Aylık Raporlar

...

Türkiye Raporu Mayıs 2020

1 Mayıs 2020

Turizm Bakanlığı verilerine göre Mart ayında ziyaretçi sayısı yüzde 65 azalarak 969 bine geriledi

2020 yılı Ocak-Mart döneminde gelen yabancı sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 22,11 azalış göstererek 4 milyon 238 bin 644 kişiye indi. Kültür ve Turizm Bakanlığı Mart ayı resmi Sınır İstatistiklerini açıkladı. Buna göre Mart ayında Türkiye’ye gelen ziyaretçi sayısı yüzde 64 azalarak, 968 bin 537 oldu. Bu yıl şubat ayında Türkiye’ye gelen ziyaretçi sayısı yüzde 9,38 artarak 2 milyon 196 bin 453 olmuştu. Mart ayında ise korona virüs etkisi ile sert düşüş gösterdi. Bu yılın ilk 3 ayında ülkemize gelen ziyaretçi sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20,52 azaldı. İlk 3 ayda gelen Türkiye’ye gelen ziyaretçi sayısı 5 milyon 452 bin oldu, geçen yıl bu rakam yüzde 7 artarak, 6 milyon 859 bin 710 oldu. 

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, S-400’lerle ilgili sürecin korona virüsü salgını nedeniyle gecikmesine rağmen, anlaşmaya uygun olarak ilerleyeceğini söyledi

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Atlantik Konseyi tarafından düzenlenen toplantıya telekonferans yöntemiyle katıldı. Sözcü Kalın, “S-400 anlaşması korona virüs nedeniyle gecikse de planlandığı gibi ilerleyecek” açıklamasını yaptı.

Kalın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD Başkanı Donald Trump’a Patriot füzelerinin alımıyla ilgilendiklerini birçok kere söylediğini de sözlerine ekledi.

Anayasa Mahkemesi, Olağanüstü Hal Kanun Hükmünde Kararnamesi ile getirilen ve polise sanal ortamda işlenen suçlarda internet abonelerinin kişisel verilerine ulaşma yetkisi veren düzenlemeyi iptal etmesinin ardından iki kritik maddeyi daha reddetti

Anayasa Mahkemesi’nin, polise sanal âlemde işlenen suçlarda internet abonelerini takip etme ve kimlik bilgilerine ulaşma yetkisi veren yasa maddesini iptal etti. Kararda bu konunun yargının görevi olduğu belirtildi. AYM ayrıca kamuda işe alınacak sözleşmeli personel için güvenlik soruşturması yapılması hükmünü de “Sınırlarının belirsiz olduğu ve keyfiliğe neden olabileceği” gerekçesiyle iptal etti.

Irak’ın Kuzeyi’nde Zap bölgesinde keşif ve gözetleme vasıtalarıyla tespit edilen 3 PKK’lı terörist düzenlenen hava harekâtıyla etkisiz hale getirildi

MSB’den yapılan açıklamada “Irak kuzeyi Zap bölgesinde keşif ve gözetleme vasıtalarıyla tespit edilen 3 PKK’lı terörist düzenlenen hava harekâtıyla etkisiz hale getirildi. Terör örgütü PKK’ya yönelik operasyonlarımız kararlılıkla sürüyor.” ifadeleri kullanıldı.

Korona virüsü salgınından 84 kişi daha hayatını kaybetti

Türkiye’nin korona virüs tablosu açıklandı. Tabloya göre 84 kişi daha korona virüsten hayatını kaybederken, toplam vefat sayısı 3 bin 258’e çıktı. Türkiye’de korona virüse yakalanan toplam hasta sayısı ise 122 bin 392 oldu.

2 Mayıs 2020

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, korona virüsü salgınına karşı alınan önlemlerle ilgili yaptığı açıklamada “Türkiye salgın döneminde yaklaşık 250 milyon maskeyi vatandaşlarımıza ve sağlık çalışanlarımıza ücretsiz dağıttı” dedi

Türkiye’nin üretimdeki büyük kapasitesi sayesinde sağlık çalışanlarının maske ve koruyucu ekipman sorunu bulunmadığını ifade eden Varank, “Türkiye salgın döneminde yaklaşık 250 milyon maskeyi vatandaşlarımıza ve sağlık çalışanlarımıza ücretsiz dağıttı. Öncelikle tabii ki kendi insanımızın ihtiyacını karşılamak için çalışıyoruz.” diye konuştu.

Yüksek koruma sağlayan N95 ve N99 maskelerin yerli olarak üretilmesine karşın bunların içindeki filtrelerin ithal edildiğini anlatan Varank, “Şu anda İstanbul Teknik Üniversitesinden bir hocamız ve TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezinden bir ekibimiz bu maskelerin içindeki filtreyi de yerli olarak üretmeyi başardı. Bunun da seri üretimi için altyapı kurulum ve yatırım çalışmalarını takip ediyoruz.” dedi.

İçişleri Bakanlığı, Bitlis-Merkeze bağlı Sehi bölgesi yakınlarında çıkan çatışmada 2 asker şehit olduğunu açıkladı

Bitlis’te “Şehit Jandarma Uzman Onbaşı Erhan Bahargülü Operasyonu” kapsamında PKK’lı teröristlerle yaşanan sıcak temasta, 2 jandarmamız şehit oldu, 4 jandarmamız yaralandı.

İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Bitlis-Merkeze bağlı Sehi bölgesi yakınlarında, İl Jandarma Komutanlığınca devam eden ‘Şehit Jandarma Uzman Onbaşı Erhan Bahargülü Operasyonu’ kapsamında bugün bir grup teröristle temas sağlanmış, çıkan çatışmada; 2 jandarma uzman çavuş şehit olmuş, 4 jandarma uzman çavuş ise hafif yaralanmıştır. Şehitlerimize Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyoruz. Bölgede operasyonlar devam etmektedir.” denildi.

MİT tarafından Irak’ın kuzeyindeki Gara bölgesinde düzenlenen operasyonla PKK/KCK’lı 2 terörist etkisiz hale getirildi

Milli İstihbarat Teşkilatının (MİT) dün Irak’ın kuzeyinde düzenlediği operasyonda 2 PKK/KCK’lı terörist etkisiz hale getirildi.

Alınan bilgiye göre, MİT tarafından Irak’ın kuzeyindeki Gara bölgesinde dün operasyon düzenlendi. Operasyonda 2 PKK/KCK’lı terörist etkisiz hale getirildi.

Korona virüsü salgınından 78 kişi daha hayatını kaybetti

Toplam vefat sayısı 3 bin 336’ya çıkarken, toplam hasta sayısı ise 124 bin 375 oldu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Twitter hesabından yaptığı paylaşımda günlük hasta sayısının iki bin altına düştüğünü belirterek şu paylaşımı yaptı: “30 Mart’tan bu yana ilk kez, günlük vaka sayısı 2.000’in altına düştü. Yeni iyileşen hasta sayımız, bunun iki buçuk katına yakın.”

3 Mayıs 2020

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, yurt dışından gelenlerin 14 günlük karantina süreçlerini geçirdikleri 76 ildeki yurtlarda 28 bin 700 vatandaşın bulunduğunu, 37 bin 468 vatandaşın ise evlerine uğurlandığını açıkladı

Bakan Kasapoğlu, bugüne kadar yurt dışından gelenlerin karantinaya alındığı yurtların, salgınla mücadelede kritik bir rol üstlendiğini vurgulayarak, “Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları, Sağlık Bakanımızın ve Bilim Kurulunun çalışmalarıyla, devlet ve millet olarak Covid-19’a karşı ortak bir mücadele sürdürüyoruz. Güçlü bir devlet olmanın avantajlarını yaşıyoruz. Dışişleri Bakanlığımızın koordinesinde dünyanın dört bir yanından gelen vatandaşlarımız İçişleri Bakanlığımızın da katkılarıyla Bakanlığımızın yurtlarında misafir ediliyor. Şu ana kadar 76 ildeki bakanlık yurtlarımızda, halen yurt dışından gelen 28 bin 700 vatandaşımıza ev sahipliği yapılıyor.” ifadelerini kullandı.

MSB, Barış Pınarı bölgesine taciz ateşi açan ve sızma girişiminde bulunan 12 PKK/YPG’li teröristin etkisiz hale getirildiğini bildirdi

Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi;

Huzur ve güven ortamını bozmak için Barış Pınarı bölgesine taciz ateşi açan ve sızma girişiminde bulunan 12 PKK/YPG’li terörist, Kahraman Komandolarımız tarafından ateş destek vasıtaları ile etkisiz hale getirildi.

Korona virüsü salgınından 61 kişi daha hayatını kaybetti

Sağlık Bakanı Koca, son 24 saatte 61 kişinin daha yaşamını yitirdiğini, bin 670 yeni vakanın olduğunu açıkladı. Toplam ölü sayısı 3 bin 397’e yükselirken, korona virüs vaka sayısı ise 126 bin 45’e yükseldi.

Son 24 saatte yapılan test sayısı 24 bin 1 olurken, bugün iyileşen kişi sayısı 4 bin 892 oldu. 

4 Mayıs 2020

Cumhurbaşkanlığı Kabine toplantısının ardından virüse karşı alınan yeni tedbirler açıklandı

Virüse karşı alınan tedbirlerde 1,5 ayın geride kaldığını ifade eden Erdoğan, “Aldığımız tedbirlerin önemli kısmında 1,5 ayı geride bıraktık.

Üçüncü sosyal destek programı çalışmalarımız sürüyor. Biz Bize Yeteriz Türkiyem kampanyasına 1 milyar 910 milyon lirayı buldu. Kampanyamız devam etmektedir. Milletimiz örnek dayanışma sağladı. Yurt dışındaki vatandaşlarımızı da ihmal etmedik. 65 bin vatandaşımızı ülkemize getirdik. 16 Nisan’dan beri vatanlarına kavuşturduğumuz kişi sayısı 29 bini buldu.

Üçüncü sosyal destek programı çalışmalarımız sürüyor. Biz Bize Yeteriz Türkiyem kampanyasına 1 milyar 910 milyon lirayı buldu. Kampanyamız devam etmektedir. Milletimiz örnek dayanışma sağladı. Yurt dışındaki vatandaşlarımızı da ihmal etmedik. 65 bin vatandaşımızı ülkemize getirdik. 16 Nisan’dan beri vatanlarına kavuşturduğumuz kişi sayısı 29 bini buldu.

20 yaş altı gençler için ise sokağa çıkma izni iki grup halinde uygulanacak. İlk uygulama bu çarşamba günü başlayacak. 0-14 yaş grubu hafta içinde 13 Mayıs Çarşamba günü, yine 11- 15 saatleri arasında yürüme mesafesiyle dışarı çıkarılabilecek. 15- 20 yaş ise, 15 Mayıs Cuma günü yine aynı şartlar ve saatlerde dışarı çıkabilecektir.

Siirt’in Pervari ilçesi Hık Tepe bölgesinde, mayına basan bir asker şehit düştü

Siirt Valiliği’nden yapılan yazılı açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Siirt ili Pervari ilçesi Doğan köyünde konuşlu olarak bulunan 3’üncü Komando Tugay Komutanlığı 3’üncü Motorlu Piyade Tabur Komutanlığınca 4 Mayıs 2020 günü Hık Tepe bölgesinde emniyet almak maksadıyla icra edilen keşif ve gözetleme faaliyeti esnasında 1 kahraman askerimiz, eski olduğu değerlendirilen bir mayına basmak suretiyle ayaklarından yaralanmıştır.

Yaralı personel, Şırnak Jandarma Bölge Komutanlığından havalanan S-70 tipi helikopter ile Siirt Devlet Hastanesine sevki sağlanarak, tedavisi sırasında hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak şehit olmuştur. Kahraman şehidimize Allah’tan rahmet, ailesine ve silah arkadaşlarına başsağlığı diliyoruz.”

Türkiye’de 64 kişi daha korona virüsü nedeniyle hayatını kaybetti

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’de korona virüs nedeniyle son 24 saatten 64 hastanın daha hayatını kaybettiğini açıkladı. Türkiye’de korona virüsten toplam vefat sayısı 3 bin 461 olurken, toplam hasta sayısı ise 127 bin 659’a yükseldi. 

