Aylık Raporlar

...

Türkiye Raporu Eylül 2020

1 Eylül 2020

Dışişleri, “ABD’nin (Rumlara silah ambargosunu kaldırarak) barış ortamını zehirleyen bir karara imza atması müttefiklik ruhuyla bağdaşmamaktadır” açıklamasında bulundu. Öte yandan Dışişleri Bakanlığı, ABD’nin Kıbrıs Rumlarına silah ambargosunu kaldırma kararını gözden geçirmemesi halinde mukabil adımlar atılacağını bildirdi.

Dışişleri’nden, ABD’nin Rum Kesimi’ne silah ambargosunu kaldırması hakkında yapılan açıklama şu şekilde:

ABD’nin Kıbrıs Rum Yönetimine yönelik silah ambargosunun kaldırılması yönünde 1 Eylül 2020 tarihinde açıkladığı karar Ada’daki iki halk arasındaki eşitliği ve dengeyi yok saymaktadır.

Bu kararın Kıbrıs meselesinin çözüme kavuşturulması yönündeki çabaları olumsuz etkileyeceği de muhakkaktır. Doğu Akdeniz’de gerginliğin azaltılması amacıyla çaba harcanan bir dönemde, ABD’nin bölge barış ve istikrar ortamını zehirleyen bu tür bir kararın altına imza atması müttefiklik ruhuyla da bağdaşmamaktadır.

ABD’nin bu kararını gözden geçirmesini, bölgede barış ve istikrarın tesisi için mevcut çabalara destek vermesini bekliyoruz. Aksi takdirde Türkiye, garantör ülke olarak, hukuki ve tarihi sorumluluğuna uygun olacak şekilde Kıbrıs Türk halkının güvenliğini garanti altına alacak gerekli mukabil adımları kararlılıkla atacaktır.

İçişleri Bakanlığınca Mardin’de terör örgütü PKK’ya yönelik ‘Yıldırım-8 Savur Operasyonu’ başlatıldı. Operasyonda 1831 kişilik personel görev aldı. 

İçişleri Bakanlığı: Yıldırım 1-2-3-4-5-6-7 operasyonları kapsamında bugüne kadar toplam 38 terörist etkisiz hale getirildi, 63 mağara, sığınak ve depo imha edildi, çok sayıda silah-mühimmat, gıda ve yaşam malzemesi ele geçirildi.

İstanbul merkezli 30 ilde Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) yapılanmasında oldukları iddiasıyla haklarında gözaltı kararı verilen ve aralarında 5 muvazzaf askerin de bulunduğu 76 kişinin yakalanması için eş zamanlı operasyon başlatıldı.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri 5 muvazzaf, 5 emekli, 1 istifa ederek ayrılan ve 65 ihraç edilmiş askeri personelin yakalanması için İstanbul merkezli 30 ilde eş zamanlı operasyon başlattı.

Devam eden operasyon kapsamında, çok sayıda şüphelinin yakalandığı ve adreslerdeki aramaların sürdüğü bildirildi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, IŞİD’in sözde Türkiye emirinin, önemli planlarla yakalanarak tutuklandığını açıkladı.

Bakan Soylu, Twitter’daki hesabından yaptığı açıklamada, “DEAŞ’ın sözde Türkiye Emiri önemli planlarla yakalandı ve tutuklandı. Teşekkürler, tebrikler Emniyet Teşkilatı.” ifadelerini kullandı.

Milli Savunma Bakanlığı, Hakkâri’de intikal sırasında meydana gelen kazada bir askerin şehit olduğunu duyurdu.

Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Hakkâri-Şemdinli bölgesinde, 01 Eylül 2020 tarihinde, intikal esnasında meydana gelen araç kazası sonucu, 2 kahraman silah arkadaşımız ile bir kahraman güvenlik korucumuz yaralanmış ve derhal hastaneye sevk edilmiş; bir kahraman silah arkadaşımız, yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak şehit oldu.” denildi.

Korona virüsü nedeniyle 47 kişi hayatını kaybetti.

Sağlık Bakanlığının internet sitesinde yer alan ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın da Twitter’dan paylaştığı “Türkiye Günlük Korona virüsü Tablosu’nun” güncel verilerine göre, 109 bin 443 test yapıldı, 1572 kişiye korona virüsü tanısı konuldu.

Son 24 saatte 47 hasta vefat etti, 1003 hasta iyileşti. Toplam test sayısı 7 milyon 247 bin 935, vaka sayısı 271 bin 705 ve vefat sayısı 6 bin 417 oldu. Hastalardaki zatürre oranı yüzde 7,6, ağır hasta sayısı ise 991 olarak açıklandı.

2 Eylül 2020

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Avusturya’da Türkiye adına casusluk yapıldığı iddialarına tepki gösterdi.

Dışişleri Bakanlığı:(Türkiye Adına Casusluk Yapıldığına Dair İddialar) Avusturya makamlarınca ülkemiz hakkında ortaya atılan mesnetsiz iddiaları reddediyoruz. Bu iddiaların arkasında Türkiye karşıtı çevrelerin olduğu aşikârdır. Avusturya hükümetinin, bu iddialardan tamamen gayri-ciddi reflekslerle ülkemizi itham eden sonuçlar çıkarmasını hayretle karşılıyoruz.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, ABD’nin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne (GKRY) silah ambargosunu kaldırmasını eleştirerek, “ABD’nin Kıbrıs’ın güneyindeki Rum Kesimi’ne silah ambargosunu kaldırması, Avrupa’nın Ada’da yaptığı hataların ABD tarafından tekrarlanmasıdır.” dedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “ABD’nin Kıbrıs’ın güneyindeki Rum Kesimi’ne silah ambargosunu kaldırması, Avrupa’nın Ada’da yaptığı hataların ABD tarafından tekrarlanmasıdır. Bölgede çatışma riskini artıracak bu tür yaklaşımlara karşı Türkiye olarak KKTC’nin ve Kıbrıs Türkünün güvenliğini, huzur ve refahını garanti altına alacak adımları atmaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Van Valiliği Mehmetçiklerimizin kanlı terör örgütü PKK/KCK’ya ağır darbeler indirdiğini açıkladı.

Örgütten kopma ve kayıpların yaşandığı belirtildi. Valilik PKK’nın içinde işkence ve infazların başlamasıyla, infaz edilen teröristleri gören birçok örgüt mensubunun, aynı akıbeti yaşamamak için örgütten kaçarak ya güvenlik güçlerine sığındığı ya da yurt dışına çıktığını açıkladı. 

Korona virüsü nedeniyle 45 kişi hayatını kaybetti.

Bakan Koca, Bilim Kurulu Toplantısı sonrasında yaptığı basın açıklamasında bugünkü vaka sayısını “Yeni vaka sayısı 1596, hayatını kaybeden kişilerin sayısı 45, toplam test sayısı 107 bin 927, iyileşen hasta sayısı 947.” şeklinde açıkladı.

Bakan Koca sözlerine “Ayrıca bu dönemde toplam ağır hasta sayımız 1017. Bugün binin üzerine çıkmış olduk. Hastalarda zatürre oranımız ise her geçen gün uyguladığımız tedavilerle, erken başlandığında sonuç aldığımızı görüyoruz, yüzde 7.6’ya düşmüş oldu. 14 Mart - 1 Haziran arasında vefat eden hastalarımızın yaş ve cinsiyete göre dağılımını görüyoruz. Yaş arttıkça kadın ve erkeklerde vefat oranı dramatik şekilde artıyor.” diyerek devam etti.

3 Eylül 2020

Milli Savunma Bakanlığından, Rusya tarafından ilan edilen NOTAM sonrasında ilan edilen NAVTEX’lerin seyir emniyetinin sağlanması açısından yapılan rutin bir uygulama olduğu, Rusya Federasyonu ile herhangi bir tatbikat, eğitim, atış faaliyetinin icra edilmeyeceği bildirildi.

Bakanlık’tan yapılan açıklamada, Rusya Federasyonu tarafından Doğu Akdeniz’de NOTAM ilan edildiğinin tespit edildiği belirtildi.

NOTAM’larda belirtilen sahaların Türk NAVTEX Servis Bölgesi içinde bulunması nedeniyle bölgedeki seyir emniyetine yönelik potansiyel etkileri değerlendirilerek Antalya NAVTEX İstasyonu tarafından bahse konu bölgelere yönelik NAVTEX yayımlandığı bildirilen açıklamada, “Söz konusu NAVTEX ilanları 07 Nisan, 21 Nisan, 04 Mayıs, 20 Mayıs, 25 Haziran, 18 Ağustos 2020 tarihlerinde olduğu gibi seyir emniyetinin sağlanması açısından yapılan rutin bir uygulamadan ibarettir. Rusya Federasyonu ile herhangi bir tatbikat/eğitim/atış faaliyeti icra edilmeyecektir.” ifadelerine yer verildi.

Türkiye, Doğu Akdeniz’de 2 yeni Navtex ilan etti.

Türkiye Doğu Akdeniz’de 2 yeni Navtex kararı yayımladı. Navtex kararı 8-22 Eylül ve 17-25 Eylül tarihleri arasında 2 farklı konumda “Rusya atış eğitimleri” başlığını kapsıyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası “İkinci çeyrekte salgın nedeniyle hızla gerileyen iktisadi faaliyet, mayıs ayından bu yana güç kazanmaktadır.’’ açıklamasında bulundu. Açıklamada, “Arz yönlü unsurların, normalleşme sürecinin devamıyla kademeli olarak ortadan kalkacağı öngörülmektedir.” denildi.

Sunumda öne çıkan mesajlar şunlardır:

“İkinci çeyrekte salgın nedeniyle hızla gerileyen iktisadi faaliyet, Mayıs ayından bu yana güç kazanmaktadır.

Seyahat kısıtlamalarının hafifletilmesiyle turizm gelirlerinde kısmi bir iyileşme başlarken, mal ihracatındaki toparlanma, emtia fiyatlarının görece düşük seviyeleri ve reel kur düzeyi önümüzdeki dönemde cari işlemler dengesini destekleyecektir.

Salgına bağlı birim maliyet artışlarına ilave olarak döviz kuru ve kredilerde yaşanan gelişmeler talep yönlü dezenflasyonist etkileri sınırlamakta ve çekirdek enflasyon göstergelerinin eğilimlerinde yükseliş gözlenmektedir.

Salgına bağlı tedbirlerle kısa vadede etkili olan arz yönlü unsurların, normalleşme sürecinin devamıyla kademeli olarak ortadan kalkacağı öngörülmektedir.”

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “NATO Genel Sekreteri Doğu Akdeniz’de gerilimin azaltılması için bir inisiyatif almıştır. Yunanistan’ın bu inisiyatife destek vermesini bekliyoruz. Türkiye adil ve hakkaniyete uygun kalıcı çözümlerin bulunması için diyaloğa hazırdır.” ifadeleri yer aldı.

Dışişleri Bakanlığı, Türkiye ve Yunanistan’ın Doğu Akdeniz’de çatışmayı önleme mekanizmaları kurmak için teknik görüşmeler yapmak üzere mutabakata varmasına ilişkin, “Yunanistan’ın NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in bu inisiyatifine destek vermesini bekliyoruz.” açıklamasında bulunuldu.

İçişleri Bakanlığı, Muş, Bingöl ve Diyarbakır İl Jandarma Komutanlıklarınca, bin 22 personelin katılımıyla ‘Yıldırım-9 Şenyayla Operasyonu’nun başlatıldığını duyurdu.

İçişleri Bakanlığı açıklamasında, “Muş, Bingöl ve Diyarbakır İl Jandarma Komutanlıklarınca, bin 22 personelin katılımıyla ‘Yıldırım-9 Şenyayla Operasyonu’ başlatıldı.” denildi.

Açıklamada, “Yıldırım operasyonları kapsamında bugüne kadar 38 terörist etkisiz hale getirildi.” ifadeleri kullanıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, partisinin MYK toplantısında Yunanistan ve Doğu Akdeniz konusunda kurmaylarına talimatlar verdi.

 Partisinin MYK toplantısında kurmaylarına talimat veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Doğu Akdeniz’de yüzde 100 haklıyız, haklılığımızdan vazgeçmeyiz. Güney Kıbrıs hariç herkesle aynı masaya oturabiliriz. Bu ‘haklarımızdan taviz vereceğiz’ demek değildir. Herkesin kazanabileceği ortak bir zeminde buluşabiliriz.” dedi.

Korona virüsü nedeniyle 49 kişi hayatını kaybetti.

Türkiye’de korona virüsü salgınında son 24 saatte 49 kişi hayatını kaybetti. Bin 642 kişiye korona virüsü tanısı konuldu. 110 bin 225 test yapıldı. Son 24 saatte iyileşen hasta sayısı bin 211 olarak kayıtlara geçti. Ağır hasta sayısı bin 41, Zatürre oranı yüzde 7.6 olarak belirtildi.

4 Eylül 2020

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye ve Yunanistan’ın çatışmayı önleme mekanizmaları kurmak için teknik görüşme yapma kararı aldığını bildirdi.

Stoltenberg, yazılı açıklamasında, “Türk ve Yunan liderlerle yaptığım görüşmeler sonrasında iki müttefik ülke, Doğu Akdeniz’de askeri çatışmayı önleme mekanizmaları kurmak ve kazalarla olayları önleme riskini azaltmak için NATO’da teknik görüşmelere başlamak üzere mutabakata vardı.” ifadesini kullandı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu yaptığı son dakika açıklamasında; “Doğu Akdeniz’de tek hedefimiz hakkımızı savunmak” dedi. NATO’nun çağrısını Yunanistan’ın yalanlamasına ilişkin ise; Yunanistan’ın NATO’yu yalanlaması ibretliktir.” dedi.

