Aylık Raporlar

...

Türk Dünyası Raporu Temmuz 2020

AZERBAYCANAzerbaycan bayrağı

Azerbaycan-Ermenistan sınırında çatışma yaşandı.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, 12 Temmuz günü Ermenistan sınırında çıkan çatışmada 2 askerin şehit olduğunu, 5 askerin yaralandığını açıkladı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Ermenistan ordusunun, sınırın Tovuz bölgesinde Azerbaycan mevzilerine top atışlarıyla gerçekleştirmek istediği saldırı girişiminin önlendiği belirtildi.

Azerbaycan ordusunun karşılık verdiği, Ermenistan askerlerinin kayıp vererek geri çekildiği kaydedildi.

Çatışmada, Azerbaycan ordusundan 2 askerin şehit olduğu, 5 askerin ise yaralandığı bildirildi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Güvenlik Konseyini topladı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, dün Azerbaycan-Ermenistan sınırında yaşanan çatışmalar nedeniyle Güvenlik Konseyini topladı. Toplantıya Aliyev’in yanı sıra Başbakan Ali Asadov, Savunma Bakanı Zakir Hasanov, İçişleri Bakanı Vilayet Eyvazov ve istihbarattan sorumlu yetkililer katıldı. Azerbaycan Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada, video konferans yoluyla gerçekleştirilen toplantının ayrıntılarıyla ilgili daha sonra bilgi verileceği belirtildi.

Öte yandan Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov, Avrupa Güvenlik ve İş birliği Teşkilatı (AGİT) Minsk Grubunun Rusyalı Eş Başkanı İgor Popov ve AGİT Özel Temsilcisi Andrzej Kasprzyk ile telefon görüşmeleri gerçekleştirdi.

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre Memmedyarov, çatışmalar konusunda bilgi vererek Ermenistan’ın bu yeni provokasyonunu bir saldırı eylemi olarak değerlendirdiklerini bildirdi.

Ermenistan ordusu Azerbaycan’ın sivil yerleşim birimlerine ateş açtı.

Ermenistan ordusu, Azerbaycan sınırındaki sivil yerleşim birimlerine ateş açtı.

Azerbaycan Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, Ermenistan ordusunun, öğlen saatlerinde Tovuz ili sınırındaki Ağdam ve Dondar Kuşçu köylerine 120 milimetrelik havanlar ve D-30 obüslerle ateş açtığı bildirildi.

Saldırıda can kaybının yaşanmadığı ancak bazı evlerin zarar gördüğü kaydedildi.

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada da Ermenistan’ın sivil yerleşim birimlerine ateş açarak “saldırgan ve terörist yüzünü” bir kez daha açığa çıkardığı belirtildi.

Sivilleri bombalayan Ermenistan’ın uluslararası hukukun tüm temel ilkelerini kabaca ihlal ettiği vurgulanan açıklamada, “Ermenistan yönetimi, eylemlerinin cezasız kalacağını düşünmesin. Tüm işgal durumlarında olduğu gibi Azerbaycan topraklarının da işgal altında olması geçicidir ve Ermenistan tüm yasa dışı eylemlerinin hesabını verecektir.” değerlendirmesinde bulunuldu.

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Memmedyarov görevden alındı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov’u görevden aldı. Memmedyarov’un görevden alınmasına ilişkin kararı imzalayan Aliyev, Eğitim Bakanı Ceyhun Bayramov’u Dışişleri Bakanı olarak atadı.

Dışişleri Bakanlığı görevine 2004’te atanan Memmedyarov, 15 Temmuz gün bakanlar kurulu toplantısında Cumhurbaşkanı Aliyev tarafından eleştirilmişti. Aliyev, Memmedyarov’un Dağlık Karabağ çözüm süreci müzakerelerinde başarısız olduğunu, 12 Temmuz’da sınırda çatışmalar başladığında ise yeterli şekilde faaliyet gösteremediğini belirtmişti.

Azerbaycan’da korona virüsü durumu.

Azerbaycan Bakanlar Kuruluna bağlı Covid-19 karargâhından yapılan açıklamaya göre, 31 Temmuz itibarıyla toplam vaka sayısı 31 bin 560. Sağlığına kavuşanların sayısı 25 bin 168, yaşamını yitirenlerin sayısı 441’e çıktı. Ülkede Temmuz ayında günlük 500’ün üzerinde seyreden vaka sayısı, son günlerde 400’ün altına inmişti.

Türkiye ve Azerbaycan orduları geniş kapsamlı ortak tatbikata başlıyor.

Türkiye ve Azerbaycan silahlı kuvvetleri, Azerbaycan’da geniş kapsamlı ortak askeri tatbikat düzenleyecek.

Azerbaycan Savunma Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, tatbikata her iki ülkeden kara ve hava kuvvetleri katılacak. Hava kuvvetlerinin tatbikatı 29 Temmuz’da başlayacak, 10 Ağustos’ta sona erecek. İki ülkeden savaş uçaklarının yer alacağı tatbikat Bakü, Nahçıvan, Gence, Kürdemir ve Yevlah’ta sürdürülecek.

Kara kuvvetlerinin tatbikatı ise Bakü ve Nahçıvan’da 1-5 Ağustos’ta yapılacak. Tatbikatta çeşitli emirler icra edilecek, zırhlı araçlar, top ve havanlardan temsili düşman hedeflerine atışlar yapılacak.


KAZAKİSTANKazakistan bayrağı

Kazakistan’da “Diplomatik Hizmet Günü” kutlanıyor.

Kazakistan Dışişleri Bakanı Muhtar Tleuberdi, 2 Temmuz Diplomatik Hizmet Günü dolayısıyla yayımladığı mesajında, Kazakistan’ın dış politikasının pragmatizm ve karşılıklı yarar sağlayacak iş birliği prensibi üzerine geliştiğini belirtti.

Kazakistan’ın 182 ülkeyle diplomatik iş birliği kurduğunu ve kilit uluslararası örgütlere üye olduğunu vurgulayan Tleuberdi, “Kazakistan, bulundurduğu 98 büyükelçiliğiyle dünyanın 103 ülkesinde temsil ediliyor.” ifadesini kullandı.

Tleuberdi, devlet sınırlarının belirlenmesiyle ilgili anlaşmaların imzalanması ve yürürlüğe girmesinin Kazak diplomasisinin önemli başarılarından olduğuna dikkati çekerek, “Bugün bizim dış sınırlar, iyi komşuluk ve iş birliği sınırları olarak görülüyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Dışişleri Bakanı Tleuberdi, Kazakistan’ın uluslararası çatışmaların çözümüne aktif şekilde katılan ara bulucu haline geldiğini kaydetti.

