Aylık Raporlar

...

Türkiye Raporu Mart 2020

1 Mart 2020

Türkiye, Irak sınırını kapattı

Koronavirüsünün Irak’ta görülmesi sonrası Türkiye, Irak sınırını kapatma kararı aldı. Bu kapsamda Irak’a açılan Habur ve Üzümlü sınır kapıları kapatıldı.

Habur Sınır Kapısı tüm giriş ve çıkışlara kapatılırken, Üzümlü Sınır Kapısı’ndan ise sadece Türk vatandaşlarının geçişlerine açık olacak.

THY, İtalya’ya yapılacak tüm seferlerini durdurdu

THY Basın Müşavirliğinden yapılan açıklamaya göre, yeni tip koronavirüsü (Covid-19) vakalarındaki artış nedeniyle İtalya’ya yapılacak tarifeli seferler, 1 Mart itibarıyla karşılıklı olarak durduruldu. 

İletişim Başkanı Fahrettin Altun’dan mülteci açıklaması yapıldı

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, “Ülkemizde bulunan Suriyelilere ‘geçici koruma’ uygulamaya devam etmekteyiz. Suriyeli kardeşlerimizden ülkeyi terk etmeleri istenmedi. Kalmak isterlerse kalabilirler. Gitmek isterlerse de gidebilirler” açıklaması yaptı.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar “2212 rejim askeri etkisiz hale getirildi” açıklamasını yaptı

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar “27 Şubat’ta İdlib’deki menfur saldırıyı müteakip başlatılan Bahar Kalkanı Harekâtı başarıyla sürdürülmektedir” açıklamasını yaptı. Akar, “Bugüne kadar 1 İHA, 8 helikopter, 103 tank, 72 top/obüs/ÇNRA, 3 hava savunma sistemi ve 2 bin 212 Rejim askeri etkisiz hale getirilmiştir.” dedi. Bakan Akar, “Rusya’yla karşı karşıya gelmek gibi ne niyetimiz ne maksadımız var. Niyetimiz rejimin katliama son vermesi radikalleşmenin ve göçün önlenmesidir.” ifadelerini kullandı ve “Rusya’dan beklentimiz, rejimin saldırılarını durdurarak Soçi mutabakat sınırlarına çekilmesi için etkilerini kullanmasıdır.” dedi.

İki adet SU-24 tipi uçak düşürüldü

Milli Savunma Bakanlığı sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, “Bir SİHA’mızı düşüren Hava Savunma Sistemi ile diğer iki Hava Savunma Sistemi imha edilmiş, uçaklarımıza taarruz eden Rejime ait iki adet SU-24 tipi uçak düşürülmüştür” ifadelerine yer verilirken; Suriye rejimine ait haber ajansı SANA’da yer alan haberde, uçakların düştüğü, pilotların paraşütle atlayarak kurtulduğu belirtildi.

ANKA-S İdlib’de Rus hava savunma kalkanını deldi

İdlib’de çok sayıda zırhlı araç ve tankı imha eden ANKA-S ve Silahlı İnsansız Hava Araçları (SİHA) aynı zamanda ikisi de Rus yapımı olan Buk-M2 ve Pantsir-S1 hava savunma sistemlerini (HSS) başarıyla etkisiz hale getirdi

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “1 Mart sabah saat 09.55 itibarıyla Edirne üzerinden ülkemizden ayrılan göçmen sayısı; 76.358” açıklamasını paylaştı

Bakan Soylu, Twitter hesabından Türkiye’den ayrılan göçmen sayılarına ilişkin, “Saat 09.55 itibarıyla Edirne üzerinden ülkemizden ayrılan göçmen sayısı 76 bin 358” bilgisini paylaştı.


2 Mart 2020

Milli Savunma Bakanlığı 32 teröristin etkisiz hale getirildiğini açıkladı

Milli Savunma Bakanlığı’nın Twitter hesabından yapılan paylaşımda, “Kahraman Komandolarımız; Barış Pınarı bölgesi güneyine sızma girişiminde bulunan PKK/YPG’li terörist gruba başarılı şekilde müdahale ederek 32 PKK/YPG’li teröristi etkisiz hale getirdi” ifadeleri kullanıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Merkel ile görüştü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre görüşmede, İdlib ve mülteci meselesi başta olmak üzere bölgesel konular ile ikili ilişkiler ele alındı.

Milli Savunma Bakanlığı 1 askerimizin şehit olduğunu, 1 askerimizin de yaralandığını duyurdu

Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada İdlib’de rejim unsurları tarafından gerçekleştirilen saldırı sonucunda 1 askerin şehit olduğunu, 1 askerin de yaralandığını bildirildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan AB’ye Biz bu parayı istemiyoruzdedi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov ortak basın toplantısı düzenledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında Avrupa Birliği hakkında sert sözler kullanarak “Size 1 milyar Euro göndereceğiz.” diyorlar. Siz kimi kandırıyorsunuz? Bizatihi bu parayı da istemiyoruz. 40 milyar doları harcayan Türkiye Cumhuriyeti Devleti, onların vereceği parayı da bulur” dedi.

İletişim Başkanı Altun’dan göçmenlere ilişkin açıklama yaptı

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, “Benzeri görülmemiş boyuttaki göçmen kriziyle ilgili olarak AB’nin Türkiye ile hareket etmemesi bugünlere gelinmesine neden oldu. AB, 2015 tarihli anlaşmayı tamamen yerine getirmeyerek, Türkiye’yi tek başına bıraktı ve mültecilerin Avrupa’ya yönelmesini önleyeceğimizi umdu. Biz artık bunu yapmayacağız.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’den ayrılan sığınmacıların sayısı açıklandı

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Twitter hesabından yaptığı açıklamasında, “2 Mart günü saat 13.50 itibarıyla Edirne üzerinden ülkemizden ayrılan göçmen sayısı; 117.677” ifadelerini kullandı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısı ardından basın toplantısı düzenledi

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “İran, Irak, Güney Kore, Çin gibi ülkeleri ziyaret etmiş olanların raporlu sayılabileceklerini ve bu dönemi evlerinde geçirmelerini özellikle ifade etmek istiyoruz.” dedi ve vatandaşlara zorunlu olmadıkça yurt dışına çıkmamaları uyarısında bulundu. Bakan Koca, “Bugüne kadar ülkemizde herhangi bir vakaya rastlanmadı.” ifadelerini kullandı.


3 Mart 2020

Milli Savunma Bakanlığı, İdlib’de süren Bahar Kalkanı Harekâtı kapsamında Esad rejimine ait bir savaş uçağının düşürüldüğünü açıkladı

Milli Savunma Bakanlığı, Twitter hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Başarıyla devam eden Bahar Kalkanı Harekâtı kapsamında Rejime ait bir L-39 tipi savaş uçağı düşürülmüştür.”

9 PKK’lı terörist etkisiz hale getirildi

Milli Savunma Bakanlığı’nın Twitter hesabından yapılan paylaşımda şu ifadeler yer aldı: “Irak kuzeyi Kandil bölgesinde keşif ve gözetleme vasıtalarıyla tespit edilen bölücü terör örgütü mensubu 9 PKK’lı terörist düzenlenen hava harekâtıyla etkisiz hale getirildi. Operasyonlarımız kararlılıkla devam edecek. “

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, sınırı geçen sığınmacı sayısını açıkladı

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Avrupa’ya gitmek için sınır kapılarında, sahillerde toplanan sığınmacılarla ilgili olarak yeni bir açıklamada bulundu.

Soylu, ”Saat 09:15 itibarıyla Türkiye topraklarından ayrılıp Yunanistan’a geçen göçmen sayısı; 130 bin 469” dedi.

TBMM’de İdlib oturumu gerçekleştirildi

Meclis Başkanı Mustafa Şentop başkanlığında toplanan, TBMM Genel Kurulu’nda, Suriye’nin İdlib kentinde 34 askerin şehit olduğu saldırı nedeniyle kapalı oturum gerçekleştirildi. Yaklaşık 7 saat süren toplantıda, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu bilgilendirme yaparak milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, hükümet adına Genel Kurul’da hazır bulundu. Bakanlar ayrı ayrı 30’şar dakika söz aldı. Genel Kurul’da grupları bulunan 5 siyasi parti temsilcileri de 30’ar dakika konuşma yaptı. Kapalı oturumu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli sonuna kadar takip etti.

Cumhurbaşkanlığı Sağlık Politikaları Kurulu, (Covid-19) önlemlerini görüştü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında toplanan Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu, yeni koronavirüsüne (Covid-19) karşı Türkiye’de alınan tedbirler ve yürütülen çalışmaları ele aldı.

TCMB, repo ihalesiyle piyasaya 4 milyar lira verdi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bugün miktar yöntemiyle düzenlediği 10 Mart vadeli repo ihalesi ile piyasaya 4 milyar lira verdi.

İhaleye 10 milyar liralık teklif geldi. İhalede en düşük, ortalama ve en yüksek basit faiz yüzde 10,75 olurken, en düşük, ortalama ve en yüksek bileşik faiz ise yüzde 11,34 seviyesinde gerçekleşti. 

Şubat ayı enflasyon rakamları açıklandı

Şubat ayı enflasyon verileri açıklandı. Enflasyon şubatta yüzde 0,35 artarken, yıllık bazda yüzde 12,37 oldu.


4 Mart 2020

Emekli promosyonları belli oldu

Emeklilerin merakla beklediği promosyon miktarı belli oldu. Sosyal Güvenlik Kurumu ile Ziraat Bankası arasında yapılan anlaşmaya göre, 500 TL’ye kadar olan emeklilere 500 TL, 1500-2000 TL arasında olan emeklilere 625 TL, 2500 TL ve üzerinde olan emeklilere ise 750 TL promosyon ödemesi anlaşmayı takiben peşin olarak hesaplara yatırılacak.

Milli Eğitim Bakanlığı’ndan Maarif Vakfı’na 684 milyon lira

Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanlığı kararına göre, Milli Eğitim Bakanlığı’ndan Maarif Vakfı bütçesine 684 milyon lira aktarılacak. Milli Eğitim Bakanlığı’nın merkezi yönetimden aldığı pay azalırken Maarif Vakfı’na aktarılan para dikkat çekti.

