Aylık Raporlar

...

Türkiye Raporu Ağustos 2020

1 Ağustos 2020

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, bu yılın ilk 7 ayında 705 bin gıda denetimi yaptıklarını ve uygunsuzluk tespit edilen işletmelere 63 milyon liranın üzerinde idari cezası uyguladıklarını açıkladı.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, yaptığı yazılı açıklamada, gıda üretim ve satış ile toplu tüketim yerlerine yönelik denetim ve kontrolleri her geçen yıl artırarak devam ettirdiklerini ifade etti.

2002 yılında 39 bin olan gıda denetim sayısını geçen yıl 1,2 milyona çıkardıklarını kaydeden Bakan Pakdemirli, “Bu yılın ilk 7 ayında ise gıda üretim yerinde 122 bin 989, gıda satış yerinde 311 bin 616 ve toplu tüketim yerinde 270 bin 574 olmak üzere toplamda 705 bin denetim gerçekleştirdik. Denetim sonucunda olumsuzluk tespit edilen işletmelere yönelik 7 bin 446 adet toplamda 63 milyon 111 bin 879 TL idari para cezası uyguladık. 87 işletme için Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunduk.” dedi.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, korona virüs salgını sonrasında açılan ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başlattığı “Biz Bize Yeteriz Türkiye’m” kampanyasında toplanan paranın miktarını açıkladı.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, “Biz Bize Yeteriz Türkiye’m kampanyasında toplanan 2 milyar lirayı aşkın bağıştan 1,2 milyon ihtiyaç sahibi haneye 1000’er lira ulaştırdıklarını, Sosyal Koruma Kalkanı kapsamında sağlanan destek ve yardımların da 30 milyar liraya yaklaştığını bildirdi. Selçuk, yazılı açıklamasında, Biz Bize Yeteriz Türkiye’m kampanyasına bugüne kadar 2 milyarı aşkın bağış yapıldığını belirtti.

Korona virüsü nedeniyle 19 kişi hayatını kaybetti.

Tespit edilen 996 vakayla beraber toplam vaka sayısı 231 bin 869’a çıktı. 19 kişinin daha korona virüsü nedeniyle hayatını kaybetmesiyle toplam can kaybı da 5 bin 710’a yükseldi.

Son 24 saatte 981 hasta toplamda ise 215 bin 516 kişi sağlığına kavuştu. Öte yandan hastalardaki zatürre oranı yüzde 8,7 ağır hasta sayısı ise 586 oldu.

2 Ağustos 2020

Milli Savunma Bakanlığı, NATO Daimi Deniz Görev Grubu-2 (SNMG-2) emrinde görevli İspanyol ESPS Alvaro de Bazan ve TCG Yıldırım firkateynleri arasında Kuzey Ege’de deniz eğitimleri icra edildiğini bildirdi.

Bakanlığın sosyal paylaşım sitesi Twitter’daki hesabından yapılan açıklamada, “NATO Daimi Deniz Görev Grubu-2 (SNMG-2) emrinde görevli İspanyol ESPS Alvaro de Bazan ve TCG Yıldırım fırkateynleri ile TCG Doğan ve TCG Martı hücumbotları arasında 30 Temmuz 2020 tarihinde Kuzey Ege’de deniz eğitimleri icra edildi.” denildi.

Milli Savunma Bakanlığı, Azerbaycan-Türkiye Fiili Atışlı Ortak/Müşterek Tabur Görev Kuvveti Tatbikatı hazırlıkları kapsamında atışsız tatbikat provaları yapıldığını açıkladı.

Milli Savunma Bakanlığı Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Azerbaycan-Türkiye Fiili Atışlı Ortak/Müşterek Tabur Görev Kuvveti Tatbikatı hazırlıkları kapsamında mekanize unsurların, keskin nişancı, adestim, komando kolları ve atak helikopterinin katılımı ile atışsız tatbikat provaları yapıldı.” ifadelerini kullanarak fotoğraflar paylaştı. 

Irak’ın kuzeyi Zap bölgesinde tespit edilen 4 PKK’lı terörist icra edilen hava harekâtıyla etkisiz hale getirildi.

Milli Savunma Bakanlığından yapılan açıklama şu şekilde: Kararlılıkla sürdürdüğümüz operasyonlarımız neticesinde, Irak kuzeyi Zap bölgesinde tespit edilen 4 PKK’lı terörist icra edilen hava harekâtıyla etkisiz hale getirildi. En son terörist etkisiz hale getirilinceye kadar operasyonlarımız devam edecek.

3 Ağustos 2020

MİT’in 30 Temmuz’da Şırnak Gabar kırsalında etkisiz hale getirdiği 4 PKK/KCK’lıdan birinin, “gri liste”de aranan Seyithan Acay olduğu belirlendi.

Milli İstihbarat Teşkilatınca (MİT) 30 Temmuz 2020’de Şırnak/Gabar kırsalında etkisiz hale getirilen 4 teröristten birinin gri listede aranan teröristler arasında olduğu belirlendi. 

Alınan bilgiye göre, MİT’in operasyonuyla Gabar kırsalında etkisiz hale getirilen 4 terör örgütü PKK üyesinden birinin gri listede arananlar arasında bulunan “Brüsk İsrail” kod adlı Seyithan Acay olduğu tespit edildi.

Terörist Acay’ın, PKK’ya 2006’da katıldığı, 5 yıl İsrail’de kaldığı, 2018’de sözde Botan Saha/Mava Bölgesi sorumlusu olduğu, son olarak Küpeli/Gabar bölgesinde faaliyet yürüttüğü öğrenildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, Türkiye’nin çeşitli illerinde bulunan ve FETÖ yapılanmasında abla olarak tabir edilen kişi ve eşleri hakkında yakalama kararı çıkarıldı. 

Polis ekipleri, haklarında yakalama kararı bulunan 35 kişiyi yakalamak için başta İstanbul Bahçelievler, Sakarya ve Kocaeli olmak üzere birçok ilde eş zamanlı operasyon düzenliyor. Operasyon kapsamında 22 kadının gözaltına alındığı öğrenilirken, 13 kadının aranmasına devam edildiği kaydedildi.

Korona virüsü nedeniyle 19 kişi hayatını kaybetti.

Türkiye’de son 24 saatte 995 kişiye Covid-19 tanısı konuldu, 19 kişi hayatını kaybetti, toplam vaka sayısı 233 bin 851, can kaybı 5 bin 747 oldu.

4 Ağustos 2020

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Royal ve Atlas Halı Ticari ve İktisadi Bütünlüğü’nü satışa çıkardı.

TMSF’nin konu ile ilgili ilanı internet sitesinde yayımlandı. Buna göre, Royal Halı İplik Tekstil Mobilya Sanayi ve Ticaret AŞ, Atlas Halı Aksesuar ve Mobilya Sanayi Ticaret AŞ ve Naksan Plastik ve Enerji Sanayi ve Ticaret AŞ’den oluşan Bütünlük 353 milyon TL muhammen bedel üzerinden satılacak.

İçişleri Bakanlığı 81 il valiliğine “Covid-19 Tedbirleri” konulu ek genelge gönderdi.

Genelgede, Covid-19 salgınının toplum sağlığı ve kamu düzeni açısından oluşturduğu riski yönetme, sosyal izolasyonu temin, fiziki mesafeyi koruma ve yayılım hızını kontrol altında tutma amacıyla Sağlık Bakanlığı ve Koronavirüs Bilim Kurulunun önerileri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatları doğrultusunda birçok tedbir kararı alınarak uygulamaya geçirildiği hatırlatıldı.

İçerisinde bulunulan kontrollü sosyal hayat döneminde korona virüsü salgınıyla mücadelenin etkin olarak sürdürülebilmesi için tedbirlere riayet edilmesi elzem olduğu belirtildi. Gelinen aşamada erken tespit, evde izolasyon ve evde tedavi süreçlerinin ön plana çıktığı ve alınacak tedbirlerin de bu önceliklere göre şekillendirileceği yeni bir döneme girildiğine dikkat çekildi. Bu yeni dönemde yürütülecek faaliyetlerde rehberlik, ikna edicilik ve caydırıcılık ilkeleri önem kazandığı vurgulandı.

5 Ağustos 2020

Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlığına bağlı 127 General ve Amiralin atama kararları Resmi Gazete’de yayımlandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yayımlanan kararlara göre, Kara Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde görev yapan 74 Generalin ataması yapıldı.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nda 36 Amiral, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nda ise 17 Generalin görev yerleri ve pozisyonları değişti.

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Pençe-Kaplan Operasyonu bölgesinde teröristlerle çıkan çatışmada ağır yaralanan güvenlik korucusu Sait Üzmen’in kaldırıldığı hastanede kurtarılamayarak şehit olduğunu açıkladı.

Milli Savunma Bakanlığından (MSB) yapılan yazılı açıklamada, “Pençe-Kaplan Operasyonu bölgesinde, 5 Ağustos 2020 tarihinde teröristlerle çıkan çatışmada bir kahraman güvenlik korucumuz yaralanmış, hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak şehit olmuştur. Bizleri derin bir acı ve üzüntüye boğan bu olayda hayatını kaybeden aziz şehidimize Allah’tan rahmet, kederli ailesine ve asil milletimize başsağlığı ve sabır dileriz.” denildi.

Milli Savunma Bakanlığı, Türkiye ile Azerbaycan arasında düzenlenen TürkAz Kartalı Tatbikatı’na ilişkin Türk Hava Kuvvetleri’ne ait savaş uçaklarının görüntülerini paylaştı.

“Azerbaycan’da devam eden TürkAz Kartalı Tatbikatı’nda Hava Kuvvetlerimize ait savaş uçaklarımız da görevlerini başarılı şekilde yerine getirmeye devam ediyor” denildi ve “Tek Millet İki Devlet” mesajı paylaşıldı. 

