Aylık Raporlar

...

Türk Dünyası Raporu Ekim 2020

AZERBAYCANAzerbaycan bayrağı

Ermeni ordusu Gence’yi hedef aldı.

Ermenistan ordusu Azerbaycan’ın en büyük ikinci şehri Gence’yi hedef aldı. Konuya ilişkin açıklama 4 Ekim günü Azerbaycan Savunma Bakanlığından yapıldı. Açıklamada, “Ermenistan silahlı kuvvetleri Gence’ye ateş açtı.” ifadesi kullanıldı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hikmet Hacıyev de Ermenistan tarafından atılan 4 füzenin şehre isabet ettiğini duyurdu.

Ermenistan ordusunun sivil yerleşim birimlerine gerçekleştirdiği saldırılarda hayatını kaybeden Azerbaycanlı sivil sayısı 16’ya yükseldi.

Ermenistan ordusu Azerbaycanlı sivilleri hedef almaya devam ediyor. Son saldırılarla birlikte hayatını kaybeden sivil sayısı 16’ya, yaralı sayısı ise 55’e yükseldi. 1 Ekim’de Azerbaycan Başsavcılığından yapılan açıklamaya göre, Ermenistan ordusunun Terter iline yaptığı top atışı nedeniyle 1 sivil daha yaşamını yitirdi.

Açıklamada, saldırılarda yaşamını yitiren sivil sayısının 16’ya, yaralı sayısının 55’e yükseldiği belirtildi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev: 30 yıl daha bekleyecek vaktimiz yok

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, “Biz ‘durun, çalışacağız, müzakere yürüteceğiz, yardım edeceğiz” gibi beyanları dinleyecek durumda değiliz. Bunları defalarca duyduk. 30 yıl daha bekleyecek vaktimiz yok. Sorun şimdi çözülmelidir.” dedi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, El Cezire kanalına, Azerbaycan ordusunun topraklarını işgalden kurtarmak için başlattığı operasyonu değerlendirdi.

Dağlık Karabağ sorununun çözülmemesinin başlıca nedeninin Ermenistan’ın barıştan yana olmaması olduğuna işaret eden Aliyev, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin işgale kayıtsız şartsız son verilmesi gerektiği yönündeki 4 kararının Erivan yönetimince hiçe sayıldığını hatırlattı.

Aliyev, çözüm sürecini yürüten AGİT Minsk Grubunun 28 yıldır hiçbir sonuç elde edemediğini ifade ederek “Biz, ‘durun, çalışacağız, müzakere yürüteceğiz, yardım edeceğiz” gibi beyanları dinleyecek durumda değiliz. Bunları defalarca duyduk. 30 yıl daha bekleyecek vaktimiz yok. Sorun şimdi çözülmelidir.” diye konuştu.

İlham Aliyev: Kim kimdir gösterdik, Azerbaycan askeri onları it gibi kovuyor

Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ ve 7 diğer bölgesini işgal eden Ermenistan, yaptığı son saldırının bedelini ağır şekilde ödüyor. Azerbaycan Ordusu işgal altındaki köyleri bir bir kurtarırken, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, halka seslenerek, “Onları iti kovalar gibi kovalıyoruz.” dedi.

Aliyev, Ermenistan ile çıkan çatışmalar ve Azerbaycan Ordusunun ilerlemesi hakkında bugün akşam saatlerinde halka seslendi. Oluşan durumdan Ermenistan sorumlu olduğunu hatırlatan Azerbaycan Cumhurbaşkanı, “Bu durum aynı zamanda Ermenistan’dan taraf olup, işgale sessiz kalan ülkelerin bu durumun sürmesini arzu etmelerinden kaynaklanmıştır.” dedi.

İlham Aliyev halka seslenişinde, Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri Başkomutanı olarak hitap ederken, artık Karabağ meselesinin bu yolla halledileceğini açıkladı. Savaş tekrar başlamadan önce Ermenistan’a ve Cumhurbaşkanı Nikol Paşinyan’a çağrıda bulunduğunu hatırlatan Aliyev, şöyle konuştu:

“Ben 27 Eylül olaylarından önce Ermenistan’a demiştim, gel teke tek vuruşalım. Bakalım kim kimdir! Şimdi ne oldu? Paşinyan her gün bir dünya liderine telefon açıyor. Her gün! Ben hiç kimseye telefon açmadım, hiçbir liderle görüşmedim. Temaslarım oldu, bana telefon açtılar. Fakat Paşinyan, adam kalmadı ki telefon etmesin, yalvarmasın, elçi göndermesin, ağlamasın, onların ayaklarına kapanmasın. Bak budur bunun sonu.”

Ermenistan, Azerbaycan’ın Gence kentini vurdu: 9 ölü, 34 yaralı

Ermenistan ordusunun, ateşkesin üzerinden 24 saat geçmeden, Azerbaycan’ın Gence kentine füzelerle saldırması sonucu 9 kişi öldü, 34 kişi de yaralandı.

Azerbaycan Başsavcılığından yapılan yazılı açıklamada, Ermenistan tarafından fırlatılan füzelerin, Gence kentinde sivillerin oturduğu konutlara isabet ettiği belirtildi. Açıklamada, saldırı nedeniyle 9 kişinin hayatını kaybettiği, 34 kişinin yaralandığı bildirildi.

Saldırının şiddetiyle yıkılan evlerin enkazında arama ve kurtarma çalışmalarının devam ettiği bilgisine yer verilen açıklamada, ölenlerden 4’ünün kadın, yaralılardan ise 16’sının kadın, 6’sının çocuk olduğu aktarıldı.

Ermenistan’ın saldırılarında hayatını kaybeden sivil sayısı 41’e yükseldi.

Ermenistan’ın, Azerbaycan yerleşim birimlerine top ve füzelerle gerçekleştirdiği saldırılarda yaşamını yitiren sivil sayısı 41’e, yaralı sayısı 205’e yükseldi.

Azerbaycan Başsavcılığı, 27 Eylül’den 11 Ekim’e kadar Ermenistan’ın saldırıları nedeniyle meydana gelen can ve mal kayıplarını açıkladı. Açıklamaya göre, belirtilen dönemde 41 Azerbaycanlı sivil yaşamını yitirdi, 205 sivil yaralandı. Ermenistan’ın saldırılarında 1165 ev, 57 apartman, 146 kamu binası kullanılamaz hale geldi.

Ermenistan ve Azerbaycan, Moskova’da yapılan görüşmelerde, 10 Ekim Cumartesi günü saat 12.00’den itibaren geçerli olmak üzere Dağlık Karabağ’daki cenazelerin ve esirlerin değişimini öngören insani amaçlı ateşkes kararı almıştı.

Ermenistan ordusunun, ateşkesin üzerinden 24 saat geçmeden, Azerbaycan’ın Gence kentine füzelerle saldırması sonucu 9 kişi ölmüş, 34 kişi de yaralanmıştı.

Ermenistan, Azerbaycan’ın Gence ve Mingeçevir şehirlerine füzeyle saldırdı.

Azerbaycan’daki sivil yerleşim yerlerine saldırılarını sürdüren Ermenistan, gece saatlerinde Gence ve Mingeçevir şehirlerine füze saldırısı düzenledi. Ermenistan’ın saldırıları sonucu 12 sivil hayatını kaybetti.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hikmet Hacıyev tarafından 17 Ekim 2020 tarihinde sosyal medya üzerinden yapılan açıklamada Ermenistan ordusunun Gence ve Mingeçevir şehirlerine füzelerle saldırdığı duyuruldu. Hacıyev, yeni füze sistemlerini ülkesine getiren Ermenistan’ın Gence’ye düzenlediği saldırıda 20’den fazla evin yıkıldığını, sivillerin arasında can kayıpları ve yaralıların olduğunu bildirdi.

Azerbaycan Başsavcılığı, Ermenistan’ın saldırısı sonucu hayatını kaybeden sivillerin sayısının 12 olduğunu, 40’tan fazla sivilin yaralandığını açıkladı. Başsavcılığın açıklamasında çok sayıda ev, iş yeri ve aracın zarar gördüğü, saat 01.00 sıralarında Mingeçevir’deki hidroelektrik santralinin de Ermeni güçlerince hedef alındığı ancak Azerbaycan hava savunma güçlerince Ermeni füzelerinin imha edildiği belirtildi.

Olay yerinden sosyal medyaya aktarılan fotoğraflarda, Gence’de füzelerin isabet ettiği bölgede çok sayıda sivilin enkaz altında kaldığı ve arama kurtarma çalışmalarının devam ettiği görülürken, Ermenistan’ın hain saldırısına yönelik sayısız kınama paylaşımları yapıldı.

Azerbaycan ordusu Fuzuli kentini işgalden kurtardı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Fuzuli kenti ve birkaç köyünün işgalden kurtarıldığını duyurdu. Aliyev, ulusa sesleniş konuşması yaparak Fuzuli kent merkezi ile Koçahmetli, Çimen, Cuvarlı, Pirahmetli, Musabeyli, Işıklı ve Dedeli köylerinin Ermenistan’ın işgalinden kurtarıldığını açıkladı. Azerbaycan ordusu topraklarını kurtarmak için başlattığı operasyonda daha önce de Fuzuli’nin bazı köylerini Ermenistan güçlerinden temizlemişti.

Fuzuli ilinin kent merkezi ve köylerinin çoğu, 1993’te Ermenistan ordusunca işgal edilmişti. Arazisi 1386 kilometre kare olan Fuzuli’de işgalden önce 144 bin Azerbaycanlı yaşıyordu. Fuzuli ilinin Ermenistan güçlerine karşı 1990’lı yıllarda 1100’den fazla şehit verdiği biliniyor. Ermenistan güçlerinin saldırılarında yaklaşık 1500 Fuzulili yaralanmış, 155 çocuk anne ve babasını kaybetmişti. Kent merkezi, 1 kasaba ve 75 köyden oluşan Fuzuli ilinin sadece 20 köyü işgal edilmemişti.

Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki insani amaçlı geçici ateşkes yürürlüğe girdi.

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Avrupa Güvenlik ve İş birliği Teşkilatı (AGİT) Minsk Grubu eş başkanı ülkeleri ABD, Rusya ve Fransa devlet başkanlarının 1 Ekim tarihli bildirisi ile AGİT Minsk Grubu eş başkanlarının 5 Ekim tarihli bildirilerine dayanarak ve 10 Ekim tarihli Moskova bildirisine uygun olarak kabul edildiği bildirilen geçici ateşkes kararı, yerel saatle 00.00’dan itibaren uygulamaya girdi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov arasında bugün gerçekleştirilen telefon görüşmesinde de konu gündeme gelmiş, Bayramov, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in de talimatıyla Çavuşoğlu’na bölgede insani ateşkes yapılacağı konusunda ateşkes başlamadan önce bilgi vermişti.

Ermenistan ve Azerbaycan, Moskova’da yapılan görüşmelerde, 10 Ekim saat 12.00’den itibaren geçerli olmak üzere Dağlık Karabağ’daki cenazelerin ve esirlerin değişimini öngören insani amaçlı “ateşkes” kararı almıştı.

Azerbaycan, yeni tip kamikaze İHA’ların seri üretimine başladı.

Azerbaycan Savunma Sanayi Bakanlığından yapılan açıklamada, tahrip gücü daha fazla ve yeni tip İHA’ların seri üretimine geçildiği bildirildi. Yeni İHA’lara, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in bir açıklamasında, Ermenistan ordusu için söylediği “Onları iti kovar gibi kovuyoruz” ifadelerine dayanarak “İti kovan” ismi verildi.

Hazır olan yeni İHA’ların, Azerbaycan ordusuna teslim edildiği kaydedildi.

Ermenilerin işgal altında tuttukları Zengilan kentinin camisinde domuz besledikleri ortaya çıktı.

Sosyal medyadaki görüntülerde, Azerbaycan askerlerinin işgalden kurtardığı Zengilan kentinin camisine girdiklerinde burada domuzlarla karşılaştıkları görülüyor. Cep telefonuyla çekilen görüntülerde, tarihi caminin adeta bir harabe haline geldiği dikkati çekiyor.

- Zengilan, 20 Ekim’de kurtarılmıştı

Azerbaycan ordusu, 27 yıldır işgal altında bulunan Zengilan kent merkezini 20 Ekim’de işgalden kurtarmıştı. Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, bugün Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç’la yaptığı görüşmede, “Dün internette Zengilan kentinde harabeye dönüşen caminin görüntülerini herkes gördü. O camide domuz beslemişler. Camilerimize hakaret ettiler.” ifadesini kullanmıştı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev: “TAP boru hattının açılışı haftalar içerisinde gerçekleşecek”

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Azerbaycan’ın Şah Deniz 2 sahasındaki doğal gazı Avrupa’ya taşıyacak Trans Adriyatik Doğal Gaz Boru Hattı’nın (TAP) tamamlandığını belirterek, “Artık haftalar içerisinde resmi açılışı yapılacak. Bakü’den Avrupa’ya tarihi bir boru hattı tamamlandı.” dedi.

Aliyev, Japonya merkezli Nikkei gazetesine verdiği mülakatta, Dağlık Karabağ’daki statükonun artık değiştiğini söyledi.

Azerbaycan ile Ermenistan dışişleri bakanlarının ABD’de görüşmeler yapacaklarına işaret eden Aliyev, “Buna benzer görüşmeler daha önce de yapılmıştı. Ancak mevcut Ermenistan hükümetiyle sürecin barışçıl bir şekilde çözülme ihtimali oldukça düşük.” diye konuştu.

Aliyev, Ermenistan’ın Azerbaycan’daki boru hatlarına yönelik saldırı tehditlerinde bulunduğunu belirterek, “Eğer böyle bir adım atarlarsa cezasını çekerler. TAP boru hattı tamamlandı. Artık haftalar içerisinde resmi açılışı yapılacak. Bakü’den Avrupa’ya tarihi bir boru hattı tamamlandı.” değerlendirmesinde bulundu.

Azerbaycan’daki boru hatlarının sürekli korunduğunu anlatan Aliyev, “Bu boru hatlarına çok sayıda ülke ve kurum milyarlarca dolar yatırım yaptı. Ermenistan bu boru hatlarına saldırı yaparsa bu ülkelerin tepkisi ne olacak? Ermenistan bu hatlara saldırı yapacaksa iki defa düşünmeli.” dedi.

Azerbaycan ile Ermenistan, insani ateşkes konusunda anlaşmaya vardı.

ABD, Azerbaycan ile Ermenistan’ın 26 Ekim günü yerel saatle 08:00’de başlamak üzere insani ateşkes konusunda anlaşmaya vardığını açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı; ABD, Azerbaycan ve Ermenistan yönetimlerinin insani ateşkesle ilgili olarak uzlaştıkları ortak metni yazılı bir açıklamayla duyurdu.

Açıklamada, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Stephen Biegun’un 24 Ekim’de Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ve Ermenistan Dışişleri Bakanı Zohrab Mnatsakanyan ile görüştüğü ve görüşmede iki ülkenin de “10 Ekim’de Moskova’da varılan insani ateşkesin uygulanmasına bağlılıklarını” yeniden dile getirdikleri kaydedildi. Bu bağlamda Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki insani ateşkesin 26 Ekim günü yerel saatle 08:00’de (ABD Doğu saatine göre 24:00) başlayacağı belirtildi.

Açıklamada ayrıca, Dağlık Karabağ sorununun barışçıl çözümü noktasında ABD’nin, Azerbaycan ve Ermenistan’ı birbirine yaklaştırmak için iki ülke dışişleri bakanları ve Minsk Grubu üyesi ülkeler arasındaki görüşmeler noktasında arabuluculuk yaptığı da ifade edildi.

Cuma günü ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Azerbaycan ve Ermenistan dışişleri bakanları ile ayrı ayrı görüşmeler gerçekleştirmiş ve Dağlık Karabağ sorununun çözümü noktasında diplomatik çabalarını sürdürecekleri mesajını vermişti.

Azerbaycan’da karantina 1 Aralık’a kadar uzatıldı.

Azerbaycan’da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakalarındaki artış nedeniyle karantina 1 Aralık’a kadar uzatıldı. Bakanlar Kurulunun aldığı karara göre, Kovid-19 vakalarındaki artış gerekçe gösterilerek Lenkeran kenti ile Masallı ve Celilabad illerine giriş ve çıkışlara kısıtlama getirildi. Karar gereği, 1 Aralık’a kadar başkent Bakü dahil 8 kent ile 13 ilde hafta sonları toplu taşıma araçları çalışmayacak.

Öte yandan ülkede bugün tespit edilen 988 vaka ile en yüksek günlük vaka sayısına ulaşıldı ve toplam vaka sayısı 52 bin 137’e yükseldi.

Azerbaycan’da Kovid-19 nedeniyle 11 kişi daha yaşamını yitirdi ve ölü sayısı 699’a yükseldi.

28 Ekim’e kadar 1 milyon 319 bin 474 testin yapıldığı ülkede 42 bin 33 Kovid-19 hastası iyileşti, 9 bin 405 kişinin tedavisi sürüyor.

Azerbaycan’ın harekâtında bir ay geride kaldı.

Güney Kafkasya’da 27 Eylül’de başlayan çatışmalarda bir ay geride kaldı. Bu süreçte 3 kez ateşkes ilan edildi. Ancak Ermenistan ordusu, her seferinde ateşkesi ihlal etti. Cephede varlık gösteremeyince sivillere yöneldi.

Ermenistan, Azerbaycan sınırındaki Tovuz’da 12 asker ve 1 sivili şehit etti. Sivil yerleşim yerlerine zarar verdi. Azerbaycan sivillere saldırıyı karşılıksız bırakmadı. 27 Eylül sabahı Azerbaycan ordusu, tüm cephe hattı boyunca harekât başlattı. İlk üç günde, 2 bin Ermeni asker etkisiz hale getirildi. Bölgedeki en stratejik nokta Murov Dağı ele geçirildi. Azerbaycan ordusu, bir hafta sonra işgal altında tutulan Cebrayil ve Fuzuli’ye girdi.

Ermeni güçlerin, 30 yılda kurduğu savunma hatları çökmeye başladı. Bölgeye giden destek güçleri de Azerbaycan ordusu tarafından birer birer imha edildi. Harekatın birinci haftasında silahlı insansız hava araçları vasıtasıyla yüzlerce tank ve zırhlı araç ile hava savunma sistemleri etkisiz hale getirildi.