TCDD, yolcu taşımacılığı hakkını özel sektöre devrediyor

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yolları (TCDD) yolcu taşımacılığını özel sektöre devrediyor. TCDD’ye ait üç şirket birleştirilerek tek bir şirket haline getirildi. TCDD’nin yolcu taşıma hakkı bu yıl sona ererken, artık bu yetki özel sektöre geçecek.

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yolları’na ait olan üç demiryolu şirketi birleştirilerek tek bir şirket haline dönüştürüldü.

Yeni kurulan şirketin ticaret siciline kaydedilmesiyle TÜVASAŞ, TÜLOMSAŞ ve TÜDEMSAŞ adlı şirketlerin genel müdürlerinin başka hiçbir işleme gerek kalmaksızın sona ermesi öngörülüyor. Birleştirilen şirketler TCDD’nin bağlı ortaklıklarıydı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bugün miktar yöntemiyle düzenlediği 11 Mart vadeli repo ihalesi ile piyasaya 7 milyar 999 milyon 999 bin 987 lira verdi

İhaleye 18 milyar liralık teklif geldi. İhalede en düşük, ortalama ve en yüksek basit faiz yüzde 10,75 olurken, en düşük, ortalama ve en yüksek bileşik faiz ise yüzde 11,34 seviyesinde gerçekleşti


5 Mart 2020

TÜİK yılın en çok fiyat artışı yaşayan ürünlerini açıkladı

TÜİK’in açıkladığı verilere göre, 2019 yılında bir önceki seneye göre en fazla fiyat artışının olduğu ürün yüzde 79.97 ile patates olurken, yüzde 54 oranında ise sivri biber oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı “Bitkisel Ürün Fiyatları ve Üretim Değeri, 2019” verilerine göre tahıllar ve diğer bitkisel ürünlere ait, bir önceki seneye göre en fazla fiyat artışının olduğu ürünler; yüzde 25.98 ile buğday (diğer), yüzde 33.88 ile fasulye (kuru) ve 79.97 ile patates (diğer) olurken nohut fiyatı yüzde 29.04 azaldı. En az artış ise yüzde 20.95 ile mercimek (kırmızı) fiyatında gerçekleşti.

TBMM’de bazı illerin vekil sayısı değişti

YSK, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı nüfus verilerine bazı illerin Meclis’teki milletvekili sayılarında değişime gitti. Yapılan değişikliklerle birlikte Antalya ve İstanbul’un vekil sayısı arttı.

Buna göre, yapılan son milletvekili dağılımı sonucunda üç ildeki milletvekili sayısı değişti.

Antalya’da milletvekili sayısı 1 artarken; İstanbul’daki vekil sayısı ise 2 arttı. Denizli, Kırşehir ve Tunceli’de TBMM’ye gönderilecek milletvekili sayısı 1 azaldı.

Gaziantep Valiliği, İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi’ndeki saldırıda bir askerin şehit olduğunu duyurdu

Gaziantep Valiliği’nden yapılan açıklamada, “Ruhun şad olsun Şehidim İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi Harekatı kapsamında yapılan saldırı sonucunda vatan evladımız, hemşehrimiz Sözleşmeli Er Enes Kaya şehit olmuştur. Şehidimize Allah’tan rahmet ailesine ve milletimize baş sağlığı diliyoruz.” ifadelerine yer verildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştü

Türkiye ile Rusya görüşmesi sonucu varılan İdlib anlaşması maddeleri şöyle:

İdlib gerginliği azaltma bölgesindeki temas hattı boyunca tüm askeri faaliyetler 6 Mart 2020 tarihinde saat 00:01’den itibaren durdurulacak.

M4 karayolunun kuzeyinde 6 kilometre ve güneyinde 6 kilometre derinliğinde bir güvenli koridor tesis edilecek. Güvenli koridorun işleyişine dair ayrıntılı esas ve usuller, Türkiye Cumhuriyeti ve Rusya Federasyonu Savunma Bakanlıkları arasında 7 gün içinde kararlaştırılacak.

Türk-Rus ortak devriyeleri, 15 Mart 2020 tarihinde M4 karayolunun Trumba’dan (Serakib’in 2 kilometre batısı) Ain Al Havr’a kadar olan kesimi boyunca başlatılacak.

Milli Savunma Bakanlığı 21 rejim askerinin etkisiz hale getirildiğini açıkladı

Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklama şöyle;

Bahar Kalkanı Harekâtında 5 Mart tarihinde kahraman silah arkadaşımızın şehit edilmesini müteakip SİHA ile 16:00 civarında icra edilen atışlarla Rejime ait 2 top ve 2 ÇNRA imha edilmiş, 21 Rejim askeri etkisiz hale getirilmiş, şehidimizin kanı yerde bırakılmamıştır.


6 Mart 2020

YÖK’ten üniversitelere ‘Covid-19’ uyarısı yapıldı

YÖK’ten Türkiye’de bulan her üniversiteye, Çin’in Vuhan kentinde çıkan ve kısa sürede dünyaya yayılan ‘Covid-19’ salgınına karşı alınabilecek önlemleri içeren resmi yazı gönderildi. Yazıda, öneri niteliğindeki tedbirler, ‘Seyahat ve Yurtdışı Toplantılar’, ‘Uluslararası Katılımlı Toplantılar’ ve ‘Ayrımcılığa Karşı Alınacak Tedbirler’ başlıkları altında sıralandı.

5,2 milyon litre kaçak akaryakıt ele geçirildi

Emniyet Genel Müdürlüğü, KOM Daire Başkanlığı ekipleri, Konya ve Mersin’deki operasyonlarda 5 milyon 212 bin litre kaçak akaryakıt ele geçirdi. 

Söz konusu operasyon, Cumhuriyet tarihinin tek seferde en fazla kaçak akaryakıtın ele geçirildiği operasyon olarak kayıtlara geçti.

Dışişleri Bakanlığından yayınlanan bildiriyle AB’ye sert tepki verildi

AB’nin Türkiye ve Rusya ilişkilerini ele aldığı dünkü olağanüstü toplantısında kabul edilen bildiriye ilişkin, “Avrupa Birliğinin göç ve güvenlik konularında ülkemizin karşı karşıya olduğu olağanüstü yükü ve harcadığı çabaları hala kavrayamadığını açıkça ortaya koymaktadır.” ifadesi kullanıldı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu 142 bin 175 göçmenin ayrıldığını duyurdu

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, saat 12.10 itibarıyla Türkiye topraklarından ayrılıp Edirne’den Yunanistan’a geçen göçmen sayısının 142 bin 175 olduğunu açıkladı.

İletişim Başkanı Fahrettin Altun İdlib’deki durum ile ilgili açıklama yaptı

İdlib’deki ateşkese ilişkin, “Bu ateşkesin sürdürülmesini sağlamak için elimizden geleni yapacağız. Bununla birlikte, rejimin daha fazla çatışmaya ve istikrarsızlığa neden olacak herhangi bir eylemine de müsaade etmeyeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay sağlık sektörü ile ilgili açıklamalar yaptı

‘Önümüzdeki fotoğraf bize, yerli ve milli ilaç sektörünü mutlaka geliştirmemizin şart olduğunu ifade ediyor.

Yeni ilaç molekülleri, kanser ilacı, gen tedavisi, kök hücre tedavisi, yapay organ, sağlıkta yapay zekâ çözümleri gibi alanlardaki çalışmaları süratle geliştirmemiz gerekiyor. Tüm dünyayı adeta kasıp kavuran koronavirüs salgını, bu tür çalışmaların ehemmiyetini ve her türlü tehdide hazır olunması gerektiğini bir kez daha göstermiştir.

Bilim insanlarını, biyogirişimcileri, STK’ları ve üniversiteleri Türkiye’nin yerli milli biyoteknoloji hamlesine destek vermeye davet ediyorum.’ Dedi.

Cezaevlerine okullar kurulacak

Adalet Bakanlığı, cezaevlerinde kreş, anaokulu, lise, meslek lisesi kuracak. Bakanlık ayrıca, açık ortaokul ve lise öğrencisi durumundaki tutuklu ve hükümlülere yönelik destekleme ve yetiştirme kursları verecek.


8 Mart 2020

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ‘Covid-19’ bilgilendirmesi yaptı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “104 ülke, tanı konmuş toplam 109 bin 405 hasta, 3689 ölüm: Dünya Sağlık Örgütü’nün son verileriyle küresel Koronavirüs tablosu. Türkiye, sıkı önlemlerle bugüne dek bu listeye girmemeyi başardı. Komşularımız ve Avrupa önlemlerde yavaş kaldı. Yurt dışından gelenlerimiz kurallara uymalı” dedi.


9 Mart 2020

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yurt dışından dönenlere 14 gün kuralı uyarısı yaptı

Bakan Koca, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “yurt dışı dönüşleri için 14 gün kuralı” başlığıyla şu tedbirleri sıraladı:

“Yurt dışından son 14 gün içinde dönenler, buradaki ilk 14 günlerini evlerinde geçirmelidir. Bulunulan ortam sık sık havalandırılmalıdır. Mümkün olan en az kişiyle temas kurulmalıdır. Yaşlı ve kronik hastalarla temas kurulmamalıdır. Eller normal sabunla sık sık yıkanmalıdır. Evden çıkılacaksa mutlaka maske takılmalıdır. Soğuk algınlığı belirtisinde sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Rapor almak gerekiyorsa sağlık kuruluşları yetkilidir.”

Milli Savunma Bakanlığı 18 teröristin etkisiz hale getirildiğini duyurdu

Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Kahraman Komandolarımız, Barış Pınarı bölgesi güneyine sızmaya çalışan 18 PKK/YPG’li teröristi etkisiz hale getirdi” ifadeleri kullanıldı.


10 Mart 2020

2020 yılı fitre miktarı belli oldu

Mevcut sosyo-ekonomik hayat şartları ve bir kişinin günlük asgari gıda ihtiyacı göz önünde bulundurularak 2020 yılı ramazan başlangıcından 2021 yılı ramazan başlangıcına kadar olan sürede 27 lira olarak belirlenmesine karar verildiği kaydedildi.

Fahrettin Koca: “Türkiye’de koronavirüsü yok diyemem” dedi

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüsü salgınına ilişkin alınan önlemlerle ilgili açıklamalarda bulundu. Koca yaptığı açıklamada, “Türkiye’de teşhis edilmiş bir koronavirüs vakası görülmemiş olsa da Türkiye’de koronavirüs yok veya var diyemem ancak bu salgının hala Türkiye’de olma ihtimali çok yüksek” dedi.