Korona virüsü nedeniyle 19 kişi hayatını kaybetti.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 5 Ağustos tarihine ait Türkiye’deki korona virüs hasta ve vefat sayısını açıkladı. Bakan Koca’nın açıkladığı veriye göre Türkiye’de bugün bin 78 yeni hasta tespit edildi, 19 kişi ise hayatını kaybetti.

6 Ağustos 2020

Mısır ve Yunanistan’ın ekonomik münhasır bölge anlaşması imzalamasının ardından Dışişleri Bakanlığı yazılı bir açıklamada bulundu.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Yunanistan ile Mısır arasında deniz sınırı bulunmamaktadır. Bugün imzalandığı açıklanan sözde deniz yetki alanları sınırlandırma anlaşması Türkiye için yok hükmündedir. Bu anlayışımız sahada ve masada ortaya konacaktır. Sözde sınırlandırılan alan, Birleşmiş Milletler’e de bildirilen Türk kıta sahanlığı içinde yer almaktadır.

2003 yılında GKRY ile imzaladığı anlaşma ile 11.500 km2’den vazgeçen Mısır, Yunanistan’la bugün imzaladığı bu sözde anlaşma ile de yine deniz yetki alanı kaybına uğramaktadır. Bu anlaşmayla Libya’nın hakları da gasp edilmeye çalışılmaktadır.

Türkiye’nin, söz konusu alanda herhangi bir faaliyete izin vermeyeceği ve Doğu Akdeniz’de ülkemizin ve Kıbrıs Türklerinin meşru hak ve çıkarlarını kararlılıkla savunmaya devam edeceği kuşkusuzdur.”

Korona virüsü nedeniyle 14 kişi hayatını kaybetti.

Son 24 saatte 14 hasta vefat etti, 1040 hasta ise iyileşti. Toplam test sayısı 5 milyon 81 bin 802, toplam vaka sayısı 237 bin 265, toplam vefat sayısı 5 bin 798, toplam ağır hasta sayısı 580, hastalarda zatürre oranı %8.3, toplam iyileşen hasta sayısı ise 220 bin 546 oldu.

7 Ağustos 2020

İçişleri Bakanlığı’ndan korona virüsü tedbirleri ile ilgili açıklama geldi. Bakanlıktan yapılan açıklamada 83 yerleşim bölgesinde 623 bin 766 kişinin karantina altında olduğunu belirtti.

İçişleri Bakanlığı açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
Küresel korona virüs (Covid-19) salgını sebebiyle ülkemizde topyekün bir mücadele yürütülmektedir. Bu bağlamda il ve ilçelerde mülki idare amirleri başkanlığındaki umumi hıfzı kurullarınca yerleşim yerlerine ilişkin karantina kararları alınmakta ve bu kararlar titizlikle uygulanmaktadır.

Cuma günü saat 09.30 itibarıyla ile 32 ilimizde, 4 belde, 37 köy, 39 mahalle ve 3 mezra olmak üzere toplam 83 yerleşim yerinde karantina tedbirleri uygulanmaktadır. Karantina tedbiri uygulanan yerleşim yerindeki toplam nüfus 54.053’dür.

Ülkemizde korona virüsü salgını sürecinde; bugün itibarıyla 68 ilimizde, 5 ilçe (3 İlçe 2 İlçe Merkezi), 24 belde, 354 köy, 352 mahalle, 53 mezra olmak üzere toplam 788 yerleşim yerinde, 623.766 kişi karantina altına alınmıştır.

BDDK yurt dışında yerleşik bankalara, Türkiye kapsamında yapacakları Türk Lirası işlemlerde esneklik sağladı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), Uluslararası Kalkınma Bankaları (UKB) için sağlanan “TL’ye erişim kısıtlamalarından muafiyeti”nin, UKB’ler dışındaki yurtdışında yerleşik tüm bankaları kapsayacak şekilde genişletildiğini duyurdu. 

Türkiye ve Malta, uluslararası düzeyde tanınan Libya Devleti’nin Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne desteklerini, Libya krizinin askeri bir çözümü olmadığını ve Libya’nın istikrar ve güvenliğinin hayati önem taşıdığını bildirdi.

Dışişleri Bakanlığı tarafından Türkiye-Malta-Libya ortak açıklaması yayımlandı.

Libya, Malta ve Türkiye dışişleri bakanlarının, Libya’daki son durumu ve üç devlet arasında ortak iş birliği ilişkilerini ele almak üzere bugün Trablus’ta bir toplantı düzenledikleri belirtilen açıklamada, “Malta ve Türkiye, uluslararası düzeyde tanınan Libya Devleti’nin Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne desteklerini, Libya krizinin askeri bir çözümü olmadığını ve Libya’nın istikrar ve güvenliğinin hayati önem taşıdığını vurguladılar.” denildi.

Dışişleri Bakanlığı, Yunanistan ile Mısır arasında, deniz yetki alanları sınırlandırma anlaşmasının imzalanmasına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Dışişleri Bakanlığı, Yunanistan ile Mısır arasında imzalanan anlaşmaya ilişkin, “Yunanistan ile Mısır arasında deniz sınırı bulunmamaktadır. Bugün imzalandığı açıklanan sözde deniz yetki alanları sınırlandırma anlaşması Türkiye için yok hükmündedir” dedi.

8 Ağustos 2020

Yunanistan ile Mısır arasında imzalanan deniz yetki alanlarının sınırlandırılması anlaşmasına yanıt gecikmedi. Türkiye, yeni bir Navtex ilan etti: 10-11 Ağustos’ta Akdeniz’de atış eğitimleri icra edilecek.

Yunanistan ile Mısır arasında imzalanan deniz yetki alanlarının sınırlandırılması anlaşmasına yanıt gecikmedi. Türkiye, Akdeniz açıklarında denizcilik uyarı notu olarak bilinen yeni bir Navtex ilan etti.

Türk Silahlı Kuvvetleri’ne bağlı unsurlar, yeni haftada Akdeniz’de atış eğitimleri gerçekleştirecek. Türk gemilerinin Akdeniz’deki sondaj çalışmaları da aralıksız devam ediyor.

Ticaret Bakanlığı’nca, 2020 yılının ilk 7 ayında mesafeli yöntemle satış yapan 8 firma hakkında yapılan denetim sonucunda tespit edilen aykırılıklar için toplam 6 milyon 255 bin 538 TL tutarında ceza uygulandığı açıklandı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, son dönemde mal ya da hizmet ile ilgili kaynaklara kolayca ulaşılabilmesi ve maliyetlerin düşük olması nedeniyle internet ya da telefon yoluyla mesafeli satışların işlem hacminde artış kaydedildiği, korona virüsü salgını döneminde Türkiye’de internet ve telefon yoluyla alışverişe yönelik talebin arttığının görüldüğü bildirildi. Güvenilir firmalardan yapılmayan alışverişlerde tüketicilerin bazı sıkıntılar ile karşı karşıya kaldığı belirtilerek, son dönemde Bakanlığa elektronik ortamda yapılan satışlara yönelik şikâyetlerde de artış görüldüğüne dikkat çekildi.

Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada “Pençe-Kaplan Operasyonu bölgesinde, 8 Ağustos 2020 tarihinde teröristlerle çıkan çatışmada üç kahraman silah arkadaşımız yaralanmış, yapılan tüm müdahalelere rağmen bir silah arkadaşımız kurtarılamayarak şehit olmuştur.” denildi.

5 teröristin etkisiz hale getirildiği çatışmada 24 yaşındaki Piyade Uzman Onbaşı Süleyman Ural’ın şehit olduğu öğrenildi. MSB’de yapılan açıklama şu şekilde:
Pençe-Kaplan Operasyonu bölgesinde, 8 Ağustos 2020 tarihinde teröristlerle çıkan çatışmada üç kahraman silah arkadaşımız yaralanmış, yapılan tüm müdahalelere rağmen bir silah arkadaşımız kurtarılamayarak şehit olmuştur.

Korona virüsü nedeniyle 16 kişi hayatını kaybetti.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 8 Ağustos tarihine ait Türkiye’deki korona virüsü hasta ve vefat sayısını açıkladı. Bakan Koca’nın açıkladığı veriye göre Türkiye’de bugün bin 172 yeni hasta tespit edildi, 16 kişi ise hayatını kaybetti.

Sosyal medya hesabından açıklamada bulunan Bakan Koca, “Zatürre oranı tüm Türkiye’de düştü. Günlük test sayısında 64 bine çıktık. En yüksek sayı yaklaşık 58 bindi. Hastane doluluk oranlarımızda, yeni yatan ve taburcu olan hastaların yakın sayılarda olması sebebiyle değişiklik yok. İyi sonuç sıkı tedbire bağlı.” dedi.

9 Ağustos 2020

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Beyrut Limanı civarında toplanan halka seslendi.

Fuat Oktay, Lübnan halkına destek mesajı verirken Bakan Çavuşoğlu, “Ben Türkmen’im diyen tüm soydaşlarımızı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı vereceğiz.” ifadelerini kullandı.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada özel kuvvetlerin katılımıyla büyük çapta ortak bir askeri tatbikat gerçekleştirildi. Özel kuvvet birlikleri, tatbikat kapsamında stratejik noktalara taarruzda bulundu.