Dışişleri Bakanlığı kararıyla 2 Temmuz, ülkede Diplomatik Hizmet Günü olarak kutlanıyor.

Kazakistan’da 13 Temmuz Covid-19 kurbanları için ulusal yas günü ilan edildi.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, 13 Temmuz’u yeni tip koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenler için ulusal yas günü ilan etti. Tokayev, ulusal sesleniş konuşmasında, ülkede Covid-19’la ilgili durumun ciddiyetini korumaya devam ettiğini belirtti.

Salgının can almayı sürdürdüğünü dile getiren Tokayev, “Hayatını kaybedenlerin aile ve yakınlarına başsağlığı diliyorum. Bu bizim ortak acımız. Bu nedenle salgından hayatını kaybedenler için 13 Temmuz’u ulusal yas günü ilan etme kararı aldım.” dedi.

Cumhurbaşkanı Tokayev, karantina kurallarına uyulmaması ve Sağlık Bakanlığının hataları sonucu salgının ikinci dalgasıyla mücadele ettiklerini söyledi.

Kazakistan’daki tarım topraklarının yabancılara satılması kalıcı olarak yasaklandı.

Kazakistan Devlet Başkanı Kasım Comert Tokayev, Kazakistan’daki tarım topraklarının yabancılara satılmasını kalıcı olarak yasakladığını duyurdu.

Kazakistan lideri Kasım Comert Tokayev, ülkesinin tarım topraklarının yabancılara satılmaması kararını aldığını açıkladı. Bu karar ile Kazakistan’da toprak reformu planlarına ilişkin devam eden tartışmalar sona erdi.

Türk Dünyası’ndan sanatçılar Nazarbayev’in 80’inci doğum gününü kutladı.

Türk dünyasından 50’in üzerinde sanatçı, çektikleri kliple Kazakistan’ın kurucu Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in 80’inci doğum gününü kutladı.

Klip, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) tarafından kurulan ve Türk dili konuşan ülkelerin sanatçılarından oluşan Halk Çalgıları Orkestrası ile Kazakistan’ın Korkıt ve Sazgen Sazı gruplarının iş birliğiyle çekildi.

Sözleri Nazarbayev’e ait olan “Üş Konır” şarkısının seslendirildiği klipte Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Başkurdistan, Tataristan, Saha-Yakut ve Gagavuz yerinden 50’nin üzerinde sanatçı yer aldı. Klibi, TÜRKSOY Sanat Yönetmeni Arman Nurmahamatuli yönetti.

Kazakistan’da korona virüsü durumu

Kazakistan Sağlık Bakanlığının verilerine göre, 31 Temmuz itibarıyla Covid-19 vaka sayısı 89 bin 78’e yükselirken, virüsten iyileşenlerin sayısı 59 bin 517’ye ulaştı. 31 Temmuz’a kadar ülkede virüsten 793 kişi hayatını kaybederken, 30 binden fazla hastanın tedavisi sürüyor.


TÜRKMENİSTANTürkmenistan bayrağı

Türkmenistan BM Genel Kurulunun 75. Oturumunun Başkan Yardımcılığına seçildi.

Birleşmiş Milletlerin Türkmenistan Daimî Misyonu, Türkmenistan’ın BM Genel Kurulunun 75. Oturumunun Başkan Yardımcılığına seçildiğini açıkladı.

Dışişleri Bakanlığı resmi internet sitesinde yer alan habere göre Türkmenistan, BM Genel Kurulu’nun 75. Oturumunda başkan yardımcılığı görevini üstlenecek.

Dışişleri Bakanlığı, bu onurlu görevin; Türkmenistan’ın yüksek uluslararası otoritesi, Devlet Başkanı’nın izlediği yapıcılık, tarafsızlık, iyi komşuluk ve ortak çıkarları karşılayan geniş uluslararası iş birliği ilkelerine dayanan dış politikasının canlı bir göstergesi olduğunu ifade etti.

Türkmenistan ve Türkiye arasında taşımacılık konulu toplantı yapıldı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoglu başkanlığındaki heyet, Türkmen heyetiyle uluslararası taşımacılıkta iş birliğinin geliştirilmesi konusunda bir toplantı gerçekleştirdi

Çarşamba günü video konferans yöntemiyle yapılan toplantıda Türkmen heyetine Türkmenistan Bakanlar Kurulu Başkan Vekili Bayramgeldi Ovezov başkanlık etti.

Covid-19 salgını sonrasında normalleşme döneminde ikili ilişkilerin geliştirilmesine yönelik gerçekleşen toplantıda Hazar Geçişi ve Bakü-Tiflis Kars Demir Yolu Hattı ile Orta Koridor’un geliştirilmesi için atılacak adımlar masaya yatırıldı.

Ulaştırma alanındaki mevcut ilişkilerin daha da geliştirilerek ileriye götürülmesi amacıyla karayolu, demiryolu, denizyolu ve sivil havacılık alanındaki ilişkilerin ele alındığı görüşmede, mevcut altyapının iyileştirilmesi ve sektör için yüksek nitelikli personel yetiştirilmesi konusunda deneyim alışverişi konuları da görüşüldü.

Bakü-Tiflis-Kars Demir Yolu Hattı ile Asya ve Avrupa arasında kesintisiz demir yolu hattının oluşturulduğunu vurgulayan Karaismailoğlu, demir yolu hattında rekabet gücünün artırılması için ülkeler arasında teknik iş birliği yapılması gerektiğini ifade etti.


ÖZBEKİSTANÖzbekistan bayrağı - Vikipedi

4 Temmuz itibarıyla Özbekistan’da vaka sayısı 9 bin 500 oldu.

Özbekistan Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, ülkede Covid-19 kaynaklı ölüm sayısı 1 artarak 29’a, vaka sayısı ise 174 artarak 9 bin 500’e çıktı. Saptanan yeni vakalardan 131’i karantina merkezlerinde gözetimde tutulanlar arasında tespit edildi. Özbekistan’da dün saptanan 318 yeni vaka bugüne kadar tespit edilen en yüksek günlük rakam oldu.

Ülkede, bugüne kadar 1 milyon 200 bin test yapılırken, 64 bin kişi gözetim altında tutuluyor, 3 bin 220 hastanın tedavisi sürüyor.

15 Haziran’da tedbirlerin gevşetilmesinin ardından günlük vaka sayılarında belirgin ölçüde artış gözlemlenen Özbekistan’da, 1 Temmuz itibarıyla karantina tedbirleri yeniden sıkılaştırılmıştı.

Özbekistan ve Türkiye arasında yatırımların korunması ve çifte verginin önlenmesi anlaşmaları yürürlüğe girdi.