Recep Tayyip Erdoğan’dan benzin ve motorinde indirim açıklaması geldi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Bu geceden itibaren benzinde 60 kuruş, motorinde 55 kuruş indirimi uygulamaya alacağız” dedi.

TÜİK, Aralık ayı işsizlik rakamlarını açıkladı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Aralık 2019’a ilişkin iş gücü istatistiklerini açıkladı. Geçen yılın aralık ayına ilişkin iş gücü istatistiklerini açıklandı. Buna göre, aralık ayında işsizlik oranı yüzde 13,7 olarak gerçekleşti.

TÜİK tarafından açıklanan işsizlik verilerine göre, Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2019 yılı Aralık döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 92 bin kişi artarak 4 milyon 394 bin kişi oldu. İşsizlik oranı 0,2 puanlık artış ile yüzde 13,7 seviyesinde gerçekleşti. Tarım dışı işsizlik oranı 0,2 puanlık artış ile yüzde 15,8 oldu.

Hazine 7,7 milyar lira borçlandı

Hazine ve Maliye Bakanlığı, bugün düzenlediği 2 tahvil ihalesiyle 7 milyar 728,4 milyon lira borçlanmaya gitti.

Bakanlık, ilk ihalede 15 ay (455 gün) vadeli, kuponsuz devlet tahvilinin ilk ihracını gerçekleştirdi. İhalede basit faiz yüzde 11,3, bileşik faiz yüzde 11,14 oldu.
Nominal teklifin 4 milyar 448 milyon lira olduğu ihalede, nominal satış 1 milyar 405 milyon lira, net satış 1 milyar 231,2 milyon lira olarak gerçekleşti.


11 Mart 2020

Sağlık Bakanı Türkiye’de ilk koronavirüs vakasının görüldüğünü açıkladı

Bakan Koca’nın açıklaması şu şekilde;

“Yeni koronavirüs başka pek çok ülkeye bir iki hafta içinde ulaşmasına rağmen süreçte büyük bir başarı gösterdik. Komşu ülkeler, Avrupa ülkeleri sıkı tedbirleri almadı.

Bugün akşam saatlerinde koronavirüs şüphesi olan vatandaşımızın testi pozitif çıktı. Hastanın virüsü Avrupa’dan aldığı bilinmektedir. Aile bireylerinin hepsi gözetim altındadır. Tanı, ilk vakadır.  Hasta erkektir. 

Yapmamız gereken hayatımızı tedbirler noktasında düzene sokmaktır...”

Yunanistan Büyükelçisi Dışişleri’ne çağırıldı

Yunanistan’ın Ankara Büyükelçisi Michael-Christos Diamessis, Yunanistan’ın, Türk karasuları ihlallerine son vermesi, kara sınırındaki birimlerini uyarması ve Rodos ile Midilli’de sığınmacıların insani durumlarına dair habercilik faaliyetlerinde bulunan gazetecilerin gözaltına alınmasına son vermesi istendi.

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, (Covid-19) ile ilgili açıklama yaptı

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, koronavirüs salgınına ilişkin, “Almış olduğumuz emsal niteliğindeki önlemlerin yanı sıra, bilim adamlarımız ve araştırmacılarımız da bu salgına çözüm bulmak için durmaksızın çalışıyorlar. Uluslararası toplumun bu tehdide çare bulmak için birlikte hareket etmesinin vakti geldi” dedi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu İdlib meselesi ile ilgili açıklama yaptı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Rusya’dan bir askeri heyet geldi. Şu anda M4 yolunun güvenli bir şekilde açılması noktasında alınacak tedbirleri görüşüyoruz. Geçici olan bu ateşkesin kalıcı hale getirilmesi için çalışmalar yürütülüyor” dedi.

Türkiye’nin ilk yerli ve milli uydusu Türksat 6A’da yeni aşamaya geçiliyor

TUSAŞ Genel Müdür Yardımcısı Dr. Selman Nas “Türksat 6A’nın mühendislik modeline ilişkin üretim ve entegrasyon faaliyetleri büyük oranda tamamlandı. Uydunun uçuş modelinde de entegrasyon faaliyetleri başladı” dedi.


12 Mart 2020

Milli Eğitim Bakanlığı okullarda tüm sosyal etkinliklerin iptal edildiğini açıkladı

Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okul ve kurumlarda da alınması gereken önlemlerin sıralandığı yazıda, şu ifadelere yer verildi:

“Bu kapsamda virüsün etkilerinden korunmak amacıyla resmi ve özel okul ve kurumlarda öğrenci, öğretmen ve okul yöneticilerinin katılımıyla yapılması planlanan il ve ilçe, ulusal ve uluslararası düzeydeki toplantı, çalıştay, sempozyum, konferans, forum, ödül töreni, spor müsabakası, yarışma gibi sosyal etkinlikler tedbiren iptal edilmiştir.”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Çin’de ortaya çıkan ve Türkiye’ye de sıçrayan (Covid-19) ile ilgili açıklama yaptı

“2 ay direnelim. Yazın virüsün etkisi azalıyor. Bilim Kurulumuzun öngörüsü bu yöndedir. Bu hastalık daha çok bir kış enfeksiyonu. Tedbir alırsak, yayılmayı önlersek, büyük olasılıkla, 2 ayda hayat normale döner” dedi.

TSK’da (Covid-19) tedbirleri alındı

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, TSK’daki koronavirüs önlemleriyle ilgili açıklamalarda bulundu. Akar, “Okullar ve eğitim merkezlerindeki öğrenci ve kursiyerlerle birlikte askerlerimiz de belli bir süre hafta sonu izne çıkmayacak. Ayrıca TSK’da el sıkışmayı da bir süreliğine durdurduk” dedi.

Ayrıca “Karargâh ve birliklerimizde çeşitli korunma tedbirlerini hayata geçirdik. Yurt dışı temasları ile heyetlerimizin yurt dışına gidişlerine kısıtlama getirdik. Toplantı ve toplu faaliyetlerde de kısıtlamaya gittik.” dedi.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, koronavirüsüne karşı alınan tedbirlerle alakalı açıklamalarda bulundu

Twitter’dan açıklamada bulunan Bakan Selçuk, “Yeni tip koronavirüsüne karşı tedbir almak amacıyla yapılan çalışmalarımız kapsamında, Bakanlığımız tarafından açılış izni verilen Özel Kreş, Gündüz Bakımevleri ile Özel Çocuk Kulüpleri 16 Mart’tan itibaren bir sonraki açıklamamıza kadar tatil edilmiştir.” ifadelerini kullandı.

Resmi Gazete’de kamu görevlilerinin yurt dışına çıkışının durdurulduğu açıklandı

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) tedbirleri kapsamında kamu görevlilerinin yurt dışına çıkışları Cumhurbaşkanlığı genelgesiyle durduruldu.

“Sağlık Bakanlığı bünyesinde erken dönemde oluşturulan Koronavirüs Bilim Kurulu’nun önerileri doğrultusunda alınan sıkı tedbirlerle hastalığın ülkemize gelişi önemli ölçüde engellenebilmiştir.

Bu durumun sürdürülebilir olmasını sağlamak ve virüsün yurt dışından ülkemize gelme ihtimalini en aza indirmek adına mezkûr Kurulun önerileriyle yeni tedbirlerin hayata geçirilmesine devam edilmektedir.”

Fahiş fiyat artışları ile ilgili uzman ekip görevlendirildi

Hazine ve Maliye Bakanlığı koronavirüs nedeniyle hijyen ürünleri ve tıbbi malzemelere yapılan zamlara karşı harekete geçti. Bakanlık fiyat artışı ve stokçuluğa karşı olarak VİMER-189 hattına vatandaşların ihbarda bulunmasını istedi.

Şikâyetlerin ardından inceleme yapılarak fırsatçılara ilişkin yasal süreç başlatılacak.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, okullara 3 hafta ara verildiğini açıkladı

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Beştepe’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında bakanlar ve ilgili kurumların katılımıyla gerçekleştirilen koronavirüsü toplantısının ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, pazartesiden itibaren okulların bir hafta, üniversitelerin ise 3 hafta boyunca tatil olacağını bildirdi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Türkiye’de koronovirüsü tanısı konulan hasta sayısının 2 kişiye ulaştığını açıkladı


13 Mart 2020

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Rusya ile müşterek koordinasyon merkezleri kurulacağını açıkladı

Bakan Akar, “(Rus heyetiyle görüşme) Hazırlanan metin iki tarafça imzalandı, yürürlüğe girdi. İlk uygulamasını 15 Mart’ta M4’te ortak devriyeyle göreceğiz.” dedi. Akar ayrıca, ‘‘ Rusya ile müşterek koordinasyon merkezleri kurulacak ve buradaki faaliyetler birlikte yönetilecek.” ifadelerinde bulundu.

Türkiye’deki koronavirüse yakalanan kişi sayısı 5’e yükseldi

Sağlık Bakanı Koca, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, Bilim Kurulu Toplantısı sonrası açıklama yaptı. Bakan Koca vaka sayısının 5’e çıktığını söyledi.

Bakan Koca, yeni vakaların ilk vakanın yakın çevresinden olduğunu ve doğrudan bağlantılı kişiler olduğunun altını çizdi. 9 Avrupa ülkesine daha uçuş yasağı kararının alındığını açıkladı.


14 Mart 2020

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, 1 hafta tatilin ardından uzaktan eğitimin başlayacağını belirterek açıklamalarda bulundu

“Öğrencilerimiz bugünden itibaren evdeler. Bir sonraki hafta uzaktan eğitim başlıyor. Ailelerimizin bizimle işbirliği içinde olmaları çok önemli. Biz gerekli altyapıyı ulusal ölçekte sağladık; velilerimizin de katılımıyla eğitimi zenginleştireceğiz. Uzaktan eğitimle ilgili olarak tüm süreci hafta içi size simülasyonlar ile anlatacağız. Dersleri nasıl izleyeceğinizi, hangi kanallardan yayın alabileceğinizi, EBA’nın kullanımını örnek videolarla aktaracağız” ifadelerini kullandı.

Milli Savunma Bakanlığı 10 teröristin etkisiz hale getirildiğini açıkladı

MSB’den yapılan açıklamada Barış Pınarı bölgesine saldırı hazırlığındaki 8 PKK/YPG’li terörist ile Fırat Kalkanı bölgesine sızma girişiminde bulunan 2 PKK/YPG’li terörist etkisiz hale getirildiği açıklandı.

