Aylık Raporlar

...

Türk Dünyası Raporu Ağustos 2020

AZERBAYCANAzerbaycan bayrağı

Türkiye ve Azerbaycan’ın geniş kapsamlı ortak askeri tatbikatı sürüyor

Türkiye ve Azerbaycan hava ve kara kuvvetlerinin Azerbaycan’da başlattığı geniş kapsamlı ortak askeri tatbikatı sürüyor. Tatbikatın Azerbaycan’a bağlı Nahcivan Özerk Cumhuriyeti’nde sürdürülen kısmında senaryo gereği teyakkuz emri verildi.

Teyakkuz emri sonrasında tatbikat alanına ulaşan ordu birliklerinin koordineli faaliyet göstermesi ve savaşa hazırlık durumuna getirilmesi için ilgili görevler icra edildi. Çok sayıda tank ve zırhlı aracın yer aldığı tatbikatta savaş uçak ve helikopterleri de uçuşlar gerçekleştirdi.

Tatbikata her iki ülkeden hem hava hem de kara kuvvetleri katılıyor. Hava kuvvetlerinin tatbikatı Bakü, Nahcivan, Gence, Kürdemir ve Yevlah’ta sürdürülecek ve 10 Ağustos’ta sona erecek.

Kara kuvvetlerinin tatbikatı ise Bakü ve Nahcivan’da 5 Ağustos’a kadar devam edecek.

Azerbaycan’dan Lübnan’a 1 milyon dolarlık yardım

Azerbaycan, Beyrut Limanı’nda meydana gelen patlama nedeniyle oluşan zararın giderilmesine katkı sağlamak amacıyla Lübnan’a 1 milyon dolar yardımda bulunacak.

Azerbaycan Başbakanı Ali Asadov’un imzaladığı karar gereği, yardım için belirlenen meblağ 2020 devlet bütçesinin rezerv fonundan temin edilecek. Asadov, 1 milyon doların Lübnan’a ödenebilmesi için Maliye Bakanlığına talimat verdi.

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn’a patlamada hayatını kaybedenler için gönderdiği taziye mesajında, bu zor günde Lübnan halkıyla dayanışma içerisinde olacaklarını kaydetti.

Beyrut Limanı’nda patlayıcı maddelerin bulunduğu 12 numaralı depoda önce yangın çıkmış, ardından tüm Beyrut’u sarsan çok şiddetli bir patlama meydana gelmişti.

Sağlık Bakanı Hamad Hasan, son verilere göre patlamada 135 kişinin hayatını kaybettiğini, yaklaşık 5 bin kişinin yaralandığını ve enkaz altında onlarca kayıp kişi bulunduğunu açıklamıştı.

Azerbaycan’dan Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerine destek

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Müşaviri, Cumhurbaşkanlığı Dış Politika Meseleleri Daire Başkanı Hikmet Hacıyev, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerini açık şekilde desteklediklerini belirterek, “Türkiye bölgede uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarını korumaktadır.” dedi.

Hacıyev, Ermenistan Dışişleri Bakanlığının Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerine yönelik açıklamasını ve Azerbaycan’ın tutumunu yerel basına yaptığı açıklamayla değerlendirdi.

Ermenistan’ın bölgede barış ve istikrarı engelleyen saldırı politikasından vazgeçmek yerine “saçma açıklamalar” yaptığını ifade eden Hacıyev, Erivan yönetiminin işgalci politikalarını saklamak için diğer ülkelere karşı yalan ve sahte ithamlarda bulunduğunu kaydetti.

Azerbaycan topraklarını yaklaşık 30 yıldır işgal altında tutan ve devlet armasında halen Ağrı Dağı’nın resmini bulunduran Ermenistan’ın bu açıklamasını hem gülünç hem de kendilerini ilgilendirmeyen konulara müdahale etme girişimi şeklinde değerlendiren Hacıyev, “Herkesin yerini bilmesi ve sınırı aşmaması gerektiğini düşünüyorum. Diplomasi ciddi bir alandır ve sorumsuz beyanlara yer yoktur. Böyle bir açıklama ile Ermenistan her şeyden önce kendini küçük düşürüyor. Eminim Ermenistan’ın Doğu Akdeniz’deki olaylardan haberi yoktur ve açıklamalarının tek sebebi konunun Türkiye’yi ilgilendirmesidir.” dedi.

Hacıyev, Ermenistan’ın Sevr Antlaşması hakkındaki açıklamasına ilişkin ise bu ülkenin geçmişin esiri olmaktan kurtulmak, nefreti bir kenara bırakmak ve komşularıyla barış içinde yaşamayı öğrenmekten aciz olduğunu vurguladı.

Türkiye ve Azerbaycan’ın iyi günde de kötü günde de birbirini desteklediğini ifade eden Hacıyev, “Azerbaycan, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerini açık şekilde desteklemektedir. Türkiye bölgede, uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarını korumaktadır.” ifadesini kullandı.