Özbekistan ile Türkiye arasında yatırımların karşılıklı teşviki ve korunması anlaşması ile gelirlerin çifte vergilendirilmesinin önlenmesi anlaşmasında değişikliğin yapılmasıyla ilgili protokol yürürlüğe girdi.

Özbekistan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev’in 25 Ekim 2017’de Türkiye’ye gerçekleştirdiği ziyaret sırasında iki ülke arasında imzalanan yatırımların karşılıklı teşviki ve korunması anlaşması ile Mayıs 1996’da imzalanan gelirlerin çifte vergilendirilmesinin önlenmesi anlaşmasında değişiklik ve eklemelerin yapılmasını öngören protokol yürürlüğe girdi.

Açıklamaya göre, yatırımların karşılıklı teşviki ve korunması anlaşması iki ülke yatırımcıları tarafından yapılan yatırımlara en çok kolaylıklar yaratılmasını öngörüyor, ayrıca yatırımcıların haklarının korunması, para, sermaye ve teknolojilerin transferinin kolaylaştırılması için yasal altyapı teşkil ediyor.

İki ülke arasında Nisan 1992’de imzalanan daha önceki anlaşmanın yerini alacak söz konusu anlaşma, günümüzdeki gelişmeleri dikkate alarak yatırımların karşılıklı teşviki ve koruma sisteminin daha da geliştirilmesini amaçlıyor.

Özbekistan ekonomisi yılın ilk yarısında yüzde 0,2 büyüdü.

Özbekistan’da Gayrı Safi Yurt içi Hasıla (GSYH) 2020 yılının ilk yarısında yüzde 0,2 artış kaydetti.

Özbekistan Devlet İstatistik Komitesi, ülkenin büyüme rakamlarına ilişkin verileri açıkladı. Buna göre, bu yılın ocak-haziran döneminde ülkede GSYH geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,2 artış gösterdi.

Açıklamaya göre, yılın ilk yarısında inşaat sektörü yüzde 7,3, tarım, orman ve balıkçılık sektörü yüzde 2,8, hizmetler sektörü yüzde 2,6, perakende ticaret yüzde 0,7 büyüdü.

Aynı dönemde sanayi üretimi yüzde 1,9, taşımacılık sektörü yüzde 6,6, yolcu taşımacılığı yüzde 13,8, dış ticaret hacmi ise yüzde 18,2 küçüldü.

Geçen yıl ülkede GSYH yüzde 5,5 artış kaydederken, bu çerçevede sanayi sektörü yüzde 6,4, inşaat sektörü yüzde 11,8, hizmetler sektörü yüzde 6,1 büyümüş, yıllık enflasyon ise yüzde 15,2 olarak gerçekleşmişti.

Özbekistan yabancı yatırımcıların radarında.

Özbekistan, 2020 yılının ilk yarısında 4,8 milyar dolarlık yabancı yatırım çekti.

Özbekistan Yatırım ve Dış Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, 2020 Ocak-Haziran döneminde ülkeye 4,8 milyar dolarlık yabancı yatırım gerçekleştirilirken bunun 3,2 milyar dolarını doğrudan yabancı yatırımlar, 1,6 milyar dolarını ise devlet garantisi altında verilen yabancı krediler oluşturdu.

Özbekistan ekonomisine en çok yatırım yapan ülkeler arasında ilk sırada Rusya yer alırken, bu ülkeyi Çin, Almanya ve Türkiye takip etti.

Açıklamaya göre, yılın ilk yarısında ülkede yabancı yatırımlarla 494 proje hayata geçirildi. Bu dönemde inşaat malzemeleri, elektro-teknik, gıda, kimya ve tekstil sanayisi alanları en çok yatırım yapılan sektörler olarak kayıtlara geçti.

2019’da ülke, 13,3 milyar dolarlık yabancı yatırım çekmiş, bunun 9,3 milyar dolarını doğrudan yabancı yatırımlar, 4 milyar dolarını ise devlet garantisi ile verilen krediler oluşturmuştu.

Özbekistan’a yılın ilk yarısında 1 milyon 216 bin turist geldi.

Özbekistan’a yılın ocak-haziran aylarında gelen turist sayısı yüzde 60 azalarak 1 milyon 216 bin oldu.

Özbekistan Devlet İstatistik Komitesinden yapılan açıklamada, yılın ilk yarısında ülkeye 1 milyon 216 bin turistin geldiği bildirildi.

Açıklamada, yılın ilk yarısında ülkeye gelen turistlerin 1 milyon 195 binini ülkede karantina uygulamasının başladığı 1 Nisan’a kadar gelenlerin oluşturduğu kaydedildi.

Açıklamada, ülkeye en çok turist gönderen 10 ülke arasında Kazakistan, Tacikistan, Kırgızistan, Rusya, Türkmenistan, Türkiye, Güney Kore, Çin, Hindistan ve Azerbaycan’ın yer aldığı vurgulandı. Bu dönemde Türkiye’den 13,6 bin kişinin Özbekistan’a geldiği aktarıldı.

Son yıllarda ülkede turizmin geliştirilmesine yönelik önemli adımların atıldığı Özbekistan’a, 2018’de 2 kat artışla 5 milyon 346 bin, 2019’da ise yüzde 26,2 artışla 6 milyon 748 bin 500 turist gelmişti.

Özbekistan, Covid-19’un ekonomiye etkisini azaltmak için 1 milyar 75 milyon dolar dış kredi aldı.

Özbekistan, yeni tip korona virüsünün ekonomiye olumsuz etkisini azaltmak için 1 milyar dolardan fazla kredi aldı.

Özbekistan Maliye Bakanlığı Devlet İç ve Dış Borçlar Genel Müdürü Cesur Karşıbayev, yaptığı açıklamada, ülkesinin salgın döneminde aldığı dış kredilere ilişkin açıklamalarda bulundu. Karşıbayev, ülkesinin salgınla mücadele edilmesi, Covid-19’un ekonomiye olumsuz etkisinin azaltılması ve bütçenin desteklenmesi için uluslararası finans kuruluşlarından toplam 1 milyar 75 milyon dolar kredi aldığını kaydederken, bu çerçevede Asya Kalkınma Bankasının 500 milyon dolar, Uluslararası Para Fonunun (IMF) 375 milyon dolar, Dünya Bankasının ise 200 milyon dolar kredi tahsis ettiğini aktardı.

Karşıbayev, Covid-19’un ekonomiye etkisini azaltmak için nisan ayında Krizle Mücadele Fonu kurulduğunu anımsatarak, alınan kredilerin cumhurbaşkanı ve hükümetin aldığı kararlar doğrultusunda fon üzerinden salgınla mücadelenin yanı sıra krizin etkilerini azaltmak için ekonominin çeşitli sektörlerine tahsis edildiğini kaydetti.