Bakan Çavuşoğlu’nun açıklamaları şu şekilde;

Faaliyetlerimizi yaparken tüm Akdeniz etrafındaki ülkelerle işbirliği yapabileceğimizi söylüyoruz. Bu işbirliği olmadığı için kendi faaliyetlerimizi başlattık. Bu süreçten sonra iyi niyet girişimleri oldu. AB’den Sayın Merkel’den dönem başkanı olarak, Heiko Mass, Yüksek Temsilci Borrell’in de iyi niyet girişimleri oldu.

Türkiye ve Yunanistan iki NATO üyesi ülke. Yani müttefik esasen sözde. NATO’nun da böyle bir girişimde bulunması gayet doğal.

Brüksel’de NATO Genel Sekreteri bir girişimde bulundu. Bazı tekliflerde bulundu. Bir çatışmanın yaşanmaması için teknik düzeyde Yunanistan ve Türkiye’nin içinde olduğu görüşmelerin başlaması konusunda görüşümüzü sordu. ‘Biz her zaman görüşmeden yanayız’ dedik.

Uşak merkezli 12 ilde Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) “kadın yapılanmasına” yönelik operasyonda 26 şüpheli gözaltına alındı. 

Uşak Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen FETÖ soruşturması kapsamında 28 kadın şüpheli hakkında yakalama kararı çıkartıldı.

İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince Uşak merkezli 12 ilde operasyon düzenlendi. Operasyonda, 26 şüpheli yakalandı. 2 şüpheliyi yakalama çalışmalarının sürdüğü öğrenildi.

Gözaltına alınan şüpheliler, emniyetteki işlemleri ve Uşak Eğitim ve Araştırma Hastanesindeki sağlık kontrollerinin ardından adliyeye sevk edildi.

Zanlıların çoğunluğunun Uşak Üniversitesinde öğrenim gördüğü öğrenildi.

Korona virüsü nedeniyle 53 kişi hayatını kaybetti.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 04 Eylül 2020 günlük korona virüsü tablosunu açıkladı. Korona virüste 53 can kaybı, bin 612 yeni vaka yaşandı. Bin 21 kişinin korona virüsü tedavisinin tamamlanmasıyla, iyileşenlerin sayısı 249 bin 108’e yükseldi. 117 bin 113 korona virüsü testi yapıldı, bin 612 kişiye hastalık tanısı konuldu.

5 Eylül 2020

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), tüketici kredilerinde vadeyi 60 aydan 36 aya indirdi.

BDDK, 9131 sayılı kurul kararı ile tüketici kredilerine ilişkin genel vade sınırının 60 aydan 36 aya indirilmesine karar verildiğini bildirdi.  Öte yandan BDDK’nın, ekonomide konjonktürel etkileri dengeleyici, finansal istikrarı destekleyici rolünü etkin biçimde kullandığını belirten analistler, BDDK’nın kredi ve kredi kartı taksit sınırlamaları ile büyümenin hızlandığı dönemlerde güçlenen talebin makroekonomik dengelere olumsuz yansımasının önüne geçerken, büyümenin yavaşladığı dönemlerde tüketim dengelerini rahatlatıcı kararlar uyguladığını kaydetti.

TSK ve KKTC Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı unsurlarınca 6-10 Eylül’de KKTC’de, “Şehit Yüzbaşı Cengiz Topel Akdeniz Fırtınası Tatbikatı” yapıldı.

Milli Savunma Bakanlığı’ndan (MSB) yapılan açıklamada, “Şehit Yüzbaşı Cengiz Topel Akdeniz Fırtınası Tatbikatı; Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin katılımıyla 6-10 Eylül tarihleri arasında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde icra edilecektir.” denildi.

İçişleri Bakanlığı, Van’ın Çatak ilçesi kırsalında düzenlenen hava destekli operasyonda, 2 teröristin silahlarıyla birlikte etkisiz hale getirildiğini açıkladı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, “İç güvenlik operasyonları kapsamında; Van Çatak kırsalında, İl Jandarma Komutanlığı ve İl Emniyet Müdürlüğü’nün müşterek yürüttüğü hava destekli operasyonda, 2 terörist silahlarıyla birlikte etkisiz hale getirilmiştir. Bölgede operasyon devam etmektedir.” denildi.

Korona virüsü nedeniyle 56 kişi hayatını kaybetti.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 5 Eylül tarihine ait Türkiye’deki korona virüs hasta ve vefat sayısını açıkladı. Bakan Koca’nın açıkladığı veriye göre Türkiye’de bugün bin 673 yeni hasta tespit edildi, 56 kişi ise hayatını kaybetti.

6 Eylül 2020

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Libya Merkez Bankası Başkanı Saddek Elkaber ve Libya Yatırım Otoritesi Başkanı Dr. Ali Mahmoud, İstanbul’da bir araya geldi. Türkiye ve Libya arasında ekonomi, teknoloji, girişimcilik alanında iş birliği protokolüne imza atıldı. Görüşmede iki ülke arasındaki protokolün ayrıntıları ele alındı.

Görüşme öncesi basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, şunları söyledi:

“Türkiye ve Libya arasında tarihten gelen köklü bir kardeşlik bağı bulunuyor. Son dönemde, iki ülke arasındaki bağlar yeniden derinleşti. Uluslararası ilişkilere hâkim olan karşılıklı menfaat yaklaşımının aksine, bizim aramızda çok daha samimi bir ilişki söz konusu. Ülkelerimiz ekonomik, siyasi ve askeri alanlarda pek çok tehditle karşı karşıya. Bir kısmı ortak bu tehditlere karşı biz Libya ile birlikte mücadele ediyoruz. Verdiğimiz mücadeleyi daha sağlam bir temele oturtmak, her alanda iş birliğimizi üst basamaklara taşımakla mümkün. Biliyorsunuz bir süredir siyasi ve askeri alanda bunu geliştirmiş durumdayız. Şimdi sırada; ekonomi, teknoloji, girişimcilik ve diğer beşeri alanlarda somut projelerle ilerleme hedefimiz var. Tam da bu amaçla bugün Libya Merkez Bankası ile bir işbirliği protokolüne imza atacağız. Teknik ekiplerimiz detayları ve konu başlıklarını çalıştılar.”

Suriye’nin İdlib bölgesinde teröristler tarafından gerçekleştirilen silahlı saldırı sonucu bir askerimiz şehit düştü.

MSB’den yapılan açıklamada, “İdlib bölgesinde, 06 Eylül 2020 tarihinde, teröristlerce yapılan silahlı saldırı sonucu, bir kahraman silah arkadaşımız yaralanmış ve sevk edildiği hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak şehit olmuştur. Bizleri derin bir acı ve üzüntüye boğan bu olayda hayatını kaybeden aziz şehidimize Allah’tan rahmet, kederli ailesine, Türk Silahlı Kuvvetleri ile asil milletimize başsağlığı ve sabır dileriz.” ifadeleri kullanıldı.

İçişleri Bakanı Soylu, Silahlı İnsansız Hava Aracı ile Bitlis Sehi’de 6 teröristin etkisiz hale getirildiğini bildirdi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Silahlı İnsansız Hava Aracı (J-SİHA) ile Bitlis Sehi’de 6 teröristin etkisiz hale getirildiğini bildirdi.

Dışişleri Bakanlığı, Kosova’nın Kudüs’te büyükelçilik açacağı iddialarına ilişkin, “Uluslararası hukukun açık ihlalini teşkil edecek adımın düşünülmesi dahi hayal kırıklığıdır.” dedi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Kosova Cumhurbaşkanı Haşim Thaçi, Başbakan Hoti ve Dışişleri Bakanı Meliza Haradinaj-Stublla’nın sosyal medya paylaşımlarından, Kosova ile İsrail’in birbirlerini karşılıklı tanımalarına ilaveten Kosova’nın Kudüs’te Büyükelçilik açmasının da taahhüt edildiği anlaşılmaktadır.

Uluslararası hukukun açık bir ihlalini teşkil edecek böyle bir adımın Kosovalı yetkililerce düşünülmesi dahi hayal kırıklığı yaratmaktadır.”

Korona virüsü nedeniyle 53 kişi hayatını kaybetti.

Son 24 saatte bin 578 kişiye korona virüsü tanısı konuldu, 53 kişi hayatını kaybetti. Korona virüsten tedavi gören ağır hasta sayısı bin 102’ye yükseldi. Son 24 saatte bin 13 hasta iyileşirken, toplam iyileşen hasta sayısı 212 bin 105’i buldu. Test sayısı 96 bin 842 olarak gerçekleşirken, toplam test 7,8 milyona yaklaştı.

7 Eylül 2020

Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı korona virüs raporunda çarpıcı veriler yer aldı.

Raporda, 24-30 Ağustos tarihleri arasında 15 yaş ve altındaki 12 çocuk korona virüsten hayatını kaybetti. Raporda, bir haftada 10 bin 297 kişide virüs tespit edildi.

Sağlık Bakanlığı, korona virüsü Haftalık Durum Raporunu yayımladı. 24-30 Ağustos tarihlerini kapsayan son rapora göre, 30 Ağustos itibariyle toplam test sayısı 7 milyon 47 bin 282, toplam yeni vaka sayısı 269 bin 550, ölüm sayısı 6326 olarak kayıtlara geçti. Yedi günlük sürede yapılan test sayısı 700 bin 942 olarak gerçekleşti. Testler sonucunda 10 bin 297 kişiye korona virüsü tanısı konuldu. 205 kişi 7 günlük sürede korona virüsü nedeniyle hayatını kaybetti.

Rapora göre vakaların (toplam yeni vaka sayısı 269 bin 550) yüzde 49’u kadın, yüzde 51’i erkek. Tüm vakalar içinde en çok 15-24 yaş grubunun hastalığa yakalandığı ortaya çıktı. Buna göre toplam vakaların yüzde 6.9’u (18 bin 563) 15 yaş ve altı çocuklarda görüldü. Vakaların yüzde 13.9’u (37 bin 456) 15-24 yaş arasında, yüzde 49.9’u (133 bin 78) 25-49 yaş grubunda, yüzde 18.7’si (50 bin 303) ise 50-64 yaş arasında, yüzde 8.7’si (23 bin 358) 65-79 yaş grubunda, yüzde 2.5’i (6791) ise 80 yaş ve üzerinde gerçekleşti. Onaylanan vakaların içinde yaşı bilinmeyen sadece bir vaka mevcut.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 2023’te yapılacak seçimlerde Cumhur İttifakı’nın adayının Cumhurbaşkanı Erdoğan olacağını söyledi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Bahçeli, Türkiye’de seçimlerin zamanında yapılacağını belirterek, “Cumhur İttifakı’nın 2023 yılında cumhurbaşkanı adayı bellidir, o muhterem isim de Cumhurbaşkanı’mız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’dır. Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri 2023’ün Haziran ayında, zamanında yapılacaktır. Hiç kimse boş hayale kapılmamalıdır.”  dedi. 

İçişleri Bakanlığı, Bitlis Sehi’de dün düzenlenen operasyonda, Turuncu Kategori ve Gri Kategoride yer alan iki ismin etkisiz hale getirildiğini bildirdi.

İçişleri Bakanlığı, Bitlis Sehi’de dün düzenlenen operasyonda, Turuncu Kategorideki Özlem Atsak ile Gri Kategorideki Rıdvan Eryılmaz’ın etkisiz hale getirildiğini bildirdi. 

Korona virüsü nedeniyle 57 kişi hayatını kaybetti.

Türkiye’de son 24 saatte bin 703 kişiye korona virüsü tanısı konuldu, 57 kişi hayatını kaybetti, toplam vaka sayısı 281 bin 509, can kaybı 6 bin 730 oldu.

Güncel verilere göre, bugün 103 bin 925 test yapıldı, bin 703 kişide tespit edildi. 57 hasta hayatını kaybetti, bin 47 kişi iyileşti. Tedavisi tamamlananların sayısı 252 bin 152’ye çıktı. Toplam test sayısı 7 milyon 883 bin 464, vaka sayısı 281 bin 509, can kaybı 6 bin 730 olarak kayıtlara geçti. Aktif hasta 22 bin 627, ağır hasta sayısı bin 118, hastalarda zatürre oranı ise yüzde 7,6 oldu.

8 Eylül 2020

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, basın toplantısında Akdeniz’de yaşanan gerilime yönelik yaptığı açıklamalarda, Yunanistan ve AB’nin samimi olmadığını açıkladı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, resmi ziyaret amacıyla Ankara’da bulunan Kongo Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Jean-Claude Gakosso (sağda) ile bir araya geldi.

Akdeniz’de yaşanan gerilime yönelik konuşan Çavuşoğlu, “Yunanistan kendisine güveniyorsa cesareti varsa gelsin masaya otursun haklı olduğunu orada herkesin önünde söylesin tabi bizim de söyleyeceklerimiz var zaten Yunanistan’ın da korktuğu bu.” dedi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca, “ihaleye fesat karıştırıldığı” iddiasıyla yürütülen soruşturmada haklarında gözaltı kararı verilen 47 şüpheliden 37’si gözaltına alındı.

