinin testi pozitif çıktı, 51 kişi hayatını kaybetti, hasta sayısı ise 429 olarak kayıtlarda yer aldı.

22 Haziran 2021

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yerli Korona virüsü aşısının adının “TURKOVAC” olduğunu açıkladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, üçüncü fazının ilk uygulaması gerçekleştirilen yerli Korona virüsü aşısıyla Türkiye’de artık yeni bir dönemin kapılarının aralandığını belirterek, aşının adının “TURKOVAC” olduğunu açıkladı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yerli inaktif Korona virüsü aşısı “TURKOVAC”ın ilk doz uygulamasına ilişkin açıklama yaptı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “TURKOVAC’ın 3. Faz çalışmalarında ilk doz uygulandı. 40 Bin 800 gönüllünün yardımına ihtiyaç duyulduğu halde, E-Nabız üzerinden kısa sürede 846 bin 451 başvuru oldu” dedi.

TÜİK ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası iş birliğiyle yürütülen Tüketici Eğilim Anketi sonuçlarından hesaplanan mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi, haziranda bir önceki aya göre yüzde 5,8 arttı. Mayısta 77,3 olan endeks, haziranda 81,7’ye yükseldi.

Geçen 12 aylık döneme göre mevcut dönemde hanenin maddi durumu endeksi mayısta 61,5 iken, haziranda yüzde 0,8 azalarak 61’e geriledi. Gelecek 12 aylık döneme ilişkin hanenin maddi durum beklentisi endeksi mayısta 76,6 iken, haziranda yüzde 8,3 artarak 82,9’a ulaştı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bugün miktar yöntemiyle düzenlediği 29 Haziran vadeli repo ihalesi ile piyasaya 53 milyar 999 milyon 999 bin 990 lira verdi.

İhaleye 111 milyar 55 milyon liralık teklif geldi. İhalede basit faiz yüzde 19 olurken, bileşik faiz ise yüzde 20,88 seviyesinde gerçekleşti.

22 Haziran Korona virüsü tablosu açıklandı.

Buna göre, Türkiye’de son 24 saatte 223 bin 238 Korona virüsü testi yapıldı, 6 bin 143 kişinin testi pozitif çıktı, 57 kişi hayatını kaybetti, hasta sayısı ise 565 olarak kayıtlarda yer aldı.

23 Haziran 2021

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu Türkiye’deki toplam internet kullanıcı sayısını açıkladı.

Bakan: “2020 yılı sonu itibarıyla yaklaşık 66 milyonu mobil internet olmak üzere toplam internet aboneliğimiz 82,4 milyonu buldu” dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Kanal İstanbul için çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Proje için ilk kazmayı 26 Haziran’da vuracaklarını belirten Bakan Kurum, “Kanal İstanbul yüzde 52’si yeşil alandan oluşan, sosyal donatı alanları ve spor alanları açısından son derece zengin, Cumhuriyet tarihimizin en çevreci şehircilik ve en büyük kentsel dönüşüm projesi olacak. Tabi ülkemizi ileriye taşıyan, milletimizin hak ettiği her büyük projemizde olduğu gibi Kanal İstanbul’a da asılsız iddialarla saldıranları, korkutmaya çalışanları görüyoruz. Özellikle son dönemde Kanal İstanbul’a dair talihsiz açıklamaları duyuyoruz.” diye konuştu.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, toplam 5 bin 738 metreküp müsilajı Marmara’dan temizlediklerini açıkladı.

Bakan Kurum, Twitter’daki hesabından yaptığı açıklamada, “Marmara Denizi’ni Koruma Eylem Planı” çerçevesinde, müsilaj seferberliğinde 15’inci günü geride bıraktıklarını belirtti. Kurum, “22 Haziran’da denizimize oksijen takviyesi sağlayacak cihazlarımızı faaliyete geçirdik. 430 metreküp ile toplamda 5 bin 738 metreküp müsilajı Marmara’dan temizledik. 22 Haziran itibarıyla illerimizde; İstanbul 2.225 metreküp, Kocaeli 412 metreküp, Bursa 133 metreküp, Tekirdağ 153 metreküp, Balıkesir 577 metreküp, Çanakkale 628 metreküp, Yalova 1610 metreküp müsilajı, düzenli depolama tesislerimize bertarafa gönderdik” dedi.