Ebulfez Elçibey vefatının 20. yılında Ankara’da anıldı

Türk Dünyası’nın bilge şahsiyetlerinden Azerbaycan’ın ikinci Cumhurbaşkanı Ebulfez Elçibey, vefatının 20. yılında saygıyla anıldı. Ankara’daki Azerbaycan vatandaşları, Ulus’taki Atatürk heykeli önünde toplanıp, anma etkinliği öncesinde İstiklal Marşı ve Azerbaycan milli marşını okudu.

Azerbaycan ordusunun Ermenistan’a ait İHA’yı düşürdüğü bildirildi

Azerbaycan Savunma Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, sınırdaki Tovuz ili yönünde Azerbaycan mevzileri üzerinde keşif uçuşu yapan Ermenistan’a ait İHA’nın vurulduğu belirtildi.

Azerbaycan askerleri, Ermenistan ordusunun keşif timinin komutanını esir aldı

Azerbaycan Savunma Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, cephe hattının Goranboy ili yönünde Ermenistan ordusunun sabah saatlerinde gerçekleştirdiği sabotaj girişimi Azerbaycan askerlerince engellendi. Ermeni askerlerinin kayıp vererek geri çekildiği, keşif timi komutanı olduğu belirlenen bir üsteğmenin esir alındığı bildirildi.

Azerbaycan Türk Ocağı 100 yıl sonra yeniden açıldı

Azerbaycan’da 21 Eylül 2019’da kuruluşu gerçekleşen Azerbaycan Türk Ocağı, Azerbaycan Bakanlar Kurulunun onayıyla resmen faaliyete başladı. 100 yıl sonra yeniden faaliyete geçen Azerbaycan Türk Ocağı’nın başkanı Akif Aşırlı oldu.

Azerbaycan’da korona virüsü ile ilgili son durum

Azerbaycan Bakanlar Kuruluna bağlı Covid-19 karargâhından yapılan açıklamaya göre, toplam vaka sayısı 36 bin 435’e yükseldi. Sağlığına kavuşanların sayısı 33 bin 847’ye ulaştı, yaşamını yitirenlerin sayısı 534 oldu. Bugüne kadar 922 bin 69 testin yapıldığı Azerbaycan’da 2 bin 54 kişinin tedavisi sürüyor.


KAZAKİSTANKazakistan bayrağı

Kazak şair Abay Kunanbayev’in doğumunun 175. yılı başkentte kutlandı

Kazakistan’ın Ankara Büyükelçiliği tarafından Türk dünyasının önemli şair ve düşünürlerinden Abay Kunanbayev’in doğumunun 175. yılı dolayısıyla başkentte etkinlik düzenlendi.

Büyükelçi Abzal Saparbekuly ev sahipliğinde Büyükelçilikte yapılan etkinliğe, eski Kültür Bakanı Namık Kemal Zeybek, Avrasya Yazarlar Birliği Başkanı Yakup Ömeroğlu ile şair ve yazar Zafer Kibar’ın yanı sıra yeni tip korona virüsü tedbirleri nedeniyle sınırlı sayıda davetli katıldı.

Kazakistan’da hidrokarbonların kullanım hakkı elektronik açık satışla verilecek

Kazakistan’da hidrokarbonların toprak altı kullanım hakkının elektronik açık satış yoluyla sağlanacağı bildirildi.

Kazakistan Enerji Bakanlığından yapılan açıklamada, hidrokarbonların kullanım hakkının elektronik açık satış yoluyla verilmesi için bir takım yasal düzenlemelerin kabul edildiği belirtildi.

Daha önce kâğıt formatında yapılan açık satışların katılımcılar için rahatsızlık yarattığı ifade edilen açıklamada, yeni düzenlemelere uygun olarak bu yıl 1 Eylül’den itibaren toprak altı kullanım hakkı almak isteyenlerin açık satışa çevrim içi ortamda katılabileceği aktarıldı.

Açıklamada, elektronik ihale uygulamasının şeffaf açık satış düzenleme mekanizmasının oluşmasını sağlayacağı kaydedildi.

Kazakistan’da 15’nci yüzyıla ait sufi tekkesi bulundu

Kazakistan’ın Türkistan kentindeki Hoca Ahmet Yesevi Türbesi yakınlarında 15. ile 19. yüzyıla ait sufi tekkesi bulundu.

Kazakistan Kültür Bilimsel Araştırma Enstitüsünden yapılan açıklamada, Türkistan’ın en kadim bölgesi Kultöbe’de düzenlenen arkeolojik kazı çalışmalarında, bilim adamlarınca sufi tekkesi bulunduğu belirtildi.

Kazakistan’da yılın ilk 6 ayında petrol üretimi yüzde 1,4 azaldı

Kazakistan’da yılın ilk 6 ayındaki petrol üretimi, geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 1,4 geriledi.

Kazakistan Enerji Bakanı Nurlan Nogayev, Bakanlar Kurulu toplantısında yaptığı konuşmada, bu yılın ocak-haziran döneminde 51,5 milyon ton petrol üretildiğini söyledi. Bunun geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 1,4 az olduğunu belirten Nogayev, “Petrol üretim planının yerine getirilmemesinin nedeni, salgının yayılmasını önlemek için birçok ülkede yapılan karantina uygulaması.” dedi.