İçişleri Bakanlığı Gürcistan ile sınırları kapattı

Türkiye ve Gürcistan, yarından itibaren Sarp Sınır Kapısı’nı karşılıklı olarak geçici süreyle yolcu trafiğine kapatma kararı aldı.

Erdoğan ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev görüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev arasındaki görüşmede, iki ülke arasındaki kara ve hava ulaşımının durdurulması kararı alındı.

Türkiye’de vaka sayısı 6’ya çıktı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’de koronavirüs vaka sayısının 6’ya yükseldiğini açıkladı. Bakan Koca Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Son bir hafta içinde dönen bir yurttaşımızın testi maalesef pozitif çıktı. Yeni vakalardan endişeliyiz.” ifadelerini kullandı.

Fahrettin Altun, CİMER’e Covid-19 ile ilgili bir haftada 4 bin 415 başvuru yapıldığını açıkladı

Cumhurbaşkanlık İletişim Başkanı Fahrettin Altun, “Küresel sorun haline gelen Covid-19 salgını sonrası duyarlı vatandaşlarımızdan son bir hafta içerisinde salgın ile ilgili tüm kamu kurumlarımızın görev ve yetkisini ilgilendiren konularda CİMER’e 4 bin 415 başvuru gelmiştir.” ifadesini kullandı.


15 Mart 2020

Sağlık Başkanı Fahrettin Koca umreciler ile ilgili açıklamalarda bulundu

Twitter hesabından bir paylaşım yapan Bakan Koca şu ifadeleri kullandı:

“Umreden dün geceden itibaren dönen tüm yolcular, Ankara ve Konya’daki öğrenci yurtlarında karantina mantığıyla ayrı odalara yerleştirilmektedir. Şüpheli bulunanlar gelir gelmez hastaneye kaldırılıp, testleri yapılmaktadır. Tedbirlerde hep birlikte tavizsiz olalım!” dedi.

Umreden gelen bir kişinin koronavirüs testlerinin pozitif çıkması üzerine umreden gelen 10.330 kişi karantinaya alındı

Ankara’da Şehit Özel Harekâtçılar Öğrenci Yurdu’nda 2 bin 64, Milli İrade Kız Öğrenci Yurdu’nda bin 880, Gölbaşı’ndaki yurtta bin 448 kişi olmak üzere toplam 5 bin 392 kişi gözlem altına alındı. Konya’da ise Tahir Büyükkörükçü Öğrenci Yurdu’nda 2 bin 228 kişi, Kutalmışoğlu Süleyman Şah Öğrenci Yurdu’nda ise 2 bin 710 kişi olmak üzere toplam 4 bin 938 kişi gözlem altına alındı.

Diyanet İşleri’nden umre açıklaması yapıldı

Diyanet işleri Başkanlığı 27 Şubat’tan itibaren umre çıkışlarının durdurulduğunu hatırlatarak Suudi Arabistan’da bulunanların dönüşlerinin erkene alındığını açıkladı.

Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada Suudi Arabistan’dan Umre dönüşünün erkene alındığı duyuruldu.

Yapılan açıklamada “27 Şubat 2020 itibariyle ülkemizden umre çıkışları durdurulmuş, bu tarihten sonra umre amaçlı seyahate izin verilmemiştir. 20-30 günlük turlarla S. Arabistan’da bulunan ve dönüşü ileriki tarihlerde planlananların dönüşleri erkene alınmıştır” denildi.

Ticaret Bakanı ürün güvenliği ile ilgili açıklamalarda bulundu

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, “Yeni Ürün Güvenliği Kanunu ile tüketicilerimizi güvensiz ürüne karşı koruyacak ve güvensiz üründen kaynaklı mağduriyetlerini ivedilikle giderilecek çok önemli düzenlemeleri hayata geçiriyoruz. Güvensiz ürünlerin tüketiciden geri çağrılmasını zorunlu hale getiriyoruz” dedi.

Türkiye’de (Covid-19) tanısı konulan hasta sayısının 18’e yükseldi

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’de 12 yeni koronavirüs vakasının daha tespit edildiğini duyurdu. Toplam vaka sayısı 18’e yükseldi.

Koca, “Yeni tanı konan dün için hasta sayımız 12 idi. Bunlardan 10’u Avrupa ve ABD’den gelmiş kişilerdi. Toplam hasta sayısı 18 oldu. Şu anda pozitif çıkan vakalarımız var. Bu akşam pozitif çıkan günlük rakamı sizlere açıklayacağım. Bu dönemde birtakım haberler devam edecek. Uzun zaman bu süreci sıfır vaka sayısı ile sürdürdük. Şimdi mücadelenin yeni safhasındayız. Bizi riskten koruyacak tedbirlerde ciddiyetimiz daha da arttıralım. Bu mücadele devam edecek.” dedi.


16 Mart 2020

AVM ve lokantalar hariç tüm mekânlar kapatıldı

İçişleri Bakanlığı 81 İl Valiliğine koronavirüs konulu ek bir genelge daha gönderdi. Genelge ile 81 ilde, tiyatro, sinema, gösteri merkezi, konser salonu, nişan/düğün salonu, çalgılı/müzikli lokanta/kafe, gazino, birahane, taverna, kahvehane, kıraathane, kafeterya, kır bahçesi, nargile salonu, nargile kafe, internet salonu, internet kafe, her türlü oyun salonları, her türlü kapalı çocuk oyun alanları (AVM ve lokanta içindekiler dâhil), çay bahçesi, dernek lokalleri, lunapark, yüzme havuzu, hamam, sauna, kaplıca, masaj salonu, SPA ve spor merkezlerinin faaliyetleri geçici bir süreliğine bugün saat 24:00 itibariyle durduruldu.

Milli Savunma Bakanlığı 11 teröristin etkisiz hale getirildiğini açıkladı

Milli Savunma Bakanlığı’nın Twitter hesabından yapılan açıklamada, “Barış Pınarı bölgesindeki huzur ve güven ortamını bozmak maksadıyla sızma girişiminde bulunan 11 PKK/YPG’li terörist, icra edilen operasyonlarla etkisiz hale getirildi. Bölgedeki barış ve huzurun sürdürülmesi için her türlü tedbir alınmaya devam edilecek” denildi.

Koronavirüs karantinası 16 ile yayıldı

Umreden gelen yolcuların karantinaya alınması süreciyle ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Karantina süreci 16 ile yayıldı.

16 Mart Koronavirüsü vakaları açıklandı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’deki koronavirüs vaka sayısının 47’ye yükseldiğini açıkladı. Bakan Koca, Türkiye’de koronavirüsüne yönelik alınan tedbirler çerçevesinde, uçuş yasağına 6 yeni ülkenin daha eklendiğini duyurdu.


17 Mart 2020

Mevlüt Çavuşoğlu Avrupa’dan gelenlerin karantinaya alınacağını açıkladı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, yeni tip koronavirüs tedbirleri hakkında açıklamalarda bulundu Çavuşoğlu, “Tüm misyonlarımızın ihtiyaçlarını konuşuyoruz” derken, Avrupa’dan gelecek 3 bin 614 Türk’ün karantinaya alınacağını duyurdu. 5 Mart akşamı bir toplantı gerçekleştirdik. Bu toplantı neticesinde 9 ülke ile uçuşları durdurduk. 3 bin 614 vatandaşımız dönmek için başvurdu.
Vatandaşlarımız döndükten sonra 14 gün karantina ve gözetim altında olacaklarını duyurduk. THY, 34 sefer planladı. Fiyatları makul tuttu. Vatandaşlarımız uçaklardan alınarak İstanbul ve Kocaeli’ndeki yurtlara yerleştirilecek.

Merkez Bankası’ndan koronavirüs önlemleri için karar alındı

Faiz kararını açıklayan Merkez Bankası, dünyayı tehdit etmeye devam eden koronavirüs salgının Türkiye ekonomisine etkilerini minimuma indirebilmek için aldığı bazı kararları da duyurdu.

Okulların kapalı kalma süresi uzayabileceği belirtildi

Sağlık Bakanlığı koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, okulların kapalı kalma süresinin, durumun seyrine göre değişebileceğini ifade etti. Kara, “Enfeksiyon görülmeye başladıktan sonra okulları kapatırsanız enfeksiyondaki azalma en iyi ihtimalle yüzde 15’te kalıyor” dedi.

Koronavirüs tedbirlerine uymayanlara hapis cezası verilecek

Sağlık Bakanlığı ve koronavirüs Bilim Kurulu kararları doğrultusunda yurt dışından ve umre ziyaretinden dönenlerin karantinaya alınmaları devam ederken, alınan kararlara uymayanlar ise TCK’nın 195’inci maddesince yargılanabilecek. ‘Bulaşıcı hastalıklara ilişkin tedbirlere aykırı davranma’ suçunu düzenleyen 195’nci madde, 2 aydan 1 yıla kadar hapis cezası öngörüyor.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 1 hastanın (Covid-19) nedeniyle kaybedildiğini açıkladı

“Koronavirüs bize çok şey öğretti. Hastalığın en sık seyrettiği yaş aralıkları, 65 yaş üstü ve bağışıklık sistemi zayıf olanlardır. Bu toplantıyı geç saatlerde yapmak planlı değil. Şimdi kuracağım cümleyi, Sağlık Bakanı olarak değil de bir hekim olarak kuruyorum. Bugün koronavirüsten bir hastamızı kaybettik. Kendisi 89 yaşında ve hastalığı Çinli temaslı bir çalışanından kaptı” dedi.

Koca, hastalık bulaşan vatandaş sayısının da 98’e yükseldiğini açıkladı

Askeri okullar tatil edildi

Akar açıklamasında, “Milli Savunma Üniversitesine bağlı Harp Okulları ve Astsubay Meslek Yüksek Okulları ile Harp Enstitüleri 13 Nisan’a kadar tatil edilmiştir.

Birlik ve karargâhlara ziyaretçi alınmayacak. Orduevlerine, görevli personelle mücbir sebeple konaklayanlar haricinde kimse kabul edilmeyecek” ifadelerini kullandı.


18 Mart 2020

Avrupa’dan gelen Türkler, yurtlarda karantina altına alındı

Türkiye’de de etkisini göstermeye başlayan koronavirüs salgınını engelleme çalışmaları kapsamında Avrupa’dan Türkiye’ye gelen Türk vatandaşları, İstanbul’daki erkek öğrenci yurduna yerleştirildi.