KIRGIZİSTANKırgızistan bayrağı

Kırgızistan’daki Konorçok Kanyonu’na turist ilgisi artıyor.

Kırgızistan’daki Komoros Kanyonu, doğasıyla yerel ve yabancı turistler için cazibe merkezi statüsünü koruyor. Kanyon, başkent Bişkek’ten 120 kilometre mesafede Tanrı Dağları’nın ortasındaki Boom Vadisi’nde yer alıyor. Binlerce yıllık erozyonların sonucu oluşan kanyonun ismi, o bölgelerde yetişen “Konorçok” bitkisinden geliyor. Kanyonda, binlerce yıllık erozyonların sonucu kartal, pars gibi hayvanlar ile sarayları çağrıştıran görünümleriyle kırmızı kil tepeleri turistlerin ilgisini çekiyor

İkliminin kışın soğuk, yazın sıcak olduğu kanyona dört mevsim boyunca turlar düzenlenebiliyor.

Turistler, araçlarla Boom Vadisi’ne gelerek kanyona, kayalar arasında nehrin kuruması sonucu oluşan patika üzerinden yaklaşık 5 kilometre yürüyerek ulaşıyor, burada fotoğraflar çektiriyor ve piknik yapabiliyor.

Kırgızistan’da doğrudan yabancı yatırımlar düştü, sermaye çıkışı hız kazandı.

Kırgızistan’da son dönemde doğrudan yabancı yatırımlar azalırken, ülkeden sermaye çıkışı hızlandı.

Milli İstatistik Komitesi, bu yılın ocak-mart ayına ilişkin, “Ülkenin doğrudan yatırım miktarı ve sermaye çıkışı rakamlarını” açıkladı. Böylece, doğrudan yabancı yatırımlar, bu yılın ilk yarısında 2019’un aynı dönemine göre yüzde 16,1 düştü. Geçen yılın ilk yarısında 176 milyon 700 bin dolar olan doğrudan yabancı yatırım miktarı, 2020’nin aynı dönemde 148 milyon 300 bin dolara geriledi. Ülkeye gelen doğrudan yatırımların yüzde 91’inin imalat, toptan ve perakende ticaret, yeraltı kaynakların keşfi, finansal aracılık ve sigorta, inşaat gibi işletmelere aktarıldı.

Yatırımların yüzde 57,4’ü Kanada, yüzde 9,1’i Türkiye, yüzde 8,8’i Hollanda, yüzde 5,3’ü Çin ve 3,1’i İngiltere’den geldi.

Söz konusu dönemde, Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkeleri dışından Kırgızistan’a yapılan yatırımlar da yüzde 17,7 azaldı. BDT üyesi Rusya’dan yatırım miktarı yüzde 18.8 azalırken, Kazakistan’dan ise 1,4 arttı. Ülkede bu yılın ocak-mart döneminde yüzde 2,4 artışla 413 milyon 200 bin dolar sermaye çıkışı yaşandı. BDT dışındaki ülkelere doğrudan yabancı yatırım çıkışı 2,2, BDT ülkelerine 6 kat arttı.

Sermaye çıkışı sırasıyla İsviçre, Güney Kore, İngiltere, Güney Kıbrıs, Çin, Türkiye gibi ülkelere oldu.

Kırgızistan uluslararası uçuşları başlatmaya hazırlanıyor.

Kırgızistan’ın yeni tip koronavirüs salgınının stabil hale gelmesi durumunda ilk etapta, Rusya, Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri ile uçuşları başlatacağı bildirildi.

Başbakan Kubatbek Boronov, 20 Mayıs’tan beri yasak olan uluslararası uçuşlara ilişkin yaptığı açıklamada, Başbakan Birinci Yardımcısı Almazbek Baatırbekov’un başında olduğu koronavirüs ile mücadele karargahının uluslararası uçuşların başlatılması için karar aldığını söyledi.

Son bir haftada Covid-19 vakalarının görülme sıklığı ve yaygınlığında istikrar gözlemlendiğini ancak elverişli bir durumdan söz etmek için henüz çok erken olduğunu ifade eden Boronov, “Ülkede epidemiyolojik durum stabil olursa uluslararası uçuşları başlatabileceğiz. İlk etapta uçuşlarımız Rusya, Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri ile olacak. Dışişleri Bakanlığı çalışmaları başlattı.” dedi.

Boronov, salgınla mücadele durumunun Issık ve Celalabad bölgelerinde sorunlu olduğunu, hükümetin durumu iyileştirmek için büyük gayret gösterdiğini aktardı.

Ülkede salgının başladığı 18 Mart’tan bu yana 33 bin 844 kişiye virüs bulaştı, 22 bin 296 kişi iyileşti ve 1329 kişi hayatını kaybetti.

Macaristan’dan Kırgızistan’a solunum cihazı desteği sağlandı.

Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto, yeni tip koronavirüs ile mücadele kapsamında ülkesinin Kırgızistan’a solunum cihazı yardımında bulunduğunu açıkladı.

Resmi ziyaret kapsamında Bişkek’te bulunan Szijjarto, Macar Haber Ajansına (MTI) yaptığı açıklamada, sağlık kapasitesi sınırlarına yaklaşan Kırgızistan’a yardımcı olmak için ülkesinin 20 solunum cihazı ulaştırdığını ifade etti.

Salgının başlangıç döneminde Türk Dili Konuşan Ülkeler İş birliği Konseyi’nin (Türk Keneşi-Türk Konseyi) Macaristan’ın yardımına koştuğunu hatırlatan Szijjarto, ülkesinin ise bugün zor durumda bulunan Kırgızistan’a yardım ettiğini söyledi.

Szijjarto, “Koronavirüs salgını döneminde ülkemiz zor durumdayken bize yardım eden ülkelere şimdi biz yardım ediyoruz. Bu kapsamda şimdi Kırgızistan’a solunum cihazı ulaştırıyoruz.” şeklinde konuştu.


KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİKuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bayrağı

KKTC’de 75 gün sonra ilk Covid-19 vakası görüldü.

2 Temmuz günü yapılan açıklamaya göre, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) 75 günün ardından ilk kez yeni tip koronavirüs vakasına rastlandı.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne (KKTC) girişlerin başlaması ile birlikte 75 günün ardından bir kişide yeni tip koronavirüs vakası tespit edildi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Sağlık Bakanı Ali Pilli yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’den gelen 434 yolcuda yapılan testler sonucunda KKTC’ye deniz yolu ile gelen yolcular arasından bir pozitif vaka tespit edildiğini ifade etti.