Başsavcılıktan yapılan açıklamada, Ankara Valiliğine bağlı Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığında görevli 19 kamu görevlisi ile kurum tarafından yapılan ihalelerde rüşvet karşılığında menfaat temin ettiği ileri sürülen 28 kişi hakkında ihbar üzerine soruşturma başlatıldığı bildirildi.

Açıklamada, soruşturma kapsamında gerçekleştirilen teknik takip, iletişim dinlemesi işlemleri ile bilirkişi incelemeleri sonucunda şüphelilerin “ihaleye fesat karıştırma”, “edimin ifasına fesat karıştırma” ile “rüşvet ve resmi belgede sahtecilik” suçlarını işledikleri yönünde kuvvetli deliller bulunduğu belirtildi.

İçişleri Bakanlığınca Van’da 1040 personelin katılımıyla “Yıldırım-10 Norduz” operasyonu başlatıldı.

Van’da 1040 personelin katılımıyla “Yıldırım-10 Norduz” operasyonu başlatıldı.

İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada yurtiçinde terörün tamamen ortadan kaldırılmasına yönelik Yıldırım operasyonları kapsamında bugüne kadar 46 teröristin etkisiz hale getirildiğini duyurdu.

Türkiye’de yaşayan bir grup Uygur Türk’ü öğrenci 8 Eylül’de Ankara’da, “Çin, ailemizi serbest bırak” demek için basın açıklaması düzenleyecekti.

Ankara’nın girişinde polis tarafından yolu kesilen öğrenciler İstanbul’a geri döndürüldü. Daha önce 2019 yılında da Kızılcahamam’da önleri kesilen öğrenciler İstanbul’a geri yollanmıştı.

Irak’ın kuzeyinde 4 PKK’lı terörist etkisiz hale getirildi.

MSB: “Irak’ın kuzeyindeki Metina bölgesinde eylem hazırlığında olduğu belirlenen 4 PKK’lı terörist etkisiz hale getirildi.”

Korona virüsü nedeniyle 52 kişi hayatını kaybetti.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıkladığı korona virüsü verilerine göre, Türkiye’de son 24 saatte 52 kişi hayatını kaybederken bin 761 kişiye virüs teşhisi konuldu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’deki korona virüsü salgınıyla ilgili güncel verileri açıkladı. 8 Eylül Salı gününün tablosuna göre, son 24 saatte 52 kişinin hayatını kaybetmesi sonucu can kaybı 6 bin 782 oldu. Bugün bin 761 yeni vaka tespit edildi ve toplam vaka sayısı 283 bin 270’e yükseldi.

9 Eylül 2020

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk yazılı açıklamasında “21 Eylül’de sadece okul öncesi ve 1. sınıflar başlayacak.” ifadelerini kullandı. Bakan Selçuk, yüz yüze eğitime ilişkin de “Dünyadaki örnekleri yakından izliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk yazılı bir açıklama yaptı.

“21 Eylül olarak belirlediğimiz başlangıç tarihinde yüz yüze eğitim-öğretim hali hazırda sadece okul öncesi öğrencilerimiz ve okulla duygusal bağ kurma ihtiyacında olan 1. sınıf öğrencilerimize, ilk uyum haftasında haftada 1 gün, daha sonraki haftalarda ise 2 gün olacak şekilde başlanacak.” dedi.

Üniversitelere personel alımında yeni dönemi YÖK Başkanı Yekta Saraç açıkladı. Bu sene ilk kez gerçekleştirilecek dönem ilişkin açıklamalarda bulunan Saraç “Akademik kadro kullanımında yeni bir yöntem hayata geçirilecek” ifadelerin kullandı.

İşte Yekta Saraç’ın yeni dönemde akademik personel alımına ilişkin o açıklamaları:

“Yeni YÖK” olarak yükseköğretimimizde yine bir ilke daha imza atarak akademik kadro kullanımında yeni bir yöntemi hayata geçiriyoruz. Bir proje mantığı içinde kurguladığımız çalışmamızın adı “YÖK-GELECEK PROJESİ’dir.

“Geleceğin bilim insanları için YÖK-GELECEK Projesini üç aşamada gerçekleştireceğiz. Bunlar:

1.Aşama: Öncelikli alan araştırma görevlisi istihdamı

2.Aşama: Öncelikli alan öğretim üyesi istihdamı

3.Aşama: Akademik liyakat-kariyer platformu

Bugün kamuoyu ile ilk kez paylaştığımız projemizin ilk aşaması olan “Öncelikli alan araştırma görevlisi istihdamı” kapsamında, Türkiye’nin öncelikli alanlarında doktora eğitimi yapan öğrencilere araştırma görevlisi kadrolarına atanma imkânı sunulmaktadır.”

İçişleri Bakanlığı, Tunceli’de gerçekleştirilen hava destekli operasyonda birisi kırmızı, diğeri gri kategoride aranan 2 teröristin, Hakkâri’de düzenlenen operasyonda ise 3 teröristin etkisiz hale getirildiğini duyurdu.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Tunceli’de sürdürülen ‘Yıldırım-4 Munzur Kutu’ operasyonu kapsamında, İl Jandarma Komutanlığı’na bağlı Jandarma Komando ve Jandarma Özel Harekat (JÖH) birliklerince gerçekleştirilen hava destekli operasyonda 2 teröristin silahlarıyla birlikte etkisiz hale getirildiği belirtildi.

Teröristlerden birinin, terörden arananlarda sözde Dersim Eyaleti TKP/ML TİKKO terör örgütünün siyasi komiseri olan terörden arananlarda 10 milyona kadar ödülle kırmızı kategoride yer alan ‘Nubar’ kod adlı Erol Volkan İldem olduğu, diğer teröristin ise 500 bin TL’ye kadar ödülle gri kategoride yer alan, ‘Roza’ kod adlı Fadime Çakıl olduğunun tespit edildiği bildirildi.

Açıklamada ayrıca Hakkâri Oğul kırsalında İl Jandarma Komutanlığınca gerçekleştirilen hava destekli operasyonda da 3 teröristin etkisiz hale getirildiği belirtildi.

Korona virüsü nedeniyle 55 kişi hayatını kaybetti.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıkladığı verilere göre, Türkiye’de son 24 saatte 55 kişi hayatını kaybederken, bin 673 kişiye virüs teşhisi konuldu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, korona virüs salgınına ilişkin son rakamları açıkladı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıkladığı verilere göre, 55 kişinin hayatını kaybetmesiyle toplam vefat sayısı 6 bin 837’ye yükseldi. Vaka sayısı ise 1673 artarak 284 bin 943 oldu.

10 Eylül 2020

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, “25 Eylül’den itibaren onarılan boru hatları aracılığıyla Anadolu’dan KKTC’ye yeniden su verilecek”. dedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, 25 Eylül’den itibaren onarılan boru hatları aracılığıyla Anadolu’dan KKTC’ye yeniden su verileceğini açıkladı.

Oktay ayrıca, “Türkiye, Doğu Akdeniz’de kendi hak ve menfaatlerine zerre ve milim art niyetle bakılmasına asla müsaade etmeyecektir.” diye konuştu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, korona virüs salgınında son duruma ilişkin açıklamalarda bulundu. Koca görüşmenin ardından yaptığı açıklamada Van, Muş, Hakkari, Bitlis’teki vaka sayılarına dikkat çekti. Koca Türkiye’deki aşı çalışmalarına dair, “Aşı 2021 Nisan, Mayıs, Haziran başı ortaya çıkmış olur.” ifadelerini kullandı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Doğu Anadolu’daki bazı il sağlık müdürleriyle pandemiye karşı alınan önlemler hakkında toplantılar yaptıktan sonra basına açıklamalarda bulundu. Türkiye’deki yoğun bakım doluluk oranına ilişkin rakamları açıklayan Bakan Koca, “Türkiye geneline baktığımızda yatak doluluk yüzde 52, yoğun bakım yüzde 67, solunum cihazı yüzde 32. Herhangi bir sorunumuzun olmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz.” dedi.

İstanbul’da FETÖ’nün TSK yapılanmasına ilişkin aralarında muvazzaf asker ve askeri öğrencilerin de bulunduğu 43 şüpheli tutuklandı.

Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) yapılanmasında oldukları gerekçesiyle gözaltına alınan aralarında muvazzaf asker ve askeri öğrencilerin de bulunduğu 43 şüpheli “silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan tutuklandı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Suçları Soruşturma Bürosunca yürütülen FETÖ’nün TSK yapılanmasına yönelik soruşturma kapsamında, örgüt içi haberleşme amacıyla ‘örgüt imamı’ tarafından ankesör veya sabit hatlardan arananların tespit edilmesi, itirafçı beyanları ve yapılan teşhisler üzerine aralarında muvazzaf, emekli, ihraç ve istifa eden askerlerin de bulunduğu toplam 123 kişi hakkında gözaltı kararı verildi.

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, kabine toplantısında yaptığı sunumda yargıda yapay zekâ kullanımıyla ilgili bilgiler verdi. Gül’ün aktardığına göre yapay zekâ kullanılarak hataların önüne geçilecek.

Sunumda, yargıda yapay zekâ uygulamaları için çalışmaların da başlatıldığı ifade edilerek şunlar kaydedildi:

Bakanlık bünyesinde görevi sadece yapay zekâ konusunda çalışmalar yapmak olan bir şube kurulmuştur. Adli işlemlerin hızlandırılması ve hata ihtimalinin ortadan kaldırılmasına yönelik uygulamalar üzerinde çalışılmaktadır. Kullanılan mevcut sistemlerde iş yükünün hafifletilmesi hedeflenmektedir.

Davanın açılması ve dilekçelerin teatisinde görülen hataların önüne geçilmesi hedeflenmektedir. Uyuşmazlık konularının hukuki vasıflandırması ve uyuşmazlığa uygulanacak mevzuatın tespit edilmesinde yapay zekâ uygulamaları geliştirilmektedir.

Korona virüsü nedeniyle 52 kişi hayatını kaybetti.

10 Eylül korona tablosuna göre, son 24 saatte 52 kişinin hayatını kaybetmesi sonucu can kaybı 6 bin 895 oldu. Bugün bin 512 yeni vaka tespit edildi ve toplam vaka sayısı 286 bin 455’e yükseldi.

11 Eylül 2020

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’deki korona virüs aşısındaki çalışmalara ilişkin açıklamalarda bulunarak, “Aşının ortaya çıkması sanırım 2021’in başlarında olur. Muhtemelen Nisan-Mayıs Haziran’da birkaç çalışma sonuçlanabilir.” dedi.

Bakan Koca’nın konuya ilişkin açıklamasının ilgili kısmı şu şekilde:

Türkiye’de toplam 13 aşı çalışması var. Faz bir çalışmasına kadar gelmiş oldu. Önümüzdeki haftalar faz bir çalışması başlayabilir. Aşının ortaya çıkması sanıyorum 2021’in Nisan-Mayıs-Haziran aylarında olabilir. Bahsettiğim aşılarının yıl bitmediğinden de piyasaya verileceği kanaati taşıyorum. Bununla ilgili bağlantılarımızın, işbirliğimizin olduğunu da söylemek istiyorum.

Ukrayna’da bulunan PKK/KCK mensubu İsa Özer, MİT’in yurt dışı operasyonu ile Türkiye’ye getirildi.

Hakkında yakalama kararı çıkınca Türkiye’den kaçan İsa Özer’in bir süredir Odesa’da olduğu tespit edildi. Terör faaliyetlerini Ukrayna’dan sürdürdüğü belirlenen Özer, MİT’in özel yöntemleriyle Türkiye’ye getirilerek adalete teslim edildi.

Anayasa Mahkemesi (AYM), 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nda yer alan “Şehirlerarası kara yollarında gösteri yürüyüşleri düzenlenemez” hükmünü Anayasa’ya aykırı buldu.

Manisa 1. İdare Mahkemesi, baktığı bir davada uygulama konusu olan 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nun 22’nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “… Ve şehirlerarası kara yollarında gösteri yürüyüşleri düzenlenemez.” ibaresinin iptaline karar verilmesi istemiyle Anayasa Mahkemesine başvurdu.

Başvuruyu dünkü gündem toplantısında esastan görüşen Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, düzenlemenin Anayasa’ya aykırı olduğuna ve iptaline karar verdi.

İçişleri Bakanlığı, Siirt’te bölücü terör örgütüne yönelik Yıldırım-11 Herekol operasyonunun başlatıldığını duyurdu.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, bölücü terör örgütünü tamamen ülke gündeminden çıkarmak ve bölgede barındığı değerlendirilen teröristleri etkisiz hale getirmek amacıyla Siirt İl Jandarma Komutanlığınca ‘Yıldırım-11 Herekol’ operasyonu başlatıldı.

Operasyonda Siirt İl Jandarma Komutanlığı’nda görevli; Jandarma Komando, Jandarma Özel Harekât, Polis Özel Harekât ve Güvenlik Korucu timlerinden oluşan 1003 kişilik personel görev aldı.

Öte yandan, yurt içinde terörün tamamen ortadan kaldırılmasına yönelik yürütülen 13 Temmuz 2020 tarihinde başlatılan Yıldırım 1-2-3-4-5-6-7-8-9-10 operasyonları kapsamında bugüne kadar toplam 54 terörist etkisiz hale getirildi, 24 işbirlikçi yakalandı, 112 mağara, sığınak ve depo imha edildi. Çok sayıda silah-mühimmat, gıda ve yaşam malzemesinin ele geçirildiği operasyonların halkın desteği ile inançlı ve kararlı olarak başarıyla devam ettiği kaydedildi.