YÖK Başkanı 23 Mart’ta uzaktan eğitime başlanacağını anlattı

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç; ‘23 Mart’ta uzaktan eğitim kapasitesine sahip üniversitelerimizde dijital imkânlarla uzaktan öğretim süreci başlayacak.’ dedi.

18 Mart Çanakkale Deniz Zaferinin yıl dönümünde yapılması planlanan törenler iptal edildi

18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 105’inci yıl dönümü nedeniyle 18 Mart Stadyumu’ndaki törenin iptal edilmesinin ardından bugün de Şehitler Abidesi’ndeki tören iptal edildi. 18 Mart 2020 Çarşamba günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla yapılması planlanan tören, Koronavirüs tedbirleri kapsamında iptal edilirken, karar Valilik tarafından duyuruldu.

Avrupa’ya kara sınırı kapatıldı

Koronavirüs tedbirleri nedeniyle Türkiye’nin Avrupa’ya açılan sınır kapılarından giriş çıkışlara izin verilmeyecek. Alınan bilgiye göre, Yunanistan’a açılan Pazarkule, İpsala kara hudut ve Uzunköprü demir yolu hudut kapıları ile Bulgaristan’a açılan Dereköy, Hamzabeyli ve Kapıkule kara hudut kapılarından yolcu giriş çıkışı yapılmayacak.

Türk Eczacılar Birliği, (Covid-19) salgını nedeniyle maske stoklarını korumak için kritik bir önlem aldı

Türkiye’de koronavirüs vakalarının görülmesi sonrası maske satışlarında yaşanan büyük artış ve stokların tükenme noktasında gelmesi ile birlikte yeni bir karar alındı. Türk Eczacılar birliği, 3 tip maskenin temini için reçete zorunluluğu getirildiğini bildirdi.

Türk Eczacılar Birliği, koronavirüs tedbirleri kapsamında N95, FFP2 ve FFP3 maskelerinin reçete karşılığında sadece eczanelerden temin edilmesine karar verdi.

Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi açıklandı. Koronavirüs yüzünden oluşacak ekonomik zarara karşı bir takım tedbirler ortaya konuldu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca (Covid-19) vakası nedeniyle gerçekleşen bir ölüm daha olduğunu aktardı.

Koca, Twitter hesabından yaptığı açıklamada “61 yaşında erkek bir hastamızı kaybettik. Kendisine Allah’tan rahmet diliyorum. Bugün sonuçlanan testler, tedbirlerin çok zorunlu olduğunu gösteriyor. Tanı konup tedavilerine başlanan 93 yeni vakamız var. Hasta sayımız 191’e ulaştı. Riskin önünü birlikte keselim” ifadelerini kullandı.


19 Mart 2020

Fahrettin Koca, Bütün şehirlere hızlı tanı kiti göndereceğini açıkladı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, TBMM’de koronavirüs ile mücadele konusunda milletvekillerini bilgilendirdi. Bakan Koca, “Yarın hızlı tanı kitini devreye alıp, bütün şehirlere göndereceğiz” açıklamasında bulundu.

MEB milyonları ilgilendiren programı açıkladı

Milli Eğitim Bakanlığı, yeni tip koronavirüsü dolayısıyla eğitime verilen arada yapılacak uzaktan eğitimle ilgili haftalık ders programını paylaştı.

Milli Eğitim Bakanlığı, Covid-19 tedbirleri kapsamında eğitime verilen arada ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerine verilecek uzaktan eğitim ile ilgili ders programını açıkladı.

Kolonya stokları bitti, etil alkol yok.

Ticaret Bakanlığı; kolonyanın hammaddesi olan etil alkol ile kolonya, dezenfektan, hidrojen peroksit ve meltblown kumaşın (medikal kumaş) ihracatını kayda bağladı.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, temel gıdada stok ve tedarik sıkıntımız olmadığını açıkladı

Koronavirüs kaynaklı endişeler üzerine bir açıklamada bulunan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “Temel gıda ürünlerinin üretim, stok ve tedârik zincirinde sıkıntı yok, önümüzdeki dönemde de beklenmiyor” ifadelerini kullandı.

19 Mart Koronavirüsü vakaları açıklandı

Son 24 saatte yapılan 1.981 testten 168’i pozitif çıktı. 191 olan hasta sayımız 359’a ulaştı. Hastalarımızdan 85 yaşındaki bir hanımefendiyi kaybettik. Daha önce vefat eden bir hasta Covid-19 olarak değerlendirildi. Toplam kaybımız maalesef 4 oldu. Acımız arttı ama başaracağız.

Diyanet İşleri Başkanlığı, Cuma günü camilerin kapalı tutulacağını açıkladı

Diyanet İşleri Başkanlığı camilerde alınacak yeni tedbirleri açıkladı. Cuma günü ve kandil gecesi cami ve mescitler kapalı tutulacak ve cuma namazı için sala da okunmayacak.

İdlib’ten 2 kahraman askerimizin şehit olduğu bilgisi geldi

Suriye’nin İdlip bölgesinde görev yapan Piyade Uzman Onbaşı Ramazan Nayir (25) şehit oldu. Bir şehit ateşi de Kahramanmaraş’a düştü. Uzman Onbaşı Oğuzhan Taş’ın şehit olduğu haberi de ailesine ulaştırıldı.

Nisan ayı sonuna kadar bütün toplantılar ertelendi.

Koronavirüs salgınının yayılımının önlenmesi kapsamında alınan kararlar doğrultusunda her türlü ulusal ve uluslararası toplantı veya aktivitelerin nisan ayının sonuna kadar ertelenmesini içeren Cumhurbaşkanlığı Genelgesi Resmi Gazete’de yayımlandı.


20 Mart 2020

20 Mart Koronavirüsü vakaları açıklandı

Son 24 saatte 3656 şüpheliye test yapıldı. 311’i pozitif çıktı. Hasta sayımız 670’e ulaştı. Yaşlı ve direnci zayıf 5 hastamızı kaybettik. Bugüne dek toplam 9 can kaybımız var. Tamamı yaşlılarımızdan. Yaşlılarımızı koruyalım. Mücadelemizde bir an bile esneklik göstermeyelim.

Benzin ve motorine zam yapıldı

Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS), benzine ve motorine zam geldiğini duyurdu.

EPGİS’den yapılan açıklamada, “Akaryakıt ürünlerinde fiyat artışı. 21/03/2020 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere benzinde 4, motorinde 11 Krş/Lt pompa fiyatlarına yansıyacak şekilde artış olmuştur” denildi.

Acil olmayan ameliyatlar durduruldu

Sağlık Bakanlığı 81 ile genelge gönderdi. Genelgede aciliyeti olmayan ameliyatların uygun bir tarihe ertelenmesi istendi.

Dışişlerinden Mali’de askeri kampı hedef alan terör saldırısına kınama geldi

Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, “Mali’nin Gao Bölgesi’ndeki bir askeri kampı hedef alan terör saldırısında çok sayıda askerin hayatını kaybettiği ve yaralandığı üzüntüyle öğrenilmiştir. Bu terör eylemini kınıyoruz. Dost ve kardeş Mali halkına ve hükümetine içten taziyelerimizi sunuyor, hayatını kaybedenlerin ailelerine ve yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz.” ifadesi kullanıldı.

Hazine alacakları 17,8 milyar lira oldu

Hazine alacakları, şubat sonu itibarıyla 17,8 milyar lira olarak gerçekleşti.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 29 Şubat itibarıyla Hazine alacaklarına ilişkin verileri açıkladı.  Buna göre, alacak stoku içindeki en yüksek payı 10,9 milyar lirayla mahalli idareler oluşturdu. Söz konusu tarihe kadar Hazine alacaklarından 434,3 milyon lira tahsil edildi.


21 Mart 2020

Cumhurbaşkanı Erdoğan videolu uyarı yaptı

 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sosyal medya hesapları üzerinden video mesajı yayınladı. Erdoğan, “Müsterih olunuz. Devletimiz tüm kurumlarıyla görevinin başında, zaman mefhumu gözetmeksizin Milletinin hizmetinde. Bu zorlu süreci inşallah hep birlikte atlatacağız. Yeter ki kurallara, yönlendirmelere uyalım ve mutlaka evlerimizde kalmaya devam edelim” dedi

Tüm özel ve vakıf hastaneleri salgın hastanesi ilan edildi

Sağlık Bakanlığı koronavirüs genelgesi yayınladı. Genelgeye göre, bugünden itibaren tüm özel hastaneler ve vakıf hastaneleri Pandemi hastanesi ilan edildi.

Lokanta ve restoranlara kısıtlama getirildi

İçişleri Bakanlığı, tüm lokanta ve restoranlar ile pastane ve benzeri işyerlerinin bugünden itibaren sadece paket servis, gel-al benzeri şekilde, müşterilerin oturmasına müsaade etmeden hizmet vereceğini açıkladı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’dan vatandaşlara uyarı geldi

Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Bakan Koca, “Siyami Ersek Hastanesi’nde Koordinasyon Toplantımızı gerçekleştirdik. Bizler sahada ülkemiz için önlemler alırken, vatandaşlarımızın da aynı hassasiyetle evlerinde kalarak önlemlerini almalarını önemle rica ediyorum” ifadelerini kullandı.

Türkiye’den KKTC’ye koronavirüs desteği gerçekleşti.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında KKTC’ye 72 milyon dolar destek gönderildiğini açıkladı.

Tarım Bakanlığı Mangal ve piknik yapılmasını yasakladı

Koronavirüs salgını ile mücadele kapsamında yapılan “Evde kal” çağrılarına rağmen vatandaşların park ve piknik alanlarına akın etmesi sonrası Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli önemli bir açıklama yaptı. Pakdemirli, bakanlığa bağlı milli park, orman, park ve bahçelerde mangal yakılması ve piknik yapılmasının yasaklandığını söyledi.

Berber ve kuaförler de kapandı

Koronavirüs salgını ile mücadele kapsamında yapılan ‘Evde kal’ çağrılarına ek olarak 21 Mart günü saat 18:00 itibariyle berber ve kuaförler kapatıldı.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü 46 ülkeye uçuşların durdurulduğunu açıkladı

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre 46 ülkeye daha uçuşlar durduruldu. Böylece uçuşların durdurulduğu ülke sayısı 68’e çıktı.