Sosyal medya hesabından açıklamada bulunan Sağlık Bakanı Koca, “Son 24 saatte iyileşen hasta sayısıyla yeni vaka sayısı arasındaki fark, artmaya devam etti. Test sayısında, düne göre yaklaşık 11.000 artışa rağmen, yeni tanı sayısı azaldı. Hastalığa yeni bir fırsat tanımazsak kontrol bizim elimizde.” dedi. 

5 Mayıs 2020

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, yurt dışında 473 vatandaşımızın korona virüs nedeniyle hayatını kaybettiğini ifade etti

Çavuşoğlu, salgın nedeniyle 473 vatandaşımızın yurt dışında hayatını kaybettiğini ifade etti. 

Bakan’ın açıklamalarından satır başları şu şekilde:

“Sağlık sistemimizin ne kadar güçlü olduğu görüldü.”

“Yardım isteyen vatandaşlarımıza çok hızlı dönüş yaptık.”

“103 ülkeden 65 binden fazla vatandaşımızı getirdik. Önümüzdeki günlerde yine vatandaşlarımızı getirmeye devam edeceğiz. Dönmek isteyen vatandaşlarımızın sayısı arttı.”

“(Yurt dışında) Maalesef 473 vatandaşımız hayatını kaybetti.”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, korona virüsü salgını nedeniyle kapatılan otomobil fabrikalarının da 11 Mayıs’ta üretime başlayacağını duyurdu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dün gece yaptığı normalleşme açıklamalarının ardından Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, yaptığı açıklamada otomobil fabrikalarının da faaliyete geçeceğini duyurdu.

Varank, 11 Mayıs itibariyle sanayi sektörünün lokomotifi haline gelen otomobil fabrikalarının üretime başlayacağını ifade etti.

Milli Savunma Bakanlığı “Barış Pınarı bölgesine sızma girişiminde bulunan 3 PKK/YPG’li terörist, Kahraman Komandolarımız tarafından etkisiz hale getirildi.” açıklamasında bulundu

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Barış Pınarı bölgesine sızma girişiminde bulunan 3 PKK/YPG’li teröristin etkisiz hale getirildiğini bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Barış Pınarı bölgesine sızma girişiminde bulunan 3 PKK/YPG’li terörist, kahraman komandolarımız tarafından etkisiz hale getirildi.” ifadelerine yer verildi.

Hazine iki günde 20 milyar lira borçlandı

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 4 Mayıs 2022 itfa tarihli 6 ayda bir kupon ödemeli sabit kuponlu devlet tahvilinin ilk kez ihraç edildiği valörlü ihalede net 3 milyar 309 milyon lira satış yaptı. İhale öncesinde piyasa yapıcılarına 4 milyar TL net satış yapıldı. Piyasa yapıcı bankaların net teklif tutarı ise 8 milyar 101.5 milyon TL oldu.

İkinci olarak ise 29 Ocak 2025 itfa tarihli, TÜFE’ye endeksli 6 ayda bir kupon ödemeli devlet tahvilinin yeniden ihraç edildiği valörlü ihalede net 2 milyar 272.9 milyon TL’lik satış yapıldı. İhale öncesinde ise piyasa yapıcılarına 1.5 milyar TL net satış yapılırken piyasa yapıcı bankaların net teklif tutarı ise 3 milyar 524 milyon TL oldu.

Böylece Hazine iki ihalede 5 milyar 582.2 milyon TL borçlandı. İhaleler öncesinde kamu kuruluşlarına ve piyasa yapıcılarına yapılan 5 milyar 500 milyon TL net ROT satışlarla birlikte dünkü toplam satış tutarı 11 milyar 82.2 milyon TL ‘ye ulaştı.

Korona virüsü salgınından 59 kişi hayatını kaybetti

Sağlık Bakanlığı, Türkiye’deki korona virüs salgınıyla ilgili son verileri açıkladı. Açıklanan verilere göre 5 Mayıs tarihi itibariyle 24 saat içinde 59 kişi hayatını kaybederken, 1812 yeni hasta tespit edildi.

Bakanlığın açıkladığı verilere göre, salgının başından bu yana 129 bin 491 hasta tespit edilirken, 3 bin 520 kişi ise hayatını kaybetti.

6 Mayıs 2020

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan yaptığı açıklamada “Türk Konseyi üyeleri arasında yerel paralarla ticaretin yaygınlaştırılmasıyla iş dünyasının döviz bulma sıkıntısının önüne geçeceğiz” dedi.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan yaptığı açıklamada, “Türk Konseyi üyeleri arasında yerel paralarla ticaretin yaygınlaştırılmasıyla iş dünyasının döviz bulma sıkıntısının önüne geçeceğiz. Türk Konseyi üyeleri, Covid-19 sürecinde dış ticarette demir yollarının çok daha etkin kullanımı için ortak hareket etmeli.” ifadelerini kullandı.

İçişleri Bakanlığı, 81 il valiliğine 11 Mayıs’ta açılacak berber, güzellik salonu ve kuaförlerle ilgili bir genelge gönderdi

Yayımlanan genelgede berberler ve kuaförlerin çalışma saatleri ve çalışma şekilleri ile ilgili şu ifadelere yer verildi:

“Berber/Güzellik Salonu/Kuaförlerin Açılması” konulu genelge ile korona virüs tedbirleri kapsamında geçici süreliğine kapatılan ve 11 Mayıs Pazartesi günü yeniden açılacak bu iş yerlerinin çalışma usul ve esasları yeniden belirlendi.

Genelgeye göre; 11 Mayıs Pazartesi günü açılacak olan berber, güzellik salonu, kuaförler, 09.00-21.00 saatleri arasında faaliyet yürütebilecek.

Berber, güzellik salonu, kuaförlerde, müşterilere, randevu sistemiyle hizmet sunumu esas olacak. Bu iş yerlerinde çalışanlar muhakkak surette maske kullanacak, müşteriler ise işlem süresince maske kullanacak ancak yapılacak işleme göre müşteriler maskeyi çıkarabilecek.”

İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesi kırsalında 3 teröristin etkisiz hale getirildi

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, iç güvenlik operasyonları kapsamında, Doğubayazıt kırsalında İl Jandarma Komutanlığına bağlı komando birliklerince operasyon düzenlendi.

İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada “İç güvenlik operasyonları kapsamında; Ağrı Doğubayazıt kırsalında İl Jandarma Komutanlığına bağlı komando birliklerince eylem hazırlığındaki teröristlere yönelik gerçekleştirilen operasyonda; etkisiz hale getirilen terörist sayısı 3’e yükselmiştir.” denildi.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk yaptığı yazılı açıklamada, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından gerçekleştirilen düzenlemeye ilişkin bilgileri paylaştı

“Covid-19, kanser ve Parkinson gibi birçok hastalığın tedavisinde kullanılmak üzere 32 ilacı daha geri ödeme listesine aldık. Sosyal Güvenlik Kurumumuzda bu eklemeyle birlikte bedeli karşılanan yurt içi ilaç sayısı 8 bin 594’e ulaştı.” ifadelerini kullanan Selçuk, vatandaşların ilaçları SGK ile sözleşmeli eczanelerden temin edebileceğini belirtti.

Bakan Selçuk, geri ödeme listesine alınan ilaçların hastalara şifa olması temennisinde bulundu.

Yapılan düzenlemeyle geri ödeme listesine eklenen ilaçlar arasında 4 kanser, 7 Parkinson ilacı ile Covid-19 hastalığının tedavi protokolünde kullanılan “oseltamivir” etken maddeli sistemik antiviral ilaç da bulunuyor.

Korona virüsü salgınından 64 kişi hayatını kaybetti

Bakanlığın yaptığı açıklamaya göre 6 Mayıs tarihi itibariyle 244 saatte 64 kişi hayatını kaybederken, 2 bin 553 yeni hasta tespit edildi.

Açıklanan verilere göre salgının başından bu yana hasta sayısı 131 bin 774 kişi hasta olurken, hayatını kaybedenlerin sayısı ise 3 bin 584’e yükseldi.

7 Mayıs 2020

Danıştay Genel Kurulu’nda yapılan oylama sonucunda, 8. Daire Üyesi Zeki Yiğit Danıştay Başkanı seçildi

Danıştay Genel Kurulu’nda yapılan oylama sonucunda, görev süresi dolan Zerrin Güngör’ün yerine, 8. Daire Üyesi Zeki Yiğit Danıştay Başkanı seçildi. Danıştay’ın 24. başkanı olan Yiğit 4 yıl bu görevi sürdürecek.

CHP, korona virüs salgını ile mücadele sırasında hayatını kaybeden sağlık çalışanlarının görev şehidi sayılması için kanun teklifi verdi

Teklif ile pandemi olarak kabul edilen korona virüs salgını ile mücadele sırasında virüs nedeniyle hayatını kaybeden sağlık çalışanlarının haklarının teslim edilmesi, ‘görev şehidi’ olarak sayılmaları amaçlanırken, nakdi tazminat ve aylık bağlanacaklara Covid-19 ile mücadele ederken hayatını kaybeden sağlık çalışanlarının da eklenmesi öngörülüyor.

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), İdlib’de dokuzuncu Türk-Rus Birleşik Kara Devriyesinin icra edildiğini duyurdu

Açıklamada, ”TR-RF Mutabakatı çerçevesinde; İdlib’deki M4 Karayolunda, kara ve hava unsurlarının katılımıyla 9’uncu Türk-Rus Birleşik Kara Devriyesi icra edildi” ifadeleri kullanıldı. 

Ticaret Bakanlığı, cerrahi maskelerin, adedinin KDV dâhil en fazla 1 lira olacak şekilde satışa sunulacağını duyurdu

Bakanlık açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

Cerrahi maskeler, adedi KDV dâhil en fazla 1 (bir) Türk Lirası olacak şekilde tüketicilerimize satışa sunulacaktır. Bu fiyatın üzerindeki satışlar “fahiş fiyat” olarak değerlendirilecektir.

Bu kapsamda, 8 Mayıs 2020 tarihi itibarıyla ilk etapta, salgının en yoğun görüldüğü İstanbul’da, akabinde büyükşehirlerden başlamak üzere hızlı bir şekilde diğer illerdeki marketlerde de cerrahi maskelerin satışı yapılabilecektir.

Cerrahi maskeler ilk etapta standart 50’li paketler halinde satışa sunulacak olup, önümüzdeki haftadan itibaren maskelerin 10’lu standart paketler halinde de satışa sunulması çalışmaları devam etmektedir.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), yurtlarda karantinaya alınan 69 bin 146 kişiden 54 bin 3’ünün tahliye edildiğini bildirdi

AFAD’dan yapılan açıklamaya göre, yeni tip korona virüsü (Covid-19) nedeniyle, bugüne kadar 77 ildeki 164 Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) yurdu ile özel yurtlarda, büyük bölümü yurt dışından getirilenler olmak üzere 69 bin 146 kişi karantinaya alındı.

Yurtlarda 14 günlük karantina sürelerini tamamlayarak tahliye edilenlerin sayısı, 7 Mayıs itibarıyla 54 bin 3’e ulaştı.

İçişleri Bakanlığı, 81 ilin valiliğine korona virüs tedbirleri kapsamında pazar yerlerinde gevşetilen tedbirler hakkında genelge gönderdi

Genelgeye göre; semt pazarlarında; giyim, oyuncak, çiçek, fide, zücaciye/nalburiye vb. ihtiyaç malzemelerinin satışının geçici süreliğine kısıtlanmasına ilişkin alınan karar, 11 Mayıs’tan itibaren geçerli olmak üzere kaldırıldı.