23 Haziran Korona virüsü tablosu açıklandı.

Buna göre, Türkiye’de son 24 saatte 224 bin 192 Korona virüsü testi yapıldı, 5 bin 809 kişinin testi pozitif çıktı, 65 kişi hayatını kaybetti, hasta sayısı ise 550 olarak kayıtlarda yer aldı.

24 Haziran 2021

Türkiye Büyük Millet Meclisinin (TBMM) çalışma süresinin uzatılmasına ilişkin karar, Resmî Gazete’de yayımlandı.

Karara göre, 1 Temmuz’da tatile girmesi gereken TBMM, çalışmalarına devam edecek.

Kararda, “Anayasa’nın 93’üncü, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü’nün 5’inci maddelerine göre, 1 Temmuz 2021 Perşembe günü tatile girmesi gereken Türkiye Büyük Millet Meclisinin tatile girmemesine ve çalışmalarına devam etmesine, Genel Kurulun 22.06.2021 tarihli 94’üncü Birleşiminde karar verilmiştir.” İfadelerine yer verildi.

Türkiye’de Korona virüsü aşısının birinci dozu uygulanan kişi sayısı 30 milyonu aştı.

Türkiye, yoğun şekilde aşılama programına devam ediyor. Haziranda aşılamada ivme yakalanan ülkede vatandaşlar, Sinovac ve BioNTech aşılarından istediğini tercih edebiliyor.

Sağlık Bakanlığının “covid19asi.saglik.gov.tr” adresinde yer alan anlık verilerine göre, 24 Haziran saat 08.37 itibarıyla uygulanan birinci doz aşı sayısı 30 milyon bin 963, ikinci doz aşı 14 milyon 654 bin 380 oldu. Böylece toplam doz miktarı, 44 milyon 656 bin 343 olarak kayıtlara geçti.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, 108 bin 262 haneye nakdi yardımda bulunulduğunu açıkladı.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Salgın Destek Programı çerçevesinde e-Devlet üzerinden yapılan başvurular sonrasında 108.262 haneye daha 1.000’er liralık nakdi destekte bulunduklarını açıkladı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından Haftalık Para ve Banka İstatistikleri yayımlandı.

Buna göre, 18 Haziran itibarıyla M3 para arzı, yüzde 0,63 artışla 3 trilyon 866 milyar 470 milyon 861 bin lira oldu. M3 para arzı, 11 Haziran’da 3 trilyon 842 milyar 131 milyon 952 bin lira seviyesinde bulunuyordu.

24 Haziran Korona virüsü tablosu açıklandı.

Tabloya göre, son 24 saatte 223 bin 385 Korona virüsü testi yapıldı, 5 bin 703 kişinin testi pozitif çıktı, 59 kişi hayatını kaybetti.

25 Haziran 2021

Özel Hastaneler Tüzüğü’nün yürürlükten kaldırılmasına ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmî Gazete’de yayımlandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yayımlanan kararda, “28.2.1982 tarihli ve 8/5747 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Özel Hastaneler Tüzüğü’nün yürürlükten kaldırılmasına karar verilmiştir.” İfadesine yer verildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti İl Danışma Toplantısı’nda açıklama yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 seçimlerinin zamanında yapılacağını belirterek “Hayatları yalan, yatıyorlar kalkıyorlar ne diyorlar? Erken seçim... Nereden çıktı bu ya! Seçimin tarihi belli: Haziran 2023. Boşuna çabalamayın...” dedi.

3 PKK’lı terörist etkisiz hâle getirildi.

Milli Savunma Bakanlığı(MSB), ‘Irak’ın kuzeyindeki Avaşin-Basyan bölgesinde bir, Hakurk bölgesinde iki olmak üzere toplam 3 PKK’lı terörist etkisiz hâle getirildi.’ açıklamasında bulundu.