Uçuşların durdurulacağı 46 ülke:

Kuveyt, Bangladeş, Moğolistan, KKTC, Ukrayna, Kosova, Fas, Lübnan, Ürdün, Kazakistan, Özbekistan, Umman, Slovenya, Moldova, Cibuti, Ekvator Ginesi, Kanada, Hindistan, Macaristan, Guatemala, Polonya, Kenya, Sudan, Çad, Filipinler, Letonya, Tayvan, Peru, Sri Lanka, Ekvator, Nijer, Tunus, Cezayir, Fildişi Sahili, Finlandiya, Angola, Çekya, Dominik, Kamerun, Karadağ, Kolombiya, Kuzey Makedonya, Moritanya, Nepal, Portekiz ve Panama.

21 Mart Koronavirüsü vakaları açıklandı

Son 24 saatte 2.953 şüpheliye test yapıldı. 277’si pozitif çıktı. Hasta sayımız 947’ye ulaştı. Yaşlı hastalarımızdan 12’sini kaybettik. Bugüne dek toplam 21 can kaybımız var. Yaşlılarımızı uyaralım. Sokağa çıkma sınırlandırmasına uysunlar. Ölüm riski, yaş yükseldikçe çok artıyor.


22 Mart 2020

İçişleri Bakanlığı 65 yaş üstü ve kronik hastalara sokağa çıkma yasağı getirildiğini açıkladı

İçişleri Bakanlığı 81 İl Valiliğine 65 yaş ve üzeri ile kronik rahatsızlığı bulunanlar için “ İkametten ayrılma kısıtlaması/yasaklanması” konulu genelge gönderdi.

Genelgede, “İhtiyaç olması halinde özellikle tek başına yaşayan ve ihtiyaçlarını karşılayacak yakını bulunmayan 65 yaş ve üstü ile kronik rahatsızlığı olan vatandaşların mağdur olmaması; temel ihtiyaçlarını karşılamak için vali/kaymakamların başkanlığında 65 yaş üstü Vefa Sosyal Destek Grubu oluşturulacak” ifadeleri kullanıldı.

Cumhurbaşkanı kararıyla, icra takipleri durduruldu

Yapılan açıklamada; ülkemizi etkisi altına alan koronavirüs nedeniyle icra takiplerinin durdurulduğu aktarıldı.

Bakan Kurum: Kira bedeli alınmayacak

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, koronavirüs önlemleri kapsamında alınan yeni kararı duyurdu. Twitter hesabından açıklama yapan Kurum, hazine taşınmazları üzerinde tahsisli olan ve faaliyetleri durdurulan ticari ünitelerden bu süreçte kira bedelinin alınmayacağını açıkladı.

Bakan Kurum, ayrıca, açık olan ticari ünitelerde personel sayısı ve faaliyet süresi dikkate alınarak kira bedelinde indirim sağlanacağını duyurdu.

22 Mart Koronavirüsü vakaları açıklandı

Bakan Fahrettin Koca: “Bugüne kadar toplam 20.345 test yapıldı, 1.236 tanı kondu, hepsi yaşlı 30 hastamızı kaybettik. Hastalık ülkemizde yokken, ‘yok’ dedik. Şimdi gün gün durumu açıklıyoruz. Şeffaflığımızla sizi tedbire de davet ediyoruz. Tedbirli olalım. Bu ülke, bu tehdide yenik düşmeyecek.” dedi.


23 Mart 2020

Aile, Çalışma ve Sosyal Politikaları Bakanlığı, koronavirüs salgını nedeniyle işlerine gitme konusunda sorun yaşayan vatandaşlar için yeni bir genelge yayınladı

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk da yeni alınan tedbirlerin yer aldığı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi’ne ilişkin şu ifadeleri kullandı:

“Kamu hizmetlerini aksatmayacak şekilde, ihtiyacı karşılayacak kadar asgari sayıda personelin bulundurulması şartıyla; çalıştırılma biçimine bakılmaksızın kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlara, uzaktan çalışma, dönüşümlü çalışma gibi esnek çalışma yöntemleri uygulanabilir. “ açıklamasını yaptı.

İçişleri Bakanı Soylu’dan fiyat yükseltenlere tepki geldi

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, gerek olması durumunda devletin, maske fabrikalarına el koyacağını söyledi.

Soylu, stok yapan firmalarla ilgili şöyle konuştu:

Bazı maske üreticileri maskeleri depolarında tutup bakanlığa satmıyorlar. Bu sabah 08:00’de eş zamanlı baskın yaptık ve bakanlıkla anlaşma yapmaları için onları uyardık. Yarına kadar süreleri var yoksa fabrikalarına el koymaktan çekinmeyiz.

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mehmet Ceyhan “Bir hafta herkes evlerine girmezse kontrol etmemiz mümkün değil”

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Meymet Ceyhan, Türkiye’deki koronavirüs salgınıyla ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı. Salgının aynı şekilde devam etmesi durumunda sokağa çıkma yasağı kararı alabileceklerini belirten Ceyhan, “Şu bir haftada herkes evlerine girmezse, insanlara temasa devam ederse bu işi kontrol etmemiz mümkün değil” ifadelerini kullandı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı “Şubat ayında 5 bin Çinli Türkiye’ye geldi” açıklamasında bulundu

Bakanlık tarafından yayınlanan verilere göre, Şubat ayında koronavirüsü salgınının görüldüğü ülke olan Çin’den Türkiye’ye 5 bin 644 ziyaretçi geldi. İlk vakanın 19 Şubat’ta tespit edildiği İran’dan da şubatta Türkiye’ye 97 bin 547 ziyaretçi geldi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Emniyet Genel Müdürlüğü’ne dayandırarak bugün yayımladığı geçici verilere göre, 2020 yılı Şubat ayında Türkiye’yi ziyaret eden yabancı sayısı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3,76 oranında bir artış göstererek 1 milyon 733 bin 112 oldu.

Bakan Fahrettin Koca, 4 günde iyileştiren ilaç Türkiye’de mevcut olduğunu duyurdu

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüs salgınındaki süreçte iyileşen vakaların olduğunu belirterek, önümüzdeki günlerde açıklanacağını söyledi. Çin hükümeti ile birlikte koronavirüs salgınına karşı bilgi alışverişi için prensipte anlaştıklarını belirtti. Bakan Koca, koronavirüse karşı Çin’den bu sabah gelen ilacın yoğun bakım şartlarında tedavisi eden hastalara bugün itibariyle başlandığını söyledi. Bakan Koca, vakaların neredeyse Türkiye’nin tamamına yayıldığını ifade etti.

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, yurt dışından gelen 11 bin 269 vatandaşın 23 ildeki 36 yurtta karantina altında bulunduğunu açıkladı

Bakan Kasapoğlu, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Bugüne dek ülkemizin pırıl pırıl evlatlarına yuva olan yurtlarımız, bugün yurt dışından gelen misafirlerimize ev sahipliği yapıyor. Bu süreçte yurtlarımızın ilk adres olması, bu binaların hakiki anlamda milletimize ‘yurt’ olduğunun en büyük göstergesidir” ifadelerini kullandı.

Çin 2 milyon virüs kiti gönderdi

Çin’den başlayarak dünyaya yayılan Türkiye’de de gün geçtikçe etkisini artıran koronavirüs salgınıyla mücadele etmek amacıyla Çin’den temin edilen 15 dakikada virüs tespiti yapan hızlı tanı kitleri Türkiye’ye ulaştı.

Whatsapp gruplarıyla manevi destek sunulacak

Diyanet İşleri Başkanlığınca 81 il müftülüğüne gönderilen genelge ile din görevlilerinden, “WhatsApp grupları” aracılığıyla, camide cemaat oluşturamayan vatandaşları, ailece evde cemaatle namaz kılmaya, hatim, dua, zikir, tesbihat gibi maneviyatı ayakta tutan ibadete teşvik etmeleri istendi.

23 Mart Koronavirüsü vakaları açıklandı

Bakan Fahrettin Koca: “Son 24 saatte 3.672 test sonuçlandı. 293 yeni tanı kondu. Çabalarımıza rağmen, hastalığa yenik düşen 7 insanımız daha oldu. Gençlere uyarımız var: Salgının dışında değilsiniz. Hayatınızı yavaşlatın. Risk ortamına girmeyin. Riski evinize taşımayın. Evde kalın.  Hayat eve sığar.” açıklamasını yaptı.


24 Mart 2020

Yeni Yargıtay Başkanı belli oldu

Yargıtay Konferans Salonu’nda, yeni tip koronavirüs (Covid-19) tedbirleri kapsamında alınan önlemler altında yapılan seçimin ikinci turundan sonuç çıktı. Seçimde 332 Yargıtay üyesi oy kullandı.

Adaylardan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Akarca 267 oy alarak Yargıtay’ın yeni başkanı oldu

Çin’den gelen ilaçlar 40 şehire dağıtıldı

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’nın, dün koronavirüse karşı Çin’den yoğun bakımda tedavi süresini kısaltan ilacın alındığını açıklamıştı.

Dün Bakan Koca’nın açıkladığı ve virüse karşı getirilen ilaçlar Ankara’ya ulaştı. Gece saatlerinde ambulans uçaklarla 40 şehre dağıtıldı. 

Türkiye’den Kolombiya’ya 26 bin koronavirüs testi yollandı

Türkiye bir yandan koronavirüs hastalarını belirlemek için Çin’den tanı kitleri alırken, diğer yandan da başka ülkelere dağıtıyor. Kolombiya hükümeti, Türkiye’den 26 bin koronavirüs tanı kiti geldiğini açıkladı. Türkiye, Çin’den toplam 2 milyon tanı kiti almış ve ilk partisi dün gelmişti.

Kolombiya Ulusal Gıda ve İlaç İzleme Enstitüsünden (İNVİMA) yapılan açıklamada, Covid-19 tanılarının daha hızlı tespit edilmesi için Türkiye’den pazar günü 26 bin testin ülkeye ulaştığını duyurdu.

Berat Albayrak, KDV ödemelerinin 6 ay ötelendiğini duyurdu

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, ikinci çeyrekteki KDB beyannamelerine ilişkin ödemelerin 6 ay ötelendiğini ve tüm gelir vergisi mükelleflerinin mücbir sebep hali kapsamına alındığını açıkladı.