Korona virüsü salgınından 57 kişi hayatını kaybetti

Virüsten hayatını kaybedenlerin toplam sayısı 3 bin 641’e yükseldi. Son 24 saat içerisinde 30 bin 395 kişiye virüs testi yapılırken; bin 977 kişiye virüs teşhisi konuldu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, vefat sayısında güne göre düşüş olduğunu belirterek, “Test sayısı, yakında 1,5 milyona ulaşacak. Vaka sayısında dün göze çarpan kısmi artış, geriledi. Vefatta, yoğun bakım sayısında düne göre yine düşüş var. Virüsü, kararlı bir şekilde geriletmeli, tedbirlerle yenmeliyiz. Kanıtladık: Sonuç almak zor değil” dedi.

8 Mayıs 2020

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), okul öncesi, ilk ve ortaokul ile liselere ilişkin yönetmeliklerde değişikliğe gitti

Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle “Olağanüstü haller” başlıklı maddede yeniden güncellendi. Bu kapsamda; ilçe, il veya ülke genelinde eğitim ve öğretimi aksatacak nitelikte olağanüstü durum, sel, deprem, elverişsiz hava şartları ve benzeri doğal afetler ile hastalık veya salgın hastalık gibi nedenlerle, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından veya il ve ilçe hıfzıssıhha kurulunun kararına istinaden mahalli mülki idare amiri tarafından okullarda eğitim ve öğretime ara verilebilecek.

Yapılamayan derslerin telafisi için okul yönetimleri ve il- ilçe milli eğitim müdürlüklerince gerekli önlemler alınacak. Okullara verilen arada gerçekleştirilen uzaktan eğitim dersleri puanlamaya tabi tutulmayacak. Yüz yüze telafi eğitimleri, gerektiğinde hafta sonları da dâhil olmak üzere okul derece ve türlerine göre okul yönetimleri, il- ilçe milli eğitim müdürlükleri veya Bakanlık tarafından planlanıp yürütülecek. Telafi eğitimleri de puanla değerlendirilmeyecek.

Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre mart ayında otellerin doluluk oranı yüzde 50 düşerken, gecelemeler yüzde 53 azaldı

Verilere göre, yılın 3 aylık döneminde tesise geliş 7,7 milyon kişi, geceleme sayısı da 16.2 milyon olarak gerçekleşti. Bir önceki yılın ilk 3 aylık dönemine göre 2020’de tesislere gelişler yüzde 12, geceleme sayısı ise yüzde 12.9 azaldı. Doluluk oranı da 2019’un ilk üç ayında yüzde 37.68 iken, bu yılın ilk 3 aylık döneminde yüzde 30.94 oldu.

Korona virüsü salgınından 48 kişi hayatını kaybetti

48 kişi daha virüs nedeniyle hayatını kaybederken; toplam can kaybı 3 bin 689’a yükseldi.

Türkiye Günlük Korona virüs Tablosu’na göre son 24 saatte 3 bin 412 hasta daha tedavisi tamamlanıp taburcu oldu. Böylece toplam iyileşen hasta sayısı 83 bin 369’a yükseldi.

9 Mayıs 2020

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından, “Kanal İstanbul” projesi için verilen “ÇED olumlu” raporunun iptali için açılan davada mahkeme; keşif ve bilirkişi yapılmasına karar verdi

İBB Başkanlığı’nın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na karşı Kanal İstanbul Projesi için verilen 17 Ocak 2020 tarihli “Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) olumlu” kararının iptali ve yürütmenin durdurulması istemi ile açılan davada önemli bir gelişme yaşandı.

Mahkeme Kanal İstanbul güzergâhında bilirkişi incelemesi yapılmasına karar verdi. İstanbul 10. İdare Mahkemesi, 8 Mayıs tarihinde oybirliği ile aldığı kararda; uyuşmazlığın teknik yönden açıklığa kavuşturulabilmesi için alanında uzman bilirkişilerin görüşüne başvurulmasını gerekli gördü.

Mahkeme, yürütmenin durdurulması istemi hakkında, mahallinde keşif ve bilirkişi incelemesi yapıldıktan sonra karar verilmesine hükmetti.

Nüfus Hizmetleri Uygulama Yönetmeliği, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi

 Sağlık kuruluşlarınca bugüne kadar 20 bin 347 doğum, 118 bin 522 ölüm dijital ortamda aile kütüğüne tescil edildi. Mahkeme kararı aranmaksızın 331 bin 634 ad-soyad düzeltmesi yapıldı.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, 31 Mayıs’tan itibaren terhisleri, 5 Haziran tarihinden itibaren celp işlemlerini başlatma kararı aldıklarını söyledi

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, merakla beklenen terhis ve celp tarihlerini açıkladı.

Korona virüs ile bir bütün halinde gösterilen mücadele sayesinde Türkiye’nin diğer ülkelere oranla daha seçkin bir konumda olduğunu vurgulayan Akar, “Normalleşme çerçevesinde Sayın Cumhurbaşkanımızın da açıkladığı şekilde 31 Mayıs’tan itibaren terhisleri, 5 Haziran’dan itibaren celp işlemlerini, 14 Haziran’da Milli Savunma Üniversitesi sınavının ve 20 Haziran’dan itibaren bedelli askerlik için seçilen gençlerimizin Silahlı Kuvvetlerine kabulünü planladık. Bunları büyük bir dikkat ve hassasiyetle takip ediyoruz. Herhangi bir olumsuzluğa meydan vermeden bu sürecin sağlıklı, başarılı, etkin bir şekilde gerçekleşmesine gayret göstereceğiz” ifadelerini kullandı. 

Korona virüs nedeniyle 50 kişi hayatını kaybetti

Toplam vaka sayısı 137 bin 115 olurken, virüs nedeniyle hayatını kaybeden vatandaş sayısı ise 3 bin 739’a yükseldi. Korona virüsü atlatan hasta sayımız 89 bin 480 oldu. 

Sosyal medya hesabından Türkiye’nin korona virüs tablosu hakkında açıklamada bulunan Bakan Fahrettin Koca ise, ”Toplam iyileşen sayısı 90 bine yaklaştı. Yoğun bakım desteğine ihtiyaç duyanların sayısındaki azalma devam ediyor. Yapılan test sayısına göre, yeni tanı konan vaka sayısında düşüş devam ediyor. Tedbiri elden bırakmayalım” dedi. 

10 Mayıs 2020

Bitlis’te Jandarma Özel Harekât (JÖH) Tabur Komutanlığı’nı ziyaret eden İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, yurt içinde 486 terörist kaldığını söyledi

Bakan Soylu, yurt içindeki terörist sayısının 486’ya kadar düştüğünü belirterek, şunları söyledi: “Çoğu bitti azı kaldı, yurt içindeki terörist sayısı 486’ya kadar düştü ve Allah nasip ederse bu yıl stratejisini yeniden planladığımız, yeniden ortaya koyduğumuz ve adım adım takip ettiğimiz operasyon zincirimizle terör örgütüne 2020 yılının nasıl bir yıl olduğunu hep beraber göstereceğiz. Hem Sehi Ormanlarını hem Hırsız Çeşmesi dâhil olmak üzere Ölek’in olduğu yerlerin tamamını teröristlere dar edeceksiniz.”

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada “Libya’daki çıkarlarımızın hedef alınması halinde Hafter unsurlarını meşru hedef olarak telakki edeceğimizi tekrar vurguluyoruz” denildi

Bakanlık’tan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Libya’da savaş ağası Hafter’e bağlı gayrimeşru milis güçleri son günlerde başta Trablus’ta olmak üzere sivillere ve sivil altyapıya yönelik saldırılarını herhangi bir ayrım gözetmeksizin artırmıştır. Hafter’e bağlı unsurlar, sadece 9 Mayıs günü, Trablus’un merkezindeki yerleşim birimlerine yoğun topçu ateşinin yanı sıra 100’ün üzerinde roket fırlatmıştır. Trablus Büyükelçiliğimiz dâhil diplomatik misyonların, Mitiga Havalimanı’nın, kalkışa hazırlanan sivil uçakların ve diğer sivil altyapının hedef alındığı, sivillerin hayatını kaybettiği ve yaralandığı bu saldırılar savaş suçu teşkil etmektedir. Bu vesileyle, Libya’daki temsilciliklerimiz ile çıkarlarımızın hedef alınması halinde, Hafter unsurlarını meşru hedef olarak telakki edeceğimizi tekrar vurguluyoruz. Birleşmiş Milletler’in bu vahşet karşısında daha fazla hareketsiz kalması kabul edilemez. Mübarek Ramazan ayında ve bu salgın döneminde çocuk, kadın, yaşlı demeden kendi halkını katleden darbeci Hafter’in durdurulması uluslararası toplumun ortak sorumluluğudur.

Korona virüs nedeniyle 47 kişi hayatını kaybetti

Virüs salgını döneminde toplamda 1 milyon 370 bin 598 kişiye virüs testi yapılırken; 92 bin 691 kişi ise iyileşti. Toplam can kaybı ise 3 bin 786 oldu.

11 Mayıs 2020

Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesindeki Faraşin Yaylası’nda güvenlik güçlerince düzenlenen operasyonda PKK’lı teröristlerce toprağa gömülü uzun namlulu silahlar ele geçirildi

İl Jandarma Komutanlığı ekiplerince, PKK’lı teröristlerin etkisiz hale getirilmeleri amacıyla Beytüşşebap ilçesindeki Faraşin Yaylası bölgesinde operasyon düzenlendi. Operasyon bölgesinde güvenlik güçlerince yapılan aramada teröristlerin toprağa gömdüğü 2 keskin nişancı tüfeği, 6 Kaleşnikof tüfeği, 734 mermi ile çok sayıda örgütsel doküman ele geçirildi.

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, 7. toplantısında ‘normalleşme’ süreci ile ilgili yeni adımları karara bağlandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarından satır başları şu şekilde: 

“5 milyon yaşlı veya kronik hastalığı olan vatandaşımıza Vefa Sosyal Destek gruplarınca hizmet götürdük. Bu vatandaşlarımıza maske ve kolonya dağıtımına kadar pek çok hizmet verildi. Öğretmen, imam, polis, bekçi, jandarma başta olmak üzere 146 bin Vefa Sosyal Destek grubu kardeşimizin her birine milletim adına teşekkür ediyorum.

Ayrıca AK Parti, MHP, CHP ve diğer belediyeler de Vefa Sosyal Destek Yardım’ına örnek bir dayanışma sergilediler. Biz Bize Yeteriz Kampanyamızda yaklaşık 2 milyar lirayı bulmuştur. Ramazan ayı sonu itibarıyla bitecek kampanyamıza bağışlarınızın sürmesini bekliyoruz.”

Korona virüs nedeniyle 55 kişi hayatını kaybetti

Buna göre virüs nedeniyle 55 kişi hayata gözlerini yumarken, toplam vefat sayısı 3 bin 841’e yükseldi. Ülkemizde hastalığa yakalanan vatandaşların sayısı ise 139 bin 771 oldu. 

Sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada tedbirsizliğin bedelinin ağır olduğunu belirten Koca, “Tedbirlere uyarsak, yeni vaka sayımız, yakında günde 1.000’den daha az olacak. Yoğun bakım ve solunum desteğine ihtiyaç duyan hastalarımızın sayısı azalmaya devam ediyor. Bugünkü vefat sayımız 55. Tedbirsizliğin bedelinin ağır olduğunu unutmayalım” dedi. 

12 Mayıs 2020

Anayasa Mahkemesi, Rüzgâr Enerji Santrali için verilen “Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu” konusunda örnek bir karar verdi

Aydın’ın Söke ilçesindeki Savunca mahallesinde taşınmazlar 22 Eylül 2014 tarihinde Bakanlar Kurulu kararı ile Çatalbük Rüzgâr Enerji Santrali (RES) için acele kamulaştırıldı. Kararın iptali için Danıştay’a başvuru yapıldı.

Danıştay acele el koymaya ilişkin gerekli prosedürün işletilmediğini, asliye hukuk mahkemesinde bedel tespiti ve tescil davası açılmadığı ve bu haliyle taşınmazların kamulaştırılmasında aciliyet bulunmadığını belirterek, kararı iptal etti.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Covid-19 nedeniyle yurt dışında 507 Türk vatandaşının vefat ettiğini, 400’den fazlasının cenazesinin getirildiğini bildirdi

Bakan Çavuşoğlu, Covid-19 salgını nedeniyle tahliyeler ve yurt dışındaki vatandaşların durumuyla ilgili bir soru üzerine, “7 milyona yakın vatandaşımız yurt dışında yaşıyor. Bugün itibariyle 507 vatandaşımız vefat etti. 400’den fazlasının cenazelerini ülkemize getirdik. Bazılarının oralarda defnedilmesi istendi, bazılarının işlemleri devam ediyor.” dedi.