Covid-19 salgını nedeniyle petrol üretim dengesinin bozulmasının, dünyada stokların artmasına neden olduğunu dile getiren Nogayev, depoların dolmasını önlemek amacıyla petrol üretimini azaltma önlemleri alındığını ifade etti.

Nogayev, bu yıl 42 milyon ton petrolün ihraç edildiğini bildirdi. Bakan Nogayev, söz konusu raporlama döneminde, doğal gaz üretiminin de yüzde 1 artarak 33,4 milyar metreküpe ulaştığını dile getirdi.

Ülkede yılda 90 milyon ton civarında petrol üretiliyor.

Kazakistan, 2022’ye kadar uranyum üretimi azaltmayı sürdürecek

Kazakistan, 2022 yılına kadar yıllık uranyum üretimini yüzde 20 seviyesinde azaltmaya devam edecek.

Kazatomprom’dan yapılan açıklamada, şirketin uranyum üretimine ilişkin bilgi verildi. Buna göre, şirket 2022’ye kadar uranyum üretimini yüzde 20 azaltmayı sürdürecek.

Açıklamada, şirketin uranyum üretimini 2021 yılında da planlanan hacmin yüzde 20 altında tutacağı ve yeni tip korona virüsü salgınıyla mücadele için alınan tedbirler nedeniyle 2020’de meydana gelen kayıpları telafi etmek için üretimin artırılmayacağı aktarıldı.

Kazakistan Rusya’nın geliştirdiği korona virüsü aşısını satın almak istiyor

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım-Cömert Tokayev, Rus aşısının satın alımı konusunu görüşmek üzere Ağustos ayının ikinci yarısında Kazakistan’dan Moskova’ya hükümet heyetininin gönderileceğini belirtti.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım-Cömert Tokayev Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e Rusya’nın dünyada ilk korona virüsü aşısını tescil etmesi vesilesiyle tebrik mesajı gönderdi.

Kazakistan’da El Farabi Dünyası Eğitim Merkezi açıldı

Kazakistan’da filozof Farabi’nin doğumunun 1150. Yıl dönümünde El Farabi Dünyası Eğitim Merkezi açıldı.

Başkent Nur Sultan’daki Öğrenciler Sarayında kurulan merkezin açılış törenine Öğrenciler Sarayı Müdürü Yerbol İrgebay’ın yanı sıra çok sayıda akademisyen ve davetli katıldı.

Kazakistan’da anayasanın kabul edilişinin 25. yılı kutlamaları

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, anayasa metnine yeni gerçekleri yansıtan ek hukuki mekanizma ve normların eklendiğini söyledi. Tokayev, 30 Ağustos Anayasa Günü kutlamaları kapsamında video konferans yoluyla düzenlenen “21. Yüzyılın Anayasası- Hukukun Üstünlüğü, İnsan Değeri ve Etkili Devlet” temalı uluslararası bilimsel konferansta konuştu.

Anayasanın ülkenin bağımsızlığı için sağlam yasal zemin oluşturduğunu belirten Tokayev, devletin değerlerinin insan ve onun hayatı, hukuku ve özgürlüğü olduğunu ifade etti.

Tokayev, anayasa içeriğinin zamanın gereklerine göre iyileştirilip güncellendiğini belirterek “Kazakistan, dinamik bir şekilde gelişiyor. Bu nedenle anayasa metnine yeni gerçekleri yansıtan ek hukuki mekanizma ve normlar eklenmektedir.” dedi.

Kazakistan’dan Lübnan’a doktor desteği yapıldı

Kazakistan, Lübnan’da meydana gelen ve çok sayıda kişinin ölümüne yol açan patlama nedeniyle bu ülkeye askeri doktorlar gönderdi.

Kazakistan Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev’in talimatı üzerine 29 sağlık görevlisi ve 4 tercümandan oluşan bir grubun Lübnan’ın başkenti Beyrut’a gönderildiği belirtildi.

Kazakistan’da Çin Büyükelçisini protesto eden aktiviste hapis cezası

Çin yönetiminin Doğu Türkistan’da Müslüman Uygurlara ve Kazaklara yönelik sistematik asimilasyon ve baskı politikalarını protesto eden aktivistler, Kazakistan’da hapis cezasına çarptırıldı.

Kazakistan’ın Almatı kentinde bulunan Çin Konsolosluğu önünde eylem yaparak Çin Büyükelçisinin sarf ettiği ifadelerden dolayı sınır dışı edilmesini isteyen Kazak aktivist Serik Azibay, güvenlik güçleri tarafından yasa dışı eylem yapmakla suçlandı. Kazakistan’da, Çin karşıtı protesto gösterilerine katılan Kazak aktivist Azhibai’ye 15 gün hapis cezası verildi.


KIRGIZİSTANKırgızistan bayrağı

Kırgızistan içilebilir su sorununu çözmeyi hedefliyor

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov, ülkede nüfusun yüzde 60’ının içilebilir su ihtiyacı olduğunu belirterek, “Umarım 2024’e kadar tüm Kırgızistan’a temiz su sağlanacaktır.” dedi.