Bakanlığın açıklamasında, “Azerbaycan ile Türkiye arasındaki, canlı atışların yapıldığı büyük çaplı taktik tatbikatlara özel kuvvet birimleri de dâhil edildi” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamaya göre, özel kuvvet birlikleri, helikopterlerle belirlenen noktalara iniş yaptı, farklı arazi üzerinden gizlice hareket ederek önemli stratejik ve askeri tesislere taarruzda bulundu. Kara kuvvetleri arasındaki tatbikatlar 1-5 Ağustos’ta Bakü ve Nahcivan’da gerçekleştirildi, hava kuvvetlerinin yer aldığı tatbikatlar ise Bakü, Nahcivan, Gence, Kürdemir ve Yevlah’ta devam ediyor.

Tatbikatta iki ülkenin askerlerinin yanı sıra zırhlı araçları, topçu düzenekleri, havanları, hava araçları ve hava savunma teçhizatı yer alıyor.

Mardin’in Mazıdağı ve Derik ilçeleri kırsalında ilan edilen sokağa çıkma yasağının ardından, terör örgütü PKK’ya yönelik düzenlenen operasyonda 2 terörist etkisiz hale getirildi.

Mazıdağı ilçesi Konur Mahallesi ile Derik ilçesi Çayköy Mahallesi kırsalında terör örgütü PKK’ya düzenlenecek operasyon nedeniyle, Mardin Valiliği’nce 5442 Sayılı İl İdaresi Kanunu’nun ilgili maddeleri gereğince sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Yasak sonrası, İl Jandarma Komutanlığı’na bağlı timler tarafından başlatılan operasyonda Derik ilçesi Çayköy Mahallesi kırsalında güvenlik güçleri ile teröristler arasında çatışma çıktı.

Çıkan çatışmada 2 terörist silahlarıyla birlikte etkisiz hale getirildi.

10 Ağustos 2020

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş, Emniyet Genel Müdürlüğü Koruma Daire Başkanlığı bünyesinde faaliyet yürütecek Koruma Eğitim Akademisi’nin açılış törenine katıldı.

Burada yaptığı açıklamada Bakan Soylu, yılbaşından bu yana 64’ü üst düzey 474 PKK’lı teröristin etkisiz hale getirildiğini ifade etti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, MTA Oruç Reis sismik araştırma gemisinin yeni görevi için Antalya’dan demir alarak, Akdeniz’de çalışma yapacağı alana ulaştığını bildirdi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Twitter hesabından yaptığı açıklamada Türkiye’nin enerji bağımsızlığı için Akdeniz’de ve Karadeniz’deki çalışmaların aralıksız devam edeceğini bildirdi.

Paylaşımında Oruç Reis’in fotoğrafına yer veren Dönmez, “MTA Oruç Reis Sismik Araştırma Gemimiz, Akdeniz’deki yeni görevi için Antalya’dan demir alarak, çalışma yapacağı alana ulaştı. 83 milyon arkanda Oruç Reis. Rast gele.” ifadelerini kullandı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yeni tip korona virüsü temaslı kişilerin pozitif vakaya dönüşme oranları mayıs ayına kıyasla Türkiye genelinde 1,3 kat arttığını bildirdi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, son günlerde artan vakalar sonrası Türkiye’deki korona virüs salgınıyla ilgili yeni bir veriyi Twitter hesabından paylaşarak vatandaşlara uyarılarda bulundu. Temaslı kişilerin pozitif vakaya dönüşme oranının 1.3 kat arttığına dikkat çeken Bakan Koca bu konuda Şanlıurfa, Ankara, Diyarbakır ve Gaziantep’i uyardı.

Türkiye, Akdeniz’de araştırma çalışmaları yürütecek olan Oruç Reis gemisi için Navtex ilan etti.

Türkiye, Oruç Reis’in yürüteceği sismik araştırmalarla ilgili Navtex ilan etti. Yeni Navtex 23 Ağustos’a kadar geçerli oldu.

Hazine nakit dengesi temmuz ayında 30,79 milyar lira açık verdi. Faiz dışı denge ise 23,2 milyar lira açık şeklinde gerçekleşti.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, temmuz ayına ilişkin nakit gerçekleşmeleri verisine göre, Hazine nakit dengesi temmuz ayında 30,79 milyar lira açık verdi. Faiz dışı denge ise 23 milyar 154 milyon lira açık şeklinde gerçekleşti.

Geçen ay Hazinenin nakit gelirleri 86 milyar 985 milyon lira, nakit giderleri 118 milyar 227 milyon lira oldu. Faiz dışı giderler 110 milyar 139 milyon lira, faiz ödemeleri ise 8 milyar 88 milyon lira olarak gerçekleşti. Faiz dışı denge ise 23 milyar 154 milyon lira açık verdi.

Korona virüsü nedeniyle 14 kişi hayatını kaybetti.

Bakan Koca’nın açıkladığı son korona virüs tablosuna göre, yapılan 62 bin 219 testten 1193’ü pozitif çıktı, 14 hasta da hayatını kaybetti. Toplam hasta sayısı 241 bin 997 oldu. Toplamda 5 bin 858 hasta korona virüs nedeniyle hayatını kaybetti. Ağır hasta sayısı 603 olurken, toplamda 224 bin 970 hasta da iyileşti.

11 Ağustos 2020

Merkez Bankası, açık piyasa işlemleri çerçevesinde tanınan likidite imkânını sıfırladı.

Merkez Bankası’ndan yeni bir likidite hamlesi geldi. Açık piyasa işlemleri çerçevesinde tanınan likidite imkânı sıfırlandı.

Milli Savunma Bakanlığı, “Türk Silahlı Kuvvetleri, deniz yetki alanlarımızda uluslararası hukuktan kaynaklanan hak, alaka ve menfaatlerimizi koruma azim ve kararlılığı çerçevesinde gerekli tüm tedbirleri almıştır.” ifadelerini kullandı.

Milli Savunma Bakanlığı sosyal medya hesabından, “Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki deniz yetki alanlarında sismik araştırma faaliyetine başlayan MTA ORUÇ REİS araştırma gemisine Türk Deniz Kuvvetleri tarafından refakat ve koruma sağlanmaktadır.

Türk Silahlı Kuvvetleri, deniz yetki alanlarımızda uluslararası hukuktan kaynaklanan hak, alaka ve menfaatlerimizi koruma azim ve kararlılığı çerçevesinde gerekli tüm tedbirleri almıştır.” paylaşımında bulundu. MSB’den yapılan açıklamada, “Mavi Vatanımızdaki her türlü hak, alaka ve menfaatimizi bundan sonra da korumakta kararlıyız, buna muktediriz. Misakımız Mavi Vatanımızdır.” ifadeleri kullanıldı.

İçişleri Bakanlığı, Van’ın Çatak ilçesi kırsalında, jandarmanın düzenlediği operasyonda 2 teröristin etkisiz hale getirildiğini açıkladı. Irak’ın kuzeyinde sürdürülen Pençe Kaplan Operasyonu’nda 5 PKK’lı terörist ölü olarak ele geçirildi.

Bakanlığın Twitter hesabından yapılan açıklamada, “Kararlılıkla sürdürdüğümüz Pençe Kaplan Operasyonu’nda; Irak kuzeyi Haftanin bölgesinde tespit edilen 3 PKK’lı terörist ile Irak kuzeyi Avaşin bölgesinde belirlenen 2 PKK’lı terörist düzenlenen hava harekâtlarıyla etkisiz hale getirildi.” denildi.

12 Ağustos 2020

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “1448 personelimiz, jandarmamız, özel harekâtımız, komandomuz ile Amanoslar’da Yıldırım-5 operasyonuna başladı” dedi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Ankara’da “Afet Kriminal İnceleme Temel Eğitim Kursu Açılış Programı”na katıldı.

Bakan Soylu, burada yaptığı konuşmada, “1448 personelimizle Amanoslar’da bu sabah itibarıyla Yıldırım-5 Operasyonu başlatıldı.” dedi.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, “Türkiye Doğu Akdeniz’de Yunanistan ile yaşadığı sorunu diyalogla çözmek istiyor. Sahada ve masada uluslararası hukuk ve iyi komşuluktan yanayız.” ifadelerini kullandı.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar Doğu Akdeniz’de yaşanan gelişmeler sonrası Yunanistan’a çağrıda bulundu. Akar, Yunanistan ile yaşanan sorunun diyalogla çözülmesi gerektiğini söyledi. Sahada ve masada uluslararası hukuktan yana olunduğunu ifade etti.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar yaptığı açıklamada, “Doğu Akdeniz’de Yunanistan’la yaşanan sorunu diyalogla çözmek istiyoruz. Sahada ve masada uluslararası hukuktan yanayız.” dedi. Bakan Akar, Mısır ve Yunanistan arasında yapılan anlaşmanın hukuksuz olduğunu belirtti.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy Yunanistan’ı, Lozan Barış Antlaşması hükümleriyle bağdaşmayan, azınlık mensubu çocukların eğitim haklarını çeşitli bahanelerle ihlal etme politikasına son vermeye ve bahse konu okulları yeniden açmaya davet ettiklerini belirtti.

Sözcü Aksoy, Yunanistan’ın Batı Trakya Türk azınlığına ait ilkokulları sistematik olarak kapatma politikası hakkındaki soruya yazılı cevap verdi. Sözcü Aksoy, Yunanistan’ın son 25 yıldır Batı Trakya Türk azınlığına ait olan ilkokulların faaliyetini, ülkedeki tasarruf tedbirleri ve öğrenci sayılarının yetersizliği bahanesiyle, azınlığa danışmadan sistematik olarak “geçici durdurma” yoluyla kapattığını belirtti.

Korona virüsü nedeniyle 18 kişi hayatını kaybetti.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 12 Ağustos tarihine ait Türkiye’deki korona virüs hasta ve vefat sayısını açıkladı. Bakan Koca’nın açıkladığı veriye göre Türkiye’de bugün bin 212 yeni hasta tespit edildi, 18 kişi ise hayatını kaybetti.