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, “Bazı yayın organlarında “Katarlı öğrencilere sınavsız tıp eğitimi” şeklinde çarpıtılarak yansıtılan haberler gerçeği yansıtmamaktadır.” dedi.

Altun’un açıklaması şu şekilde:

Bazı yayın organlarında “Katarlı öğrencilere sınavsız tıp eğitimi” şeklinde çarpıtılarak yansıtılan haberler gerçeği yansıtmamaktadır.

Türkiye ve Katar arasında imzalanan “Askeri Sağlık Alanında Eğitim ve İş Birliği Protokolü” sadece silahlı kuvvetler mensuplarını kapsamaktadır.

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, Gaziantep İş Dünyası ile Buluşma programında önemli açıklamalarda bulundu.

Elvan, 2021’in ikinci çeyreğinde yüzde 20’lerde büyüme beklediğini söyledi. Bakan Elvan ayrıca “Vergi usul kanununda önemli değişiklikler yapacağız” ifadesinde bulundu.

25 Haziran Korona virüsü tablosu açıklandı.

Buna göre, Türkiye’de son 24 saatte 222 bin 936 Korona virüsü testi yapıldı, 5 bin 630 kişinin testi pozitif çıktı, 56 kişi hayatını kaybetti, hasta sayısı ise 477 olarak kayıtlarda yer aldı.

26 Haziran 2021

Kanal İstanbul üzerinde yapılacak olan Sazlıdere Köprüsü temel atma töreninde açıklamalarda bulunan Erdoğan, Kanal İstanbul projesiyle birçok faydanın aynı anda sağlanacağını söyledi.

 Erdoğan, “Birileri kendi yetki alanlarında olmayan hususlarla ilgili “Bize sorulmadı” diye sızlanıyor projenin her aşaması hukuka ve bilime göre yürütüldü, tamamlandı. “Bize sorulmadı” diyenlere sesleniyorum. Unutmayın, kime sorulması gerekiyorsa onlara sorulmuş ve yola böyle çıkılmıştır” dedi.

Millî Savunma Bakanlığı (MSB), Türk Silahlı Kuvvetlerince (TSK) son 10 yılda hudutlarda 10 tondan fazla uyuşturucu ile 5 milyondan fazla uyuşturucu hap yakalandığını bildirdi.

Açıklamaya göre, Mehmetçik tarafından 1 Ocak’tan bu yana hudutlarda 879 kilogram uyuşturucu, 766 bin 864 uyuşturucu hap ele geçirildi. 1 Haziran’dan itibaren ise yakalanan uyuşturucu 335 kilogramı, uyuşturucu hap 499 bin 161’i buldu. Son 10 yılda sınır hatlarında 10 tondan fazla uyuşturucu ile 5 milyon 595 bin 446 uyuşturucu hap yakalandı.

26 Haziran Korona virüsü tablosu açıklandı.

Son 24 saatte 222 bin 561 Korona virüsü testi yapıldı, 5 bin 266 kişinin testi pozitif çıktı, 51 kişi hayatını kaybetti.

27 Haziran 2021

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Bu yıl içerisinde, yetişmezse önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde Karadeniz’de keşif amaçlı bir sondaj daha planlayabiliriz. O bölge verimlilik açısından ciddi potansiyel içeren bir bölge. Eğer mevcut veriler gibi bir veriyle karşılaşırsak kuzeybatıda yer alan sahada da bir keşif açıklama imkânımız olabilir.” dedi.

Bakan Dönmez, Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) Dörtyol İşletme Müdürlüğünde gazetecilere, sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) depolama ve gazlaştırma ünitesini (FSRU) 2018 yılında, Türkiye’nin ilk doğal gaz depolama gemisi Ertuğrul Gazi’yi de yaklaşık 2 yılda tamamlayıp geçen cuma günü hizmete aldıklarını anımsattı. Dönmez, geminin sınıfındaki en büyüklerden biri olduğunu, günlük 28 milyon gazlaştırma kapasitesiyle tanklarındaki LNG’yi doğrudan gazlaştırıp deniz altındaki borular yardımıyla karaya, oradan da ulusal iletim şebekesine aktarabildiğini anlattı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bugüne kadar yapılan Korona virüsü aşısının 47 milyonu dozu geçtiğini açıkladı.