Yurt dışında bulunan ve Türkiye’ye dönmek isteyen Türk vatandaşlarının tahliyesinin de devam ettiğini belirten Çavuşoğlu, “110 ülkeden 65 binden fazla vatandaşımızı ülkemize getirdik.” diye konuştu.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’a yönelik açıklaması nedeniyle hakkında soruşturma başlatılan Ankara Barosu’ndan, açıklama yapılmasına ilişkin ıslak imzalı yönetim kurulu kararını istedi

Ankara Barosu, geçen 26 Nisan’da yaptığı açıklama ile Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’a, Ankara Hacı Bayram-ı Veli Camiinde, ‘Ramazan: Sabır ve İrade Eğitimi’ konulu Cuma hutbesi nedeniyle tepki gösterdi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Ankara Barosu hakkında, ‘Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın insanlığın bir kesimini nefretle aşağılayıp kitlelere hedef gösterdiği konuşmasıyla ilgili basın açıklaması’ başlıklı açıklama nedeniyle soruşturma başlattı. ‘Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri aşağılama’ suçundan re’sen başlatılan soruşturmanın yanında, Diyanet İşleri Başkanlığı ile bir vatandaşın şikâyeti üzerine de soruşturma başlatılmıştı.

Alınan bilgiye göre soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı, Diyanet İşleri Başkanlığı ve bir vatandaşın şikâyeti üzerine başlatılan soruşturma kapsamında, Ankara Barosu’ndan açıklamanın yapılması yönünde alınan yönetim kurulu kararının ıslak imzalı metnini istedi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aksoy, Mısır, Yunanistan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY), Fransa ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) ortak bildirisi hakkındaki Bakanlığa yöneltilen bir soruya yazılı cevap verdi

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Mısır, Yunanistan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY), Fransa ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) ortak bildirisine ilişkin, “Takip ettikleri politikalarla bölgesel kaos ve istikrarsızlık peşinde koşan, halkların demokrasi ümitlerini darbeci diktatörlerin fütursuz saldırganlığına kurban etmekte beis görmeyen, ancak hesapları Türkiye tarafından bozulduğunda hezeyana kapılan bir grup ülkenin ikiyüzlülüğünün ibretlik bir örneğidir.” ifadesini kullandı.

Korona virüsü nedeniyle 53 kişi daha hayatını kaybetti

Türkiye’nin korona virüs tablosu açıklandı. Bugün virüs nedeniyle 53 kişi hayatını kaybederken, toplam vefat sayısı 3 bin 894’e yükseldi. 

Türkiye’deki toplam hasta sayısı 141 bin 475 olurken, bu hastalardan yüzde 70’inin iyileştiği görüldü. 

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Yeni vaka sayısındaki artış öngörülebilir sınırlarda. Toplam vakaların yüzde 70’i iyileşmiş durumda. Yoğun bakım hasta sayımız azalmaya devam ediyor. Maske + sosyal mesafe: Virüse karşı gücümüz bu! Risk kalabalık ortamlarda. Uzak duralım” ifadelerini kullandı.

13 Mayıs 2020

Milli Savunma Bakanlığı, Hakkâri Çukurca’da terör örgütü PKK’nın kullandığı mağarada ele geçirilen mühimmat ve yaşam malzemelerinin imha edildiğini açıkladı

Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Kahraman komandolarımız tarafından icra edilen operasyonlarla terör örgütünün inlerine girmeye devam ediyoruz. Bu kapsamda Hakkâri Çukurca’da devam eden arama-tarama faaliyetlerinde terör örgütü PKK’ya ait, mağara içerisinde; 9 adet 81 milimetrelik havan mühimmatı, 10 adet RPG-7 antitank mühimmatı, 200 adet doçka mühimmatı, 1 adet el yapımı patlayıcı (EYP), 3 adet roket sevk fişeği, 5 adet MP-8 havan tapası, 1 torba barut ve yaşam malzemeleri ele geçirildi. Mühimmat ve malzemeler ile tespit edilen bir adet EYP, Mayın ve El Yapımı Patlayıcı Tespit İmha Timi (METİ) tarafından imha edildi” denildi.

Şişli’de bir sanat evine düzenlenen operasyonda 78 parça tarihi eser ele geçirildi

Tarihi eser kaçakçılığı yaptığına yönelik bir ihbarı değerlendiren Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri kaçakçılık yaptığı öğrenilen bir kişiyi iki aylık takibe aldı. Yapılan takip sonucunda ekipler Şişli’de bir sanat evine operasyon düzenledi. Yapılan operasyonda 1 kişi gözaltına alındı.

Adreste yapılan aramalarda toplam 78 parçadan oluşan Osmanlı dönemine ait 170 cm uzunluğunda cam vitray, İznik ve Çanakkale Seramik örnekleri, kilise ikon örnekleri, Selçuklu dönemine ait pişmiş toprak kâse örnekleri, Safevi dönemine ait miğfer gibi tarihi eserler ele geçirildi.

Diyarbakır’ın Lice kırsalındaki operasyonda, turuncu kategoride aranan Heba Rodi kod adlı terörist sağ yakalandı

İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklama şöyle: “İç güvenlik operasyonları kapsamında Diyarbakır-Lice Sağgöze kırsalında, İl Jandarma Komutanlığı Jandarma Özel Harekât timlerince gerçekleştirilen operasyonda, teröristlerle sağlanan sıcak temasta 1 terörist ölü, 1 terörist sağ olarak ele geçirilmiştir.

Sağ olarak ele geçirilen teröristin; terörden arananlar listesinde 1 milyon TL’ye kadar ödülle Turuncu Liste’de yer alan, örgütünün sözde Serhabun Lice Alan Sorumlusu Heba Rodi kod adlı T.K olduğu tespit edilmiştir. Bölgede operasyonlar devam etmektedir.”

Korona virüsü nedeniyle 58 kişi daha hayatını kaybetti

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’nin korona virüs vaka tablosunu paylaştı. Tabloya göre bugüne 58 kişi hayatını kaybetti. Ülkemizdeki toplam vefat sayısı 3 bin 952 olurken, toplam hasta sayısı ise 143 bin 114’e yükseldi. 

Yoğun bakımdaki hasta sayısında düşüş olduğunu belirten Bakan Fahrettin Koca, “Yoğun bakımdaki hasta sayımız binin altına düştü. İyileşen hasta sayımız 100.000’i aştı. Toplam test sayımız yaklaşık 1,5 milyon. Virüse karşı asıl gücümüz: Maske + 1,5 Metre Sosyal Mesafe. Risk, en çok kalabalık ortamlarda. Uzak duralım” dedi. 

14 Mayıs 2020

Korona virüsü nedeniyle 55 kişi daha hayatını kaybetti

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’deki korona virüs salgınına ilişkin son rakamları açıkladı. Korona Virüs Tablosu’na göre son 24 saatte 34.821 test yapıldı ve bu kapsamda 1.635 kişiye yeni tip korona virüs tanısı konuldu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, son verilere ilişkin Twitter hesabından “Toplam test sayısında 1,5 milyonu geçtik. Yoğun bakım ve entübe hasta sayımız azalmaya devam ediyor. Toplam vaka sayımızda iyileşme oranı %71,8. Yeni hayat tarzımız Kontrollü Sosyal Hayat, yani hep birlikte tedbir. Koşulu: Maske + 1, 5 metre Sosyal Mesafe” dedi.

15 Mayıs 2020

Gıdada taklit ve tağşiş yapanlara 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası, 500 bin liraya kadar para cezası verilecek. Aynı suçun iki yıl içinde tekrarlanması durumunda ise işletmeci 5 yıldan 10 yıla kadar gıda sektöründen men edilebilecek

Uzun süredir gündemde olan gıdada taklit ve tağşişte cezai yaptırımların artırılmasını öngören yasa değişikliğinin Haziran ayında Meclis’in yeniden çalışmalarına başlamasıyla birlikte gündeme gelmesi bekleniyor. AK Parti Grubu tarım, gıda, orman, tarım arazileri, tütün ve şeker konusunda düzenlemelerin yer aldığı yeni bir torba kanun teklifi üzerinde çalışma başlattı. Yapılan taslak çalışmaya göre 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri Bitki Sağlığı Gıda ve Yem Kanununda yapılan değişiklikle gıdada taklit ve tağşiş yapanlara yönelik cezalar da yeniden düzenleniyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Beklenti Anketi`ne göre, yılsonu TÜFE beklentisi yüzde 9,38`e indi

TCMB, reel sektör, finansal sektör temsilcileri ve profesyonellerden oluşan 62 katılımcıyla gerçekleştirdiği “2020 yılı Mayıs ayı Beklenti Anketi’ni yayımladı.

Bir önceki anket döneminde yüzde 0,93 olan mayıs ayı TÜFE beklentisi, bu anket döneminde yüzde 0,76’ya geriledi.

Cari yılsonu TÜFE beklentisi yüzde 9,76’dan yüzde 9,38’e geriledi. 12 ay sonrası TÜFE beklentisi yüzde 9,70’ten yüzde 9,20’ye, 24 ay sonrası TÜFE beklentisi yüzde 8,62’den yüzde 8,30’a indi.

Katılımcıların yılsonu dolar/TL beklentisi 6,9277’den 7,0180’e, 12 ay sonrası dolar/TL beklentisi de 7,1104’ten 7,2204’e yükseldi.

Bir önceki anket döneminde 6 milyar 50 milyon dolar olan yılsonu cari işlemler açığı beklentisi, bu dönemde 7 milyar 225,5 milyon dolara yükseldi. Gelecek yıl cari işlemler açığı beklentisi ise 15 milyar 322 milyon dolardan 16 milyar 823 milyar dolara çıktı.

HDP’li 4 belediye başkanı gözaltına alındı

HDP’li Iğdır Belediye Başkanı, Siirt Belediye Başkanı, Baykan Belediye Başkanı ve Kurtalan Belediye Başkanı haklarındaki terör soruşturmaları nedeniyle gözaltına alındı. Siirt’e Vali Ali Fuat Atik, Baykan’a Kaymakam Mehmet Tunç, Kurtalan’a ise İhsan Emre Aydın, belediye başkan vekili olarak görevlendirildi.

İçişleri Bakanlığı’nca, haklarında yürütülen terör soruşturmaları kapsamında Siirt Belediye Başkanı Berivan Helen Işık ile Baykan Belediye Başkanı Ramazan Sarsılmaz ve Kurtalan Belediye Başkanı Baran Akgül, polis tarafından evlerinde gözaltına alındı. Işık, Sarsılmaz ve Akgül, sorgulanmak üzere emniyete götürüldü. 
Siirt’e Vali Ali Fuat Atik, Baykan’a Kaymakam Mehmet Tunç, Kurtalan’a ise İhsan Emre Aydın, belediye başkan vekili olarak görevlendirildi. Görevlendirmenin ardından belediye binalarının çevresinde polis güvenlik önlemi aldı. 

Korona virüsü nedeniyle 48 kişi daha hayatını kaybetti

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’nin korona virüs tablosunu açıkladı. Tabloya göre bugün 48 vatandaşımız, korona virüs nedeniyle hayatını kaybetti. Hasta sayısında kısmi bir artış olduğunu belirten Bakan Koca, “Yoğun bakım ve entübe hasta sayımız azalmaya devam ediyor. Test sayımız düne göre fazla. Vaka sayımızda kısmi artış var. Yeni hayat tarzımız Kontrollü Sosyal Hayat, yani hep birlikte tedbir. Koşulu: Maske + 1, 5 metre Sosyal Mesafe” dedi.  