13 Ağustos 2020

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara’da 75. Yıl Cumhuriyet Anfi Tiyatro ve Kültür Merkezi’nde AK Parti 19. Kuruluş Yıl Dönümü gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Birleşmiş Milletlere (BM) bildirdiği Doğu Akdeniz’deki deniz sınırları içinde, Oruç Reis sismik araştırma gemisinin yürüttüğü faaliyetlerin ardından Yunanistan ile yaşanan gerilime değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı açıklamada, “Oruç Reis’e saldırırsanız bedelini ağır ödersiniz dedik. Bugün de ilk cevabını verdik.” ifadelerini kullandı.

Vatandaşların döviz talebi, geçtiğimiz hafta bir önceki haftaya göre 6 milyar 586 milyon dolarlık artışla 220 milyar dolara dayandı ve rekor seviyesini güncelledi.

Temmuz ayı boyunca rekor seviyelerini sürekli olarak güncelleyen yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatlarındaki tutarlar geçtiğimiz hafta itibarıyla 219 milyar 506 milyon dolara yükseldi. Bu tutarlar bir önceki haftaya göre 6 milyar 586 milyon dolarlık artış anlamına geliyor.

220 milyar dolara dayanan döviz mevduat hesaplarının, 136 milyar dolarını gerçek kişilerin hesapları oluştururken şirket hesaplarının büyüklüğü ise 83 milyar 505 milyon dolara yükseldi.

Dışişleri Bakanlığı, PKK terör örgütüne yönelik Türkiye’nin mücadelesi, Irak ve uluslararası toplumdan beklentileri hakkında yazılı bir açıklama yaptı.

Dışişleri yaptığı açıklamada, “Ülkesinde bulunan PKK unsurlarına karşı gerekli önlemleri almak öncelikle Irak’ın sorumluluğundadır. Bu hususta ülkemiz Irak ile işbirliğine hazırdır. Ancak Irak’taki PKK varlığına göz yumulmaya devam edilmesi halinde ülkemiz sınırlarının güvenliği için nerede olursa olsun gerekli göreceği tedbirleri şimdiye kadar olduğu gibi almakta kararlıdır.” ifadelerini kullandı.

İçişleri Bakanlığı, Bitlis kırsalında, Jandarma birliklerince düzenlenen hava destekli operasyonda 3 teröristin etkisiz hale getirildiğini bildirdi.

İçişleri Bakanlığı, Bitlis kırsalında jandarma birliklerince düzenlenen hava destekli operasyonda, 3 teröristin etkisiz hale getirildiğini bildirdi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“İç güvenlik operasyonları kapsamında Bitlis kırsalında İl Jandarma Komutanlığı Jandarma Özel Harekat (JÖH) ve Jandarma Komando birliklerince gerçekleştirilen hava destekli operasyonda, 3 terörist, silahlarıyla birlikte etkisiz hale getirilmiştir. Böylelikle Hakkari’de 3, Bitlis’te 3 olmak üzere son 2 günde 6 terörist ölü ele geçirilmiştir. Bölgede operasyonlar devam etmektedir.”

Korona virüsü nedeniyle 21 kişi hayatını kaybetti.

Bakan Koca’nın açıkladığı son korona virüsü tablosuna göre, yapılan 66 bin 892 testten 1243’ü pozitif çıktı, 21 hasta da hayatını kaybetti. Toplam hasta sayısı 245 bin 635 oldu. Toplamda 5 bin 912 hasta korona virüs nedeniyle hayatını kaybetti. Ağır hasta sayısı 647 olurken, toplamda 228 bin 57 hasta da iyileşti.

14 Ağustos 2020

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 16 üniversiteye rektör ataması yaptığı bildirildi.

16 üniversiteye rektör atanmasına ilişkin Cumhurbaşkanı kararı Resmi Gazete’de yayımlandı.

ODTÜ’ye Prof. Dr. Mustafa Verşan Kök, Ankara Üniversitesi’ne Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Akdeniz Üniversitesi’ne Prof. Dr. Özlenen Özkan, İTÜ’ye Prof. Dr. İsmail Koyuncu rektör olarak atandı.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Birleşik Arap Emirlikleri ile İsrail arasında imzalanan “normalleşme” anlaşmasına tepki gösterildi. Açıklamada “Tarih BAE’nin davranışını affetmeyecek” denildi.

ABD’nin arabulucuğunu yaptığı görüşmeler sonucunda İsrail ile Birleşik Arap Emirlikleri, normalleşme anlaşmasına vardıklarını duyurdu.

Bu açıklamanın ardından Ankara’dan çok sert bir yanıt geldi. Reuters haber ajansının “son dakika gelişmesi” şeklinde servis ettiği açıklamada, Dışişleri Bakanlığı, “Filistin halkı ve yönetiminin Birleşik Arap Emirlikleri ve İsrail arasındaki anlaşmaya sert tepki göstermesine hakkı var. Tarih, böyle bir anlaşmaya imza atan Birleşik Arap Emirlikleri’nin davranışını affetmeyecek.” denildi.

İçişleri Bakanlığınca terör örgütleri FETÖ/PDY, PKK/KCK, IŞİD ve DHKP-C terör örgütü güdümünde faaliyet yürüten 6 bin 743 sosyal medya hesabı kullanıcısının tespit edilip, adli işlem başlatıldığı açıklandı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı ve 81 il Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüklerince internet ortamında 7/24 esasına göre sanal devriye faaliyetleri yürütüldüğü bildirildi.

Korona virüsü nedeniyle 22 kişi hayatını kaybetti.

Bakan Koca’nın açıkladığı son korona virüsü tablosuna göre, yapılan 70 bin 192 testten 1226’sı pozitif çıktı, 22 hasta da hayatını kaybetti. Toplam hasta sayısı 246 bin 861 oldu. Toplamda 5 bin 934 hasta korona virüsü nedeniyle hayatını kaybetti. Ağır hasta sayısı 656 olurken, toplamda 228 bin 980 hasta da iyileşti.

15 Ağustos 2020

Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Birliği (AB) tarafından yapılan açıklamaya yanıt vererek Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de diyalog ve müzakereden yana olduğunu ifade etti.

Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Birliği tarafından yapılan açıklamaya yanıt vererek Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de diyalog ve müzakereden yana olduğunu ifade etti.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Türkiye diyalog ve müzakereden yanadır. Meşru hak ve çıkarlarını korumakta kararlıdır. AB’nin çağrısı Türkiye’ye değil, Doğu Akdeniz’de tek taraflı ve kışkırtıcı adım atanlara ve Türkiye’nin ve Kıbrıs Türklerinin hak ve çıkarlarına saygı göstermeyenlere yönelik olmalıdır.” ifadeleri yer aldı.

Avrupa Birliği, gerçekleştirilen Dış İlişkiler Konseyi toplantısının ardından Doğum Akdeniz’deki gerilim konusunda diyalog çağrısında bulunmuştu.

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, Resmi Gazetede yayımlanan yönetmelikle ikinci el araç satışlarında güvenli ödeme yönetiminin zorunlu hale getirildiğini bildirdi.

Bakan Gül, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, noterlerde 3 Şubat 2020’de başlayan güvenli ödeme sisteminin, yeni yönetmelikle zorunlu hale getirildiğini aktardı. Bakan Gül, “3 Şubat’ta tüm noterlerde uygulamaya başlayan güvenli ödeme sistemi, bugün Resmi Gazetede yayımlanan yönetmelikle, ikinci el satışlarında zorunlu hale geldi. İşlem güvenliğinin tesis edecek olan uygulama vatandaşlarımıza hayırlı olsun.” ifadelerini kullandı.

16 Ağustos 2020

Türkiye, Yavuz sondaj gemisinin Kıbrıs açıklarında yürüteceği çalışmalar için yeni Navtex ilan etti. Navtex 18 Ağustos-15 Eylül tarihleri arasında geçerli olacak.

Yavuz sondaj gemisinin, Kıbrıs açıklarında hidrokarbon arama çalışmalarına devam edeceği bildirildi. 

Türkiye, Yavuz sondaj gemisinin çalışmalarını yürüteceği alana yönelik 18 Ağustos-15 Eylül tarihleri için yeni Navtex (Denizcilere Duyuru) ilan etti. Buna göre, Yavuz, Ertuğrul Bey, Osman Bey ve Orhan Bey gemileriyle birlikte Doğu Akdeniz’de Kıbrıs’ın güneybatısında çalışmalarını sürdürecek.

Millî Savunma Bakanlığı’nın Twitter hesabından Kıbrıs açıklarında seyreden Barbaros Hayrettin Paşa ve ona refakat eden TCG KEMALREİS firkateyninin görüntülerini paylaştı.

Twitter hesabından yapılan paylaşımda şu ifadeler kullanıldı:

“Akdeniz Kalkanı Harekâtına katılan TCG KEMALREİS firkateyni Akdeniz’de Kıbrıs Adası doğusunda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti sahil güvenlik gemileriyle deniz eğitimlerini müteakip Barbaros Hayrettin Paşa araştırma gemimize refakat etmektedir.”

Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğünce İstanbul ve Tekirdağ’daki iki sahanın kamulaştırılmasına karar verildi.

Genel Müdürlüğün konuya ilişkin kararı, Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Buna göre, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı Genel Müdürlüğünün başvurusunu değerlendiren Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü, kamu yararı bulunması nedeniyle İstanbul’un Silivri ilçesindeki 2 bin 575 metrekarelik saha ile Tekirdağ’ın Kapaklı ilçesindeki 1519 metrekarelik sahanın kamulaştırılmasına karar verdi.