Bakan Koca, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Saat 18.10’da bugüne kadar yapılan toplam aşı sayısı 47 milyon dozu geçti. 18 yaş üstü nüfusumuzun %54’ü en az bir doz aşı yaptırmış durumda” ifadelerini kullandı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Marmara Denizi’ndeki müsilaj seferberliğinin 18’inci gününde 425 bölgede çalışmaların sürdüğünü belirtti.

Kurum, Twitter’daki hesabından yaptığı açıklamada şu bilgiyi verdi: “25 Haziran’da temizlediğimiz 364 metreküp müsilajla birlikte toplam 6 bin 929 metreküp müsilajı bertaraf ettik. 25 Haziran itibarıyla illerimizde; İstanbul 3 bin 102 metreküp, Kocaeli 438 metreküp, Bursa 153 metreküp, Tekirdağ 154 metreküp, Balıkesir 691 metreküp, Çanakkale 714 metreküp, Yalova’da 1677 metreküp müsilajı düzenli depolama sahalarına gönderdik. Temizleme seferberliğimizin yanı sıra aralıksız sürdürdüğümüz çalışmalarımızda 6 bin 738 denetim yaparak kurallara uymayan 26 işletmeye faaliyetten men cezası ve 14 milyon 214 bin TL idari para cezası uyguladık. Marmara Denizimiz için gece gündüz demeden sahadayız.”

27 Haziran Korona virüsü tablosu açıklandı.

Açıklanan tabloya göre, son 24 saatte 215 bin 294 Korona virüsü testi yapıldı, 4 bin 883 kişinin testi pozitif çıktı, 52 kişi hayatını kaybetti.

28 Haziran 2021

Türkiye’nin lisanslı elektrik üretimi nisanda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 29,5 artışla 25 milyon 13 bin 327 megavatsaat oldu.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun nisan ayına ilişkin “Elektrik Piyasası Sektör Raporu”na göre, lisanslı elektrik üretiminin yaklaşık yüzde 32,2’si hidroelektrik santralleri, yüzde 22,6’sı doğal gaz santralleri, yüzde 13,8’i linyit santralleri ve yüzde 13,5’i ithal kömür santralleri tarafından yapıldı.

Bu kaynakları sırasıyla rüzgâr, jeotermal, biyokütle, taş kömürü, asfaltit, güneş ve fuel-oil izledi. Üretimdeki artışta, tarımsal sulama ve sanayi kaynaklı tüketim etkili oldu. Böylece, toplam lisanslı elektrik üretimi, nisanda geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 29,5 artarak 25 milyon 13 bin 327 megavatsaate yükseldi.

Millî İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT) istihbaratıyla terör örgütü DEAŞ’ın Türkiye’ye yönelik bombalı saldırı hazırlığı önlendi. Halep’te yakalanan Suriyeli terörist Semir el Hamid ifadesinde saldırıda kullanacağı TNT patlayıcı gömdüğünü itiraf etti.

MİT’in istihbaratıyla terör örgütü DEAŞ üyesi Suriyeli Semir el Hamid, 17 Haziran’da Halep’in Aziziye bölgesinde yerel güvenlik güçleri tarafından yakalandı.

Gözaltına alınan Semir el Hamid, Türkiye’ye yönelik bombalı saldırı hazırlığında olduğunu, kullanacağı patlayıcıyı gömdüğünü itiraf etti.

Teröristin ifadesinden yola çıkılarak bölgede kazı yapıldı. Kazıda, işlenmemiş şekilde yaklaşık 50 kilo TNT patlayıcı ele geçirildi.

Balıkesir merkezli 18 ilde FETÖ/PDY’nin askeri mahrem yapılanmasına yönelik düzenlenen operasyonlarda, 23 kişi gözaltına alındı.

Balıkesir Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen FETÖ/PDY soruşturması kapsamında ankesör/kontörlü telefonlar vasıtasıyla ardışık olarak arandıkları tespit edilen ve örgütle irtibatlı olduklarına dair haklarında çeşitli beyanlar bulunan, askeri personel ve kapatılan askeri okul öğrencisi 23 kişi hakkında gözaltı kararı verildi.

İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, sabah saatlerinde Balıkesir merkezli Afyonkarahisar, Ağrı, Amasya, Ankara, Bingöl, Burdur, Çorum, Elazığ, Gaziantep, Hakkari, Iğdır, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Konya ve Zonguldak illerinde 39 adrese eş zamanlı operasyon düzenledi.

28 Haziran Korona virüsü tablosu açıklandı.

Son 24 saatte 223 bin 525 Korona virüsü testi yapıldı, 5 bin 283 kişinin testi pozitif çıktı, 58 kişi hayatını kaybetti.

29 Haziran 2021

Avrupa, Akdeniz, Ege, Karadeniz, Ortadoğu, Kuzey, Orta Batı, Güney Afrika bölgelerini kapsayan TÜRKSAT 5A uydusu hizmete girdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Asıl büyük tehditlerin siber uzaydan geleceği bilinciyle güçlü siber savunma mekanizması oluşturacağız” dedi.

FETÖ’nün TSK yapılanmasına yönelik soruşturma kapsamında haklarında gözaltı kararı verilen 47 şüphelinin yakalanması için İstanbul merkezli 24 ilde operasyon başlatıldı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Suçları Soruşturma Bürosu tarafından yürütülen soruşturmalar kapsamında 47 şüphelinin FETÖ / PDY terör örgütünün örgütsel iletişim modeli olan ankesör / büfe gibi sabit hatlardan ardışık olarak ve ayrıca aynı ankesörlü kart ile birlikte arandıkları tespit edildi.

Şüphelilerin örgütsel mensubiyetlerine dair haklarında itirafçı beyanı da elde edildi. Şüpheliler arasında Kara-Hava-Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü’ne mensup görevde bulunan 1 yarbay, 1 binbaşı, 4 yüzbaşı, 2 üsteğmen, 16 astsubay ve 2 polis memuru ile Kara-Hava-Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı’ndan emekli 2 albay ile 2 astsubay, ihraç edilen 2 binbaşı ile 2 astsubay, açıkta olan 1 astsubay, firari 1 üsteğmen, istifa eden 4 uzman çavuş ve 4 kapatılan askeri okul öğrencisi ile 3 sivil mahrem imamın bulunduğu toplam 47 şüpheliye gözaltı kararı verildi. İstanbul merkezli 24 farklı ilde 47 şüphelinin yakalanmaları için operasyon düzenlendi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin grup toplantısında açıklamalarda bulundu.

Bahçeli, “Yürürlükteki sınav sistemi yeni baştan ele alınmalı, okul öncesi sürecini de hesaba katan modelle her evladımızın ilgi alanına uygun eğitim alanının temini sağlanmalıdır. Üniversite sınavı tamamen kaldırılmalıdır” dedi.

9 üniversite bünyesinde yeni fakülte, enstitü ve yüksekokul kuruldu.

Bazı yükseköğretim kurumları bünyesinde fakülte, enstitü ve yüksekokul kurulması ile kapatılması ve adlarının değiştirilmesine ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmî Gazete’de yayımlandı.

29 Haziran Korona virüsü tablosu açıklandı.

Buna göre, Türkiye’de son 24 saatte 229 bin 846 korona virüsü testi yapıldı, 5 bin 846 kişinin testi pozitif çıktı, 53 kişi hayatını kaybetti, hasta sayısı ise 510 olarak kayıtlarda yer aldı.

30 Haziran 2021

Recep Tayyip Erdoğan, partisinin TBMM Grup Toplantısı’nda yaptığı konuşmada CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu için “CHP Genel Başkanı artık siyasetin değil tıp ilminin, psikiyatrinin konusudur.” dedi.