16 Mayıs 2020

Büyükelçi atamalarına ilişkin karar, Resmi Gazete’de yayımlandı. Ayrıca Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Yeditepe Üniversitesi Rektörlüğü ve Adli Tıp Kurumundaki atama kararları da yayımlandı

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yer alan karara göre; Katar Büyükelçisi Fikret Özer ile Laos Demokratik Halk Cumhuriyeti Büyükelçisi Ahmet İdem Akay merkeze alındı. Akay’dan boşalan göreve Orhan Işık atandı.
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yayımlanan kararlara göre, Yeditepe Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Canan Aykut Bingöl atandı. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığında açık bulunan iş müfettişliklerine yeterlik sınavında başarı gösteren iş müfettiş yardımcıları Recep Duman ve Zekiye Didem Erez, Seyit Ahmet Bağmancı, Sabri Akdeniz Sarı, Osman Temel ve Mustafa Alp Güleç getirildi.
Kültür ve Turizm Bakanlığında açık bulunan Bilgi Teknolojileri Genel Müdürlüğüne Necmi Özben, Personel Genel Müdürlüğüne Ahmet Yılmaz, Personel Genel Müdürlüğü Yardımcılığına Adem Dinç ve Mehmet Ertuğrul Karsu, Strateji Geliştirme Başkanlığına İhsan Çimen ve Kocaeli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne Fatih Taşdelen atandı.

MSB: Irak kuzeyi Haftanin bölgesinde icra edilen arama tarama faaliyetlerinde, terör örgütü PKK’ya ait 20 adet VS-50 anti personel mayını ele geçirilerek imha edildi

Irak kuzeyi Haftanin bölgesinde icra edilen arama tarama faaliyetlerinde, terör örgütü PKK’ya ait 20 adet VS-50 anti personel mayını ele geçirilerek METİ Timlerince imha edildi.

Korona virüsü nedeniyle 41 kişi daha hayatını kaybetti

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’nin korona virüs tablosunu paylaştı. Tabloya göre bugüne 41 kişi korona virüs nedeniyle hayatını kaybederken, toplam vefat sayısı 4 bin 96’ya çıktı. Toplam hasta sayımız ise 148 bin 67’ye yükseldi. 

Sosyal medya hesabından açıklamalarda bulunan Bakan Koca, Yoğun bakım hasta sayımızla yoğun bakıma giren hastalarımızdan vefat edenlerin oranı azalıyor. İyileşme hızındaysa öngörülebilir bir yavaşlama var. Korona virüsün yayılmasına karşı verdiğimiz mücadelede evde kaldığımız günlerin rolü çok büyük. Evde kalalım.dedi.  

17 Mayıs 2020

3 şehrimizde petrol aranacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğünün konuya ilişkin kararı, Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Buna göre, Derkim Poliüretan Sanayi ve Ticaret AŞ’ye Batman, Mardin ve Diyarbakır sınırları içinde yer alan ve yüz ölçümleri 59 bin 477 hektar ile 61 bin 306 hektar olan 2 saha için 5 yıl süreli petrol arama ruhsatı verildi.

Şirket, söz konusu sahalar için 10 Ocak’ta başvuruda bulunmuştu.

Türk Silahlı Kuvvetleri, İpsara, Sakız ve Sisam adaları etrafında askeri tatbikat yapmak isteyen Yunanistan’ı iki ayrı Navteks yayınlayarak uyardı

Sivil Toplum Kuruluşları aracılıyla Ege’deki Yunan işgalini uluslararası platformlara taşımaya hazırlanan Türkiye, askeri olarak da Lozan kartını masaya sürdü. ‘Gayri askeri statü’de bulunan İpsala, Sakız ve Sisam adaları etrafında askeri tatbikat yapmak isteyen Yunanistan, 30 Nisan ve 15 Mayıs’ta yayınlanan iki ayrı Navteks’le uyarıldı. Türk Deniz Kuvvetleri Seyir Hidrografi ve Oşinografi Dairesi Başkanlığı (SHOD) İzmir İstasyonu’ndan yayınlanan Navteks’lerde Lozan Anlaşmasına gönderme yapılarak şu ifadeler kullanıldı: “İpsala Adası’nın, 1923 Lozan Barış Antlaşması ile belirlenen gayri askeri statüsü ihlal edilmiştir. Uluslararası hukuk kuralları gereği gayri askeri statüdeki adanın askeri maksatlı kullanımı kabul edilemez. Sakız ve Sisam adalarının 1923 Lozan Barış Antlaşması ile belirlenen gayri askeri statüsü ihlal edilmiştir.”

İçişleri Bakanlığınca 81 il valiliğine ‘Yaz Mevsimi Trafik Tedbirleri’ konulu genelge gönderildi

Genelgede, geçmiş yıllardan farklı olarak 1 Haziran- 1 Ekim tarihleri arasında uygulanacak 2020 yılı Yaz Trafik Tedbirlerinde; tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’yi de etkisi altına alan yeni tip korona virüs salgının yayılım hızını kontrol altında tutmaya yönelik trafik tedbirleri ile salgının yayılım hızının azalmasıyla birlikte normal hayata geçişe yönelik hareket tarzının bir bütün olarak ele alınması gerektiğine vurgu yapıldı.

Ankara sondaj faaliyetlerinin süreceği mesajını verdi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aksoy, “AB’nin korona virüsle mücadelede gösteremediği dayanışmayı, söz konusu Rum kesimi olduğunda koşulsuz şartsız göstermesi manidardır.” dedi

Avrupa Birliği’nin (AB) Dışişleri bakanları ortak bildirisi Türkiye’ye yönelik baskı politikasının süreceğini ortaya koydu.

Bildiride Türkiye’nin bölgedeki sondaj hamlelerine tepki gösterilirken Ankara “tansiyonu yükseltmekle” suçlandı. AB, Türkiye’nin adımlarının birlik üyesi Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin “egemenlik haklarına ihlal olduğu” iddiasını yineledi. AFP’nin haberinde Yavuz gemisinin geçen aydan bu yana bölgede faaliyetlerini sürdürdüğü kaydedildi.

AB’nin çıkışı geçen perşembe günü Enerji Bakanı Fatih Dönmez’in “Doğu Akdeniz’de birçok aktörün Türkiye’yi başından beri denklemin dışında tutmaya çalıştığını” ifade ederek “Şimdi asıl bizi dışarda tutmak isteyenler oyun dışında kaldı. Bu krizi belki bahane ettiler, oradan çekildiler... Hem Doğu Akdeniz’de hem de önümüzdeki temmuzdan itibaren Karadeniz’de ilk defa kendi milli sondaj gemimiz Fatih ile derin sondajımızı yapmayı planlıyoruz.” açıklamasının ardından geldi.

Korona virüsü nedeniyle 44 kişi daha hayatını kaybetti

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’nin korona virüs vaka tablosunu paylaştı. Tabloya göre 44 kişi korona virüs nedeniyle hayatını kaybederken, toplam vefat sayısı 4 bin 140’a yükseldi. Vaka sayısında beklenen bir şekilde düşüş yaşandığını kaydeden Koca, “Yeni vaka sayımızda beklenen düzeyde bir düşüş gerçekleşti. Bazı verilerse, genel seyir içinde olağan değişkenlikler gösterdi. Korona virüsün yayılmasına karşı verdiğimiz mücadelede evde kaldığımız günlerin rolü çok büyük. Yarın ve ertesi gün evde kalalım.” dedi. 

18 Mayıs 2020

Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni normalleşme adımlarını açıkladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni eğitim öğretim yılı önümüzdeki Eylül ayında başlayacağını duyurdu. Üniversitelerle ilgili açıklamayı ise, Yüksek Öğretim Kurumumuz daha önce yaparken, kreşler ve bakımevleri 15 Haziran’da faaliyete geçecek.

Erdoğan, 29 Mayıs Cuma günü cuma namazıyla birlikte öncelikle valilikler ve müftülükler tarafından belirlenen şartları uygun camilerden başlayarak camilerimizi ibadete açılacağını söyledi.

Arife gününden bayramın son gününe kadar 23-26 Mayıs’ta 81 ilin tamamında sokağa çıkma yasağı uygulanacak. 15 il için geçerli olan şehirlerarası seyahat kısıtlaması, 15 gün süreyle uzatıldı. 24 Mayıs Pazar saat 14.00 ile 20.00 saatleri arasında 65 yaş üstü vatandaşlarımız sokağa çıkabileceğini söyledi.

Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Tümamiral Cihat Yaycı’nın istifasının onaylandığı belirtildi

Kripto FETÖ’cülerin ortaya çıkarılması için “FETÖMETRE” uygulamasını ortaya koyan, FETÖ’nün hedefindeki Tümamiral Cihat Yaycı’nın istifası onaylandı.

İstifanın onaylandığına ilişkin açıklama Milli Savunma Bakanlığı’ndan geldi.

Hakurk’ta 3 terörist etkisiz hâle getirildi

Milli Savunma Bakanlığı, Irak’ın kuzeyindeki Hakurk bölgesinde tespit edilen PKK’lı 3 teröristin, hava harekâtıyla etkisiz hale getirildiğini bildirdi.

Korona virüsü nedeniyle 31 kişi daha hayatını kaybetti

Yoğun bakım ve solum desteğine ihtiyaç duyan hasta sayısında azalma olduğunu belirten Koca, Yoğun bakıma ve solunum desteğine ihtiyaç duyan hastalarımızın sayısı azalmaya devam ediyor. Vaka sayısı öngörülebilir düzeyde seyrediyor. Korona virüsün yayılmasına karşı verdiğimiz mücadelede evde kaldığımız günlerin rolü çok büyük. Yarın evde kalalım” dedi.  

19 Mayıs 2020

İçişleri Bakanlığı, seyahat kısıtlamasının uzatılmasına ilişkin valiliklere ek genelge gönderdi

Büyükşehir statüsündeki Ankara, Balıkesir, Bursa, Eskişehir, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Konya, Manisa, Sakarya, Samsun, Van illeri ile Zonguldak ili olmak üzere toplam 15 il sınırlarından kara, hava ve deniz yolu ile (toplu ulaşım aracı, özel araç vb.) yapılacak tüm giriş/çıkışlar 15 günlük süreyle 19 Mayıs 2020 Salı günü saat 24.00’dan 03 Haziran 2020 Çarşamba günü saat 24.00’a kadar geçici olarak durdurulacak.

Bu illerde yaşayan/bulunan tüm vatandaşların belirtilen süre boyunca illerinde kalmaları esas olacak. Şehir giriş-çıkış kısıtlamasına yönelik daha önceki genelgelerle belirlenen usul, esas ve istisnalar bu genelge ile getirilen kısıtlama dönemi için de geçerli olacak. 

Gençlik ve Spor Bayramı Türkiye genelinde olduğu gibi İstanbul’da da büyük coşkuyla kutlandı

Kentteki pek çok evde sabah saatlerinden itibaren bayraklar asılırken saat 19.19’da evlerin balkonlarından İstiklal Marşı yankılandı. Gece saatlerinde ise başta Galata Kulesi olmak üzere İstanbul’un simge yapıları Atatürk silueti ve Türk bayrağı ile ışıklandırılırken Boğaz’da havai fişek gösterisi gerçekleştirildi.

İçişleri Bakanlığı, 65 yaş üstü vatandaşların seyahat edebilmelerine izin veren genelgeyi yayınladı

Genelgeye göre;

22 Mart tarihli genelge ile sokağa çıkmaları kısıtlanan 65 yaş ve üzerindeki vatandaşlarımıza (üç yıl içinde organ ve kemik iliği nakli olanlar, immün yetmezliği olanlar ile böbrek yetmezliği nedeniyle diyalize giren hastalar hariç) seyahat izin belgesi almak ve gittikleri yerlerde en az 30 gün kalmak şartı ile istedikleri yerleşim yerine gidebilecek. Bu kapsamda, 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımıza seyahatlerinde bir kişi refakat edebilecek.

65 yaş ve üzeri vatandaşlar; “Seyahat İzin Belgesi” taleplerini, 21 Mayıs Perşembe günü, saat 09.00’dan itibaren elektronik ortamda E-Devlet, İçişleri Bakanlığı, E-Başvuru Sistemi ve Alo 199 Vefa Destek Hattı üzerinden yapılabilecek.