Son 24 saat içerisinde yapılan toplam test sayısının 803 olduğunu belirten Pilli, “803 testten 434 test sonuçlanmıştır. 369 test sonucu üzerinde çalışma yapılmaya devam edilmektedir. 434 test, deniz yolu ile gelen yolcular ve KKTC’den yurt dışına giden yolculara yapılmış olan testlerdir. 369 test ise henüz sonuçlanmamış ve hava yolu ile ülkemize gelen yolculara yapılmıştır.” dedi.

KKTC ABD’nin Rum yönetimini askeri eğitim programına dahil etmesine tepki gösterdi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), ABD’nin, Güney Kıbrıs Rum Yönetimini (GKRY) “Uluslararası Askeri Eğitim ve Talim” (IMET) programına dahil etmesine tepki gösterdi.

KKTC Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada, Doğu Akdeniz’de yükselen gerilime işaret edilerek “Tüm ilgili tarafların müdahil olduğu kapsamlı bir diyalog ve iş birliği yerine, ABD ile GKRY arasında ikili olarak askeri faaliyetlerin ve programların artırılmasıyla bölgesel istikrara nasıl fayda sağlanacağı anlaşılır değildir.” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

“Gerek Kıbrıs Adası’na ait doğal kaynakların yönetimi ve paylaşımı gerekse tüm bölgeyi kapsayan konularda tüm paydaşların hak ve menfaatlerini gözetecek şekilde hareket edilmemesi ve tam tersine, tek yanlı veya ikili girişimlerde bulunulmasının hem Ada’da iki taraf arasında hem de bölgesel istikrarın sağlanması yönünde sürdürülen çabalara olumsuz etki edeceği aşikardır.

ABD’nin, askeri destek ve iş birliğinden ziyade bölgesel barış ve istikrara katkı koymasının yolu, gerek Kıbrıs’ta iki taraf arasında dengeli davranarak gerekse bölgesel aktörler arasında yapıcı diyalog ve iş birliğini teşvik etmesinden geçmektedir.”

Kıbrıs Barış Harekatı’nın 46’ncı yıl dönümü kutlandı.

Kıbrıs Barış Harekatı’nın 46’ncı yıl dönümü etkinlikleri Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın Atatürk Anıtı’na çelenk sunması ile başladı.

Girne Kapısı’ndaki Atatürk Anıtı’nda düzenlenen törene, KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanı Teberrüken Uluçay, KKTC Başbakanı Ersin Tatar, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri, bakanlar, milletvekilleri, askeri erkan ve diğer yetkililer katıldı.

Tören, Cumhurbaşkanı Akıncı ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, Atatürk Anıtı’na çelenk bırakmasıyla başladı.

Saygı duruşu, İstiklal Marşı’nın okunması ve bayrakların göndere çekilmesinin ardından KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, anıt özel defterini imzaladı.

Akıncı, deftere şunları yazdı:

“Aziz Atatürk, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramının 46. yılında sizi bir kez daha saygı ile anıyoruz.

İlke ve devrimlerinizi ilk günden ve hiçbir zorlama olmadan içtenlikle benimsemiş olan Kıbrıs Türk halkı, laik ve demokratik kimliği ile yoluna devam etmekte ve bilimi rehber edinerek çağdaş uygarlık hedefine ulaşmak için uğraşlarını sürdürmektedir.”

KKTC’de Cumhurbaşkanlığı seçim takvimi açıklandı.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 11 Ekim’de yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimi ve halk oylaması takvimini açıkladı.

KKTC halkı, 11 Ekim’de 5 yıl görev yapacak cumhurbaşkanını seçmek ve Yüksek Mahkeme yargıçlarının sayısının artırılmasını öngören Anayasa değişikliğine dair oy vermek için sandığa gidecek.

YSK’den yapılan açıklamaya göre, seçim takvimi ve yasaklar 12 Ağustos’ta başlayacak.

Seçim için adaylık başvuruları 4 Eylül’de yapılacak. YSK, geçici olarak adayları ilan edecek ve kesinleşen adaylar ise 14 Eylül’de açıklanacak.

KKTC’de seçim ve halk oylaması propagandası 15 Eylül’de başlayacak. Seçim ve halk oylamasıyla ilgili kamuoyu yoklama ve araştırmaları 26 Eylül’e kadar yayımlanabilecek. Seçim propagandası ise 10 Ekim’de sona erecek.

YSK’nin daha önce 26 Nisan’da yapılacağını duyurduğu cumhurbaşkanlığı seçimi, yeni tip koronavirüs tedbirleri kapsamında Cumhuriyet Meclisi tarafından 11 Ekim’e ertelenmişti.

Seçim ertelenmeden önce, Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkan ve Başbakan Ersin Tatar’ı Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkan Tufan Erhürman’ı, Yeniden Doğuş Partisi (YDP) Genel Başkan Erhan Arıklı’yı aday göstermiş, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, Genel Başkanı olduğu Halkın Partisinden (HP) istifa ederek bağımsız aday olmuştu.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı da bağımsız aday olduğunu ilan etmişti. Kıbrıs Türk halkı, cumhurbaşkanı seçmek üzere 1974’ten sonra 10’uncu kez sandığa gidecek.


DİĞER

Başkurdistan, Türk iş dünyasını bekliyor.

Rusya Federasyonu’na bağlı Başkurdistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Radiy Habirov, Türk iş dünyası için elverişli koşullar sağlamaya hazır olduklarını söyledi. Habirov, çoğunluğu Türk ve Müslüman halkın yaşadığı Başkurdistan ile Türkiye arasındaki ilişkilere yönelik değerlendirmelerde bulundu.

Türk iş dünyasının ciddi şekilde Başkurdistan’da temsil edildiğini belirten Habirov, pek çok büyük firmayla önemli müzakereler gerçekleştirdiklerini söyledi.

Yeni tip koronavirüs salgınına kadar Türk iş insanları ve Türk yetkililer ile sık sık görüştüğünü vurgulayan Habirov, Türkiye ile ticari ilişkilerin artması için çalışmalar yaptıklarını ifade etti.

“Yatırım söz konusu olursa projelere öncelikli statüsü veriliyor”

Cumhurbaşkanı Habirov, şunları kaydetti:

“Diğer pek çok ortaklarımıza olduğu gibi Başkurdistan’da Türk iş dünyası için de elverişli koşullar sağlamaya hazırız. Her şeyden önce yatırım söz konusu olursa bu projelere öncelikli statüsü veriliyor. İdari kurallar, vergiler konusunda kolaylıklar sağlanıyor. Bunlar genel olarak daha rahat iş yapılması yönünde imkânlar. Türk iş dünyasının Başkurdistan’a gelmesinden büyük memnuniyet duyarız.”

Başkurdistan halkının Türk olmasının Türkiye ile ilişkilerde avantaj sağladığına işaret eden Habirov, “Elbette Türk birliğimiz ve dil engeli olmadan birbirimizi anlamamız işimizi kolaylaştırıyor. Bu, bizim için ilave bir avantajdır.” ifadesini kullandı.