Rusya, ABD ve Fransa’dan ateşkes çağrıları gelmeye başladı. İlk hamleyi Moskova yaptı.

Taraflar burada 12 saat süren müzakerelerin ardından, insani ateşkes anlaşması imzaladı. Ancak Ermeniler uymadı. Azerbaycan ordusu, saldırılara misliyle karşılık verdi.

17 Ekim’de bir kez daha ateşkes kararı alındı. Ermenistan yine ihlal etti. Cephede varlık gösteremeyen Ermeni ordusu, Gence’ye balistik füze ile saldırdı, sivilleri katletti.

Ermenistan saldırılarında bir ay içinde, 65 sivil hayatını kaybetti. 297 sivil yaralandı. 2 bin 243 ev kullanılamaz hale geldi.  20 Ekim’de Zengilan’ın da geri alınmasıyla, artık bölgenin güney sınırları Azerbaycan ordusunun kontrolüne geçti. Hüdaferin ve Ağbend bölgelerinde Azerbaycan bayrağı dalgalanmaya başladı.

25 Ekim’de de Zengilan’ın kuzeyinde Ermenistan sınırında yer alan Gubatlı şehri işgalden kurtarıldı. Azerbaycan ordusu, bir ay içinde 4 şehir merkezi ve 3 kasaba dahil 170’ten fazla yerleşim yerini geri aldı.

26 Ekim’deki son ateşkes girişimi de yine Ermenistan tarafının ihlali ile bozuldu.

Azerbaycan, Ermenistan’ın işgalinden kurtarılan bölgelerde geçici özel idareler kuracak.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermenistan’ın işgalinden kurtarılan bölgelerde geçici özel idareler kurulması yönünde karar imzaladı. Karara göre, idari bölge bölümüne uygun olarak her bölge için geçici özel idare teşkilatı kurulacak, idari teşkilatların yöneticilerini İçişleri Bakanlığı atayacak.

Geçici özel idare teşkilatları faaliyetlerini Savunma Bakanlığı ve Devlet Sınır Hizmeti ile eş güdümlü şekilde yürütecek.

Ulaşım ve telekomünikasyon altyapı tesislerinin, enerji ve su temini sistemlerinin, su depolarının ve çevre için yüksek tehlike kaynağı olan özel tesisler dahil olmak üzere, önemli tesislerin güvenliğinden geçici özel idare teşkilatları sorumlu olacak. Karara göre, geçici özel idare teşkilatları kamu düzeni ve güvenliğinin korunmasından, tespit edilen askeri teçhizatın, silahların, mühimmatın, zehirli ve patlayıcı maddelerin toplanması, envanteri ve korunması işlerini de üstlenecek.

Geçici özel idare teşkilatları ilgili diğer kurumlarıyla birlikte arazilerin mayınlardan temizlenmesi, terör, casusluk ve sabotaj gibi eylemlerin önlenmesi, arazi ve gayrimenkulün, kültür varlıklarının, maden ve doğal kaynakların envanterinin çıkartılması gibi faaliyetleri de yürütecek.

Azerbaycan ordusu, Dağlık Karabağ’da 27 Eylül’de başladığı operasyonda, 4 kent merkezi, 3 kasaba ve 180 civarında köy ile bazı önemli tepeleri Ermenistan’ın işgalinden kurtarmıştı.


KAZAKİSTANKazakistan bayrağı

Kazakistan Deniz Kuvvetleri Hazar Denizi’nde tatbikat yaptı.

Kazakistan Deniz Kuvvetlerinin Hazar Denizi’nde askeri tatbikat düzenlediği bildirildi.

Kazakistan Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, Deniz Kuvvetlerinin Hazar’da tatbikat yaptığı belirtilerek, deniz sularında silahlı çatışmada askeri operasyonlar yürütmek için koşulların oluşturulduğu aktarıldı.

Açıklamada, tatbikatın kontrol organlarıyla gemi komutanlarının hazırlık düzeyini belirlemeyi, askeri operasyonların katılımcılarının uygulama becerileri ve etkileşimini geliştirmeyi sağladığı kaydedildi.

Dünya Bankası: Kazakistan, yabancıların iş yapma risklerini azaltma konumunu iyileştirdi.

Dünya Bankası’nın “Dünya Çapında Hükümet Çalışmalarının Başarı Göstergeleri (Worldwide Government Indicators) 2019” raporunda, Kazakistan’ın, yabancı yatırımcıların iş yapma risklerini azaltmak için uyguladığı etkili önlemler politikasıyla konumunu iyileştirdiği belirtildi.

Raporda, Kazakistan hükümetinin kurumları güçlendirme, verimliliği, çalışma şeffaflığını ve öngörülebilirliği artırma çalışmalarının takdirle karşılandığı kaydedildi.

Kazakistan’ın, hükümet çalışmalarının verimliliği, düzenleyici ortam kalitesi, siyasi istikrar, hukukun üstünlüğü, yolsuzlukla mücadele kategorilerinde gelişme gösterdiği aktarılan raporda, “Hükümet çalışmalarının verimliliği; devlet aygıtının çalışma kalitesi alanındaki göstergelerin iyileşmesi, siyasi ve ekonomik süreçteki istikrar ve halkın temel kamu hizmetlerinin (ulaşım, altyapı) sağlanmasından duyduğu memnuniyet düzeyindeki artışa bağlı olarak gelişmiştir.” denildi.

Ülkenin 2019’da yabancı yatırımcılar için iş yapma risklerini azaltma amacıyla etkili önlemler politikasıyla konumunu iyileştirdiği belirtilen raporda, iktidarın sürekliliğinin sağlanması, iç ve dış çatışmaların olmaması nedeniyle ülkedeki siyasi istikrar göstergelerindeki iyileşmeye işaret edildi. Raporda, hukukun üstünlüğü açısından Kazakistan’ın uyuşmazlıklara alternatif bir çözüm sistemini geliştirmesi, hukuki düzeni sağlaması, medeni ve ceza kanunlarında değişiklikler yapmasının konumunu güçlendirdiği aktarıldı.

Yolsuzlukla mücadele göstergesinin; halkın yolsuzluk algısının iyileşmesi ve iş yapmada yolsuzluk risklerinin azalması sayesinde iyileştiği belirtilen raporda, Kazakistan’da yolsuzluk kontrolünün arttığı kaydedildi.

Kazakistan ilaç sektörüne 180 milyon dolarlık yatırım çekecek.

Kazakistan’da 2025 yılına kadar 180 milyon dolar değerinde 30’dan fazla yeni büyük ilaç üretim tesisinin kurulacağı bildirildi.

Kazakistan’ın Ankara Büyükelçiliğinden yapılan açıklamada, ülkenin ilaç sektöründe ihtiyacın yüzde 87’sinin ithal edildiği belirtilerek, “İlaç endüstrisinin iç pazarı 2019’da 1,3 milyar dolar, üretim 240,3 milyon dolar olurken, ithalat 1 milyar 136 milyon dolar olarak gerçekleşti.” denildi.

Dünya Sağlık Örgütüne (DSÖ) göre bir ülkenin ilaç güvenliğinin, ilaç tüketiminin yüzde 30’unun yerli üretimle karşılanmasıyla sağlandığı ifade edilen açıklamada, bu durumun Kazakistan’ın ilaç üretimine yatırım çekme konusunu öncelik haline getirmesini gerektirdiği aktarıldı.

Açıklamada, ülkenin 2025 yılına kadar ilaç ve tıp endüstrisinin geliştirilmesine yönelik planında gelecek 5 yılda iç üretimin payının yüzde 50’ye çıkarılmasının planlandığı belirtilerek, “Plana göre, 2025’e kadar 180 milyon dolar değerinde 30’dan fazla yeni büyük ilaç üretim tesisi kurulacak. Bu adım ilaç üretim hacmini 2,5 kat, ihracatı 3 kat artıracak.” ifadesi kullanıldı.

Kazakistan’da ilk kez barış gücü askerlerinin kapsamlı tatbikatı yapıldı.

Kazakistan’ın Almatı eyaletinde ilk kez barış gücü askerlerinin kapsamlı tatbikatı gerçekleştirildi.

Kazakistan Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre, barış gücü eğitim merkezinde, ülkenin silahlı kuvvetlerinin tarihinde ilk kez yapılan barış gücü askerlerinin kapsamlı tatbikatı sona erdi. Tatbikatı Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev de izledi. 1000’den fazla askerin katıldığı tatbikatta 100’ün üzerinde askeri araç ve özel teçhizat kullanıldı.

Tokayev, tatbikatın ardından yaptığı açıklamada, sadece Kazakistan’da değil dünyada barışın korunmasının önemini vurgulayarak, bu nedenle askerlerini çatışma bölgelerindeki barışı koruma misyonlarına gönderdiklerini belirtti. Kazakistan’ın barış gücünün uluslararası güvenliğin güçlendirilmesine büyük katkı sağladığını söyleyen Tokayev, “Barış gücü olmak, dünyanın elçisi olmak demek. (Barış gücü) Sizler iyi niyetle bu görevi yerine getirdiniz.” dedi.

Kazakistan, “Arma 8x8”i kullanma hazırlığında

Kazakistan ordusunun, Türkiye’de üretilen taktik tekerlekli zırhlı araç Arma 8x8’i kullanmaya hazırlandığı bildirildi.

Kazakistan Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Kazakistan’ın dünyada tekerlekli zırhlı araçlar piyasasını araştırma kapsamında Otokar üretimli Arma 8x8 taktik tekerlekli zırhlı aracı incelediği belirtildi.

Açıklamada, aracın NATO standartlarına uygun özelliklere sahip olduğu ifade edilerek, “Otokar şirketi, aracı kapsamlı taktik ve teknik, ateş açma ve diğer operasyonel özelliklerin incelenmesi, çeşitli iklim koşullarında deneysel askeri operasyonlar için Kazakistan’a ücretsiz olarak teslim ediyor.” yorumunda bulunuldu.

Aracın ilk denemelerinin bu yılın mart ayında Karaganda eyaletinde yapıldığı hatırlatılan açıklamada, Otokar’ın ayrıca tekerlekli zırhlı araca müşterilerin gereksinimlerini karşılayan herhangi bir savaş modülünün kurulumuna yardımcı olmaya hazır olduğu da aktarıldı.

Kazakistan’da 9 ayda 64,7 milyon ton petrol üretildi.

Kazakistan Enerji Bakanı Nurlan Nogayev, yılın 9 ayında ülkede 64,7 milyon ton petrol üretildiğini bildirdi.

Nogayev, video konferans yoluyla düzenlenen Bakanlar Kurulu Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, ocak-eylül döneminde petrol ve doğal gaz üretim verilerine ilişkin değerlendirmede bulundu. Söz konusu dönemde petrol üretiminin 64,7 milyon tona ulaştığını belirten Nogayev, “9 ayın planı yüzde 100,5 olarak gerçekleşti.” dedi.

Ülkenin büyük petrol yataklarından Tengiz’de, bu dönemde 20,2 milyon ton, Kaşagan’da 11,5 milyon ton, Karaçaganak’ta 9 milyon ton üretim yapıldığını aktaran Nogayev, 9 ayda 52,2 milyon ton petrolün ise ihraç edildiğini kaydetti. Bakan Nogayev, 9 ayda 41,6 milyar metreküp doğal gaz üretildiğini ve bunun yıllık planın yüzde 99’unu oluşturduğunu dile getirdi.

Ülke içi doğal gaz tüketim talebinin 11,1 milyar metreküpe ulaştığına işaret eden Nogayev, “Doğal gaz ihracat hacmi 10,3 milyar olarak gerçekleşti ve bu aylık planının yüzde 78,6’sını oluşturuyor. Geçen yılın aynı dönemine göre doğal gaz ihracatındaki gerilemenin nedeni Çin’de salgın nedeniyle ithalat hacminin azalması.” diye konuştu. Nogayev, ocak-eylül döneminde ülkede 11,5 milyon ton petrolün rafine edildiği bilgisini de verdi.

Kazakistan’da korona virüsü salgınına rağmen reel sektör 9 ayda yüzde 2,2 büyüdü.

Kazakistan’da yeni tip korona virüsü (Kovid-19) salgını ve küresel ekonomik krizin etkisine rağmen reel sektörün bu yılın ocak-eylül aylarında yüzde 2,2 büyüdüğü bildirildi.

Kazakistan Başbakanı Askar Mamin’in başkanlığında düzenlenen bakanlar kurulu toplantısında bu yılın ocak-eylül aylarında ülkenin sosyal ve ekonomik kalkınmasına ilişkin veriler açıklandı. Mamin, göstergelerdeki istikrarlı büyüme eğiliminin ekonominin yeniden canlandığını gösterdiğini belirterek, “Genel olarak salgın ve küresel krizin ciddi etkisine rağmen Kazakistan ekonomisinin gerek reel sektör gerekse hizmet sektörü göstergeleri artış kaydediyor.” dedi.

Kazakistan Ulusal Ekonomi Bakanı Ruslan Dalenov da eylülde ülke ekonomisinin yeniden canlandığını belirterek, “Büyüme kaydeden sektör sayısı arttı. Operasyonel verilere göre gayri safi yurtiçi hasıla büyüme oranı 8 ayda eksi yüzde 3’ten ocak-eylül döneminde eksi yüzde 2,8’e yükseldi. Yıllık enflasyon yüzde 7 seviyesinde kaldı.” dedi.

Ocak-eylül aylarında reel sektörün yüzde 2,2 büyüdüğünü kaydeden Dalenov, büyüme faktörünün ihracat, üretim, madencilik dışı sektöre yatırımların artması olduğunu dile getirdi.

Kazakistan’da LPG’nin ülkeden çıkarılması 3 yıllığına yasaklandı.

Kazakistan’ın sıvılaştırılmış petrol gazının (LPG), otomobil taşımacılığıyla ülkeden çıkarılmasını 3 yıllığına yasakladığı bildirildi.

Kazakistan Enerji Bakanlığından yapılan açıklamada, Bakanlığın LPG’nin ülkeden çıkarılmasının yasaklanmasına ilişkin karar aldığı belirtildi. Açıklamada, “Enerji Bakanının kararıyla sıvılaştırılmış petrol gazının otomobille ülkeden çıkarılması, 3 yıl süreyle yasaklandı.” denildi.

2017’de de buna benzer kararın yine 3 yıllık süreyle alındığı hatırlatılan açıklamada, o dönemde bazı gaz şebeke kuruluşlarının yurt içi piyasa ihtiyaçlarını karşılayacak düşük fiyat LPG’nin ülke dışına yasa dışı çıkardığı aktarıldı. Açıklamada, sıvılaştırılmış gazın yurt dışına otomobil taşımacılığıyla çıkarıldığı ve bunu kontrol etmenin zor olduğu ifade edildi.

Bakanlığın bir başka kararıyla ülkede akaryakıt ve petrol yağları ithalatının 1 Kasım’a kadar yasaklandığı kaydedilen açıklamada, bu kararın ülkede petrol ürünlerinin üretim ve tüketimi arasındaki dengeyi koruyacağı belirtildi.

Kazakistan ile Türkiye uzay alanında iş birliği yapacak.

Türkiye Uzay Ajansı ile Kazakistan Uzay ve Havacılık Komitesi arasında uzay alanında iş birliği mutabakatı imzalandı.

Kazakistan Dijital Gelişme, İnovasyon ve Uzay Sanayi Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, Kazakistan’a gerçekleştirdiği iki günlük çalışma ziyareti kapsamında Bakan Bagdat Musin ile görüştü. Görüşmede iki ülke arasında uzay alanında iş birliği konuları ele alındı.

Kazakistan temasları kapsamında Yıldırım ve beraberindeki heyet, başkent Nur Sultan’daki ulusal uzay merkezini ziyaret ederek uzaktan algılama uydu sistemlerini inceledi.

Türk heyeti, daha sonra Kızılorda eyaletindeki Baykonur Uzay Üssü’ne giderek Soyuz MS-17 uzay aracının fırlatılmasını izledi.

Yıldırım, ziyaret çerçevesinde Kazakistan Uzay ve Havacılık Komitesi Başkanı Baubek Oralmagambetov ile de bir araya geldi. Taraflar, görüşmenin ardından uzay alanında iş birliği mutabakat zaptını imzaladı.

Yıldırım, imza töreni sonrası yaptığı açıklamada, “Söz konusu belge, iki ülkenin uzay kurumları ve şirketleri arasında pratik iş birliğinin başlamasını sağlayacak.” değerlendirmesinde bulundu.

Kazakistan ile Rusya, askeri iş birliği anlaşmasını yeniledi.

Kazakistan ile Rusya arasındaki askeri iş birliği anlaşması barışı koruma, uluslararası örgütler kapsamında iş birliği ve bölgesel tehditlere karşı mücadele maddelerinin eklendiği yeni hali imzalandı.

Kazakistan Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, Bakan Nurlan Yermekbayev’in resmi ziyaretle Kazakistan’ın başkenti Nur Sultan’a gelen Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile görüştüğü belirtildi. Açıklamada, bölgesel güvenliğin sağlanması, iki ülke arasında askeri ve teknik iş birliği konularının ele alındığı aktarıldı.

Görüşmenin sonucu iki ülke savunma bakanlarının güncellenmiş askeri iş birliği anlaşmasını imzaladığı kaydedilen açıklamada, “Bu anlaşma yürürlüğe girdikten sonra iki ülke arasında 28 Mart 1994’te imzalanan askeri iş birliği anlaşması geçersiz sayılacak.” ifadesine yer verildi.

Açıklamada, Kazakistan ile Rusya’nın askeri alanda geniş iş birliği, askeri eğitim, kadro eğitimi, silah ve teknik temini, ortak ikili ve çok taraflı tatbikatlara, askerlerin savaş eğitimiyle ilgili etkinliklerine katılım maddeleri içeren askeri anlaşmanın yeni haline “barışı koruma”, “uluslararası örgütler kapsamında iş birliği” ve “bölgesel tehditlere karşı mücadele” konularının eklendiği bilgisi paylaşıldı.

Kazakistan ile Türkiye arasındaki ticaret hacmi 2 milyar 56 milyon dolara ulaştı.