Öte yandan, DMLP Ham Petrol ve Doğal Gaz Arama ve Üretim AŞ’nin Diyarbakır’da bulunan petrol işletme ruhsatının 5 yıl daha uzatılması kararı alındı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, Fransa’nın Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile ortak tatbikat düzenleyerek, 1959-60 anlaşmalarına aykırı şekilde adada askeri uçaklarını konuşlandırmasının hiçbir şart ve ahvalde kabul edilemez olduğunu bildirdi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, şunları kaydetti:

“Fransa’nın Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) ile ortak tatbikatlar düzenleyerek 1959-60 anlaşmaları hilafına adada askeri uçaklarını konuşlandırması hiçbir şart ve ahvalde kabul edilemez. Fransa’nın Kıbrıs’la ilgili meselelerde macera aramaması, çok daha sorumlu davranması esastır.”

Korona virüsü nedeniyle 19 kişi hayatını kaybetti.

6 Ağustos tarihine ait Türkiye’deki korona virüs hasta ve vefat sayısını açıkladı. Bakan Koca’nın açıkladığı veriye göre Türkiye’de bugün bin 192 yeni hasta tespit edildi, 19 kişi ise hayatını kaybetti.

17 Ağustos 2020

Van’ın Çaldıran ilçesi kırsalında PKK’lı teröristlerle çıkan çatışma sonucu 1 güvenlik korucusu şehit oldu.

Van Valisi ve Büyükşehir Belediyem Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, Çaldıran ilçesinde gerçekleştirilen operasyon sonucu 1 güvenlik korucusunun şehit olduğunu duyurdu. Vali Bilmez, acı haberi sosyal medya hesabından duyururken “16.08.2020 günü saat 21.30 sıralarında, ilimiz Çaldıran ilçesinde gerçekleştirilen operasyon kapsamında Güvenlik Korucumuz Haki Taş şehit olmuştur. Kahraman şehidimize Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum. Milletimizin başı sağ olsun.” cümlelerine yer verdi.

Milli Savunma Bakanlığı’ndan Rusya ile icra edilen ortak devriyeye ilişkin bir açıklama geldi.

MSB’den yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

İdlib’teki M4 Karayolunda 25’inci Türkiye-RF Birleşik Kara Devriyesi tamamlanmıştır. Devriye esnasında teröristlerin gerçekleştirdiği saldırıda bir aracımızda hafif hasar meydana gelmiştir. Saldırının gerçekleştirildiği bölge ateş altına alınmış, operasyon devam etmektedir.

Korona virüsü nedeniyle 22 kişi hayatını kaybetti.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 17 Ağustos tarihine ait Türkiye’deki korona virüs hasta ve vefat sayısını açıkladı. Bakan Koca’nın açıkladığı veriye göre Türkiye’de bugün bin 233 yeni hasta tespit edildi, 22 kişi ise hayatını kaybetti.

Bakan Koca, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “11 Marttan bu yana, tanı konmuş toplam hasta sayımız 250 bini geçti. Hastalığı yayma potansiyeline sahip, izole edilmiş Aktif Hasta sayısı 12.575. Yeni hastaların büyük kısmı kolay iyileşebiliyor. Fakat yayılım, tedavisi zor Ağır Hasta sayısını artıyor.” dedi. 

18 Ağustos 2020

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Bugün, Haiti ile Türkiye arasında Karma Ekonomik Komisyon kuracak ekonomik iş birliği anlaşması dâhil 7 önemli anlaşmayı imzalamaktan mutluluk duyuyorum.” dedi.

İmzalanan anlaşmalardan “Türkiye ile Haiti Arasında Afet Yönetimine İlişkin Mutabakat Zaptı”nın, Türkiye’nin bu alanda güçlü kurumsal kapasiteye sahip olması dolayısıyla özellikle faydalı olacağını belirten Çavuşoğlu, Türkiye ile Haiti Arasında Kültürel İş Birliği Anlaşması’nın da iki ülke halkının ikili ilişkilerini artıracağını söyledi.

Yekta Saraç eğitim fakülteleriyle ilgili tarihi bir karar alındığını belirterek, açıklamasında, “Eğitim fakültelerindeki öğretmenlik programlarının ders, müfredat ve kredilerine YÖK değil yükseköğretim kurumları karar verecek. Bu düzenleme, üniversitelerimize çok geniş bir hareket serbestisi tanımaktadır.” dedi.

Saraç, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda Yeni YÖK olarak üniversitelere “yetki devri” sürecini başlatıp, başta Yükseköğretim Programları Danışma Kurulu ve Yükseköğretim Kalite Kurulu gibi kurulların kurulması olmak üzere pek çok konuda düzenlemeler yaparak üniversitelere “yetki devri” gerçekleştirdiklerini anımsattı.

YÖK Başkanı Saraç, “Bu kapsamda son olarak yaptığımız yetki devri ile eğitim fakültelerimizdeki öğretmenlik programlarındaki derslerin, müfredatların ve kredilerin belirlenmesinde artık YÖK değil yükseköğretim kurumlarımızın ilgili kurulları karar verecek.” dedi.

Korona virüsü nedeniyle 20 kişi hayatını kaybetti.

Son 24 saatte 20 hasta vefat etti, 942 hasta ise iyileşti. Toplam test sayısı 5 milyon 882 bin 406, toplam vaka sayısı 251 bin 805, toplam vefat sayısı 6 bin 16, toplam ağır hasta sayısı 703, hastalarda zatüre oranı %7,5, toplam iyileşen hasta sayısı ise 232 bin 913 oldu.

19 Ağustos 2020

Diyanet İşleri Başkanlığı, 2019 yılında cami ve Kur’an kursu derneklerine 29 milyon TL aktardı. Diyanet’in 2018 ve 2019 yıllarında, “Kar amacı gütmeyen kuruluşlara yapılan transferler” adı altında vakıf ve derneklere aktardığı para ise 123 milyon 700 bin TL’ye ulaştı.

Diyanet’in, “Kar amacı gütmeyen kuruluşlara yapılan transferler” adı altında vakıf ve derneklere aktardığı para 123 milyon 700 bin TL oldu. 2018 yılında kar amacı gütmeyen kuruluşlara yardım için başlangıçta 30 milyon TL bütçe alan kurum, yıl içinde 62 milyon TL ek ödenek aldı. Vakıf ve derneklere Diyanet bütçesinden 2018 yılında aktarılan toplam paranın 88 milyon 695 bin TL olduğu bildirildi. Kar amacı gütmeyen kuruluşlara 2019 yılında 35 milyon TL aktarıldı.

Irak’ın kuzeyindeki Metina bölgesinde 8 terörist etkisiz hale getirildi.

MSB sosyal medya hesabından Irak’ın kuzeyindeki Metina bölgesine yapılan hava harekâtıyla 8 teröristin etkisiz hale getirildiğini duyurdu.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ile Enerji Bakanı Fatih Dönmez Kalyon Güneş Teknolojileri Fabrikası’nın açılış töreninde açıklamalarda bulundu.

Bakan Albayrak’ın Kalyon Güneş Teknolojileri Fabrikası’nın açılışındaki konuşmasından notlar;

Türkiye’nin orta ve uzun vadeli hedeflerini milli enerji ve politika belgesi dediğimiz yeşil kitap dediğimiz kitap çerçevesi içinde temel bir ilke belirledik. Doğru politika ve adımlarla dışa bağımlılığı kırabiliriz inanıyorsak başarabiliriz diye ifade ettik. 

Güçlü Türkiye hedefine yürüyebiliriz bilinci olduk. Bir tohum attık. YEKA adını verdiğimiz bu tohum. Sektör temsilcileri gülüp geçmişti. Birçoğu gülüp geçmişti. Yerli teknoloji ile üretim yapılacak alanı kurgulamıştık. 

O tohum bir tesise dönüşüyor. Yaklaşık 1 milyar dolarlık ithalat pazarı Türkiye’de üretilecek. Ötesinde ihracat... İhracat kapasitesi gelişmiş olacak. Allah’ın izniyle enerjinin birçok alanında birçok açıdan dönüşüm süreci başladı. Her gün ektiğimiz tohumlar çınara dönüşecek. 

Korona virüsü nedeniyle 23 kişi hayatını kaybetti.

Son 24 saatte 23 hasta vefat etti, 1002 hasta ise iyileşti. Toplam test sayısı 5 milyon 969 bin 629, toplam vaka sayısı 253 bin 108, toplam vefat sayısı 6 bin 39, toplam ağır hasta sayısı 719, hastalarda zatüre oranı %7,4, toplam iyileşen hasta sayısı ise 233 bin 915 oldu.

20 Ağustos 2020

İçişleri Bakanlığı, Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesi kırsalında gerçekleştirilen hava destekli operasyonda 4 teröristin etkisiz hale getirildiğini bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Yıldırım-3 Operasyonu kapsamında Ağrı İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığının istihbari çalışmaları neticesinde Doğubayazıt kırsalında Jandarma Komando ve Jandarma Özel Harekât (JÖH) birliklerince hava destekli operasyon gerçekleştirildi. Operasyonda, silahlı 4 terörist öldürüldü.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, 1.126,80 puanla 30 Temmuz’dan bu yana en yüksek kapanışını yaptı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “müjde” açıklamasıyla iki gündür dünya borsalarından pozitif ayrışan BIST 100 endeksi, bugün enerji hisselerinde yoğunlaşan alımlarla 1.131,70 puana kadar yükseldi.

Kapanışa yakın kar satışları ile kazançlarının bir kısmını geri veren borsa günü yüzde 0,19 artışla 1.126,80 puandan tamamladı.