Kanal İstanbul projesi ile ilgili de konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kanalın kazısına da süratle başlıyoruz. Türkiye, Kanal İstanbul projesine kavuşacak” diye konuştu. Kılıçdaroğlu’nun Katarlı öğrencilere Türkiye’de sınavsız tıp fakültesi iddiasına da sert tepki gösteren Erdoğan, “Bu ne densizliktir, terbiyesizliktir. Tepeden tırnağa hepsi yalan.” İfadelerini kullandı. Muhalefetin erken seçim çağrısına da cevap veren Erdoğan, “Haziran 2023 Türkiye’nin seçim takvimidir. Cumhur İttifakı olarak kararımız budur.” şeklinde konuştu.

Fiyat İstikrarı Komitesi kuruldu.

Hazine ve Maliye Bakanlığı koordinasyonunda Fiyat İstikrarı Komitesi kuruldu. Fiyat istikrarının kalıcı olarak tesis edilmesi ve sürdürülmesini sağlamak amacıyla kurulan Komite’de, 5 bakanın yanı sıra Strateji ve Bütçe Başkanı ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı yer alacak.

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, fiyat istikrarını sağlama görevinin Merkez Bankası’nın olduğunu belirterek, “Hiçbir şekilde Merkez Bankası’na müdahale söz konusu değildir.” dedi.

Resmî Gazete’de yayımlanan kararlarla Fiyat İstikrarı Komitesi ve Ekonomi Koordinasyon Kurulu kurulduğu açıklandı.

Elvan twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Fiyat istikrarını sağlama görevi Merkez Bankası’nındır. Fiyat İstikrarı Komitesi’nin ana amacı, enflasyonda risk oluşturan arz şoklarına karşı çözüm önerilerinin geliştirilmesidir.  Hiçbir şekilde Merkez Bankası’na müdahale söz konusu değildir.” şeklinde görüş belirtti.

Türk Silahları Kuvvetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı’nın koordineli çalışması sonucu Irak’ın kuzeyindeki Gara bölgesinde tespit edilen bölücü terör örgütü mensubu 7 PKK’lı teröristin etkisiz hale getirildiğini duyurdu.

Milli Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

“TSK ve MİT’in koordineli çalışması sonucu Irak’ın kuzeyindeki Gara bölgesinde tespit edilen bölücü terör örgütü mensubu 7 PKK’lı terörist, hava harekatıyla etkisiz hale getirildi.”

Türk Silahları Kuvvetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı’nın koordineli çalışması sonucu Irak’ın kuzeyindeki Gara bölgesinde tespit edilen bölücü terör örgütü mensubu 7 PKK’lı terörist hava harekâtıyla etkisiz hâle getirildi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Suçları Soruşturma Bürosunca, FETÖ/PDY silahlı terör örgütünün mülki idare yapılanmasına yönelik yürütülen soruşturma kapsamında örgütle bağlantılı 51 şüpheli tespit edildi. Şüphelilerin, büfe, bakkal, market gibi umuma açık işyerlerinde bulunan kontörlü sabit hatlar ile operasyonel hatlar üzerinden sivil imamlar ile iletişim sağladıkları belirlendi.

Ayrıca bugüne kadar yürütülen soruşturmalar kapsamında örgüt mensubu olduklarına dair haklarında ifadeler bulunduğu tespit edildi. Tamamı daha önce görevden ilişiği kesilen, bir kısmı hakkında soruşturma/kovuşturma yürütülmekle birlikte yeni deliller elde edilen 51 şüpheliden 39 eski mülki idare amiri ile 1 mahrem imam olmak üzere 40 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi.11 eski mülki idare amiri şüpheli ise Ankara İl Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nde ifadeye çağrıldı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bugün miktar yöntemiyle düzenlediği 7 Temmuz vadeli repo ihalesi ile piyasaya 66 milyar 999 milyon 999 bin 975 lira verdi.

İhaleye 149 milyar 430 milyon liralık teklif geldi. İhalede basit faiz yüzde 19 olurken, bileşik faiz ise yüzde 20,88 seviyesinde gerçekleşti.

30 Haziran Korona virüsü tablosu açıklandı.

30 Haziran Korona virüsü tablosunu paylaştı. Tabloya göre, son 24 saatte 228 bin 163 korona virüsü testi yapıldı, 5 bin 496 kişinin testi pozitif çıktı, 45 kişi hayatını kaybetti.