Kazakistan ile Türkiye arasındaki ticaret hacmi, bu yılın 8 ayında 2 milyar 56 milyon dolar oldu.

Ulusal Ekonomi Bakanlığı Milli İstatistik Komitesi verilerine göre, 2020 ocak-ağustos döneminde Kazakistan ile Türkiye arasındaki ticaret hacmi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,3 artarak 2 milyar 56 milyon dolara ulaştı. Ülkeden Türkiye’ye ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüze 2,1 gerileyerek, 1 milyar 482 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti.

Ocak-ağustos döneminde Kazakistan’ın Türkiye’den ithalatı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10,4 artarak 574 milyon 360 bin dolar seviyesine çıktı.

Kazakistan, Türkiye’ye buğday, bakır, doğalgaz, petrol, alüminyum ve çinko gibi ürünleri ihraç ederken, Türkiye’den elektrik donanımlar, makine, tekstil, mobilya ve diğer ürünleri satın alıyor. Kazakistan’da 2 binin üzerinde Türk sermayeli firma faaliyet gösteriyor.

Kazakistan’a bu yıl Çin’den 6 binden fazla Kazak göç etti.

Kazakistan’a bu yılın 9 ayında Çin’den 6 bin 200’den fazla Kazak göç etti.

Çalışma ve Sosyal Koruma Bakanlığından yapılan açıklamada, bu yılın ocak-ekim döneminde ülkeye yurt dışından 10 bin 900 Kazak’ın yerleşmek için geldiği belirtildi. Açıklamada, bu Kazakların yüzde 56,9’unun (6 bin 202 kişi) Çin’den, 27,7’sinin Özbekistan’dan, yüzde 9,1’inin Türkmenistan’dan yüzde 3,4’ünün Moğolistan’dan ve yüzde 2,9’un diğer ülkelerden göç ettiği aktarıldı.

Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından demografik sorunlarla karşı karşıya kalan Kazakistan hükümeti, “Nurlu göç” programıyla tarihi vatanına dönmek isteyen Kazakları teşvik ediyor. Açıklamada, Kazakistan’ın bağımsızlığını kazandığı 1991 yılından bu yana ülkeye yurt dışından 1 milyon 68 bin Kazak’ın taşındığı kaydedildi.

Halihazırda 40’tan fazla ülkede yaklaşık 5 milyona yakın Kazak’ın yaşadığı, bunların çoğunluğunun 1920-1930’larda Sovyetler döneminde siyasi baskı ve yoksulluk nedeniyle gidenlerin nesli olduğu biliniyor.

Kazakistan’ın Otrar kenti, tarihe meydan okuyan eserleriyle ilgi çekiyor.

Otrar, ülkenin güneyindeki Türkistan eyaleti merkezi Türkistan şehrinden yaklaşık 57 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Eskiden Farab olarak anılan Otrar, filozof Farabi’nin doğduğu, Türk imparatoru Timur’un vefat ettiği kent olarak biliniyor.

Tarihte, 13. yüzyılda Batı ile Doğu arasındaki güzergahın önemli ticaret merkezlerinden biri olan Otrar 18. yüzyılda Cungarlar tarafından yapılan saldırı sonucu yıkıldı.

Eskiden Kale, Şehristan ve Rabat olmak üzere üç büyük semtten oluşan, etrafı duvarlarla çevrili Otrar, halihazırda 200 hektar alanı kapsayan Otrar Tepesi kalıntısından oluşuyor.

Şehir merkezinde yer alan Han Camisi’nin mihrap köşesi ve sütunları hala korunuyor. Bilim adamları, Otrar’ın İslamiyet’in bölgede yayılmasında kilit rol üstlendiği görüşünü paylaşıyor. Otrar kenti, Kazakistan’ın 1991’de bağımsızlığını ilan etmesiyle açık hava arkeoloji müzesine dönüştürülerek devlet korunmasına alındı. Tarihin zengin mirasçısı Otrar’ı her yıl binlerce yerli ve yabancı turist ziyaret ediyor.

Kazakistan’da 10 petrol ve doğal gaz sahası elektronik ortamda satışa çıkarılacak.

Enerji Bakan Yardımcısı Janat Jahmetova, düzenlediği basın toplantısında, isteklilerin, 1 Eylül’den itibaren çevrim içi düzenlenecek açık artırmaya katılmak için başvurabileceğini ifade etti. Jahmetova, 23 Aralık’ta yapılması planlanan ihale için başvuruların 29 Kasım’a kadar devam edeceğini kaydetti.

Satışa çıkarılacak sahaların toplam alanının yaklaşık 29 bin kilometrekare olduğunu ifade eden Jahmetova, “2020’de Kazakistan’da elektronik açık artırma yöntemiyle 10 petrol ve doğal gaz sahasının satışı planlanıyor. Halihazırda açık artırmaya katılım için 30’dan fazla başvuru alındı.” değerlendirmesinde bulundu.

Jahmetova, açık artırmaların ilk kez elektronik ortamda yapılacağına dikkati çekerek, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle karantina koşullarına bağlı olarak ve uluslararası uçuşlarının iptal edilmesi nedeniyle satışların elektronik ortamda gerçekleştirileceğini sözlerine ekledi.

Kazakistan’da 10 bin 434 ton uranyum üretildi.

Enerji Bakanlığından yapılan açıklamada, Bakan Nurlan Nogayev’in Türkistan eyaleti Sozak kentinde yer alan uranyum sahalarından birinde incelemede bulunduğu belirtildi. Açıklamada, ülkede 2020 yılın ilk 6 ayında 10 bin 434 ton uranyum üretildiği, bunun bin 554 tonunun Sozak uranyum sahasından elde edildiği aktarıldı.

Ülkede uranyumun yer altı sızdırma yöntemiyle üretildiğine işaret edilen açıklamada, “Bu yöntem geleneksel yöntemlerle göre daha düşük üretim maliyetine sahip, çevreye daha az zarar veriyor ve üretim güvenliği ve işgücü koruma alanında yüksek göstergeleri sağlıyor.” ifadesine yer verildi.

Güney Kazakistan, Kızılorda ve Akmola eyaletlerindeki 20’den fazla uranyum kuyusundan yılda 20 bin tondan fazla uranyum üreten Kazakistan, bu alanda dünyada lider konumunda bulunuyor.

Kazakistan’dan Çin, ABD, Güney Kore, Japonya, Hindistan ve Avrupa Birliği ülkelerine uranyum ihraç ediliyor.

Kazakistan’da KOBİ’lerin ekonomideki payı son 5 yılda yüzde 8 arttı.

Kazakistan’da küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin (KOBİ) ekonomideki payı son 5 yılda yüzde 8 artarak yüzde 32’ye çıktı.

Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Ulusal Girişimciler Odası “Atameken”in çevrim içi toplantısında yaptığı konuşmada, son 5 yılda KOBİ’lerin ülke ekonomisindeki payının yüzde 24’ten yüzde 32’ye çıkarıldığını belirterek, “İş alanında çalışan kişi sayısı yüzde 21 artarak 3 milyon 4 bine yükseldi. Halihazırda yüzde 40 civarında işçi, küçük ve orta ölçekli işletmelerde çalışıyor.” dedi.

Tokayev, yeni tip korona virüs (Kovid-19) salgını koşullarında hükümetin ve iş dünyasının uyumlu çalışması sayesinde sağlık ve ekonomideki durumun kontrol altına alındığını dile getirdi.

Küçük ve ortak ölçekli işletmeleri desteklemek için krize karşı tedbirler alındığını ifade eden Tokayev, 700 binden fazla ticari işletme için vergi muafiyeti getirildiğini, bu yılın sonuna kadar da kira alınmayacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Tokayev, ihracat potansiyeli olan işletmelerin kapsamlı destek alacağını kaydederek, Kazakistan’ın gelecek yıl birincil olmayan ihracat potansiyelini 29 milyar dolara çıkarmayı planladığını sözlerine ekledi.

Kazakistan’ın uluslararası rezervleri eylülde 91,1 milyar dolar oldu.

Milli Bankadan yapılan açıklamada, eylül ayında altın fiyatlarındaki düşüş sonucunda bankanın uluslararası brüt rezervlerinin yüzde 4,5 azalarak 33,8 milyara gerilediği belirtildi. Açıklamada, rezervlerin düşmesinde Milli Banka’da yerleştirilen ikinci düzey bankaların varlıklarının azalması, döviz müdahalesi ve dış borç ödemelerinin de etkili olduğu aktarıldı.

Ulusal fonun döviz varlıkları dahil ülkenin uluslararası rezervlerinin eylülün sonunda 91,1 milyar dolar olarak gerçekleştiği ifade edilen açıklamada, söz konusu dönemde parasal tabanın yüzde 1,3 küçülerek 9 trilyon 23 milyar tengeye, dar parasal tabanın yüzde 5,9 küçülerek 4 trilyon 920 milyar tengeye gerilediği kaydedildi.

Açıklamada, eylülde para arzının yüzde 2,4 artarak 24 trilyon 180 milyar tenge, dolaşımdaki nakit paranın yüzde 3,9 azalarak 2 trilyon 808 milyar tenge olduğu ifade edildi.


KIRGIZİSTANKırgızistan bayrağı

Kırgızistan, milletvekili seçimleri için sandık başında

Kırgızistan’da halk, gelecek 5 yıl görev yapacak milletvekillerinin seçimi için sandık başına gitti. Ülke genelinde kurulan 2 bin 429 ve yurt dışında 45 sandıkta kayıtlı 3 milyon 523 bin 532 seçmen, yerel saat 08.00 (TSİ 05.00) itibarıyla oy vermeye başladı. Toplam kayıtlı seçmeden 496 bin 239’u “seçmen bilgi belgesini” alarak, kayıtlı olmadığı sandıkta oy kullanma hakkı elde etti.

Seçmenler, kayıtlı oldukları sandıklarda kimlik belgelerini göstererek, yüz tanıma ve parmak izleri kontrol edilerek elektronik sistemle oylarını kullanabiliyor. Yerli ve yabancı gözlemcilerin izlediği seçimde, 120 sandalyeli parlamentoya girmek için 16 partiden 1912 milletvekili adayı yarışıyor. Siyasi partilerin parlamentoya girmesi için ülke genelinde, 7 bölgede, başkent Bişkek ile Oş büyükşehirlerinde yüzde 7’lik barajı aşması ve en az 142 bin oy alması gerekiyor. Seçim yasasına göre, her partiden meclise en fazla 65 milletvekili girebilecek.

Bir partiden daha çok adayın seçimi kazanması durumunda “fazla milletvekilleri” seçim komisyonu tarafından yedekte tutulacak. Oy verme işleminin, yerel saatle 20.00’de sona ermesinin ardından oy sayma işlemine başlanacak. Merkez Seçim Komisyonu’na 44 siyasi parti başvurmuş ve bunlardan 28’i farklı gerekçelerle elenmişti.

Türk şirketi Eti Bakır, Kırgızistan’daki ilk maden tesisinin temelini attı.

Türk şirketlerinin Kırgızistan Cumhuriyetine yaptığı yatırımlara bir yenisi daha eklendi. Eti Bakır şirketi 180 milyon dolar yatırım yaparak Kırgızistan’a altın madeni kuracak. Yıllık 1 milyon ton altın cevheri işleme kapasitesine sahip olacak maden tesisinin temeli 28 Eylül’de törenle atıldı. Tereksay şehrinde yapılan törene, Kırgızistan Başbakanı Kubatbek Boronov ve Türkiye’nin Bişkek Büyükelçisi Cengiz Kâmil Fırat katıldı.

Türkiye Cumhuriyeti Bişkek Büyükelçiliğinden yapılan açıklamada, 2015 yılından buyana Kırgızistan’da fizibilite çalışmaları yapan Eti Bakır, ilk yatırımı için Tereksay bölgesini seçti.  180 milyon dolar yatırım yapılarak kurulacak olan maden tesisinin temel atma törenine Kırgızistan’ın üst düzey yöneticileri katıldı. Yıllık 1 milyon ton altın cevheri üretim kapasitesine sahip olması beklenen maden işleme tesisi, 2021 sonunda faaliyete geçecek.

Eti Bakır tarafından kurulacak tesisin Kırgızistan’ın en büyük 5 maden tesisi arasında yer alacağı ve inşa sürecinde 1000, işletme aşamasında da yaklaşık 650 kişiye istihdam sağlayacağı açıklandı. Altın işleme tesisi Kırgızistan ekonomisine yılda 65 milyon dolarlık katkı sağlayacak.

Kırgızistan’da seçimler tamamlandı: 4 siyasi parti meclise girmeyi başardı

Kırgızistan, 4 Ekim 2020 tarihinde parlamento seçimleri için sandık başına gitti. İlk sonuçlara göre, Kırgız meclisi Jogorku Keneş’e 4 siyasi parti girebilecek.

Kırgızistan Merkez Seçim Komisyonu tarafından parlamentonun 120 yeni üyesini belirlemek üzere 4 Ekim Pazar günü gerçekleştirilen seçimlerin ilk resmî sonuçları açıklandı.

Seçime katılım oranı yüzde 55 iken ilk belirlemelere göre, 4 siyasi parti yüzde 7’lik barajı aşarak 120 sandalyeli meclise girmeyi başardı. Gelecek 5 yıl görev yapacak milletvekili seçim yarışına giren 16 siyasi partiden “Birimdik” (Birlik), “Mekenim Kırgızistan” (Vatanım Kırgızistan), “Kırgızistan” ve “Bütün Kırgızistan” meclise girmeye hak kazandı.

Kırgızistan genelinde 1 milyon 960 bin 823 seçmenin oy kullandığı seçimlerde yüzde 24,54 oy alan Birimdik, yüzde 23,9 oy alan Mekenim Kırgızistan, yüzde 8,74 oy alan Kırgızistan ve yüzde 7,09 oy alan Bütün Kırgızistan siyasi partileri seçim barajını aştı.

Üç parti ilk kez parlamentoya girerken, mevcut Meclis Başkanı Dastanbek Cumabekov’un aday gösterildiği Kırgızistan Partisi yerini korudu.

Kırgızistan’daki seçimlere protesto: Oylar satın alındı

Kırgızistan’da dün yapılan milletvekili genel seçimlerinde barajı geçemeyen partiler, seçim sonuçlarını protesto etmek için bugün başkent Bişkek’teki Ala-Too Meydanı’nda toplandı. Partililer, seçimlerin adaletli olmadığını ve oyların satın alındığını gerekçesiyle protesto düzenledi.

Merkez Seçim Komisyonu binası önündeki park alanında bir araya gelen Ata Meken, Zamandaş, Respublika ve Bir Bol partilerinin üye ve seçmenleri, liderlerinin konuşmalarının ardından Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın yanında bulunan Ala-Too Meydanı’na ilerledi.

Meydanda birkaç saat önce toplanan söz konusu partilerin temsilcilerinin, barajı geçemediği ifade edilen diğer partiler Reforma, Meken Intımağı ve Çon Kazat’ın üyeleriyle birlikte geniş katılımlı bir gösteri düzenlemeleri bekleniyor.

Eylemciler ellerindeki Kırgız bayrağı ve parti bayraklarıyla sloganlar attı. Eylemciler, milletvekili seçimlerinin adaletli geçmediğini ve oyların satın alındığını belirtti.

Kırgızistan Merkez Seçim Komisyonu (MSK) Başkanı Nurcan Şayldabekova, bugün düzenlediği basın toplantısında, Meclis milletvekili seçimlerinin sonuçlarını açıkladı. Şayldabekova, 5 Ekim saat 11.00 itibarıyla sandıkların yüzde 98’inden veri alındığını aktardı.

MSK Başkanı, parlamento seçimlerinde 1 milyon 990 bin 753 seçmen oy kullandığını, seçimlere katılım oranı yüzde 56,50 olduğunu duyurdu.

Kırgızistan’da seçim sonuçları iptal edildi.

Merkez Seçim Komisyonunun resmi internet sitesinde yer alan açıklamada, 4 Ekim’de yapılan milletvekili seçim sonuçlarının iptal edildiği belirtildi. Komisyon, dün yüzde 7’lik seçim barajını seçime katılan 16 siyasi partiden sadece 4’ünün geçtiğini duyurmuştu. Seçim barajını geçemeyen 12 siyasi parti ve düşük oy oranıyla Meclise girmeyi başaran Bütün Kırgızistan Partisi seçim sonuçlarını kabul etmemişti.

Seçimlerin yenilenmesi talebiyle protestolara başlayan muhalefet taraftarları Cumhurbaşkanlığı ve Parlamentoyu işgal etmişti.

Bişkek’te olduğu belirtilen Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov, Merkez Seçim Komisyonuna seçim sürecinde yaşanan ihlallerin gözden geçirilmesi ve gerektiğinde seçimlerin iptal edilmesi tavsiyesinde bulunduğunu açıklamıştı.

Kırgızistan’da Başbakan ve Meclis Başkanı istifa etti.

Kırgızistan’da seçim sonuçlarını kabul etmeyen muhaliflerin kamu kurumlarını işgali sürerken, Meclis Başkanı Dastanbek Cumabekov ve Başbakan Kubatbek Boronov istifa etti.

Seçim barajını aşamadığı belirtilen siyasi partilerin taraftarların organizasyonunda Cumabekov’un başkanlığındaki meclisin üyelerinden oluşan genel kurul toplantısı başkent Bişkek’teki Dostluk Oteli’nde gerçekleştirildi.  Çoğunluğun sağlandığı toplantıda, Meclis Başkanı Dastanbek Cumabekov ve Başbakan Kubatbek Boronov’un istifa mektupları gösterildi.

Öte yandan, meclis üyeleri Meclis Başkanlığı görevine milletvekili Mıktıbek Abdıldayev’i ve geçici Başbakanlık görevine de Sadır Caparov’u seçti.

Eski Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev’in iktidarı döneminde 11 yıl 6 ay hapse mahkûm edilen ve suçunu kabul etmediği için Cumhurbaşkanı Ceenbekov’un iktidarında çıkarılan af yasasından yararlanmayan eski milletvekili Sadır Caparov bu sabah cezaevinden çıkarılmıştı.

Caparov, 4 Ekim’deki parlamento seçimlerinde seçim barajına az farkla takılan “Mekençil” adlı siyasi partinin aday listesinin ikinci sırasında yer almıştı.