Milli Savunma Bakanlığı’nda, Ramazan Bayramı dolayısıyla bayramlaşma töreni düzenlendi

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, TSK’da 156 pozitif korona virüs vakası olduğunu söyledi. Suriye ve Irak’ın kuzeyinde terörle mücadelenin aralıksız sürdüğünü de belirten Akar, 1 Ocak’tan bu yana 1411 teröristin etkisiz hale getirildiğini açıkladı.

Sağlık Bakanlığı 81 ile genelge gönderdi. Genelgeye göre yurt dışından gelen vatandaşlar artık KYK yurtlarında karantinaya alınmayacak. Kişilerin izolasyon süreçleri evde takip edilecek

Sağlık Bakanlığı 81 ile genelge gönderdi, yurt dışından gelen vatandaşların 14 günlük karantina süreçlerinin artık KYK yurtlarında yapılmayacağı, kişilerin hava alanlarında yapılan muayeneleri sonrası evde izolasyonlarının ve izlenimlerinin yapılacağı belirtildi.

Halen Yurtlarda kalmakta olan kişilerin 14 gün karantina süreçlerini tamamlanmasına bakılmaksızın PCR testi sonrası yurtlardan çıkışlarının 23 Mayıs 2020 tarihine kadar tamamlanmasına karar verildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayınlanan karara göre 800’den fazla ürüne ilave gümrük vergisi getirildi

İş makineleri ve tarım makineleri vinçler ve bazı demir-çelik ürünleri kapsamda. İlave gümrük vergisi 30 Eylül 2020’ye kadar yüzde 30’a varan oranlarda, 1 Ekim 2020’den itibaren ise 10 puana kadar daha düşük oranlarda uygulanacak.

Kararın, salgınının ekonomi üstündeki olumsuz etkilerini azaltmak ve yerli sanayiyi ithalat baskısına karşı korumak amacıyla alındığı belirtildi.

Varlık Fonu, “3 kamu bankasının sermayelerini 21 milyar TL artırma süreci tamamlandı” açıklamasını yaptı

TVF’den yapılan açıklamada, “Finansal piyasalarda istikrar ve derinliği destekleme misyonumuz doğrultusunda kamu bankalarımızın sermaye yapılarının güçlendirilmesi ve yeterliliklerinin desteklenmesi amacıyla gerçekleştirdiğimiz bu işlem sonucunda Türkiye Halk Bankası AŞ’deki ortaklık payımız yüzde 75,29 ve Türkiye Vakıflar Bankası TAO’daki payımız ise yüzde 35,99 olmuştur. T.C. Ziraat Bankası AŞ hisselerinin tamamı hali hazırda TVF bünyesinde bulunmaktadır.” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, finansal ve ekonomik istikrarın sağlanmasında kritik rol üstlenen kamu bankalarının korona virüs sürecinde desteklenmesi amacıyla yapılan işleme ilişkin detayların Türkiye Halk Bankası AŞ ve Türkiye Vakıflar Bankası TAO’nun yaptığı Özel Durum Açıklamalarında yer aldığı belirtildi.

Korona virüsü nedeniyle 23 kişi daha hayatını kaybetti

Açıklanan son verilere göre 20 Mayıs’ta 23 kişi hayatını kaybederken, hasta sayısı ise ilk kez 1000’in altına inerek 972 oldu.

Salgının başından bu yana ise hasta sayısı 152 bin 587 olurken, 4 bin 222 kişi ise hayatını kaybetti.

21 Mayıs 2020

Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesinin açılışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleştirildi

Sosyal mesafe kurallarına uygun olarak gerçekleştirilen törende Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da açıklamalarda bulundu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, korona virüs salgınıyla ilgili olarak, “Hastanelerimizde beklenen yoğunluk olmadan hastalık kontrol altına alınmıştır” açıklamasında bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Şimdiye kadar 82 ülkeye yardım gönderdik” açıklamasını yaptı

“Cumhurbaşkanı Erdoğan: Korona virüs salgını insanlık olarak son bir asırda karşılaştığımız en büyük sağlık sorunudur. Şimdiye kadar 330 bin can alan bu salgın karşısında birçok ulusun büyük sıkıntılar çektiğini görüyoruz. Şimdiye kadar 82 ülkeye yardım gönderdik. Bu, bizim insani görevimizdir.

Kamu düzeninin yara aldığı dönemde Türkiye ve Japonya örnek bir davranış sergiliyor. Vaka ve vefat sayısında son derece iyi bir konumdayız. Günlük vaka sayımızı 1000’in altına düşürdük. Normalleşme adımlarını atarken tedbirleri ihmal etmiyoruz. Kendi ihtiyaçlarımızı karşılarken kardeş ülkelere yardım etmeye devam edeceğiz. Kaderimiz ve kederimiz ortaktır inancıyla yardımlarımızı seferber etmeye devam edeceğiz.” dedi.

Dışişleri Bakanlığı, “Libya’daki Türk çıkarlarının hedef alınması halinde darbeci Hafter unsurlarını meşru hedef telakki edeceğiz” ifadelerini kullandı

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy’un Hafter Milislerinin Türk Kuvvetleri’ni ve çıkarlarını hedef alacaklarına ilişkin açıklamaları hakkındaki soruya cevabı şu şekilde:

“Yabancı bir basın yayın kuruluşunda atıfta bulunulan ve darbeci Hafter’e bağlı gayrımeşru milislerin Türk çıkarlarını hava unsurlarıyla hedef alacağı yönündeki açıklamanın Libya’nın Doğusunda dış destekle yeni savaş uçakları konuşlandırılmasından sonra yapılması dikkat çekicidir.

Bursa ve Zonguldak’ta korona virüs tedbirleri kapsamında belirlenen cadde ve alanlarda, iş yerlerinde ağzı ve burnu kapatacak şekilde maske kullanılması zorunlu hale getirildi. Böylelikle maskesiz sokağa çıkmanın yasak olduğu il sayımız 32’ye yükseldi

Korona virüs tedbirleri kapsamında Türkiye’nin 32 ilinde maskesiz dışarı çıkılamayacak. Bursa ve Zonguldak’ta alınan kararla birlikte; Şanlıurfa, Adıyaman, Afyonkarahisar, Aydın, Balıkesir, Bartın, Denizli, Düzce, Kastamonu, Muğla, Uşak, Rize, Karabük, Kayseri, Sakarya, Siirt, Tunceli, Kırıkkale, Kırklareli, Isparta, Burdur, Konya, Kahramanmaraş, Gaziantep, Gümüşhane, Bolu, Kocaeli, İzmir, Mardin ve Amasya maskesiz dışarı çıkmak yasaklandı.

Korona virüsü nedeniyle 26 kişi daha hayatını kaybetti

Korona virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 4 bin 249’a, vaka sayısı 153 bin 548’ yükseldi.

22 Mayıs 2020

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Irak Cumhurbaşkanı Berham Salih ile telefonda görüştü

İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, Erdoğan ile Salih’in karşılıklı Ramazan Bayramı tebrikinde bulunduğu görüşmede ikili ilişkiler, bölgesel gelişmeler ve salgın ile mücadelede iş birliği konuları ele alındı. 

İçişleri Bakanlığı, “Cami ve Mescitlerde Cemaatle İbadet Edilmesi” hakkında 81 İl Valiliğine Genelge gönderdi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Başkanlığında toplanan Kabine Toplantısı’nda cami ve mescitlerin cemaatle ibadete açılmasına yönelik alınacak tedbirlerin değerlendirildiği belirtilerek, Bilim Kurulunun önerileri doğrultusunda 29 Mayıs 2020 Cuma günü belirlenecek kurallar çerçevesinde öğle, ikindi ve cuma namazlarının camilerde cemaatle kılınabileceğine ilişkin karar alındığı ifade edildi. 

Korona virüsü nedeniyle 27 kişi daha hayatını kaybetti

Sağlık Bakanlığının internet sitesinde yer alan ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın da Twitter’dan paylaştığı “Türkiye Günlük Korona virüs Tablosunun güncel verilerine göre, 37 bin 507 test yapıldı, 952 kişiye tanı konuldu.

Son 24 saatte 27 hasta vefat etti, 1121 hasta iyileşti. Toplam test sayısı 1 milyon 767 bin 495, vaka sayısı 154 bin 500 ve vefat sayısı 4 bin 276 oldu. Toplam yoğun bakımdaki hasta sayısı 800, solunum cihazına bağlı hasta sayısı 401 ve iyileşen sayısı 116 bin 111 olarak kayıtlara geçti.

23 Mayıs 2020

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından hazırlanan rapora göre Nisan ayında kurulan şahıs şirketi sayısı geçen yıla göre yüzde 51 azaldı, kapananlarda ise yüzde 31 artış yaşandı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) salgının etkilerinin derinleştiği nisan ayına ilişkin kurulan ve kapanan şirket istatistiklerini yayımladı. Açılan ve kapanan şirket istatistiklerine mercek tutulduğunda özellikle küçük ölçekli şahıs şirketlerinin salgına dayanamadığı gözlemlendi. Geçen yıl nisan ayında 1828 şahıs şirketi kurulurken 1265’i kapanmıştı. Buna karşın bu yıl sayılar tersine döndü. 888 şahıs şirketinin kurulduğu nisan ayında 1663 şahıs şirketi kapandı. İlgili dönemde kurulan şahıs şirketi sayısı yüzde 51 azalırken kapanan şahıs şirketi sayısı yüzde 31 arttı. Geçen yıl nisan ayında 6 bin 789 şirket kurulurken bu sayı bu yılın nisan ayında 2 bin 878’e düştü. 1 yıldaki azalma yüzde 57 olarak kaydedildi.

Milli Savunma Bakanı Akar beraberinde TSK Komuta Kademesi ile Suriye sınırının sıfır noktasındaki birliklerde incelemelerde bulundu

Akar “Bugün komandolarımızın, hava kuvvetlerimizin Haftanin, Zap, Hakurk, Gara bölgelerindeki operasyonlarında 13 terörist etkisiz hale getirildi.” açıklamasında bulundu

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, yurt dışından gelen vatandaşların ağırlandığı yurtlarda kimsenin kalmadığını açıkladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın koordinasyonunda, Dışişleri Bakanlığının yürüttüğü çalışma kapsamında dünyayı etkisi altına alan korona virüs salgını sonrası yurt dışından getirilerek Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı yurtlarda misafir edilen vatandaşların karantina sürecinin tamamlandığı bildirildi. 

Korona virüsü nedeniyle 32 kişi daha hayatını kaybetti

23 Mayıs itibariyle toplam test sayısı 1.807.673 olarak gerçekleşti. Toplam korona virüs vaka sayısı 155.686’ya, toplam vefat sayısı 4.308’e ve iyileşen hasta sayısı ise 117.602’ye çıktı. 

24 Mayıs 2020

Milli Savunma Bakanı Akar, “İyi komşuluk ilişkileri konusunda tüm girişimlerimize, sabrımıza rağmen son günlerde Ege’de yapılan tacizlerin izahı mümkün değildir.” dedi

Son dönemde Ege’de yaşanan bazı olaylara da değinen Bakan Akar, şöyle konuştu:

“İyi komşuluk ilişkileri konusunda tüm girişimlerimize, anlayışımıza, sabrımıza rağmen son günlerde Ege’de yapılan tacizlerin izahı mümkün değildir. Bunlar, çok ciddi tahriktir, provokasyondur. Bunun kendilerine hiçbir yararı yoktur. Bu konuda herkesin aklını başına toplamasının iki tarafın da menfaatine olduğunu bir kez daha ifade etmek istiyorum. Biz olayların diyalog ve karşılıklı anlayış çerçevesinde çözülmesi için bugüne kadar her türlü gayreti gösterdik bundan sonra da aynı gayreti göstermeye devam edeceğiz.”

Korona virüsü nedeniyle 32 kişi daha hayatını kaybetti

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’deki korona virüs salgınına ilişkin son rakamları açıkladı. Bakan Koca’nın açıkladığı verilere göre son 24 saatte 32 kişi virüs nedeniyle hayatını kaybederken toplam can kaybı 4 bin 340 oldu.