İçişleri Bakanlığı, Van’ın Çatak ilçesinde teröristlerle çıkan çatışmada 3 askerimizin şehit olduğu, 1 askerimizin ise yaralandığı bildirildi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Yıldırım -10 Norduz’ operasyonu kapsamında; Van Çatak ilçesi kırsalında 3 teröristin ölü olarak ele geçirildiği operasyonda, 1 Jandarma Yüzbaşımız ile 2 Jandarma Uzman Çavuşumuz şehit olmuş, 1 Jandarma Yarbayımız yaralanmıştır. Şehitlerimize Allah’tan rahmet, kederli ailelerine baş sağlığı, yaralı yarbayımıza acil şifalar diliyoruz.” denildi.

Korona virüsü nedeniyle 56 kişi hayatını kaybetti.

Türkiye’de son 24 saatte 112 bin 213 korona virüsü testi yapıldı, 1671 kişiye hastalık tanısı konuldu. Son 24 saatte 56 kişi korona virüsü nedeniyle hayatını kaybetti, ağır hasta sayısı 1223 oldu. 1117 kişinin tedavisinin tamamlanmasıyla iyileşenlerin sayısı 256 bin 524’e yükseldi.

12 Eylül 2020

Dışişleri Bakanlığı, Bahreyn’in İsrail’le diplomatik ilişki kurma kararına ilişkin, “Bahreyn’in İsrail’le diplomatik ilişki tesis etme kararı almasını endişeyle karşılıyor ve şiddetle kınıyoruz.” açıklaması yaptı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada Bahreyn’in bu kararı almasının Arap Barış Girişimi ve İslam İş birliği Teşkilatı çerçevesinde taahhütlerin hilafına olduğuna dikkat çekilerek, “Bahreyn’in Birleşik Arap Emirlikleri’nin peşine takılarak, Arap Barış Girişimi ve İslam İş birliği Teşkilatı çerçevesindeki taahhütlerin hilafına İsrail’le diplomatik ilişki tesis etme kararı almasını endişeyle karşılıyor ve şiddetle kınıyoruz.” ifadeleri kullanıldı.

İçişleri Bakanlığı, valiliklere gönderdiği genelgeyle şehirlerarası yolcu taşıyan firmaların HES kodu olmadan biletleme yapmaması uyarısında bulundu.

Genelgede alınan tedbirler şu şekilde sıralandı:

Şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan firmalar (otobüs, midibüs, minibüs vb.) tarafından her türlü biletleme işlemi (internet-telefon üzerinden veya yüz yüze) esnasında müşterilerden HES kodu talep edilecek ve HES kodu olmadan bilet satışı yapılmayacak.

Şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapılan araçlara yolcu alınma esnasında da yolcuların HES kodu kontrol edilecek, araca binmesinde herhangi bir sakınca olmadığı anlaşılan yolcular araçlara binebilecek.

Gerek bilet satışı gerekse araca alınma esnasındaki HES kodu kontrolünde; korona virüsü tanılı ya da temaslısı olduğu tespit edilen kişiler için gerekli bildirim ilgili firma yetkililerince kolluk birimlerine ve sağlık kuruluşlarına yapılacak.

Başta trafik birimleri olmak üzere kolluk birimlerince HES kodu olmaksızın bilet satışı yapılmaması ve şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapılan araçlara yolcu alınmaması hususları etkin şekilde denetlenecek.

Milli Savunma Bakanlığı’nca (MSB) Irak ve Suriye’nin kuzeyinde yürütülen başarılı operasyonlarla son 24 saatte 21, son 10 günde ise 118 PKK/YPG’li teröristin etkisiz hale getirildiği bildirildi.

MSB’den yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Terörle mücadeleye kararlı, etkin ve güçlü bir şekilde devam eden kahraman Türk Silahlı Kuvvetleri, Irak ve Suriye kuzeyinde yürüttüğü başarılı operasyonlarla son 24 saatte 21 PKK/YPG’li teröristi etkisiz hale getirdi. Böylece son 10 günde toplam 118 PKK/YPG’li terörist etkisiz hale getirilmiş oldu.”

Açıklamada, en son terörist etkisiz hale getirilinceye kadar operasyonların hız kesmeden devam edeceği vurgulandı.

Korona virüsü nedeniyle 48 kişi hayatını kaybetti.

Türkiye’de son 24 saatte 98 bin 326 korona virüsü testi yapıldı, 1509 kişiye hastalık tanısı konuldu. Son 24 saatte 48 kişi korona virüsü nedeniyle hayatını kaybetti, ağır hasta sayısı 1241 oldu. Son 24 saatte 1207 kişinin tedavisinin tamamlanmasıyla iyileşenlerin sayısı 257 bin 731’e yükseldi.

13 Eylül 2020

Enerji Bakanı Fatih Dönmez Kanuni Sondaj Gemisi’nin Karadeniz’de sondaj çalışmalarına başlayacağını duyurdu.

Bakan Dönmez’in açıklaması şöyle:

“Geri sayım başladı... Denizlerimizdeki enerji bağımsızlığımızın sembolü filomuz, yeni üyesiyle daha da güçlenecek. Hazırlık çalışmaları devam eden Kanuni Sondaj Gemimiz, Karadeniz’de sondajlarına başlayacak ve Fatih’in gücüne güç katacak.”

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, korunma ve bakım ihtiyacı olan çocuklara yönelik sunulan koruyucu aile hizmetini etkin bir şekilde yürütmek için yapılan çalışmalara bir yenisi eklendi.

Deneyimli koruyucu ailelerden oluşan bir ekip ile mentörlük sistemini getiren Bakanlık, Türkiye genelinde sayıları 6 bin 200’ün üzerinde olan koruyucu aileler arasından seçtiği deneyimli koruyucu aileler ile aday aileleri eğitecek.

Bakanlık, “Rehber Koruyucu Aile Sistemi” ile önemli bir hizmet daha hayata geçirerek hizmetin kalitesini artırmayı hedefliyor. Deneyimli koruyucu ailelerin hizmetin içinde daha fazla rol almasını sağlayacak proje ile koruyucu aile sistemine dâhil olan ailelerin desteklenmesi planlanıyor. Rehber Koruyucu Aile Sistemi ile aday ve yeni ailelerin çocuk bakımı ve sağlıklı gelişimleri konusunda bilgilendirilmesi sağlanacak. Aileden aileye tecrübe aktarımını da içeren rehberlik sürecinin yeni aileler için süreci yönetmede kolaylık sağlaması bekleniyor.

İçişleri Bakanlığı, Yıldırım-2 Cilo Operasyonu kapsamında Yüksekova’da bir Jandarma Astsubayımızın şehit olduğunu duyurdu.

Bakanlıktan konuya ilişkin yapılan açıklamada, “Yıldırım -2 Cilo Operasyonu kapsamında, Hakkâri Yüksekova kırsalında,  İl Jandarma Komutanlığınca gerçekleştirilen operasyonda, mağarada kıstırılan teröristlerle çıkan çatışmada, bir Jandarma Astsubayımız şehit olmuştur. Operasyonda, 2 terörist ölü olarak ele geçirilmiştir. Kahraman Jandarma Astsubayımıza Allah’tan rahmet, kederli ailesine başsağlığı diliyoruz” denildi.

İçişleri Bakanlığı, 3 teröristin etkisiz hale getirildiği duyurdu.

İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Yıldırım -11 Herekol operasyonu kapsamında; Şırnak Jandarma Bölge Komutanlığına bağlı Jandarma Özel Harekât (JÖH) ve Jandarma Komando birliklerince gerçekleştirilen hava destekli operasyonda, Bestler Dereler kırsalında 3 terörist silahlarıyla birlikte etkisiz hale getirilmiştir.

Bölgede operasyon devam etmektedir.”

Korona virüsü nedeniyle 57 kişi hayatını kaybetti.

Türkiye’de son 24 saatte 96 bin 97 korona virüsü testi yapıldı, 1527 kişiye hastalık tanısı konuldu.

Son 24 saatte 57 kişi korona virüsü nedeniyle hayatını kaybetti, ağır hasta sayısı 1267 oldu. Son 24 saatte 1102 kişinin tedavisinin tamamlanmasıyla iyileşenlerin sayısı 258 bin 833’e yükseldi.

14 Eylül 2020

Doğu Akdeniz’de Yunanistan’ın provokasyonları rağmen faaliyetlerini güçlü bir şekilde sürdüren Oruç Reis ile ilgili yeni gelişmeyi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Twitter hesabından duyurdu.

Doğu Akdeniz’de bir aydır araştırmalarını sürdüren Oruç Reis’le ilgili Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Twitter hesabında şu ifadelere yer verildi;

“Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi, 10 Ağustos’ta Akdeniz’de Demre-1 lokasyonunda, sismik arama ve araştırma faaliyetlerine başlamıştı. Oruç Reis bugüne kadar söz konusu sahada 3 bin 525 km sismik veri toplama işlemini gerçekleştirmiştir. Oruç Reis, çalışma prensibi gereği ayda bir planlı bakım, personel değişimi ve sonraki görev hazırlıkları için limana dönmektedir.”

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, “Biz Kıbrıs’ı milli mesele kabul ediyoruz ve buradayız. Burada bize düşen görev neyse, 1974’te ne yaptıysak aynı ruh, aynı heyecan, aynı esaslar dâhilinde KKTC’li kardeşlerimizin güvenliği, bekası için her türlü şeyi yaptık, yapmaya hazırız. Bundan da kimsenin şüphesi olmasın.” dedi.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, “Biz Kıbrıs’ı milli mesele kabul ediyoruz ve buradayız. Burada bize düşen görev neyse, 1974’te ne yaptıysak aynı ruh, aynı heyecan, aynı esaslar dâhilinde KKTC’li kardeşlerimizin güvenliği, bekası için her türlü şeyi yaptık, yapmaya hazırız. Bundan da kimsenin şüphesi olmasın.” dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı, 21 Eylül’de yüz yüze eğitime başlayacak anaokulu ve ilkokul 1. sınıf düzeyindeki özel gereksinimle öğrenciler için 6 kitaptan oluşan bir set hazırladı.

Milli Eğitim Bakanlığı, 21 Eylül’de yüz yüze eğitime başlayacak anaokulu ve ilkokul 1. sınıf düzeyindeki özel gereksinimle öğrenciler için, okuma yazma sürecini eğlenceli hâle getirerek kolaylaştıracak 6 kitaptan oluşan bir set hazırladı.

Suriye’nin kuzeyinde Türk Kızılay’ının yardım aracına silahlı saldırı gerçekleştirildi. Saldırıda bir personel şehit oldu. Bir kişi de yaralandı.

Türk Kızılay’dan yapılan açıklamaya göre, üzerinde ve tavanında belirgin bir şekilde Kızılay amblemi bulunan seyir halindeki Türk Kızılay aracına, Çobanbey- El-Bab arasında, plakasız iki araç içerisinden yüzleri maskeli ve kamuflaj kıyafetli kişiler tarafından çapraz ateş açıldı.

Saldırı sonucu araçta bulunan Kızılay El-Bab Sevgi mağazasında çalışan bir Türk Kızılay personeli şehit oldu, bir personel de yaralandı. Bir kişi de saldırıdan yara almadan kurtuldu.

Korona virüsü nedeniyle 63 kişi hayatını kaybetti.

Türkiye’de son 24 saatte 112 bin 563 korona virüsü testi yapıldı, bin 716 kişiye hastalık tanısı konuldu. Son 24 saatte 63 kişi korona virüsü nedeniyle hayatını kaybetti, ağır hasta sayısı bin 301 oldu. Son 24 saatte 1225 kişinin tedavisinin tamamlanmasıyla iyileşenlerin sayısı 260 bin 58’e yükseldi.

15 Eylül 2020

Tarım ve Orman Bakanlığı, 91 firmaya ait 113 parti ürünü taklit, tağşiş yapıldığı veya ilaç etken maddesi ilave edildiğini açıkladı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, “5996 sayılı “Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu” ve bu Kanun kapsamında hazırlanan, “Gıda ve Yemin Resmi Kontrollerine Dair Yönetmelik” gereğince; laboratuvar sonucuyla taklit veya tağşiş yapıldığı kesinleşen gıdaları üreten/ithal eden; kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye düşürecek şekilde bozulmuş, değiştirilmiş gıdaları üreten ve/veya satan firmanın adı, ürün adı, markası, parti ve/veya seri numarasını içeren bilgiler kamuoyunun bilgisine sunulmaktadır.” denildi.

Türkiye’nin Akdeniz’de yeni NAVTEX ilan ettiği bildirildi.

Türkiye, Doğu Akdeniz’de yeni NAVTEX ilanını duyurdu. Kıbrıs açıklarında çalışmalarını sürdüren Yavuz Sondaj Gemisi’nin görev süresi 12 Ekim’e kadar uzatıldı.

İçişleri Bakanlığı, korona virüs nedeniyle kapalı kalması kararı verilen gazino, pavyon, diskotek, bar, birahane, gece kulüplerinin ruhsatlarını kafe, restoran, lokanta vb. olarak değiştirerek eski faaliyetlerine devam etmesi üzerine yeni bir genelge yayımladı.

Genelgeye göre, 15 Mart 2020 tarihinden önce ruhsatı gazino, pavyon, diskotek, bar, birahane, taverna veya gece kulübü olan, bu tarihten sonra ruhsatını kafe, restoran, lokanta vb. olarak değiştirenlere yönelik denetimler yoğunlaştırılacak

Bu denetimlerde, salgınla mücadele kapsamında alınan tedbirleri devre dışı bırakacak şekilde eski faaliyetine devam ettiği tespit edilen işletmeler kapatılacak

Ana faaliyeti gazino, pavyon, diskotek, bar, birahane, taverna veya gece kulübü olup ruhsatına talî faaliyet işleten işyerlerin çalışmasına müsaade edilmeyecek.