Kırgızistan’da güvenlik güçlerinden geçit töreni.

Kırgızistan’da cezaevinden çıkarılan eski Milletvekili Sadır Caparov’un başbakanlık adaylığının onaylanmasını talep eden taraftarlarının mitingi sürerken, başkent Bişkek’teki Ala-Too Meydanı’nda ordu ve polis gövde gösterisi yaptı.

Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov’un imzasıyla başkent Bişkek’te 10 gün süreyle olağanüstü hal (OHAL) uygulamasını öngören kararname doğrultusunda günlerdir protesto gösterilerinin yapıldığı Ala-Too Meydanı’nda ordu ve kolluk kuvvetleri marşlar eşliğinde geçit töreni gerçekleştirdi.

Güvenlik güçlerinin meydanda toplandığı sırada Ala-Too Meydanı’na 50 metre mesafede bulunan başbakanlık binasını günlerdir ablukada tutan Caparov’un destekçileri, meydana gelerek askerlerinin halka silah doğrultmamaları için tezahüratta bulundu.

Törende yeni Genelkurmay Başkanı Taalaybek Omuraliyev, Cumhurbaşkanı tarafından OHAL ilan edildiğini belirterek, yeminlerine uygun şekilde millete ve ülkeye hizmete devam edeceklerini söyledi.

Tören, yapılan konuşmaların ardından güvenlik güçlerinin geçidi ile sona erdi.

Türk Konseyi’nden Kırgızistan’da siyasi istikrarın sağlanması için destek mesajı

Türk Dili Konuşan Ülkeler İş birliği Konseyi (Türk Konseyi) Genel Sekreteri Baghdad Amreyev, Kırgızistan’da tüm siyasi grupları ve Kırgız vatandaşlarını her türlü şiddetten kaçınmaya ve ülkede siyasi ve sosyal istikrarın yeniden tesisi için hareket etmeye çağırdı.

Amreyev, yaptığı yazılı açıklamada Kırgızistan’da düzenlenen son parlamento seçimleri sonrasında yaşanan olaylardan duyduğu derin endişeyi dile getirerek, “Türk Konseyi Üye Devletleri, kardeş Kırgız halkının ve hükümet kurumlarının ülkedeki tüm anlaşmazlıkları, Kırgız Cumhuriyeti Anayasası ve ulusal mevzuatı çerçevesinde çözümleyebileceğine inanmaktadır.” ifadesini kullandı.

Türk Konseyi’nin kurucu üyesi Kırgızistan’ın, Orta Asya’nın bölgesel güvenliğinde ve Türk Dünyası ile bütünleşme süreçlerinde daima önemli bir faktör olduğunu aktaran Amreyev, Kırgızistan’ın Türk devletleri arasındaki iş birliğinin derinleşmesine katkılarının süreceğine inancının tam olduğunu belirtti.

Amreyev, “Gelişmeleri yakından takip etmekte olan Türk Konseyi, kardeş Kırgızistan halkına barışçıl, bağımsız kalkınma ve refah arayışlarında her türlü desteği vermeye hazırdır.” ifadesini kullandı.

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Ceenbekov’dan, Caparov’un Başbakanlık görevine getirilmesine veto

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov, Meclis’in Cumhurbaşkanlığı seçimlerini protesto edenler tarafından cezaevinden çıkarılarak Başbakanlık koltuğuna oturtulan eski Milletvekili Sadır Caparov’un hükümet yapısı ve programının onaylanması için kendisine gönderdiği kararnameyi veto etti.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi’nden yapılan açıklamaya göre toplumda Caparov’un Başbakanlığı ve kabinesinin meşruiyetinin sorgulandığını gerekçe gösteren Cumhurbaşkanı Ceenbekov, 120 milletvekili bulunan Meclisin oylamasında salt çoğunluğun sağlanmadığı için kararnamenin geri gönderilmesine karar verdi.

Başbakan adayı ve kabine üyelerinin oylandığı olağanüstü Meclis genel oturumuna 51 milletvekilinin katıldığı ve 10 milletvekilinin de vekaletname gönderdiğinin anlaşıldığı belirtildi. Başbakan adayı, hükümetin programı, yapısı ve kabine üyelerinin onaylanması için Meclisin salt çoğunluğu yani en az 61 milletvekilinin oylamaya bizzat katılması gerektiği vurgulandı.

Öte yandan gün içinde Caparov’u kabul eden Ceenbekov, görüşmede “Ülkede istikrarı korumak ve güçlendirmek için tüm kararlarımız meşru olmalı ve sorgulanmamalıdır.” ifadesini kullanmış ve yeni kabineyle ilgili meclisin kararnamesini geri göndereceğini aktarmıştı.

Kırgızistan’da 4 Ekim’de yapılan parlamento seçim sonuçlarının iptalini talep eden muhalefet partilerinin taraftarlarının düzenlediği gösterilerin şiddet olaylarına dönüşmesinin ardından Cumhurbaşkanlığı ve parlamento binası işgal ve talan edilmişti. Göstericilerin bir bölümü, “valiyi rehin almak ve gösteriler düzenlemek” suçundan hapis yatan Ata Curt Partisi eski Milletvekili Sadır Caparov, cezaevinden çıkarılarak aynı gün Başbakanlık koltuğuna oturtulmuştu.

Başbakanlık binasını 5 gün boyunca ablukada tutan Caparov destekçileri, parlamentodan Caparov’un Başbakanlığını onaylamasını talep edilmişti.

Kırgızistan’da yeni meclis başkanı seçildi.

Kırgızistan’da meclis başkanlığı görevine Kırgızistan Partisi Başkanı Kanat İsayev seçildi.

Meclis Başkanlığı görevine 1 hafta önce seçilen Bir Bol Partisi Milletvekili Mıktıbek Abdıldayev’in görevinden istifa etmesinin ardından Genel Kurul’da yeni başkan için seçim yapıldı.

Parlamento binasının talan edilmesi nedeniyle Genel Kurul Toplantısı, Bişkek’teki Ala-Arça Cumhurbaşkanlığı Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. 120 sandalyeli meclisin başkanlığı için yapılan gizli oylamada, tek aday olan İsayev, oylamaya katılan 80 milletvekilinden 78’inin desteğini aldı.

Bu ay sonunda görev süresi dolacak İsayev’in başkanlığındaki meclisin, yeni başbakanı ve kabineyi onaylamasının yanı sıra ülkenin siyasi krizden çıkması ve istikrarın sağlanması için kararlar alması bekleniyor.

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Ceenbekov istifa etti.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezinden yapılan açıklamaya göre Ceenbekov, başkent Bişkek’teki sosyopolitik durumun gerginliğini koruduğuna dikkati çekerek, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Dün yeni Bakanlar Kurulunu onayladım ancak bu, gerilimi azaltmadı. Derhal istifam için talepler devam ediyor. Mevcut durum iki taraflı bir çatışmaya yakın. Bir tarafta göstericiler, öteki tarafta güvenlik güçleri. Asker ve güvenlik güçleri Cumhurbaşkanlığı Konutlarını korumak için silah kullanmak zorundadır. Benim için yurttaşlarımın hayatından daha değerli hiçbir şey yoktur. Tarihte halkının kanını döktüren cumhurbaşkanı olarak anılmak istemiyorum. Bu nedenle görevimden istifa etme kararı aldım.”

Yeni Başbakan Sadır Caparov ve diğer politikacılara taraftarlarını Bişkek’ten çıkarmaları ve kent sakinlerine huzurlu bir yaşam sunmaları çağrısında bulunan Ceenbekov, “Hiçbir iktidar ülkemizin bütünlüğüne ve toplumdaki barışa değmez. Yüce Allah hepimizi korusun, toprağımızda huzur ve sükûnet olsun.” ifadesini kullandı.

Kırgızistan Başbakanı Caparov, cumhurbaşkanlığı yetkililerinin kendisine devredildiğini açıkladı.

Başbakanlık binası önündeki destekçilerine seslenen Caparov, Ceenbekov’un istifanın ardından Meclis Başkanı Kanat İsayev’in cumhurbaşkanlığı görevlerini yerine getirmeye hazır olmadığını bildiren dilekçe yazdığını aktararak, “Böylece cumhurbaşkanlığı yetkilileri bana devredildi.” ifadelerini kullandı.

Caparov’un konuşmasını müzik eşliğinde kutlayan destekçileri, ülke milli marşını okuduktan sonra dağılmaya başladı.

Kırgızistan’da 4 Ekim’de yapılan parlamento seçim sonuçlarının iptalini talep eden muhalefet parti taraftarlarının düzenlediği gösterilerin şiddet olaylarına dönüşmesi üzerine cumhurbaşkanlığı ve parlamento işgal ve talan edilmişti. Seçim sonucunu kabul etmeyen göstericilerin bir bölümü, Caparov’u cezaevinden çıkararak, “geçici başbakan” ilan etmiş, Cumhurbaşkanı Ceenbekov da meclisten güvenoyu alan Caparov’un başbakanlığında kurulan yeni kabinenin üyelerinin atanmalarına ilişkin kararı imzalamıştı.

Ceenbekov’un istifasının ardından Caparov’un destekçileri parlamentonun kendini feshetmesini talep etmişti.

Kırgızistan’da parlamento seçimi 20 Aralık’ta yenilenecek.

Kırgızistan’da genel seçimin 20 Aralık’ta yenilenmesine karar verildiği duyuruldu.

Merkez Seçim Komisyonundan yapılan yazılı açıklamada, 120 sandalyeli meclisin üyelerinin belirleneceği seçimin 20 Aralık’ta tekrarlanması için seçim takvimi ve bütçesinin onaylandığı belirtildi.

Ülkede 4 Ekim’de yapılan parlamento seçimlerinin sonuçları, yüzde 7’lik seçim barajını geçemeyen 12 siyasi partinin destekçilerinin düzenlediği gösteriler sonucunda iptal edilmişti.

Kırgızistan’da ekonomik suçlarla ilgili af ilan edildi.

Kırgızistan’da siyasi yönetimi elinde bulunduran Başbakan Sadır Caparov, ülkede ekonomik çöküşü engellemek amacıyla ekonomik suçlarla ilgili af ilan etti.

Başbakanlık resmi internet sitesindeki açıklamada, Caparov’un, kısa sürede ülke ekonomisinin olumlu makroekonomik göstergelere ulaşması ve devletin dış borcunun geri ödemeleri için ekonomik suçlarla ilgili af ilan ederek, “milletin cebine elini sokanlara ellerini çabuk tutmaları” çağrısı yaptığı belirtildi.

Son 30 yılda enerji, vergi, ilaç, lisans, yer altı kaynakları ile diğer kamu sektörlerinde, devlet memurları, kamu yöneticileri ve çalışanları, hissedarları ile vergi kaçıran özel şirketlerin sahiplerinin, ekonomik aftan sadece 30 günde yararlanabileceğine dikkat çekildi.

Ekonomik af kararıyla ilgili kanun yolunun kısa sürede hazırlanacağı, beyan edilen mal ve gelirin dokunulmazlığının garanti edileceği, gönüllü mal ve gelir beyanında gizliliğe saygı gösterileceği ve her türlü ceza için muafiyet olacağı kaydedildi.

Kırgızistan’da 4 Ekim’deki genel seçimlere ilişkin inceleme başlatıldı.

Kırgızistan Başsavcılığı, kitlesel protesto gösterilere yol açan 4 Ekim’deki genel seçimlere ilişkin “ihmal suçu” işlendiği iddiasıyla inceleme başlattı.

İçişleri Bakanlığı Basın Merkezi’nden yapılan açıklamada, bakanlığa bağlı Soruşturma Hizmetleri ekiplerinin, Merkez Seçim Komisyonu’nun genel merkez binasında inceleme yaptığı belirtildi. 4 Ekim’deki genel seçimlere ilişkin “ihmal suçu” işlendiği iddiasıyla inceleme başlatıldığı kaydedilen açıklamada, ekiplerin, seçim hazırlıkları ile ilgili belgelere el koyduğu vurgulandı.

Kırgızistan’da 4 Ekim’de genel seçimleri öncesinde toplam kayıtlı 3 milyon 523 bin 532 seçmenden yaklaşık 500 bininin kayıtlı olmadığı sandıkta oy kullanma hakkı elde etmesi muhalif partilerin tepkilerine neden olmuştu. Seçimlerin ardından seçim sonuçlarının iptalini talep eden muhalefet partilerinin taraftarlarının düzenlediği gösterilerin şiddet olaylarına dönüşmesi üzerine Cumhurbaşkanlığı ve parlamento binası işgal ve talan edilmişti. Merkez Seçim Komisyonu, 16 siyasi partiden 4 partinin galip geldiği 4 Ekim’deki genel seçim sonuçlarını iptal etmişti.

Kırgızistan’da cumhurbaşkanı erken seçimi 10 Ocak 2021’de yapılacak.

Kırgızistan Merkez Seçim Komisyonu, ülkede cumhurbaşkanı erken seçimlerinin 10 Ocak 2021 tarihinde yapılmasını kararlaştırdı.

Merkez Seçim Komisyonu Başkanı Nurcan Şayıldabekova’nın başkanlığında toplanan komisyon üyeleri, Sooronbay Ceenbekov’un 15 Ekim’de cumhurbaşkanlığı görevinden istifa etmesinden dolayı cumhurbaşkanı erken seçim tarihini belirlemek ve duyurmak için toplandı.

Toplantının ardından komisyondan yapılan açıklamada, cumhurbaşkanı erken seçimlerin 10 Ocak 2021’de yapılmasının kararlaştırdığı aktarıldı.

Kırgızistan’da Caparov’un hükümeti yemin etti.

Kırgızistan Başbakanı Sadır Caparov’un başkanlığındaki hükümet yemin ederek göreve başladı.

Mecliste iki hafta önce güvenoyu alan Caparov’un hükümet üyeleri, genel kurulda elini anayasaya koyarak yemin etti. Caparov’un kabinesinin üyeleri şöyle:

Başbakan Birinci Yardımcısı Artöm Novikov, Başbakan Yardımcısı Maksat Mamıtkanov, Başbakan Yardımcısı Ravşanbek Sabirov, Başbakan Yardımcısı Elvira Surabaldiyeva, İçişleri Bakanı Ulan Niyazbekov, Maliye Bakanı Kıyalbek Mukaşev, Adalet Bakanı Marat Jamankulov, Ekonomi Bakanı Sancar Mukanbetov, Tarım, Gıda ve Sulama Bakanı Tilek Toktogaziyev, Bilim ve Eğitim Bakanı Almazbek Beyşenaliyev, Sağlık Bakanı Alımkadır Beyşenaliyev, Ulaştırma ve Yol Bakanı Bakıt Berdaliyev, Kültür, Enformasyon ve Turizm Bakanı Nurjigit Kadırbekov, Milli Güvenlik Devlet Komitesi Başkanı Kamçıbek Taşiyev, Savunma İşleri Devlet Komitesi Başkanı Erlis Terdikbayev, Sanayi, Enerji ve Yeraltı Kaynakları Devlet Komitesi Başkanı Jırgalbek Sagınbayev ve İletişim ve Haberleşme Teknolojileri Devlet Komitesi Başkanı Altınbek İsmailov.

Temasları için Kazakistan’da bulunan Dışişleri Bakanı Ruslan Kazakbayev, yemin törenine katılamazken, İş ve Sosyal Kalkınma Bakanlığı görevine henüz atama gerçekleştirilmedi.


TÜRKMENİSTANTürkmenistan bayrağı

Türkmenistan’da Anayasa Değişikliği Kanunu onaylandı.

Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, geçtiğimiz hafta toplanan Halk Konseyinde kabul edilen Anayasa değişikliğini onayladı. Buna göre parlamento iki meclisli oluyor. Halk konseyi, (Halk Maslahatı) parlamento çatısı altında Temsilciler Meclisi (Üst Meclis) olarak yer alacak.

Devlet Haber Ajansı TDH’nin bildirdiğine göre oy birliği ile kabul edilen Anayasa değişikliğini imzalayan Berdimuhamedov, “Biz, gelecekte de Anayasamızın hukuklarına ve ilkelerine bağlı kalarak, demokratik, hukuk ve laik devletimizi büyük gelişmeler yolunda ilerletmeye devam edeceğiz. Bu işlere, iki meclisli yeni parlamento sistemi de etkili katkı sağlayacaktır.” dedi.

1 Ocak 2021’de yürürlüğe girecek olan Anayasa düzenlemesine göre 181 üyeden oluşacak yeni parlamentoda Temsilciler Meclisi ve Alt Meclis yer alıyor.

Temsilciler Meclisi, seçimle görev yapan 56 üyeden oluşacak. Yasama yetkisi olan Temsilciler Meclisi, Alt Meclis tarafından hazırlanan kanunların onaylanması, referandum kararı verilmesi, eyalet sınırlarının değiştirilmesi gibi anayasal yetkilere sahip olacak.

125 milletvekilinden oluşan mevcut Meclis ise Alt Meclis olarak yasama görevi kapsamında kanunları yapmak, Temsilciler Meclisi’nin aldığı kararların uygulanmasını takip etmek, Bakanlar Kurulu faaliyet programını, devlet bütçesini ve ülkenin siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel kalkınma programlarını onaylama ve izleme fonksiyonlarını yerine getirecek.

İki meclisli yeni parlamento modelinde Devlet Başkanı, herhangi bir nedenle görevini yerine getiremediği takdirde, Başkanlık Seçimi öncesinde yetkilerini Temsilciler Meclisi Başkanı’na devredebilecek.

Türkmenistan’da korona virüsü salgını kısıtlamaları 1 Kasım’a kadar uzatıldı.

Korona virüs salgınının önlenmesi ve halk sağlığının korunması amacıyla uygulanan kısıtlamalar çerçevesinde, mart ayında kara ve hava sınırlarını uluslararası ulaşıma kapatan Türkmenistan, temmuz ayından itibaren ülke içindeki tren ve otobüs seferlerini durdurdu. Yurtiçi hava ulaşımının da kısıtlandığı ülkede, büyük alışveriş merkezleri ve pazarlar, düğün ve güzellik salonları, camiler, restoranlar kapalı bulunuyor.