Analistler, yarın Erdoğan’ın açıklamalarının piyasaların odağında olacağını, yurt içinde tüketici güven endeksi, yurt dışında dünya genelinde açıklanacak Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) verilerinin takip edileceğini belirterek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 1.150 seviyesinin direnç, 1.070 puanın destek konumunda olduğunu kaydetti.

Korona virüsü nedeniyle 19 kişi hayatını kaybetti.

Türkiye’de son 24 saatte bin 412 kişiye Covid-19 tanısı konuldu, 19 kişi hayatını kaybetti, toplam vaka sayısı 254 bin 520 bin, can kaybı 6 bin 58 oldu.

Son 24 saatte 882 kişinin daha iyileşmesiyle korona virüsü tedavisi tamamlananların sayısı 234 bin 797 oldu.

21 Ağustos 2020

İstanbul’un Fatih ilçesindeki Kariye Camisi’nin ibadete açılmasına ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete’de yayınlandı.

Bizans döneminden kalma Kariye Camii’nin yönetiminin Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredilerek ibadete açılmasına karar verildi.
Resmi Gazete’de yer alan Cumhurbaşkanı kararına göre, Kariye Camii’nin müze ve müze deposu olarak kullanılmasına yönelik 1945 yılına ait Bakanlar Kurulu kararının Danıştay 19’uncu Dairesi kararı ile iptal edilmesi üzerine Kariye Camii’nin Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredilerek ibadete açılmasına karar verildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde düzenlediği toplantıda kamuoyunun merakla beklediği “müjdeye” ilişkin açıklama yaptı.

 Açıklama şu şekilde:

“Şimdi müjdemi paylaşmak istiyorum. Türkiye tarihinin en büyük doğal gaz keşfini Karadeniz’de gerçekleştirdi. Fatih Sondaj gemimiz 20 Temmuz 2020’de Tuna-1’de başladığı çalışmasında 320 milyar metreküp doğal gaz rezervi keşfetmiş durumda. Kendisini Boğaz’dan uğurladığım günü hatırlıyorum. Hamdolsun neticeye de, keşfe de ulaştık. Fatih sondaj gemimiz ismine yakışır şekilde hepimizi gururlandırdı.”

22 Ağustos 2020

Karadeniz Tuna-1 kuyusunda 320 milyar metreküp doğalgaz bulunmasıyla birlikte Türkiye’nin yıllık doğalgaz üretimi merak edilmeye başlandı.

Türkiye, ortalama olarak yılda 45-50 milyar metreküp doğalgaz tüketiyor. Erdoğan’ın müjdeli haber olarak açıkladığı 320 milyar metreküp doğalgaz rezervi ise Türkiye’nin ortalama olarak 6 yıllık tüketimini karşılıyor.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun 2019 başında yaptığı tahminde, Türkiye’nin 52 milyar 133 milyon 229 bin 503 metreküp doğalgaz tüketileceği tahmin edilmişti. Türkiye Doğal Gaz Dağıtıcıları Birliği ise yılsonunda bir açıklama yaparak, Türkiye’nin 2019’daki doğal gaz tüketimi bir önceki yıla göre yüzde 9 azalarak 44,9 milyar metreküpe gerilediğini bildirmişti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Fatih sondaj gemisinin çalışmaları ve bundan sonraki süreçte yaşanacak gelişmelerle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Bakan Dönmez’in konuya ilişkin açıklaması şu şekilde:

“Potansiyeli en yüksek bölgede ilk sondajımızı yaptık. Farklı alanlarda da sismik çalışmalarımızı yapacağız. Bize yakın sahalarda keşifler oldu ama miktar düşüktü. Hedefimiz açıklanan rakamın yukarı yönlü revizesi.

Yeni kaynak bulamazsak bile bu gaz 7-8 yıllık ihtiyacı karşılar. Gaz ve petrol fiyatlarını bilmeden geleceğe dönük bir tahmin zor olacaktır. Geriye dönük hesaplandığında gazın değeri 65 milyar dolar. Vatandaşların kullanacağı doğalgaz, ithal ettiğimiz gaza göre daha ekonomik olacak.

Bundan sonraki işlerimiz, sondaj ve sismik faaliyetlerimizi kendi imkânlarımızla yapacağız.”

İzmir merkezli 40 ilde, Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) içindeki kripto yapılanmasına yönelik operasyonda yakalanan 47 şüpheliden 36’sı tutuklandı.

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığının, FETÖ’nün TSK içerisindeki kripto yapılanmasına yönelik yürüttüğü soruşturma kapsamında, ankesörlü veya büfe telefonlarından örgütün “mahrem imamları” olarak nitelendirilen terör örgütü yöneticileriyle görüştükleri öne sürülen ve 18 Ağustos’ta gözaltına alınan 34’ü TSK içinde aktif görevli 47 şüphelinin emniyetteki işlemleri tamamlandı.

Adliyeye sevk edilen zanlılardan 29’u aktif görevde olan 36’sı tutuklandı, biri adli kontrol şartıyla serbest kaldı. Diğer 10 zanlı da etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanarak serbest bırakıldı.

Pençe-Kaplan Operasyonunda 5 terörist etkisiz hale getirildi.

Irak kuzeyinde başarıyla devam eden Pençe-Kaplan Operasyonunda 5 terörist daha etkisiz hale getirildi. Tespit edilen sığınaktaki, barınak ve mağaralardaki yaşam malzemeleri imha edildi.

Korona virüsü nedeniyle 22 kişi hayatını kaybetti.

Türkiye’de son 24 saatte korona virüsü nedeniyle 22 kişi hayatını kaybetti, toplam can kaybı 6 bin 102 oldu. Bugün 93 bin 7 test yapılırken, bin 309 yeni vaka tanısı konuldu, 801 kişi ise iyileşti. 

23 Ağustos 2020

Milli Savunma Bakanlığı, yeni tip korona virüsü ile mücadele kapsamında bugüne kadar üretilen maske sayısının 80 milyonu geçtiğini bildirdi.

Açıklamada, “TSK’nın ihtiyaçlarının yanı sıra asil milletimizin ihtiyaçlarını karşılamak için de çalışan birimlerimizde 80 milyonu aşkın maskeyle birlikte 500 bini aşkın tulum ve 210 bin litreden fazla dezenfektan da üretildi. Üretimlerimiz kesintisiz devam ediyor.” denildi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, yeni kurulacağı belirtilen ve tartışmalara neden olan ‘Takviye Hazır Kuvvet’ ile ilgili merak edilen detayları anlattı.

Bu müdürlük sayesinde il emniyet müdürlüklerinin personelini başka illerde görevlendirmek zorunda kalmayacağına dikkat çeken Bakan Soylu, “Bu sayede değişik illerden personel toplayıp göndermenin yarattığı zaman kaybı ve maliyeti de ortadan kaldırıyoruz ve tasarruf sağlıyoruz.” dedi. Soylu’ya “ikinci bir teşkilat kuruluyor” eleştirilerini anımsatınca da gülerek, “Emniyet Genel Müdürlüğü Güvenlik Daire Başkanlığı’na bağlı, hızlı harekete geçme kapasitesi olan mobil bir çevik kuvvetten söz ediyoruz. Olay bundan ibarettir.” yorumunu yaptı.

24 Ağustos 2020

Giresun’daki sel felaketinden acı haber geldi.

Giresun’da yaşanan sel felaketinde kayıp iki kişinin daha cansız bedenine ulaşıldı. Sel felaketinde can kaybı 8’e yükseldi.

Kabine Toplantısı sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açıklamalarda bulundu.

Erdoğan, Amerika Birleşik Devletleri Başkan adayı Joe Biden’in Türkiye siyaseti hakkındaki açıklamalarına ilk kez cevap verdi. Erdoğan, “En azından oturup çay içmişliğimiz var. Böyle bir ifadeyi bizim için nasıl kullanırsınız? Ama kullandılar. Bu hezeyana cevap vermesi gereken bizden önce muhalefet olmalıdır. Ülkemiz muhalefeti bu ağır ithama tepkisini tüm şiddetiyle ortaya koymak yerine konunun bir süre sonra gündeme geldiğine dair bir zırvanın arkasına sığınmıştı.” dedi.

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, video telekonferans yöntemi ile toplantı gerçekleştirdi. TSK Komuta Kademesi, Bakan Yardımcıları ve birlik komutanlarının da katıldığı toplantıda Bakan Akar faaliyetlere ilişkin bilgi alarak talimatlar verdi.

Bakan Hulusi Akar, “Deniz Kuvvetlerimiz Ege, Akdeniz ve Karadeniz’de faaliyetlerini yoğun bir şekilde sürdürüyor, ülkemizin, asil milletimizin hak, alaka ve menfaatlerini korumakta azimli ve kararlı ayrıca buna da muktedir bir şekilde görevlerini yerine getiriyorlar.” ifadelerini kullandı.

Korona virüsü nedeniyle 18 kişi hayatını kaybetti.

Bu verilerle birlikte, toplam test sayısı 6 milyon 423 bin 409, toplam hasta sayısı 259 bin 692, toplam vefat sayısı 6 bin 139, hastalarda zatürre oranı yüzde 7,4, ağır hasta sayısı 796, toplam iyileşen hasta sayısı 237 bin 908 oldu.

25 Ağustos 2020

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), “Hanehalkı Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması-2020” sonuçlarını açıkladı.

Araştırmaya göre, internet kullanım oranı 16-74 yaş grubundakilerde yüzde 79 oldu. Bu oran geçen yıl yüzde 75,3 olarak kayıtlara geçmişti. İnternet kullanım oranı 16-74 yaş grubundaki erkeklerde yüzde 84.7, kadınlarda yüzde 73.3 olarak gerçekleşti.