Kırgızistan Devlet Radyosunun gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Ceenbekov, nüfusun ihtiyacı olan içilebilir su konusuna değindi. Ülke genelinde 822 köyün içilebilir su ihtiyacı olduğunu bildiren Ceenbekov, “Ülke nüfusunun yüzde 60’ının içilebilir su ihtiyacı var. Son 3 yılda 107 köyün içilebilir su ihtiyacı giderildi. 2024 yılına kadar daha 715 köyün ihtiyacının giderilmesi gerekiyor. Şimdi bunun üzerinde çalışıyorum, umarım 2024’e kadar tüm Kırgızistan’a temiz su sağlanacaktır.” ifadelerini kullandı.

Ceenbekov, sorunun çözülmesi için uluslararası finansman bulduklarını kaydederek, “Amacım, Kırgızistan’ın tüm bölgelerine temiz su sağlamak. Bu hedefe ulaşacağız. Bu çok önemli bir konu, iddialı büyük bir proje. Ne kadar zor olursa olsun 2024’e kadar bu projeyi hayata geçireceğiz.” şeklinde konuştu.

Ekim 2018’de Cumhurbaşkanlığı görevine gelen Ceenbekov’un görev süresi 2024 yılında sona eriyor.

Kırgızistan’a salgın döneminde 330 milyon 900 bin dolarlık kredi

Kırgızistan Maliye Bakanlığı, yeni tip korona virüsü ile mücadelenin başladığı günden itibaren uluslararası kuruluşlardan 330 milyon 900 bin ABD doları tutarında kredi desteği sağladıklarını bildirdi.

Maliye Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Covid-19 salgınının ortaya çıkmasından kaynaklanan acil ödemeler dengesi ihtiyaçlarını karşılamak için ülkenin uluslararası kuruluşlardan aldığı kredi miktarına yönelik değerlendirme yapıldı.

Buna göre, bütçe desteği için Uluslararası Para Fonu’ndan 241 milyon 900 bin, Asya Kalkınma Bankası’ndan 50 milyon, Avrupa Birliği’nden 24 milyon 800 bin ve sağlık sektörüne Dünya Bankası’ndan 3 milyon 300 bin, özel iş sektörünün geliştirilmesi için Almanya Kalkınma Bankası’ndan 10 milyon 900 bin dolar tutarında toplam 330 milyon 900 bin ABD dolar kredi desteği alındı.

Kırgızistan bu dönemde, Avrupa Birliği’nden ayrıca 24 milyon 800 bin dolar tutarında hibe alımı yaptı.

Öte yandan, Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov, Alman hükümetinin Kırgızistan’da sağlık, eğitim ve yoksullukla mücadele için bu yılsonuna kadar taahhüt ettiği 41 milyon 800 bin dolarlık hibeyi onayladı. Ocak-Mayıs döneminde ekonomisi 3,8 küçülen Kırgızistan’da 4,5 ayda toplam 35 659 vaka tespit edilmiş, korona virüsü nedeniyle 1.447 kişi yaşamını yitirmişti.

Kırgızistan’ın uluslararası rezervi arttı

Kırgızistan’ın uluslararası rezervlerinin 2 milyar 769 milyon dolara ulaştığı bildirildi.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi’nden yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov, Merkez Bankası Başkanı Tolkunbek Abdıgulov ile çevrimiçi toplantı gerçekleştirdi.

Korona virüsü salgını bağlamında ülkenin makro ekonomik gelişmelerinin yanı sıra bankacılık ve ödeme sistemlerinin istikrar ve güvenliğine yönelik tedbir ve önlemler görüşüldü. Ülkenin uluslararası rezervinin tarihinin en yüksek seviyesine ulaştığını bildiren Abdıgulov, “Uluslararası rezervimiz 2 milyar 769 milyon dolara ulaştı. Rezervlerin büyümesi, öncelikle ulusal para birimi ile iç piyasada altın satın almak için izlenen politika ile ilişkilidir.” ifadesini kullandı.

Bu yılın ocak ayında uluslararası rezervlerin miktarı 2 milyar 424 milyon düzeyindeydi.

Öte yandan, salgın döneminde ülkenin mali sektörünü desteklemek için yapılan çalışmaları hakkında bilgi veren Abdıgulov, Merkez Bankası’nın geçen yılki karı olan 2 milyar 500 milyon somu (32 milyon 467 bin 532 dolar) ulusal bütçeye destek vermek için temmuz ayında aktardıklarını kaydetti.

Abdıgulov, korona virüsü salgınının ekonomiye olan etkilerini azaltmak, vatandaşların kredi ödemelerini ötelemek, iş gücü piyasasını ayakta tutmak ve firmalar için ticari bankalara yaklaşık 78 milyon dolar tutarında destekte bulunduklarını aktardı.

Merkez Bankası Başkanı Abdıgulov banka borçlularına, finans ve kredi kuruluşlarına yardım sağlanması konusunda 30 Temmuz itibarıyla 77 milyar som (1 milyar dolar) tutarındaki 201 bin 277 krediyi yeniden yapılandırdığını da sözlerine ekledi.

Kırgızistan ile Özbekistan arasındaki tartışmalı sınır konusunda anlaşma

Kırgızistan ile Özbekistan arasındaki tartışmalı sınır noktalarının tespitini yapan hükümetler arası çalışma grubu, 94,5 kilometrelik kısımla ilgili anlaşmaya vardı.