Hulusi Akar, askerlerimizde virüs tespit edilmediğini duyurdu

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, askerler şu ana kadar koronavirüs tespit edilmediğini belirterek, salgının karargâhlara sıçramaması için gerekli çalışmaların sürdüğünü söyledi.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, ‘‘Ne tedbir varsa aldık. Mehmetçiğin güvende olması için ilgili arkadaşlarımla gece-gündüz gayret gösteriyoruz. Şu ana kadar bir vukuatımız olmadı, bundan sonra da bir vukuata sebebiyet vermeden görevlerimizi tamamlama çabasındayız’’ dedi.

24 Mart Koronavirüsü vakaları açıklandı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın Twitter hesabından “Kaç kişi? 195 ülkede her gün bu soruluyor. Kayıplar versek de Türkiye için geç değil. Tedbir, artışın önünü kesebilir. Son 24 saatte toplam 3.952 test yapıldı. 343 yeni tanı var. 7 hastamızı kaybettik. Biri KOAH hastasıydı. Altısı ileri yaştaydı. Aldığımız tedbir kadar güçlüyüz.” açıklamasını yaptı.


25 Mart 2020

Bakan Zehra Zümrüt Selçuk, yeni destekleri açıkladı

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, 7 milyar liraya yakın asgari ücret desteği sağlayacaklarını söyledi.

Twitter hesabından paylaşım yapan Bakan Selçuk, şu ifadeleri kullandı:

TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen düzenlemeyle, 7 milyar liraya yakın asgari ücret desteği vereceğiz.

İşçilerimize, işverenlerimize ve ailelerine hayırlı olmasını diliyorum.

Mevlüt Çavuşoğlu, yurtdışında 32 Türk’ün hayatını kaybettiğini açıkladı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, yurtdışındaki Türklerin durumuyla ilgili yaptığı açıklamada, 32 Türk’ün hayatını kaybettiğini açıkladı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, dün akşam itibarıyla 8 ülkeden 11 seferle, 2 bin 721 Türk öğrencinin daha yurda getirildiğini bildirdi.

Mustafa Varank, koronavirüsüne karşı 6 milyonluk liralık destek vereceklerini duyurdu

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, koronavirüse karşı KOBİ’lere kalkan olacak 3’lü koruma paketini açıkladı. Varank, KOSGEB aracılığıyla dezenfektan, koruyucu elbise, koruyucu gözlük, maske, eldiven gibi ürünlerin yerli üretimine işletme başına 6 milyon TL’ye kadar destek vereceklerini ifade etti.

Sağlık Bakanı 32 bin personelin alınacağını açıkladı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bakanlığa, 11 bini hemşire 1600’ü ebe, 4687’si sağlık teknisyeni olmak üzere 18 bin sözleşmeli sağlık personeli ile 14 bin sürekli işçi alınacağını açıkladı.

Bakan Koca’nın açıklaması şöyle:

“Koronavirüs salgını ile mücadele ettiğimiz bugünlerde sağlık ordumuzu güçlendiriyoruz.

Bakanlığımız taşra teşkilatı hizmet birimlerinde istihdam edilmek üzere, KPSS puanına göre ÖSYM tarafından yapılacak merkezi yerleştirme ile 18 bin sözleşmeli sağlık personeli alıyoruz.”

25 Mart Koronavirüsü vakaları açıklandı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Twitter hesabından yaptığı açıklamada “Son 24 saatte 5.035 test sonuçlandı. 561 tanı kondu. 15 hastamız hayata veda etti. Bugüne dek kaybettiğimiz hasta sayısı 59. Toplam hasta sayımız 2.433. Sayılar, kayıp acısını, endişeyi ifade edemez. Sıfır riskle yaşamaya çalışalım. Bizi hayata tedbir bağlar.” dedi.


26 Mart 2020

Ticaret Bakanı Pekcan, fahiş fiyat artışı tespit edilen firmalara verilen cezaları açıkladı

Maske, kolonya, gıda vb. ürünlerin fiyatlarıyla ilgili 6.448 firma ve 13.280 ürünü denetledik.

Gerek re’sen yapılan incelemeler gerek Ticaret İl Müdürlüklerimizden gelen denetim tutanakları, gerekse bizzat vatandaşlarımızın yapmış olduğu şikâyetlerden incelemesi tamamlananlar Bakanlığımız bünyesinde faaliyet gösteren Reklam Kurulu’na intikal ettirilmiştir. Bu kapsamda söz konusu idari yaptırım kararının ayrıntılarına bakıldığında;

İnternet üzerinden satış yapan 76 ticari işletmeye, her bir firma hakkında 104.781 TL olmak üzere, toplam 7.963.356 TL, fahiş fiyat uyguladığı tespit edilen 113 diğer işletmeler hakkında ise her bir firma hakkında 10.475 TL olmak üzere toplam 1.183.675 TL idari yaptırım uygulanmıştır. İdari yaptırıma konu uygulamaların 111’ inin maske, 6’ sının maske ve dezenfektan, 1’ inin maske ve kolonya, 36sının dezenfektan, 26sının kolonya, 1’ inin ıslak mendil ve kolonya, 2’ sinin ıslak mendil ve 6’ sının gıda ürünleri ile ilgili olduğu görülmektedir. 

Böylece Reklam Kurulunca Mart ayında yapılan iki toplantıda haksız fiyat artışı uyguladığı tespit edilen 198 firma hakkında 10.090.060 TL idari para cezası uygulanmıştır.

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, düzenlediği basın toplantısında açıklamalarda bulundu

Yekta Saraç: “Örgün öğretime ara vermek durumundayız. “Bizler de biliyoruz ki uzaktan öğretim ve dijital öğretim yöntemleri örgün öğretimin asla alternatifi olamaz. Üniversite hayatı eşsiz bir sosyalleşme ortamıdır. Fakat sevgili öğrencilerimiz, yaşadığımız bu olağanüstü günlerde örgün öğretime ara vermek durumundayız. Bu süreçte dijital imkânlardan sizler için sonuna kadar istifade etmek istiyoruz.” dedi.

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyeleri, Çinli yetkililer ve bilim insanları ile video konferans gerçekleştirdi

Toplantı, Çinli yetkililer ve bilim insanlarının Covid-19 hakkında yaptıkları sunumla başladı. Sunumun ardından Çin’e sorular yöneltildi. Soru-cevap yöntemiyle taraflar arasında bilgi ve tecrübe paylaşımı gerçekleştirildi.

Toplantıda, hastalığın seyri, bilinen özellikleri, yaş gruplarındaki etkileri, hastalığa özel semptomlar, tanı yöntemleri, tedavi protokolleri, aşı çalışmaları, iyileşen hastaların durumu gibi konular ele alındı.

Kanal İstanbul için ilk ihale yapıldı

Kanal İstanbul’un etki alanında kalan tarihi Odabaşı ve Dursunköy köprülerinin rekonstrüksiyon projeleri için ihale gerçekleştirildi.

Karayolları 1. Bölge Müdürlüğü’nde gerçekleştirilen Kanal İstanbul Etki Alanındaki Tarihi Odabaşı ve Tarihi Dursunköy Köprüleri İhalesi için teklifler kapalı zarf usulüyle alındı.

Kanal İstanbul için ilk ihale yapıldı. Dev projenin etki alanında bulunan tarihi Odabaşı ve Dursunköy köprülerinin rekonstrüksiyonu için 5 firma teklif verdi.

Toplamda 5 firmanın katıldığı ihalede Artuklu Mimarlık’ın teklifi geçersiz sayılırken, Mukarnas Mimarlık 500 bin lira, Hasan Fehmi Şahin 550 bin lira, Safir Jeoteknik 507 bin lira, Altıparmak Mimarlık 408 bin lira teklif etti.

İçişleri Bakanlığı 81 İl Valiliğine “Koronavirüsü tedbirleri” kapsamında ek bir genelge daha gönderdi

İçişleri Bakanlığı 81 il valiliğine yeni bir genelge göndererek; tüm belediyelerin nisan, mayıs ve haziran toplantılarının ertelenmesini istedi.

Söz konusu genelgede: “Valilik ve kaymakamlıklarca 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 27’nci ve 72’nci maddeleri hükmü uyarınca büyükşehir, il, ilçe, belde belediyeleri ve mahalli idare birlikleri meclisleri ile il genel meclislerinin Nisan, Mayıs ve Haziran ayı toplantılarının ertelenmesi sağlanmalı.

Bu süreçte mahalli idarelerin görevlerinin aksamaması için meclisin toplanmasının çok zorunlu olduğu hallerde ilgili mevzuatı çerçevesinde olağanüstü toplantı yapılmasına gerekli sağlık tedbirler alınarak izin verilecek.

Bakanlık söz konusu tedbirlere ilişkin vali ve kaymakamlar tarafından 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu hükümleri çerçevesinde gerekli kararların alınması; mahalli idarelerin konuya ilişkin bilgilendirilmesi, uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesini istedi.”

26 Mart Koronavirüsü vakaları açıklandı

Bakan Fahrettin Koca: “Test sayımız dün 5.035’ti. Bugün 7.286 olarak gerçekleşti. 1.196 yeni tanı kondu. Hastalar ve temas çevreleri izole edildi. 16 hastamızı kaybettik. Bu sonuçlarla can kaybımız 75’e, hasta sayımız 3.629’a ulaştı. Sizi ısrarla tedbirleri uygulamaya davet ediyorum.”


27 Mart 2020

Koronavirüsü nedeniyle 8 ülkede 50 Türk vatandaşı hayatını kaybetti

Yurt dışında hayatını kaybeden Türk vatandaşlarıyla ilgili soru üzerine Kıran, “Maalesef sayı artıyor. Bugün itibarıyla bize intikal eden bilgilere göre 8 farklı ülkede 50 vatandaşımızı virüs sebebiyle kaybetmiş bulunuyoruz. Keza dünyanın farklı ülkelerinde sonuçları pozitif çıkan vatandaşımız var. 151 vatandaşımızın test sonucu pozitif çıktı. Onların durumlarını da yakından takip ediyoruz.” diye konuştu.

Bakan Soylu açıkladı: 12 yerleşim yeri karantinaya alındı

Rize’de yeni tip koronavirüs (Covid-19) tedbirleri kapsamında merkeze bağlı Kendirli beldesi ile 4 köyün karantina altına alındığı duyurulmuştu. İçişleri Bakanı Soylu, koronavirüsle mücadele kapsamında, toplam 12 belde ve köyün karantinada olduğunu bildirdi.