Ülke genelinde uygulanan maske takma zorunluğu ile birlikte mevcut kısıtlamalar 1 Kasım tarihine kadar uzatıldı. Resmi makamlar bugüne kadar pozitif Kovid-19 vakası bulunmadığını, uygulanan kısıtlamaların, küresel salgını önleme ve korunma programı çerçevesinde yürütüldüğünü bildiriyor.

TAPI ve TAP projelerinde önemli adım.

Türkmenistan-Afganistan-Pakistan-Hindistan doğal gaz boru hattı (TAPI) ve Türkmenistan-Afganistan -Pakistan elektrik ve fiber optik iletişim hattının (TAP) inşaatına yönelik projelerin, daha ileri düzeyde uygulanmasını kolaylaştırmak için bir dizi resmî belge imzalandı.

Türkmenistan ile Afganistan arasında varılan anlaşmalar için, Afganistan Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda imza töreni düzenlendi. Törene Afganistan Cumhurbaşkanı Muhammed Eşref Gani, Hükümet üyeleri, Türkmenistan ve Afganistan’ın ilgili bakanlık ve dairelerinin başkanları ile projelerin uygulanmasında yer alan uluslararası şirketlerin temsilcileri katıldı.

Törende iki devlet arasında; Afganistan’da bir doğal gaz piyasasının oluşturulması ve geliştirilmesi hakkında mutabakat zaptı, TAPI projesi stratejisi mutabakat muhtırası, iletişim ve bilişim alanında iş birliği mutabakat muhtırası, telekomünikasyon ve haberleşme alanında fiber optik bağlantısı anlaşması ile TAP projesi kapsamında elektrik satın alma anlaşması imzalandı.

İmza töreninde konuşan Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani TAPI ve TAP gibi büyük ölçekli enerji projelerinin geliştirilmesinin, yalnızca Afganistan’ın yeniden inşası için değil, aynı zamanda bölgesel ekonomik entegrasyon için de yapıcı bir etki yaratmak üzere tasarlanmış çok taraflı ulaşım ve transit koridorlarının oluşturulması bakımından önemli olduğuna dikkat çekti.

Türkmenistan Devlet Başkan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Raşit Meredov ise video konferans üzerinden katıldığı imza töreninde, Türkmenistan ile Afganistan arasında çok çeşitli konularda üst düzey iş birliğine dikkat çekerek, jeopolitik ve jeo-ekonomik öneme sahip söz konusu ortak projelerin pratikte uygulanmasını kolaylaştırmak için tasarlanan mevcut belgelerin imzalanmasının önemini vurguladı.

Türkmenistan UNICEF ile beş yıllık iş birliği anlaşması imzaladı

Devlet Sağlık Programı çerçevesinde yürütülen çocuk sağlığını koruma ve ulusal koruyucu aşı takviminin uygulanması alanında Birleşmiş Milletler Uluslararası Çocuklara Acil Yardım Fonu (UNICEF) ile uygulanmakta olan iş birliği anlaşması, 5 yıl daha uzatıldı.

Çocuk felci, tüberküloz, difteri, boğmaca, tetanoz, viral hepatit A, viral hepatit B, Hib enfeksiyonu, kızamık, kızamıkçık, kabakulak ve insan papilloma virüsü, pnömokok kaynaklı hastalıklar ve rotavirüs gibi enfeksiyonlara karşı aşılamayı içeren ulusal koruyucu aşı takviminde iş birliğini kapsayan anlaşma gereğince Türkmenistan - UNICEF iş birliğiyle aşı ve diğer immün ajanlar, ekipman ve enjeksiyon malzemeleri tedarik edilerek aşılama programları uygulanacak.

Çocukların ve bütün nüfusun enfeksiyonlardan korunması ve tam aşılamanın sağlanması çalışmalarına önem veren sağlık politikası gereğince Türkmenistan, birçok uluslararası kuruluşla yürüttüğü ortak faaliyetler neticesinde bölgede yaygın görülen birçok hastalığa karşı tamamen veya kısmen başarı sağladı.

Türkmenistan Hükümeti, çocukların doğum oranını ve yeni aşıların uygulanmasına duyulan ihtiyacı dikkate alarak, immünobiyolojik ilaçların satın alınması için gereken mali kaynakları son dönemde ikiye katladı.

Türkmenistan Milli Anma Günü

Türkmenistan Halkı, büyük depremin kurbanları, 2. Dünya Savaşı şehitleri ve tarihi Göktepe Savaşı şehitleri için belirlediği Anma Günü’nde (Hatıra Günü) bütün kayıplarını anıyor.

1948 yılının 6 Ekim gecesinde meydana gelen ve insanlık tarihinin en yıkıcı felaketlerinden biri olarak kabul edilen Aşkabat Depremi’nde şehir yok olmuş ve on binlerce insan hayatını kaybetmişti. Göktepe Savaşı ise 1881 yılında Rusya Çarlık Devleti’nin Türkmenlere uyguladığı kıyımı ifade ediyor. 1941-45 yıllarında yaşanan 2. Dünya Savaşı’nda, Sovyetler Birliği’nin giriştiği Büyük Vatanseverlik Savaşı’nda da Türkmenler büyük kahramanlıklar göstererek birçok şehit vermişti.

Daha önce farklı tarihlerde gerçekleştirilen anma programları, 2014 yılından itibaren birleştirilerek, deprem kurbanları ve vatan şehitleri için 6 Ekim Milli Anma Günü (Hatıra Günü) olarak ilan edildi ve 6 Ekim resmi tatil kabul edildi.

Milli Anma Günü münasebetiyle, Aşkabat’ta Yadigarlık Anıt Kompleksi’nde çelenk koyma merasimi düzenlendi. Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, Yadigarlık Anıtları’na çelenk bırakma törenine katıldı. Berdimuhamedov, Aşkabat Depremi kurbanları, Göktepe Kalesi şehitleri ve Büyük Vatanseverlik Savaşı kahramanları anısına olmak üzere anıtlara üç ayrı çelenk koydu.


ÖZBEKİSTANÖzbekistan bayrağı - Vikipedi

Özbekistan’ın dış ticaret hacmi ilk 8 ayda 24,5 milyar dolar oldu.

Özbekistan’ın dış ticaret hacmi ocak-ağustos döneminde 24 milyar 537,1 milyon dolar oldu.

Özbekistan Devlet İstatistik Komitesi’nden yapılan açıklamaya göre, yılın ilk sekiz ayında 150’den fazla ülkeyle ticaret yapan Özbekistan’ın dış ticaret hacmi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12,7 azalarak 24 milyar 537,1 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Açıklamaya göre, ocak-ağustos döneminde ülkenin ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,1 azalarak 11 milyar 608,4 milyon dolar, ithalatı da yüzde 19,1 azalarak 12 milyar 928,7 milyon dolar oldu. Bu dönemde ülkenin dış ticaret açığı ise 1 milyar 320,3 milyon dolar olarak hesaplandı. Özbekistan’ın bu dönemde en fazla dış ticaret yaptığı ülkeler arasında 4 milyar 28,9 milyon dolarla Çin ilk sırada yer alırken, bu ülkeyi 3 milyar 589,4 milyon dolarla Rusya, 1 milyar 765 milyon dolarla Kazakistan, 1 milyar 449 dolarla Güney Kore ve 1 milyar 234 milyon dolarla Türkiye izledi.

Yılın ilk 8 ayında Özbekistan’ın Türkiye ile dış ticaret hacmi 1 milyar 234,6 milyon dolar olurken ihracat hacmi yüzde 28,1 azalarak 556,1 milyon dolar, ithalat hacmi ise yüzde 20,5 azalarak 678,5 milyon dolar olarak hesaplandı. 2019’da Özbekistan’ın ihracatında en büyük 4. ortağı olan Türkiye, bu yılın ilk 8 ayında en büyük 3. ortak konumunda yer aldı. Türkiye, yılın ilk 8 ayında Özbekistan’ın ithalatında geçen sene olduğu gibi 5. sıradaki yerini korudu.

Aynı dönem ülkenin ihracatında altın, hizmetler sektörü, sanayi ve tekstil ürünleri, enerji ve petrol ürünleri, meyve, gıda ve kimyasal ürünler ithalatında ise makine, teçhizat, kimyasal, metal ve gıda ürünleri ilk sıralarda yer aldı. Geçen yıl Özbekistan’ın dış ticaret hacmi 2018’e göre yüzde 26,2 artarak 42,2 milyar dolar olarak hesaplanırken, ülkenin ihracatı yüzde 15 artışla 17,9 milyar dolar, ithalatı yüzde 25 artışla 24,3 milyar dolar olmuştu. Bu dönemde ülkenin dış ticaret açığı ise 6,4 milyar dolar seviyesinde gerçekleşmişti.

Özbekistan’ın Zamin bölgesi, Türk şirketlerinin katkısıyla 4 mevsim turizme kazandırılacak.

Özbekistan’da deniz seviyesinden 2 bin 500 metre yükseklikte bulunan Zamin bölgesi, Türk şirketlerinin katkısıyla 4 mevsim turizm bölgesine dönüştürülecek.

Zamin Belediye Başkan Yardımcısı İsmadiyar Aralov, konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. Aralov, ikliminden ve çam ormanlarından dolayı İsviçre’ye benzetilen ve deniz seviyesinden 2 bin 500 metre yükseklikteki Zamin’in, mayıs-ağustosta sıcaklıklardan kaçanlar tarafından en çok tercih edilen bölge olduğunu söyledi.

Zamin’in 4 mevsim turizmin geliştirilmesi için tüm imkanlara sahip olduğunu vurgulayan Aralov, iki büyük şehir Taşkent ile Semerkant arasında yer alan bölgenin Tacikistan’la sınırda, Kazakistan’la ise yakın mesafede bulunmasının da turizmin geliştirilmesi açısından bir avantaj olduğu değerlendirmesinde bulundu.

Aralov, Özbekistan Turizmi Geliştirme Devlet Komitesinde danışman olarak görev yapan Sadık Badak’ı bölgeye davet ettiklerini aktararak, Badak’ın yaptığı incelemelerin ardından Zamin’in 4 mevsim turizme kazandırılması konusunda çok önemli fikirler verdiğini vurguladı. Aralov, bu kapsamda çalışmalara başladıkları bilgisini paylaşarak, “Türkiye, turizm konusunda büyük bir deneyime sahip. Bunu dikkate alarak, bölgenin 4 mevsim turizme kazandırılması konusunda birlikte çalışmak için bir Türk şirketini tercih ettik.” dedi.

Bu Türk şirketiyle yaptıkları ortak çalışma sonucunda toplam tutarı 300 milyon dolar olan “ana planın” hazırlandığını belirten Aralov, projenin toplam 700 hektarlık alanı kapsadığını dile getirdi. Aralov, bu projeye göre bölgede dağ, spor, sağlık, yayla, kayak ve gastronomi turizminin geliştirilebileceğini, bölgede aralarında teleferik, kayak merkezi, golf sahası, açık ve kapalı spor tesisleri ile çok sayıda otelin de bulunduğu birçok tesisin inşa edileceğini kaydetti.

Aralov, halen 10’a yakın otel ve 100’den fazla konuk evinin bulunduğu Zamin’de, söz konusu projenin gerçekleştirilmesi sonucunda yıllık yaklaşık 300 bin olan ziyaretçi sayısının 1,5 milyona ulaşabileceğine işaret etti. Bölgenin 12 ay boyunca ziyaretçilere hizmet vereceğinin altını çizen Aralov, yol, kanalizasyon, elektrik ve doğal gaz teminine ilişkin altyapı çalışmalarının sürdüğünü bildirdi. Aralov, Türkiye’de geçen yıl projenin tanıtımını yaptıklarını ve büyük ilgiyle karşılaştıklarını kaydetti.

Özbekistan, 9 ayda yüzde 0,4 büyüdü.

Özbekistan Devlet İstatistik Komitesi, ülkenin büyüme rakamlarına ilişkin verileri açıkladı. Buna göre, yılın ocak-eylül döneminde ülkede GSYH, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 0,4 artarak 41 milyar 72,2 milyon dolar oldu.

Yılın 9 aylık döneminde inşaat sektörü yüzde 8,6, tarım, orman ve balıkçılık sektörü yüzde 3,4 büyürken, sanayi sektörü yüzde 2,7, hizmetler sektörü yüzde 1,3, taşımacılık ve lojistik sektörü ise yüzde 1,8 küçüldü. Söz konusu dönemde GSYH’de tarım, ormancılık ve balıkçılığın payı yüzde 27,9, sanayinin payı yüzde 28,5, inşaat sektörünün payı yüzde 7,4 ve hizmetler sektörünün payı yüzde 36,2 oldu.

Özbekistan’da geçen yıl GSYH yüzde 5,5 artış kaydederken, enflasyon yüzde 15,2 olarak gerçekleşmişti.

Özbekistan’da devlete ait 600’den fazla işletme özelleştirilecek.

Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev tarafından imzalanan kararnameyle, devlete ait 600’den fazla işletme ve bina özelleştirilecek veya hisselerinin bir kısmı satılacak.

Buna göre, metalürji, petrol-gaz, elektrik, kimya, jeoloji, gıda, eczacılık, makine sanayi ve taşımacılık sektörlerinde faaliyet yapan, aralarında Nevai Dağ-Maden Fabrikası, Özbekneftgaz, Özbek Hava Yolları, Özbek Demir Yolları, Özbek Oto Sanayi gibi işletmelerin de aralarında bulunduğu devlete ait 32 büyük işletmenin hisselerinin bir kısmı satışa çıkarılacak. Kararnameye göre, ayrıca devlete ait orta ve küçük çaplı 479 işletme ve 15 binanın hisselerinin tamamı, 62 işletmenin ise hisselerinin bir kısmı satışa çıkarılacak. 39 devlet işletmesine ise verimliliğinin arttırılması amacıyla dışarıdan yönetici atanacak.

Kararnameye göre, Bakanlar Kurulu bir ay içerisinde “2020-2025 yıllarında devlete ait işletme ve binaları reform etme stratejisini” hazırlayacak.


KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİKuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bayrağı

KKTC’ye su taşıyan hat açıldı.

Anadolu suyu yeniden KKTC halkıyla buluştu. Onarımı tamamlanan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Su Temin Projesi Boru Hattı’na yeniden su verilmeye başlandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakanı Ersin Tatar’ı kabul etti. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki kabule, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay da katıldı.

Daha sonra Erdoğan ve Tatar, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Su Temin Projesi Boru Hattı Onarımını Müteakip Su Verme Töreni’ne video konferans yolu ile katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasından öne çıkanlar:

Bizim için Doğu Akdeniz meselesinin iki boyutu var. Birincisi Türkiye’nin kıta sahanlığındaki haklarının korunması, ikincisi de Kıbrıs Türk halkının Ada’nın etrafındaki doğal kaynaklarla ilgili hak ve çıkarlarının garanti edilmesidir.

Son yapılan AB zirvesinde Kıbrıs Türk halkının yine yok sayıldığını gördük. Türkiye bu adaletsizliğin sürmesine izin vermeyecektir.

Önümüzdeki dönemde gerçekleştirilmesi planlanan Doğu Akdeniz Konferansı’nda da Kıbrıs Türkü mutlaka hak ettiği şekilde temsil edilmelidir.

KKTC’yi siyasi ve ekonomik olarak küresel sistemin eşit ve onurlu bir üyesi haline getirene kadar mücadelemizi sürdürmekte kararlıyız.

Kapalı Maraş’ın bir kısmı kullanıma açıldı.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde bugün tarihi bir gün. Kapalı Maraş, 46 yıl sonra yeniden açıldı. İlk aşamada, iki cadde ve sahil bölgesi halkın kullanımına sunuldu.

Neredeyse yarım asır sonra KKTC halkı, bugünden itibaren Kapalı Maraş’a girebiliyor.

KKTC’de Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunu önde tamamlayan Tatar: UBP zafer elde etti.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Başbakanı ve Ulusal Birlik Partisi’nin Cumhurbaşkanı adayı Ersin Tatar, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda partisinin zafer elde ettiğini söyledi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakanı ve Ulusal Birlik Partisi’nin (UBP) Cumhurbaşkanı adayı Ersin Tatar, cumhurbaşkanlığı seçimi için oy sayım işleminin tamamlanmasının ardından UBP Lefkoşa İlçe Merkezi’nde açıklamalarda bulundu.

Tatar, “11 adaylı bir seçimde yarıştık. Bu şekilde bir demokrasi sınavı verilmiştir. Tüm katılan adaylara bu güzel sınavı hep birlikte verdiğimiz için teşekkürlerimi sunmak istiyorum. Bize oy vermiş veya vermemiş tüm vatandaşlarımıza, seçime katıldıkları ve iradelerini sandığa yansıttıkları için teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

Yeni tip korona virüs (Kovid-19) salgınından dolayısıyla seçime katılımın yüzde 55 gibi az bir oranda olmasının kendilerini üzdüğünü kaydeden Tatar, böyle önemli bir yarışta daha önemli bir katılım beklediklerini söyledi.

Tatar, “Ben inanıyorum ki, ikinci turda daha fazla vatandaşımız sandığa gidecek ve iradesini sandıkta yansıtacaktır. Bu çağrıyı da tüm vatandaşlarıma iletmek istiyorum.” dedi. Başbakan Tatar, “Bu önemli yarışta yüzde 33’e yakın bir oy oranıyla UBP bir zafer elde etmiştir. Partimizin tüm teşkilatlarına, örgütlerine ve tüm ekip arkadaşlarıma yürekten teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.

KKTC’nin yeni Cumhurbaşkanı Ersin Tatar oldu.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) yapılan cumhurbaşkanı ikinci tur seçiminde, resmi olmayan sonuçlara göre, Ulusal Birlik Partisi’nin (UBP) adayı Ersin Tatar oyların yüzde 51,74’ünü alarak cumhurbaşkanı seçildi.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Narin Ferdi Şefik, KKTC’de bugün yapılan cumhurbaşkanı seçiminin ikinci turunda, Başbakan ve UBP’nin adayı Tatar’ın seçim yarışını kazandığını duyurdu.

Ersin Tatar’ın yüzde 51,74 oy aldığını açıklayan Şefik, bağımsız cumhurbaşkanı adayı Akıncı’nın ise yüzde 48,26 oranında oy elde ettiğini bildirdi.