Kırgızistan Başbakanlığı Basın Merkezinden yapılan açıklamaya göre, iki ülke arasındaki tartışmalı sınır noktalarının tespitini yapan hükümetler arası çalışma grubu, Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te toplandı. Toplantıda, tartışmalı sınır bölgesindeki 94,5 kilometrelik kısımla ilgili anlaşmaya varıldı.

İki ülkenin 1370 kilometrelik sınırının yaklaşık 300 kilometrelik kısmında 58 tartışmalı sınır noktası bulunuyor. Tartışmalı sınır noktalarında yasa dışı sınır geçişleri yüzünden iki ülkenin askerleri sık sık karşı karşıya geliyor.

Çalışma grubu, her ay bir araya gelerek, uzlaşma sağlanamayan sınır noktalarıyla ilgili çalışmaları yıl sonuna kadar sürdürecek.

Kırgızistan’da 31 Ağustos Bağımsızlık Günü kutlandı

Kırgızistan’da 31 Ağustos Bağımsızlık Günü dolayısıyla ülke genelinde sınırlı katılımla kutlama etkinlikleri yapıldı. Başkent Bişkek’in merkezindeki Ala-Too Meydanı’ndaki Tarih Müzesi önünde kutlama programı düzenledi. Bu yıl salgının gölgesinde geçen kutlama programına katılanların sosyal mesafe ve maske kuralına uyduğu gözlendi. Resmî törene, Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov, Meclis Başkanı Dastanbek Cumabekov, Kırgızistan Silahlı Kuvvetleri mensupları ve Covid-19 ile mücadelede gönüllü olan vatandaşlar katıldı. Kırgızistan, Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla 31 Ağustos 1991’de bağımsızlığını ilan etmişti.

Kırgızistan, 4 Ekim 2020’de seçimlere gidiyor

Kırgızistan’da 4 Ekim 2020 tarihinde, mecliste (Jogorku Keneş) görev alacak milletvekilleri için seçimler yapılacak.

Kırgızistan Başbakanlık evinde basın toplantısı düzenleyen Başbakan Kubatbek Boronov, ülkede yapılması planlanan genel seçimlere ilişkin açıklamalarda bulundu.

Başbakan Boronov, halkın korona virüs salgını nedeniyle kitlesel olarak toplanmasının yasaklanacağını bildirdi. Boronov, kongre, kurultay (Kırgızistan’da, devlet ve kamusal öneme sahip konularda tartışmalara ve karar alma süreçlerine yurttaş katılımının temsilinin bir şekli) ve diğer etkinlikler için tedbirlerin geliştirildiğini vurgulayarak, ”Bu gerekliliklere uyum sıkı bir kontrol altında olacaktır.” dedi.

Kırgızistan’da Korona virüsü ile ilgili son durum

Kırgızistan’da günlük vaka sayısı 5 ay aradan sonra ilk kez 100’ün altına indi. Kırgızistan Sağlık Bakanlığının verilerine göre, toplam vaka sayısı 43 bin 898’e çıktı. İlk vakanın görüldüğü marttan bu yana 38 bin 459 kişinin iyileştiği ülkede1059 kişi Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirmişti. Yaklaşık 6 bin hastanın tedavisi ise sürüyor.


ÖZBEKİSTANÖzbekistan bayrağı - Vikipedi

Özbekistan’da “İmam Maturidi Uluslararası Bilimsel Araştırma Merkezi” kurulacak

Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, İmam Maturidi Uluslararası Bilimsel-Araştırma Merkezi’nin kurulmasına ilişkin kararnameyi imzaladı.

Buna göre söz konusu merkez, İmam Ebu Mansur Maturidi ve Maturidiliğin önde gelen ulema ve bilim adamlarının hayatı ve yazdığı eserlerle ilgili araştırmalar yapacak, bunların ülkede ve dünyada tanıtılmasına hizmet edecek.

Yeni kurulacak merkez tarafından İmam Maturidi’nin dünyanın çeşitli kütüphanelerinde muhafaza edilen eserlerinin nüshaları toplanacak ve bu eserlerin kataloğu oluşturulacak.

Özbekistan hükümeti Türkiye ile stratejik ortaklığı daha da geliştirecek

Özbekistan, Türkiye ile stratejik ortaklığın pekiştirilmesi ve genişletilmesi kararı aldı.

Özbekistan Bakanlar Kurulundan yapılan açıklamaya göre, hükümetin “Türkiye ile stratejik ortaklığı daha da güçlendirme ve çok yönlü iş birliğini genişletme önlemleri”ne ilişkin kararı kabul edildi.

Karara göre, Özbekistan ile Türkiye arasındaki ilişkileri kalite açısından yeni düzeye çıkaracak etkinlikler programı onaylandı ve Türkiye ile çok yönlü iş birliğini genişletmekle görevli bir koordinasyon kurulu oluşturuldu. Kurul, etkinlikler programının uygulanmasını analiz edecek, etkinlik ve projelerin hayata geçirilmesine katkı sağlayacak.