Ayrıca ülke genelinde internet erişim imkânına sahip hanelerin oranı yüzde 90,7’yi buldu. Bu oran geçen yıl yüzde 88,3 olarak kaydedilmişti.

Suriye konusundaki Astana formatının garantörü olan İran, Rusya ve Türkiye’nin Anayasa Komitesi’nin üçüncü toplantısı sonrası ortak açıklama yayımladı.

Açıklamada, “Suriye Arap Cumhuriyetine ait olması gereken petrol gelirlerine yasa dışı şekilde el konulmasına ve transfer edilmesine yönelik itirazlarını beyan etmişlerdir.” denildi.

Lale Devri’nin temsil yapılarından biri olan Karaköy’deki Saliha Sultan Çeşmesi, tahribata uğradı. Saliha Sultan Sebili’nin bronz şebekeleri çalındı.

‘Galata Çeşmesi’ ve ‘Azapkapı Çeşmesi’ olarak bilinen 1’nci Mahmud’un annesi ve 2’nci Mustafa’nın eşi Saliha Sultan adına 1732-1733 yılları arasında yaptırılan Saliha Sultan Çeşmesi’nin el işçiliği bronz şebekeleri çalındı.

Bakan Selçuk yaptığı yazılı açıklamada, 22 Ağustos’ta meydana gelen sel ve heyelan felaketinden etkilenen vatandaşlar için tüm kaynakların seferber edildiğini belirtti.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Giresun’da sel felaketinden etkilenen vatandaşlar için sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına 2,5 milyon lira kaynak aktaracaklarını bildirdi.

Korona virüsü nedeniyle 24 kişi hayatını kaybetti.

Türkiye’de son 24 saatte bin 502 kişiye tanı konuldu, 24 kişi hayatını kaybetti, toplam vaka sayısı 261 bin 194, can kaybı 6 bin 163 oldu.Son 24 saatte 887 kişinin daha iyileşmesiyle tedavisi tamamlananların sayısı 238 bin 795 oldu.

26 Ağustos 2020

Milli Savunma Bakanlığı’ndan (MSB) yapılan açıklamada “Barbaros Firkateyni, Burgazada Korveti, ABD muhribi Doğu Akdeniz’de deniz eğitimi icra etti.” denildi.

Milli Savunma Bakanlığı, Türk ve ABD gemilerinin Doğu Akdeniz’de ortak eğitim gerçekleştirdiğini açıkladı.

Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Türk Deniz Kuvvetleri, Müttefik Deniz Kuvvetleri ile geçiş eğitimlerine devam etmektedir. TCG BARBAROS firkateyni ve TCG BURGAZADA korveti ile ABD muhribi USS WINSTON S. CHURCHILL tarafından 26 Ağustos 2020 günü, Doğu Akdeniz’de deniz eğitimleri icra edilmiştir.

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Trablus/Libya’da görevi sırasında rahatsızlanan Hava Savunma Uzman Çavuş Bilal Yılmaz’ın, kaldırıldığı hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak şehit olduğunu bildirdi.

MSB’den yapılan açıklamada, “Trablus/Libya’da 25 Ağustos 2020 tarihinde bir kahraman silah arkadaşımız görevi esnasında rahatsızlanmış, derhal hastaneye kaldırılmış ve yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak şehit olmuştur. Bizleri derin bir acı ve üzüntüye boğan bu olayda hayatını kaybeden aziz şehidimize Allah’tan rahmet, kederli ailesine, Türk Silahlı Kuvvetleri ile asil milletimize başsağlığı ve sabır dileriz.” denildi. 

Korona virüsüyle mücadele kapsamında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla kamuda esnek çalışma sisteminin sürmesine ilişkin kararname Resmi Gazete’de yayımlandı.

Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile korona virüse yönelik tedbirler kapsamında kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlara uzaktan çalışma, dönüşümlü çalışma gibi esnek çalışma yöntemleri uygulanabilecek.

Yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile korona virüs salgınının yayılımının en aza indirilmesi amacıyla, bu salgınla mücadeleyi ve salgının etkilerinin azaltılmasına yönelik faaliyetleri zafiyete uğratmama ve kamu hizmetlerini aksatmama şartıyla çalıştırılma biçimine bakılmaksızın kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlara uzaktan çalışma, dönüşümlü çalışma gibi esnek çalışma imkânı sağlanacak.

27 Ağustos 2020

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Doğu Akdeniz’de Türkiye’yi ve Kıbrıs Türkünü dışarıda bırakmaya çalışan her girişimin hüsranla sonuçlanacağını bildirdi. 

Fransız askeri uçaklarının GKRY, Yunanistan ve İtalya’yla birlikte gerçekleştirilen bir tatbikat bahanesiyle GKRY’ye inmesi ve bu uçakların geçici veya sürekli olarak adaya konuşlandırılmasının, 1960 Antlaşmaları’na aykırı olduğuna işaret eden Aksoy, şunları kaydetti:

“Kıbrıs Adası’nın garantörü olmayan Fransa, bu tutumuyla, Doğu Akdeniz’deki mevcut gerginliklerden sorumlu olan Rum-Yunan ikilisini, tehlikeli bir biçimde gerginliği daha da tırmandırma yönünde teşvik etmektedir. Bir kez daha hatırlatıyoruz: Doğu Akdeniz’de Türkiye’yi ve Kıbrıs Türkü’nü dışarıda bırakmaya çalışan her girişim hüsranla sonuçlanacaktır.” 

Türkiye Doğu Akdeniz’de yeni Navtex ilan etti.

Türkiye, yeni Navtex yayınladı. Atina yönetimi ile ‘Oruç Reis’ ile başlayan ve karşılıklı hamlelerle gerilen ilişkilerde son hamle Türkiye’den geldi.

Türk Deniz Kuvvetleri Seyir, Hidrografi ve Oşinografi Dairesi Başkanlığı’nın bilgilerine göre Doğu Akdeniz’de Navtex ilan edildi.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü ile CİSCO Network Akademi iş birliğinde düzenlenen mesleki gelişim programında konuştu.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, öğretmenlerin mesleki eğitimi ile ilgili olarak “Ulusal ve uluslararası sertifikaların da bizim sistemimiz içinde değer bulmasını istiyoruz. Bu sertifikaların kredilendirilmesi için bir alt yapı oluşturuyoruz.” dedi.

Korona virüsü nedeniyle 26 kişi hayatını kaybetti.

Verilere göre 26 kişi hayatını kaybederken bin 491 yeni vaka tespit edildi. Toplam vaka sayısı 263 bin 998’e toplam can kaybı da 6 bin 209’a yükseldi.

28 Ağustos 2020

Ağrı’da operasyonda bir mağarada tespit edilen yaşam malzemesinin imhası esnasında şarapnel parçasının isabet etmesi sonucu ağır yaralanan Ordulu uzman çavuş Çetin Ak şehit oldu.

Güvenlik kaynaklarından alınan bilgiye göre, uzman çavuş Çetin Ak, Ağrı’da 2 gün önce başlayan Yıldırım-3 Şehit J. Er İbrahim Aşıkoğlu Operasyonu kapsamında tespit edilen mağarada bulunan yaşam malzemesinin imhası esnasında şarapnel parçasının isabet etmesiyle yaralandı.

Olay yerinde ilk müdahalesi yapılan Ak, ardından helikopter ile Ağrı Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı. Sağlık durumunun ciddi olması sebebiyle buradan yine helikopter ile Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesine sevk edilen Ak, tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak şehit düştü.

1’i turuncu, 2’si gri listede 5 terörist öldürüldü.

İçişleri Bakanlığı, Kars’ın Kağızman ilçesi Dibekkaya köyü kırsalında 5 teröristin ‘Yıldırım- 3 Operasyonu’ kapsamında İl Jandarma Komutanlığı’na bağlı jandarma komando birliklerince gerçekleştirilen hava destekli operasyonda etkisiz hale getirildiğini açıkladı. 

İzmir merkezli 13 ilde, FETÖ/PDY’ye yönelik düzenlenen operasyonda, hakkında yakalama kararı bulunan 59 şüpheliden 24’ü gözaltına alındı.

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, ‘FETÖ/PDY’nin Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) yapılanmasında faaliyet gösteren ve haklarında işlem yapılan örgüt mensuplarının ifadelerinden yola çıkarak, örgütün sözde üst düzeydeki mahrem abilerinin yakalanması için çalışma başlattı. 

Soruşturma kapsamında, 59 şüpheli hakkında yakalama kararı verildi. İzmir merkezli 13 ilde eş zamanlı operasyon başlatıldı. Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin operasyonunun devam ettiği ve şu ana kadar 24 şüphelinin gözaltına alındığı öğrenildi. Sağlık kontrolünden geçirilen şüpheliler, daha sonra TEM Şube’ye götürüldü. 

Korona virüsü nedeniyle 20 kişi hayatını kaybetti.

Türkiye’de son 24 saatte bin 517 kişiye tanı konuldu, 36 kişi hayatını kaybetti, toplam vaka sayısı 265 bin 515, can kaybı 6 bin 245 oldu. Son 24 saatte bin 17 kişinin daha iyileşmesiyle tedavisi tamamlananların sayısı 241 bin 809 oldu. 

29 Ağustos 2020

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Hakkâri’nin Şemdinli bölgesindeki bir üs bölgesinde, görevli olduğu mevzide dengesini kaybederek düşen Piyade Sözleşmeli Er Ümit Çıkın’ın şehit olduğunu bildirdi.