Narin Ferdi Şefik, seçimin kesin sonuçlarının ise bu gece açıklanacağını kaydetti. Böylelikle KKTC Cumhurbaşkanlığında 5 sene sürecek Ersin Tatar dönemi başlamış oldu. KKTC’de sabah saat 08.00’de başlayan oy verme işlemi saat 18.00’de sona erdi. Kıbrıs Türk halkı, 1974’ten bu yana 10’uncu kez cumhurbaşkanını seçmek üzere sandığa gitti.

Anadolu’dan KKTC’ye can suyu

Mersin’deki Alaköprü Barajı’ndan 2015 yılından bu yana 236 milyon 457 bin metreküp su, dünyada ilk defa uygulanan sistemle Girne’deki Geçitköy Barajı’na ulaştırıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla açılışı yapılan ve “asrın projesi” olarak nitelendirilen proje, 17 Ekim 2015’te adanın uzun vadeli su ihtiyacının karşılanması için hayata geçirildi. Proje kapsamında, Anamur ilçesinde Toros Dağları’nın eteklerinden dökülen Dragon Çayı üzerinde tesis edilen Alaköprü Barajı’ndan alınan su, dünyada ilk kez uygulanan “askıda boru sistemi” ile KKTC’de Girne yakınlarındaki Geçitköy Barajı’na 5 yıl kesintisiz olarak iletildi.

Askıda boru sisteminde 8 Ocak’ta meydana gelen teknik arıza, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ) ve yüklenici firmanın 325 kişilik ekibinin çalışmasıyla onarıldı. Arızanın giderilmesinin ardından 6 Ekim’de Anadolu suyu yeniden KKTC halkıyla buluşmak için yolculuğuna başladı.

DİĞER

Türk Dili Konuşan Ülkeler İş Birliği Günü

Türk Dili Konuşan Ülkeler İş birliği Konseyi (Türk Konseyi) Genel Sekreteri Baghdad Amreyev, Türk dünyasının iş birliği ve bütünleşmesi için hükümetler arası tek teşkilat olan Türk Konseyinin, devlet başkanlarının öncü rolüyle, yeni hedeflerin ve girişimlerin en üst düzeyde belirlendiği benzersiz bir platform olduğunu bildirdi.

Amreyev, “3 Ekim Türk Dili Konuşan Ülkeler İş birliği Günü” dolayısıyla yayımladığı mesajda, Türk dünyasının, bugün tek çatı altında bir araya gelerek, daha güçlü bağlar kurmanın ve geleceği birlikte inşa etmek üzere oluşan siyasi iradenin kurumsallaşmasının sembolü olan Nahçıvan Anlaşması’nın 11. yılını kutlamanın mutluluğunu yaşadığını belirtti.

Türk Dili Konuşan Ülkeler İş birliği Günü’nün, Türk Konseyinin kurulmasının da yıl dönümü olduğunu hatırlatan Amreyev, “Bu tarihi günün, dünyanın dört bir yanındaki tüm Türk halklarına kutlu olsun.” ifadesini kullandı. Amreyev, Türk devletleri arasında kurulan 30 yıllık ortaklığın, daha kurumsal unsurlarla sürekli gelişmekte olduğuna işaret ederek, dünyanın dört bir yanındaki Türk halklarının ortak tarih, kültür ve dille karşılıklı çıkarlar temelinde ortak geleceğe doğru yol aldığını vurguladı.

“Türk dünyasının iş birliği ve bütünleşmesi için hükümetler arası tek teşkilat olan Türk Konseyi, devlet başkanlarının öncü rolüyle yeni hedeflerin ve girişimlerin en üst düzeyde belirlendiği benzersiz bir platformdur.” değerlendirmesinde bulunan Amreyev, teşkilatın yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının ardından tüm gündemini bu krizin olumsuz etkilerine karşı tedbirler almak üzere geliştirdiğini aktardı.

Amreyev, bu süreçte, Türk Konseyi üye ve gözlemci ülkelerin, salgına karşı mücadelede yakın iş birliği tesis ettiklerini vurgulayarak gerek ikili düzeyde gerekse çok taraflı birbirlerine elzem tıbbi yardım ve gıda desteğini sağlamak için hızlı şekilde hareket ettikleri bilgisini paylaştı.

Türk Konseyi devlet başkanlarının katılımıyla, 10 Nisan’da salgınla mücadele kapsamında video konferans aracılığıyla olağanüstü bir zirvenin yapıldığını anımsatan Amreyev, bu zirveyi takiben salgın döneminde ve sonrasında üye ülkeler arasındaki etkileşimin artırılması amacıyla birçok alanda bakanlar seviyesinde toplantıların yapıldığını ve önemli kararların alındığını belirtti.

Amreyev, kuruluş dönemini tamamlayan konseyin üyeleri arasında daha yakın iş birliği ve daha derin entegrasyonun amaçlandığı yeni bir aşamaya girdiğine dikkati çekerek, mesajında şunları kaydetti: “Bu anlayışla dış politika, ticaret, ulaştırma, turizm, yatırım, enerji ve yeşil ekonomi, küçük ve orta ölçekli işletmeler, kültür, eğitim, gençlik politikası, sağlık hizmetleri, dijitalleşme gibi çeşitli alanlarda Türk dünyasının uzun vadeli hedeflerini ve bu hedeflere ulaşarak bunları uygulamak üzere bir ‘yol haritası’ içeren yeni bir stratejik planın hazırlıklarına devam etmekteyiz.

Türk Konseyi Vizyon 2025-Beş Yıllık Stratejik Planı’na (Vizyon 2025) ve Türk Konseyi Vizyon 2040 belgesine entegre edilen tüm bu aktif gündem, yalnızca Türk Konseyi çerçevesinde yürütülen iş birliğinin yeni bir ivme kazandığını göstermekle kalmamakta, aynı zamanda üye ve gözlemci ülkelerin birbirleriyle iş birliğini artırmak, istikrarı sürdürmek, aralarındaki bağları sağlamlaştırmak ve kalkınma potansiyellerinin kilidini açmak üzere ortak sesini ortaya koymaktadır.” dedi.

Amreyev, Ermenistan-Azerbaycan cephe hattındaki çatışmalarına ilişkin de şu değerlendirmelerde bulundu:

“Tarihinin son derece önemli bu döneminde, kardeş Azerbaycan’ın ve halkının yanında olduğumuzu bir kez daha ifade ediyor, Ermenistan-Azerbaycan Yukarı Karabağ sorununun, Azerbaycan Cumhuriyeti’nin egemenliği, toprak bütünlüğü ve uluslararası kabul görmüş sınırlarının dokunulmazlığı temelinde, ivedilikle çözümünün önemini yineliyoruz.”

Kuruluşundan beri edindiği kazanımlar, kriz dönemlerinin kattığı tecrübe, bilgelik ve yeni vizyonuyla Türk Konseyinin daha sağlam adımlar atmaya devam edeceğini vurgulayan Amreyev, Konseyin, Nahçıvan Anlaşması’nda çerçevesi belirlenen amaç ve hedeflerin uygulanması ve üyeleri arasında daha güçlü iş birliği ve dayanışma sağlanması için var gücüyle çalışmayı sürdüreceğini kaydetti.

Amreyev, bugün vesilesiyle tüm Türk dili konuşan milletleri ve toplulukları en içten dilekleriyle kutlayarak, Türk dünyasının iş birliğinin ilelebet sürmesi temennisinde bulundu.

Bosna Hersek’te “Türk Kültür Günü” etkinliği düzenlendi.

Bosna Hersek’in Fojnica şehrinde Yunus Emre Enstitüsü (YEE) tarafından “Türk Kültür Günü” etkinliği düzenlendi. YEE, KAYMEK ve Fojnica Belediyesi iş birliğinde Fojnica Yunus Emre Enstitüsünde halka açık ebru atölyesiyle başlayan etkinlik kapsamında, tel kırma, dokuma ve ebru sergileri açıldı.

Sergi açılışında konuşan Saraybosna YEE Müdürü Mehmet Akif Yaman, sergilenen eserlerin Fojnica merkezindeki tel kırma ve dokuma kurslarına katılan kursiyerlerce yapıldığını söyledi.

Serginin bir hafta boyunca ziyaret edilebileceğini belirten Yaman, “KAYMEK tarafından yapılan ebru atölyesine gösterilen yoğun ilgiden dolayı hem bölge halkına hem de KAYMEK personeline teşekkür ediyorum.” dedi. Yaman, Fojnica merkezinde bu hafta itibarıyla düzenli olarak Türk filmleri gösterimi yapılacağını aktardı.

Sergi açılışına YEE Mütevelli Heyet Üyesi Prof. Dr. Emel Topçu, Fojnica Belediyesi başkan yardımcıları, KAYMEK personeli ile bölge halkı katıldı. Fojnica Kadınlar Korosunun açılış konserinden sonra sergi halka açılırken, etkinlik “Aşk Tesadüfleri Sever” filminin gösterimiyle son buldu.

Macaristan’da, Osmanlı dönemine ait kalıntılar bulundu.

Macaristan’ın Szeged kentinde yapılan kazılarda Osmanlı dönemine ait tabakhane kalıntıları bulunduğu açıklandı. Mora Ferenc Müzesi yetkilisi Csilla Molnar yaptığı açıklamada, bölgede yapılan kazı çalışmaları neticesinde Osmanlı dönemine ait tabakhane binası ve derilerin ıslatılmasında kullanılan havuz kalıntılarının ortaya çıkarıldığını belirtti.

Molnar, bölgede 1999 yılından beri arkeolojik kazıların devam ettiğini, bu yıl tekrar başlayan kazılarda ilk defa hakkında bilgi olmayan yapıların keşfedildiğini söyledi. Molnar, kazılar esnasında Osmanlı dönemine ait çok sayıda cam ve metal eşyanın da gün yüzüne çıkarıldığını kaydetti.

Osmanlı Devleti, Macaristan’ın Szeged kentinde 1543-1668 yıllarında hüküm sürdü.

AB’den Kırım’ı yasa dışı ilhak eden Rusya’ya ilave yaptırım

Avrupa Birliği (AB) Konseyi, Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü, egemenliğini ve bağımsızlığını tehdit edici eylemlerde bulundukları gerekçesiyle bazı Rus şirket ve kişilere ilave kısıtlayıcı tedbir kararı alındığını açıkladı. Açıklamada, Kırım yarımadasını Rusya’ya bağlayan Kerç köprüsü inşaatında yer alan 4 şirket ve 2 kişinin AB yaptırım listesine eklendiği belirtildi.

Yaptırımlar uyarınca, söz konusu şirketlerin AB ülkelerindeki mal varlıklarının dondurulduğu, AB vatandaşlarının ve şirketlerinin bu firmalara mali kaynak sağlamasının yasaklandığı ifade edilen açıklamada, listeye eklenen kişilere de mal varlığı dondurma ve seyahat yasağı getirildiği kaydedildi.

Açıklamada, AB’nin yaptırım listesinde, mal varlıkları dondurulmuş ve seyahat yasağı getirilmiş kişi sayısının 177, şirket sayısının 48 olduğu anımsatıldı.

AB’nin bu yaptırımları çok sayıda Rus ve ayrılıkçı üst düzey görevliyi kapsıyor.

Rusya, 2014’te Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Sivastopol şehrini yasa dışı ilhak etmişti. Kırım’ın ilhakı ve Ukrayna’nın doğusunda çıkan olaylardan sonra AB, ABD ve bazı ülkeler Rusya’ya yaptırımlar uygulamaya başlamıştı.

1 Ekim: Nogay Türklerinin Soykırımı Anma ve Kaygı Günü

Rus emperyalizminin ana vatanları Kafkasya’da Nogay Türklerine karşı işlediği etnik soykırım ve katliam fiillerinin yıl dönümü kaydediliyor.

Nogay Halkının Çarlık Rusyası’nın emperyalist politikaları karşısında maruz kaldığı soykırımın 237. yıl dönümünde, Nogay Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneğinden açıklama yapıldı. Rus emperyalizminin kıydığı tüm şehitlere rahmet dilenen açıklamada, Çarlık Rusyası’ndan bugüne Kremlin’in Türklere karşı işlediği katliam ve soykırım filleri kınandı.

Derneğin sosyal medya sayfasında paylaşılan açıklama şu şekilde:

“1 Ekim 1783 tarihinde Nogay Türklerini tehdit olarak gören Rus emperyalizmi, Çariçe II. Katerina’nın emriyle, Kafkasya’da Nogay Türklerine etnik katliam yaptı. General Aleksandr Suvorov’un komutasında yapılan katliamda kadın, erkek, genç, yaşlı demeden yüzbinlerce Nogay Türkleri şehit oldular. Soykırımın 237. yıldönümünde, şehitlerimize Cenab-ı Allah’tan rahmet diliyoruz. Ruhları şad, mekânları cennet olsun”

Güney Azerbaycan’da Ermenistan’a destek çıkan Tahran rejimine yoğun protesto

Güney Azerbaycan’da Ermenistan’ı destekleyen İran yönetimine karşı protesto gösterileri başladı.

Güney Azerbaycan başkenti Tebriz’de, halk sokağa döküldü. Bugün akşam saatlerinde Güney Azerbaycanlı aktivistlerin çağrısı üzerine Tebriz, Erdebil, Urmu, Sulduz ve Zencan sokaklarında, “Karabağ bizimdir bizim olacak, Nurduz Gümrüğü Kapatılsın, İleri, İleri Azerbaycan askeri” sloganları atıldı.

Tebriz’deki eylemlerden yayımlanan videolarda, halkın pazar meydanına doğru yürüdüğü görülüyor. Sosyal medya ve Güney Azerbaycan halkının geçen haftadan beri İran hakimiyeti üzerindeki baskısından dolayı şu ana kadar Tebriz’de, polis ve silahlı güçlerin ağır müdahalesi tespit edilmedi. Ancak edinilen son bilgilere göre, İran polisinin bazı bölgelerde pompalı tüfek ve gazla protestocuları dağıtmaya çalışıyor.

Tahran yönetiminin, ateşkesi ihlal ederek Azerbaycanlı sivillere saldıran Ermenistan’a destek vermesinin ardından Güney Azerbaycan’da yoğun gösteriler başladı. Göstericiler, Azerbaycan’ın Ermeni işgali altındaki Dağlık Karabağ’a yönelik harekâtına da destek verdi. Güney Azerbaycanlıların protestolar kapsamında, “Rus, Fars, Ermeni; Azerbaycan düşmanı” sloganlarını atması dikkat çekti.

İstanbul’da Çin baskılarına karşı Doğu Türkistan eylemi

Doğu Türkistan’ın işgalinin 71. yıl dönümü İstanbul’da protesto edildi. Türkiye’de yaşayan Uygur Türkleri İstanbul Beyazıt Meydanı’nda basın açıklaması düzenlendi.

Türkiye’deki 23 Doğu Türkistanlı sivil toplum kuruluşunun öncülüğünde 1 Ekim 2020 tarihinde yapılan basın açıklaması, 103 ülkede 72 Doğu Türkistanlı teşkilat tarafından eşzamanlı gerçekleştirildi.

İstanbul’da gerçekleşen basın açıklamasında, Uygur Türklerinin Beyazıt Meydanını doldurduğu görüldü. Ellerinde Doğu Türkistan’daki zulme ve soykırım faaliyetlerine son verilmesi için çağrı yapan pankartlar taşıyan Doğu Türkistanlılar, eylem boyunca sosyal mesafe kurallarına uygun davrandı.

Basın açıklaması ve eylem sırasında, Doğu Türkistanlı teşkilat başkanları konuşmalarını gerçekleştirdi. Yapılan konuşmalarda, Çin’in halen Doğu Türkistan’da milyonlarca Uygur Türküne karşı ortaya koyduğu baskı ve asimilasyon politikalarına karşı tepkiler yükseldi.

Doğu Türkistan İnsan Hakları İzleme Derneği Başkanı Nureddin İzbasar, basın açıklaması ve eyleme ilişkin QHA’ya açıklamalarda bulundu. İzbasar, 28 Doğu Türkistan sivil toplum kuruluşunun, Beyazıt Meydanı’nda Çin’in uyguladığı insan hakları suçlarını basın açıklamasıyla kamuoyunun gündemine getirdiğini bildirdi. İzbasar, günümüzde Çin’in Doğu Türkistan’daki toplama kamplarında köle işçilik, çocukların ailelerinden ayrılması ve Uygur kadınlara yönelik doğum kontrol uygulamaları gibi hak ihlallerine imza attığını ve basın açıklamasında bunlara yer verildiğini kaydetti.

Uygur aktivist, “Çin’in şu an Doğu Türkistan’da uyguladığı faaliyetler, tam olarak soykırımdır. 1948 BM Soykırım Suçlarını Önleme Yasasına aykırıdır. Basın açıklamasında bunları ortaya koymaya çalıştık. Doğu Türkistan diasporasının birlik ve beraberliğe ihtiyacı olduğunu ortaya koyduk. Ayrıca basın açıklamasında, Doğu Türkistanlıların, Türkiye’den bazı istekleri olduğunu söyledik. Dünya üzerindeki Doğu Türkistanlıların net ve açık bir şekilde bağımsızlık istediğini ve bundan asla vazgeçmeyeceğini ifade ettik.” sözleriyle gerçekleşen basın açıklamasının ayrıntılarını paylaştı.

Uygur Türkleri, Tibet, Hong Kong, Güney Moğolistan ve Tayvan halkı ile birlikte ABD (Amerika Birleşik Devletleri) Kongre Binası önünde baskıcı Çin rejimine karşı protesto gösterisi düzenledi.

Ukrayna uluslararası kırım zirvesi düzenlemeyi planlıyor.

Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Emine Ceppar, 5 Ekim 2020 tarihli konuşmasında, uluslararası Kırım Platformu çerçevesinde Kırım Zirvesi düzenlemeyi planladıklarını bildirdi.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Rus işgalcilerin Kırım Tatar liderlerine yönelik siyasi zulmü konulu çevrim içi basın konferansı düzenledi. Basın konferansında konuşan Emine Ceppar, Ukrayna Dışişleri Bakanlığının oluşturmayı planladığı uluslararası Kırım Platformu hakkında bilgi verdi. Bakan Yardımcısı, ilgili platformun amacının Kırım’ı işgalden kurtarma yönündeki uluslararası çabaları birleştirmek olduğunu belirtti.