İçişleri Bakanlığı 81 İl Valiliğine “Umuma açık istirahat ve eğlence yerleri” konulu genelge gönderdi. Genelgede, korona virüsü salgını kapsamında faaliyetleri geçici süreliğine durdurulan ve hâlihazırda kapalı olması gereken bazı gazino, pavyon, diskotek, bar, birahane, taverna veya gece kulüplerinin belediye veya il özel idaresine başvurarak faaliyet konularını değiştirdikleri ya da mevcut ruhsatlarına tali faaliyet alanı işleterek eski faaliyetlerine devam ettiklerinin anlaşıldığı belirtildi.

Ankara Batı Adliyesi 1. Tüketici Mahkemesinde Türkiye’de ilk kez uygulanan “e-Duruşma” gerçekleştirildi.

Türkiye’de avukatların bulundukları yerlerden duruşmaya video konferansla katılmalarını sağlayan “e-Duruşma” uygulaması, Ankara Batı Adliyesi 1. Tüketici Mahkemesinde görülen duruşmayla başladı.

Adalet Bakanlığı, Yargı Reformu Strateji Belgesi’nde yer alan, avukatların hukuk mahkemelerinde taraf oldukları duruşmalara video konferansla katılmalarını sağlayan “e-Duruşma”,  ilk kez Ankara Batı 1. Tüketici Mahkemesinde görüldü.

Korona virüsü nedeniyle 67 kişi hayatını kaybetti.

Türkiye’de son 24 saatte 110 bin 412 korona virüsü testi yapıldı, bin 742 kişiye hastalık tanısı konuldu. Son 24 saatte 67 kişi korona virüsü nedeniyle hayatını kaybetti, bin 327 ağır hasta sayısı oldu. Son 24 saatte bin 202 kişinin tedavisinin tamamlanmasıyla iyileşenlerin sayısı 261 bin 260’a yükseldi.

16 Eylül 2020

Ulaşıma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, “TÜRKSAT 5A haberleşme uydumuzu 2 Ekim’de teslim alacağız. Hedefimiz uydumuzu 30 Kasım 2020’de uzaya fırlatmak.” dedi.

Bakan Varank, “Bu kapsamda yarışmalar düzenliyoruz. Sadece 3 takımla başlayan bu yarışmaya 146 yerli, 3 yabancı üniversite toplam 149 takım katılıyor. Çok başarılı çalışmalar yapan gençlerimiz var. Zonguldak’tan gelen takımımız var, bu sene uzaya gerçek tüp uydusunu gönderecekler. Onun da hazırlıklarını yapıyor. En önemli yatırım gençlere yapılan yatırımdır.” diye konuştu.

Varank “TEKNOFEST, ikinci senesinde 1 milyon 700 binden fazla kişinin katılımıyla gerçekleşti. Milli Teknoloji Hamlesi kapsamında geliştirdiğimiz yerli ve milli ürünlerin tanıtımı yapıyoruz. Biz Türkiye’nin Milli Teknoloji Hamlesi’nin, yani sadece teknolojiyi tüketen değil, kendi teknolojisini geliştirip, ülke olması yolundaki çabasının vatandaşlarımız tarafından sahiplenilmesini istiyoruz. Bunun bir toplumsal dalga olmasını istiyoruz.” dedi.

Baykar Savunma Teknik Müdürü ve T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar, Twitter hesabından CEZERİ ile ilgili heyecanlandıran bir paylaşım yaptı.

BAYKAR Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar yönetiminde gerçekleştirilen CEZERİ Uçan Araba’nın uçuş testleri 11 Eylül 2020 Cuma günü başladı. İlk testlerde güvenlik halatlarına bağlı olarak havalanan CEZERİ, 14 Eylül 2020’yi 15 Eylül 2020’ye bağlayan gece güvenlik halatlarıyla yapılan test uçuşlarının başarılı ilerlemesi üzerine halatsız olarak havaya kalktı.

Tamamen otonom olarak uçan ve akıllı uçuş sistemine sahip olan CEZERİ Uçan Araba, aynı gece yapılan iki farklı uçuşu başarıyla tamamladı.

Hazineye ait tarım arazileri, 10 yıl süreyle topraksız ve yeterli toprağı olmayan çiftçilere tahsis edileceği duyuruldu.

Tebliğ ile topraksız veya yeterli toprağı olmayan (60 dönümden az) çiftçilere 60 dönüme kadar hazine taşınmazı kiralanacak.

Topraksız veya yeterli toprağı olmayan çiftçilere kiraya verilmek üzere ilan edilen taşınmazlara yeterli sayıda başvuruda bulunulmaması durumunda, söz konusu taşınmazlar topraksız veya yeterli toprağı olmayan çiftçilerin dışında kalan gerçek veya tüzel kişilere kiraya verilecek.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, 21 Eylülde başlayacak yüz yüze eğitimin detaylarını açıkladı. Bakan Selçuk, “Uyum programı, okul öncesi eğitim kurumlarında 30’ar dakikalık 5 etkinlik saati olacak şekilde 1 gün, ilkokul 1. sınıflarda ise 30’ar dakikalık 5 ders saati ve aralarda 10’ar dakikalık teneffüsler olacak şekilde 1 gün üzerinden planlanacak.”  ifadelerini kullandı.

Bakan Selçuk’un açıklamaları şöyle:

“Okul yönetimleri, uyum programının 21-25 Eylül 2020 haftasında hangi gün olacağına öğretmenlerle birlikte karar verecek. Uyum Programı, okul öncesi eğitim kurumlarında 30’ar dakikalık 5 etkinlik saati olacak şekilde 1 gün, İlkokul 1. sınıflarda ise 30’ar dakikalık 5 ders saati ve aralarda 10’ar dakikalık teneffüsler olacak şekilde 1 gün üzerinden planlanacak.

İmkân ve şartlara göre sınıf mevcudunun sosyal mesafe kurallarına uygun şekilde iki ayrı gruba ayrılması sağlanıp her grubun okula uyum programının birbirinden farklı günlerde olmasına özen gösterilecek. Teneffüs saatlerinde öğrencilerin sosyal mesafeye uymaları için gerekli yönlendirmeler yapılacak.”

Korona virüsü nedeniyle 63 kişi hayatını kaybetti.

Türkiye’de son 24 saatte 112 bin 645 korona virüsü testi yapıldı, 1771 kişiye hastalık tanısı konuldu. Son 24 saatte 63 kişi korona virüsü nedeniyle hayatını kaybetti, bin 351 ağır hasta sayısı oldu. Son 24 saatte bin 342 kişinin tedavisinin tamamlanmasıyla iyileşenlerin sayısı 262 bin 602’ye yükseldi.

17 Eylül 2020

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Parlementosu’nda Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerine yönelik alınan tavsiye kararının kabul edilemez olduğunu açıkladı.

Avrupa Parlementosu, 17 Eylül 2020’de aldığı kararlar ile Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki sondaj çalışmalarını durdurması gerektiği şeklinde tavsiye kararı almıştı. Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı söz konusu karar hakkında flaş bir açıklamaya imza attı. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu’nda sırf AB üyelik dayanışması adına ve bazı üye ülkelerin bencil çıkar arayışlarına hizmet amacıyla kabul edilen gerçeklerden uzak 17 Eylül 2020 tarihli tavsiye kararı, birçok yönüyle kabul edilemezdir.

Türkiye, Romanya, Yunanistan, Bulgaristan, Arnavutluk ve Kuzey Makedonya’dan Özel Kuvvet unsurlarının katılımıyla 25 Eylül 2020 tarihine kadar sürecek olan Balkan Ülkeleri Özel Kuvvetler Tatbikatı, Romanya’da gerçekleştiriliyor.

1. Balkan Ülkeleri Özel Kuvvetler Tatbikatı Türkiye, Romanya, Yunanistan, Bulgaristan, Arnavutluk ve Kuzey Makedonya’dan Özel Kuvvet unsurlarının katılımıyla 14-25 Eylül 2020 tarihleri arasında Romanya’da icra edilmektedir.

2. Tatbikatın maksadı; Balkan ülkelerinin Özel Kuvvetleri arasında dostluk, iş birliği ve koordinasyonu geliştirmek, karşılıklı bilgi ve tecrübe paylaşımında bulunmak, birlikte harekât icra edebilme kabiliyetlerini geliştirmektir.

3. Romanya Özel Kuvvetler Komutanlığı ev sahipliğinde icra edilmekte olan tatbikata Genelkurmay Özel Kuvvetler Komutanlığından; 1 özel kuvvet timi, 1 karargâh personeli olmak üzere toplam 12 personel ile katılım sağlanmaktadır.

Korona virüsü nedeniyle 66 kişi hayatını kaybetti.

Türkiye’de son 24 saatte 109 bin 985 korona virüsü testi yapıldı, 1648 kişiye hastalık tanısı konuldu.

Son 24 saate 66 kişi korona virüsü nedeniyle hayatını kaybetti, ağır hasta sayısı 1372 oldu. 1143 kişinin tedavisinin tamamlanmasıyla iyileşenlerin sayısı 263 bin 745’e yükseldi.

18 Eylül 2020

Bitlis İl Jandarma Komutanlığınca, bölücü terör örgütünü ülke gündeminden tamamen çıkarmak ve bölgede barındığı değerlendirilen teröristleri etkisiz hale getirmek amacıyla Yıldırım-12 Beşkaynak Operasyonu başlatıldı.

İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, operasyonda, Bitlis İl Jandarma Komutanlığında görevli Jandarma Komando, Jandarma Özel Harekât, Polis Özel Harekat ve Güvenlik Korucu timlerinden oluşan 747 personelin görev aldığı 44 tim görev alıyor.

Milli Savunma Bakanlığınca, Pençe-Kaplan Operasyonu bölgesinde iki askerin şehit olduğu, bir askerin de yaralandığı bildirildi.

Milli Savunma Bakanlığından (MSB) yapılan açıklamada, “Pençe-Kaplan operasyon bölgesinde bir üs bölgemize 17 Eylül 2020 tarihinde bölücü terör örgütü mensuplarınca roketatar ile yapılan taciz atışı sonucunda iki kahraman silah arkadaşımız şehit olmuş, bir kahraman silah arkadaşımız da yaralanmıştır.” ifadelerine yer verildi.

Milli Savunma Bakanlığı, TCG Gediz Firkateyninin su üstü ve hava savunma atışları eğitimini Doğu Akdeniz’de başarıyla icra ettiğini duyurdu.

Bakanlığın Twitter hesabından yapılan açıklamada, “TCG Gediz Firkateynimiz, harekâta hazırlık faaliyetleri kapsamında su üstü ve hava savunma atışları eğitimini 17 Eylül 2020 tarihinde Doğu Akdeniz’de başarıyla icra etmiştir.” denildi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, sürücü belgesi bilgilerinin T.C. kimlik kartına yüklenmesi projesi tanıtımında konuştu.

Bakan Soylu, “Teknolojinin bütün haliyle birlikte vatandaşımızın işlerini kolaylaştırması konusunda kullanılmasını sağlayan ve hakikaten her yıl milyonlarca nüfus ve vatandaşlık işlerine giren hizmet alan milyonlarca vatandaşımızın memnuniyetini sağlamak için çaba sarf eden, büyük bir devrimi gerçekleştiren arkadaşlarıma sizlerin huzurunda bir kez daha tebrik ediyorum.’’ dedi. Bakan Soylu öte yandan, ‘‘Pazartesiden itibaren, yeni tip sürücü belgeleri Türkiye genelinde Nüfus Müdürlükleri’nden randevu alınmak suretiyle yeni nesil kimlik kartlarına yüklenmeye başlayacaktır. Bu işlem için; sürücü belgesindeki bilgilerin yüklenmesi için herhangi bir ücret alınmayacak.” ifadelerinde bulundu.

İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, düzenlemeyi içeren İletişim Başkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinde Değişiklik Yapılmasına Dair Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi bugünkü Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Bu görevi yerine getirmek üzere İletişim Başkanlığı bünyesinde Stratejik İletişim ve Kriz Yönetimi Dairesi Başkanlığı ihdas edildi. Stratejik İletişim ve Kriz Yönetimi Dairesi Başkanlığı, devletin stratejik amaç ve hedefleri ile devletin ve milletin menfaatleri doğrultusunda gerektiğinde ilgili kurum ve kuruluşlarla iş birliği yaparak ulusal ve uluslararası alanda yürütülecek faaliyetlerde uygulanacak stratejik iletişim politikalarını belirlemekle görevli olacak.

Bakan Akar, İngiliz Channel 4 televizyonuna son dönemdeki gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Bakan Akar, Doğu Akdeniz’deki hidrokarbon araştırmalarına yönelik, Türkiye’nin kendi kıta sahasında daha önce de yaptığı gibi tamamen teknik, bilimsel çalışmalar yaptığını söyledi. Akar, “Kendi hakkımız çerçevesinde bunu kullanıyoruz. Burada herhangi bir şekilde tahrik söz konusu değil. Bunu daha önce de yaptık, Oruç Reis’te de bunu yapıyoruz. Kendi haklarımızı kullanmamızın bir uzantısı bu. Şu anda Oruç Reis, ilgili bakanlık tarafından planları çerçevesinde limana alındı ama aynı anda diğer gemilerimiz kendi bölgelerinde çalışmalarını sürdürüyor. Bizim çalışmalarımız planlı, programlı, açık, şeffaf, mevcut hakların kullanılmasından ibaret.” dedi.