Ayrıca İçişleri Bakanlığı: “27 Mart gecesi itibariyle cumartesi-pazar günleri mesire alanları, ormanlar piknik alanları, sahiller, balık tutma, yürümek ve koşmakta dâhil olmak üzere yasaklanacak. Doktor kararıyla sevk edilen, 1. derece yakınları vefat eden veya hasta ağır olan ve kalacak yeri olmayanların şehirlerarası yolculuk yapması Valiliğin izni ile olacaktır. Otobüs seferleri saat 17:00 itibaren valiliklerin izniyle yapılabilecek.”

27 Mart Koronavirüsü vakaları açıklandı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca koronavirüs verilerinin günlük paylaşılacağı siteyle birlikte güncel sayıları paylaştı. Türkiye’de koronavirüs kaynaklı ölümler 92’ye çıktı. Koronavirüs pozitif çıkan hasta sayısı 5698’e yükseldi.

Twitter hesabından yaptığı açıklama ise şöyle: “Türkiye’nin Günlük Koronavirüs Tablosu’nu, her gün yenilenen detaylı verilerle, aşağıda paylaştığım https://covid19.saglik.gov.tr adresinden takip edebilirsiniz.” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, (Covid-19) salgınına ilişkin alınan yeni önlemleri açıkladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, alınacak ek tedbirleri şöyle açıkladı:

1- Şehirlerarası seyahatler valilik iznine bağlanmıştır.

2- Özel sektörde de minimum personelle esnek çalışma sistemine geçilecektir.

3- Toplu taşıma araçlarında seyrek oturma düzeni uygulanacaktır.

4- Ören yerleri gibi alanlar hafta sonu kapalı olacak, hafta içi de toplu olarak bulunulamayacaktır.

5- Askerlerimiz 14 gün karantina kuralına uygun şekilde celp ve terhis uygulamasına tabi tutulacaktır.

6- Yurt dışı uçuşlar tamamen sona erdirilmiştir.

7- Valilerimizin başlandığında pandemi kurulu oluşturularak alınan tedbirlerin takibi yapılacak, gerektiğinde ilave tedbirler kararlaştırılacaktır.

Söz konusu önlemler, başta İstanbul, Ankara, Kocaeli olmak üzere 30 büyükşehrin tamamında uygulanacak.


28 Mart 2020

Ulaştırma Bakanı Mehmet Cahit Turhan görevden alındı, yerine Adil Karaismailoğlu atandı.

Cumhurbaşkanlığı Kararı ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan’ın görevine son verildi.

Resmi Gazete’de yayımlanan “atama kararı”na göre  Mehmet Cahit Turhan’ın yerine Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na Adil Karaismailoğlu atandı.

İçişleri Bakanı Soylu: Özel araçlardaki vatandaşlarımızın sağlık durumlarını kontrol eden sistem illerimize kuruldu

İçişleri Bakanı Soylu, gündeme ilişkin gazetecilere yaptığı açıklamada, “Özel araçlardaki İçişleri Bakanı Soylu, gündeme ilişkin gazetecilere yaptığı açıklamada, “Özel araçlardaki vatandaşlarımızın ateş derecelerini ve sağlık durumlarını kontrol eden sistemi 81 ilimizin giriş çıkışlarında oluşturduk.” dedi.

Ekiplerin yaptığı kontrolleri yerinde görmek ve eksiklikleri görmek amacıyla denetimde bulunduğunu dile getiren Soylu, şunları kaydetti:

“Sağlık kontrollerinde ateş, öksürük görüldüğünde, sağlık birimlerimiz de var, onların tavsiyesiyle 14 günlük karantina uygulanacak. Bunun özel araçta olması, otobüste olması veya kamyonda olması herhangi bir ayrıcalık ortaya koymamaktadır.”

28 Mart Koronavirüsü vakaları açıklandı

28 Mart Koronavirüsü takip ekranında yer alan bilgilere göre, Türkiye’de güncel vaka sayısı 7 bin 402 oldu. 16 kişi ise vefat etti. Toplam ölü sayısı 108’e yükseldi.


29 Mart 2020

Merkez Bankası’ndan Koronavirüs sonrası için önemli açıklamalarda bulunuldu.

Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Oğuzhan Özbaş, “Salgının yayılma hızının düşmesiyle Türkiye ekonomisinin hızla toparlanmaya başlayacağını göreceğiz. Güçlü seyir nedeniyle ilk çeyrek genelinde yüksek oranlı büyüme bekliyoruz” açıklamasında bulundu.

29 Mart Koronavirüsü vakaları açıklandı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüsü ile ilgili son dakika bilgilerini paylaştı. Bakan Koca, “Bugün 1815 yeni tanı kondu. Can kaybı 131’e, hasta sayısı 9 bin 217’ye ulaştı.” dedi.

Koca’nın Twitter hesabından paylaştığı rakamlar şöyle: “Toplam test sayısı: 65 bin 446. Toplam vaka sayısı: 9 bin 217. Toplam vefat sayısı: 131. Toplam yoğun bakım hasta sayısı: 568. Toplam entübe hasta sayısı: 394. Toplam iyileşen hasta sayısı: 105. Bugünkü test sayısı: 9 bin 982. Bugünkü vaka sayısı: 1815. Bugünkü vefat sayısı: 23.”


30 Mart 2020

İçişleri Bakanlığı: Ülkede 39 yerleşim yerinde karantina uygulanıyor.

Açıklamada, “Karantina, 18 ilimizdeki 1 belde, 6 mahalle, 28 köy ve 4 mezra olmak üzere toplam 39 yerleşim yerinde uygulanmaktadır. Söz konusu karantina uygulamaları tedbir amaçlı olup, koronavirüs salgınının yayılarak vatandaşlarımızın hayatını tehdit etmesini engellemek ve yerleşim yerlerindeki sosyal izolasyonu sağlamak üzere alınmıştır” ifadelerine yer verildi.

Virüse karşı Milli dayanışma kampanyası başlatıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında alınan tedbirlere ilişkin açıklamalarda bulundu. Erdoğan, virüsle mücadele kapsamında Milli dayanışma kampanyası başlattıklarını belirterek, kendisinin de yedi maaşını bağışlayarak bu kampanyaya destek olacağını söyledi.

Bu kapsamda ayrıca sağlıkçılarımızın hepsine, 100’er GB ücretsiz internet kotası veriyoruz. İlk ve orta öğrenimdeki öğrencilerimize 8 GB’a kadar ücretsiz internet imkânı getirdik” dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’dan koronavirüs ölümleri iddialarına yalanlama geldi

Vatandaşlar, resmi kaynaklara itibar etmesi gerektiğinin altını çizen Bakan Koca, “Sosyal medyada yer alan, açıkladığımız verilerde tutarsızlık olduğu yönündeki iddialar tamamen asılsızdır. Açıklanan sayısal veriler, kanıta dayalıdır. Doğrudan COVİD-19 tanısını esas almıştır. Veriler, anlık gerçek verilerdir. Gerçekleri çarpıtmanın kimseye faydası yoktur” dedi. 

30 Mart Koronavirüsü vakaları açıklandı

Son dakika koronavirüsü güncel vaka sayılarını bildirmeye devam eden Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 30 Mart bilgilerini paylaştı. Bakan Koca yaptığı açıklamada, “Türkiye’deki toplam vaka sayısı 10 bin 827 olurken, toplam vefat sayısı da 168 oldu.Bakan Koca Twitter hesabından, Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu’nu paylaştı. Tabloya göre, Toplam vaka sayısı 10.827’ye, toplam vefat sayısı 168’e, toplam iyileşen sayısı ise 162’ye yükseldi.


31 Mart 2020

TBMM’de koronavirüs yasağı uzatıldı

Koronavirüs tedbirleri kapsamında, TBMM’ye ziyaretçi yasağı 1-30 Nisan tarihlerini kapsayacak şekilde uzatıldı.

AYM’den koronavirüsü ile ilgili açıklama yapıldı

AYM’den yapılan açıklamada, “Bireysel başvuru sürelerine ilişkin kamuoyunda oluşan tereddütleri gidermek amacıyla aşağıdaki açıklamanın yapılması gerekli görülmüştür” denilerek şunlar kaydedildi:

Koronavirüs salgını nedeniyle yargı alanındaki hak kayıplarının önlenmesi amacıyla çıkarılan 7226 sayılı Kanun’un Geçici 1. maddesi kapsamında Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruya ilişkin süreler 13/3/2020 tarihinden 30/4/2020 tarihine kadar durdurulmuştur.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ardından Diyanet İşleri Başkanlığı ve Diyanet Vakfı da yardım kampanyaları başlattı

Diyanet’in “Maaşını Paylaş, Kardeşinle Yakınlaş” başlığı altında başlattı. Öte yandan Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Erdoğan’ın kampanyasına bir maaşını bağışladı.

Salgın sonrası definlerle ilgili Diyanet’ten açıklama yapıldı

Diyanet İşler Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, salgın hastalık durumunda cenazelerin geleneksel yöntemle açılan kabre kefenle defnedilmesinin riskli olduğu durumlarda ceset torbası veya tabutla defnedilmesinin caiz olduğunu açıkladı.

İnfaz düzenlemesi Meclis’e sunuldu

AKP, infaz düzenlemesini Meclis Başkanlığı’na sundu. Ceza infaz indirimi paketinde, cinsel suçlar, uyuşturucu, kadına karşı şiddet ve terör suçları kapsam dışında tutulurken 90 bin kişi paketten faydalanacak.

İBB ve ABB’nin bağış hesaplarına bloke konuldu

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu imzasıyla 81 ilin belediyelerine gönderilen genelge ile yardım toplama kampanyalarına ilişkin yapılan uyarının ardından İBB ve ABB’nin bağış kampanyası hesaplarına bloke konulduğu öğrenildi. Yaşananların ardından ABB, yarın İdare Mahkemesi’ne dava açacağı belirtildi.

31 Mart Koronavirüsü vakaları açıklandı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüsü ile ilgili son dakika bilgilerini paylaştı. Bakan Koca ‘Türkiye Günlük Koronavirüs tablosunu paylaşarak, “Toplam vaka sayısı 13 bin 531, hayatını kaybedenlerin sayısı 214’e yükseldi” dedi. Koca ayrıca, “Sosyal izolasyondan taviz vermeyelim. Temas=Risk. Lütfen unutmayalım.” dedi.