Bununla birlikte Ceppar, “Kırım Platformu çerçevesinde gerçekleşecek kilit etkinlik Kırım Zirvesi olacak. İlgili zirve için birkaç tarih üzerinde düşünüyoruz. Bunlardan birisi 26 Şubat Rus işgaline Direniş Günü.” diye bildirdi. Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını dolayısıyla zirvenin düzenlenme tarihinin henüz belirlenemediğini kaydeden Ceppar, “Amacımız, ilgili girişime katılacak ve Ukrayna’ya siyasi söylemi en yüksek seviyede tutmaya yardımcı olacak devletlerin koalisyonunu oluşturmaktır.” dedi.

Rusya’yı da Kırım Platformu’na davet etme kararı aldıklarını belirten Ceppar, “Öte yandan Rusya Federasyonu’nun çağ dışı davranışlarını bildiğimiz için bu daveti kabul etmesini beklemiyoruz.” dedi.

Bilindiği gibi Ukrayna yönetimi, Kırım’ın işgalden kurtarılmasına yönelik uluslararası çabaları birleştirmek için Kırım konusunun ele alındığı bir uluslararası platformun oluşturulması konusunda çalışmaya başladı.

Ukrayna’da Kırım Tatar savaş pilotu Amethan Sultan’ın anısına hatıra parası basıldı.

Ukrayna Milli Bankası, efsanevi Kırım Tatar savaş pilotu ve Kırım Tatar Milli hareketinin aktif katılımcısı Amethan Sultan’ın 100. doğum yıl dönümü vesilesiyle hatıra parası bastı.

Ukrayna’nın Seçkin Şahsiyetleri serisi çerçevesinde basılan hatıra parasının değeri 2 grivna olacak. Amethan Sultan’ın 100. doğum yıl dönümü vesilesiyle basılan para, 7 Ekim 2020 tarihinde 30 bin adet olarak piyasaya sürülecek.

Ukrayna Milli Bankasından yapılan açıklamada, “Hatıra parası, 2. Dünya Savaşı en ünlü pilotlardan biri, test pilotu, 2 defa Sovyetler Birliği kahramanı unvanına layık görülen Kırım Tatar milli kahramanı Amethan Sultan’ın 100. doğum yıl dönümü vesilesiyle basılacak. 603 savaş uçuşu gerçekleştirdi, şahsi olarak 30, grup dâhilinde 19 düşman uçağı düşürdü. 1946 yılından sonra 100’den fazla uçak türünü test etti.” diye bildirildi.

Hatır parasının bir yüzünde 2. Dünya Savaşı dönemine ait uçak resmi, düşmüş düşman uçağının ana hatları yer alıyor, diğer yüzünde ise Amethan Sultan’ın portresi ile doğum ve ölüm yılları belirtiliyor.

Tacikistan’da İmamali Rahman yaklaşık yüzde 91 oyla 5’inci kez Cumhurbaşkanı seçildi.

Tacikistan’da dün yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde İmamali Rahman oyların yüzde 90,92’sini alarak 5’inci kez cumhurbaşkanı seçildi.

Cumhurbaşkanının 7 yıl süreyle seçildiği Tacikistan’da dün yapılan cumhurbaşkanı seçiminin resmi olmayan sonuçlarına göre, Rahman oyların yüzde 90,92’sini alarak açık farkla galip oldu ve 5’inci kez cumhurbaşkanı seçildi. Tacikistan Merkez Seçim Komisyonu Başkanı Bahtiyar Hudayarzade, düzenlediği basın toplantısında 4 milyon 221 bin seçmenin oy kullandığı seçimde katılım oranının yüzde 85,39 olduğunu açıkladı.

Hudayarzade, iktidardaki Halk Demokrat Partisinden aday gösterilen Cumhurbaşkanı İmamali Rahman’ın oyların yüzde 90,92’sini aldığını belirtirken, ülkede en büyük ikinci parti durumundaki Çiftçiler Partisi lideri Rustam Latifzade’nin oyların yüzde 3,03’ünü, Ekonomik Reformlar Partisi lideri Rustam Rahmatzade’nin oyların yüzde 2,15’ini, Sosyalist Parti lideri Abduhalim Gaffarzade’nin oyların yüzde 1,49’unu, Komünist Parti lideri Miraj Abdulloyev’in ise oyların yüzde 1,17’sini aldığını aktardı.

Toplam 4 milyon 943 bin 289 kayıtlı seçmenin bulunduğu Tacikistan’daki 68 seçim bölgesinde 3 bin 375 sandık kurulmuştu. Yurt dışındaki Tacik vatandaşlar da aralarında Türkiye’nin de bulunduğu yabancı ülkelerde kurulan 39 sandıkta oylarını kullanmıştı.

Kerkük kentinde doğal gaz boru hattına bombalı saldırı düzenlendi.

Kerkük Polis Müdürü Ali Kemal, yaptığı açıklamada, terör örgütü DEAŞ’ın kentin güneyinde yer alan Hubbaza petrol alanındaki doğal gaz boru hattına saldırı düzenlediğini söyledi.

DEAŞ’lı teröristlerce daha önce boru hattının altına yerleştirilen bombanın uzaktan kumandayla patlatıldığını ifade eden Kemal, olayda can kaybı olmadığını belirtti. Saldırı sonrası yangın çıktığını aktaran Kemal, bölgeye çok sayıda itfaiye aracı sevk edildiğini kaydetti. Terör örgütü DEAŞ, Haziran 2014’te Irak’ın Musul, Salahaddin ve Enbar vilayetlerinin tamamı ile Diyala ve Kerkük illerinin bir kısmını ele geçirmiş, söz konusu bölgeler yıllar içinde örgütten geri alınmıştı.

Eski Başbakan Haydar el-İbadi, 9 Aralık 2017’de DEAŞ’a karşı zafer kazanıldığını duyurmuştu.

Irak’ın DEAŞ’tan temizlenmesinin üzerinden 3 yıl geçmesine rağmen örgütün söz konusu vilayetlerin kırsal bölgelerinde saldırıları devam ediyor.

TİKA, Afganistan’daki tarihi Ali Şir Nevai Camii’ni yeniledi.

Türk İş birliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Afganistan’ın batısındaki Herat vilayetinde bulunan tarihi Ali Şir Nevai Camii, restorasyon, tefrişat ve çevre düzenlemesi yapılarak tekrar İslam kültür mirasına kazandırıldı.

Herat’ın Gazergah mevkiindeki Ali Şir Nevai Camii’nin açılış törenine Herat Vali Vekili Nur Ahmed Haydari, Herat Hac ve Evkaf Müdürü Abdülhalik Hakani, Herat Üniversitesi Rektörü Abdullah Faiz, Gazergah Kompleksi Mütevellisi Mir Muhammed Alem, şehrin önde gelen manevi simaları, öğretim üyeleri ve il kültür müdürlüğü yetkilileri katıldı.

Törende konuşan Herat Vali Vekili Haydari, Herat’taki tarihi abidelerin restorasyonuna yönelik çalışmalarından ötürü TİKA’ya teşekkür ederek, iki ülke arasındaki kültürel ve dini yakınlığa dikkati çekti.

TİKA Herat Program Koordinatörü Ali Ergun Çınar da sadece Afganistan için değil İslam dünyası için de mümtaz ve mühim bir mevkide bulunan Ali Şir Nevai Camii’ni tekrar Herat’a kazandırmaktan dolayı çok mutlu olduklarını belirtti.

Çınar, ciddi bir çökme tehlikesi içinde bulunan caminin, aslına uygun şekilde restore edilerek, çevre düzenlemesi, ihata duvarının yenilenmesi, ışıklandırma sistemi, sulama sistemi ve tefrişat çalışmalarının ardından tekrar hizmete açtıklarını söyledi. Tören sonrasında Ali Şir Nevai Camii’nin restorasyonu vesilesiyle Herat’ın meşhur hattatlarından Bismillah Serveri’nin yazdığı ve şehrin önde gelenleri tarafından imzalanan teşekkür levhası TİKA’ya tevdi edildi.

Gazergah Kompleksi’nin hemen girişinde bulunan Ali Şir Nevai Camii’nin, ziyaretçilerin Hace Abdullah-ı Ensari’nin makberesinden sonra en fazla ziyaret ettikleri mekân olduğu belirtildi.

Türk Konseyinden Ermenistan’ın saldırılarına kınama

Türk Dili Konuşan Ülkeler İş birliği Konseyi (Türk Konseyi), Ermenistan’ın Azerbaycanlı sivillere ve yerleşim yerlerine yönelik gerçekleştirdiği saldırıları kınadı.

Türk Konseyinin Twitter hesabından yapılan açıklamada, “Türk Konseyi uluslararası hukukun açık ihlali olan Azerbaycan şehirlerinin ve sivillerin Ermenistan tarafından ayrım gözetilmeksizin bombalanmasını şiddetle kınamaktadır. Bu saldırılar derhal durdurulmalı ve işgalci güçler Azerbaycan topraklarını terk etmelidir.” ifadelerine yer verildi.

Genel Sekreterliği İstanbul’da bulunan Türk Konseyi, Azerbaycan’ın uluslararası kabul görmüş sınırları temelinde toprak bütünlüğüne olan desteğini de bir kez daha teyit etti.

Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Türkiye’nin üyesi olduğu Türk Konseyinde, Macaristan da gözlemci ülke olarak yer alıyor.

Türkmeneli’nin Milli Bayram Günü

Irak Türkmenleri, her yıl 7 Ekim tarihinde, Türkmen milli mücadelesini hatırlatmak için “Türkmen Milli Bayramı” olarak kutluyor.

Irak Türkmenleri, 7 Ekim 1997 tarihinde Erbil’de gerçekleşen ilk Türkmen Kurultayından bu yana, ekim ayının yedinci gününü bayram havasında kutlanıyor. O tarihte, 7 Ekim Türkmen Milli Bayramı olarak kabul edilmişti.

Irak Türkmen Cephesi Başkanı ve Kerkük Milletvekili Erşat Salihi, Türkmen halkının bayramını kutlayarak, bu bayramın tüm Türkler için önemli olduğunu kaydetti.

BM’de 39 ülkeden Çin’e “Doğu Türkistan” çağrısı

Çoğunluğunu Birleşmiş Milletler üyesi Batılı ülkelerin oluşturduğu 39 ülke, Çin hükumetine ortak bir mektup göndererek Doğu Türkistan’daki toplama kamplarında zorla tutulan Uygur Türklerinin derhal serbest bırakılması çağrısı yaptı.

ABD, İngiltere ve Almanya’nın da aralarında olduğu 39 ülke, Çin hükumetinin Doğu Türkistan’da sistematik baskı ve asimilasyon politikalarına dikkat çekerek Birleşmiş Milletleri acilen göreve çağırdı. 7 Ekim 2020 tarihinde Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda okunan ve 39 BM üyesi ülkenin yer aldığı çağrı mektubunda, Çin hükumetinin ağır insan hakları ihlalleri işlediği Doğu Türkistan’a derhal BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri ve bağımsız gözlemcilerin gönderilmesi gerektiği vurgulandı.

Rus ordusu, Kırım’da yasa dışı tatbikat düzenledi.

İşgalci Rusya, uluslararası hukuku görmezden gelerek, işgal altındaki Kırım’da yasa dışı askeri tatbikatları düzenlemeye devam ediyor.

Rusya Karadeniz Filosu, 15 Ekim 2020 tarihinde yarımadada, Amiral Grigoroviç fırkateyni ve işgalci Rusya’nın Kırım’da konuşlandırdığı Utes kıyı füze sisteminin katılımıyla bir yasa dışı askeri tatbikat daha düzenlediği bildirildi.

Yapılan açıklamada, tatbikat sırasında Utes kıyı füze sisteminin Progress füzesini fırlattığı belirtilirken, Amiral Grigoroviç fırkateynindeki Ştil uçaksavar füzesi sisteminin fırlatılan füzeyi etkisiz hale getirdiği bildirildi.

TİKA, Afganistan’da Mevlâna Kütüphanesi kurdu.

Afganistan’ın başkenti Kabil’de, Türk İş birliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından yapımı tamamlanan, Şehit Prof. Rabbani Eğitim Üniversitesi Yabancı Diller Fakültesi Türkoloji Bölümü Kütüphanesi hizmete açıldı. Afganistan’ın başkenti Kabil’de, Türk İş birliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından yapımı tamamlanan, Şehit Prof. Rabbani Eğitim Üniversitesi Yabancı Diller Fakültesi Türkoloji Bölümü Kütüphanesi hizmete açıldı. Mevlâna adı verilen kütüphanenin açılış törenine, Şehit Prof. Rabbani Üniversitesi Rektörü Leyluma Şerifi Yama, TİKA Kabil Koordinatörü Zühtü Çal, ülkede faaliyet gösteren Türk kurumlarının temsilcileri, akademisyenler, öğrenciler ve diğer davetliler katıldı.

Açılışta konuşan Rektör Yama, iki ülke arasındaki ilişkilerin derinliğine değinerek, Türk halkının daima Afganistan halkının yanında olduğunu söyledi. Yama, Türkiye’ye, Afganistan’ın aydın geleceğinin temini olan eğitim alanında yapmış olduğu yardımlardan ötürü teşekkür etti.

TİKA Kabil Koordinatörü Çal da daha önce olduğu gibi bundan sonra da Afganistan devletinin ve halkının yanında olmaya devam edeceklerini belirtti. Çal, Afganistan’ın kalkınması için imkanları ölçüsünde yardımcı olmaya gayret edeceklerini vurguladı.

Konuşmaların ardından Mevlâna Kütüphanesi’nin açılışı yapıldı.

Ukrayna ile Türkiye stratejik ortaklığı pekiştirecek.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’nin bugün Türkiye’ye yapacağı ziyaret kapsamında imzalanacak askeri iş birliği anlaşması ülkeler arasındaki stratejik ortaklığı daha da kuvvetlendirecek.

Zelenskiy, bugün İstanbul’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşecek ve ziyaret kapsamında askeri iş birliğini güçlendirme anlaşması dahil pek çok ikili anlaşma imzalanacak. Erdoğan en son mevkidaşını Ukrayna-Türkiye Yüksek Düzeyli Stratejik Konseyi kapsamında şubat ayında Kiev’de ziyaret etmişti.

Liderlerin görüşeceği konuların başında savunma sektörü, serbest ticaret anlaşması (STA) ve Dağlık Karabağ krizinin olması bekleniyor. Ülkeler arasında savunma alanındaki iş birliğinde en dikkati çeken konuyu Türk İHA’ları oluşturuyor. Ukrayna, Türkiye’den geçen sene 6 Bayraktar TB2 İHA ve 3 yer kontrol istasyonu satın almıştı.

Ukrayna devlet silah ticaret şirketi Ukrspetseskport Genel Müdürü Vadim Nozdriya, Bayraktar TB2 Silahlı İnsansız Hava Araçlarının (SİHA) Ukrayna’da ortak üretimiyle ilgilendiklerini, Ukrayna Ordusunun 48 ortak üretim SİHA satın almayı planladığını bildirmişti. Erdoğan’ın şubattaki Kiev ziyaretinde imzalanan anlaşma kapsamında Türkiye’nin Ukrayna’ya, Ukrayna ordusunun ihtiyaçları doğrultusunda 205 milyon Türk lirası yardım sağlayacağı açıklanmıştı.

Öte yandan, Ukrayna Başbakan Yardımcısı ve Stratejik Endüstrilerinden Sorumlu Bakanı Oleg Uruskiy’nin başkanlığında bir heyet ağustos ayında Türkiye’yi ziyaret etmişti. Uruskiy, ziyaretin ardından, Türk savunma sanayisinde örnek alınması gereken pek çok şey bulunduğunu söylemişti.

Ukrayna uçak firması Antonov ile AN-178 uçağının ortak üretimi iki ülke arasındaki güncel konular arasında yer alıyor.

Altunköprü’de Irak Türkmen Cephesi bürosuna saldırı

Irak Türkmen Cephesi’nin (ITC) Irak’ın Kerkük kentinin Altunköprü bölgesinde bulunan bürosuna el bombası ve Molotof kokteyliyle saldırı düzenlendiği belirtildi.

Kerkük Polis Müdürü Ali Kemal, yaptığı açıklamada kimliği belirlenmeyen kişilerce büroya el bombası ve Molotof kokteyli ile saldırı düzenlendiğini söyledi. Saldırıda can kaybının olmadığı bilgisini veren Kemal, saldırı sonucu çıkan yangında büroda maddi hasar oluştuğunu kaydetti. Kemal, olaya ilişkin Altunköprü polis karakolunun soruşturma açarak faillerin izini sürmeye başladığını ifade etti.

Irak Türkmen Cephesi’nden Zeki İbrahim, ITC bürosuna saldırıya dikkati çekerek merkezi yönetimden Kerkük’e güvenlik desteğini artırmasını talep etti. Saldırının kim ya da kimler tarafından düzenlendiğine ilişkin bilgisi olmadığını aktaran İbrahim, bölgede sorun ve etnik gruplar arasında kargaşa yaratmak isteyenlerin olduğunu dile getirdi.

Türkiye ve Ukrayna savunma alanında ortaklık anlaşması imzaladı.

Türk şirketi LODOS Propulsion Enerji Sanayi ve Ticaret AŞ ile Ukrayna devlet savunma şirketi Ukroboronprom bünyesindeki gaz türbini üretim şirketi Zorya-Mashproekt ortaklık anlaşması imzaladı. Zorya-Mashproekt şirketinden yapılan açıklamada, Türk şirketi LODOS Propulsion Enerji Sanayi ve Ticaret AŞ’nin Haluk Bayraktar başkanlığındaki temsilcileri ile Ukroboronprom yetkililerinin bir araya gelerek şirketin tesislerinde incelemelerde bulunduğu ifade edildi.

Görüşmede tarafların, sivil ve askeri ürünlerin üretimi ve tedarikinde iş birliği olanakları ile enerji ve altyapı alanında potansiyel ortak projeleri değerlendirdikleri belirtilen açıklamada, tarafların ilişkileri derinleştirmek için mutabakat imzaladıkları belirtildi.