Korona virüsü nedeniyle 62 kişi hayatını kaybetti.

Türkiye’de son 24 saatte 111 bin 113 korona virüsü testi yapıldı, bin 771 kişiye hastalık tanısı konuldu. Son 24 saatte 62 kişi korona virüsü nedeniyle hayatını kaybetti, ağır hasta sayısı bin 402 oldu. Son 24 saatte bin 60 kişinin tedavisinin tamamlanmasıyla iyileşenlerin sayısı 264 bin 805’e yükseldi.

19 Eylül 2020

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Twitter hesabından Salda Gölü ile ilgili “Yapılan çalışmayla göl yüzeyi ve çevresinde herhangi bir yapılaşmaya izin verilmemiştir. Aksine daha önce ilçe belediyesince onaylanan planlardaki yoğunluklar ve nüfus projeksiyonu da %30 oranında azaltılmıştır.” ifadelerini kullandı.

 Kurum, “Hazırladığımız plan çerçevesinde Salda Gölü çevresindeki doğal alanları muhafaza ederek, bölgenin güzelliğini öne çıkaracak bisiklet ve yürüyüş rotaları planlanmıştır. Bölgedeki maden ocaklarının faaliyetleri de sonlandırılacaktır.” dedi.

Milli Savunma Bakanlığı(MSB), “Barış Pınarı bölgesinde sızma girişiminde bulunan 8 PKK/YPG’li terörist, Kahraman Komandolarımız tarafından etkisiz hale getirildi.” Şeklinde açıklamalarda bulundu.

MSB, “Son 24 saatte Barış Pınarı bölgesinde sızma girişiminde bulunan 8 PKK/YPG’li terörist, Kahraman Komandolarımız tarafından etkisiz hale getirildi. Bölgede huzur ve güven ortamının bozulmasına izin vermeyeceğiz.” açıklamasında bulundu.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, “Sur’da boş alan olsa dahi yapmış olduğumuz 506 konut, tescilli 347 adet yapı dışında hiçbir şekilde Sur içerisinde yapılaşmaya müsaade etmeyeceğiz.” dedi.

Vatandaşların 30 Ekim’e kadar sözleşmelerini yaptıklarında bu konutlarda oturabileceğini aktaran Kurum, “Tabii burada sadece vatandaşımız için konut değil, burada terör olayları sebebiyle zarar gören tescilli yapıların da restorasyonunu yapıyoruz. Yine bu eylemlerde zarar görmüş kiliselerimiz, camilerimiz, okullarımız, hanlarımız, hamamlarımız, bu bölgede ne kadar tescilli, korunması gereken yapı varsa aslına uygun bir şekilde inşasını gerçekleştiriyoruz.” dedi.

Korona virüsü nedeniyle 68 kişi hayatını kaybetti.

Türkiye’de son 24 saatte korona virüsü nedeniyle 68 kişi yaşamını yitirdi. Güncel verilere göre, son 24 saatte 97 bin 416 korona virüsü testi yapıldı, 1538 kişiye hastalık tanısı konuldu. Son 24 saatte 68 kişi korona virüsü nedeniyle hayatını kaybetti, 1312 kişi ise iyileşti. Tedavisi tamamlananların sayısı 266 bin 117’ye çıktı. Test sayısı 9 milyon 173 bin 694, vaka sayısı 301 bin 348, vefat sayısı 7 bin 445 olarak kayıtlara geçti. Aktif hasta sayısı 27 bin 786, ağır hasta sayısı 1432, hastalarda zatürre oranı ise yüzde 7 oldu.

20 Eylül 2020

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, devlet tarafından verilen destek, hibe ve teşvikleri bir web sitesi ile tek çatı altında topladıklarını belirterek, “Kamu kurum ve kuruluşlarımızın 241 farklı desteğine tek tık’la ulaşabilirsiniz.” dedi.

Bakan Varank, yaptığı yazılı açıklamada, Bakanlığa bağlı 26 kalkınma ajansının, yatırımcıların yatırım öncesi, yatırım süreci ve yatırım sonrası iş ve işlemlerini tek elden takip ettiğini bildirdi. Ajansların, yatırımcıların ihtiyaç duyduğu her konuda ve devlet destekleri hakkında ücretsiz olarak danışmanlık hizmeti sunduğunu belirten Varank, “Yatırımcılarımızın işlerini kolaylaştıracak yeni bir uygulamayı daha hayata geçirdik. Devlet destekleri bilgilerini tek bir platformda toplayan www.yatirimadestek.gov.tr adresli internet sitesi yayın faaliyetine başladı.” dedi.

Milli Savunma Bakanlığı, Irak’ın kuzeyindeki Avaşin bölgesinde tespit edilen 2 PKK’lı teröristin, düzenlenen hava harekâtıyla etkisiz hale getirildiğini açıkladı.

Bakanlığın Twitter hesabından yapılan açıklamada, “Terör örgütü PKK’ya yönelik operasyonlarımız kararlılıkla sürüyor. Irak kuzeyindeki Avaşin bölgesinde keşif ve gözetleme vasıtalarıyla tespit edilen ve eylem hazırlığında olduğu belirlenen 2 PKK’lı terörist, düzenlenen hava harekâtıyla etkisiz hale getirildi.” denildi.

Korona virüsü nedeniyle 61 kişi hayatını kaybetti.

Türkiye’de yapılan 95 bin 321 testten 1519’u pozitif çıktı. Yaşamını yitiren 61 kişi ile toplam can kaybı 7 bin 506’ya yükseldi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın Twitter hesabından paylaştığı tabloya göre; son 24 saatte 95 bin 321 test yapıldı, 1519 kişide daha korona virüse rastlandı. Virüs nedeniyle 61 kişi hayatını kaybederken 1116 kişi de iyileşti. Bu verilerle, toplam test sayısı 9 milyon 269 bin 15, toplam hasta sayısı 302 bin 867, toplam vefat sayısı 7 bin 506, hastalarda zatürre oranı yüzde 7.0, ağır hasta sayısı 1456, toplam iyileşen hasta sayısı 266 bin 117 oldu.

21 Eylül 2020

İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy, bir kısım derneklerin silahlandığı iddiasına kayıtsız kalmalarının mümkün olmadığını, terör ve istihbarat birimlerinin tahkikata başladığını belirtti.

Bakan Yardımcısı Ersoy, Twitter hesabından, bir haber sitesinde yer alan ‘Cübbeli Ahmet: Savcılar beni çağırırsa silahlanan 150 derneğin ismini vermeye hazırım’ başlıklı haberi paylaştı. Ersoy, “Bakanlığımızca, bugüne kadar selefi derneklerle ilgili yapılan denetimlerle birçok dernek kapatılmış, birçoğuna para cezası uygulanmıştır. İç Güvenlik Stratejileri Başkanlığı’nca da konunun önemine binaen 1,5 yıllık kapsamlı bir çalışma gerçekleştirilmiştir. Bir kısım derneklerin silahlandığı iddiası ya da ihtimaline karşı da kayıtsız kalmamız mümkün değildir. Paylaşılan ilk demeçten sonra da derhal Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü denetçileri, terör ve istihbarat birimlerimiz tekrar tahkikata başlamıştır. Mesele aynı hassasiyetle takip edilmeye devam edilecek, idari ve adli süreçler işletilecektir.” ifadesini kullandı.

Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlükleri’nden randevu alan vatandaşların ehliyet bilgileri Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartlarına yüklenmeye başladı.

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen yeni sürücü belgelerindeki bilgiler Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartına yüklenmeye başladı. Adıyaman İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü’nde daha önceden randevu alan vatandaşlar ehliyet bilgilerinin yükleme işlemini yaptırdı.

Tek kart üzerinde kimlik ve ehliyet bilgilerinin alacağı yeni sistem uygulanmaya başladı. Vatandaşlar artık sadece kimlik kartlarını taşıyabilecek.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Dimokratia gazetesinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret içeren manşetinden dolayı Yunanistan Adalet Bakanı Kostantinos Tsiaras’a mektup gönderdi.

Gül, mektubunda, Yunanistan’da faaliyet gösteren sözde bir gazetenin Erdoğan’ı alçakça hedef alan çirkin manşetini Türk kamuoyuyla birlikte üzülerek müşahede ettiğini belirtti.

“Basın özgürlüğü kisvesi altında sunulan, ancak esasında basın özgürlüğünün amaçladıklarından uzak ve uluslararası hukukun gerektirdiği barışçıl niyetlerle de hiçbir şekilde bağdaşmayan bu ahlaksız ve utanmaz hareketi en şedit şekilde kınıyor, kabul edilemez buluyorum.” ifadesini kullandı. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan yerli koronavirüs aşısıyla ilgili tarih vererek, “Yerli aşımızı üretmek için hızla çalışmaya devam ediyoruz. Halen süren 8 aşı çalışmasından 2’sinde hayvan deneyleri tamamlandı. İnşallah önümüzdeki yılın ilk aylarında bu aşıları milletimizin hizmetine sunmayı planlıyoruz.” dedi.

Milli Savunma Bakanlığının sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda Ermenistan’ın Azerbaycanlı bir askeri şehit etmesine yönelik olarak “Ermenistan ateşle oynamayı derhal kesmeli” dendi.

Bakanlığın Twitter’dan yaptığı paylaşım şu şekilde:

“Yukarı Karabağ’ı hukuksuzca işgal eden Ermenistan, şimdi de Tovuz bölgesindeki ateşkesi ihlal ederek bir kahraman Azerbaycan askerimizi şehit etti. Şehidimize Allah’tan rahmet, tüm Azerbaycanlı kardeşlerimize başsağlığı dileriz. Ermenistan ateşle oynamayı derhal kesmeli!”

Korona virüsü nedeniyle 68 kişi hayatını kaybetti.

Türkiye’de son 24 saatte 112 bin 942 korona virüsü testi yapıldı, bin 743 kişiye hastalık tanısı konuldu. Son 24 saatte 68 kişi korona virüsü nedeniyle hayatını kaybetti, ağır hasta sayısı bin 491 oldu.

22 Eylül 2020

Maske-denetim cezasını ödemeyene kamuda işlem yok.

Korona virüsüyle mücadelede yeni bir safhaya girildiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Maske ve mekân denetimlerinde uygulanan cezaların bazı kamu kurumlarında yapılacak işlemler öncesi ödenmiş olması mecburi hale getirilecek.” dedi. Şehirlerde 65 yaş üstüne belli saatlerde seyahat sınırlaması getirilebileceğini de söyledi.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk EBA’da yaşanan sıkıntıyla ilgili açıklama yaptı.

“Bu talepte büyük bir sıçrama oluştu. Şu anda da arkadaşlarımız çalışmaların içerisindeler. Bu altyapı giderek daha da güçlenecek. Ve bu talebin karşılanması için de her türlü tedbiri alıyoruz, almaya da devam edeceğiz. EBA destek merkezlerinin, 8 bin 668 olduğu akşama kadar 9 bin olur sanırım.” dedi.

Selefi derneklerinin silahlanması hakkında dikkat çeken iddialarda bulunan kamuoyunda ‘Cübbeli Ahmet Hoca’ olarak bilinen Ahmet Mahmut Ünlü’nün ifadeye çağrıldı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, kamuoyunda “Cübbeli Ahmet Hoca” olarak bilinen Ahmet Mahmut Ünlü’nün bir televizyon programında “Türkiye’de 2 bin civarı selefi yanlısı derneğin silahlandığı” şeklindeki iddiası üzerine soruşturma başlattı.

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Barış Pınarı bölgesinde terör örgütü PKK/YPG’nin saldırı girişiminin önlendiğini ve 4 teröristin etkisiz hale getirildiğini bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, kahraman komandoların, Barış Pınarı bölgesindeki Suriyelilerin huzur ve güvenliği için her türlü tedbiri almaya devam ettiği vurgulandı.

Açıklamada, “Komandolarımız, terör örgütü PKK/YPG’nin bir saldırı girişimini daha önleyerek 4 PKK/YPG’li teröristi etkisiz hale getirdi.” ifadesine yer verildi.

23 Eylül 2020

AYM Başkanı Zühtü Arslan, yüksek mahkemenin kararını eleştiren İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya yanıt verdi.

Anayasa Mahkemesi, Başkanı Zühtü Arslan, “Yargı kararları, özellikle AYM kararları kutsal metinler değildir. Eleştirilebilir, dahası eleştirilmelidir. Eleştirinin eleştirilenler bakımından etkili ve faydalı olabilmesi büyük ölçüde kullanılan üslûba bağlıdır. Yargı kararından ziyade kararı verenlere odaklanan ve eleştiri ötesine geçen ifadelerin fayda getirmeyeceği, zira eleştiriyi mecrasından uzaklaştıracağı açıktır.” dedi.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, ‘2020-2021 Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Koordinasyon Planı’ kapsamında, kadına yönelik şiddeti önlemede ‘Risk Analiz ve Yönetim Modülü’nü 18 pilot ilde başlattıklarını duyurdu.