25 Mayıs 2020

Korona virüsü nedeniyle 29 kişi daha hayatını kaybetti

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bugün korona virüs nedeniyle 29 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu. 83 milyonun gösterdiğini uyuma dikkat çeken Koca, “İyileşen toplam hasta sayısı 120 bini geçti. Yoğun bakım desteğine ihtiyaç azalmaya devam ediyor. Elde edilen başarı, 83 milyon uyumun sonucu. Yeni dönemde yeni ve güçlü tedbir, sosyal hayatta hep birlikte alınacak tedbirdir.” ifadelerini kullandı. 

26 Mayıs 2020

Fatih Sondaj Gemisi Karadeniz’e açılıyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez “Fatih Sondaj Gemimiz Karadeniz’e geçiş için son hazırlıklarını tamamladı. Gemimiz, İstanbul Boğaz geçişi için hazır. Fatih, 29 Mayıs’ta, kutlu fethin yıl dönümünde, Karadeniz seferi için hareket edecek.” dedi.

İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, 4 gün süre sokağa çıkma kısıtlamasında 47.831 kişiye Umumi Hıfzıssıhha Kanunu ve TCK’nın ilgili maddeleri kapsamında adli ya da idari işlem yapıldığı belirtildi

Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip korona virüs salgınının ülkemizde görülmeye başlandığı 11 Mart’tan bu yana, Bilim Kurulunun önerileri ve Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatları doğrultusunda; salgının toplum sağlığı ve kamu düzeni açısından oluşturduğu riski yönetme, sosyal izolasyonu temin etme, sosyal mesafeyi koruma ve yayılım hızını kontrol altında tutma amacıyla birçok tedbir kararı alınarak uygulamaya geçirilmiştir.

Alınan bu tedbirler kapsamında, büyükşehir statüsündeki bazı illerimiz ve Zonguldak ilimizde zaman zaman sokağa çıkma kısıtlaması uygulanarak, salgının yayılım hızının düşürülmesi hedeflenmiştir.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, yerli ve yenilenebilir enerjinin elektrik üretimindeki payının yüzde 90’a vardığını ve yeni bir rekor kırıldığını açıkladı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, yerli ve yenilenebilir kaynakların elektrik üretimindeki payının yüzde 90 ile yeni bir rekor kırdığını duyurdu.

Enerji Bakanı Dönmez, Türkiye’de elektrik üretiminde yerli kaynakların payının yeni bir rekor kırdığını açıkladı.

Korona virüsü nedeniyle 28 kişi daha hayatını kaybetti

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, korona virüsten 28 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Tedbirlerin devam etmesi gerektiğini vurgulayan Bakan Koca, “İyileşen hasta sayısında, bugün önemli bir artış var. Yoğun bakım ve Entübe hasta sayısında ise azalma devam ediyor. Elde edilen başarı, 83 milyonun gösterdiği uyumun sonucu. Yeni hayat tarzımız: kontrollü sosyal hayat, hep birlikte tedbir.” dedi.  

27 Mayıs 2020

Ramazan Bayramı dolayısıyla 81 ilde ilan edilen sokağa çıkma yasağının ardından normalleşme sürecinin ikinci aşaması başladı. İkinci aşamada da 20 yaş altı ve 65 yaş üstüne sokağa çıkma yasağı devam edecek

İşte normalleşme sürecinin ikinci aşaması:

-1 Haziran: Otel, club, çay bahçeleri, dernek lokalleri, yüzme havuzları, spor merkezi tesisleri açılacak.

-1 Haziran: Kapasitenin %25’ini aşmamak şartıyla nikâh salonları açılacak.

-15 Haziran: Piknik alanları açılacak. Tüm duruşmalara yeniden başlanacak-

-1 Haziran: Sokağa çıkma yasağı kaldırılacak.

-15 Haziran: Sınır kapıları açılacak.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Twitter’dan Türkiye’nin son yıllarda ortaya koyduğu milli enerji ve maden politikalarına ilişkin açıklamada bulundu

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, “2017 yılında ortaya koyduğumuz milli enerji ve maden politikaları bugün yeni rekorlara imza atıyor. Çalışma arkadaşlarımızla birlikte ortaya koyduğumuz milli ve yerli stratejilerin sonuçlarını gördükçe mutlu oluyoruz.” dedi.

Milli Savunma Bakanlığı, İdlib bölgesinde bugün icra edilen yol kontrol devriyesi esnasında sebebi henüz tespit edilemeyen patlamada bir askerin şehit olduğunu açıkladı

Olayla ilgili Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada şöyle denildi:

“Bugün İdlib bölgesinde icra edilen yol kontrol devriyesi esnasında arama bölgesinin 250 metre güneyinde meydana gelen ve sebebi henüz tespit edilemeyen bir patlamanın tesiri ile kahraman bir silah arkadaşımız yaralanmış ve derhal hastaneye kaldırılmış, ancak yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak şehit olmuştur. Bizleri derin bir acı ve üzüntüye boğan bu olayda hayatını kaybeden aziz şehidimize Allah’tan rahmet, kederli ailesine, Türk Silahlı Kuvvetleri ile asil milletimize başsağlığı ve sabır dileriz.” 

Demokrasi ve Özgürlükler Adası açıldı

27 Mayıs 1960 darbesinin ardından dönemin Başbakanı Adnan Menderes, Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan’ın yargılamasının yapıldığı Yassıada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Demokrasi ve Özgürlük adası adıyla hizmete açılıyor. Açılışta ilk konuşmayı MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzaladığı ve Resmi Gazete’de yayınlanan karara göre Bulgaristan sınırına 5 kilometre mesafedeki alan ikinci derece askeri yasaklı bölge ilan edildi

Resmi Gazete’de yayınlanan 2574 sayılı Cumhurbaşkanı kararına göre, Kırklareli’nin Karadeniz kıyısında, Limanköy ile Beğendik köyleri arasındaki bölge, ikinci derece kara ve deniz askeri yasak bölge ilan edildi.

Kararda, “Ekli harita ve listede sınır ve koordinatları gösterilen alanların ikinci derece kara/deniz askeri yasak bölge ilan edilmesine, 2565 sayılı Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kanununun 2’nci maddesi gereğince karar verilmiştir.” denildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzası ile yayınlanan askeri yasak bölge kararı, küçük bir bölümü denizde olmak üzere yaklaşık 20 kilometrekarelik bir alanı kapsıyor.

Korona virüsü nedeniyle 34 kişi daha hayatını kaybetti

Sağlık Bakanlığı’nın paylaştığı Türkiye Günlük Korona virüs Tablosu’na göre; son 24 saatte 21 bin 43 test yapıldı, 1.035 vaka tespit edildi, 34 kişi yaşamını yitirdi. Böylece toplam can kaybı 4 bin 431’e, vaka sayısı 159 bin 797’ye yükseldi.

28 Mayıs 2020

Dışişleri Bakanlığı’ndan Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias’ın yaptığı açıklamalara sert tepki geldi

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Yunan Dışişleri Bakanı Dendias’ın açıklamalarına yanıt verdi. Aksoy şunları söyledi:

“Türkiye’ye karşı diyalog yerine gerginlik politikasını tercih eden, gerçekleri iç politika saikleriyle manipüle ederek kamuoyunu yanıltan ve “Düşmanımın düşmanı dostumdur” zihniyetiyle hareket eden Yunanistan liderliğini akıl ve izana davet ediyoruz.

Yunanistan’ın sığınmacıların temel hak ve özgürlüklerini ve özellikle yaşam haklarını açıkça ihlal ettiği uluslararası insan hakları kuruluşlarının raporlarında yer almaktadır. Sınırda, tüm dünyanın gözü önünde masum insanlara her türlü vicdansızlığı yapanların Türkiye’ye “barbar” demesi utanç vericidir.”

Olağanüstü hal, afet ve ekonomik dalgalanma dönemleri ile diğer acil durumlarda faaliyet gösterecek “Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu” oluşturuldu

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan Ticaret Bakanlığı yönetmeliğinde, “Bu Yönetmeliğin amacı, olağanüstü hal, afet ve ekonomik dalgalanma dönemleri ile diğer acil durumlarda faaliyet gösterecek Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu’nun oluşumu, görev ve yetkileri ile üretici, tedarikçi ve perakende işletmelerin fahiş fiyat artışı ve stokçuluk uygulamalarının denetlenmesine ve idari para cezalarının uygulanmasına ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.” denildi.

Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında bugün son kez videokonferans yöntemiyle toplandı. Erdoğan, açıklamalarda bulundu. Erdoğan, seyahat kısıtlamasının 1 Haziran’da kalkacağını açıkladı

1 Haziran’dan itibaren Türkiye’de bazı kısıtlamaların kaldırılacağını duyuran Cumhurbaşkanı Erdoğan, işleyecek takvimi şöyle anlattı:

“Şehirlerarası seyahat sınırlaması 1 Haziran’dan itibaren tamamıyla kaldırılmıştır. Kreşler ve gündüz bakım evlerinin tamamı 1 Haziran’da açılacak. İşletme sahibi 65 yaş üstü vatandaşlarımız maske, mesafe ve temizlik şartına riayet şartıyla işinin başında olabilecek. İdari izinde bulunan veya esnek çalışma sistemine dâhil olan kamu personeli 1 Haziran tarihi itibarıyla normal mesaiye başlayacak. Yol güzergâhlarındaki dinlenme tesisleri de 1 Haziran’da hizmet vermeye başlayacak. Plajlar, milli parklar ve bahçeler belirlenen kurallar dâhilinde 1 Haziran’dan itibaren faaliyete geçebilecek. 65 yaş ve üstünün sokağa çıkma sınırlaması ve pazar günleri 14.00-20.00 saatleri arasında istisna kapsamında olma uygulaması devam edecek. Hayvan satış yerleri 1 Haziran’dan, hipodromlar 10 Haziran’dan itibaren faaliyete geçebilecek. Sürücü kursları, benzeri kurslar 1 Haziran’dan itibaren hizmet verebilecek. Deniz turizmi, balıkçılığı ve taşımacılığı ile ilgili sınırlamalar da belirlenen kurallar dâhilinde kaldırılmıştır. Müze ve ören yerleri, 1 Haziran’da onlar da açılıyor. Bireysel sporlarla ilgili sınırlamalar kaldırılmıştır.”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla, Cumhurbaşkanlığı Bilim Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulu, ‘gıda arz güvenliği’, ‘biyogüvenlik’, ‘siber güvenlik ve iletişim altyapısı’, ‘tıbbı cihaz’ ile ‘ilaç ve aşı’ alanlarında çalışma başlattı

İletişim Başkanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, tüm dünyayı etkileyen korona virüs salgını sonrası da önlem alınması gerekli stratejik konularla ilgili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla çalışmalara başlandığı belirtildi.

Buna benzer durumlarda oluşabilecek farklı senaryolara karşı Türkiye’nin imkân ve kabiliyetlerinin daha da artırılmasının önemine işaret edilen açıklamada, bu kapsamda, Cumhurbaşkanlığı Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulunun ‘gıda arz güvenliği, biyogüvenlik, siber güvenlik ve iletişim altyapısı, tıbbı cihaz ile ilaç ve aşı’ konularında Türkiye’deki eksiklerin tespit edilmesi ve gerekli teknolojilerin geliştirilmesi yoluyla stratejik konularda dışa bağımlılığın sıfıra indirilmesine yönelik politikaların belirlenmesi için çalışma başlattığı bildirildi.

Korona virüsü nedeniyle 30 kişi daha hayatını kaybetti

1576 hasta iyileşti. Toplam test sayısı 1 milyon 928 bin 209, vaka sayısı 160 bin 979, vefat sayısı 4 bin 461 olarak kayıtlara geçti. Toplam yoğun bakımdaki hasta sayısı 683, solunum cihazına bağlı hasta sayısı 339, iyileşen hasta sayısı 124 bin 369 oldu.