Söz konusu mutabakatın, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’nin geçen hafta Türkiye’ye düzenlediği resmi ziyaret esnasında imzalanan anlaşmaya dayandığı açıklandı.

Zorya-Mashproekt Üst Yöneticisi Denis Gordienko, eylül ayındaki Türkiye ziyareti sırasında tarafların iş birliği için karşılıklı ilgi gösterdiğini belirterek, imzalanan mutabakatın Zorya-Mashproekt’in Türk piyasasına girmesi konusunda yeni bir adım olduğunu kaydetti.

Üsküp’ün Türk, Arnavut ve Boşnak çocukları “Osmanlı” formasında buluştu.

Osmanlı dönemine ait çok sayıda eseri içinde barındıran Kuzey Makedonya’nın başkenti Üsküp’te kurulan Ottoman (Osmanlı) Futbol Kulübü, şehirdeki Türk, Arnavut ve Boşnak ailelerin çocuklarını aynı formada buluşturdu.

Tarihi camilerden Türk Çarşısı’na ve Vardar Nehri üzerindeki Taşköprü’ye kadar onlarca Osmanlı yapısına sahip olan ve o döneme ait birçok geleneğin hala yaşatıldığı Üsküp, “Osmanlı” adını 3 yıl önce kurulan amatör futbol kulübünde de yaşatıyor.

Üsküp’teki Türk, Arnavut ve Boşnak ailelerin çocuklarının forma giydiği kulüp, üç milletin de ortak değeri sayılan Osmanlı’nın adını taşıyor. Kulübün kurucusu ve aynı zamanda antrenörü Recep Süleymani, AA’ya yaptığı açıklamada, kulüp kurma fikrinin antrenman yaptıkları halı sahanın sahibi ve birkaç ebeveynle yaptıkları istişareler sonucu ortaya çıktığını söyledi. İlk zamanlarda çok küçük yaşlarda az sayıda çocukla antrenmanlara başladıklarını anlatan Süleymani, çocuk sayısının zamanla arttığını ifade etti.

Süleymani, kulüp çatısı altında sadece Arnavut değil, Türk ve Boşnak çocukların da bulunduğunu belirterek, “Ailelerle yaptığımız görüşmeler sonrasında herkese aynı olacak bir isim bulmayı başardık ve bu ismin ‘Ottoman’ olmasına karar verdik.” dedi. Yaşadıkları semtte çocukların sokaklarda çok fazla vakit geçirdiğini gözlemledikten sonra kendi ve halı saha sahibinin girişimiyle 3 yıl önce kulübü kurduklarını anlatan Süleymani, şu an kulüpte 3 farklı yaş grubunda 50’ye yakın çocuğun top koşturduğunu söyledi.

Ukraynalılar yerel seçimlerde oy kullandı.

Yeni tip korona virüs (Kovid-19) salgını önlemleri kapsamında gerçekleşen seçimlerde oy verme işlemi saat 08.00’de başladı ve 20.00’de sona erdi. Sandık çıkış sonuçlarına göre, başkent Kiev Belediye Başkanlığı seçimlerinde, 2014’ten beri bu görevi yürüten “Vuruş” (UDAR) partisinden eski Dünya Ağır Sıklet Şampiyonu Vitaliy Kliçko yüzde 47,8 ile en fazla oyu aldı. Yüzde 8,6 ile Yaşam için Muhalefet Platformu partisinden Aleksandr Popov ikinci en fazla oyu alırken, yüzde 8,3 ile aktör olan bir diğer aday Sergey Pritula ise üçüncü en fazla oyu aldı.

Kiev Belediye Başkanı Kliçko, dün Telegram hesabından yaptığı paylaşımda, Kovid-19 testinin pozitif çıktığını duyurmuştu.

Belediye başkanlığı için bir adayın yüzde 50’den fazla oy alamaması durumunda, en yüksek oy alan iki aday arasında ikinci bir seçim düzenlenecek. Seçimlere katılımın düşük olduğu ülkede, 16.00’da katılımın yüzde 27 seviyesinde olduğu bildirildi. Ukrayna Merkez Seçim Kurulu resmi seçim sonuçlarını 3-6 Kasım tarihleri arasında duyuracak.

Ayrıca yerel seçimlerde, ülkenin temel sorunlarına ilişkin vatandaşların görüşünü almak için 5 soruluk bir anket gerçekleştirildi.

Rusya Kırım’a yarım milyon Rusya vatandaşı yerleştirdi.

Atlantik Konseyi himayesinde Kiev’de toplantı düzenlendi. Ukrayna Dışişleri Bakanı Yardımcısı Emine Ceppar, işgalden sonra Rusya’nın Kırım’ı askeri üsse çevirdiğini ve yarımadanın demografik yapısını kasıtlı olarak değiştirme politikasını devam ettirdiğini ifade etti.

Kiev’de 20 Ekim 2020 tarihinde Atlantik Konseyi himayesinde yuvarlak masa toplantısı düzenlendi. Toplantıda Kırım Tatarların işgalci yönetimine karşı direnişi, işgalci Rus yönetiminin baskı ve zulümleri ele alındı. Toplantıda konuşan Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Emine Ceppar, 2014 yılından sonra işgal ettiği Kırım’ı askeri üsse dönüştüren Rusya’nın yarımadanın demografik yapısını kasıtlı olarak değiştirme politikasını devam ettirdiğini anlattı.

Rusya’nın Kırım’ı hızla askerileştirdiğine dikkat çeken Ceppar, “İşgalciler Kırım’ı askeri üsse dönüştürdü. Özellikle altyapı projeler dahil olmak üzere Rusya’nın yarımadadaki her bir eylemi askeri amaç taşıyor. Kırım’da inşa ettikleri yollar bile Rus askeri varlığı artırmak amacıyla yapıldı. Rusya Kırım’daki askeri varlığı iki kata çıkardı. Hava, deniz ve kara kuvvetlerini modernize ettiler. Şu an 6 denizaltı Kırım’da konuşlandırılıyor bu tüm Karadeniz’i kontrol etmek için yeter ve artar.” diye kaydetti.

Rusya’nın demografik temizliği suçlarını gizleme aracı olarak kullandığını söyleyen Ceppar, Ukrayna için bu konunun çok hassas olduğunu belirtti. Bakan Yardımcısı, işgalcilerin Kırım’da yaşayan insanları korkutmak ve onların direniş isteğini kırmak için psikolojik baskı uyguladığını, yasa dışı aramalar düzenlediği ve insanları keyfi bir şekilde alıkoyduğunu kaydetti.

Rus askeri saldırganlığı sonucunda Kırım ve Donbas dahil olmak üzere Ukrayna’ya ait topraklarının yüzde 7’sinin işgal edildiğini ve Donbas’ta yaklaşık 14 bin kişinin hayatını kaybettiğini ayrıca 40 binden fazla insanın yaralandığını hatırlatan Ceppar, “Rus saldırganlığı sonucunda Ukrayna’da 1,45 milyon kişi yerinden edindi. Bunlardan yaklaşık 60 binin Kırım sakini olduğunu düşünüyoruz. Fakat kesin bir istatistik yok çünkü Ukraynalıların çoğu kendi ülkelerinde mülteci olarak kaydolmayı ayrımcılık olarak görüyor. Kırım’ı terk eden vatandaşların sayısının aslında daha yüksek olduğuna inanıyoruz.” ifadesini kullandı.

Önce aileleri kampa yollandı, şimdi de çocukları hapishane okullarda

Alman araştırmacı Dr. Adrian Zenz, Doğu Türkistan ‘da Uygur Türkü çocukların hapishane benzeri okullarda kaldığını duyurdu. Çin Komünist Partisini insafına bırakılan çocuklarla ilgili güncel bilgileri paylaşan Zenz, konunun Çin ‘in resmi raporlarına da yansıdığını bildirdi.

Doğu Türkistan’da Müslüman Uygurlar, Kazaklar, Kırgızlar ve diğer Türk topluluklarının Komünist Çin yönetimi tarafından soykırımı her geçen gün daha da hızlanıyor. Milyonlarca Uygur kadını ve erkeği, ki Çin’in kendi resmi kayıtlarında da dolaylı olarak teyit edilmişti, toplama kamplarına yollandıktan sonra ortada kalan çocukların, komünist rejimin kurbanı haline geldiği öğrenildi. Guardian gazetesinin de haberinde yer verdiği konuya ilişkin, Alman araştırmacı Adrian Zenz’in hazırladığı rapora yer verdi. Doğu Türkistan’da çocuklara yönelik baskıları gündeme getiren Uygur Hareketi, Uygur çocuklarının Doğu Türkistan’da hapishane benzeri okullara gittiğini bildirdi.

Araştırmaya göre, Doğu Türkistanlı olup da yatılı okullarda eğitim gören çocukların sayısında son iki yılda sıra dışı bir artış yaşanıyor. 2017 ile 2019 döneminde daha önce 500 bin olan şehir dışına giden öğrenci sayısında yaklaşık 380 binlik bir artış oldu ve bu rakam neredeyse 900 bine yaklaştı. Bu büyük artışta anne veya babası veya her ikisi de toplama kamplarında tutulan çocukların komünist rejim eli ile alınıp götürülmesinin etkili olduğu söyleniyor. Daha önce de New York Times gazetesinde 500 bin civarında çocuğun ailesinden koparıldığına dair haberler yayınlanmıştı, Zenz’in son araştırması bu haberleri bir kez daha doğruluyor.

Navarin Baskını’nın yıl dönümünde Rusya’dan skandal paylaşım

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Türk ve Mısır donanmalarının; Rus, Britanya ve Fransız donanmaları tarafından mağlup edildiği ve Yunanistan’ın bağımsızlığına giden yolu açan 193 yıl önceki Navarin Deniz Muharebesi’ni skandal bir paylaşımla andı.

Tarihte 20 Ekim 1827’de İngiliz, Fransız ve Rus donanmasının ortak saldırısıyla Türk donanmasının yok edilmesi hasebiyle “Navarin Baskını” olarak anılan olayın yıl dönümünde, Rusya’dan skandal bir paylaşım geldi. Rusya’nın Yunanistan’ın bağımsızlığına vurgu yaptığı anması, Türkiye’nin aleyhinde bir mesaj olarak değerlendirildi.

Ermeni işgali altındaki Dağlık Karabağ’da süren çatışmalar sebebiyle, Rusya ile Türkiye arasındaki gerilim yeniden yükselirken, Rusya Dışişleri Bakanlığının resmi Twitter hesabından 20 Ekim’de yapılan “Türk ve Mısır donanmalarını yendik, Yunanistan bağımsız oldu.” şeklindeki çirkin paylaşım gündem oldu.

Söz konusu paylaşımda, “193 yıl önce, Rusya, İngiltere ve Fransa’nın birleşik filosu, Navarin Körfezi’nde Türk-Mısır filosunu yendi. Müttefik filomuzun zaferi, Yunanistan’ın bağımsızlığının ön koşullarından biri haline geldi.” ifadeleri kullanıldı.

Avustralya’da Türklere ait camiye saldırı!

Avustralya’nın Sydney kentinde bulunan Auburn Gelibolu Camisi, bugün akşam saatlerinde kimliği açıklanmayan bir kişinin saldırısına uğradı. Camiye giren saldırganın, binlerce dolarlık maddi hasara yol açtığı bildirildi.

Türkiye Cumhuriyeti Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı Auburn Türk İslam Kültür Merkezi yönetimindeki Gelibolu Camisi’ne giren erkek saldırganın, caminin üst katındaki avizeleri, pencere camlarını, plazma televizyonu ve bazı eşyaları kırarak binlerce dolarlık maddi hasara yol açtığı açıklandı.

Saldırı esnasında bazı vatandaşlar, saldırganın görüntülerini cep telefonuyla kaydederek polise haber verdi. Kimliği açıklanmayan saldırgan polis tarafından gözaltına alındı.

Erbil’de Türkmeneli Öğrenci ve Gençler Birliği’nin kuruluşunun 28. yılı kutlandı.

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Erbil İl Başkanlığında düzenlenen etkinliğe, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Etnik ve Dini Oluşumlardan Sorumlu Bakanı ve ITC Yürütme Kurulu Üyesi Aydın Maruf, Türkmen parti yetkilileri, Türkmeneli Öğrenci ve Gençler Birliği Başkanı Müslüm Kasapoğlu ile öğrenciler ve aileleri katıldı.

Bakan Maruf, yaptığı açıklamada, Türkmeneli Öğrenci ve Gençler Birliği’nin Türkmen siyasetinde her zaman aktif bir rolü olduğunu ve bu rolün bugün de aynı şekilde devam ettiğini söyledi. Öğrenci Birliği’nin Irak çapında projeler yürüttüğünü kaydeden Maruf, bu projelerden en önemlisinin, Türkmen öğrencilerin Türkiye’de aldığı eğitimlerin desteklenmesi olduğunu belirtti. Maruf, Öğrenci Birliğinin Türkmen öğrencileri bir araya getiren önemli bir organizasyon olarak görev yaptığına dikkati çekerek, “Türkmeneli Öğrenci ve Gençler Birliği, Türkmen gençlerin Türkmen siyaseti ve varlığı konusunda aydınlatılmasında büyük bir katkı sunuyor.” ifadesini kullandı.

Türkmen Bakan, Irak’taki Türkmen gençlerin beklentilerinin, Türkmenlerin ülkede en iyi şekilde temsil edilmesi ve siyasi, kültürel ve milli varlıklarının korunması olduğunu kaydetti. Bugünün Irak’taki Türkmen öğrenci hareketi için önemli bir tarih olduğunu vurgulayan Maruf, Türkmeneli Öğrenci ve Gençler Birliği’nin kuruluşunun 28. yılı vesilesiyle Türkmeneli bölgesindeki tüm Türkmen öğrencilere başarılar diledi.

Türkmeneli Öğrenci ve Gençler Birliği Başkanı Kasapoğlu da Genel Merkezi Kerkük’te bulunan Birliğin, tüm Türkmenlinde büroları olduğunu kaydetti. Kasapoğlu, Birliğin ortaokul, lise ve üniversitelerde teşkilatları bulunduğunu, kültürel ve spor faaliyetlerinin yanı sıra kurslar da düzenlediklerini dile getirdi.

Türk Konseyi Genel Sekreteri Amreyev’den Fransa’ya karikatür tepkisi

Türk Dili Konuşan Ülkeler İş birliği Konseyi (Türk Konseyi) Genel Sekreteri Baghdad Amreyev, İslam peygamberi Hazreti Muhammed’in karikatürlerinin Fransa’da resmi binalara yansıtılmasına tepki gösterdi.

Türk Konseyi’nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Genel Sekreter Amreyev’in, Hazreti Muhammed’i hedef alan karikatürler hakkında derin endişe duyduğu belirtilirken, aynı zamanda Fransız yetkililerin ifade özgürlüğü kisvesi altında sarf ettiği sözlerin Fransa ve Müslüman toplumlar arasındaki köprüleri yıktığı değerlendirildi.

Amreyev, İslam ve terör arasında bağlantı kuran bu talihsiz zihniyetten kurtulunması, Fransa’da beraber yaşama kültürünü destekleyecek daha mantıklı bir tutum takınılması gerektiğini ifade etti.

Tarih boyunca Türk devletlerinin çok kültürlülük ve barış içinde bir arada yaşama kültürüne ev sahipliği yaptığını belirten Amreyev, bu ülkelerde barışçıl bir şekilde var olan farklı dini ve etnik yapının barış içinde topluma katkı sağladığının altını çizdi.

504 Türk hekimi, Dağlık Karabağ’da gönüllü çalışmak için başvurdu.

Türk Hekimler Birliği Platformu, 504 hekimin Ermenistan’ın Dağlık Karabağ işgali nedeniyle cephe gerisinde görev almak için gönüllü olduğunu açıkladı.

Birlikten yapılan açıklamaya göre Milliyetçi Hekimler Derneği, 14 Mart Tıbbiyeliler Derneği ve Türk Dünyası Hekimler Derneği’nden oluşan platform, cephe gerisinde sağlık hizmeti vermek amacıyla “Karabağ İçin Gönüllü Ol” projesi kapsamında gönüllü 504 hekimin başvuru formunu, Azerbaycan’ın İstanbul Başkonsolosluğuna teslim etti.

Milliyetçi Hekimler Derneği temsilcileri, Başkonsolos Nermine Mustafayeva’ya ziyarette bulundu, başvuru formlarını teslim ederek, 504 hekimin Karabağ için gönüllü olduğunu bildirdi. Görüşmede, Milliyetçi Hekimler Derneği Başkanı Dr. Semih Uşaklıoğlu, dernek yöneticileri Dr. Yavuzhan Baş, Dr. Halit Gökalp Küçük ve Prof. Dr. Enver Özdemir yer aldı.

Derneğin yazılı açıklamasında, Azerbaycan’ın haklı davasını destekledikleri belirtilerek, “Hukuka aykırı olarak Azerbaycan topraklarına saldırı başlatan Ermenistan’ı şiddetle kınıyoruz. Biz de bu düşünceler ile Milliyetçi Hekimler Derneği, 14 Mart Tıbbiyeliler Derneği ve Türk Dünyası Hekimler Derneği’nin bir araya gelmesi ile oluşturduğumuz Türk Hekimler Birliği Platformu olarak ihtiyaç olursa cephe gerisinde sağlık hizmeti vermek için Azerbaycan’a gelmeye her daim hazırız. Bunun için derneğimiz bünyesinde hazır uzman hekimlerimiz mevcuttur.” ifadeleri kullanıldı.

Kerkük’te Tabipler Birliği Başkanlığı’nı Türkmen doktor kazandı.

Kerkük’te Tabipler Birliği başkanlığına Türkmen aday Dr. Velit Muhammed Ali seçildi. Kerküklü Gazeteci Özdemir Hürmüzlü, seçime ilişkin “Eğer birleşirsek kazanabileceğimizi görmüş olduk.” ifadelerini kullandı.

Irak Doktorlar Sendikasına bağlı Tabipler Birliği başkanlığı için bugün yapılan seçimi Türkmen aday İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Velit Muhammed Ali kazandı. Kerkük’te 4 yılda bir yapılan seçime dair katılım oranları ise henüz açıklanmadı.