Bakan Selçuk yaptığı yazılı açıklamada, kadına yönelik şiddet olaylarında riskin zamanında tespiti, tespit edilen riskin etkili biçimde yönetilmesine ilişkin hizmet yaklaşımında olduklarını belirtti. Selçuk, “Bakanlığın kadın hizmet birimlerince sunulan hizmetlere yeni bir ivme kazandıracak Risk Analiz ve Yönetim Modülü için bir dizi çalışma gerçekleştirdik. İçerisinde risk ölçeği ve sosyal hizmet müdahalesi adımlarını barındıran, parça geliştirerek elektronik izleme ve yönetim bilgi sistemi olan Aile Bilgi Sistemi’ne (ABS) entegre ettik.” dedi.

İçişleri Bakanlığı, emniyet ve jandarmanın ikna çalışmaları neticesinde 5 teröristin Şırnak’ta güvenlik güçlerine teslim olduğunu bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

“İçişleri Bakanlığı koordinesinde Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığınca yürütülen ikna çalışmaları neticesinde 5 örgüt mensubu Şırnak’ta güvenlik güçlerine teslim oldu. Teslim olan teröristlerin örgüte 2011, 2013, 2015 yıllarında katıldığı, Irak ve Suriye’de faaliyet gösterdiği öğrenildi. Son teslim olanlarla birlikte 1 Ocak’tan bu yana ikna yoluyla gelen örgüt mensubu sayısı 162’ye yükseldi.”

Korona virüsü nedeniyle 72 kişi hayatını kaybetti.

Türkiye’de son 24 saatte 112 bin 102 korona virüsü testi yapıldı, bin 767 kişiye hastalık tanısı konuldu. Son 24 saatte, 72 kişi korona virüsü nedeniyle hayatını kaybetti, ağır hasta sayısı bin 561 oldu. Son 24 saatte, bin 27 kişinin korona virüsü tedavisinin tamamlanmasıyla, iyileşenlerin sayısı 270 bin 723’e yükseldi.

24 Eylül 2020

İletişim Başkanlığı tarafından Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki hakkaniyet ve iş birliği vizyonu ile bunun uluslararası sisteme etkilerinin ele alındığı “Uluslararası Doğu Akdeniz Konferansı” düzenlendi. Video konferansın açılış konuşmasını İletişim Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Altun yaptı.

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Doğu Akdeniz gerilimi ile ilgili, “NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Almanya Başkabanı Merkel ve AB Konseyi Başkanı Charles Michel sayesinde diyaloğa bir şans verdik” dedi. Altun, “Adil ve kalıcı bir çözüm için oluşan ivmeyi birlikte korumalıyız.’ dedi ve “Doğu Akdeniz’de bulunacak çözüm iki ülkeyi kucaklayacak şekilde olmalı.” ifadelerini kullandı.

İçişleri Bakanlığı, 81 il valiliğine ‘Temaslıların doğru bilgilendirilmesi’ konulu genelge gönderdi.

Genelgeye göre, korona virüsü tanılı kişiler, temasta bulundukları kişiler hakkında eksik ya da yalan beyanda bulunmaları halinde haklarında işlem yapılacak. Bu kişiler, Türk Ceza Kanununun 206’ncı maddesi kapsamında üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılabilecek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yapılan MGK Toplantısı’nın ardından bildiri yayımlandı.

Bildiride, şunlar kaydedildi:

“Bölgesel ve küresel her ihtilafta, daima hakkın, hakkaniyetin, adaletin yanında yer alan Türkiye’nin, doğu Akdeniz’deki tutum ve eylemlerinin de aynı çerçevede gerçekleştiği belirtilmiş, Avrupa Birliği başta olmak üzere tüm kurumlara ve ihtilaflara müdahil devletlere, ülkemizin bu ilkeli duruşuna ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin hak ve menfaatlerine saygılı olma çağrısında bulunulmuştur.  Suriye ve Libya’da meşruiyet çerçevesinde terörle mücadeleye ve istikrarın tesisine destek veren Türkiye’nin, bu ülkelerin barışa ve refaha kavuşması yönündeki tutumunu sürdüreceği belirtilmiştir. Uluslararası toplum da mazlum milletlerin hürriyetlerini ve kaynaklarını gasbeden gayrimeşru oluşumlar ve terör örgütleri ile bunları destekleyen aktörlere karşı somut adım atmaya davet edilmiştir.”

Korona virüsü nedeniyle 74 kişi hayatını kaybetti.

Türkiye’de son 24 saatte 113 bin 317 korona virüsü testi yapıldı, bin 721 kişiye hastalık tanısı konuldu. Son 24 saatte 74 kişi korona virüsü nedeniyle hayatını kaybetti, ağır hasta sayısı bin 573 oldu. Son 24 saatte bin 241 kişinin tedavisinin tamamlanmasıyla iyileşenlerin sayısı 271 bin 964’e yükseldi.

25 Eylül 2020

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Kobani bahanesiyle 2014’te düzenlenen eylemlere ilişkin soruşturma kapsamında 7 ilde 82 kişi için gözaltı kararı verdi.

Terörle mücadele ekiplerince düzenlenen eş zamanlı operasyonda 18 şüpheli gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında eski milletvekili ve HDP’li Kars Belediye Başkanı Ayhan Bilgen, HDP’li RTÜK üyesi Ali Ürküt, eski HDP milletvekilleri Ayla Akat Ata, Sırrı Süreyya Önder, Altan Tan, Nazmi Gür, Emine Beyza Üstün, Emine Ayna, MYK üyesi Alp Altınörs ile mevcut ve eski HDP yöneticilerinin bulunduğu öğrenildi.

Başsavcılıktan yapılan yazılı açıklamada, 6-7-8 Ekim 2014’te Türkiye genelinde “Kobani olayları” olarak bilinen terör amaçlı eylemlerde, terör örgütü PKK/KCK’nın sözde yöneticileri ile örgütün silahlı gençlik, kadın ve şehir yapılanmasının yanı sıra HDP MYK üyeleri ve eş başkanlarınca sosyal medya ile örgütün basın yayın organları üzerinden halkın sokağa çıkıp terör eylemleri gerçekleştirmesi yönünde çok sayıda çağrı yapıldığı anımsatıldı.

2011 KPSS sorularının FETÖ mensuplarına sızdırılması soruşturmasında haklarında gözaltı kararı verilen 100 şüpheliden 50’si yakalandı.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, 2011 KPSS’deki usulsüzlüklere ilişkin Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, soruları sızdırdıkları tespit edilen şüphelilerin yakalanmasına yönelik çalışmalarda ikinci operasyon sabah erken saatlerde 40 ilde eş zamanlı olarak yapıldı.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın gündemi değerlendirdi.

“Yunanistan-Türkiye arasındaki istikşafı görüşmeler konusunda 61’inci tur görüşmeler kaldığı yerden aynen devam edecek. Daha önceki konular ne ise hangi konu başlıkları vardıysa bunlar müzakere edilecek.” diyen Kalın, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi’nin Türkiye’ye yönelik söylemine karşı “ Türkiye’ye karşı husumet içerisinde olan ön yargılı bir siyasetçidir. Daha önce Ermeni soykırımı iddiaları konusunda da böyle bir tavır içerisine girmişti.” ifadesini kullandı.

Korona virüsü nedeniyle 73 kişi hayatını kaybetti.

Tabloya göre son 24 saatte 73 kişi korona virüsten hayatını kaybetti, toplam can kaybı 7 bin 858’e yükseldi. Toplam 112 bin 885 test yapılırken, bin 665 yeni vaka tanısı konuldu. Toplam vaka sayısı 311 bin 455 oldu. Bugün iyileşen bin 318 kişiyle birlikte toplam iyileşen toplam hasta sayısı 273 bin 282’e yükseldi. Toplam hastalarda zatürre oranının yüzde 6,6, toplam ağır hasta sayısının ise bin 601 olduğu açıklandı.

26 Eylül 2020

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘Preveze Deniz Zaferi’nin Yıl Dönümü ve Deniz Kuvvetleri Günü’ dolayısıyla mesaj yayımladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Son dönemde dünyada ve özellikle Akdeniz’de yaşanan hadiseler, bize her alanda olduğu gibi denizlerde de çok daha güçlü olmamız gerektiğini göstermektedir. Mavi Vatanımızı savunmanın ne kadar önemli olduğunun bilinciyle denizlerimizdeki hak ve çıkarlarımızı korumaya güçlü bir irade ve sarsılmaz bir inançla devam etmekteyiz.” dedi.

Adana, Balıkesir, Gümüşhane, İstanbul, Kahramanmaraş ve Mersin’deki bazı bölgeler, “kesin korunacak hassas alan” olarak tescil ve ilan edildi.

Bazı doğal sit alanlarının koruma statüsünün yeniden değerlendirilmesi sonucunda kesin korunacak hassas alan olarak tescil ve ilan edilmesi hakkında kararlar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlandı.

Korona virüsü tedbirlerinde denetim ve izolasyon sıkı tutuluyor. İçişleri Bakanlığı, “26 Eylül 2020 tarihi itibarıyla yurt ve pansiyonlarda 2 bin 157 kişi izolasyon altında tutuluyor.” açıklamasında bulundu.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre; korona virüsü salgınıyla mücadele kapsamında 22 Ağustos’ta tüm valilikler ve kaymakamlıklar bünyesinde İl/İlçe Salgın Denetim Merkezleri (İSDEM) hayata geçirilmişti. Bu merkezlerde, her bir iş kolu için uzmanlık bilgisine uygun oluşturulan ‘iş yeri denetim’ ile izolasyon tedbirleri ve vatandaşların kalabalık şekilde bir arada bulunabildikleri alanların kontrolü amacıyla kurulan ‘mahalle denetim’ ekiplerinin sevk ve idaresi sağlanıyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, pandemi döneminde devreye alınan destek paketleriyle ilgili Twitter’dan paylaşım yaptı. Albayrak paylaşımında “Türkiye için varız.” dedi.

Bakan Albayrak’ın paylaşımında söz konusu ekonomik destek paketlerine ilişkin bir video da yer aldı. Buradaki bilgilere göre, perakendeden tiyatroya kadar birçok sektöre vergi öteleme imkânı sağlandı. Taksit, faiz ve anapara ödemeleri ötelendi. Mevcut krediler yapılandırıldı. Firmalara üç aylık personel gideri kadar limit tanındı.

Söz konusu paketler kapsamında, yatırım destekleri sağlandı. Esnaf ve sanatkârların kredi borçları 3 ay süreyle ertelendi. Çeşitli sektörlerde KDV indirimleri gerçekleştirildi. Söz konusu dönem içinde, Borsa İstanbul tarihinde ilk kez 13 gün kesintisiz artarak, tarihinin en uzun soluklu yükselişini gerçekleştirdi. Konut satışları haziran ayında yüzde 209,7 artarak, tarihinin en yüksek haziran rakamlarına ulaştı.

İçişleri Bakanlığı, Yıldırım operasyonları kapsamında bugün etkisiz hale getirilen terörist sayısının 8’e yükseldiğini bildirdi.

Bakanlık’tan yapılan açıklamada, “Yıldırım-1 ‘Şehit Jandarma Yüzbaşı Mahmut Top Operasyonu’ kapsamında Şırnak Gabar Dağı bölgesinde, İl Jandarma Komutanlığınca gerçekleştirilen hava destekli operasyonda, 3 terörist silahlarıyla birlikte etkisiz hale getirilmiştir. Böylelikle Yıldırım operasyonları kapsamında bugün Hakkâri’de 2, Şırnak’ta 3 olmak üzere toplam 5 bölücü terör örgütü mensubu etkisiz hale getirilmiştir.” bilgisi paylaşıldı.

Korona virüsü nedeniyle 71 kişi hayatını kaybetti.

Bakan Koca Twitter’dan yaptığı açıklamada;

“Bugün tespit edilen 1.511 yeni hastamız var. Hasta sayısındaki düşüş işareti bizi tedbirlere daha sıkı tutunmaya davet ediyor. Ağır hasta sayımızda da artış hızı azalma eğiliminde. Birlikte mücadele tedbirlere birlikte uyarak mümkün.” dedi.

27 Eylül 2020

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ermenistan’ın Azerbaycan’a saldırısına ilişkin açıklama yaptı.

Erdoğan açıklamasında, “Azerbaycan’a yönelik saldırılarına bir yenisini ekleyen Ermenistan, bölgede barışın ve huzurun önündeki en büyük tehdit olduğunu bir kere daha göstermiştir. Türk Milleti her zaman olduğu gibi bugün de tüm imkânlarıyla Azerbaycanlı kardeşlerinin yanındadır.” dedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Ermenistan’ın Azerbaycan topraklarına gerçekleştirdiği alçakça saldırıyı lanetlediğini bildirdi.

Oktay, Twitter’dan yaptığı açıklamada, şunları kaydetti:    

“Ermenistan’ın bu sabah Azerbaycan topraklarına gerçekleştirdiği alçakça saldırıyı lanetliyorum. Tescilli provokatör Ermenistan haktan, hukuktan, verilmiş sözden, ateşkesten ne anladığını bir kez daha tüm dünyaya göstermiştir. Uluslararası camianın da bunları görüp haklıyı haksızdan ayırma vakti gelmiştir. Türkiye, nasıl gerekiyorsa öyle, Azerbaycanlı kardeşlerinin yanındadır.”    

Bakan Çavuşoğlu, “Çözümsüzlükten fayda sağlayacağını düşünen Ermenistan yine haddini aşmıştır, bu defa yanıtını sahada almaktadır. Sahada ve masada Can Azerbaycan’ın yanındayız.” dedi.