Türkiye bu yıl sonuna kadar Semerkant’ta başkonsolosluk açacak.

Özbekistan’ın dış ticareti yılın ilk yarısında 15 milyar 855,8 milyon dolar oldu

Özbekistan’ın dış ticaret hacmi yılın ilk yarısında 15 milyar 855,8 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti.

Özbekistan Devlet İstatistik Komitesi, ülkenin 2020 yılı ocak-haziran dönemine ilişkin dış ticaret verilerini açıkladı. Buna göre ülkenin dış ticaret hacmi söz konusu dönemde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 18,2 azalarak, 15 milyar 855,8 milyon dolara geriledi.

Açıklamaya göre, bu dönemde ülkenin ihracatı yüzde 22,6 azalarak 6 milyar 285,4 milyon dolar, ithalatı ise yüzde 15 azalarak 9 milyar 570,4 milyon dolar oldu. Ülkenin dış ticaret açığı ise 3 milyar 285 milyon dolar olarak hesaplandı. Bu dönemde dünyanın 150’den fazla ülkesi ile ticaret yapan Özbekistan’ın en büyük ticari ortakları arasında yüzde 18,1’lik pay ile Çin ilk sırada yer alırken, bu ülkeyi Rusya (yüzde 16,3), Kazakistan (yüzde 8,4) Güney Kore (yüzde 7,1) ve Türkiye (yüzde 5,6) izledi.

Bu dönemde Özbekistan’ın ihracatında altın, enerji ve petrol ürünleri, kimya, tekstil ve gıda ürünleri, renkli ve demir metaller, hizmetler sektörü, ithalatında da makine, teçhizat, ulaşım araçları, metal, gıda, elektronik, enerji, eczacılık, kimyasal ve plastik ürünler ilk sıralarda yer aldı.

2019’da dış ticareti bir önceki yıla göre yüzde 26,2 artarak 42,2 milyar dolar olan Özbekistan’da, 17,9 milyar dolarlık ihracat, 24,3 milyar dolarlık ithalat yapılmış, ülkenin dış ticaret açığı ise 6,4 milyar dolar olarak hesaplanmıştı.


KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİKuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bayrağı

KKTC’nin Kapalı Maraş konusundaki kararlılığı, İngiliz basınında yankı buldu

İngiliz basını, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) hükumetinin Türkiye ile birlikte, 46 yıldır kapalı olan Maraş bölgesinin onaracağını ve salgından sonra yeniden açacağını yazdı.

İngiliz Daily Mail gazetesinde yer alan haberde korona virüsü salgını sonrasında, 46 yıldır kapalı olan KKTC’deki Maraş bölgesinin yeniden açılacağına yer verildi. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi bu girişime karşı çıksa da KKTC hükumeti, Türkiye ile işbirliği içinde kentin onarımını başlatmakta kararlı.

Türkiye Cumhurbaşkanı yardımcısı Fuat Oktay’ın da katıldığı KKTC’deki hayalet şehir Maraş için düzenlenen Kapalı Maraş Açılımı toplantısının ardından yapılan envanter çalışmaları tamamlandı.

Bölgedeki envanter çalışmaları tamamlanırken gayrimenkullerin büyük bölümünün KKTC’deki vakıflara ait olduğu tespit edildi. Maraş’ta Rum ve İngilizlere ait turistik otel ve konutlar ile arsalar da yer alıyor. Bölgenin alt yapısının yenilenip imarı için, 10 milyar dolarlık bir yatırıma ihtiyaç olduğu hesaplanıyor.

Maraş’ın açılması sürecinde mülklerin sahip ve mirasçılarından, KKTC’deki Taşınmaz Mal Komisyonuna başvurmaları istenecek. AİHM’in onay verdiği komisyon, mülkiyet davaları için iade, takas ya da tazminat kararı alıyor. Maraş’ta işletmesi bulunan İngiliz, ABD ve Alman şirketlerine de aynı çağrı yapılacak, imara katkı karşılığı malları iade edilebilecek.

Maraş, 1974 yılındaki Kıbrıs Barış Harekâtı sonrası yerleşime kapandı ve Kıbrıs sorununun çözümünde pazarlık konusu oldu. 46 yıldır askeri bölge olarak kullanılan Maraş’ta sadece askeri orduevi ile iki kız yurdu faal olarak çalışıyor.

Türkiye, KKTC’de 100 yataklı acil durum salgın hastanesi inşa ediyor

Türkiye Cumhuriyeti, korona virüsü ile mücadele kapsamında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde 100 yataklı hastane inşa edilecek.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakanı Ersin Tatar, Türkiye’nin KKTC’de yaptırmayı planladığı hastanenin, ülkesinin sadece bugünün değil gelecekteki ihtiyaçlarını da karşılayacak bir donanım ve yeterlilikte olacağını kaydetti.

Türkiye, korona virüsü ile mücadele sürecinde KKTC’de ileri teknoloji ekipmanlarla donatılmış 100 yataklı acil durum salgın hastanesinin yapılması için 26 Ağustos 2020’de çalışmalara başladı.