MSB’den yapılan açıklamada, “Hakkâri/Şemdinli bölgesindeki bir üs bölgemizde 28 Ağustos 2020 tarihinde görevli olduğu mevzide dengesini kaybederek düşen bir kahraman silah arkadaşımız şehit olmuştur. Bizleri derin bir acı ve üzüntüye boğan bu olayda hayatını kaybeden aziz şehidimize Allah’tan rahmet, kederli ailesine, Türk Silahlı Kuvvetleri ile asil milletimize başsağlığı ve sabır dileriz.” denildi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Yunanistan’la yaşanan Doğu Akdeniz ve Ege kriziyle ilgili önemli mesajlar verdi. Yunanistan’ın 12 mil çıkışına ilişkin Avrupa’ya seslenen Oktay, “Bunu kabul etmemizi mi bekliyorsunuz? Bu savaş sebebi olmayacak da ne olacak?” dedi. Oktay, AB’ye çağrı yaparak: “Hakkaniyet bekliyoruz. Türkiye’nin geri adım atmasını kimse beklemesin.”

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Yunanistan’la yaşanan Doğu Akdeniz ve Ege krizi hakkında açıklamalarda bulundu.

Oktay, “Türkiye ne pahasına olursa olsun Doğu Akdeniz’in her metrekaresinde, o suyun her metreküpünde haklarını koruyacaktır. Avrupa’ya söylediğimiz şu, Doğu Akdeniz de dâhil olmak üzere Egeler de dâhil olmak üzere Türkiye haklarından kesinlikle vazgeçmeyecektir.” dedi.

Doğu Akdeniz’de 29 Ağustos-11 Eylül arasında yapılacak atış eğitimi için Navtex ilan edildi.

Tansiyonun bir türlü düşmediği Doğu Akdeniz için Türkiye, yeni bir NAVTEX ilan etti. Geçtiğimiz günlerde ilan edilen NAVTEX ile 1-2 Eylül tarihlerinde Doğu Akdeniz’de atış eğimi yapılacaktı. Son ilana göre ise atış eğitimi tarihleri, 29 Ağustos-11 Eylül olarak belirlendi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, “On İki Ada’nın statüsü tekrar değerlendirilmeli.” dedi.

On İki Ada üzerinde değerlendirmelerde bulunan MHP Genel Başkanı Bahçeli şu ifadelerde bulundu:

“On İki Ada meselesi Türk milletinin kanayan yarasıdır. Bu adalar haksız, hayasız ve hukuksuz şekilde elimizden alınmıştır. On İki Ada’nın statüsü tekrar değerlendirilmelidir. Yunanistan ile aramızdaki Ege sorunu aslında On İki Ada sorununun yeni bir boyut kazanmasından başka bir şey değildir. Türkiye’nin egemenlik hakları ve milli güvenliği adalar üzerinden tehdit edilmektedir.”

Milli Savunma Bakanlığı, 27 Ağustos 2020 tarihinde Girit Adası’ndan kalkarak GKRY’ye doğru giden ve Navtex ilan edilen bölgeye yaklaşan Yunanistan’a ait 6 adet F-16 uçağının bölgeden uzaklaştırıldığını açıkladı.

MSB’den konuya ilişkin yapılan açıklamada, “27 Ağustos 2020 tarihinde Girit Adası’ndan kalkarak GKRY’ye doğru giden ve Navtex ilan edilen bölgeye yaklaşan Yunanistan’a ait 6 adet F-16 uçağı, Hava Kuvvetlerimize ait F-16 uçakları tarafından önleme yapılarak bölgeden uzaklaştırılmıştır.” denildi.

Korona virüsü nedeniyle 39 kişi hayatını kaybetti.

Türkiye’de son 24 saatte 1549 kişiye tanı konuldu, 39 kişi hayatını kaybetti, toplam vaka sayısı 267 bin 64, can kaybı 6 bin 284 oldu. Son 24 saatte 1003 kişinin daha iyileşmesiyle tedavisi tamamlananların sayısı 242 bin 812 oldu.

30 Ağustos 2020

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Oruç Reis’in 90 gün daha çalışmaya devam edeceğini söyledi. Ayrıca Çavuşoğlu, Yunanistan’ın karasuları sınırını 6 milden 12 mile çıkarmasına tepki göstererek, “Bu savaş nedenidir.” dedi.

Çavuşoğlu’nun açıklamalarından satır başları:

Biz haklarımız çerçevesinde Doğu Akdeniz’de sondaj çalışmalarına başladık. Biz ne zaman sondaj çalışmalarına başladık, Yunanistan o zaman gürültüyü kopardı. Daha sonra da Rum kesimi. Bu iki ülke de arkasına Avrupa’dan destekler aldı. İspanya ve Almanya arabuluculuk yapmak istedi, haklarımızı yedirmeden diplomasi ile çözmek için bazı kararlar aldık. Biz sorunların diplomasi ile çözülmesini istiyoruz.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “30 Ağustos zaferiyle bu toprakların ezeli ve ebedi vatanımız olduğu tüm dünyaya bir kez daha ilan edilmiştir.” açıklamasında bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “30 Ağustos zaferiyle bu toprakların ezeli ve ebedi vatanımız olduğu tüm dünyaya bir kez daha ilan edilmiştir.
Doğu Akdeniz’den ülkemizi dışlamaya çalışanlarla, bir asır önce vatanımızı işgale yeltenenlerin aynı müstevliler olması tesadüf değildir. Milletimiz nasıl yokluk ve imkânsızlığa rağmen kurtuluş mücadelesini zafere taşımışsa, bugün de Mavi Vatan’daki Sevr heveslerini ve hamlelerini boşa çıkarmakta asla tereddüt göstermeyecek.” dedi.

Cumhurbaşkanı, Erdoğan, ROKETSAN İleri Teknolojileri Araştırma Merkezi Açılış Töreni’nde konuştu.

Milli teknolojilerle fırlatılan ilk yerli roketin 130 km sınırına çıkarak uzay sınırı kabul edilen 100 km sınırın aşıldığını dile getiren Erdoğan, “Dünyada yerli olarak üretebilen 5 ülkeden biriyiz.” diyerek ATMACA deniz füzesinin yıl sonunda TSK envanterine gireceğini duyurdu.

Korona virüsü nedeniyle 39 kişi hayatını kaybetti.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 30 Ağustos tarihine ait Türkiye’deki korona virüs hasta ve vefat sayısını açıkladı. Bakan Koca’nın açıkladığı veriye göre Türkiye’de bugün bin 549 yeni hasta tespit edildi, 39 kişi ise hayatını kaybetti.

31 Ağustos 2020

Otomotivde ÖTV oranlarına büyük zam geldi.

1600 motora kadar olan araçlarda ÖTV oranı aynı kaldı ancak matrah değişti. Özel tüketim vergisi matrahı 70 bin liraya kadar olan araçlarda matrah 85 bin liraya çıktı. ÖTV oranı yüzde 45 olarak korundu. ÖTV matrahı 70 bin TL ile 120 bin TL olan araçlarda matrah 85 bin ile 130 bin TL arasında çıktı. ÖTV oranı yüzde 50 olarak korundu. Ancak motor silindir hacmi 1600 ile 2000 arasında olan araçlarda yüzde 60 olan ÖTV oranı yüzde 80’e çıktı. 2000 motor üstü araçlarda yüzde 100 ile yüzde 160 arasında olan ÖTV oranı yüzde 130 ile yüzde 220’ye çıkarıldı.

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, yeni adli yılda e-duruşmanın pilot olarak uygulanıp yaygınlaştırılacağını açıkladı.

Bakan Gül, “Yeni adli yıl, hak ve hürriyetlerin teminatı olan hukuk devleti ilkesini daha da güçlendirme yılı olacaktır. Yeni adli yıl, test süreci başarıyla devam eden e-duruşmanın pilot olarak uygulanıp yaygınlaştırılacağı bir dönem de olacaktır. Adalet beklentisi karşılanmış, adalet ihtiyacı tatmin edilmiş bir toplum, hukukun üstünlüğünün de güvencesi ve bekçisi olacaktır.” dedi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ile Libya Merkez Bankası arasında merkez bankacılığı konularında iş birliğinin geliştirilmesine zemin oluşturmak üzere bir mutabakat zaptı imzalandı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

31 Ağustos 2020 tarihinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ve Libya Merkez Bankası arasında merkez bankacılığı konularında iş birliğinin geliştirilmesine zemin oluşturmak üzere bir Mutabakat Zaptı imzalanmıştır.

Söz konusu anlaşma kapsamında iki ülke arasındaki ekonomik  ilişkilerin geliştirilmesi ve finansal işbirliğinin güçlendirilmesine  yönelik çalışmalar yürütülmesi planlanmaktadır.

Sözcü Aksoy, Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un Doğu Akdeniz’de “kırmızı çizgi politikası” uyguladıkları yönündeki ifadeleri hakkındaki soruya yazılı cevap verdi.

Macron’un sözlerine karşılık, “Doğu Akdeniz’de Türkiye’nin haklı davasına karşı kırmızı çizgiler çektiğini sananlar, yalnızca ülkemizin kararlı duruşuyla karşılaşacaktır. Bölgede bir kırmızı çizgi var ise bu ancak Türkiye’nin ve Kıbrıs Türklerinin uluslararası hukuktan doğan haklarıdır.” ifadelerini kullanan Aksoy, kendini dev aynasında görenlerin hakikatlerle yüzleşme zamanı geldiğini ve emperyalist anlayışların haritalara çizgi çekerek belirleme döneminin geride kaldığını kaydetti.

Korona virüsü nedeniyle 44 kişi hayatını kaybetti.

Son 24 saatte 44 hasta vefat etti, bin 87 kişi iyileşti. Tedavisi tamamlananların sayısı 244 bin 926’ya yükseldi. Toplam test sayısı 7 milyon 138 bin 492, vaka sayısı 270 bin 133, vefat sayısı 6 bin 370 olarak kayıtlara geçti.