29 Mayıs 2020

Korona virüs tedbirleri kapsamında 16 Mart’ta toplu ibadetlerin yasaklandığı camilerde 74 gün sonra ilk Cuma namazı kılındı

74 gün sonra ilk Cuma ibadetini yerine getiren halkın sosyal mesafe kuralına uyduğu, maske taktığı ve kişisel seccadeleriyle namazlarını kıldı.

İçişleri Bakanlığı, Siirt’in Herokal bölgesinde düzenlenen operasyonda 2 teröristin etkisiz hale getirildiğini duyurdu

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, “İç güvenlik operasyonları kapsamında; Siirt Herokal kırsalında, İl Jandarma Komutanlığı’nca gerçekleştirilen operasyonda, 2 terörist silahları ile birlikte ölü olarak ele geçirilmiştir” denildi. 

Açıklamada, bölgede operasyonların devam ettiği de belirtildi.

Korona virüsü nedeniyle 28 kişi daha hayatını kaybetti

29 Mayıs günü 28 hasta vefat etti, 1594 hasta iyileşti. Toplam test sayısı 1 milyon 964 bin 364, vaka sayısı 162 bin 120 ve vefat sayısı 4 bin 489 oldu.

Toplam yoğun bakımdaki hasta sayısı 662, solunum cihazına bağlı hasta sayısı 324 ve iyileşen sayısı 125 bin 963 olarak kayıtlara geçti.

30 Mayıs 2020

Türk Deniz Kuvvetleri’ne bağlı donanma gemileri, Girit’in Güneyi’nde, Gavdos Adası’nın hemen aşağısında yapılacak askeri tatbikatlar için Milli Savunma Bakanlığı’nın emri ile “Ne - Mutlu - Türküm - Diyene” şeklinde, dört ayrı saha adı için Navtex ilanı yayımladı

Türk Deniz Kuvvetleri’ne bağlı donanma gemileri, Milli Savunma Bakanlığı’nın emri ile “Ne - Mutlu - Türküm - Diyene” şeklinde, dört ayrı saha adı için Navtex ilanı yayımladı.

Söz konusu ilanın İstanbul’un fethinin yıldönümünde gelmesi dikkat çekti. Öte yandan Yunanistan, daha önce, kendi sahalarına “Konstantinopolis” ve “Pontus” gibi isimler vermişti.

Türk Deniz Kuvvetleri Seyir Hidrografi ve Oşinografi Daire Başkanlığı, eğitim sahası için Girit’in güneyinde dört bölgede Navtex ilan etti. Belirlenen dört sahada, dün ve bugün (29-30 Mayıs) askeri tatbikat yapılacağı belirtilerek, bu alanların tatbikat için kapatıldığı vurgulandı.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, korona önlemleri kapsamında ziyarete kapatılan milli ve tabiat parklarının yeniden açılacağı tarihi duyurdu

Bakan Pakdemirli yaptığı yazılı açıklamada, korona virüsle mücadele kapsamında ziyarete kapatılan alanların yeniden hizmete açılmasıyla ilgili Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından gerekli önlemlerin alındığını belirtti. Korona virüs nedeniyle uzun süredir dışarıya çıkamayan ve evlerinde kalan vatandaşların, 1 Haziran itibarıyla milli parkları ve tabiat parklarını ziyaret edebileceğini belirten Bakan Pakdemirli, “Koruma altındaki bu alanlarımız özellikle büyük şehirlerde yaşayan vatandaşlarımız için cazibe merkezi konumundadır. Bu alanlar havası, suyu, tarihi ve doğal güzelliklerinin yanı sıra eğlenme, dinlenme ve boş zamanların değerlendirilmesine de imkân sağlayacak. Bu kapsamda, 44 adet milli park ve 249 adet tabiat parkı yeniden ziyarete açılacak.” dedi.

İçişleri Bakanlığı, “lokanta, restoran kafe vb. İşyerleri, park, piknik, alanları, mesire yerleri ve giyim pazarları” hakkında 81 İl Valiliğine genelge gönderdi

Genelgeye göre, lokanta, restoran, kafe, pastane, kahvehane, çay bahçesi, lokaller 1 Haziran’dan itibaren saat 22.00’ye kadar hizmet verecek.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Yunanistan’ın Ayasofya’da Fetih Suresi okunmasına ilişkin yaptığı açıklamaya sert bir yanıt verdi

İstanbul’un fethinin 567’nci Yılı dün kutlandı. Fethin sembolü olan Ayasofya Müzesi’nde ise Fetih Suresi okunması Yunanistan’ı hareketlendirdi ve konuyla ilgili açıklama yapıldı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’nın Ayasofya’da Kuran-ı Kerim okunmasına ilişkin açıklamasına yanıt verdi.

Hami Aksoy, Yunanistan’ın açıklamasını “beyhude” ve “hiçbir sonucu olmayacak” diye yorumlarken, “Avrupa’da minarelerden ezanların yükseldiği ve karşılıklı saygı ilkesinin öneminin anlaşıldığı bir dönemde, başkentinde cami bulunmayan tek Avrupa ülkesi olan Yunanistan’ın Ayasofya’da Kuran-ı Kerim okunmasından rahatsız olması bu ülkenin içinde bulunduğu psikolojinin anlaşılması açısından ibretliktir.” ifadelerini kullandı.

Hakkâri’den acı haber geldi. Elde edilen bilgilere göre Uzman Çavuş Uğur Bora ve Piyade Er Mehmet Günay şehit düştü

Hakkâri’den acı haber geldi. Alınan bilgiye göre Tokatlı Uzman Çavuş Uğur Bora ve Hataylı Piyade Er Mehmet Günay şehit düştü. Acı haberler baba ocaklarına ulaşırken, Türkiye de şehitlerine ağladı.

Sosyal medya hesabından şehit askerlere Allah’tan rahmet dileyen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da “İki acı haber de Hakkâri’den geldi. Teröre karşı mücadelemizde Uzman Çavuş Uğur Bora ve Piyade Er Mehmet Günay şehit düştü. Şehitlerimize Allah’tan rahmet, ailelerine, kahraman arkadaşlarına, milletimize başsağlığı diliyorum. Cennet vatanın uğruna ölenlerin mekânı cennet olsun.” ifadelerini kullandı. 

MSB’den yapılan açıklamada, “Irak’ın kuzeyi Zap ve Haftanin bölgelerinde tespit edilen 3 PKK’lı terörist hava harekâtlarıyla etkisiz hale getirildi.” ifadeleri kullanıldı

Milli Savunma Bakanlığı, “Irak kuzeyi Zap ve Haftanin bölgelerinde keşif ve gözetleme vasıtalarıyla tespit edilen 3 PKK’lı terörist düzenlenen hava harekâtlarıyla etkisiz hale getirildi. En son terörist etkisiz hale getirilinceye kadar operasyonlarımız devam edecek.” açıklamasında bulundu.

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı, Akdeniz’de Türk karasuları dışında sahip bulunduğu alanlar için, ilave petrol arama ruhsat sahası başvurusunda bulundu. Onay çıkması halinde 7 bölgede daha petrol aranacak

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı, Akdeniz’de Türk karasuları dışında sahip bulunduğu alanlar için, ilave petrol arama ruhsat sahası başvurusunda bulundu. Onay çıkması halinde 7 bölgede daha petrol aranacak.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğünün konuya ilişkin kararı, Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Buna göre, TPAO, Akdeniz’de Türk karasuları dışında sahip bulunduğu, pafta numaraları belirlenmiş ruhsat sahalarında yedi adet ilave petrol sahası için başvuruda bulundu.

TPAO, Batman ve Siirt’te süresi bitecek petrol işletme ruhsatının 10 yıl daha uzatılması için de başvurdu.

Korona virüsü nedeniyle 26 kişi daha hayatını kaybetti

Virüs nedeniyle 26 kişi yaşamını yitirirken, 1021 kişi de iyileşti. Bugünkü verilerle, toplam test sayısı 2 milyon 3 bin 594, toplam vaka sayısı 163 bin 103, toplam vefat sayısı 4 bin 515, toplam yoğun bakım hasta sayısı 649, solunum cihazına bağlı toplam hasta sayısı 308, toplam iyileşen hasta sayısı 126 bin 984 oldu. 

31 Mayıs 2020

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Çukurca’nın Kazan vadisinde üç teröristin etkisiz hale getirildiğini duyurdu. Etkisiz hale getirilen teröristlerden birinin sözde Kazan Vadisi sorumlusunun olduğu öğrenildi

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, terör örgütü PKK’nın sözde Kazan Vadisi sorumlusunun da aralarında olduğu 3 teröristin etkisiz hale getirildiğini bildirdi.

Twitter hesabından, terör örgütü PKK’ya yönelik Hakkâri’nin Çukurca ilçesindeki operasyona ilişkin paylaşımda bulunan Bakan Soylu, “Kahraman jandarmamız hava destekli operasyonla tam bir yıl önceki defteri kapattı. Çukurca Kazan vadisinde 3 terörist etkisiz, birisi Kazan Vadisi sözde sorumlusu.” ifadesini kullandı.

İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Finlandiya vatandaşı 12 yabancı terörist savaşçı, tahliye uçuşuyla ülkelerine sınır dışı edildi.” denildi

İçişleri Bakanlığı, Finlandiya uyruklu 12 yabancı terörist savaşçının ülkelerine sınır dışı edildiğini bildirdi. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, yabancı terörist savaşçıların ülkelerine iade işlemleri devam ediyor. Finlandiya vatandaşı 12 yabancı terörist savaşçı, tahliye uçuşuyla ülkelerine sınır dışı edildi.

Diyarbakır’ın merkez Bağlar ilçesinde silahlı saldırı sonucu şehit olan polis memuru Atakan Arslan son yolculuğuna uğurlandı

Diyarbakır’ın merkez Bağlar ilçesinde silahlı saldırı sonucu şehit olan polis memuru Atakan Arslan, Samsun’da son yolculuğuna uğurlandı.

Kıranköy Mezarlığındaki morgdan alınan Arslan’ın cenazesi, İlkadım ilçesi Baruthane Mahallesi’ndeki baba evinde helallik alınmasının ardındın Çarşamba ilçesinde bulunan Rıdvan Paşa Camisi’ne getirildi.

Şehidin eşi bir çocuk annesi Gözde Arslan, bir süre polislerin omzunda taşınarak musalla taşına konulan ay yıldızlı bayrağa sarılı tabuta sarılıp gözyaşı döktü.

Bu arada törene katılanların yeni tip korona virüs önlemleri kapsamında ateşleri ölçüldü, maske dağıtıldı.

Sosyal mesafe kuralına uyularak kılınan cenaze namazının ardından şehit Arslan’ın cenazesi, Salıpazarı ilçesi Tepealtı Mahallesi’nde toprağa verildi.

Barış Pınarı bölgesine sızma girişiminde bulunan 2 PKK/YPG’li teröristi etkisiz hale getirildi

Milli Savunma Bakanlığı’nın Twitter hesabından yapılan açıklamada şöyle denildi:

“Huzur ve güven ortamını bozmak için Barış Pınarı bölgesine sızma girişiminde bulunan 2 PKK/YPG’li teröristi etkisiz hale getiren komandolarımız, terör örgütlerine geçit vermiyor.”

Korona virüsü nedeniyle 25 kişi daha hayatını kaybetti

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, korona virüsü salgını nedeniyle son 24 saat içinde yaşanan can kaybını ve tespit edilen yeni vaka sayısını açıkladı.

Güncel korona virüsü verilerinin yer aldığı tabloya göre, Türkiye’de son bir gün içinde 839 yeni vakanın tespit edilmesi sonucu vaka sayısı 163 bin 942 oldu.

Bugün 25 vatandaşımız korona virüsü salgını nedeniyle hayatını kaybetti, vefat edenlerin sayısı 4 bin 540’a yükseldi. Açıklanan verilerde bugün 35 bin 600 korona testi yapıldığı belirtilirken, toplam test sayısının 2 milyon 39 bin 194’e ulaştığı ifade edildi.

İyileşen hasta sayısının da 989 artarak 127 bin 973’e yükseldiği açıklandı