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Irak’ın kuzeyindeki Haftanin bölgesinde eylem hazırlığında olduğu belirlenen 7 PKK’lı teröristin Silahlı İnsansız Hava Aracı (SİHA) ile etkisiz hale getirildiğini bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, terör örgütü PKK’ya yönelik operasyonların kararlılıkla sürdüğü belirtildi.    

Açıklamada, “Irak’ın kuzeyindeki Haftanin bölgesinde keşif ve gözetleme vasıtalarıyla tespit edilen ve eylem hazırlığında olduğu belirlenen 7 PKK’lı terörist, SİHA’larımızla etkisiz hale getirildi.” ifadeleri kullanıldı.    

Doğu Akdeniz’de sismik arama faaliyeti gerçekleştiren Oruç Reis gemisi, geçtiğimiz günlerde ikmal ve bakım için Antalya Limanı’na demirledi.

Türkiye’nin 29 Eylül’de Akdeniz açıklarında yapılacak tatbikat için Navtex ilan etmesinin ardından Oruç Reis de gece saatlerinde limandan ayrılarak, Antalya açıklarına demirledi. Göreve başladığı 10 Ağustos’tan bu yana Akdeniz’de 3 bin 500 kilometrelik alanda sismik tarama yapan Oruç Reis’in faaliyetine devam etmek için görev beklediği öğrenildi.

Korona virüsü nedeniyle 68 kişi hayatını kaybetti.

Tabloya göre, son 24 saatte 101 bin 119 korona virüsü testi yapıldı, 1467 kişiye hastalık tanısı konuldu, 68 kişi korona virüsü nedeniyle hayatını kaybetti, ağır hasta sayısı 1583 oldu.

28 Eylül 2020

AK Parti, CHP, MHP ve İYİ Parti’nin TBMM grupları ortak bildiri yayımlayarak, Ermenistan’ın Azerbaycan’a yönelik saldırısını kınadı.

Ermenistan’ın Azerbaycan’a yönelik saldırısına ilişkin AK Parti, CHP, MHP ve İYİ Parti TBMM grup başkanvekillerinin imzasıyla ortak bildiri yayımlandı.

Bildiride, “Türkiye Büyük Millet Meclisinde grubu bulunan siyasi partiler olarak, Ermenistan silahlı kuvvetlerinin 28 Eylül’de Yukarı Karabağ’da ateşkesi ve uluslararası hukuku ihlal ederek ağır silahlarla Azerbaycan sivil yerleşim yerlerini ve askerlerini hedef alan saldırılarını en güçlü şekilde kınıyoruz.” ifadesine yer verildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığınca, Türkiye turizminde bu yılın ilk 8 ayında 9 milyon 271 bin 660 toplam ziyaretçi rakamına ulaşıldığı açıklandı. İlk 8 ayda en çok ziyaretçi Almanya’dan gelirken, yurt dışından gelen ziyaretçiler ağustos ayında en çok Antalya’yı tercih etti.

Bakanlık’tan yapılan açıklamaya göre; dünyayı etkisi altına alan korona virüsü salgınının en çok etkilediği sektörlerin başında gelen turizmde Türkiye, ilk 8 ayda yurt dışı ikametli vatandaşlarla birlikte toplam 9 milyon 271 bin 660 ziyaretçi rakamına ulaştı. Yurt dışında yaşayan Türk ziyaretçiler bu sayının 2 milyon 16 bin 553’ünü oluşturdu, 7 milyon 255 bin 107 kişi ise yabancı uyruklu ziyaretçi oldu. Türkiye’yi Ocak-Ağustos döneminde en çok ziyaret eden ülkeler sıralamasında 789 bin 602 ziyaretçi ile Almanya birinci, 772 bin 686 ziyaretçi ile Rusya Federasyonu ikinci, 532 bin 417 ziyaretçi ile Bulgaristan üçüncü sırada yer aldı. Bulgaristan’ı sırasıyla Ukrayna ve İngiltere takip etti.

Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi Genel Sekreteri Amreyev, BM kararlarının Ermenistan’ı işgal ettiği tüm Azerbaycan topraklarından derhal çekilmeye çağırdığını vurguladı.

Baghdad Amreyev yaptığı yazılı açıklamada, iki ülke arasındaki çatışmaların endişe verici olduğunu belirterek, “Türk Konseyi, Ermenistan-Azerbaycan ihtilafının Azerbaycan’ın egemenliği, toprak bütünlüğü ve uluslararası kabul görmüş sınırlarının dokunulmazlığı temelinde, ivedilikle çözümünün önemini yinelemektedir.” ifadesini kullandı.

Milli Savunma Bakanı Akar, Ermenistan’ın Azerbaycan sivil yerleşim birimlerine yönelik saldırılarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, “Azerbaycanlı kardeşlerimizin öz topraklarını savunmasında yanlarındayız. Ermenistan derhal saldırılarını durdurmalı, Yurt dışından getirdikleri paralı askerleri, teröristleri geri göndermeli ve işgal ettikleri Azerbaycan topraklarını boşaltmalıdır. Böylece ateşkesin, barışın, istikrarın önü açılmalıdır.” dedi.

Milli Savunma Bakanlığı, Irak’ın kuzeyi Pençe Harekatı bölgesinde teröristler tarafından tuzaklanmış mühimmatın patlaması sonucu yaralanan 1 askerin, kaldırıldığı hastanede şehit olduğunu açıkladı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, “Irak kuzeyi Pençe Hareket alanında, 28 Eylül 2020 tarihinde, teröristler tarafından tuzaklanmış bir mühimmatın patlaması sonucunda, 1 kahraman silah arkadaşımız yaralanmış ve derhal hastaneye sevk edilmiş, yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak şehit olmuştur.” denildi.

Korona virüsü nedeniyle 65 kişi hayatını kaybetti.

 Son 24 saatte 1422 kişinin korona virüsü tedavisinin tamamlanmasıyla, iyileşenlerin sayısı 277 bin 52’ye yükseldi. Son 24 saatte 65 kişi korona virüsü nedeniyle hayatını kaybetti, ağır hasta sayısı 1596 oldu.

29 Eylül 2020

Fahrettin Altun, Twitter hesabından Ermenistan’ın Azerbaycan’a yönelik saldırıları ile ilgili açıklamada bulundu.

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Ermenistan’ın saldırgan tutumunun Cenevre Sözleşmelerinin açık ihlali olduğuna dikkat çekerek, “Uluslararası alanda kardeş ülke Azerbaycan’a karşı yapılabilecek en ufak bir haksızlık karşısında sesimizi en gür şekilde çıkaracağımıza kimsenin şüphesi olmasın” dedi.

 İletişim Başkanı Fahrettin Altun yaptığı açıklamada Ermenistan’ın iddiasını yalanlayarak “Türk F-16’sının Ermeni uçağını düşürdüğü iddiası doğru değil. Ermenistan böyle ucuz propaganda oyunlarına başvuracağına bir an önce işgal ettiği topraklardan çekilsin.” ifadelerini kullandı. Ermenistan “Türk F-16, uçağımızı düşürdü, pilot öldü” demişti.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, “Korona virüsü şartlarından kaynaklı içinde bulunduğunuz durum var. Değerlendirdik ve sonuç itibarıyla bugün akşam bunun kararını aldık. KKTC’ye 117 milyon TL aktarıyoruz.” dedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, KKTC’deki çocukların uzaktan eğitimlerine yönelik 9 milyon lira destekte bulunacaklarını bildirdi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, “KKTC’nin egemenlik haklarını kullanması bizim için son derece önemlidir. KKTC egemenlik haklarından vazgeçemez.” diye konuştu.

İçişleri Bakanlığı, “Yıldırım-11 Operasyonu kapsamında; Siirt Pervari Herekol Dağı bölgesinde dün akşam saatlerinde 4 terörist etkisiz hale getirilmişti. Devam eden operasyonda 1 terörist daha etkisiz hale getirilmiştir.” açıklamasında bulundu.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, “Yıldırım-11 Operasyonu kapsamında; Siirt Pervari Herekol Dağı bölgesinde dün akşam saatlerinde 4 terörist etkisiz hale getirilmişti. Devam eden operasyonda bugün 1 terörist daha etkisiz hale getirilmiştir. Böylelikle Siirt Pervari Herekol Dağı bölgesinde, ölü olarak ele geçirilen toplam terörist sayısı 5’e yükselmiştir.” denildi.

Korona virüsü nedeniyle 68 kişi hayatını kaybetti.

Türkiye’de son 24 saatte 114 bin 940 korona virüsü testi yapıldı, bin 427 kişiye hastalık tanısı konuldu. Son 24 saatte bin 452 kişinin korona virüsü tedavisinin tamamlanmasıyla, iyileşenlerin sayısı 278 bin 504’e yükseldi. Son 24 saatte 68 kişi korona virüsü nedeniyle hayatını kaybetti, ağır hasta sayısı bin 583 oldu.

30 Eylül 2020

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, kritik Bilim Kurulu Toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu.

Bakan Koca ölüm sayılarıyla ilgili olarak yapılan spekülasyonlarla ilgili “Skor arayışında olanlar sayıyı gerçekten yüksek göstermeye çalışanlar neye dayanak arıyor?” ifadelerini kullandı. Bakan Koca konuşmasında ayrıca İstanbul, Ankara ve İzmir’deki son durumla ilgili olarak “Ankara’da vaka sayısı %24.8 oranında düştü. 3 hafta öncesine göre düşüş ise %60’larda. İzmir’de vaka sayısı %26 oranında düştü. İstanbul’da vaka sayısı %2.8 oranında düştü.” dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Kanuni sondaj gemisinin 10 Ekim’de sismik araştırmaya başlayacağını duyurdu.

Bakan Dönmez, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Denizlerimizde Kanuni dönemi başlıyor. Kanuni, Haydarpaşa Limanı’nda, boğaz geçişi hazırlıkları için 10 Ekim’de Taşucu Limanı’ndan demir alacak. Yolun açık olsun Kanuni” paylaşımında bulundu.

MHP lideri Bahçeli yaptığı yazılı açıklamada, TBMM 27’nci Dönem 4’üncü Yasama Yılı’na 1 Ekim’de başlanacağını hatırlattı.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, “Parlamenter Sistem’in oluşturduğu kurumların yeniden yapılanması ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne fonksiyonel açıdan müzahir noktaya taşınması artık kaçınılmaz bir zarurettir. Bu kapsamda Anayasa Mahkemesi yeni hükümet sisteminin doğasına uygun şekilde yeni baştan yapılandırılmalıdır.” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Birliği (AB) kurumlarının başkanlarına ve üye ülkelerin liderlerine birer mektup göndererek, Türkiye’nin Doğu Akdeniz konusuna yaklaşımını ve sorunların çözümüne yönelik önerilerini aktardı.

 Erdoğan, mektubunda “Doğu Akdeniz politikamızın iki ana hedefi vardır. Birincisi, Doğu Akdeniz’de deniz yetki alanlarının uluslararası hukuka uygun olarak, hakça ve adil biçimde sınırlandırılması ve kıta sahanlığımızdaki egemen hak ve yetkilerimizin korunmasıdır. İkinci hedefimiz ise Kıbrıs Türklerinin Kıbrıs Adası’nın eşit ortağı olarak, Ada’nın hidrokarbon kaynakları üzerindeki eşit hak ve çıkarlarının garanti altına alınmasıdır. Yunanistan ile ön koşulsuz olarak diyaloga hazır olduğumuzu bir kez daha vurgulamak isterim. Bu çerçevede gerginliğin azaltılması için NATO Genel Sekreteri’nin deniz ve hava unsurlarını ayrıştırma girişimine de başından itibaren destek verdiğimizi dikkatinize getiririm.” ifadelerine yer verdi.

Milli Savunma Bakanlığı’nca, Ermenistan’ın resmi hesaplarından kendilerine karşı Türk uçaklarının ve İnsansız Hava Araçları (İHA) ile Silahlı İnsansız Hava Araçlarının (SİHA) kullanıldığına dair hiçbir kanıta dayanmayan yalan iddialarda bulunulduğu, bunların kara propaganda olduğu belirtildi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, “Ermenistan resmi hesaplarından kendisine karşı Türk uçaklarının ve İHA/SİHA’larının kullanıldığına dair hiçbir kanıta dayanmayan yalan iddialarda bulunulmaktadır. Bunlar Ermenistan’ın karşısında Türkiye’nin olduğu algısı yaratarak arkasındaki desteği arttırma maksatlı kara propagandasından başka bir şey değildir. Nitekim bu iddialar kendi destekçileri hariç kimse tarafından ciddiye alınmamıştır. Diğer taraftan Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri; kendi başına zaferi elde edebilecek imkân ve kabiliyete, işgal altındaki öz topraklarını kurtaracak azim ve kararlılığa sahip olduğunu geçtiğimiz birkaç günde tüm dünyaya göstermiştir.” denildi.

Korona virüsü nedeniyle 65 kişi hayatını kaybetti.

Güncel verilere göre, son 24 saatte 112 bin 98 korona virüsü testi yapıldı, 1391 kişiye hastalık tanısı konuldu. Son 24 saatte 65 kişi korona virüsü nedeniyle hayatını kaybetti, 1245 kişi ise iyileşti. Korona virüsü tedavisi tamamlananların sayısı 279 bin 749’a çıktı. Toplam test sayısı 10 milyon 380 bin 261, vaka sayısı 318 bin 663, vefat sayısı 8 bin 195 olarak kayıtlara geçti. Aktif hasta sayısı 30 bin 719, ağır hasta sayısı 1516, hastalarda zatürre oranı ise yüzde 6,4 oldu.