KKTC Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Ali Çaygür, Türkiye tarafından yapılmakta olan salgın hastanesinin 45 günde bitirileceğini belirterek hastanenin baştan sona tüm işlemlerinin Türkiye Cumhuriyeti tarafından tamamlanacağını ve anahtar teslimi yapılacağını duyurdu.

KKTC Başbakanı Tatar, 27 Ağustos’ta Sağlık Bakanı Ali Pilli ve Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri’nin eşliğinde, acil durum hastanesinin inşaat alanında incelemelerde bulundu ve yetkililerden bilgi aldı.
Tatar burada yaptığı konuşmada, “Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne salgın sürecinde Kıbrıs Türk halkına ve KKTC’ye verdiği destek için ne kadar teşekkür etsek azdır.” dedi.

Tatar, hükumetin salgın sürecinde bir acil durum hastanesi yapmak için harekete geçtiğini ancak proje aşamasında önlerine çıkarılan birtakım engeller nedeniyle hastanenin yapımına başlayamadıklarını kaydetti.
Tatar, bunun üzerine konuyu Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a aktardığını söyleyerek Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talebine anlayış gösterdiğini ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a gereğinin yapılması için talimat verdiğini aktardı.

KKTC’den Türkiye’nin Karadeniz’deki gaz keşfine tebrik gecikmedi

KKTC Başbakanı Ersin Tatar ve Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gaz keşfini açıklamasının ardından paylaşımda bulundu. Başbakan Tatar, Twitter’dan yaptığı paylaşımında, “Türkiye Cumhuriyeti’nin 320 milyar metreküp doğal gaz keşfetmesini büyük bir memnuniyetle öğrenmiş bulunuyoruz. Türkiye Cumhuriyeti Devleti ile bu keşiflerde emeği olan herkesi candan kutlar, milletimiz ve insanlık için nice nice başarılar dilerim.” ifadesini kullandı. Dışişleri Bakanı Özersay, Facebook’tan yaptığı açıklamada, “Yıllardır denizlerdeki haklarımız konusunda ortaya koyduğumuz vizyonun gerçekçi ve gerçekleştirilebilir olduğu ortaya çıktı. Türkiye Cumhuriyeti’nin bu sevincini paylaşıyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.


DİĞER

4. Dünya Göçebe Oyunları İznik’te

Bursa’nın İznik ilçesinde 2021 yılında düzenlenecek 4. Dünya Göçebe Oyunları’nın tanıtımı için İznik Yeşil Cami avlusunda tanıtım düzenlendi.

Tanıtıma katılan Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, bu yıl gerçekleştirmeyi planladıkları organizasyonu yeni tip korona virüsü salgını nedeniyle 2021’e ertelediklerini, gelecek sene oyunları en güzel şekilde gerçekleştireceklerini söyledi.

Arnavutluk Cumhurbaşkanı, Türkiye ile mali-askeri iş birliği anlaşmasını onayladı

Arnavutluk Cumhurbaşkanı İlir Meta, Arnavutluk ile Türkiye arasında imzalanan mali ve askeri iş birliğini kapsayan ve geçen ay Arnavutluk Meclisinde kabul edilen yasaya ilişkin kararnameyi onayladı.

Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamada, anlaşmanın, Türkiye Cumhuriyeti’nin Arnavutluk Silahlı Kuvvetlerine yaptığı doğrudan katkılar aracılığıyla Arnavutluk Cumhuriyeti’yle istikrarlı ilişkileri desteklemek adına yıllardır devam eden iradesini yansıttığı bildirildi.

Yasanın Cumhurbaşkanı tarafından onaylandığı kaydedilen açıklamada, “Bu anlaşma ile askeri amaçlarla hizmet ve mal alımı için mali katkı sağlanmaktadır. Böylece, Arnavutluk Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetlerinin birlikte çalışabilirliğinin daha da artmasına etki edilmekte.” değerlendirilmesinde bulunuldu. Anlaşmanın Türkiye ile var olan iş birliği ve dostluk kapsamında gerçekleştiği ve istikrarlı dostane ilişkiler çerçevesinde askeri iş birliğinin daha da güçlendirilmesi amacıyla yapıldığı ifade edildi.

Anlaşmayla Türkiye’den hibe şeklinde finansman alınması ve bu finansmanın askeri amaçlı hizmetlerin satın alınması için kullanılması hedefleniyor. Bahse konu anlaşma, bu yıl 24 Ocak ve 24 Şubat tarihlerinde iki ülke tarafından imzalandı. Arnavutluk Meclisi, 23 Temmuz’da anlaşmayı kabul etti. Cumhurbaşkanının onayının ardından anlaşma, Resmî Gazete’de yayımlanmasından 15 gün sonra yürürlüğe girecek.

Türkmen Bakan adayı Bayatlı hayatını kaybetti

Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi’nin Devlet Bakanlığı için önerdiği Hasan Özmen Bayatlı hayatını kaybetti.

Bulgaristan-Türkiye sınırında yangın

Bulgaristan-Türkiye sınırına yakın Hazabeyli’nin karşısındaki Lesovo kasabası bölgesinde 5 bin dekarlık alana yayılan yangın kontrol altına alınamıyor.