Habirov 2,5 yıl Türkiye’de yüksek lisans yaptığına da değinerek, bu esnada çok özel anlar yaşadığını ve bunun için Türk halkına teşekkür ettiğini sözlerine ekledi.

Ukrayna, Rusya’nın Kırım Tatarlarını gözaltına almasına tepki gösterdi.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Rusya’nın yasa dışı ilhak ettiği Kırım’da çok sayıda Kırım Tatarını gözaltına almasına tepki gösterdi. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, göz altıların Rusya’nın yasa dışı ilhak ettiği Kırım’da Ukrayna vatandaşlarına uyguladığı süregelen baskının devamı olduğu belirtildi.

Ukrayna ve diğer demokratik ülkelerde normal kabul edilen olayların Kırım’da terörist aktivite olarak değerlendirildiği vurgulanan açıklamada, Müslüman Tatarların evlerinin aranmasının dini zulmün kanıtı olduğu kaydedildi.

Rusya’nın, Kırım’ın yerli halkına karşı uyguladığı baskıyı durdurarak uluslararası hukuki yükümlülüklerine uymaya davet edildiği açıklamada, uluslararası toplum da Kırım halkının haklarını ve özgürlüklerini korumayı sürdürmeye ve yarımadadaki insan hakları ihlallerinin durması için Rusya’ya baskıyı artırmaya çağrıldı.

Rus güvenlik güçleri Rusya’nın yasa dışı ilhak ettiği Kırım’da bazı Tatarların evlerine baskın düzenleyerek terör suçlamasıyla çok sayıda kişiyi gözaltına almıştı.

Irak Türkmen Cephesi’nden peşmergenin Kerkük’e geri getirilmesine tepki gösterildi.

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkan Yardımcısı Hasan Turan, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ne (IKBY) bağlı peşmergenin Kerkük’te yeniden görevlendirilmesi girişimin anayasaya aykırı olduğunu ve bunun kente zarar vereceğini söyledi.

ITC Başkan Yardımcısı Turan, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, Türkmenlerin peşmergenin tekrar Kerkük’te görevlendirilmesini kabul etmeyeceğini aktardı.

Ayrıca Turan, Başbakan Mustafa el-Kazımi’nin, Türkmenlerin görüşlerine başvurmadan peşmerge güçlerini Kerkük Ortak Operasyonlar Merkezi’nde görevlendirmesinin doğru olmadığını ifade etti. “Peşmergenin Kerkük’e geri getirilmesi anayasaya aykırı” diye belirten Turan, bu tür girişimlerle Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ve Kürdistan Yurtseverler Birliği Partisi’nin (KYB) Kerkük ve tartışmalı bölgelerde yeniden askeri nüfuz elde etmek istediklerini savundu. ITC Başkan Yardımcısı, peşmergenin Kerkük’te terör örgütü DEAŞ’ın saldırılarını gerekçe göstererek 2017 yılına kadar varlığını sürdürdüğünü ve günlük 400 bin varil petrol çaldığını söyledi. Başbakan Kazımi’nin, IKBY’yi kazanmak için Türkmen ve Arapları hiçe saymamasını isteyen Turan, Kerkük’ün durumu ve geleceği ile ilgili kararlarda sadece Bağdat ve Erbil değil Kerküklülerin de söz hakkı olduğunu söyledi.

İşgalin başından beri Kırım’da 45 kişi kayboldu.

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da 2014 yılından itibaren 45 kişi kayboldu, bununla birlikte onlardan 15 kişinin akıbeti hala bilinmiyor. 

Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Daimî Temsilciliğinin Facebook üzerinden yaptığı açıklamaya göre, Ukrayna Bakanlar Kurulu özel durumlarda kaybolan kişilerden sorumlu komisyon oluşturacak. Komisyon faaliyete başlayınca, Kırım Daimî Temsilciliğinin, Kırım ve Akyar’da (Sivastopol) işgal dönemi sırasında gerçekleştirilen zorla kaybetme konusunu daha sık gündeme getireceği ve tüm bu olaylarla ilgili Ukrayna’ya bağlı olan Kırım Özerk Cumhuriyeti Savcılığı ile iş birliğini derinleştireceği bildirildi. 

Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Daimî Temsilci Yardımcısı Tamila Taşeva, yarımadadaki zorla kaybetmelerin, işgalcilerin korku atmosferi yaratmak ve insanları tehdit etmek için işlediği en ciddi suçlardan biri olduğunu vurguladı. Taşeva, Rusya’nın, Çeçenistan ve işgal ettiği başka bölgelerde tam da bu şekilde hareket ettiğinin altını çizdi. 

Kerkük Türkmen katliamının 61. yılı

Irak’ın Kerkük şehrinde 1959 yılında onlarca Türkmen ileri geleni ve sivilin, Kürt Komünist Partisi üyelerince insanlık dışı bir vahşet ile öldürüldüğü 14-16 Temmuz Türkmen katliamı hafızalardan halen silinmiyor.

Her yıl şehitler için düzenlenen anma programları bu yıl korona virüsü salgını nedeniyle yapılamadı.

Katliama ilişkin bir basın açıklaması yapan Irak Türkmen Cephesi Genel Başkan Yardımcısı Hasan Turan, 14 Temmuz 1959 Kerkük Katliamı’nın insanlık tarihinde kanlı ve kara bir gün olduğunu belirtilerek, insan haklarına aykırı olduğunu ifade etti. Turan, “Irak topraklarında ve tüm dünyada tarihimizi masum şehitlerimizin kanlarıyla yazdığımızı ifade etmek istiyoruz.” ifadelerini kullandı. 14 Temmuz 1959’da Kerkük’te Türkmenlere yönelik düzenlenen katliamın kaosu ve zulmü isteyenler tarafından kendiliğinden yapılmadığını belirten Turan, katliamın amacının Türkmen kimliğinin silinmesi ve Türkmenlerin korkutulup kuşatılması olduğuna vurgu yaptı.

Kerkük Katliamı, 14-16 Temmuz 1959 tarihinde Irak ihtilalinin birinci yıl dönümü yürüyüşü esnasında başlayarak üç gün üç gece sürmüştür. Kürt Komünist Partisi üyelerince Barzani’nin direktifleri ile yapılan bu kanlı saldırıda 70 kadar Türk’ün evi yağma edilmiş, dükkânları yakılmış, dövülmüş, yaralanmış ve feci şekilde öldürülmüştür. Irak güvenlik kuvvetleri ve Kerkük’te bulunan 2. Tümene bağlı askerler ise katliamı seyretmekle yetinmişlerdir.

Rusya’dan Kırım’da yasa dışı askeri tatbikat.