Lesovo’nun bağlı olduğu Hasköy İl Valiliği bölgede afet durumu ilan ederken, yangının Topolovgrad ve Svilengrad şehirlerine doğru ilerlediğini, Tunca Nehri’ni de aştığını duyurdu.

Hasköy Bölge Valisi Stefka Zdravkova basına açıklamada, şiddetli rüzgârın etkisiyle alevlerin Topolovgrad’a bağlı Prisadetz köyüne yaklaştığını belirtti.

Valiliğin çağrısı üzerine arazide çalışan itfaiye ekiplerinin yangın söndürme çalışmalarına ordunun yardımı talep edildi. Bölge halkının da itfaiyecilere destek verdiği öğrenildi. Ulusal Metroloji ve Meteoroloji Enstitüsü doğu Bulgaristan’da 14 bölgedeki şiddetli rüzgâr ve aşırı hava sıcaklığı nedeniyle yangın tehlikesi alarmı ilan etti.

İşgalci Rusya, Kırım’da yasa dışı askeri tatbikatlara devam ediyor

İşgalci Rusya, uluslararası kanunları ve anlaşmaları ihlal etmeye devam ediyor. Rus ordusu, işgal altındaki Kırım’da bir yasa dışı askeri tatbikat daha düzenledi.

Rusya Savunma Bakanlığı’nın 1 Ağustos tarihinde yaptığı açıklamaya göre, Rusya Karadeniz Filosu’nun Amiral Essen firkateyni mürettebatı, görünmez kıyı hedeflerine top atışları yaptı. Söz konusu askeri tatbikat Kırım’daki “Opuk” isimli talim alanı yakınlarında yapıldı.  Rusya Savunma Bakanlığı’nın konuyla ilgili açıklamasında, “Kıyı hedeflerine topçu ateşi, Karadeniz filosu muharebe eğitimi kapsamında gerçekleştirildi.” ifadelerine yer verildi. 

Daha önce 16 Temmuz 2020 tarihinde Rus ordusunun, “Opuk” talim alanı yakınlarında Rusya Sahil Güvenlik Birimlerinin taktik, mühendislik ve özel eğitim görevlerinin uygulanması tatbikatı gerçekleştirdiği bildirilmişti. 

Türkmen Lider Salihi’den Doğu Türkistan’a destek

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Genel Başkanı ve Kerkük Milletvekili Erşat Salihi sosyal medya hesabından bir açıklama yaparak Doğu Türkistan’a destek verdi.

Türkmen lider Salihi, Doğu Türkistan için birlik çağrısı yaparak şu ifadeleri kullandı:

“Doğu Türkistanlı soydaşlarımız, Çin zulmü altında yıllardır esaret içinde yaşamaktadır. Suçsuz Türk kardeşlerimiz, Çin’in toplama kamplarında sebepsiz yere tutulmaktadır. Özgür Türk cumhuriyetleri, özerk devletlerimiz ve bütünümüz Doğu Türkistan için birleşmek zorundayız.”

Ceppar: Kırım ve Kırım Tatarları için Ukrayna, Türk Konseyi’nde gözlemci statüsü almak istiyor

Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Emine Ceppar, Ukrayna’nın, Kırım’ın işgali konusunun tartışıldığı yeni bir uluslararası platformun oluşturulması üzerinde çalıştığını aktardı. Ceppar, Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi’nin böyle bir platform için hayli uygun görüldüğünü ve bu nedenle Ukrayna’nın Türk Konseyi’ne gözlemci olarak katılmak istediğini ifade etti.

Radio Free Europe medya servisine yaptığı açıklamada Ceppar, “Türk Konseyi’nde gözlemci statüsünü almak istiyoruz. Bu, Türk dillerinde konuşan ülkeleri birleştiren bir uluslararası örgüttür… Bu örgüt yardımıyla Kırım, Kırım Tatarları ve işgal konusunu daha çok gündeme getirebileceğimize inanıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Gagavuz Yeri’nde Türkiye’nin Komrat başkonsolosluğu açıldı

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, Moldova’da bulunan Gagavuz Özerk Yeri’nde Türkiye’nin Komrat Başkonsolosluğu’nun açıldığını duyurdu. Gagavuz Yeri veya Gagauzya, Anadolu Türkçesine çok yakın bir lehçe ile konuşan ve büyük çoğunluğu Hristiyan olan bir halk olarak bugün Moldova sınırları içerisinde yaşıyor.

Moldova’ya bağlı Gagavuz Özerk Yeri’nde (Gagavuz’a) 27 Ağustos 2020 tarihinde Türkiye’nin Komrat Başkonsolosluğu’nun resmi açılış töreni gerçekleştirildi. Türkiye’nin Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Gagavuz Özerk Yeri’ndeki Komrat Başkonsolosluğu’nun resmi açılış törenine katıldı.

Çavuşoğlu, “Gagavuz Yeri’nde, bu bölgede açılan ilk ve tek başkonsolosluk, bizim başkonsolosluğumuzdur. Komrat Başkonsolosluğumuz sadece Gagavuz Yeri’ndeki insanlara değil Moldova’nın güneyindeki 9 şehre hizmet edecek ve o şehirlerde yaşayan dostlarımızın hizmetinde olacak.” dedi