Rus ordusu, işgal altındaki Kırım’da bir yasa dışı askeri tatbikat daha düzenledi. Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, tatbikat Kırım’daki “Opuk” isimli talim alanı yakınlarında yapıldı. 

Yapılan açıklamada, Rusya Sahil Güvenlik Birimlerinin taktik, mühendislik ve özel eğitim görevlerinin uygulanması ile tatbikat gerçekleştirdiği ifade edildi. Tatbikata 500 askerin katıldığı ve T-72B3 tanklar, BTR-80 ve BTR-82A zırhlı personel taşıyıcıları dahil olmak üzere 70’ten fazla teçhizatın kullanıldığı bildirildi.

Rusya, işgal ettiği Kırım’da yasa dışı bir şekilde askeri tatbikatlarına devam ediyor. Kırım Yarımadasını askeri üs haline getiren Rusya, 2014 yılından bu yana Kırım’da, kara, deniz ve hava unsurlarıyla pek çok yasa dışı askeri tatbikat gerçekleştirdi.

“Orta Asya-Çin” siyasi diyaloğu başlatıldı.

Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan, Özbekistan ve Çin dışişleri bakanlarının katılımıyla “Orta Asya-Çin” siyasi diyaloğunun birinci üst düzey toplantısı video konferans yöntemiyle yapıldı.

Kazakistan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, toplantıya Kazakistan Dışişleri Bakanı Muhtar Tleuberdi, Kırgızistan Dışişleri Bakanı Çingiz Aydarbekov, Tacikistan Dışişleri Bakanı Sirojidin Aslov, Türkmenistan Dışişleri Bakanı Raşit Meredov, Özbekistan Dışişleri Bakanı Abdulaziz Kamilov ve Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi katıldı.

Toplantıda uluslararası ve bölgesel gündemin güncel konuları, yeni tip korona virüsü salgınıyla mücadele, transit yük taşımacılığı, mali hizmetler, dijitalleşme, akıllı şehirler ve diğer konular ele alındı.

Toplantının katılımcıları, Orta Asya ülkeleriyle Çin arasında dostluk, iyi komşuluk ve karşılıklı yarar sağlayacak ortak çıkarlara uygun, çok yönlü iş birliğinin güçlendirilmesinin bölgenin ekonomik büyümesi ve güvenliğinin önemli bir unsuru olduğunu vurguladı.

Video konferans sonucu taraflar, “Orta Asya-Çin” siyasi diyalog formatını onayladı ve çok taraflı siyasi diyaloğun düzenli yapılmasını destekledi.

Priştine’deki 15. asırdan kalma Türk mirası cami restore ediliyor.

Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Kosova Cumhuriyeti İslam Birliğinin iş birliğiyle, Kosova’nın başkenti Priştine’nin eski bölümünde yer alan ve caminin adını taşıyan Pirinaz Mahallesi’ndeki 1470 yılında yani 15. asırda inşa edildiği kabul edilen Piri Nazir Cami’nin restorasyonu ve konservasyon çalışmaları başladı.

1922 yılına kadar beş vakit namazın kılındığı Piri Nazir Cami ve hemen yanında bulunan ve hafızlar ile diğer dini görevlilerin yetiştiği medrese ve sübyan mektebi eski Yugoslavya Krallığı tarafından kapatıldı. İki sene sonra açılan cami, yine İkinci Dünya Savaşı’ndan (1945) sonra bir kez daha kapatılarak birkaç sene hurda deposu olarak kullanıldı.

Kosova İslam Birliği’nin girişimiyle ve cami cemaatin maddi yardımıyla tadilatın yapıldığı cami 1980 yılında tekrar ibadete açıldı. 1995 yılında camide bir kez yüzeysel bir restorasyon ve tadilat çalışmaları ile avlu düzenlemesi yapıldı.

Urumçi katliamının 11. yıl dönümünde Doğu Türkistan…

Doğu Türkistanlılara, Çin Halk Cumhuriyeti ve yönetim organı olan Çin Komünist Partisi tarafından,
sistematik baskı ve asimilasyon politikaları çerçevesinde dünden bugüne yaşatılan baskı faaliyetleri, bugün de toplama kampları aracılığıyla devam ediyor.

Çin yönetimi, bundan 11 yıl önce sayıları kesin olmamakla beraber, 5 Temmuz 2009’da Doğu Türkistan’ın Urumçi şehrinde gerçekleştirdiği katliamla yüzlerce Uygur Türk’ünü katletmişti.

O gün gerçekleşen Urumçi olaylarının arka planında 25 – 26 Haziran 2009’da Çin’in Shaoguan şehrinde yaşanan olaylar vardı. Bölgedeki, bir oyuncak fabrikasında çıkan olaylarda 10’u aşkın Uygur işçi öldürülmüş ve bu görüntüler sosyal medya üzerinden sergilenmişti. Olayların bu şekilde patlak vermesinin ardından, tüm Doğu Türkistan’da bu olaya tepkiler yükselmeye başladı. 5 Temmuz 2009’da Uygur öğrenciler, barışçıl bir protesto yürüyüşü düzenlemek istediler. Bu protesto yürüyüşüne katılan insanlara Çin Komünist Partisi’nin provokasyonları sonucu Han Çinlileri tarafından saldırıldı. Barışçıl yürüyüş kaosa dönüştü.

Bosna Hersek’te “454. Geleneksel Mostar Köprüsü Atlayışları” yapıldı.

Bosna Hersek’in güneyindeki Mostar şehrinde bu yıl 454’üncüsü düzenlenen “Geleneksel Mostar Köprüsü Atlayışları” yapıldı.

Mimar Sinan’ın öğrencisi Mimar Hayrettin tarafından 1566’da inşa edilen tarihi Mostar Köprüsü’nde düzenlenen atlama yarışlarında, 32 sporcu kendini 28 metre yükseklikten Neretva Nehri’nin zümrüt yeşili sularına bıraktı.

Mostar’da asırlardır devam eden atlayışların “baş üstü” kategorisinde 13, “dik atlayış” kategorisinde ise 19 sporcu yarıştı. Geleneksel atlayışların “baş üstü” kategorisinde Vedad Basic birinci oldu. Aynı kategoride Danko Dangubic ikinciliği, Mustafa Saric ise üçüncülüğü elde etti.

Basic, atlayışların ardından yaptığı açıklamada, 20 yıldır katıldığı yarışlarda ilk kez birinci olduğunu, 40’ıncı yaşında da yarışlara katılmayı temenni ettiğini söyledi. Yarışların ikinci kategorisi dik atlayışta ise İgor Kazic 8. kez birinci oldu. Bu kategoride Admir Delic ve Kenan Juklu aynı puanı alarak yarışları ikinci sırada tamamladı.

Atlama yarışlarının bu yıl yeni tip koronavirüs salgını tedbirleri çerçevesinde yapıldığı kaydedildi.

Mostar Köprüsü’nde, 1566 yılında Mimar Hayrettin tarafından inşa edilmesinden bu yana sürdürülen yarışlara Bosna Hersek, Slovenya, Sırbistan, Hırvatistan, Kosova, Makedonya, Karadağ ve diğer ülkelerden de sporcular katılıyor.

Mostar şehrinin “ruhu” olarak bilinen tarihi köprü, 9 Mayıs 1993’te, Bosna Hersek’teki savaşın en acımasız saldırılarından birinin kurbanı olmuştu.

Yüzyıllar boyunca Bosna Hersek’te hoşgörü ve kültürel çeşitliliğin sembolü olan Mostar Köprüsü, Hırvat birliklerinin tank atışlarına dayanamayarak 9 Kasım’da Neretva Nehri’nin sularına gömülmüştü ancak Mostarlılar, köprünün yıkılmasına ve savaş şartlarına rağmen geleneksel köprüden atlama şölenini sürdürmüştü. Mostar Köprüsü, Türkiye’nin girişimleriyle aslına uygun olarak 2004’te yeniden inşa edilmişti. Mostar Köprüsü’ndeki atlama yarışlarına Evliya Çelebi Seyahatname’de de yer vermişti.

Rusya, Kırım’a SU-24M savaş uçaklarını konuşlandırdı.

Rusya işgal ettiği Kırım yarımadasını dev bir askeri üsse dönüştürmeye devam ediyor. Habere göre Rusya, işgal altındaki Kırım’a yüksek hassasiyetli SVP-33-24 Gefest hedef sistemi ile donatılmış Su-24M bombardıman uçaklarını konuşlandırdı. Haberde Rusya’nın güya NATO’nun ilgili bölgedeki provokasyonlarına karşı koymak için yeni nesil silahlarla donatılmış Su-24M bombardıman uçaklarının Kırım’a yerleştirdiği kaydedildi. SVP-33-24 Gefest hedef sistemi, en küçük hedef noktalarına bile net atışlar yapabilme olanağına sahip. İlgili uçaklar, başarılı bir şekilde Suriye’de test edilmişti.

TİKA’dan Türk-Tatar ortak mirasına destek.

Türk İş birliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) desteği, Litvanya Tatar Kültür Merkezi iş birliğiyle bu yıl yedincisi düzenlenen ve bölge ülkelerinde yaşayan yaklaşık 40 Tatar gencinin katıldığı yaz kampında, bu yıl konu olarak “Türk-Tatar Bayramı Sabantuy” kutlamaları tercih edildi.

TİKA’dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Polonya, Letonya, Kırım ve Litvanya’da yaşayan genç Tatarlara yönelik düzenlenen ve Litvanya Cumhuriyeti Ulusal Azınlıklar Başkanlığı, Trakai Belediyesi ile Türkiye’nin Vilnius Büyükelçiliğinin koordinasyonunda organize edilen “Tatar Genç Nesiller Yaz Kampı” Litvanya’nın Trakai kentinde gerçekleştirildi.

Bölge ülkelerinde yaşayan yaklaşık 40 Tatar gencinin katıldığı kamp süresince katılımcılarla Türk-Tatar tarihi ve kültürel değerleri hakkında atölye çalışmaları yapıldı.

Türk-Tatar gençlerine yönelik güreş, okçuluk, binicilik, bağlama, keman kursları düzenlendi ve halk dansları ile ebru sanatı eğitimleri gerçekleştirildi.

Türk-İslam Medeniyeti hakkında temel bilgilerin de paylaşıldığı yaz kampında, coğrafyada yaşayan Türk-Tatar gençleri arasında sosyal ve kültürel birliğin önemine işaret edildi.

Yaz kampında bu yıl ana tema olarak UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras listesinde yer alan geleneksel Türk-Tatar Bayramı Sabantuy kutlamaları tercih edildi. Kampa katılan genç Tatarlar tarafından geleneksel Sabantuy kutlamalarında olduğu gibi spor aktiviteleri düzenlendi, geleneksel Tatar yemekleri ikram edildi, eğlenceli oyun ve yarışmalar düzenlendi.

Etkinlikler boyunca gençlerin Türk-Tatar kültürünü öğrenmelerinin ve kültürün yeni nesillere aktarılmasının önemi vurgulandı.

Türk F-16’ları törenle karşılandı

Türk Silahlı Kuvvetlerine ait F-16’ları, Azerbaycan ile gerçekleşen ortak tatbikat kapsamında Kurban Bayramı’nın birinci gününde Azerbaycan’a ulaştı.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, “Tur-Az Kartalı 2020” tatbikatına katılmak üzere Türk ordusuna ait savaş uçaklarının törenle karşılandığını bildirdi. AA’nın haberine göre, gerçekleşen karşılama töreninde, İstiklal Marşı ve Azerbaycan milli marşları okundu.

Ortak tatbikatın karadaki kısmı, Bakü ve Nahçivan’da 5 Ağustos 2020’ye kadar sürdürülecek. Hava unsurlarının tatbikatı olan TurAz Kartalı, Bakü, Nahçivan, Gence, Kürdemir ve Yevlah’ta 10 Ağustos’a kadar devam edecek.

İşgalciler Kırım’a düzenlenen yasa dışı tren seferlerini artırıyor.

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’ın Kremlin kontrolündeki yönetimi, ağustos ayında yarımadaya iki yeni yasa dışı tren seferi başlatmaya hazırlanıyor.

Rus Grand Service Express taşımacılık şirketi, ağustos ayından itibaren, Akmescit (Simferopol)-Adler ve Akmescit-Rostov-na-Donu arasında yasa dışı olarak düzenlenen tren seferlerini faaliyete geçireceğini duyurdu. Söz konusu hatta, ilk seferlerin 11 Ağustos 2020’den itibaren başlayacağı duyuruldu.

Ayrıca, Akmescit-Adler tren seferinin 19 saat, Akmesit-Rostov-na-Donu tren seferinin de 15 saat süreceği belirtildi. Bilindiği üzere, işgalci Rusya, 23 Aralık 2019’da düzenlediği törenle Kerç Boğazı’nda yasa dışı olarak inşa edilen Kerç köprüsünün demir yolu bölümünü faaliyete geçirdi.

Ukrayna ve uluslararası toplum, Rusya’nın işgal altındaki Kırım’a yasa dışı tren seferleri başlatmasını kınadı. Ayrıca 30 Haziran 2020’den itibaren işgalci yönetim, Kerç Köprüsü’ndeki yük treni seferlerini tarihinden itibaren düzenlemeye başladı.